Ако Езоп е избрал чушкопека, басня ли ще се окаже избирането на Борисов?

Понеже в България има доста забранени за медиите теми, изведнъж за доста автори на текстове от небето падна спасителната за собственото его възможност да се надсмеят над тази налудност ( продуцирана от подходящия за целта спонсор БНТ) с избора на чушкопека като символ на българския бит. Кой ли не се изказа подигравателно – щом дават, давайййй, юруш на подигравките!

Да не се обиждат колегите, но имам предвид очевидното облекчение, което струи от упражненията на текстописци, на които най-после е позволено да излеят запушената от цензурата злъч върху тъй благодатната за подигравки тема за плебейския чушкопек ( я да ги видя да се захванат с олигарсите, които владеят медиите им, или с техния сайбия на върха на държавата!).

И аз дадох своя принос в надсмиването, признавам. Но вече започвам да се съмнявам в правотата си. Червеят на съмнението дойде с някои коментари, че драгият зрител на държавната телевизия всъщност се е избъзикал като е гласувал по този идиотски начин. Дал е воля на затапеното си чувство за хумор, един вид.

Ако е вярно, това значи само едно: Езоповият език, с който си служехме при комунизма за малки ментални победи над металния, железния контрол над говоренето, се е завърнал.

Не се бях сетил за тази вероятност. Но идеите са велико нещо – веднъж като плъзнат ( по гладкия ми мозък нямат спирка , като тръгнат надолу и право в…компютъра). Вече не мога да се отърва от мисълта за основателността на това предположение.

Няма проблем. Мога да приема, че българинът, или по-точно онзи специфичен гражданин, склонен да гласува ( не случайно социолозите му мерят непрекъснато активността като на тежко болен ), го прави на майтап. Но какво следва от това?

Малеее, че като се замисли човек за резултатите от изборите, голям смях ще падне. Тепърва!

18 мнения за “Ако Езоп е избрал чушкопека, басня ли ще се окаже избирането на Борисов?”

 1. Все си мислех, че позицията на шеф на БТА изисква някакви по-особени свойства на личността. Пак съм надценил реалностите около себе си и изискванията, които предявяват те към нас. Е-е-х, тази самокритичност ще ме погуби. Прочие, тъкмо се чудех какво не достига на новото ми жилище модерно строителство. Разбира се, чушкопек! По възможност от марката “Бугати Делукс”. Хром! Не че съм чревоугодник, но от едни пържени чушки с яйца и сирене никога не се отказвам. А ако са и изобилно гарнирани с каберне от някое добро шато, тогава ще смеля и фейлетончетата на Инджев. За тях също трябва здрав стомах и… не особено трезва глава.

 2. Г-н Инджев, интересно ми е да разбера кои са “забранените за медиите теми”. Нищо ли критично няма казано (писано) за “сайбията на държавата ни”? Кой крие зад “Езопов език” отношението си към сегашната власт? Моля, отговорете на тези въпроси? Ако журналистиката ни е мешеста, кой е виновен? Бойко Борисов ли? Как така се завъртяха на 180 градуса “левите” убеждения на Бареков. Коя е причината за “гербавеенето” на Бойко Василев след изборите. Аз лично се чувствам дискомфортно в такава медийна среда, даже ненавиждам такива подлоги. Желая да чувам критики към управлението на ГЕРБ, но основателни. Мисля, че още е рано да се правят кардинални заключения за успеха на това управление. Да, нямаме опит, но нима “опитните”, които ни докараха до настоящото положение, могат да бъдат някаква алтернатива. Коя е алтернативата?

 3. Сакън г-н Инджев,не мойте да се оттървавате от мисълта си…преди много години надсмивайки се над самия себе си,Тато бе задминал и собствения си народ,когато един новоизлпен министър ….му напомнил плахо,невярващ на ушите си:
  -Др.Живков,аз съм еди кой си и съм само началник отдел,да не би да има някаква грешка…?
  – Нема,нема.. немой да се кахъриш…а ако е имало!!! после че си я утчетем куто тъкава!!!
  Че и големите исторически предизвикателства,не са свършили пред Първия консул?

