Мутрьошка

“ Гласуваш за Бойко Борисов, получаваш Иван Костов” е предизборният черен лозунг на БСП, който за пореден път беше опроверган. Някой още по-червен автор на подобни внушения надмина творението на червените от времето на изборите и пусна на пазара…матрьошка с лика на Борисов. Което щеше да е в реда на нещата – и без това ликът му е неизменно под шапката на почти всички вестници. Всекидневно и седмично. Но не само формата, съдържанието е важно. А ето какво е то:

Сега вече гласуваш за Борисов с някакви си 40 лева, колкото струва матрьошката и получаваш на същата цена Станишев, Сакскобургготски, Живков и Георги Димитров – в този обратен ред са вкарани в матрьошката фигурките на тези дейци. Така матрьошката се оказва достойният отговор на матрицата – алтернативна ( на холивудските измислици) творба за народна употреба със закодирани, но лесни за разчитане послания.

Какво нещо е пазарната икономика! Някой незнаен гений, майстор на синтеза в мисленето, е обобщил диалектически на марксистки диалект целокупния преход като матрьошка. От този образ по-подходящ – (на)здраве му кажи.

Писанията на Дан Браун за изгубения символ и закодираните знаци на масоните направо ряпа да ядат пред находката на народния мъдрец. С помощта на руската матрьошка той ни разказва играта…пардон, разкрива ни желязната логика на дървения матрьошкин генезис: кой след кого се е пръкнал в нашата политика и къде в утробата на историята трябва да се търси обяснението за нещата, които са на повърхността.

Все си мислех, че след като зрителите на БНТ короноваха чушкопека за царя на българския бит, никакъв битовизъм не може да засенчи това обобщение на нашата същност. Предавам се и без “горе ръцете”. Сбъркал съм. Прочитът на българската действителност чрез обвързването на Георги Димитров, Тодор Живков, Симеон Сакскобугготси, Сергей Станишев и Бойко Борисов, обединени в търбуха на руска кукла, е толкова гениален, че няма какво да добавя.

Но и аз като Мартин Лутър Кинг си имам една меча. А тя е: дано не се окаже мутрьошка! Тревожа се да не побългарим това хубаво руско по душа и съдържание (има двама съветски граждани и един продавач на НРБ на СССР в търбуха на творбата) произведение на изкуството, което така поетично е изваяно, почти като със сърп и чук, макар и на пръв поглед не чак толкова откровено.

23 мнения за “Мутрьошка”

 1. Гениално попадение и заглавие с мутрьошките!!…Ако живеехме живота си в някакаква литература -то трябва да е в жанр-/прим./- Магически Постсъветски Реализъм.

 2. Аз продължавам мечтата – като гледам съдържанието на този руски атрибут, дано персонажът на повърхността не се окаже продавач на Втора атомна… Просто такава ми изглежда логиката на веригата матрьошки…

 3. Макар и комерсиална идеята наистина е гениална! Матрьошката е ретроспекция на раждането. А нашата “Мутрьошка” е ратроспекция на това, което само ние можем да родим. За съжаление!

 4. Вашата отлична статия господине, зове за обобщаващи заключения,
  измежду които: кахърите на бивш външен манистър и европейското бъдеще на неговия приемник,
  сравнени с “понятието за търбуха” – отново – не ме окуражават,да “претакам” зелето в кацата,от времена на Багрянов,Муравиев и др. герои от “татово време”…а и не е времеза политически онанизъм в ера,когато вече са факт предупреждения на един друг генерал,след щурма на Бастилията,”да не се събужда Китай!”..
  Казано е ясно с матрьошката..
  а,и в Брюксел и в Белия дом,са наясно,какво “ги” и “ни”…чака,когато ловци дебнат “лисици в лозето” описано в едноименнна творба за събития още
  преди да щракне гилотината срещу зетя на Мария Терезия,чийто народ си е платил и с лихвите за свободата на Америка…
  Разбира го и нашият генерал,
  който си пада по примера на своя гръцки,колега…но никога не намери време,да му се сподели,че в МВнР,точно още през 70-те години сме си вадили очите с будни колеги,що е то византийска дипломация когато бе жив дядо му или баща му?…и при това-не единствената!!!
  Защото пожари е имало и ще има винаги,но и той види се-ще подцени най-вероятно-че приемствеността във външната политика на една държава е над владетели и нова реколта матрьошки като “коледно”божоле….
  Разликата е само кой има ташаци,да я отстоява срещу превратностите на времето!!!

 5. Май последния действително ще ни продаде(предаде).(Пример АЕЦ-Белене)

 6. chudesno…razbira se mUtroshki,no koi podredi kuklata?GOCETO vernia sluzitel na DSKGB…ama nie si go tarpime vse oste.imal oshte mandat- kazvat niakoi…abe ia…

 7. Време е хората в България да кажат на Русия да си взема руските кукли от България и да ни върне Българските архиви от Русия.

