Фигаро обяснява защо не ни бръснат за слива

ПОНЕЖЕ В ТЕКСТА, КОЙТО ПРЕПЕЧАТВАМ ОТ САЙТА Е-ВЕСТНИК, АВТОРЪТ ДОПУСКА ЕДНА ФАКТОЛОГИЧЕСКА ГРЕШКА, БЪРЗАМ ДА Я ПОСОЧА ПРЕДИ ДА МУ СЕ НАХВЪРЛЯТ ПО ОБИЧАЙНИЯ НАЧИН ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА ОТРЕКАТ ИСТИННОСТТА НА НЕГОВИТЕ СЪЖДЕНИЯ. ТОВА СЕ ОПИТАХА ДА НАПРАВЯТ НАПРИМЕР С КНИГАТА НА ЮРГЕН РОТ ЗА ПРЕСТЪПНОСТТА В БЪЛГАРИЯ,ТЪРСЕЙКИ ПОД МИКРОСКОП РАЗМИНАВАНИЯ С ОТДЕЛНИ ФАКТИ, ЗА ДА ОБЯВЯТ ЗА НЕДОСТОВЕРНА ЦЯЛАТА КНИГА.
ТУК ФРАНСОА ОТЕ Е СБЪРКАЛ С ТВЪРДЕНИЕТО, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ВОЮВАЛА СРЕЩУ СССР- ЯВНО НЕ МОЖЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИ , ЧЕ НЕ Е, НО ВЪПРЕКИ ТОВА Е ПРЕГАЗЕНА, ОКУПИРАНА И ЗОМБИРАНА СЪС СЪВЕТСКО ВЛИЯНИЕ ПОВЕЧЕ ОТ ВСЯКА ВОЮВАЛА СЪС СССР ДЪРЖАВА. ТАКА ГРЕШКАТА МУ НЕ САМО НЕ ЛИШАВА ОТ ЛЕГИТИМНОСТ СЪЖДЕНИЯТА МУ, НО ПО ПАРАДОКСАЛЕН НАЧИН ГИ ПРАВИ ОЩЕ ПО-КОНТРАСТНИ.
ИВО ИНДЖЕВ

Новогодишно от “Фигаро”: Европейска София остава под руско влияние
3 Януари 2010
в. Фигаро
Франсоа Оте

Навръх 31 декември м .г. авторитетният консервативен френски вестник “Фигаро”, близък до президента Саркози и управляващата партия, публикува репортаж от поредицата “Пътуване през нова Европа” от специалния си пратеник Франсоа Оте, посветен на България.
България се присъедини към ЕС през 2007 г., но не може да се отърве от влиянието на бившия комунистически Голям брат. Нейният начин на живот, на съществуване, на търговия напомнят Русия. И това изнервя дипломатите от стара Европа там.
О, нашите европейски дипломати в София се гневят! От едно посолство до друго се носи хор от ридания, досада, дори раздразнение. И съвсем еднакви приказки: “Мафии, няма правосъдие! Не искаме руски модел в Европейския съюз!” Впрочем, ако това не се промени бързо, нашите дипломати ще си останат здраво седнали върху десетте милиарда евро, отпуснати от Европейската комисия на България. Сякаш тук е като Конго! Но София все пак не е Поант-Ноар. Столицата на тази България с малко под осем милиона души население е далеч по-развита от Букурещ например. Жителите й, въпреки данните, обявени от икономистите, демонстрират стил на живот, който не се отличава много от нашите големи провинциални градове. Популярните сгради не са неподдържани като в Будапеща. България, обаче, минава за “далечен изток”, който дори не бива да се осмеляваме да сравним с Румъния или Унгария. Всичко, за което западноевропейците вече не си позволяват да критикуват последните две страни, те си запазват за българите.
Разбира се, революцията от 1989 г. в София беше просто дворцова революция, след която бившите комунистически управници, социалисти днес, си поделиха активите в страната. Но съвсем същото се случи в Букурещ и в по-малка степен в Будапеща. Що се отнася до етническия национализъм, който всички бивши комунисти използваха, за да прикрият своето “преобличане”, тук той беше антитурски. Днес той е само спомен. От 1989 г. насам на мюсюлманите и турците са дадени същите права, както на другите българи. Тогава откъде произлиза остракизмът на европейците по отношение на българите?
Разбрах го, докато присъствах на откриването на изложба на италиански бижута в моден магазин в София. Френско шампанско и ирански хайвер. Стройни манекенки, облечени от Ван Нотен и Диор, посрещат гостенките, докарвани от техните шофьори. Бодигардовете им чакат отвън на студа. Гледат през витрината как техните “шефки” се целуват с “най-добрите си приятелки” сред светкавиците на фотографите. Абсолютно същата атмосфера като при наследниците на апаратчиците из модните места в Москва. В страна, където половината от населението живее под прага на бедността, това също дразни нашите посланици. България е част от Европейския съюз, но живее по руски. Това не минава.
Кортежи от бронирани лимузини
Онези, които могат да си го позволят, излагат на показ богатството си. Придвижват се като кръстници на мафията с кортежи от бронирани лимузини. Притежават имения, градове дори цели региони. Поделят си обществените пазари, източват парите към своите кланове. Толкова по-зле за другите. България малко като Сицилия в Европа през миналия век. Само че нашата периферия днес вече не е Палермо, Ирландия, Шотландия или Пелопонес. Това е Русия. Откривам в София линия на разлом, културна особеност, каквато никога не съм почувствал така силно в Централна Европа. Литва, Естония, Латвия, Полша, Унгария, Чешката република, Словения и Румъния твърдо обръщат гръб на Русия. Те я мразят открито, макар че са принудени да общуват с нея заради своите енергийни доставки. Те развиват своята неприязън дотам, че да обичат Германия въпреки ужасяващите спомени, оставени от нацистите.
В София привличането и отблъскването се преплитат. Но в управляващите кръгове преобладава симпатията. През февруари тази година в Москва българският президент Георги Първанов откри Година на България в Русия. Той припомни, че “времето не може да заличи добрите спомени за руските войници, които са се борили за свободата на България”. Изявление, невъобразимо в останалата част на Централна Европа. В Талин естонците дори стигнаха дотам, че преместиха един паметник в чест на руските воини. България, смятат много дипломати, е все още сателит на Русия. Отпечатъкът, оставен от руснаците, е потискащ. В София те са имали решаваща дума след 1947 г., тъй като страната воюва срещу СССР и местните комунисти са били в слаба позиция. Това насилие е белязало духовете. “Несъгласните в България загинаха в концентрационни лагери в самата България, казва Георги Жечев, преподавател в Софийския университет. Нашата история е поредица от катастрофи, които постоянно се повтарят. Ние винаги сме били под робство.”
Александър и Мария Вазови, на 81 и 75 години, ме интересуват, защото са част от едно поколение, което е понесло основната тежест на комунизма. Поради това те по-добре могат да преценят какво е по-добре или по-лошо в живота им от двадесет години. Той, с красива усмивка, е малко глух: бомба е паднала близо до убежището, където семейството му се криело през войната. Той е бивш преподавател по руски, но бил разобличен “за организиране на посещения на църкви за учениците си” и напуснал поста си преди пенсионирането. Малкият им уютен апартамент е пълен с книги и картини от български художници. Мария поднася кафе и бисквити. Александър събира трохите в една кутия. “Старите навици”, извинява се с усмивка. Слушам един час, два часа. Чувствам се като в Хавана, или сякаш препрочитам “Кучешко сърце” на Булгаков. Това е потискащо. Той ми разказва за своите учебни програми, които трябвало да бъдат одобрени от Москва, за съседите на етажа, които пишели доноси за най-малките подробности от ежедневието; за посещенията в комитета на партията в София, за мъката на хората, които не се осмелявали да споделят нещо различно от прочетеното в партийния вестник или чутото по радиото. Той замълчава, отпива от кафето, поглежда ме и казва: “След 1989 г. отидох да видя досието си от тайните служби. Беше от 78 страници. Бяха доносничили отвсякъде. Имал съм живот без приятели.” След дълга пауза, той добавя:” Днес можем да говорим по-свободно, но в политиката са все същите лица. Без радикални мерки нищо няма да се промени. България сега е троянски кон на Русия в Европейския съюз.”
“Ние сме народ, който лесно се подчинява”
Фатализмът е вкоренен дълбоко в България. Рефренът “нищо не върви, не можем да направим нищо!” е заседнал в умовете. В Софийския университет, студентите не казват нищо различно. “Ние, българите, сме народ, който лесно се подчинява”, казва Слав Петков, на 24, който се надява един ден да види да се прилагат в неговата страна “правила, които всички спазват”. Диян Карагеоргиев, на 25, настоява: “Проблемът е в симбиозата между държавата, тайните служби и руснаците. Техният интерес е на първо място!” Не мога да си представя, че българските управници, дори ако остават под руско влияние, подложени на икономически натиск и личен шантаж, нямат и най-малкото желание да се освободят или поне да балансират своите отношения с Изтока и Запада.
Защо ЕС се колебае и не подкрепя твърдо реформаторите на системата. Като постави публично строги условия за отпускането на неговите помощи? Той, който дава парите, трябва да показва посоката. А не Москва, която иска да пласира стоките си, да активира своите мрежи. Защо всъщност ЕС прие в редиците си България и Румъния без да постави условия преди присъединяването? Този сляп процес ще се повтори ли с балканските страни, които се редят на опашка пред вратата на Европа? Твърде дипломатичните протакания на представителите на ЕС ще струват скъпо. Тези пропуски наказват най-напред българите, които са нетърпеливи да видят страната им да се модернизира. Те също така наказват всички други европейци, които губят доверие в процеса на разширяване на ЕС. Напредваме рачешката, сякаш се срамуваме да налагаме нашите демократични принципи и ценности на почтеност в обществения и икономическия живот.

99 мнения за “Фигаро обяснява защо не ни бръснат за слива”

 1. Много интересна статия! От нея се разбира, че освен г-н Инджев и колегите Астор и Георги Георгиев има още един човек, някой си Оте, който не харесва българите, защото не мразят Русия.

 2. Докато не се вмени на комунистическите престъпници – българските, по подражание на руските, че зверствата им са чудовищни и античовешки, те ще се изживяват като герои след првоначалното “спаружване” непосредствено след 9.11.89г.- падането на Берлинската стена и 10.11.89г. у нас.
  Както пее Гребенщиков:
  “Те, кто стелял в наших отцов,
  строят планьІ на наших детей…”

 3. Вземам повод от предидущия коментар на NiKiB.Работата съвсем не е в омразата към Русия а в модела, който има нашият т.н.”преход”, който си е номенклатурно-мафиотски – т.е.точно по руски образец.А това, че управляващите комунисти преди промените се кълняха непрекъснато във вярност към тогавашния СССР по начин, който беше немислим за която и да е от страните в бившия Източен блок /повечето от които,впрочем,окупирани от съветски войски/ си е един факт, който по-възрастните хора си спомнят ясно.Та и преходът ни си е повлиян от модела на бившата метрополия – страна с имперски амбиции още от времето на Иван ІV Грозни и до ден днешен.Вчерашните и днешни управляващи от след 1989 г./с възможното изключение на универсалния демон Иван Костов/ нямаха силите да кажат: да, ние уважаваме великия руски народ и всички това, което той е дал на човечеството в областта на културата и не, ние избрахме западните ценности /хубави или лоши/, членове сме на НАТО и Европейския съюз и с Русия ще пъдаржаме нормални търговски отношения, но с нейните империалистически амбиции и с нейния кагебистко-мафиотски модел на развитие НЕ ИСКАМЕ ДА ИМАМЕ НИЩО ОБЩО и това е. Не сме и няма да бъдем руски клиенти както в миналото – впрочем, това, което Стамболов е казал на времето си.