 4. Тази идея, че масовият българин гласува на шега, един вид на майтап, щото иска да се избъзика, да се поизгаври и прочие ми се вижда твърде евристична. Аз до този момент смятах, че този т.н. масов българин гласува както гласува в последните години предимно и най-вече от малоумие (слабоумие, тъпоумие). Ала ето че се оказва, че в този т.н. масов българин е налице някакво съзнание, склонно към веселие, към шеги, някакво също така прекалено изтънчено, иронично остроумие, т.е. налице в душите на масовите българи е някаква крайно възвишена духовитост; оказва се, че т.н. масов българин е някакъв изтънчен интелектуалец. Признавам си, до този момент за това не се бях замислял, поради което съм много благодарен на г-н Инджев, че ме подтикна към това да видя нещата в една толкова различна и благодатна светлина.

  В тази светлина погледнато нещата у нас започват да изглеждат съвсем иначе, което ми дава възможност да преоценя досегашните си обяснителни схеми, които ме поставяха в трудната позиция да съм нещо като краен мизантроп, родоотстъпник и пр., както, оказва се, съвсем справедливо са ме характеризирали моите критици. Така че от тази гледна точка някак си ми олекна като прочетох днешния коментар на г-н Инджев, който ме подтиква към това да потърся някакъв път за спасение на душата си.

  Но ето че ми идва в тази връзка следната коварна мисъл: ОК, приемам, че масовият българин гласува така само на шега, на майтап, заради изтънчената си склонност да иронизира случващото се и по такъв начин да поставя възвишената си душа над прозата и калта на всекидневието. И значи така гласува т.н. масов българин не само изборите, но и при социологически анкети, допитвания, конкурси (чушкопека) и прочие. Но по тази логика излиза, че т.н. масов българин на същото основание в крайна сметка се и самопрецаква, гласувайки толкова духовито, весело, освободено и остроумно на избори, именно, като гласува като на майтап за царо, за Дмитрич-Доган, за Бойко. (Да се готви за следващите избори Яне; фарсът требе да е пълен!). И какво излиза в такъв случай?

  Оказва се, че т.н. духовито, майтапчийско, бъзикливо и весело остроумие на масовия българин, проявяващо се на избори, води дотам, че ний като нация постоянно, устойчиво напоследък се самотаковаме. И неумолимо възниква въпроса за смисъла на всичко, което правим – аджеба, защо го правим все пак туй самопрецакване, а? Заради едното естетическо удовлетворение и наслада ли го правим? Или заради “изкуството”? Заради “изкуството за самото изкуство” ли прави всичко това тоя възвишен естет, какъвто, оказва се, е масовият българин?

  Ей, абе големи майтапчии сме били ний, българите бе?! Царо значи го избрахме само ей-така, на майтап, и заради “изкуството заради самото изкуство”, т.е. заради чистото изкуство, заради веселието заради самото веселие, избрахме го, значи, оти сме много възвишени, одухотворени и прочие, така ли?! Ами дали не се оказва, че нашата така спонтанно бликаща из дълбините на народната душа веселост, нашето майтапчийство, също постоянно ни излиза на носа, дали и това не следва да признаем? Самопрецакваме се постоянно, самотаковаме се, а пък после някой друг ни бил виновен, примерно, царо, ченгетата, Доган, кой ли не.

  За какво говори пък това? Дали не сме нация, съставена предимно освен от естети и привърженици на изкуството заради самото изкуство, но също така и от мазохисти, които извличат удоволствие даже и от постоянните унижения, мъки, страдания и болки, които сами си причиняват – или добродушно се оставят да им бъдат причинени от тия, които уж на майтап избираме?

  Ето, виждате, колко благодатна е тезата, която г-н Инджев така артистично подхвърли тази сутрин? Аз предлагам да я осмислим по-пълно и цялостно понеже смятам, че благодарение на подобни размисли и разговори може да ни проблесне в един момент истината за нас самите, която ни е жизнено необходима. Дали пък не трябва да се окаже, че трябва да ни се наложи да надмогваме в страшни мъки нашия майтапчийски манталитет, да се отървем от него, щото добро иначе скоро няма да видим? Затуй предлагам да поговорим повече, белким истината за нас самите почне да ни се откроява по-ясно, релефно и зримо.

