Интереса клати и интерфейса

Турция е предпочитаната от българите дестинация за почивка в чужбина, каза в интервю за агенция Фокус Михаил Кръстев, мениджър в отдел „Турция” на туристическа агенция. Освен в географското положение, причината е и в доброто обслужване в турските летни курорти.
Истанбул е дестинацията в Турция, която предимно се посещава от средностатистическия българин, който с голямо желание пътува с цел да разгледа, да научи повече от историята и забележителностите и същевременно да съчетае полезното с приятното, евентуално разчитайки на малко по-ниски цени , казал Кръстев.

В тази новина спестявам данните, които очевидно са скрита търговска реклама, но знам, че самото цитиране на информацията няма да ми спести обвиненията в туркофилство и т.н. Само че фактите са налице: българите гласуват за своя интерес, а не за това, което искат или не Сидеров, Доган, или Борисов.

Ако към горната картина се добавят и небивалите успехи, които жънат сред българските зрители турските телевизионни сериали напоследък, развълнуваните свръхпатриоти у нас могат да бъдат сигурни: така жадуваният от тях референдум за новините на турски, привидян като отпор на турското влияние, отдавна се е състоял. Нека бъдат така добри да забележат това и да се успокоят, защото от този факт не сме станали нито по-малко българи, нито повече ориенталци.

Най-смешното в цялата открита картинка е, че в нея няма нищо скрито. Надъханият поборник срещу новините на турски по БНТ със сигурност не ги гледа, но държи да ги няма, макар в тях да няма и грам пропаганда в полза на Турция. Докато турските телевизионни сериали със същата тази сигурност са откровена пропаганда на европеизирания турски бит, с която комшиите искат да покажат, че заслужават място под европейското слънце. Не срещу тази пропаганда никой не смее да шукне, защото рискува някоя баба да му избоде очичките защото й посягат на най-ценното.

Интересът наистина клати феса, но фесът ( в широкия смисъл на думата), ако някой не е забелязал, е изчезнал като атрибут и символ на турското. Вижда се май от същите тези сериали. Но интересът, на който българинът се кланя, си е тук. Което едва ли е укоримо.

Не случайно премиерът Борисов, който се кани да последва масовия български турист с посещение в Турция, също заложи на интереса и направи демонстрацията с дърпането на ушите на своя приятел министър Димитров. За малко от министър без портфейл да стане и министър без уши, заради непремерените му приказки по адрес на турските финансови задължения и обвързването им с българската подкрепа за турската кандидатура за ЕС. И за да стане ясно на всички, на Димитров му се наложи да си направи публично морално харакири и да се покае – а можеше приятелите да решат въпроса помежду си, но явно замисълът е бил именно да се направи съответната демонстрация!

Впрочем, малко встрани, но все в същата координатна система: Борисов има едно безспорно качество, на което ( все още) не изневерява: обръща внимание на популярното, на преобладаващото мнение. Това не винаги е добра атестация за един политик с претенции да стане и държавник, но в повечето случаи досега е от полза за обществото. Така стана и с интерфейса и намерението на МВР да слухти безконтролно за нашите тайни в интернет и по телефона. Отказа се от тоталното слухтене, защото разбра, че се надига протестна вълна и то от страна на младите и образовани българи.

Както се вижда, България все пак живее с трепетите на 21 век. Доказателство е, че интересът клати интерфейса.

Апропо, по мои спомени, поне от края на 70-те години на миналия век, московската “шпана”, ще рече “гъзария”, използваше английската дума “фейс” в своя жаргон като еквивалент на “мутра” в българския език. Запомнил съм твърде смешната от езикова гледна точка заплаха “ хочеш фейсом об тейбал” – “ ще ядеш бой” ( буквално “искаш ли да ти фрасна мутрата в масата”). Виждаше ми се ужасно странно, че тарикатският език на младите московчани се базираше на жаргон, изцяло повлиян от английския език, какъвто повечето от тях знаеха колкото повечето от нас знаят турски. Докато у нас турцизмите са си непокътнати в основата на жаргона и бъкат навсякъде и до ден днешен в нашата реч омайна, сладка – ако не броим новия, свързания с компютрите жаргон, разбира се.

С което не искам да кажа, че във феномена” интересът клати интерфейса” влагам руски жаргонен смисъл. Никак.

11 мнения за “Интереса клати и интерфейса”

 1. Не само сега и за първи път,напипвате болезнена тема,
  на точното място и в точното време.
  Турските сериали са другият аршин,за да оценим какво бе за тях движението на Кемал Ататюрк и какво за нас “ленинския дух” и “великите братства” закопали десетилетия българския патриархален дух,който струи сега от екрана по “Перла”,”Листопад” и др.
  Било е време,когато везира и Султана,са оценявали своите български противници в сравнение с другите на Балканите,а в цариградските кафенета са се радвали на победите ни през 1885г. и никога не са ни забивали нож в гърба…
  Със спомените от миналото,Европа е уморена и от “барутните” и от “истинските ни трепети” с поглед ком 21 в.,но трябва друго майсторство за обвързване на “стамболовите въжделения” с “евразийските на А.Буров” и е добре,че в новите и сегашни!!! измерения на “комшолука” се усеща,точно влиянието на друг държавник с европейска и национална мисия…който очевидно не ще да е липсвал на премиера,а това е вече добре….и наскоро стана причина,да замоля колегите,
  да го дават по-кротко,защото само съюз на ГЕРБ с останалите би укрепил повече време държавата…
  Статията е просто събитие,а и не навява асоциации с тъжно-известни жаргони!