 4. Ти харесваш ли се, Ники? Само питам де, не че меинтересува.
  Материалът е хубав. Това също е крачка напред.

 5. Ще обичам Русия ако най влюбеният българин в Русия- Георги Първанов поиска от Русия убежище за себе си и за всички негови приятели от Недосегаемата Организирана Престъпност и Корупция в България и ако в знак на съгласие със неговото искане Русия им изпрати влак за да си ги прибере в Русия.

 6. Ники,помислих,че вече си изчистил от съзнанието си фобството и филството.Къде видя в статията прокламиране на омраза към Русия,а че медведпутинизмът е омразен и за самите руснаци това лесно може да го прочетеш и при руските сайтове.
  Статията е перфектна и абсолютно истинска.Ако приемем,че сега Бойко и хората му правят тактически маневри за измъкване от лапите на мечката-добре.Но,ако са ги качили на шейната,да знае,че много скоро народът ще го сложи на пързалката.Не,че от това ще се облагодетелстват станишевите остатъци-де за винаги са в дерето,но поредното разочарование ще дойде в повече на народа.

 7. Ники,когато българите казват,че мразят ДПС,Доган-Местан казват-те мразят турците?!?!Аналогично е и с Русия-свали си каската ,бе човече!

 8. Русия и Европа имат различни подходи към решаване не политическите си и икономически цели.Руските методи не са се променили приципно от времето на вероломното нападение.Променла се е само тактиката-да не е толкова явно,но Русия владее политическата класа на България.Малко са политиците осмелили да се противопоставят на Руската инвазия-и това е Иван Костов,когото българските медии начело с агентите на ДС-Кеворкян,Тошо Тошев,Радосвет….и прочи пропагандна артилерия-заливаха с нечистотии,които българския миллет изконсумира ,прие ги за чиста момнета-с което прие за легитмни неговите политически опоненти.Европа дава пари като еврофондове-Русия освен пари ,изпраща и явления от политическата си същност на Перестройката-тероро върху свободата на словото.Ако не вярвате на мене-питайте Румен Петков,който се засили да бие германския журналист Юрген Рот-че и посочи къде-да се бие “през устата”-или нещо такова.

 9. Днес можем да говорим по-свободно, но в политиката са все същите лица.

  Aujourd’hui, on peut parler un peu plus librement, mais en politique, ce sont toujours les mêmes visages.

  Dans la traduction manque un peu de la verité…

 10. Би било интересно да попитат, господин Оте ,защо французите не обичат немците ? Или господин Инджев да “хване за канарчета една възрастна френска двойка ” от Елзас и Лотарингияи те да му попеят за братята си от ЕС.-Германците .Всичко в тая статия е толкова субективно и избирателно ,че дори и кьоравият Пенчо от съседното кафене го видя .

 11. NikiB ,
  би било добре да обосновеш без романтични идеи своето преклонение към Русия.Идеята любовта ти към руската музика,култура,братство не може накара нацията да се засили към руско-китайски политически модел на капиталистически комунизъм.Руснаците не са ни братушки-това “братушки” е най-силното панславянско оръжие към колонизирането на българските земи.От България ,през Украйна,цяла Азия-до Японските отрови-върху огромна територия в в която живеят десетсдки,или стотици народи-се е разположиля една Империя,една имприри

 12. Става ми тъжно от някои коментари. какво повече трябва да се случи след такава статия,и то във вестник като “Фигаро”? Но ние пак си знаем своето – те,другите,ни мразят…
  Вижте и блога на посланика на Франция Етиен дьо Понсен – там преди месеци бе публикуван подобен материал. И никакъв отзвук от страна на бронираното с безразличие “гражданско” общество в България. така ще бъде,сигурен съм, и сега. Те ни мразят,те ни завиждат, те са такива,онакива и тъй нататък…
  А нещата са просто и ясни – пределно добре са написани в статията. Тъжното е,че когато в чужбина разберат,че си българин и веднага бързат да те подминат – “А,мафия…” Знаете ли какво означава това?
  Но в България нещата си вървят така – тихо,кротко,напоително,ала- бала по медиите,по блоговете…А светът напредва,светът се движи. Кой свят,казват нашенците,майната му на тоя свят. Ние си харесваме кочинката,тук можеш да краднеш,да излъжеш,да залееш с киселина,да разкатаеш майката на някого,тук можеш да крадещ,крадещ като луд,но народът е тъп,народът забравя / Справка – кой днес се сеща за прословутите царски депутати и министри,дошли преди осем години на бял кон и вместо почтеност донесли толкова мъка и мръсотия на българите…/,народът е една овца,която само трябва да се стриже и тъпче…И така си върви,и така ще си върви…Тъжно,но истина,нали?

 13. Французинът като чели пише не за европейска държава, а за забутана африканска,за чиято история за пръв път чува. Това се отнася и за коментиращите. С какво руската, меко казано коварна, политика към България от времето на княз Светослав или по времето на Ипсиланти и Раковски се отличава от тази на СССР или следкомунистическата. Защо българинът удобно забравя, че руският доверен човек Иванчо Пенчович е изпратен в София да съди Левски, а Николай II е утвърдил убийството на Стамболов? Нехайството на Запада и невежеството на българина са в основата ,както на сегашната ни ситуация, така и на самоунищожителното и съвършено нелепо русофилство. Така ще си слушаме и четем истините за нас,казани отвън.

 14. До Маринов. Никак не се харесвам. За много неща. За много неща не харесвам и сънародниците си. Но не защото не мразят САЩ /Турция, Русия/
  До Астор. Не мразя ДПС. Мисля, че е противоконституционна и исках да бъде забранена. Сега и желая поне три мандата опозиция. Сама ще си отмре. Не мразя турците. Имам отношение – както към всеки непознат за мен мой сънародник. Доган – Местан са политици , това им е работа, да извъртат и манипулират хората. В края на 2009 г. с теб, чини ми се че стигнахме до консенсус по този въпрос. И не ми приписвай думи, които не съм изричал, ако обичаш . Ето ти цитат от въпросния ОТЕ, парижанин, да видиш кой говори за омраза /едно от значенията на ФОБИЯ/ …
  ” Литва, Естония, Латвия, Полша, Унгария, Чешката република, Словения и Румъния твърдо обръщат гръб на Русия. Те я мразят открито, макар че са принудени да общуват с нея заради своите енергийни доставки. ” Мразят я хората, при това отклито, как да не ги обичаш??? /Последното изречение е мое./

 15. Чудесна статия. Радвам се, че европейските медии отразяват истината за ситуацията у нас,което е подкрепа за опитите ни да работим и живеем по-добре, по европейски. А първият коментар е показателен за постоянните манипулации по темата.

 16. do NikiB

  Idi i si kupi edna Lada i se priseli v Sirishtnik…

  Tam ljubovta kam ruskia narod preliva..
  Ako ne se hvarli u Iskaro;
  S ladata…

 17. Ники,умишлено оставих да коментираш пасажа за всеобщата европейска омраза към Русия.Имах малката надежда,че ти няма да го приемаш като държава към държава,като народ към народ.За това леко ти намекнах с примера ДПС и турците.Но ,за съжеление,не си вникнал достатъчно.Всички мразят руското мафиотско правителство с имперски амбиции на гол задник.То систематичиски унищожава руския народ,за това се е пропил като никога до сега.Не от щастие и хубав живот!И са с най-голямата смъртност от всички цивилизовани страни.Всички мразят Русия,защото тя винаги е била некоректен и коварен партньор.Нашата история добре знае това още от турско.Замисли се малко,защо всички страни ги мразят?Не заради лошите им стоки,защото никъде не се продават техни стоки.Заради лошите им технологии-никой не купува техни технологии.Заради лошите им самолети,коли,влакове?-никой ни им ги купува.Е,тогава познай защо.

 18. АЙ ДА ВИДИМ СЯ – кви парченца ще пуснат от французката статия друзята от газетите Труд, 24 часа, Монитор, Стандарт и пр. и как – ако изобщо пуснат нещичко – ще го изманипулират и “редактират”, че даже и дописниктът да не мой да си познай дописката. И кво лри заглавийце ще и праснат – сигурно такова поснто, че да не се фанеш да я четеш. Не е прав Инджев: френците от бербернизцата Фигаро баш бая ни бръснат и ни жалят, ама тошковците и другата ченгеджийница – тя хич и не ни бръсне, падает ни се! Кофти камаради, ребята и товарищи, бая кофти. Направо срамно!

 19. Г-н Инжев, моля публикувайте и друг път статии от чуждия печат – нека след като не се препечатват в централната преса, да ги узнаваме от вас.Един от плюсовете на подобни публикации е, че по негативните коментарии, които следват ще можем да си обясняваме колко национални предатели има още в България.Защото, както е знайно от историята русофолството е белег за национален нихилизъм още след Освобождението.Русофилите, разбира се, са анахронизъм обречен на намаляване, а и във високите пространства на управляващите вече се чуват реплики, които са далече от братско отношение към тази зловеща за малките народи империя.Братушки ли, можели да ходят из София с разкопчани копчалъци ли, както каза Никита Михалков преди две години, курица не птица ли… Отминава това време, не го ли чувствате? Бавничко, няма значение… Ние българите загряваме бавно, но все пак загряваме. А пък който е бил наскоро в Москва, не може да не е забелязъл едно ново явление: те са започнали да ни мразят! Каква сладост – най-после да предизвикаме такова чувство у богатирите, които ни обичаха докато чувстваха езиците ни да лижат десниците им, държащи камашик.

 20. Другарю Инджев,
  очевидно не познавате историята. България е била във война със СССР и част от източния фронт. В Черно море от съветски подводници са потопени няколко български търговски кораби. След което се насочват към Варна, но се сблъскват със шестте германски подводници, които успяват да ги отблъснат. Какво ще кажете за щаба на НКВД в Русе основан преди Германия да нападне СССР, който след това е ясно с какво се занимавал.
  Какво да кажем са съботирането (не без помощта на българските комунисти) на правителството на Багрянов да обяви война на Германия дни преди съветските войски да достигнат България. Защото ако това бе станало нямаше как да ни нападнат. Девети септември е плот на една военна окупация.
  Целият проблем е, че съветските главорези обират почти всички архиви, за да не излезе истината наяве. Живея с надеждата, че все някога ще ни ги върнат, в което наистина се съмнявам.
  Питайте старите хора колко добри са им спомените от съветските войници – кирливи, пияни казаци, които крадат от свободните български селяни, изнасилват и безчинстват.
  И за финал да кажем че, Царство България, от държавата с най-свободните и независими хора и девета икономика в Европа, се превърна в най-лощото място за живеене, най-бедната държава с най-потиснатите хора.
  Всичко останало е съвеЦка пропаганга, а както знаем, те в това са най-добри.
  Едно едно видео, което доста точно описва днешното състояние – вечният комунизъм дойде.

  http://www.youtube.com/watch?v=vjG5R1kXbiA

  Със здраве,
  бай Стоян

 21. Към Бай Стоян

  Направете си историческа справка – към момента на окупирането на България царството не е било във война със СССР, тъкмо напротив.Може да ви стори “техническа подробност”, но България е практически е единствената окупирана от червената армия държава в Европа, която не само не е дала изстрел срещу съветски войски, но с нищо не е ги е придизвикала да осъществят окупационните си намерения – без прецедент е нареждането на правителството българската войска, която е била в отлично състояние от военна гледна точка, да не стреля ( да, да, западните съюзници също са виновни за това, но все пак не те командват парада тук през следващите десетилетия). Да, България не е воювала с СССР, каквито и провокации от съветска страна да цитирате.
  Да не говорим за световно известния факт, че България е съюзникът на Германия, която официално отказва да прати войници на руския фронт. А че всичко това не се зачита от Москва е факт, който не ме вкарва в конфликт нито с историята, нито с вашите напомняния и обобщения по мой адрес ( включително обръщението на “другарю”, с което вероятно иронично искате да кажете, че пропагандирам някаква комунистическа версия на историята, която не съм бил познавал).

