Глобалното затапване с локалното ни затопляне

Извинявайте, че ви занимавам с дреболии, но се намирам в еуфория от факта, че най-после се намирам на правилната страна. Живея в България и туй то!

Тук е топло. Казват дори, че е необичайно за сезона, но да си призная, не виждам причина за голямо страдание от факта, че можеш да се разходиш по сако и децата ти да поиграят на детската площадка. Може да е нездравословно, да не е хубаво за реколтата и дори да е някаква поличба, но като простосмъртен гражданин от центъра на София определено нямам нищо против това локално затопляне.

Да, да , да , това си обикновен егоизъм от моя страна спрямо милиарди съквартиранти по планета ( само в Китай страдащите от студа са повече от милиард). Но поне си признавам, че харесвам локалното затопляне.

Освен , че не искам да се намирам в момента в развитата част на Европа, не ми се ще и да съм в страната, която вече изпревари Япония по БВП и с цената на робския труд на своите селяни, мобилизирани във фабриките, регистрира и друг рекорд – стана най- големият износител за 2009 г., изпреварвайки Германия ( в която също страдат в момента от континенталното замразяване).

А какво да кажем за мечтаната с плажовете си на Акапулко страна – една от любимите на туристите, които си умират да се разхождат по къси ръкави и също такива панталони?

Не че нещо се заяждам, но и на мястото на Ал Гор не бих се поставил в този момент на природно опровержение на твърденията за глобалното затопляне. Особено ако съм британец в скованата от незапомнен и дълготраен студ островна държава . Или ако съм германец, замразен почти като Вермахта на подстъпите към Москва. А също и ако съм вероломно нападнат от студа мексиканец или китаец, поразен от невъобразими снегове и люти студове.

Да беше футболно първенство, да бях спортен коментатор, бих възкликнал: “Господ е българин”! Но случаят е друг. Знам си, че е аномалия не толкова там да е студ, а тук да е необичайно топло,. Също толкова, колкото на нас да ни е гот, а на тях да им е зле.

И все пак, този път най-сериозно да попитам: алооо, ако това е глобалното затопляне, което се превърна в религиозна мантра за борците срещу него, дали пък гигантската индустрия на плашенето с глобалното затопляне не се натъква на нещо като локално затапване? Или майсторите на апокалиптичните сценарии ще допишат сега в тях нови видения, според които преди да се затоплим глобално, повечето от нас ще се замразим тотално.

Без да искаме този път сме на правилната, локално затоплената страна. А когато във фризера на генератора на плашещите прогнози някъде там, където сега върлува незапомнено замразяване, настъпи нормално разтопяване на вледеняващите температури, може пък и да дочакаме някаква корекция на апокалиптичните прогнози.

31 мнения за “Глобалното затапване с локалното ни затопляне”

 1. За предпосления ви абзац просто ще кажа проверете средните температури и промените в ледените шапки. По-точен индикатор от това няма. Те отговарят на въпроса ви за глобалното затопляне, но не отговарят твърдо на въпроса за това дали е предизвикано от човека или не, макар че навеждат на тази мисъл.

  Ще си позволя, този път като специалист, но не по климат, да кажа нещо, което не е кой знае каква философия, но явно убягва…и то на умни хора.

  Когато се твърди, че дадено събитие се случва например, че температурите се покачват, това не означава, че всяка година ще виждате по-топло време от предишната, а това, че в средната температура ще е по-висока. Това не изключва отклонения…нито в едната нито в другата посока. Например за последните 150 години петте от 10 най-топли години са сред последните 12….. . Това е статистиката. Знам, че не се харесва на хората, но друг метод за изследването на недетерминистични величини засега няма.

 2. Аз бях по-зле настроен от тебе…но ..Ами,ако Господ ни помага?…поне с времето!Не мислиш ли,че го заслужаваме?…”Тъпо е”..ама,ако се замислиш…може и да сме на “локално затоплената страна”…кой знае? 🙂

 3. Глобалното затопляне по вина на човека ,е поредното промиване на мозъци.С него се стремят определени кръгове от световните икономически сили да поставят изисквания пред народите,за да забогатеят отново на техен гръб.Нина преди индустриалната революция е нямало подобно затопляне или заледяване?
  Според мен това е чист блъф…

 4. Радвам се, че написахте нещо за “глобалното затопляне” – поредното ляво идеологическо оръжие!

 5. Бре, бре, бре, бре-е-е! Това умно момче Иво!!!!

