По-нагли от “наглите” и по-апаши от “апашите” могат да са само…”нашите”

Ако годината се познава от първите си дни, лошо се пише – няма и седмица от началото на 2010-та, а вече имаме “убийство на годината”. Застрелян е най-приказливият напоследък разказвач на сензационни истории в жълтите вестници Борис Цанков. Той претендираше да познава отвътре мафията и по тази причина започнаха (фатално!) да го наричат неин хроникьор.

По някаква голяма случайност се озовах на мястото на престъплението на бул. “Стамболийски” и ъгъла на ул. “Самуил” в София малко, след като беше извършено. Не знам дали трупът му още лежеше някъде отсреща на тротоара, ограден от полицията, но оператори и фоторепортери отчаяно се опитваха да заснемат нещо там.

Защо споменавам това ли? Ами защото беше около на обяд и не просто в центъра на София, а на място, от което централата на столичната полиция се вижда, а пък Съдебната палата е на “куц крак” разстояние. Ако си бях спестил едно кафе в близкия мол и бях минал малко по-рано, можех стана ако не жертва на престрелката, то очевидец. Което също е доста неприятно, макар и не чак толкова като да си труп.

А можехте това да сте и вие. Да беше се случило на място, където “обстановката предразполага” , като нощно заведение, в което малцина от вас стъпват, щеше да е различно. Но екзекуция посред бял ден на възможно най-оживено място, при което също са ранени двама ( предполага се) тренирани за самоотбрана и охрана на важни лица мъже…това си е бламиране на държавата. За пореден път.

Ако похитителите на богати хора и техните роднини бяха наречени от полицията “наглите”, то кажете ми как трябва да бъдат именувани по същата скала тези екзекутори, избрали да се разправят по такъв начин на това място по това време с жертвата си?

Затруднявам се как да определя жертвата на покушението, която всички някак галено наричат “Боби”. Това момче, наскоро навършило 30 години, е медиен “герой” от години. Няма да изброявам всичко, с което е известен – от “скандален радиоводещ” (защото подмамвал слушатели да рекламират, след което им прибирал някакви пари), през обект на бомбени атентати, рекордьор по заведени срещу него дознания за измами ( със стотици), до съдружник на видни фигури, стърчащи от подземния свят в цялото си застрашително великолепие, чак до клиент на съда с влязла в сила условна присъда за едно от безбройните обвинения срещу него.

Ще ви спестя опита за преразказ на най-скандалните твърдения на покойния Цанков, с които той се прочу напоследък чрез многобройни интервюта. Само ще припомня, че се хвалеше с близостта си до предишния главен прокурор и с факта, че наистина ползваше мерцедеса и охраната му, че във хвалбите му пък за връзките му с Националната служба за охрана трябва да е имало достатъчно истина, за да уволнят по този повод самия шеф на службата генерал Владимиров и т.н.

И всичко това ( има и още много, не търся изчерпателност) той е успял да преживее и сътвори само за някакви си 30 години! А сега на първа линия излиза сюжетът с авторството му на книга, обявена също така за скандална, поради което вече го сравняват с убития на 7 април 2008 г., подобен в това отношение на него автор Георги Стоев.

Доста конфузно звучи на фона на това предизвикателство изявлението на вътрешния министър Цветанов пред БНР, направено часове преди престрелката в центъра на София, че на престъпността е нанесен сериозен удар с операцията срещу “наглите” и че се готви ново настъпление на полицията, този път срещу битовата престъпност, която тормози хората, под кодовото название “апашите”. Оказа се, че най-наглите от наглите никак не са респектирани ( което не омаловажава успеха с арестуваните похитители). Те респектират всички нас: “пешеходците”, “данъкоплатците”, “избирателите”.

Дано не съм прав, но ако има някаква градация в историята с “наглите” и “апашите”, това може да е свързано само с…”нашите”. Няма по-страшни престъпници от онези, които се ползват с протекциите на всемогъщата държава.

24 мнения за “По-нагли от “наглите” и по-апаши от “апашите” могат да са само…”нашите””

 1. Пия мръсна вода (наситена с какви ли не… алкали), с познания за факта, че тече по въждиви тръби… с надеждата, че римската поличба от преди векове, ще ме сполети и костите ми (а защо не и всички органи) ще се бронират достатъчно, че да издържа упорен разстрел, в случай че на някой му попреча (някой ден) 🙂

  Тихо се сипе… “нашият” сняг! 🙂

 2. Така е!