 22. Ники, русофоб не означава човек, който мрази Русия, а който се страхува от Русия. Аз съм русофоб, защото ме е страх путиновите порядки да не бъдат въведени у нас. Това е накратко.
  Не съм виновен, че 90% от руския народ е заблуден и е настроен така, както е бил настроен германският народ през 1939 г.

 23. Написаното от французина е самата истина!

  Това е истината – колкото и да не се харесва тя на българските рубладжии, на продажните руски марионетки сред българите.

  Радващо е, че истината за случващото се в България не е непозната на влиятелните фактори на Запада.

 24. Поредните досадни брътвежи на хорица, които хал-хабер си нямат от България.

 25. Много добра идея – да се погледнем с чужди очи.”Фигаро- ТУК!…” Макар че точно тук събраните (без наблюдаващите цивилни форумци, а и те в някакъв смисъл) отдавна сме констатирали това, което е видял френският журналист.Че и езици знаем. Но-ето повод да повторя нещо. Димитър Маринов е може би първият голям исторически писател и публицист след Захари Стоянов, който последователно описва причините и проклина манипулациите, които са от края на ХІХ в. са насадили русофилството у масовия българин. Всъщност никога в новата история на България основните политически сблъсъци не са били между левица и десница, а между патриотични български държавници и руска (СССРска) агентура. Партията на Стамболов в тогавашните категории е левица. Проф. Ал. Цанков, БЛАГОДАРЕНИЕ НА КОГОТО НЕ СЕ ПРЕВЪРНАХМЕ В ТЕРИТОРИЯ, управлявана от ЗАДУНАЙСКИЙ КОММИССАРИАТ ВЧК-а още през 1923 г.,е социалдемократ.Винаги най-близката ни Румъния ще има късмета да се конкурират еднакво антируски левица и десница.А за Никиб- приятелю, не говорим за онази наистина велика руска култура, която се е създавала ПРОТИВ всичко в собствената си родина.Русофоб ли е Лермонтов?:
  ПРОЩАЙ НЕМыТАЯ РОССИЯ,
  СТРАНА РАБОВ, СТРАНА ГОСПОД,
  И ВЬІ, МУНДИРы ГОЛУБыЕ,
  И Ты, ПОКОРНыЙ ИМ НАРОД…
  Да обичаш руската култура и да мразиш всички уродливости на руската политика (да се ограничим до днешното състояние), е все едно да обичаш китайската кухня и да мразиш китайския комунизъм. Поне при мен е така. И при други.

 26. ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ:
  “ВЪРВЕТЕ СИ В РУСИЯ!”

  На 6-и того конашката улица отваряше път на няколко пайтони, които влязоха в конашките порти с празненска тържественост и се спряха при входа на самия конак. От тия пайтони излязоха няколко души със сабли, с ордени на гърдите и в бели ръкавици. Кои
  бяха тяхна милост? – Руските в града ни офицери, инструкторите на нашата млада войскица. Те отиваха при главния управител да го молят, прави-струва, да благоволи и запрети нашия вестник, защото бил казал няколко не благи думи за Александър Григорича Сорокина! Прекрасно, похвално, но смешно и карикатурно, от друга страна, защото тяхна милост отиват да се бият с вятърничавата воденица; тяхната постъпка показва, че с тях се е подиграл векът, че те нямат понятие ни от основните закони и наредби на страната, ни от принципите на свободното слово, нито пък от съвременните правила на пострадалата чест. Кои са те, кого представляват тук и кой ги е упълномощил да се застъпват за някого си Александър Григорича Сорокина, не консула Ал. Григорич, но подпорката на конака, агитатора на няколко души властолюбци? Где се намират тия господа да ни продават чалъм по улиците с пайтони и с шарфове? Или мислят, че ще да ни уплашат с тая заешка топурдия? Напразно. Ние сме виждали и чували не такива барабанчета, но коскоджа ми ти тъпани, пред които пак не сме мигнали. Ако ние сме докачили някого, то защо тоя някой не се тъжи на надлежното място, в съдилището, ами някои си господиновци, които не му са ни в клин, ни в ръкав по тая работа, стават мерудия на всяко гърне? Дотолкова ли е изпаднал кредитът на Сорокина, щото става нужда да го въздигат някакви си контракчии, дошли в страната само за хатъра на меките туралии? Има ли в техните контракти и такъв параграф, който да обязва тия благородия да се бунтуват против местната преса, че тая преса дигнала глас да защити своите местни правдини? Това е анархия, това е башибозуклук, това е разврат за една войска да отиват нейните учители на демонстрация, за която във всяка държава се наказват с тежко наказание. По повод на тая постъпка ние можехме да посъветваме нашите офицери по примера на своите учители да отидат с голи сабли в конака и да поискат освобождението на своите другари Г. Атанасов и Йор. Векилов. Това право имат те, защото са местни жители, защото са хора, граждани, а тогава вече офицери.

  Ние се караме, борим, нападаме в своята земя, в своята къща. Ако днес стоим един срещу други с котешки панчи, готови да си издерем очите, утре ще да се целуваме. По-ясно казано, ние се караме и нападаме на това основание, че всяка борба е живот, че тя е начало на прогрес, че тя е школа, че тя е родила и възпитала най-замечателните люде. Но вие какво искате от нас, вие защо не гледате вашата шпага? Кой ви закача? Не знаете ли вие, че в полето на съвременните страсти, в арената на политиката няма неприкосновени особи? Защо ние нападаме г. Сорокина? За туй, че ни се изпречва на всяка стъпка, че рита насреща ни, че стъпя на нашето огнище, че поддържа в страната ни платени и неплатени шпиони (знаем имената им), че гдето не успее някой агитатор да прокара своите користолюбиви планове, явява се г. Сорокин, че днес той проповядва митинги за съединение, а утре казва не му е време, че гдето се съберат трима души да направят нещо, ако това нещо не е угодно на някого от силните, г. Сорокин ще да се яви от името уж на Русия, че той кръстосва страната да агитира наляво и надясно, на едно място казва, че Русия обича само г. Кръстевича и Гервасия, а на друго – че г. Кръстевича не трябва да гледали, защото е стар, но – депутатите, че той, г. Сорокин, прокламира помежду ни такива идеи и тенденции, които отдавна е осъдило умното човечество и прогресът, че той най-после сее разврат и превратност помежду ни! Всичко това с факти можем да докажем.

  Ето защо ние го нападаме, почитаеми господа, па сме намерени и занапред да го не оставим на мира, не като консул, което не е наша работа, но просто като Ал. Гр. Сорокин, чисто като партизанин. Ще да нападаме ние не само него, не само вас, но всеки едного, бил той който и да е, който ни хвърли ръкавица, който според нашите понятия пречи на напредъка на нашите работи. А ако вам е тежко да слушате такива фрази, без обаче и понеже, ако тукашната атмосфера ви души, то бъдете така добри, щото да махнете с ръка на тая страна, в която има критика и разсъждение, т. е. да кажете сбогом на Източна Румелия от бургаския бряг.

  Из “Дневни”, в. “Борба”, 11.VI.1885

 27. През февруари тази година в Москва българският президент Георги Първанов откри Година на България в Русия. Той припомни, че “времето не може да заличи добрите спомени за руските войници, които са се борили за свободата на България”.

  na kogo da viarvam na pyrvanov ili na moia diado, koito kazva che kato sa doshli rusnacite sa grabili pokyshtnina, jivotni i sa voneli na pot. Da popitam i pyrvanov, LEVSKI ili rusnacite sa po vajni za nego…

 28. Съгласен съм с написаното във Фигаро и се срамувам, че потомците на Левски, Ботев и Стамболов сме такива мижитурки днес, недостойни за предците си. И аз съм русофоб, ако ще се делим, макар че обичам Русия, така както обичам Германия, Франция, САЩ.
  Но мразя Русия на Путин и не искам България да бъде в нейната прегръдка. Уви, с такива русофоби е пълвна и Русия. Вижте този линк: http://www.youtube.com/watch?v=DFGZb5cVgxw
  Русия на Политковская е тази, която обичам. Не виждам защо да не я обичате и вие, които пишете, четете и коментирате този блог.

 29. Иво, формално ти си прав (не е даден нито един изстрел срещу Трети Украински Фронт, който окупира България), но това което казва бай Стоян е най-дълбоко пазената тайна в нашата военна история. Ще запазя източниците си по разбираеми причини. Наистина правителството на Багрянов (дни преди да бъде сменено от това на Муравиев) е имало готов план за оказване съпротива на Червената армия. Планът е бил докладван на съвещание на правителството, генералния щаб и двора. България е разполагала с близо 200000-а добре екипирана и въоръжена с танкове Майбах войска (редовна армия, жандармерия и полиция) и е можела да мобилизира още 200000 от Бранник и Легион. Наште генерали много добре са знаели срещу кого ще се изправят. Планът е бил да се изградят укрепени позиции по билото на Стара планина, руснаците да бъдат посрещнати на границата и отстъпвайки да им се даде решителен бой на тези позиции. Съвещанието е завършило с гласуване и с един глас е надделяло решението да не оказваме съпротива. С гласа на принц Кирил, който комунистите после убиха като куче. Пиша това, защото едва ли друг път ще имам повод да го споделя.

 30. Не е нужно да мразите руснаците. Те сами се мразят повече от всички поробени от тях държави взети заедно 🙂

 31. На 60 – тата година от съветската окупация на България и на половин Европа и на не знам точно коя година от путиновата тиранизация на Русия, отношението на много хора в България (под алибито на уважение към руската култура, литература и прочие) към Русия ме изумява…

 32. Докато съм с две последователни смени от по 12 часа,в тясно помещенийце метър на метър утре,или в други ден -почивен- ще наваксам тъй като междувременно,
  се и завихрила и др.изненада,от която не ми става ясно-/уморен съм и трябва да затворя очи!/-но зад океана,ако от една страна превъзнасят -нечистоплътно- Хилари Клинтън,от друга – на пръв поглед,в “удобен” момент драпат да вбият клин между Саркози и Барак Обама сравнявайки двата му “гряха” за “ядрен Иран” и “ядрена Северна Корея”….понятно?
  Така че на днешната Ви малка “троянска война” г-н Инджев,е съдено,да се разраства….

 33. Русофолия и съвецка пропаганга…

  “Ако трябва да се обяснява, значи не трябва да се обяснява”

  Дето се казва – сух хляб и гръцка музика – какво да му обсъждаш, то сичко си знае. Научило си е да говори и за Америка, и за братушките – утре и депутатин став’ва, ако некой братчед или селски земе, та се издигне.

  То не ще коментар. Минава, за да ти покаже, колко е хитро, как е схванало далаверата и колко си загубен евентуално ти, ако търсиш нещо като справедливост, истина, а пък свобода, мани, мани…
  То те кара често да се поясняваш за известни неща. Пита не, ами държи сметка – то е, за да те дразни, така опонира.
  Виж, казва, как моите думички хапят, а ти какво – хабищ десет пъти повече думи от мен. И за какво? Какво си постигнал?

 34. Здравейте и честита Новата година! Препоръчвам на заинтересуваните от статията, предмет на обсъждане, да прочетат коментарите (със сигурност не са от “фили” и “фоби”) под самата нея във френския вестник. Допускам, че някои тук ще си променят позициите. Успех!