 8. Много е смущаваща практиката в българските медии да се прави скрита или явна реклама на предишния,комунистически строй,”Непредубеден поглед към Социализма,”изкуството не България от последните 60 години…Победилата Перестройка в България изгради някакво уродливо подобие на Западно-Европейската Демокрация,което отблъсна голяма част от българите.Няма категорична присъда-макар и морална над комунизма.Стефан Данаилов като министър даде оценка за “Димитровската Награда”-… била единствента неопетнена ,неомърсена..”.

 9. Великолепно! Но най-добре ще е за предприемчивите творци и изобретатели на мУтрьошката да я продават в торба с образа на Путин. Пък тя съответно- в торба с образа на Елцин. Следващ плик-Горбачов. След него – харахой тахариш Брежнев (колебая се за скоропостижните дъртаци Черненко и Андропов, макар че духът на вторият още си витае из Задунайката, пък и агентурата му си е жива и здрава навсякъде-без някои, Маркс да ги прости!) И тъй нататък- Хрушчов, Сталин, Ленин, царете до Иван Грозни- и накрая Князь Святослав- варваринът опожарил Преслав и си взел книга на Симеон, без да знае каква вещ е това и за какво, йоб твою, служи).
  Тъй ще станат ясни зависимостите между мУтрьошките и Матрицата. Т.е.- МАТУШКАТА на българските рубладжии.

 10. Тъй като,както след Охрид,един министър отново забравя,че не е историк,за да е и на всяка манджа мерудия,нюанса в предишния коментар,освен за “византийската дипломация като НЕ единствена…” ми напомни нашия покоен министър,преди да излетим за Латинска Америка,когато беше жив още и Николай Минчев – другия бог по балканските въпроси,след легендата Петър Нейков!
  И той като като мен,бил минал в “все батаж и оръжие”/както казват французите в лагера на класовия враг,т.е. БКП и за такава “измяна” не може да има прошка…
  А врагът не бил Доган,а Стамболийски и чак при Г.Димитров го спасил 1947 г.състудента му от Женева,В.Коларов…
  -Los mismos cojones de siempre!!!
  както казваше кубинският външен министър,а Младенов,бог да го прости докато загряваха машините на летището-доста се бяха наежили тогава-една срещу друга Гърция и Турция…само добавяще,че …”остава само и да се сбият!!!”
  Казвам го,не защото сме останали “голи и боси”,но защото тази професия г-н генерал,не върви с мамини синченца и вечните “удобни”нагаждачи,какъвто не е бил десетилетия на Балканите и колегата П.Нейков ,в Цариград,Браила,Скопие,Прага,
  Будапеща,Атина,Париж и т.н.
  Много ми дападат “купешките”думи поливалентна,но за Вашето време,най-пасва,не заклещването на ореха в орехотрошачката,а виждането на колегата Ви А.Буров,когато точно с термина евразийски измерения в практика,няма да Ви преметнат…
  Иначе ехидният колега на Н.Минчев,Л.Попов …ще има повече право,ако възкресим думите му по повод на едно известно “само…на….е!” на едни за сметка на други съседи….,с други думи:”Минали сме се!!..щото така били казали и другарите в известна столица,като си предяха,както само те “умееха” от време оно!!
  От там до глагола да “дуднеш” или да пееш “за краставицата”,няма и две крачки!

 11. Този матрьошкар как тъй е изпуснал Виденов.

 12. Мисля си, дали посланието на народния творец не е свързано с едно прозрение, което би било полезно за българите: От матрьошката Бойко, поредния любимец на нашенеца, излизат в серия все бивши любимци в политиката, последователно отхвърлени. Та ми се струва, че посланието е: “И на така я въртяхме в политиката, и на иначе, не става и не става… Дали пък решението е единствено в политически любимци?” И с основание, защото политиката е по-скоро термин от стадия на разпределението, не на съзиданието. А в съзиданието – една нация, богата на старци, мързеливи да се образоват редеещи младежи и работяги със сбъркан опит в производството – такова съзидание, че да ти падне шапката! И вместо да го оправим това съзидание, ние разчитаме някой да ни оправи с политиката – следващия стадий след съзиданието. И не става… Ето ти я и матрьошката с любимците!

 13. Тази измидслица е търговска, тя не стои сериозно на крака. Не се увличайте!Не съществува такава идейна връзка на Бойко Борисовс предишните негодници, каквато се подсказва. Б.Борисов не е човек на убежденията, доктрините, идеологиите… Той е един доста прост каубой, честолюбив, себичен, театрален и затова е не само по-любопитен, но и по-переспективен за нас от всичките си предшественици.Той не принадлежи на никой, освен на себе си.Засега можахме да чуем от устата му не малко истини и по това вече се различава от всички предшестващи лъжци.Допускате ли, че плебея-аристокарат от Мадрит или простака Тодор Живков са предизвикали у него почит та да им принадлежи духовно или политически след това? Не, те са били само негови клиенти, а човек от типа на Бойко Борисов може в най-добрия случай по- леко или по-силно да презира клиентите си.Мисля, че можем да следим този човек с някакво любопитство, какво се крие в неговата матрьошка още не е известно. Мисля, че се разбира, че коментара ми е опит за реализъм, а не аплодисмент за сегашния ни министър-председател.