 2. Една поговорка гласи: “Не си купувай къща, купи си съседи!”.Интересите на България диктуват в югоизточна посока да граничим с цивилизована европейска държава. Но как да подкрепим присъединяването на Турция към ЕС , като ние комрлометираме собственото си присъствие там.

 3. Дуплика без реплика – интерфейса също клати интереса, затова искаха и да го изклатят. Но никога не е късно.Нашите са нагли, а времето на пиратските набези още не е отминало както модата на феса.
  Въпреки че, знаеш ли (за феса де)? Нерде Стамбул, нерде Бойко, нерде на Божо тюфлека – сложно демек.

 4. Към Angel:

  Има арабска поговорка: “преди да строиш дом, потърси си съседи” ( “утлуб джар, кабля дар”). Явно тази мъдрост не знае граници….

 5. Turcite sa mnogo po-evropeici ot balgarskite gashtnici Siderov, Borisov i tem podobnite.
  Turskite darjavnici zavarshvat USA i UK i FR universiteti. Te patuvat, gledat, vijdat i prenasiat.
  Te znaiat pone po edin zapaden ezik. A nai-chesto i 2.

  Tene sa zavarshili Simeonovo. I ne hodiat na spiavka s dr. Smatko i drugi shmatki v Moskve. Vmesto tova te im hodiat na kraka v Ankara i Istanbul.
  Te slujat na darjavata si Turcia a ne na DS i KGB.

  Malki no kachestveni razliki s nashte t.nar. politici.

 6. Аз пък искам да коментирам компетентността на нашите така наречените политици. А именно, че я няма. Нали новините на турски са изготвени в съответствие с позициите на българската официална държавна политика. Така тези турци, които не знаят добре български, ще могат да научат какво прави тази държава за тях и на какво могат да разчитат. Ако ги нямаше, то те ще си гледат само турските новини от Турция, които ще дадат тълкуване на ставащото в България от гледна точка на турската държавна политика.
  И това не е никак трудно да се съобрази дори от учениците в гимназията. Но не и от някои “патриоти”, които не само не желаят да признаят, че са с конски капаци, но непрекъснато искат да ни ги надянат и на нас.
  Питам се, дали идеята за този дебат не идва от самият Ахмед Доган. Той е единственият, който може да извлече полза от това. Извинявам се, може да изглеждам като параноик, но наистина, трудно е да слушаш и гледаш нашите политици и висши държавни служители ден след ден и да останеш психично здрав.

 7. Абсолютно прав е Доко.Нямаме едно перо по което да се мерим с Турция.Колкото и да ни е мъчно ,то този факт с пъчене не се променя.И последната ни надежда-културтрегерството угасна покрай тези турски сериали.Разбрахме,че нямаме сценаристи/писатели/,режисьори,оператори и никакви актьори.Нашите играят като в селски самодеен театър.Плачат за пари,чумкиш на някое магаре като му дадеш милион ще запее като Борис Христов и Николай Гяуров взети заедно.Вече в 25 страни техните сериали жънат сериозен успех,а нашите тропат ганкиното.Във всички области стана като във футбола,баскетбола и т.н.-профучаха край нас като експресния влак,който щели сме да го пускаме след 20 год.
  Явно,Господ,ако наистина е българин,трябва да ни удължи живота поне на 300 год,белким се случи нещо.

 8. само едно искам да питам, относно ЗЕС – защо се надигна вълна от недоволство само срещу ЕДИН закон, сякаш всички други са ни върхът на съвършенството?

  Всъщност, МВР и без този закон има възможност да следи и подслушва ВСЕКИ – и даже без да нарушава съществуващите закони.
  Просто защото НЯМА закони, които да са в полза на ГРАЖДАНИТЕ – всички закони са са улеснение на ДЪРЖАВАТА.

  Нали помните какво е писал Ботев за законите?

 9. като стана дума за интерфейс, “usuario” на испански ли е? (twitter) 😉

  не, че е световен проблем, ма ако не сте го забелязали

 10. Турците са надеждата и опората на целия цивилизован ислямски свят (можеби и Малайзия също така), които се биха могли да докажат (ако успеят достатъчно), че ако се чете и разбира разбира правилно мохамеданството, като религия не е пречка за цивилизованото развитие! Алтернативата за исляма е изолация, радикализъм и просперитет на “Ал Кайда”! Това за сведение на антиглобалистите (те разбират по-добре от тези работи).
  Като нация обаче ни превъзхождат по това, че са много по-малко егоисти и индивидуалисти от нас, което (статистически) добре си личи по достиженията на съответните нации! Иначе като отделни индивиди ние ги превъзхождаме многократно, в което съм се убедил през дългите си години на съвместна работа с турски специалисти по различни проекти в Арабския свят. Поздрави!

 11. Добър ден г-н Инджев,
  Гърците научиха съседна Турция да прави качествена Пропаганда.

  Не гледам сериалите им и се чудя как знаещите наизуст Под игото българи плачат на турските сапунки.
  Повечето българи не знаят смисъла на думата достойнство.
  Това се използва от всеки, който има някаква власт.

  В годините на Мутрата
  / по червения календар /
  почивахме събота и неделя в Истанбул.
  Един ден на автобусния паркинг спряха няколко коли. Изкочиха полицаи / с дървени палки – тояги / и пребиха турски търговец.
  Обясниха ни, че има оплакване от “куфарен” българин и това е наказанието ако няма доказателство за съда.
  САМО защото имало оплакване от турист/търговец/рая/българин/съсед или обикновен идиот.
  Добрата ПропагандА няма цена.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.