Сервилският бръснар -опера(тивна) от Русия, почти по Росини

Когато за ЧНГ във френския вестник “Фигаро” се появи статия за зомбираната от Русия България ( така се изрази авторът!), мнозина тук реагираха като ужилени. Кои били французите да ни говорят така, що не се погледнели, я да си видят сделките с Русия и изобщо – кой е пък този “Фигаро”. Познато жужене откъм ритнатия кошер, което само потвърждава правотата на основната теза във френското издание.

Едно от нещата, които се казваше в публикацията, беше, че превъзнасянето на Русия и всичко руско, характерно за публичното говорене в България, е абсолютно немислимо в другите бивши съветски сателити в Европа. Авторът изброява повечето от тях.

Ето че днес в подкрепа на написаното се появи информация на руското радио “Ехото на Москва” ( цитирано от сайта Всеки ден), която косвено потвърждава това разграничение между нас и “тях”, другите страни в Европа със сходно на нашето недалечно минало. Радиостанцията се позовава на полски издания, според които в Полша е заловен руски шпионин. Полските служби го следели отдавна, но вече са го арестували, защото поведението му станало “нетърпимо”.

Така Полша става поредната бивша европейска комунистическа държава, която в рамките на малко повече от година обявява мерки срещу руския шпионаж. Поредицата от събития започна с разконспирирания през септември 2008 г. и осъден след това на 12 години и половина за шпионаж в полза на Русия естонски офицер Херман Сим. През март миналата година в Прага гръмна скандала с цели петима руски дипломати в посолството в Прага, уличени в шпионаж. А през април , при разплитане на чорапа, тръгнало от естонския офицер, от Брюксел бяха изгонени двама руски дипломати.

Къде сме ние ли? Ами на хиподрума, където препускаме в руската орбита. През същия този период България беше наречена “Троянския кон на Русия в Европа” от руския представител в ЕС Владимир Чижов. Той е бащата на Василий Чижов, един от двамата екстрадирани от Брюксел руски шпиони.

Както стана ясно междувременно, особено от скандалите в рамките вече на ДАНС, българското контраразузнаване е било заето да следи български журналисти и да води вътрешнополитически битки в угода на разни лобита на властта. Това е също така периодът на Годината на Русия в България и на България в Русия.

А дали изобщо в България има дори структура, която да наблюдава как тече векът на руския шпионаж в България, това не ни се полога да знаем. Пък и тук няма информационни поводи, като в другите бивши сателити.

Това е са фактите, които потвърждават правотата на “Фигаро”. Операта, в която играе Фигаро, се нарича у нас “Сервилския бръснар” заради сервилното отношение към бившите ни колонизатори. Едва когато чуя новина в духа на събитията в другите европейски държави спрямо руския шпионаж “ да избухва като бомба” ( както пее дон Базилио), ще бъда готов да се присъединя към хора, според който “Фигаро” пеел “арията на клеветата”.

15 мнения за “Сервилският бръснар -опера(тивна) от Русия, почти по Росини”

 1. Много са удачни тези паралели с Полша и Чехия,за да се сещаме защо там е по-различно от у нас. Но нашенското магаре не разбира и от тояга на голо, камо ли от бой по самара. Преди десетина години показаха по телевизията задържан служител в американското посолство в Атина, американски гражданин от гръцки произход, който беше шпионирал в полза …на Гърция. Ловя бас, че такова нещо няма да се случи в руското посолство у нас поне докато ние с вас сме на този свят. Изобщо, поведението на повечето българи в отношението им към Русия и действията й спрямо България/държавата и политиците ни по разбираеми причини изключвам/ ми прилича на често срещани жени, чийто мъже, колкото повече ги унижават и им изневеряват, те толкова по-влюбено и силзливо ги гледат в очите.

 2. Хе-хе. “Полските служби го следели отдавна, но вече са го арестували, защото поведението му станало “нетърпимо”.”
  А стига бе, аз знам един руски шпионин, дето службите го следят по петите вече седем-осем години, ама не само не са го закопчали, ами и намерение нямат да го закопчават.

 3. Междувпрочем искам да припомня високо думите на Левски по повод на разкриването и изгонвато от организацията му на няколко руски шпиони:”Целите сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме!”. И това,че той е основал вътрешната си организация главно за да елиминира руската намеса, за разлика от ръководения от Каравелов комитет, който е бил доминиран от тях. А сега точно такива хора окачват портретите му зад масивните си бюра. Но, за това той е Левски, а наследниците му сме народ лакейски!

 4. В България руски шпиони просто няма. За какво са им. Ако Путин го интересува нещо, вдига телефона и пита Гоцето. Или го вика при себе си. Колко пъти вече – 8 пъти ли, девет ли?

 5. Ма верно, кои са французите (Франция обнародва днес закон за изплащане на обезщетения на жертвите на ядрените опити, които страната започна преди 50 години, предаде ДПА), та да дават оценки? Пък и не искам да ме идентифицират с политиците ни.

 6. Смятам за неправилна думата колонизатори по отношение на руснаците. Не разбирам обаче защо безспорния недостатък на българските управници от край време – сервилността, предизвиква омраза към обекта на тази сервилност. Какво са ни виновни руснаците,че ние имаме такива управници. Когато американците бомбандираха в Босна с обеднен уран и вестниците във Великобритания /основен техен съюзник/ изразяваха безпокойство от нарушаване на екологичното равновесие, българският министър на отбраната от правителството на Костов застана пред камера със снаряд в ръце за да ни успокои, че няма нищо страшно. Като че ли ние сме малоумни, не сме посещавали училище или не сме учили физика. Но никой не съм чул по подобен повод да съска против американците. Или въпросът не е принципен.