 35. Няма за какво да се гневим на автора, както е възприел нашата действителност така я е описал. Ние не го разбираме правилно, защото разглеждаме политиката и международните отношения предимно от емоционалната им страна. Кой кого обичал. Българите обичали руснаците и Русия и това бил препъникамъкът в европейската ни интеграция. Любовта в политиката и пет пари не чини, важни са икономическите интереси. Те движат “любовните чувства” между държавите и техните граждани. И конкретн пример. Вчера се върнах от Прага.Не бях ходила там близо 18 години. В началото на осемдесетте посещавах често чешката столица на път за Германия. Учителите, които придружаваха групата ни винаги ни предупреждаваха ” Питайте и говорете на немски, защото ако приказват на руски, може да си изпросите боя в някоя дискотека”. Днес всички пражки продавачки,предимно млади жени, се опитват да говорят на руски, а във всяка пивница със жива музика, задължително музикантите отправят поздрав към “наши русские друзья”. Европийците обичат парите на руснаците и понеже ние българите им се набъркваме в сметките ще ни се налага да четем подобни статии като тази.

 36. До Явор Б. | януари 3, 2010, 18:29. Човече, хубаво е , че не мразиш, ама престани и да се страхуваш! Путин е далеко и дори и да иска да установи диктатура над теб, не ще може. Има си други проблеми, човекът, големи проблеми. А в България , от българи “да бъдат въведени путиновите порядки ” няма как да стане. Ние сме членове на ЕС. Вярно това не води до автоматичното ни превръщане в европейска демокрация, но поне прави процеса необратим. Няма страшно. Пий една ракия и лягай спокойно да спиш.

 37. Спомняте ли си онази снимка,на която руски войник забива руското т.е.съветското знаме на Райхстага,а на ръката му 2 (ДВА) часовника ?!!

 38. Предлагам в превод на вашето внимание последният български коментар (от общо 37, колкото са и тук) към статията за Б-я в сайта на в-к Фигаро. Въпреки, че изцяло заставам зад основния извод за отрицателните последици от подчинеността ни на руските интереси, не мога да не се съглася и с автора на коментара, че негативният тон във френските писания за нас си е бил винаги принципно отрицателен. А това също трябва да ни смущава не по малко отколкото например енергийната ни зависимост от Русия. – Само един пример – Свидетел съм как на големите публицистични пана по кръстовищата във Ф-я, върху реклама на Данон за кисело мляко с „български” вкус, за автентичност, препускаше в някаква степ орда конници с вид на монголци или татари. (Да не споменавам факта, че водят кирилската азбука за руска, а прабългарите за турско племе.)

  „Тази статия се вписва във френската традиция: винаги да се очерня всичко, което е свързано с България… Една традиция на повече от 100 години. Дори и днес е невъзможно да се открие и един единствен сайт на френски, който отразява обективно историята, традициите, реалността българска… Това фактически означава, че ръководителите на европейския „Пакт” са по-заинтересовани от старите Империи – Руска или „Отоманска” (Турция)… При все това същите тези ЕВРОПЕЙСКИ ръководители се споразумяваха с истинските комунисти преди повече от 15 години… Чували сме я тази музика: достатъчно е да се прочете историята на Балканите: Гърция и Сърбия (включително и изкуствената държава позната под името Югославия) = многообичаните
  България и Румъния: винаги критикувани и практически непознати… Браво на автора: той се вписва в традицията.”

  Bogdan65

 39. NikiB ,
  ти вече консумираш плодовете на “путинизацията” на България-
  Ще имаш АЕЦ Белене,която при реална цена 4 милиарда евро-България ще заплати 8-10 милиарда,според договорите на Р.Овч.
  България цялата е вкопчена /не се сещам по-подходяща дума/ от комунистическата Олигархия,Мафия.Цялата държава се владее от тъмни капитали,неизяснени милонери и милиардери,мутри….Политическия живот на България е като футболото ни първенство-няма нищо случайно-всички явления-Атака и Долен Сидеров,Янето от РЗДС,Юруков от Спетема СДС ЕООД,разните омбусмани,съдии,прокурори,….цялата държавност-буди само погнуса в достойните европейци.
  Заради разбитата Седебна,политическа,система,България губи милиони-милиарди заради неусвоени евро-фондове.
  Путин вече е в България.

 40. Иво мерси че им показа на хората статията,понеже не всичките знаят чужди езици,още повече френски.Затова и когато отворим дума за тези същите а и други по-сериозни български проблеми,хората скачат изнервени и отричат всичко.Не си ли забелязвал,че когато се опитваш да прокараш нещо ново и полезно за този народ,той се опъва докрай като магаре на лед и по никакъв начин не приема това,което му казваш?То не можело да бъде..,пълен отпор по всички фронтове…Ако му кажеш,че така се прави на запад ти отговаря да си ходиш не на майната си ,а на запад,където ти е мястото.Това племе е изключително дебелоглаво и не признава нищо и никой.На него така си му е добре,така мизерно както си живее,не иска да се променя,защото го е страх от промените.И по точно кой да го промени,отвън като дойдат той се подиграва с тях,отвътре се подиграва със знаещите,че видиш ли повече от него няма начин да знаят щом са родени и те като него в тази страна.Къде са образованите хора,които да му кажат и на които той да повярва?Даже не са и започнали да се фабрикуват още.Колко още по 20 години да минат,за да започнем да си създаваме елит?А докъто той се задейства?Всеизвестно е,че човек не се променя,той трябва да се поднови с друг с друго мислене,който също няма да си го промени,което значи от поколение на поколение да очакваме някаква процентна промяна на настроенията към конкретния повод.Още по-драстично е,че колкото повече се приближаваш към Варна става все по видимо руското влияние,там в този град е най-тежък случая.Не е политиката или мафията,която го насажда,има друг проводник,много по-прикрит и дебел,труден е за съзиране от непросветени.Ние ще продължаваме да работим,но докога ще бъдем като капка в морето?

 41. Тоза е една от най силните ви статии г-н Инджев!!-Просто няма какво да се добави…Много съм впечатлена-един наистина от най-смелите автори сте!!

 42. Най-ми хареса и ,чефренския журналист употребява -”СЪВЕТСКО ЗОМБИРАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ”–нещо ,което aз отдавна твърдя в коментарите си …че всичко у нас е създадено по съветски олигархичен модел…Само че, вече не сме по концентрационни лагери в Белене, а по панелките си където от страх са превърнати в малки концентрационни лагери…

 43. “Защо българинът удобно забравя, че руският доверен човек Иванчо Пенчович е изпратен в София да съди Левски, а Николай II е утвърдил убийството на Стамболов?”

  До кога тези страшни истини няма да влязат в учебниците по история?

  Кога най-после нашите деца и внуци ще научат истината за “любовта на братушките” ?????
  По нищо не се различавам от поляците, чехите, унгарците, балтийците и……плюя с презрение по русофилите!
  Те(последните) знаят защо !
  А като се сетя за руската военна база “Белене”, тръпки ме побиват..
  Халал да ви е, русофили, но помислете и за вашите деца !

 44. Zdraveite! 4eta bloga ot okolo 10 dena, no dnes se naloji da se namesq. Statiite sa 4udesni, mnogo se radvam, 4e gi namerih, iz4etoh i 4ast ot arhivite, dano naistina ne Vi “sprat” otgore zaradi svobodnoto slovo (kakto stana v TV-ta).

  I taka, po temata s voinata sre6tu CCCP. Az jiveq v Avstriq, na 23 sum i v ku6tata si namerih avstriiskoto izdanie na “Arhipelag GULAG” ot Soljenicin, koeto 4eta (priznavam, ne sum q iz4ela vse o6te, mnogo e debela i vnu6itelna kato sudurjanie). Tam za kratko Bulgariq e otbelqzana kato edna ot golemite zagubi na Stalin sled Vtorata svetovna voina, ot tezi zagubi, koito sa go vbesqvali ili pone draznili (eventualno sa go ambicirali o6te pove4e??). Moje i da ne sme bili v direkten konflikt s rusnacite togava, no za Stalin sme bili edna izgubena bitka. Toi vse pak e iskal da stanem tqhna republika. Za sujalenie ne sum namerila po-podrobna informaciq – za6to, sled kato sme bili tolkova “otdadeni” na rusnacite, ne sme stignali dokrai i ne sme stanali 4ast ot tqh? Naistina, trqbva nqkoi da se e setil togava navreme i da ni e “drupnal” v posoka zapad (politi4eski). Moje bi 6te zvu4i prekaleno pozitivno, no sme oturvali dosta ne6ta, samo 4rez “avtonomiqta”, koqto sme zapazili, makar i 4erno na bqlo.
  Za sebe si moga da kaja, 4e ne sum rusofil ili rusofob. Pove4e bih se radvala, ako horata kato cqlo po-masovo imaha zdrav razum ili go izpolzvaha.

 45. До Костовист: Не сте сам….т.е. и мнозина др. се нареждат до Вас,но “прословутият” Източен въпрос изцежда силите на България още от 1885,1916 и 1945 г.,когато географското и евразийско разположение е било “лъжица”,но не за устата на тогавашния български управляващ елит,който или се обърква или закъснява,било при Добро поле,било след Аламо….
  Сега не ми е нито до Муравиев,Багрянов и др. защото “затягането” е повсеместно,а след Ванга и прочутата и “колежка”-Севрюкова стува ми се??? точно в КГБ работят умело с прогнози за много десетилетия,още от Гагарин…а нашите доморасли герои…се възползват от идеализма на католическо-протестантското пространство…
  И да задминем рекордните над 100 коментари,пак няма да е достатъчно…!!!!
  Но България, ще го направи г-н премиер и няма да забрави защо българското укрепващо консервативно демократично съзнание не е “улянизирано”!!!!
  Тук също трябват “царски дворци” и “Лувъри” и като архитектура и като свободна изява!
  Просто бъдете Генерал на кон!

 46. Уважаеми, Господа, не разбрахте ли, че тези 10 милиарда са фикция дори да ги “дадат” 9,5 от тях ще си ги приберат обратно, чрез техните банки и фирми.На калпав ЕС Русия му пречи.Защо уважаемия французин не коментира факта, че Франция ще продава на Русия военен кораб от тип “Мистрал”, а е почнал да ни учи на морал.Нали се върна във военните структури на НАТО, а продава оръжие на врага.Лошото обаче, е че няма кой да зададе тези въпроси и да изиска отговорите от този Френски многознайко.

 47. Друже Костовист, никакви плодове не съм консумирал. Плодовете на АЕЦ Белене, ако въобще ги има, ще ги консумираме след 7-8 години най-малко. Сладки ли ще са, отровно-горчиви ли, не знам. Дано сме живи и здрави, па да си говорим.
  “Разбитата Седебна система” и мен ме тормози, Костовисте, ех как ме тормози. Ама пуста памет. Нали ти Костовисте, беше два мандата Председател на Върховния съд, после един мандат конституционен съдия и после за капак един мандат Председател на Върховния касационен съд. Чудо можеше да напраниш, Костовисте, чудо! Ама ти предпочете тихо да се оттеглиш . И сал едно апартаментче от 200 кв.м. от контингента на съдебната система, купено за жълти стинки ти остана…мъка, мъка…Ами двата мандата като Главен прокурор…Да не говорим пък за “Юруков от Спетема СДС ЕООД” и разните там…но млъкни сърце…

 48. Към QNA PLATOVA:

  Здравейте!
  Ако зависеше от мен бих включил “Архипелаг ГУЛАГ” в училищната програма, но не в часовете по литератра,а по история. Това е книгата, която делегитимира ( окончателно) комунизма пред задапните общества, включително пред левеещите на Запад, с изнесените за първи път автентични автобиографични данни в ТАКЪВ обем за престъпленията отвън желязната завеса. Там има и един абзац за ужасната съдба на руските емигранти, който заради антикумунизма си се включват на страната на Германия във войната, след което западните съюзници ги обезоръжават ( точно в Австрия) голям брой от тях и в запечатани вагони ги подкарват право към Сибир…минавайки над Дунава мнозина от тях започват да се хвърлят от прозорците, предпочитайки тази смърт…

 49. Просто е!Обичащите Европейското(кадърните,мислещите и работливите) се изнасят към Европа.Обичащите РуснЯщината(некъдърните,мързеливите и простите) си остават в БГ(а не се засилват на Изток-защо ли?!?)Резултатът се вижда-РуснЯщината превзема Европа-Сега в БГ-после и в други страни.Нов прочит на лозунга:”Пролетарии(лумпени) от вси страни,обединете се!”