 5. Към Румен Янчев:

  На тази тема съм писал много, много пъти, но не очаквам всеки да е чел всичко. Честно казано не ми се иска в един постинг да се опитам компресирам всичко, което се се опитам доста побробно и многократно да кажа по въпроса.
  Но , за да не прозвуча нелюбезно спрямо любезния Ви въпрос, бих маркирал само три неща:
  -Най-забранената тема у нас е състоянието на самите медии и истината за това кой им дърпа конците – с пари, или управлнски натиск върху същите тези пари. Това е държавна тайна номер едно, защото през медиите ( или чрез тяхното мълчание) властта си прокарва безобразията. Обърнете внимание, че медиите са единствената територия, на която не случва никакво разследване за далавери, сякаш се подразбира, че там такова нещо няма – оказва се, че това е светинята на властта, която си пази слугите и им осигурва комфорта да си изпълняват задачите.
  -Сред най-премълчаваните теми са “подвизите” на Г.Първанов. Но не защото аз нещо му имам зъб ( както ме заклеймяват някои заради острите ми критики към него), а защото е най-дълго управлявалият властник към момента, който се е окопал така в медиите през последните 8 години, че за него се пише и говори като за мъртвец – или добро, или нищо. Списъкът от въпроси, които никой не смее да му зададе, е вече по-дълъг от десетте божи заповеди.
  – И разбира се, ако говорим за тема от принципно значение за България с метастази в много посоки ( от организираната престъпност, до организираното разграбване на всичко, включително на националния ни суверенитет) е как неистово поддържаната любов към Русия с лъжливи исторически тези, казачок и Йосиф Кобзон начело и с много, много подкупи ( видя се смехотворната аргументация да се организарат годишнини , които дори руското спиране на “топлото” за България не може да отрезви) се е превърнала в политически фактор, който поставя диагнозата на България като “уникален случай” в ЕС. В резултат, Русия е на път да изгради в България нещо много повече от военна база от гледна точк на стратегическото влияние у нас и в региона , какъвто е случаят с АЕЦ “Белене” . В навечерието на новата година министър Трайков за първи път призна, че това би бил “руски пробив ” в ЕС. България се е превърнала в руски полигон за проникване на Запад – някъде да сте прочели тази очевидна истина, освен в интернет ( и в спорадични публикации в не особено влиятелни вестници)?

 6. Към Доктор Хус:

  Докторе, не се тъпчете фейлетончета, които не можете да смелите. Страдате от някаква маниакална мазохистичност. Толкова е просто ( май като вас самият). Не ходете на изложба, за да размахвате нож срещу картините, които никой не ви принуждава да гледате. Това е опасно заболяване. Ако не можете сам да го излекувате, обърнете се към някоий истински доктор. Повече не мога да ви помогна. Колкото до нетрезвата ви глава, също нямам вина. Но не повръщайте тук, моля.

 7. Ако случайно в пристъп на умопомрачние и аз реша да гласувам в туй интелектуално-ръкоблудствено предаване, то и аз бих дала гласа си за чушкопека.
  Нали това иска от измъчения зрител? Да докаже нечие антропологично, псевдонародопсихологично прозрение.
  Все пак логиката повелява, че почитателите на парцуцата, Лепа Брена, “Гюмюз”, “Съкъз” и прочия, въобще не гледат, а и да гледат не биха разбрали тая стойкаджийска, с тридневна брада и полъх на нечистплътност продукция.

 8. Забравих да отговоря на въпроса от заглавието. Според мен Езоп не гласува за Ге`ерала, а за чушкопека.