 7. Не би трябвало да имаме нужда от повече руски шпиони отколкото вече психопати и алкохолици си имаме.При положение,че си имаме толкова доброволни и социопатни яничари.-Единственото дело за някакъв шпионаж през цялата ни демократична история в медиите -май беше срещу генерал Атанасов-че шпионирал в ползана англичаните- поне го прекратиха.-Срещу английски и западни, мними шпиони – може в демократичната ни история?!-но за руски не?!-После не сме се били путинизирали и зомбифицирали и съветизирали и газифицирали!Какво стана -с онзи случай по медиите-май преди 7-8 год.,когато фанаха някакъв наш военен тюфлек да предава някви данни през оградата на руското посолство у нас.Помня ,че го хванаха с някаква сьучастничка ,но въпреки ,че дълго следях по медиите ще имали нещо-така и не ги осъдиха със сигурност и ехото заглъхна.

 8. Какво преследване на руски шпиони,
  какво изгонване на руснаци, застрашаващи националната ни сигурност, какви пет лева, след като самото правителство и пРезидентът нямат нищо против “братушките” да си купят българска територия и да я превърнат в своя ядрена военна база (под формата на електроцентрала), с която да рекетират един ден България, Румъния, балканите и целия Евросъюз.
  Невъзможно ли ???
  Нали тези същите хора( в Кремъл) взривявяха жилищни блокове в Москва за своите политически цели (не съм си го измислил аз, казват го смели руснаци в свои книги и статии).
  Може ли слугата да рипа срещу господаря си ???
  Елате ни вижте…до къде я докарахме…

 9. Към Мирослав Чернев -Не знам как ви се е отразил точно на вас и здравето ви обедненият уран от Клинтън…Но уверявам ви,че отдавна и у нас се практикуват и то не просто срещу русофоби или някакви десиденти – малки и не смъртоносни , но трайно увреждащи и съкращаващи живота точно урано-производни дози химически и радиоактивни агенти и изотопи от лаборатории с руски произход,за които самите руснаци официално признават ,че не могат да контролират разпространението им сред тяхната мафия.-А знаем,че последната има широко представителство у нас итези урано-производни могат да намерят широко приложение у нас .-В момента- У нас -За домашна потреба и то не срещу русофоби.!!..-Не- не срещу Литвиенко или Георги Мьрков-Че кви сме ние- НЕ!!!–Просто така -за да получи съдружника ти -”инфаркт”,или да го последват ”естествени”и относително продължителни хронични заболявания за да се маргинализира… или просто да умре баба ти или сестра ти и да гепиш имотите ,ако не можеш да дочакаш…Звучи шизотронно-психотронно,невероятно…а в България даже си нямаме радиоактивна лаборатория за да си измерите Вие урана от Клинтън- и аз моя уран ,който със сигурност не ми е от Клинтън или от нитратите в доматите…или и т.н.

 10. Драги Иво,
  Честит Имен Ден! Да си жив и здрав!
  Вземам повод от думите ти:
  “Едва когато чуя новина в духа на събитията в другите европейски държави спрямо руския шпионаж “ да избухва като бомба” ( както пее дон Базилио), ще бъда готов да се присъединя към хора, според който “Фигаро” пеел “арията на клеветата”.
  Колкото повече са хората, които четат твоя блог и другите подобно блогове, на Сугарев, Бедров и прочие, толкова по-скоро ще можеш да се присуединиш към хора, който пее “арията на клеветата”!
  Основната пречка е мизерията ни! Когато всеки има компютър, Интернет достъп и знае да борави с тях, тогава сигурно ще престанем да сме “народ лакейски”(по думите от коментара на Стоян Дончев). Защото първо сме народ “плебейски” и затова сме народ лакейски!
  Пожелавам нови и нови успехи в борбата за изграждане на гражданско общество!

 11. Поляците да екстрадират руския шпионин в България, че тук да види живот таварищът. Пълно с колеги и друзья от двете страни на ДОНДУКОВ. Гоце ще го награди с орден СТАРА ПЛАНИНА. Ще му даде дружески колегиални напътствия в качеството си на най-високопоставен по пост откровен руски шпионин в света изобщо (конкуренцията с Шрьодер тук е много остра)

 12. Ако ще се мерим кой колко шпиони е хванал и изгонил, къде ще му излезе края.Ами то в “Стара” Европа има повече руски шпиони наследство от “студената война”, само че тях нито ги закачат нито ги гонят.Но е абсолютно прав господин Инджев, че ние трябва да намерим мярката на сервилничене.Щото не трябва да прекаляваме с оплюването на старите ни господари за да се докажем на новите колко сме им верни.За да ни уважават трябва да се държим достойно, а не като дребни приспособленци.

 13. “…не трябва да прекаляваме с оплюването на старите ни господари за да се докажем на новите..”

  Проблем е робската психика на българина, който е свикнал да има господар и акълът му не може да го побере, че е свободен.

 14. Точно затова ми е думата, не трябва да и да си помисляме даже, че някой може дани е господар и трябва да раболепничим пред него

 15. Та ние си шпионираме и предаваме държавата си денонощно..на враговете и. Без значение кои са те. Външни, вътрешни, в сърцата ни , в душите ни, в мислите ни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.