  :(((

  Бог да ни прости – и мъртвите, и живите! Ако може, обаче, че май ще Му е много, много трудно…

 3. Не че не си го знаем (което ни прави донякъде съучастници, поне тези, които не се противопоставяме на това), но ето откъде идват всичките ни беди, от които това убийство е само поредната, но съвсем не последната брънка:

  Комунизмът, ДС, и тяхното масово и устойчиво на амортизиране творение – “малкият български човек” (по села и градове).

  Който се съмнява – да отдели два часа и половина от дребния си животец, за да види едно разтърсващо с истинността си журналистическо разследване (май единственото в България през последните 20 г.?!):

  Документалният филм за палежа на “партийния дом”, ето тук:

  http://komitata.blogspot.com/2010/01/blog-post_04.html

  Смразяващото е в това как лъсват повечето от основните кукловоди и техните марионетки, забъркали противната каша, наречена наше настояще…

  А дали ще има възмездие – и то не “горе”, а тук, и то сега?…
  Нямам сили, честно, опротивели са ми до невъзможност!

 4. И Бобито беше от поколението на ,,кенлитата,,и,,тулибудибудайците,,!Реален продукт на чалгата! Малък павиан,заслепено обикалящ около Големите Маймуни! Мир на праха му! Бог да прости нещастната му душа!

 5. Ще си позволя да напиша няколко думи за Борис Цанков. Работих с него в едно радио ФМ+ почти 2 години. Той завърши музикално училище с тромбон и на 17 години против всякакви закони започна да работи в радиото, защото майка му беше близка с тогавашният шеф на радиото Петър Пунчев. Родителите му действително са много добри и интелигентни хора, но той още от тогава си мошеничестваше. Изключително амбициозен и алчен. Искаше да има много пари и всички да го знаят. Не му пукаше дали ще измами и майка си. Такъв си беше. За последен път го срещанах случайно в Слънчев Бряг преди 5-6 години с двама бодигардове. Общата му култура беше повече от плачевна.Това само отгоре, отгоре. Не смятам, че той е толкова важен, че да ни поглъща цялото внимание.

 6. Shto za chovek triabva da si za da otnemesh choveshki jivot i
  koga shte se sybudi nashia narod za da izliazat vsichki ZAEDNO i da kajat NE NA NASILIETO ???

 7. За това, че тъкмо “нашите” са най-големи наглеци и апаши, които са се разгащили до крайна степен, потвърждение е вчерашното убийство посред бял ден. Явно тия именно, нашите де, чувстват държавата и страната за нещо като своя бащиния, щом не се смущават от нищо – и посред бял ден, на хвърлей място от Съдебната Палата и от Централата на полицията, си стрелят все едно центъра на столицата е тяхно частно стрелбище. Държавата, ако не иска да потвърди подозрението, че е нещо като владение на българската мафия и на мутрите, трябва в днешната ситуация да предприеме извънредни и брутални мерки срещу бандитите и убийците.

  Щото е минат вече всеки предел: мафията вече се гаври с държавата, с властта и с обществото! И затова ако тази власт не направи нещо за да върне респекта на престъпниците пред нейната сила, то тогава всички ние, поданиците на тая мафиотска държава, с пълно право ще можем да смятаме, че е истина твърдението: ако в другите държави има мафия, у нас мафията си има държава.

  А Бойко Борисов пък, сега вече като премиер, има един страшен дълг пред обществото още от времето, в което беше главен секретар на МВР. В онова славно време, в което той се занимаваше главно с това да очарова огромните ята от репортерки, пърхащи нежно след него и мечтаещи главно за това някога да им падне сгоден случай да опипат барем мускулите на великия каратист, та значи в онова славно време се случиха много убийства, и то не на случайни хора, ами на т.н. “знакови фигури” на престъпния свят. Ний, подлеците, дето не забравяме случилото се, помним какво ставаше тогава, паметта не ни е къса като на други, и затуй ще кажем какво ставаше тогава – за да си го спомнят и ония, които я помнят ден до пладне, я и толкова не помнят.