 50. NikiB
  остави го сърцето да говори-ти използваш похвата на Пропагандата-пускаш една муха,и я оставяш на масите вимпресионистичен и модернисти1ен стил всеки да си я обяснява както си може.АЕЦ Белене е излишен проект-специалистите казват ,че и днес имаме в излишък електроенергия.А след като имаме две АЕЦ ?.. Съдебната система бе разбита-с актовното съдействие на НДСВ-има един момент който убягва на на публиката-Красьи Черничкия лобирал от името на НДСВ .Какви мандати жонглираш ? За Филчев ли намекваш,за Григоров ли ? Извади си “козовете” тука на масата,да си кажем кривиците,па после да продължим на чисто…..

 51. Яд ме е също на ЕU ,че от там прекалено се лиготат с Русия(КГБ) и с пипълцата им .Кой ги би да изберат за шев на ЮНЕСКО агент Бокова,например?!Сега защо ни гледат сеира с АЕЦ Белене и не ударят едно рамо на ПОЛИТИЧЕСКИЯ проект(вече не става дума за икономика).После пак ние ще сме виновни,а те-ни лук яли,ни лук мирисали….!

 52. Каква ли песен щеше да запее Ивчо, ако Газпром му предложеше реклама в блога за няма и едни 100000 евро годишно, ха-ха-ха…

 53. Е,НИКИ,когато си прав,прав си.Големи,много големи пропуски направи Костов в политически аспект.И това му изяде главата,защото хората интуитивно разбираха,че не е тамандан работата.И предпочетоха да се качат на царската каруца.Фундаменталните исторически пропуски на Костов дали някога ще разберем поради що се направиха?Дали е от недооценка и високомерие,дали от ъндъртейбъл съпротива или от лично участие в схема?

 54. Иво, ето и историята за казаците в Линц, която достигна и до “Златното око” с Дж. Бонд. Едно от най-срамните предателства на Запада:

  На 25 мая 1945 года в Линце, по данным Якоба Хорнбергера, находилось 2479 казаков, среди которых было 2201 солдат и офицеров, остальные 278 являлись мирными гражданами.[2]
  С семи часов утра 1 июня казачьи семьи собрались на равнине за лагерной оградой вокруг полевого алтаря, где проводилось траурное богослужение. Когда настал момент причащения (причащали одновременно 18 священников), появились британские войска. Солдаты бросились на толпу; сопротивлявшихся казаков избивали и кололи штыками, пытаясь загнать в машины. Стреляя, действуя штыками, прикладами и дубинками, они разорвали заградительную цепь безоружных казачьих юнкеров. Избивая всех без разбора, бойцов и беженцев, стариков и женщин, втаптывая в зем­лю детей, они стали отделять от толпы отдельные группы людей хватать их и насильно бросать в поданые грузовики, откуда их впоследствии бросали в советские железнодорожные вагоны Массовая выдача обитателей Казачьего Стана продолжалась до середины июня 1945 года. К этому времени из окрестностей Лиенца в СССР было депортировано свыше 22,5 тыс. казаков и кавказцев, в том числе как минимум 3 тыс. старых эмигрантов. Более 4 тыс. человек бежало в леса и горы. Не менее тысячи (по другим данным, около 13 тыс.) погибли во время операции британских войск 1 июня[5].
  Кроме Казачьего Стана выдаче подлежали участники и других военных формирований. Из лагерей, расположенных в районе Фельдкирхен — Альтхофен, в советскую зону было вывезено около 30-35 тысяч военнопленных из состава 15-го казачьего кавалерийского корпуса Г. фон Паннвица.

  Всего английскими оккупационными властями, по данным немецкого историка Й. Хоффманна, из различных лагерей в Австрии было выдано около 60 тыс. казаков-военнослужащих и гражданского населения.

  Комментируя выдачу, ряд авторов отмечают, что казаки Паннвица, воевашиеся на стороне нацистов, принимали участие в подавлении антифашистских выступлений, массовом истреблении мирных жителей, грабежах и изнасилованиях[6][7][8]. Из показаний Г. фон Паннвица, данных им советским следователям и на суде[9]:

 55. Западът трябва да е наясно, че Русия запазва своето влияние не само в България, но В ЦЯЛА ИЗТОЧНА ЕВРОПА и след 1989. Разбира се, има страни с традиционно по-силни проруски сантименти като например България, Финландия, Словакия, Гърция, Кипър, Сърбия и Черна гора. Особено в последните две русофилията и панславянството са пуснали най-дълбоки корени. Причините за силното руско влияние на Балканите обаче не бива да се търсят в някакви особени народопсихологически особености на балканските народи. Известна роля тук играе най-вече благодарността за освобождението от турците, колкото и користно да е било то от страна на Руската империя, както и общата православна религия. Но това не са единствените и не са дори решаващите фактори.

  За националния характер на българите можем да спорим, колкото си искаме. Мисля, че българите прекалено се фиксират върху това. Разбира се, всеки народ има някакви по-характерни национални черти и манталитет, но те не се проявяват еднакво у всеки индивид и обикновено не са достатъчни за обясняване на политически феномени. Иначе трябва да приемем например, че най-големите тоталитаристи на света са германците заради Хитлер, грузинците заради Сталин и китайците заради Мао. Хората в тези страни трябва да са „генетически” тоталитаристи, диктатори и идиоти.

  Впрочем категориите на русофилията и русофобията на са категории, с които може да се прави политика в XXI век. Политиката не бива да е въпрос на чувства, а да се ръководи от прагматични съображения.

  Между другото интересно е, че въпреки „русофилията” България в ключови исторически моменти ПОЛИТИЧЕСКИ НИКОГА НЕ Е БИЛА С РУСИЯ – нито в Първата, нито във Втората световна война, нито по време на Косовската криза 1999.
  Каква е обаче е по-дълбокото обяснение за силното руско влияние на Балканите? То е най-вече ГЕОПОЛИТИЧЕСКО. Ето какво казва по въпроса проф. Александър Цанков в своите мемоари (цитирам свободно по памет):

  „Малко държави в Европа, може би с изключение на Полша, са имали толкова превратна съдба като България. Сега зад „желязната завеса” тя не е нищо повече от руска Задунайска губерния или в най-добрия случай васална провинция на болшевишка Русия…Заради голямото си стратегическо значение в центъра на Балканския полуостров днес върху България тегне пълната сила на руско-болшевишкото господство. И в миналото, във времената на Османската империя България като централна провинция на на европейска Турция най-много е страдала от гнета на поробителя. България със своята столица Софиа, т.е. антична Сердика, открай време има голямо военно-стратегическо значение и ще го има, докато има войни. С една дума, България е била гръбнакът или по-добре скелетът, който винаги е стоял в центъра на вниманието и грижите на всеки завоевател на Балканския полуостров…Бившият руски външен мининстър Сазонов казва: „Ако има точка на земното кълбо, където се концентрира ревностно руското внимание, където Русия не може да допусне промени, който непосредствено да засягат нейните жизнени интереси, то тази точка е Истанбул. ИСТОРИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ НА РУСКАТА ДЪРЖАВА НЕ МОЖЕ ДА ЗАВЪРШИ, ПРЕДИ ДА СЕ УСТАНОВИ РУСКОТО ГОСПОДСТВО НАД ПРОЛИВИТЕ.”

  Ето защо България, въпреки че не е воювала с Русия във Втората световна война (в Първата, както знаем, е воювала, прадядо ми се е сражавал в Добруджа срещу руснаци, които викали: „Братушки, не стреляйте, мы вас освободили!”, на което българите отговаряли „А какво търсите тогава сега тука?”) до днес изпитва особено силно руско влияние.

 56. Към Танушев: Учудвам се как интелигентен човек може да мисли по този начин и да избира от множество коментари най-мракобесния и миришещ на мухъл – нас французите ни мразели… И се сещам за един българин на голяма държавна служба в Париж. Когато му разкриха една страшна далавера,този човек се защити,като каза,че…французите ни мразели. И това беше достатъчно за предишните управляващи да потулят скандала. Ами като толкова ви мразят, какво правите във Франция? Защо има толкова много хора в Париж? И то съвсем млади хора? Знаете ли онзи ден в българското посолство и стълбището се пукаше по шевовете си от млади семейства с дечица – само допреди 2-3 години имаше едно ателие за деца с десетина малчугана, а сега са няколко училища с над 150 деца. Това какво Ви говори,господине? Знаете ли кой пише,че французите ни мразят? Ами тези,които доведоха България до просешка тояга и които първи изпратиха децата си още преди много години в Париж – синовете и дъщерите на тези,които все разправят,че французите ни мразели днес са едни от най-богатите…”французи”. Знаете ли колко такива съм срещнал тук,как плюят и говорят срещу французите,но когато ги попитам -добре,защо тогава сте тук – те ме поглеждат объркано и бързат да се изнижат навън…Така че тези неща ги пробутвайте на други,вече българите имаме възможност сами да се убеждаваме в някои неща с очите си.
  И още нещо – толкова е прав френският журналист,че мисля,че дори на места е бил доста “българофил”. Защото когато човек опознае живота тук,в Париж,вижда на колко светлинни години сме ние,вижда цялата безизходица и трагедия на българското племе днес. Но аз сто пъти вече повтарям в този блог една мисъл: ” Няма по-сляп от този,който не иска да види!”
  И съвсем накрая – в нашата писателска област за мен много показателно колко прав е авторът на статията е следното мое наблюдение. Доста от маститите български соцписатели веднага след промените у нас изпратиха синовете и дъщерите си в чужбина. Да поотшумят нещата,да се види накъде ще тръгнат,а и има ли смисъл синчетата и дъщеричките да ходят по митинги,дя викат,да плачат,да боледуват,тъй като бащите им много добре са били посветени в пъкления сценарий,обезкървил моята страна. И ето сега,вече отдъхнали си,че може да се случи нещо лошо за тях, а добро за народа,те отново привикват отрочетата си. И ония идват от чужбина,отново сядат пред нашите телевизори,отново ни дават акъл. Добре,като са толкова талантливи,защо не останаха в чужбина? Ами защото тук се иска,простете, “яко дупе”, а не бащина протекция – вижте медиите,вижте властта досега – все синове и дъщери…Смея да твърдя от опит,че днес е много по-лошо във всички области на живота в България от онова време – затова и ще бягаме,затова и ще страдаме,но поне ще ни е сладко,че тези,”мразещите” ни,все пак,за разлика от нашите властници,могат да оценят доброто у всеки човек,па макар той да е и българин…

 57. Поздрави, г-н. Инджев,

  Хубаво е да знаем какво мислят другите за нас, без да ни бъде пробутвано съответно обработено от агенти Бор, Бреза, Дръвник, Кютук и т.н.

  Друг е въпросът доколко сме съгласни с мнението на автора, но това е демокрацията – да можеш сам да прецениш и да смееш да обявиш публично разбиранията си.