 6. Нека някои се въздържат от импровизации. Общата част на проблема се нарича climat change и касае нетипични промени на климата, което се случива понастоящем – на едни места е зима, на други – пролет.
  “Промиването на мозъци” иде от тези които се опитват да го представят като флуктуации, но Savov много добре го е обяснил, от което е видно, че е на път да се превърне в тенденция.
  Има достатъчно добри специалисти в БАН, които могат да ви го обяснят, но няма как да бъдат допуснати до медиите. Там вилнеят “всезнайконците”.

 7. Е, глобалното затопляне не е просто безобидна мантра, в него редица левичарски групировки, които след падането на Берлинската стена останаха без идеологическа опора, намериха врага. Това си е пропаганда с голям бюджет и доста интрижки с фалшифициране на данни и прочие недотам чистоплътни участници. Симпатично четиво (може би не много удачен превод на български) е “Синя, а не зелена планета” с подзаглавие” Кое е застрашено – климатът или свободата?” на Вацлав Клаус.

 8. В реда на мисли на Ралица, можем да запитаме – от кого е финансиран Вацлав Клаус? Аха, той е независим борец за истината? Разбрах!

 9. Ралица Ковачева: Пиша лично към вас, но като чета мнения си мисля, че и за други има смисъл да го прочетат. Вас ви дразни фактът, че левите са застанали зад дадена идея…… Вие не се запитвате дали все пак такова явление има. Отговорът е ясен и е във всевъзможни измервания на температурата за последните 150 години. Научният проблем е не съществуването на това явление, а причините…. те не са ЛЕВИ или ДЕСНИ. Трябва по-точно да се изясни доколко човекът е повлиял на това и във всички случаи да се вземат ПОЛИТИЧЕСКИ решения. В крайна сметка да се намали замърсяването е важно така или иначе.

  На Вацлав Клаус бих казал и двете са застрашени. А нас вас, че това не е политически проблем….той си съществува. Мислите ли че данните за температурите през последните 150 години са фалшифицирани или така общи твърдения за чистоплътнност имат за роля да придадат повече тежест на думите ви. Ако е за чистоплътнност, то има всякакви от всякъде. То това си е човешко.

 10. Споделям и аз радостта си от топлото време по нашите земи тези дни – броя ги като подаръци от природата в сърцето на зимата, а за проникването на небивал арктически студ в Европа винаги подозирам изкуственото разбиване на буреносни облаци над “Червения Площад” и околностите.

 11. През 2005 мисля, излезе”Състояние на страх” на Майкъл Крайтън,бог да го прости.Там доста добре е описана ситуацията, без да се натрапва мнение.Оттогава само се наду балона и се въведоха глобално няколко данъка бърху човешката дейност, и май идеята е да се продължи в тази насока.Данъци му е майката.
  А аномалии или не случвали са се в годините, и на мен ми е приятно да работя на отвотен прозорец и да чета че сибир се преместил в Германия.В Драгалевци казват”Ти се приготви за зима, ако дойде друго-добре дошло” та .. Добре заварило.

 12. Затоплистите не са непременно леви, така както левите не винаги са комунисти.
  Но студът е винаги десен. Може би, затова е и против атомния експеримент Белене, който по скалата Шпонхойер-Карник е едно, а по Рихтер съвсем друго…
  Да живее слухът за Батак!

 13. Ралица го е казала ясно. Екологичната паника е поредният левичарски пропагандно-спасителен пояс-след “работническата класа”, “поробените колониални народи, раси и малцинства”, “жените”,”сексуалните другости” и т.н.Повтарям аргумента на еден блестящ консервативен историк- Пол Джонсън. Ако изригването на Кракатау в Индонезия преди 140 години е изхвърлило 11 600% повече вредни газове от всички автомоболи, произведени по света докъм 1985 г., това замърсяване “чисто” и “естествено” ли е? А едната от причините за масовите пожари- отново активността на радикални екологични лобита, които искат горите да са обрасли “есттествено” като преди 1000 години. Идиотизмът срещу ДДТ докара масовия глад в Африка през 60-те Африка и тикна властта в ръцете на всакакви комунистически изроди и людоеди.

 14. Г-н Инджев, доводите които давате срещу глобалното затопляне, всъщност го потвърждават, според теориите които съм чел и слушал. Според една от тях, затоплянето ще забави и спре топлото атлантическо течение “Гълфстрийм”, което ще доведе до понижение на средните температури в западна европа.
  Уж затопляне, а то охлаждане. Не заставам твърдо зад тази теория, нито зад други подобни, но съм против това да се отхвърлят с лека ръка и да стоим със заровена в пясъка глава.
  Съгласен съм, че дебата за/против глобалното затопляне е свързан и с много пари, както и с много манипулации, но това важи и за двете страни.

