Има ли почва у нас британският опит в уволняването на полицаи заради порно?

“Четиристотин трийсет и девет полицейски служители във Великобритания бяха уволнени или получиха дисциплинарно наказание за това, че са разглеждали порнографски сайтове, стана ясно след оповестяване на нови данни по Закона за свобода на информацията, предаде БТА. Някои от служителите са отстранени и за използване на база данни на полицията за проверки на хора по лични причини”.

Тази новина от сайта Actualno.com наистина звучи актуално. Няма как да не предизвика размисъл. Но бързам да успокоя защитниците на правата на полицаите, че не виждам особена опасност за тяхното нарушаване в България.

Наскоро ми се наложи да контактувам като гражданин с една от най-важните служби в системата на МВР и то в кабинет да служител на доста високо място в йерархията. За мое изумление ( какъв наивник съм бил) , се оказа, че неговият компютър няма достъп до интернет. От разменени реплики останах с впечатление, че в цялата (впечатляваща като размер) държавна сграда интернетът е някаква рядкост. Човекът почти се извини, че не знае паролата на безжичния интернет на някаква частна фирма от другата страна на тротоара – иначе си личало, че бил много добър!

Дано не ми се разсърдят въпросните служители, но едва ли издавам държавна тайна, нито пък злепоставям лично тях. Тъкмо обратното, намирам за доста стряскащо, че хора, призвани да се борят с престъпността ( не кварталната, а най-опасната за държавата) са поставени в такива условия. Какво да си помислим за държавата ни тогава – пълна порнография, май!

Иначе, ако имаше начин британският почин да бъде внедрен у нас, шефовете на МВР най-после щяха да си решат проблема с претекста да уволнят достатъчно много от полицейския апарат, един от най-големите на глава от населението в ЕС. Като изпушат няколко хиляди за гледане на порно , няма да има повод останалите мрачно да пушат пред министерството в знак на мълчалив протест, както взеха да правят от година -две.

Няколко хиляди ли? Ами да. Не се съмнявам, че балканският манталитет спрямо британският (предполагаемо доста по-дисциплиниран) може да бъде умножен в това отношение поне по десет. Ако там са заловени някакви си 400 и нещо похотливи униформени да надзъртат във виртуалните голотии, у нас реколтата щеше да е много по-богата. Стига да имаше компютри и интернет за тази цел.

Но няма как да стане. Освен да се върне комунистическата система на масово доносничество и по рапорти на съседи да разкарат служителите, които кръшкат . Би било евтино, просто, ефективно и изпитано средство за “реформа”. Пък и патриотично би било по установените веднъж тук стандарти – доста разобличени доносници заявиха, че са донасяли от патриотични съображения!

4 мнения за “Има ли почва у нас британският опит в уволняването на полицаи заради порно?”

  1. Твоят IP адрес се наблюдава от ДАНС, FBA, Mosad,KGB,” БойкоБорисоф Коч Къмпани ” ( ББКК),ФСБ, Настрадин Ходжа,Сталин, Берия и който се сетиш…Това е почти сигурно.Няма спасение. Стискаме палци за всички наши приятели да са живи и здрави и много мъдри през 2010 година.

  2. Как не се сетиха да уволняват митничари по този критерий – жив човек нямаше да остане, че те са по-напред с “технологиите”, а не да се чудят, откъде да ги “подхванат” и резултатите да остават: “Където е текло, пак ще тече!”

  3. Ха така! Предлагам да последваме светлия британски пример и де що някой гледа порно да го уволним! Пък учениците дето го правят , тях какво? А инак в маса държавни учреждения интернет няма .. Не им и трябва. Щото ще гледат порно и ще трябва да ги уволняваме 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.