  Очудващо е заслепението на грамотни съвременници, които виждат в Русия (да не говорим за “Великия СССР”) големия славянски брат, толкова загрижен за страдащите братя славяни, та тръгва да пролива кръвта си, само и само да им възстанояи независимата държава. В политиката сантименти няма – каза го съвсем искрено Збигнев Бжежински, но единствените, които имаха доблестта да си го признаят публично на национално ниво, са англичаните – “Великобритания няма вечни приятели, има вечни интереси!”. (Малко извън темата, но това е една от причините да ги уважавам – смелостта да бъдат открити, дори това да звучи (и да е) противно. И заради недостижимото ниво на fairplay – способни да отдадат официална почит на един вражески генерал, разбил ги на пух и прах през Първата световна – и то не от някоя велика сила, а представител на нищожната, осакатена от Ньойския договор България – имам предвид ген. Вазов и демострираното му уважение на един военен парад в сърцето на империята през 30-те. години.)

  А въпреки, че Франция никога не ни е сторила ни едно добро дело, голяма част от това, което пише авторът на статията е горчива истина. За съжаление…

 58. До NikiB. Нека тогава си чакаме,7-8години,после още 7-8нещо друго да почакаме!!! Маи вече ни писна да чакаме!!А вие комунистите си чакаите, ама не тука, атам за където си плачете!!!!

 59. НикиБ, доста хора са Ви писали, едва ли моят коментар ще допринесе за някаква промяна във вижданията Ви, но все пак…

  Ако от статията сте разбрал САМО, че: “освен г-н Инджев и колегите Астор и Георги Георгиев има още един човек, някой си Оте, който не харесва българите, защото не мразят Русия”, то Ви препоръчвам да я прочетете още веднъж, по-бавно и малко по-задълбочено. Има и други неща, които са важни в нея.

  Позволявам си да включа мой превод на кратко съобщение от австрийския “Der Standard” от 1-ви януари тази година. Правя това, за да Ви успокоя, че “омразата към Русия” не е омраза към Русия, така както Вие я интерпретирате и не е присъща само на българските “русофоби”, г-н Инджев и с-ие и “някой си Оте”, а основателното възмущение от политиката на тази имперска страна има свои почитатели в самата Русия. Вероятно те са “родоотстъпници” и “предатели”, просто защото не козируват безмълвно на кремълските олигарси. Ето и превода:

  “Опоненти на Кремъл арестувани по време на протести в Москва
  01. Януари 2010 г., 14:14

  Между тях и активистката Алексеева от Московската хелзинкска група и екстремисткия лидер Едуард Лимонов

  Москва – московската полиция грубо е прекратила новогодишен неразрешен протест, организиран от опоненти на правителството. Арестувани са били около 70 души. Сред тях е “гранд дамата” на руското движение за човешки права, 82-годишната Людмила Алексеева, член на московската хелзинкска група. Силите за сигурност са се отнесли много грубо с нея, както заяви Алексеева, съгласно информационна агенция Интерфакс.

  Наскоро Алексеева бе удостоена от немския федерален президент Хорст Кьолер с орден за заслуги за своята гражданска смелост и от Парламента на ЕС с наградата “Сахаров”. За 31 януари правителствените опоненти обявиха нова демонстрация.

  Според полицията всички протестиращи са били или освободени през нощта.

  Не е ясно дали Алексеева действително е била арестувана или се е качила в кола с арестувани в знак на солидарност с останалите протестиращи срещу правителството, заяви говорител на руските сили за сигурност в петък. В близост до центъра на Москва демонстрантите са настоявали за по-голяма свобода и зачитане на Конституцията, когато са били разпръснати и част от тях арестувани от специални части на полицията.

  Извънпарламентарната опозиция в Русия и западни правозащитни групи се оплакват, че въпреки обещанието на кремълския лидер Дмитрий Медведев, не се забелязват признаци на демократизация на страната и подобни митинги се предотвратяват безкомпромисно. (APA/dpa) (APA / ДПА)”

  Та ето затова “не им щем ни меда ни жилото”, драги НикиБ. Но Вие напълно го съзнавате, уверен съм. Както съм и уверен, незнайно по каква причина, че няма и да промените позицията си на “независим наблюдател”, който подскача като ужилен всеки път, когато някой каже/напише истина за Русия и нейната политика.

 60. Г-н Инджев,днес в newsland.ru има една доста любопитна статия и коментариите към нея-“Роосияне жизнью довольны:они могут купить холодильник”.Би бил любопитен вашият коментар по темата.А надявам се ,че ще предизвика интерес и в други колеги.

 61. Има голяма разлика между мразене и нехаресване! При демокрацията на запад хората са свободни, или поне относително такива, защото “само пеперудите са свободни!” Но свободните хора не харесват несвободните. Не ги мразят, но не ги харесват. Това е така защото несвободният е зависим. Никога не си сигурен какво може да направи едн зависим, дори и да го познаваш добре, защото действията му са продикитувани от другиго, от този, който го е поставил в зависимост. Трябва всъщност да познаваш именно този-господаря на нещастния несвободен и ако него не хартесваш, то това нехаресване се добавя и към подчинения!Та толкова по повод на нехаресването и мразенето.

 62. Вече не знам какво да мисля.Как може да се твърди от уважаващ себе си човек,че “французите нищо не са ни помогнали”. Историята не е силната ми страна, но ще дам само два примера – знаете ли колко българи-страдалци от комунизма са намерили своя дом в Париж? Знаете ли какви семейства са създали,какви деца? И кой им е помогнал за това? Ами да споменавам ли за онова,което е сторил Виктор Юго за България във време,когато никой не е знаел за балканската ни страна?
  Ами знаете ли какви думи изрече пред българските студенти в София преди две години Никола Саркози? Аз единствен от българските журналисти и писатели съм ги публикувал изцяло във втората ми “парижка” книга “BG емигрант в Париж”. Това са думи,които никой,твърдя го с абсолютна категоричност, световен лидер не ги е произнасял за България! Прочетете ги! Или пак ще кажете – махни го тоя Сарко. Откъде това наше самочувстние? На какъв тумбак, на какво основание. Елате да видите каква страна са направили французите,каква красота,каква толерантност,е,има проблеми,ама това са над 60 милиона души,от които около пет,че и повече милиона емигранти от цял свят. Елате да видите как майките дават на децата си по 20,50 евро да ги дават на стотиците хиляди просяци и бездомници тук,които идват от цял свят. А ние на нашите си пенсионери, на нашите майки и бащи, не можем да осигурим достойни старини с тези 50 евро пенсии…Ето сега се връщам от супера – знаете ли какви коледни намаления има тук на всич
  ко,за 15 евро напълних цяла пазарска чанта с неща,които в България само съм сънувал…Да не ви говоря за безброя от бонуси за майки,деца,бедни…А бедни тук са тези,които получават под 1000 евро. А у нас? И отгоре на това седнали да плачат – не ни обичат,мразят ни…Че къде обичат тарикатите,тези,които идват в чужда страна,устройват се,после започват да стенат – ама те,французите,са такива,онакива…
  Вижте,просто ме хваща срам от подобни категорични твърдения,които издават само комплекс за малоценност. Та дори един французин да е помгнал на един българин,това все пак е нещо голямо. Не искам повече да коментирам,само ще ви кажа онова,което сподели с мен онзи ден един възрастен български емигрант,дошъл по икономически причини в Париж: ” Райков,работих 30 години на България,лев пенсия не получих,дойдох тук,ден не съм работил на Франция,а ми дадоха 600 евро пенсия…”
  Още нещо искате ли,господине и господа! Прощавайте,но наистина повече не бих искал да коментирам тази тема. А и не това,дали ни обичат французите и какво те са направили за нас, е най-важното в статията във “фигаро”,а и в смисъла на препечатването й в този блог,нали?

 63. Да бъдем съвсем прецизни – България действително не е воювала с оръжие срещу СССР през ВСВ, но формално накрая Е била във война със същия СССР, който сам я обявява на 5.09.1944 г.

  Така че грешката донякъде е “вярна” и война си има, само дето няма въоръжена съпротива с някой съвсем малки изключения, които днешната история удобно е забравила – а тези малцина, вероятно наистина безразсъдни, но безразсъдни и в разбирането си за воинска чест и т.н. непознати днес категории, български офицери и войници заслужават поне да знаем имената и лобните им места.
  Тъжното е, че иначе основателно и разумно “спестената” съпротива не води до съхранени човешки животи, защото същите тези които биха загинали с оръжие в ръка по билото на Стара планина, са загинали като животни от червените джелати в комунистическата скотобойна.

 64. Здравейте, г-н Инджев,
  Действително Царство България е във война със СССР, тъй като руснаците я обявяват на 5 септември. Пише го и в уикипедия (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F#.D0.A6.D0.B0.D1.80.D1.81.D1.82.D0.B2.D0.BE_.D0.91.D1.8A.D0.BB.D0.B3.D0.B0.D1.80.D0.B8.D1.8F)
  Мисля, че това не е чиста формалност, тъй като България понася най-тежките рапарации към СССР именно в резултат на тази война. Има исторически извори за тези факти и трябва да се поровя, за да ги намеря… И това наистина са събития, които трябва да се изучават в училище, но едва ли скоро ще се случи.
  Иначе статията на френския журналист ни представя една много тъжна, но за жалост вярна картина.
  Дано успеем най-сетне да се еманципираме като нация вън от орбитата на Русия.
  Поздрави и успехи през новата 2010 година!

 65. Как очаквате едно франсе да изпитва симпатии към Русия, не знаете ли какъв бой са яли французите от московците през далечната “и дванайсета година”. В по-модерни времена, съдейки по ненавистта им към всичко руско, май и на някои наши тарикати не им се е разминало без московски лобут.

 66. Друже Асторе, с твое разрешение ще коментирам въпроса с “холодильника”. Имам приятелско семейство – той казах, тя рускиня /познавоме се от 25 г./ Миналия месец си купиха хладилник. Страшно бяха доволни, голама радост, ще знаеш. От един магазин в Разлог. За апартамента им в Банско, който си купиха през октомври. Имат още един хладилник. В апартамента им в Алма Ата, където живееха до 1992 г. Ама имат още един – в апартамента им в Москва, където живееха до 2001г. Ама , както се сещаш, имат още два – в къщата им някъде край Москва, където живеят от 2001 г. Както вече правилно схващаш, имат още един – в апратамента им на Кримския полуостров, Украйна, който купиха през 2005 /или 2006/. Такива ми ти работи …един хладилник , а колко емоции само…Ако искаш коментриай…

 67. Тоя нещастник Ангел Грънчаров е откраднал няколко коментара оттука и си ги е отпечатал в блога; безстрамник

 68. Друже НикиБ, виждал съм на жизнь как съветските братя и сестри пият чай. В хотел Щастливеца, близо до София, по време на закуска.
  Та значи не само не бяха виждали хладилник, ами и пакетче чай на бяха виждАли.
  Беше много тягостна гледка.
  Гостоприемните българи се гавреха с културните хора от СССР като им показваха как да лапнат пакетчето с чай и да отпиват от топлата вода от чашата.
  Това може да потвърди всеки ски учител на Витоша.

  Разправяли са ми , че ссср войницзите окупирали България не били виждали тоалетна чиния и се миели в нея. Това сигурно е фашистка пропаганда.
  Освен това отвивали месинговите дръжки на врати и прозорци мислейки ги за злато. Това сигурно е лъжа на легионерите.
  За Хитлер и часовниците може сам да се сетите. Има една книжка “Бяг ” – там един пияница твърди, че са рязали ръце за да вземат часовници от германците.
  Това са вашите братя и сестри.
  Пст ! Врагът бди !

  Ако можете – коментирайте и вие

  Забравих :
  В Архипелага е описано каква гад е Максим Горки – баш вожд, майка и учител.
  Какво да искаме от учители, които са чели само Митко Палаузов и Максим Горки ?

 69. НикиБ. То стана като дявола и евангелието! Почти съм сигурен че имаш по особенно образувание, “инострнное” така да се каже, само че вече нее смешно!!!