 9. Прав е Иво Инджев. Ако е бъзикня изборът за чушкопека, то изборът за парламента трябва да е майтап. Лично на мен това ми звучи като по-оптимистичен вариант от вероятността да сме свидетели на валидността на принципа на Питър за достигнатото ниво на некомпетентност на разполагащите с право на глас. Ако е второто, то изпростяването на което сме свидетели е по-застрашително, защото му е подсигурен обществен комфорт. Реакцията на медиите за дивотията чушкопек е само частен случай на ситуацията, в която върху някого се изповръщат и след това го питат защо мирише. На Езоп му е било лесно, имал е цел повече от очевидна – богове, които да осмива. За езоповците при комунистите горе-долу по-подобен начин стояха нещата. Днес всичко е с размити очертания – състояние, интереси, отговорност – не без активната намеса на медиите. Кого реално можеш да критикуваш ако не самия себе си (виж се на какво приличаш, целият си в повърнато)? Създадената привидност на действителността е истинската причина за загубата на ценностната ни ориентация. Един пример от странство. – Смятате ли една страна за истински демократична, ако само за една нощ, за „густо” там са подпалени над 1000 леки коли, или пък 30-тина невинни души са вкарани в затвора, само защото експерт-психиатри, за да угодят на съдията са „констатирали” престъпни наклонности в тях? – ако отговорът е да, то значи медиите са си свършили добре работата и вие нямате основания да имате претенции към българската държава.

 10. Г-н Грънчаров,че в БГ има мазохисти е факт.Но не са много.Такива са предимно електората на БСП.Това всъщност е аксиомата на “твърд електорат”-и да се давим,с теб сме.И в някакава степен и при ДПС.Останалите не са просто шегаджии,а инфантилно вярващи-един път СДС,после да живее царя и сега браво Бойко.Всеки път с надеждата ,че е уцелена десятката.Но тази инфантилност си има както исторически корени,с перманентно облъчваното ни съзнание,но така и сериозни демократични стремления,защото хората не се срамуват да кажат “ДА,СБЪРКАХ” и да тъсят нова алтернатива.Това е сериозен симптом за демократично мислене,за разлика от закостенялите моделирани черепни кутии.Може да звучи еретично,но изключително обезпокоително щеше да бъде,ако още управляваше Костов.Защото в такъв период на развитие никоя държава не може така бързо да уцели ваксата.Нито пък Премиера своя екип.Най-доброто е,че мазохистите по естествен път си заминават/а някои и еволират/ и ако медиите не стават подлоги на властта,нито пък психясали псевдокритикари,държавата постепенно ще са настани устойчиво на релсите.

 11. ВЕСЕЛО ПОГРЕБЕНИЕ!
  Сега надявам се всички са наясно зашо референдумите у нас са опасни и вредни! Защото всичко у нас е на майтап!
  След като по Езоповски допълнихте статията си от 01 Януари “Чушкопекът на БНТ е констатация за душевна констипация” Г-н Инджев, Вие направихте едно много силно начало на 2010г! Не коментирах онази статия най-вече защото заподозрях точно майтапа на участниците в анкетата! Иначе имах много смесени чувства и не мога да съм обективен и безпристрастен, тъй като много обичам печени чушки! Макар и печенето им да може да стане по много начини, включително и с бензинова лампа върху тенекия на двора. Но за остъкления балкон няма по-удобно творение от чушкопека! Така си обяснявах първоначално защо чушкопека е предпочетен пред електричеството! Какава файда от него, ако не можеш добре да си изпечеш чушки! Е, вярно, движи и други битови уреди, кяато пералните машини например, но хигиената у нас отстъпва, като приоритет пред яденето. Мобилните телефони и компютрите навлязоха в нашия бит дефакто след 2000 година, тоест вече 21 век. Радиото и телевизията са също на заден план. Сетих се за стария виц за измачканите панталони на Гарабед. Когато Киркор го попитал няма ли ютия, Гарабед казал, че има , но го е страх да я включи и си глади панталоните със студена такава! Ами казал Гарабед “Включа радиото-говори ми за конгреса на БКП, включа тлевизора- говори ми за конгреса на БКП! Ако включа ютията и тя ше вземе за конгреса на БКП да ми говори! И затова не я включвам.” А чушкопек да говори за конгрес на БКП оше никой не е чувал, макар че самото съществуване на този гениален уред вече красноречиво говори за конгреса на БКП!
  Отначало мислех да се присмея на “тъпотата”на анкетираните, да предпочетат бйлгарският “битов айдъл”-чушкопека пред електричеството! Даже се сетих за “разсъжденията” на Айнщаин с невръстен негов племенник, който го попитал какво мисли по въпроса, за това, кое е по-полезно за хората, Слънцето или Луната. “Луната разбирасе, казал Айнщайн, защото ни свети през нощта и ни помага да не се загубим или паднем и се ударим, докато Слънцето безполезно блещи и ни дразни очите през деня, когато и без друго е достатъчно светло!”
  Но все си мислех, че не, това не е сриозно! Това е някакъв майтап!
  Но истината е, че никой, нито управлявашите, нито БНТ не трябва да си позволяват такива “майтапи” с нас гласоподавателите, както това си позволяваха по време на идиотския социализъм, защото тогава не ни остава нищо друго освен да вземем целия живот и всичко на майтап, както и на практика ставаше: “Те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че им работим!” Помните ли този лъчезарен девиз! Но най тъжното умиране е когато умираш на майтап, след като цял живот си живял на майтап!
  “Весело беше мойто погребение…”
  Имаше такава песен, помните ли я?