 14. Ако генерал Матрьошкин беше решил сериозно да се бори с недосегаемата организирана престъпност и корупция в България трябваше вече да е събрал със временен закон частното оръжие от всички граждани в България.Явно Гоце Мутрьошкин е руският командир на генерал Матрьошкин.

 15. Бойко Борисов – нашия “полезен идиот”
  /както е казал Ленин/

 16. Започнасе гадният сценарий от който всички се притеснявахме.Убиха Боби Цанков и това идва да ни покаже още веднъж нашето нерадостно бъдеще.Всички трябва да подкрепим протеста на 14 .02010г.против контрола на ЗЕС.Жалко за момчето.Бог да го прости.

 17. Тъй като дълбочината и сериозността на някои постинги,наред със задоволство към мнозина от техните автори,като Геоги Георгиев,Данчо Аврамов и т.н. и т.н.,освен удовлетворение у Иво Инджев,би могло и трябвало,с равнището на следващия стадий на съзиданието,в т.ч.и с 5-6 прилагателни за каубоя,да утвърди още повече значението на явлението “наченки на по-солидно консервативно гражданско общество”….
  Господин Инджев,сега когато във Вашингтон обсъждат и въпроси по сигурността,в т.ч. и поради техни си не до там,удачни “катаклизми”,по летищата,у нас
  събитията от преди час и др.очаквани новини….съвсем скоро биха могли,да изведат на по-трайно и подходящо място въпроса за правилната България!!!

 18. Не можаха ли да умъкнат вътре и Костов?

 19. Бате Иво, моля кажи си мнението за тази информация. Това мУтрьошки ли са, или демократи? Против ли си (като гражданин), или си за?

  Здравка Андонова5 Януари, 2010 Част от градинката до Руската църква в столицата може да бъде оградена с прозрачна стена. Собственикът на 1,2 дка от апетитния терен – израелската фирма “Абротеа интернешънъл”, е получил зелена светлина да го опаше на височина 1,5 метра, научи „Монитор”.

  “Разрешението за строеж на лека прозирна ограда е издадено на 21 декември 2009 г. от главния архитект на район “Средец”. Той беше задължен да направи това от съда след жалба на фирмата”, съобщи пред “Монитор” кметът на район “Средец” Маргарита Гутева. Според нея ограждането на терена е

  първата стъпка към затварянето на градинката за граждани и застрояването й.

  “Разрешителното за строеж на оградата е отменено със заповед на директора на столичната Регионална дирекция за Национален строителен контрол (РДНСК) от 30 декември 2009 г.”, обясни пред “Монитор” директорът на “Строителство и контрол” към Столичната община арх. Влади Калинов. Разпореждането е издадено съгласно чл. 156 на Закона за устройство на територията след направена проверка.

  “Отменителната заповед е факт, но тя може да бъде обжалвана от фирмата в 14-дневен срок”, обясни директорът на столичната РДНСК инж. Ангел Стоилов. Неговото разпореждане обаче все още не е получено в администрацията на район “Средец”.

  До редакционното приключване на броя “Монитор” не успя да се свърже с представител на “Абротеа интернешънъл”. Според кмета на района фирмата има намерение да работи за реализирането на проект за строеж на

  4-етажен бизнес център в частта от градинката

  която е нейна собственост. Както “Монитор” писа, през пролетта на 2008 г.

 20. SPOCOINO GOSPODA.VIE KAK MISLITE. V GLAVATAE NUGNO MALKO,DA IMA NO NAVREME DA DOIDE.LESNO LI VI SE STRUVA DA SE OPALCHICH,DA TRAGNECH SRECHTU TEZI BOKLUZI,OT KOITO STRADAXME I VSE OCHTE STRADAME. MARODERI,KRADZI,XAIDUZI,UBIIZI,RAZBOINIZI,CHAIKA RAZBOINIZI. AS SAM OPTIMIS.IDVAT DOBRI VREMENA ZA NARODA NI.VODACH IMAME.TRIABVA VSICHKI DA SME UBEDENI KAKVO ISKAME ZA DA LIKVIDIRAME DO DEVETO KOLIANO TAZI MALOUMNA PAPLACH TOZI CHERVEN OKTOPOD, KOITO GODINI NARED E TROVIL I VSE OCHTE TROVI NARODA BALGARSKI.

 21. Мутрьошките са поръчали изработката на матрьошките, (за да активират злобата ни и против Българският Цар Симеон Втори и така спокойно да ни изработят с още една тяхна република в България ) защото имат панически страх от връщането на стражарите в Царство България.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.