 15. @ Savov : Дразни ме не, когато левите стоят зад идея, а когато спекулират с нея с коористна цел. Историческите справки изобилстват с материал.
  А проблемът с глобалното затопляне е категорично политически – иначе Ал Гор щеше да вземе Нобелова награда за наука, а не за мир. Освен това разпределянето на бюджетите на организациите и държавите също е дефинитивно политически въпрос. Междуправителственият панел или Комисията по климатични изменения към ООН също има политическа мисия. Впрочем докладите, които създава и публикува тази организация са били неведнъж обект на скандали. След четвъртия доклад, в който се твърди, че е “над деветдесет процента сигурно”, че глобалното затопляне е предизвикано от човешката дейност, много от учените, участвали в съставянето му, се разграничиха с аргумента, че техните изследвания не са отразени в доклада. Нещо повече, заключенията в резюмето противоречат на това, което те са писали. Стигна се до случаи, при които учени заплашиха панела със съд, ако не бъдат извадени от списъка на авторите на доклада. Редно е да се следят и нещата около Климатгейт: Университетът в Източна Англия, където се намира т.нар. Център за изследване на климата ( и който доставя данни за температурите на Панела) беше обект на хакерска атака и изтече информация за разменени имейли между учени от този център и от двата центъра в САЩ, както и компютърните програми, които ясно показват, че данните са били фалшифицирани от Центъра. От имейлите можеше да се заключи, че фалшифицирането на данни е правено абсолютно съзнателно и по поръчка на панела. В един от имейлите учен, който изпитва известно угризение на съвестта, казва: „Опитвам се да балансирам между научната истина и исканията на панела, което не винаги е едно и също“. В някои от документите, които бяха разпространени, буквално има инструкции за това как да се прави пропаганда на глобалното затопляне и ролята на човека. Впоследствие тръгна разследване по темата. Може да се говори надълго и за доклада на Стърн, за Раджендра Пачаури и т.н., но стана доста дълго, а и тук няма да правим съдебен процес. Това влагам в твърденията за нечистоплътност, мога да заменя думата още с измама, корист, конфликти на интереси и др.
  Апропо, това че с глобалното затопляне се спекулира, не означава, че околната среда не трябва да се опазва и щади. Нека туширам лявото ви възмущение с този ляв възглед 🙂

 16. Много е точна Ралица. Левите са яхнали по идеологически съображения проблема за затоплянето и СО2 им е необходим като слънцето и въздуха за всяко и т.н. Това не прави обаче проблемът измислен.
  Ако в България нещата се представени по-различно, то е едновременно и за това, че левите на практика са във властта и предпочитат да управляват банковите си сметки вместо климатичните промени, и затова, че пенсионерите най-после са поставени пред проблем, който очевидно се разрешава в тяхна полза.

 17. Няма какво да туширате нищо у мен, защото няма нищо толкоз ляво у мен, но това няма никакво значение.

  Вие за съжаление боравите доста избирателно с данните, както и със случая в Англия. Аз не случайно ви казах, че нечистоплътни хора има навсякъде и донякъде заради този случай. Истината е, че срените температури на земята се ПОКАЧВАТ. Толкова ли е трудно да разберете, че това всъщност е глобалното затопляне, а спорът кой го е предизвикал е друг, като аз съм склонен да подкрепя тезата, че човекът има пръст. Къде е липсват данни, че средните температури се покачват ?

  Какво очаквате в 21 век хората да правят когато установят сравнително рязко покачване на температурите ? Естествено се търси причината и е ВАЖНО да се отговори доколко човекът е допринесъл, защото това е НЕЩОТО КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ. Като научен въпрос неидващ от чистата математика и тук има спор, защото се борави с вероятностни величини…. .

  Вие твърдите, че се спекулирало от едните. Че нямат ли изгода големите корпорации от обратното, за да не им се налага да променят и плащат за нищо. Защо априори едните учени ще са мошеници, а пък другите НЕ ???

  Ако ви се свежда темата на ляво и дясно, моля, но аз там няма да коментирам повече.

 18. Savov, очевидно ще е трудно да бъдат убедени някои, които виждат в темата за Global Change “ляво” и “дясно” противоборство. Въпреки, че “дясната” позиция си е класически “левичарска”, подобна на ентусиазма и възторга от лениновата електрификация и съветската индустриализация! И наивната илюзия че, няма начин hi-tech-а да не съумее да се справи с всички проблеми на цивилизацията. Включително и с природата.
  Проблемът е политически, дотолкова, доколкото че е необходимо да се изработи единна политика по отношение на Global Change-а. Нищо повече.