 70. Към Димо Райков
  Господине, не вярвам да очаквате да породите полемика в този блог относно вашата книга за емигрантите. Тя почива на наблюдения направени от вашата си кула. Защо тогава очаквате аз, който също имам наблюдения върху френската действителност и имигрантите, да ги изказвам едва след обстойната им защита? Ако вие действително мислите, че има нещо интелигентно в писанията ми, то би следвало да предположите, че имам реални основания да разсъждавам по този начин. Отидете в блога ми и ще ги разберете. – Не ви давам линка му, защото тук не му е мястото. Ще схванете обаче (ако го направите), че материалните доводи, които както си личи от последният ви коментар, са приоритетни за вас, са „последна грижа” в аргументацията ми и, че всъщност там става въпрос за ценностна ориентация. Тук обаче ще си позволя да дообогатя вашата собствена аргументация, за да дам възможност и на другите четящи да разберат (ако още не го знаят) докъде води френският модел на благоденствие. Според официалната статистика, всеки 5-ти французин е чиновник, всеки 4-ти е на избираема длъжност и държавната служба е тяхна колективна мечта. Всички тези служби и длъжности са разходи за държавата а не приходи. Френският държавен капитализъм е на по-лошо „дередже” и от гръцкият – 1457 милиарда евро е административна задлъжнялост на Франция за 2009 г.! Т.е., системата им се крепи чрез кредити, и само факта, че никой още открито не казва, че царят е гол, поддържа този живот на вересия. Колкото до Саркози, то „жеста” му към българските сестри се обяснява много по-адекватно със сключената оръжейна сделка между Либия и Франция, отколкото с някакви си сантименти – както един от блогърите сполучливо напомни – вечни са интересите а не приятелите. Потвърждението дойде в момента когато, за да се финализира договореното, диктаторът Кадафи беше поканен официално в Елисейския дворец. Но да не занимавам повече с вас другите коментатори – та ние с вас дори не пишем на една и съща азбука. Вие си пишете на руска (нали така е според благодетелите ви) – за справка отворете някоя френска енциклопедия, а аз на българска.

 71. Където е стъпил руски ботуш, трева не расте. Сега искат да ни заровят окончателно с АЕЦ Белене и е изумително колко тихо и кротко става това, без особени съпротивевния, поне от малката част българи, които искаме България да е нормална страна. Има ли свободни хора в тая държава, които да кажат “НЕ” ?

 72. А бре,нема ли да се намери некой истински Българин в управлението и да каже:”Русия е проклятието на България!”РуснЯкофилството да се наказва като предателство на националните интереси(ако е платено).Ако е от простотия-с публично порицание и задължителен образователен курс!

 73. Г-н Танушев,

  След като разбрахте какви са французите, защо не се върнахте у нас, а живяхте от помощите на лошата френска държава?

  Със сигурност Франция и французите не е идеални, но защо пък трябва да окарикатуряваме едно общество, което все пак е доста преди нас.

 74. Г-н Танушев,позволявам си някои уточнения по вашите факти за Франция:
  -тя е 5 в света по БВП.За сравнение Русия беше 9-та,а от догодина сигурно след 10-ката.На глава от населението са съотв. на 14 и 56 място.
  -1.4трл.вътр.дълг изглежда страшно.Но,пример-ако вие имате год.доход 10хил и ползвате кредит 5 хил. страшно ли е?И при Франция е 50% и освен това няма и да ги връща,защото това е счетоводен/на книга/дефицит.Сложна тема.
  -всеки пети е на държавна работа-звучи респектиращо.В България на държавна/общинска/издръжка са 700хил.при общо работещи 2.5млн. души. 1:3.5 !!
  В България проблем е 35млрд лв междуфирмен дълг и като прибавим към 20 млрд лв държавен става 75% от БВП обща задлъжнялост,но това е друга и дълга тема.

 75. Към всички, които срещу нечие емигрантско мнение, отправят или ще отправят обвинението “какво тогава правите там като не ви харесва?” или пък варианта му “защо не се върнахте у нас, а живяхте от помощите на лошата (…) държава?”
  Елементарно, Варадине (за по изтънчените –Уотсън) – Емигрантите продават в чужбина не верноподаничество а работна сила. Плаща им се не за любезни чувства а за извършена работа. При това на подбити цени. От което печели основно работодателят. И за това ако на някой му харесват сините очи на шефа си но не и заплащането му си тръгва. Именно защото не е обвързан с никакви други “некои” съображения. Той не се е цанил за географията а за работното място. Тези, които са свикнали като “трудещи се” да им висят по стените лозунги с надписи “Вечна дружба” и “Да живее” просто трябва да отвикнат. И да не смесват битови представи с идейни такива.
  Другият елементаризъм за помощите е още по-елементарен. Изпуска се “само” подробността, че за да получаваш помощи трябва да си редовно пребиваващ в страната. А за да те водят за редовен, трябва да имаш работа и то определено време (някъде години). Едва след това можеш да претендираш за помощи и да стоиш на тях ако си готов, спрямо стандарта който те заобикаля, да водиш мизерно съществуване. – Знаехте ли, че България дава по-големи социални помощи, измерени в съотношение към минималната заплата, от Франция?
  П.с. Французите наистина са по-напред от нас в някои области. Например по брой на полицаи на глава от населението – водещата страна са в това отношение.

 76. До Г-н ИК. Явно не сте запознат с историята на Г-н Танушев.Той, дори да иска,не може да се завърне в България-“добрите французи” отнеха децата му.Що се отнася за окарикатуряването,може ли да обясните как отново пламнаха толкова много коли по празниците,и защо в Париж има райони, кьдето полицията не смее да припари.Аз не живея вьв Франция, и сьм благодарен на сьдбата,че не ме отвя там,но следя какво става в Европа.Това, което виждам, не ми харесва и се страхувам,че то идва тук:http://www.canadafreepress.com/index.php/article/13391.
  До Г-н Инджев и останалите в този форум-Може ли да посочите една дьржава,която ни “брьсне за слива”?!?

 77. Към Танушев – Всъщност моят отговор е безпредметен по две причини. Първата е,че друг участник,IK, ми “помогна”,задавайки Ви своя въпрос. Втората – от французите научих нещо чудесно – “Не навлизай в личното пространство на другия.” Нещо,което за мен е светая светих. Докато Вие много язвително се опитвате да ме нараните – няма да се разпростирам,само ще ви кажа,че за защита на прниципите си аз много години съм бил без работа и доходи. И въпросът не е в чантата с продукти,а в нещо друго,което,сигурен съм,Вие много добре го разбирате. А що се отнася до язвителността,която на моменти демонстрирате,аз,вярвайте ми, мога да бъда доста,ама доста по-язвителен от Вас.Разбира се,не считам,че това е необходимо,а и не е мястото за демонстрация на подобен изказ тук. Затова за мен този “спор” е приключен. Ще ми е интересно,ако имам възможност да поспорим с Вас – било във Вашия,или в моя блог. Извинявам се на останалите участници,станали неволни свидетели на нашенското,типично българско изместване на нещата – защото те,българските неща,наистина са доста,ама доста сериозни. Това всъщност е и целта,доколкото аз схващам, на тази статия на французина – звън,който би трябвало да ни стресне. Но дали ще се събудим от блажения си сън?

 78. Добр’утро!

  България стана явен протекторат на Москва!

  А би ли могло да е иначе, след като кадровик на Министерския съвет е самият съветски агент и олигарх, генерал-губернаторът на Задунайская губерния тов. Вальо Златев?

 79. Господин Райков, за много години!
  Пожелавам Ви много здраве и удовлетворение през Новата 2010 година!
  Да сте все така човечен и житейски мъдър! Достоинства, които не се постигат със трудни за произнасяне думички и балканско самочувствие.

 80. Мисля, че чувствата любов и омраза не следва да са движещ мотив за каквито и да е политически действия. Все пак сме Хомо сапиенс с толкова иляди години обществена история зад нас. От гледна точка на разумността статията посочва, че един клан от съвременната ни обществена история упорито и методично слага прът в колелата на общото ни развитие. Този факт е известен, както известна е и липсата на адекватна обществена реакция. За дейността си този клан черпи ресурси от самото общество и мисля, че борбата с него би следвало да се насочи към ограничаване достъпа му до тези ресурси.

 81. Адаш,
  Благодаря ти много – думите ти ме стоплиха. Заради хора като теб все още имам куража да пиша в интернет,където има толкова злоба жлъч и надменност,че наистина на човек често му става студено. Но ти си схванал моето послание – не отреагиране на комплекси и на фалшиво самочувствие, а болка и човечност би трябвало да има в нашето общуване. Нещо,което,за съжаление,изглежда е много,много трудно за постигане от нас,българите.
  Още веднъж – благодаря ти! От моите блогове, а и от книгите ми
  можеш да откриеш моя електронен адрес и очаквам да ми пишеш. Ще ми бъде приятно.

 82. Той острия бръснач на “свободното европейско слово” да ви кажа е малко относителен.

  Що не понапишат за италианската мафия например. Имам приятел който е женен там и ми казва, че при гласуване мафията ги задължава да ходят с мобилни и да снимат с камера как гласуват и после да се отчетат. Та се наложило да сменят закона и да забранят носенето на мобилни в стайчето. Или си спомняте неотдавнашната статия, дето спечелилият лотарията не смее да иде да си вземе печалбата, че го чакат на всички изходи.

  Къде е свободното слово на ВВС да пита, защо точно по американски образец в деня на техните атентати в метрото е имало “случайно” учение за действие при атентат в метро. И съответно се е оманджало кое е истина и кое учение.

  Да не забравяме, че франзузите имат 60 ли или 80 ядрени централи и им е доста криво, че им взимаме от добрият турски пазар (все още засега). Те едно време и Кусто докараха да лети над атомната централа и от 10 кладенеца вода докараха, за да я изкарат ненадеждна. Та накрая им отрязаха един кубичен сантиметър да го изследват и да се учат от руските технологий.

  И да спомена че съм от този регион и не че съм русофил, но предпочитам руски блокове за Белене (евентуално) щото видях няколко френски “специалисти” и те не бяха нищо друго, мазни мароканци дето гледаха лошо и горе долу езиковата бариера ги спасяваше да не се види, че не са ама никак в час.

  Та мое мнение е, че французите са доста нафукани примадони. Те още от ДеГол са се научили. Той нали, след като съюзниците ги освободили правил сума ти челни стойки, ама той да влезе пръв в Париж. Едва ли не той да излезе освободителя.

  И когато могат понаписват нещо по наш адрес.

 83. Към Бат Илия:

  Ето нещо за “нафуканите примадони”, както ги наричате- не че съм им адвокат, но все пак е интересно да се знае. Информацията е от днес от сайта Economynews.bg:

  Най- доброто място за живеене е Франция

  09:31 | 06.01.2010

  Франция е страната, в която качеството на живот е най-добро в целия свят. Това сочи класация на американското месечно списание International Living, изготвяна от 30 години, предаде AFP.
  По качество на живот Франция изпреварва Австралия, Швейцария, Германия и Нова Зеландия. САЩ са на 7-мо място.
  “Досадната бюрокрация и високите данъци не влияят на неоспоримото високо качество на живот във Франция. Франция има най-добрата здравна система в света”, се посочва в коментар към класацията на американското издание.
  Изданието подчертава, че французите се изключително доволни от живота си във Франция като удоволствието им е породено дори от най- малките детайли като
  идеално поддържаните тревни площи и градинки, саксиите по прозорците,
  очарователните тераси на кафенетата и чистите улици. Градовете във Франция са добре управлявани, а престъпността е доста ниска, сочат още резултати от проучването.
  В отделните подкатегории на класацията Франция е първа по въпросите за свободите на гражданите, за сигурността и за здравеопазването. Тя е на четвърто място заради съвременната си и ефикасна инфраструктура, на 11-о място по икономически
  показатели, на 18-о място заради мерките за борба с климатичните промени.
  Франция обаче се нарежда на 19-о място в подкатегорията за култура, като е изпреварена от Молдова и Естония. В категорията за опазване на околната среда Франция е дори на незавидната 64-а позиция.
  От друго проучване, представено преди по – малко от месец, става ясно, че мнозинството от французите не очакват значителни промени в живота си през следващото десетилетие. Според специалисти на изследователската компания Harris почти половината от запитаните французи (44 %) дори считат, че качеството на живота им през следващите десет години ще се влоши.
  Французите са и най- подозрителните сред европейците, включени в проучването на Harris. 72 % от анкетираните французи са уверени, че властите разполагат с повече информация за частния им живот в сравнение с 10 години назад.