  Та тогава неуморният херой, звездата на медиите Б.Борисов, облечен в кожена мантия като Батман, минути след стрелбата кацваше на мястото не престъплението, даваше безчет интервюта, ала, знайно е, нито един от убийците не беше хванат; а става дума не за два-три случая, а за много повече от 100! И това наведе някои анализатори, включително такива и от зад океана (“Конгрешънъл куотърли” май се казваше туй издание), та, казвам, това наведе някои коментатори на неслучайната мисъл, че самият Б.Борисов е нещо като негласен лидер на подземния свят у нас, който сам организира разпределението на сферите в него и, респективно, стрелбите по тоя и оня. Разбира се, Б.Борисов чинно отрече, но за жалост нищичко не можа да приведе като доказателство, че подобно обвинение не е истина; само дето каза, че туй, дето пишат американците в официален доклад за Конгреса, в който се спомена неговото име, било “чиста лъжа”. Но факти в в негова подкрепа, в подкрепа на непричастността му към подземния престъпен свят, така и не се намериха.

  И се почака докато по-слабоумните и непаметливите забравят; и така се стигна до ония знаменити дни лятос преди изборите, в които моя милост със собствените си уши чу не веднъж и дваж, а много пъти следните убедителни думи на разпалени привърженици на Бойко-месията: “Он е от тях, он направи така, че да се изпозастрелят бандитите, с бандитите у нас може да се справи само бандит, ето, затуй аз гласувам за Бойко!”. Вий, господа български гласоподаватели, чували ли сте някога за тази толкова разпространена теория – или само се правите на ударени, че не сте я чували?

  Та ето, дойде момента Б.Борисов, туй чудо на природата, да покаже що е и на чия страна работи. Не го е доказал до този момент на такива скептици като мен, щото аз не вярвам на простонародни думи, които така очароват феновете му, че стигат до екстаз; обаче аз съм проклет човек и вярвам само на действията, на делата, на постиженията. На нищо друго не вервам и няма сила, която да ме застави да повервам.

  Ако тоя път властта у нас, начело на която по народна воля е Б.Борисов, не се разправи безжалостно с мафията и с разпищолилите се бандити, то ще се окаже, че и за тази власт бандитите са от “наште”, т.е. че власт и бандити у нас са едно и също нещо, да едно и също и при това неразделно и неразделимо нещо. Ето че времето за проверка на истината за мита Бойко Борисов неумолимо иде. Аз лично с нетърпение чакам тоя момент, щото за смотаняци като мен значение има само истината, голата истина, единствено тя и нищо друго. Басни нека да разправят на наивниците…

 8. Не си играйте с диви зверове!Не смятайте ,че можете да ги опитомите.И ,че може даже да ги подчините на своята си воля .По-далеч от такива ,с които си играел Боби .
  Боби ,Бог да ти прости греховете и да те вземе във вечното си царство!

 9. ВСИЧКИ ЧЕСТНИ ХОРА, ТРЯБВА ДА ИСКАТ ОСТАВКАТА НА ДРУГАРЯ ЦВЕТАНОВ И ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО! ТЕЗИ ИСКАНИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕДЯВЯВАТ НАВСЯКЪДЕ И ПО ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ НАЧИНИ! ОСТАВКА !!

 10. bog da go prosti…napravete niakoi vrazki:”hamstera”-zahari zahariev/kgb,ds, bsp/-GOCETO/ds,bsp/…bobi cankov?-manol velev/ds,bsp/-GOZETO/ds,bsp/…ima i oshte.kato mu doide vremeto-kazvat niakoi hora.

 11. Хубаво е когато можеш да прочетеш собствените си разхвърляни мисли, изчистени и систематизирани в стегната логика, в едно елегантно написано есе.
  Браво Иво!

 12. НЯМА динчета на бостана, но има много ТИКВИ в правителството. И това се доказва ежедневно. Напоследък все повече от МВР, прокуратурата и съда. Които са под комунистически контрол, на 100% !!!
  Бойко Борисов – мутрата мафиот от ВИС и ИПОН няма време да забрави. Червената мафия от БСП-ДС и ГОЦЕ му дърпат конците. И нали е прост и елементарен, го правят за смях и го прецакват. Мафията на БСП-ДС пак прецака ГЕРБавата мафия ….