 19. Е, не може да се разколебае човек, който знае истината. Аз не я знам и затова продължавам да мисля.
  Включително и за някои исторически факти (или предположения): Затоплянето и захлаждането са естествен природен цикъл, последица от слънчевата активност. Имало е по- топли и по- студени периоди и те са с по- голям цикъл от “едно време какви зими имаше”. Никакви катастрофи не са последвали от тези затопляния, напротив – известно е, че в по-топлите периоди човешката цивилизация процъфтява, а в студените запада. Твърди се, че най- топло е било около Х век, когато в Англия са отглеждали грозде и са правили вино, а шведите, които по това време са завладели Гренландия, са й дали това име, което в превод означава Зелена земя, защото по това време Гренландия е била зелена и с големи пасища. За студен период се приема края на ХVІІ век, когато слънчевата активност е била необичайно ниска – така нареченият Маундеров минимум на слънчевата активност, а Земята е била скована от малката ледникова епоха.
  Следователно това, че “средните температури на земята се ПОКАЧВАТ” още не означава катастрофично глобално затопляне и то като последица от човешка дейност…
  Е, темата е интересна, но неизчерпаема, а както се знае “Нельзя объять необятное! И нецелесообразно!” (Козма Прутков)

 20. Само да припомня,че полският президент,който до последно държа в шах ЕС с Лисабонския договор,гръмко заяви,че НЯМА никакъв актуален проблем с т.н. затопляне-това е игра за източване на държавните бюджети.Може би след 100 хил. години………

 21. Ралица, и ние продължаваме да я търсим! Истината, де!
  Затоплянето е едно от следствията. И 10, 17 век и още по преди -Ледниковия период са нещо съвсем различно – правилно, свързани със слънчевата активност.
  Обаче тук говорим за Global change (най-вероятно причинена от човешката жизнедеятелност) – промени в климата, нетипични явления, нарущена смяна на сезоните etc. etc. които водят до нарушения в жизнения цикъл на популациите и екосистемите и на човека в крайна сметка.
  Бих дал малки, (наглед незначителни на фона на общото развитие) примери за гъсениците и мовоизлюпените пиленца напролет и други подобни, но да не се разпростираме…

 22. Радвам се, че за пръв път някой (г-н Трайков) освен мен (правя го няколко пъти в други форуми)цитира “Състояние на страх” от Майкъл Крайтън. Много умна книга – не с интригата, тя е доста схематична, а с даниите, таблиците и разсъжденията. Аз лично много се учудвам на самомнението на хората, че от тях зависят космическите процеси… Да, чудесно е да не си изяждаме планетата по безумен начин, но нали ви е ясно, че една мъничка промяна в слънчевата активност е нещо далеч по-значително от нашия СО2… Питайте динозаврите с какво са се провинили пред Майката-природа…

 23. Ралица не разбирам защо пишете някакви общи неща. Естествено, че слънчевата активност би влияе ключово, но дано не си мислите, че е само тя. Мислите ли наистина, че на хората това не им ясно и учените си пишат ей така статиите. Решили, че не е слънчевата активност еми парниковите газове…., защото не се сетили. Така и доста хора си мислят, че в три реда ще докажат голямата теорема на Ферма, ама трудно ще стане. Не че е лошо да се опитва, но просто не отговаря на нивото на съвременната математика….

  Малко разбирам от климат, но поне работя в област близка до тази, която хората ползват, за да създават модели, прогнози, оценки и мога да ви гарантирам, че хората отсяват факторите, изследват статистическата им значимост и тнт. Това не гаранатира абсолютна коректност, но има стремеж към разбирането на проблема. Преди 2-3 години гледах филм по ББС и там съвсем нагледно се споменаваха как са се опитвали да се отсеят важните фактори, да се обясни защо това се случва. И съответният екип беше стигнал до заключението, че не е само цикличност на слънцето. Там подробно бяха описвани именно тези периоди, които споменавате. Като например големите студове от 1814 -1816 ако не се лъжа, които се дължат и на изригването на Кракатао…… .

 24. Роси: То и 1000 водородни бомби са нищо в сравнение с процесите в слънцето, но я ги гръмнете из земното кълбо…….