 84. За тези,които стягат дисагите за Франция,едно приятелско напомняне:
  не се карайте и крещете на съпругите си не само на публичните места, но дори и в собствения си дом-там това е криминално престъпление.
  http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1240770/France-introduce-new-law-banning-psychological-violence-marriages.html
  Съжалявам Г-н Инджев,но не можах да се стърпя.
  ROFL

 85. Към г-н Инджев. Само да кажа, че тук не водя лют спор в който непременно да докажа, че аз съм прав а вие крив, просто да го наречем разговор.

  Значи, аз изразих мнение за французите по-скоро като второстепенен елемент. Моята основна идея е за относителноста еврпейското свободно слово. Защо за поданиците на Берлускони няма предпазни клаузи или поне критики от Брюксел. Той евро чиновника е много независм и неподкупен, ама при все тия му качества, май не му се ще да навлича гнева на една личност с много десетки милиарди зад гърба си и поне към момента надхитряща сите италиански мафиоти. Последното идва от показателния факт, че е още жив.

  Ей богу, не че съм почитател на нашето политик, даже в една ваша новогодишна статия казах, че “За мен 2009 е годината в която се убедих, че държавният ни апарат е 100% мафия”, но все още не сме стигнали да ни принуждават да гласуваме с мобилни и да записваме. Даже на последните избори поне в северозападналата част на България забелязах елементи на ухажване на гласоподаватля в небивали размери и форми. Б.а. имам братовчед кмет.

  Та за каква свобода говорим.

  Според мен е ясно, че като остържем патетичните простотий основната идея на подобни френски статий е – Да натискаме всячески да отрежем руската ръка опипваща в България, така, че ако се стигне до купуване на екепировка за Белене, ние да сме насреща. Много милиарди ще потекат за този който напипа контракта. Както го направихме в Румъния.

  Дали съм за руската ръка опипваща в България – не. Но не искам французите да мислят, че съм толкова тъп, че не мога да схана за какво става въпрос

 86. Към Бат Илия:

  Ей, най-после един спорещ, който ( смея да твърдя , като мен) не схваща спора като “война на унищожение” ( по Клаузевиц, когото не харесвам по тази причина и недумявам как може да продължава да е икона на съвременната мисъл във военното изкуство).
  А и не съм спорил, когато публикувах данните за французите. Просто ми се стори интересно да обменим малко информация. Ако се научим всички да го правим, без да влагаме в това желанието да уличим в незнание другия, към когото се обръщаме, ще си построим един наш малък, но доста по-добър свят. И в крайна сметка ще имаме и някаква полза от “чесането на езиците”.

 87. Отново към г-н Инджев. Г-н Инджев, аз винаги подминавам с насмешка статистики подобни на тази която ми представихте за Франция. Това са простотий и смятам, че ако седна да ги чета ще се самообидя. И не по една, а по две причини.

  Първо като интелигентен човек претендирам, че ми е ясно, че 80% от величините които са представени не могат да бъдат точно категоризирани и измерени. Как например ще кажеш, че са на “четвърто място заради съвременната си и ефикасна инфраструктура” . Какво, броят дупките на километър шосе или ако няма дупки мерят съъс светломер износването на маркировката. Или “19-о място в подкатегорията за култура”. Тук какво, броят тетралните представления и ги умножават по брой присъстващи. Дали броят училищните рецитали или колко книги чете всякака глава от населението, хм ще трябва да питам.

  Втора причина е, отново като интелигентен човек претендирам, че ми е ясно, че зад подобни статистики в 99.9% от случаите стоят нечий интереси. И обикновено който плаща, неговата статистика се сбъдва.

  Аз също мисля, че французите имат една доста широка средна класа която вероятно е доволна от живота. Доколкото съм чел това са една огромна маса от държавни чиновници и другите са хотелиери и ресторантьори. Предполагам вторите са тези които държат улиците изметени и саксийте почистени.

  Но .. след сблъсъците стана ясно, че отдолу има едно доста озлобено поколение, което вече наближава 30 те а все още не е никъде. Ако техните родители се наслаждават на закона който ги защитава на работа до степен, че само посмъртно могат да ги махнат, то за тях просто не остава място във този влак. Имаше даже едно отворено писмо на студенти които много години след завършването все още са безработни. То беше срещу това, че има много чиновници, които са достигнали пенсионна възраст, но закона ги защитава и не се махат.

  А за това сред младите поколения колко мароканец и тунизиец и пр. има дето на манталитет са по зле и от нашите роми , просто не е истина. Още 10-20 години франция ще е това което е сега, после какво ще стане, амище видим.

 88. Е, добре поувлякох се. Не исках да обиждам, само да е като разговор, но така стана. Моля за извинение.

 89. Евала, бе Бат Илия!От Витоша по високо нема!От Искъро по длабоко нема!

 90. “….Много милиарди ще потекат за този който напипа контракта. Както го направихме в Румъния.”

  А бе бат Илия, едно време хубаво си имахте политпросвета: запомнете го най-после, АЕЦ Черна вода е канадски дизайн, участва и ЕНЕЛ. Никакви френски интереси няма там.

  И докато Русия иска да ни пробута боклуците си на баснословни цени, да прекарва въглеводородите без такси за пренос и да спира с мита, вносът на наши стоки, Европа ни дава значителни средства. Това е реалността.

 91. Добре IK. Изложих се.

  Винаги съм мислил, че румънската АЕЦ е френска. Но пак ще повторя, французите драпат мощно да ни изхвърлят от играта. Това дето ти казвах, че викаха Кусто е вярно, беше някъде 1990-1. И за кубичния сантиметър дето им рязаха да се учат. Тогава временно мирясаха.

  Аз самият работех там няколко години по-късно и един ден си тръгнах след като официално ни беше съобщено, че сме пред затваряне. По-късно беше отложено, и доколкото знам, едва след намесата за подкрепа от не по-малко мощни лобисти. Едната беше Westinghouse,другата забравих беше немска.

  А, между другото ти откъде знаеш каква е реалноста. Наскоро даже бат Бойко каза, че не може да реши нищо определено за Белене, след като няма ясни дългосрочни оферти от никоя от страните.

  За политпросветата, преживял съм го не се притеснявай. Просто ми е писнало да гледам как ние българите правим плонжове. Из коментарите на тази статия забелязах доста такива, като посоката на хвърляне се разпредели почти по равно на изток и на запад. Трябва много да се внимава IK щото то смяната на посоката не решава проблема.

  Интересно г-н Инджев, нали. Пуснахте статия, а излезе като социално допитване. Радвам се че имате сравнително интилигентна аудитория. На Vesti.bg е ужас. Има невероятни кретеноидни птеродактили.

 92. Но не искам французите да мислят, че съм толкова тъп, че не мога да схана за какво става въпрос

  Коментар от: Бат Илия | януари 6, 2010, 16:36

  Първо като интелигентен човек претендирам, че ми е ясно,…

  Втора причина е, отново като интелигентен човек претендирам, че ми е ясно, че…

  Много претенции, браво, бат Илия, французите с тяхното Шан’з Елизе какво си мислят?
  Виждал ли си как хубаво сме си подредили нашия булевард Руски?
  Като интелигентни хора…

 93. “…А, между другото ти откъде знаеш каква е реалноста”

  Бат Илия, чети и се интересувай, какво става по-света, но не от нашата “независима преса”. По-миналата година, малко след като ние обявихме руската оферта за най-добра, в Китай Westinghouse спечели търг за построяване на ядрена централа. При това, с цена от 30% по-ниска на киловат инсталирана мощност от тази за Белене. Естествено, руснаци и французи с неизгодни оферти загубиха.

  Разберете го на най-после, Русия не само, че не е водещ производител на реактори в света, Русия е единствената страна с взривен реактор. И не е виновен принципът на действие, защото има различни видове реактори: чисто и просто руското оборудване е некачествено. Ей затова и стотици милиони долари бяха пръснати за да се повиши нивото на безопасност АЕЦ Козлодуй.

 94. Моята лична интелигентност за щастие няма нищо общо с “подредбата на нашия булевард Руски”, нито с това на Шан’з Елизе. Уверявам ви г-н Демир Р. вашата също.

 95. IK, грешиш. Чернобилския не е гръмнал защото е некачествен. И даже не е до принципа му на работа. Просто те са имали партийно задание да направят такива и такива изпитания. И те за да го изпълнят не само, че са дърпали дявола за опашката, а направо са били увиснали на нея. Изключили са 2 порередни защити. Ако просто са решили да спрат и да върнат назад всичко да се е разминало.

  Нали разбираш пак стигаме до там че в основата на всички беди е партията.

  И моля те не ме вземай за русофил, но факт е например че НАСА с цялата си помпозност вече не могат да летят. Сигурно имат 500 хиляди компютъра, но те компютрите сами по себе си не могат да изпратят кораб. Докато преди няколко години влизах в руският саит за космоса и пр. Имаха оборудване от 60 те, ония големи метални кутий в сив металик и телевизори от първите цветни ако помниш Ц 380 ДБ. Но излитат и се връщат. И пак излитат и пак се връщат.

  Не знам, много ще е дълго, да се обоснова, но съм бил в чужбина доста години и един от недотатъците дето забелязах на тяхната система е че печели работното място този който има таланта най-добре, т.е на-помпозно да си напише резюмето или направо казано който удари гъзо в тавана най-яко. После и да си ака на бюрото не могат да го пипнат. Дотолкова доколкото не е на шефа на бюрото.

  И малко съм поизгубил доверие в западната система. Поне по отношение на такива фундаментални науки.

  Да не говоря за френските специалисти дето идваха в АЕЦ-а , мазните мароканци за които споменах. Ао те са им най-добрите, оле майко.

 96. Добри или лоши са французите ? Разбира се, глупав въпрос, поставен по този начин. Не искам да влизам в спорове безкрай, нека само спомена, че проведените вчера, 11.01.2010 г., референдуми на Мартиник и Френска Гвиана за повече автономия, са показали нежеланието на мнозинството да се отдели от “колонизиралата” ги Франция. Между другото провеждането на референдуми е било предложено от президента Саркози, след вълнения, предизвикани и организирани от сепаратисти през миналата година.

 97. Ивко, момчето ми, кой пак ти плати да плямпаш против Русия? А, Ивенце? Ама, Иве, научи се бе, мили, поне да пишеш убедително. Че ще ти спрат паричките, ако продължаваш така. Я една книжка хубава напиши така, та да си седи пак по равтовете на книжарниците, а в библиотеките да се вижда новичка-новичка, неотваряна.
  Каквито и да са били намеренията на Русия като държава, РУСКИЯТ народ ни освободи от турско ИГО. И никой да не смее да оспорва любовта на руснаците към нас, защото огромна част от войските са били доброволци, сами са отивали да се записват! Или и участвалите финландци са искали да ни завладеят?!
  Презрян да си, Иво Инджев!

 98. Към Вел:

  Благодаря за съветчето – напълно съветско е. Само не ти обещавам, че книжката ми ще си седи по раВтовете.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.