 13. За това че автора е имал късмет и се е разминал с няколко минути от късмета да е очевидец или по-лошо , побързаха да ни съобщят, че ранените не са “обикновени граждани”, тези престъпления, не са насочени към обикновения човек – бъдете спокойни – единия бил регистриран в полицията за измама преди 30 год. ?? тогава не беше ли милиция ? и колко време тази регистрация го прави необикновен човека ? .. странна държава със странни порядки .. и още по-странни журналисти

 14. Щото е минат вече всеки предел: мафията вече се гаври с държавата, с властта и с обществото

  Tova pishe Angel Grancharov.

  Saglasen samche e minat predela na predelite.

  No izviniavaite – darjavata ne e li mafia???

  Celiat sviat govori che v BG mafiata i darjavata sa se sliali.

  Samo tuka se praviat na ludi, che tova ne e taka.

  E ade stiga de…

 15. Нямам представа кой и какъв е тоя Боби, дето изглежда, че цялата нация го познава и го споменава на малко име. И, честно казано, малко ме интересува. Точно толкова малко ме интересуват и “героите”, които е описвал, животът на обществената измет не ме занимава.

  Бесен съм обаче от наглостта на тия пишлемета, на които не им мигва окото да стрелят в центъра на столицата по пладне. Ако искат да се изтребват едни други – лично аз нямам нищо против, да отидат на полето или в някоя кариера и да се взривяват с гранатомети, ако щат. Но там, където стотици обикновени хора вървят забързани в ежедневието си, ТАМ трябва ДА НЕ СМЕЯТ ДА ПРИПАРВАТ.

  И знам какво трябва да се направи. Някой такъв боклук трябва да бъде линчуван. С павета и каквото има под ръка, непосредствено след като е изпълнил поредната “мокра поръчка”. Да бъде линчуван точно от тия минаващи наоколо обикновени хора, чийто живот е бил застрашен от наглостта му. Крайно време е ние, обикновените хора, да се ядосаме. Ама истински да се ядосаме. И боклукът да остане да лежи на някоя централна улица, размазан в буквалния смисъл на думата, и със собствения му пистолет наврян в гърлото му.

  И да няма нито един свидетел.

 16. Подписвам се с две ръце под мнението на Зелен Бетон.

 17. Царство България е окупирана от Съветският Съюз- Русия на 09 09 1944г и до сега няма подписан мирен договор с Русия, за това няма за какво да се чудим на Русия те са с правото си на завоевател и техните мутри с калашников в ръка ще управляват завоюваната Българска територия до като мълчаливо и покорно се съгласяваме да ни мачкат,грабят и убиват. Има за какво да се чудим на себе си, за това че приемаме доброволно да сме роби на съветската-руска република в Царство България.

 18. Когато убият някой млад човек в Надежда,Дружба или центъра на “европейската”ни столица -аз мисля за майките им.Наистина 80% е ген и само20%-възпитание ,но нека изпълним родителския си дълг ,като научим децата си,че пари се печелят с много труд ,но трябва и да си умен ,а не алчен .

 19. Зелен Бетон е напълно изчерпателен. Нямам какво да добавя.

 20. Като се замисля май е по добре да се подкрепи Зелен Бетон.Оная вечер гледах предаването на Росен Петров,та той спомена за някакъв закон против бандитите действал по онова време.Като четях написаното от Иво си мислех,защо ли не задейства тоя закон.На мен като гражданин на тая държава който си плаща редовно данъците,много ми хареса тоя закон.

 21. “мафията вече се гаври с държавата, с властта и с обществото! И затова ако тази власт не направи нещо за да върне респекта на престъпниците пред нейната сила, то тогава всички ние, поданиците на тая мафиотска държава, с пълно право ще можем да смятаме, че е истина твърдението: ако в другите държави има мафия, у нас мафията си има държава.”

  Има ли нужда от коментар. Не мисля.

  Нямам представа кой е Цанков, но си спомням как след като убиха Г. Стоев и още не беше изстинал трупът му, група интелектуалци на зоб при мафията наречена държава най-интелектуално обясняваха, че той е посредствен и не е никакъв писател и пр. Прости им бългърски народе, но не забравяй кои бяха.

  Следете и тези дни интелектуалците, и ако може пак направете съшото.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.