 25. Истината е, че днес (последните 4 години поне) ВСИЧКИ водещи медии загърбиха озоновата дупка. Тя се оказа измама. Сега всички борци за правда имат нов проблем, глобалното затопляне.

  То е далеч по приятно от геноцид, религиозен фундаментализъм, ограничаване на човешки права и свободи, икономически режими на влияние.

  В глобалното затопляне персонална вина няма. Фундаментален проблемЪ има. И дейци има, разбира се, те са малцинство в професионалните среди на хората занимаващи се с изследване на проблема.

  И са винаги по периферията на тази професионална сфера. Те са по-агресивни, по-добре платени, по-харесвани и по-търсени от колегите си.

  Ако някой от другите проговори, той е обречен на съзаклятие – хм, някак като в “независимите медии” е в “независимата наука”.

  С пожелание за изключително приятни зимни дни към всички.

 26. Виж, такова нещо не очаквах от Иво Инджев. Но то идеални хора няма и е добре човек от време на време да не се сыгласи, за да пази междуушието си свежо.

  По същество: глобалното затопляне не представлява особен проблем с покачването на температурите, ами с това, че климатът става нестабилен и върти номера като затопляне посред зима. Или застудяване посред лято. Или суша, или наводнения. Едно интересно направление в математиката изучава динамичните системи и който е запознат има какво да каже по въпросите за нестабилността при положителни обратни връзки. Или, както се казва на шопски – нема, нема, па току си ебе мамата. (Съжалявам за нецензурното слово, но ако не го включа няма да е на шопски.)

  А че има хора, които са го обърнали на печалбарство е повече от ясно.

 27. На обикновения човек, зает с ежедневните си грижи, не му остава време да се запознае с различните теории за глобалното затопляне и пр. Но аз, без да съм подготвена в тази област, си мисля само едно. Всеки ден милиони хора в България и по цял свят запалват колите си и тръгват да се движат през целия ден. Жалко е, че в голям процент от случаите в колата е само шофьорът – други пътници няма! И така ден след ден, година след година. Успоредно с това броят на автомобилите постоянно расте! Към това прибавете и увеличаващите се полети на самолети, които пък ползват най-калоричното гориво! Може да включите и състезанията от Формула 1 – пак заради автомобилите и горивото им! И ще има ли учен, който би могъл да изчисли колко куб. метра изгорели газове само от тренспорт се изхвърлят в атмосферата!? А от промишлеността и другата човешка дейност? Успоредно с това се ползват източници на енергия, които не са неизчерпаеми… Ами простият химичен закон гласи, че нищо в природата не изчезва, а само променя състоянието си… Е, тогава защо се чудим, че има аномалии с климата, че имало локално затопляне и пр.? Сигурно е опростено като модел, но нека се върнем 20-30 години назад, когато ниго превозните средства бяха толкова, нито промишлеността бе така развита. И тогава се радвахме на дълбоки снегове и на всички сезони в България! Нататък е излишно да коментирам… Накъсо – ако човекът не вземе мерки да намали значително замърсяването на въздуха, водата и почвата, ще се окаже, че сега се забавляваме (потребяваме) за сметка на бъдещето! И то близкото!

 28. И знаеш ли какво? Въглеродния диоксид не е нараствал в пряка релация с изгарянето на толкова горива 🙂 колко глупаво, нали.

  Толкова са добри “загрижените и социално ориентирани” хора, че са ви обучили. Да, мислете в “големия” си мащаб за своята кола. Недейте да мислите за електроцентралите, за химическите заводи. Не!
  Сменете си крушките у вас, въпреки, че ако бизнеса си смени консуматорите ще спести до 70% от сегашния разход който се прави…не, това са глупости.
  В България наясно ли сте колко автомобила са на с газово гориво? И че то е под 4 евро стандарта?
  Че нито един голям производител, не желае да премине изцяло към природна газ.
  Че от отпадни води и газовете от тях може да се затоплят цели квартали?
  Че ГМО допринасят за липсата на храна в световен мащаб? Че тези генно модифицирани култури унищожават биологичното разнообразие – проблем много по-сериозен от затоплянето?
  А колко хиляди годишен е цикъла на затопляне и охлаждане? И защо си мислим, че ще го контролираме.

  Контрол, контрол във всичко, до всеки, но не и за този който го предлага. Странно.

 29. луда крава,пилешки грип,свински грип,озонова дупка,края на света’98,’2000;’2001;’2012;намаляване на питейната вода;глобално затопляне (застудяване)……дъвки….дъвки…Май някои не са чели приказката за лъжливото овчарче!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.