 12. Изглежда тук пишат недоразбрани журналисти, или подобни , така наречени Ентелигенти.Напълно изключвам г-н Иво Инджев от това мое съждение, уважението ми към него не е от днес. Това не ми пречи да не съм съгласен с него, когато не съм съгласен! Ако гласуваш в едно изследване на майтап, не означава , че си дебил.А когато гласувам за парламент, гласувам с пълното съзнание за отговорността , която изказвам.Но… Изборите за Великото ни Народно събрание бяха фалшифицирани!!!А от там тръгнаха всичките ни гадости, за които сега се вайкате и обвинявате тъпите българи.Не че няма тъпи хора. Колко много се купиха с кепабчета, никой не може да преброи.Но кой от ВАС , ВИЕ ЕНТЕЛИГЕНТИТЕ на България застана зад Михаил Константинов, човека имащ смелостта да каже истината тогава.Подиграхте се на човека , който се разплака пред камерите, защото беше безсилен пред грандиозната манипулация. Помните ли му името?? Минало , заминало. Айде да си говориме за чушки.
  П.П. Това за чушкопека ми се струваше несериозно, ама…

 13. Отговарям ви Кенто, не защото се чувствам обект на разсъжденията ви, а защото знам, че онези, които тогава се смяха на Йоско Сърчаджиев, – господина, който вие подозирате, че е забравен, не са тези, които днес коментират по чуждите блогове. Просто болката е голяма именно защото не е от вчера.

 14. Относно чушкопека може и да е шега, но за избора на ГЕРБ се съмнявам. Най-малкото, защото от всички предложени варианти за избор, този е най-добрия.

 15. Г-н Инджев.Обикновен човек съм и не мисля ,че на тези избори гласувахме по езоповски.Най-малкото бе ,че нямаше друга алтернатива.А за чушкопека,радвам се ,че сте си променили донякъде мнението и приемате това на останалите.

 16. Много ми се иска г-н Инджев да е прав, смятайки Чушкопека, въздигнат до символ на нашата битност, за елемент от Езоповския език на нашенеца. Но ние си имаме традиционни технически средства за експресно справяне с последиците от високото качество на социалистическото производство – такива са телта, пирона и тиксото като скрепителни елементи, чука и оксижена като експресно съединяващи или разединяващи. В този смисъл е логично да има и универсален коректор на социалистическото качество на живот и естествено, най – силен кандидат е чушкопекът. Ако внимателно се взрем в това съоръжение, лесно ще открием техническия аналог на чалгата. По същия начин, по който чушкопекът компенсира “бели петна” в качеството на живота, чалгата пък компенсира “бели петна” в народната душевност. Лошото е, че начинът на живот от времето на “реалния социализъм” си е налице и всички изброени по-горе средства, преди всичко като изобретателска философия, изобилстват даже в научните изследвания. А ако пък разгледаме чушкопека и в качеството му на антиинфлационно средство… но излизаме от темата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.