“ГЕРБ срещу ГЕРБ”, една продукция на студио “Бояна”- почти като “Крамър срещу Крамър” на Холивуд

Не твърдя, че Бойко Борисов не е прав да заявява на конгреса на своята партия, че единственият противник на ГЕРБ е ГЕРБ. Очевидно е, че в момента няма по-голяма заплаха от провал за тази партия от някакъв вътрешен катаклизъм. Такъм обаче и под микроскоп не се забелязва. Тогава излиза, че ГЕРБ просто няма противник. Добре ли е това? И вярно ли е?

Не твърдя също, че думите на Борисов излъчват самодоволство. Той сам поясни, че са предупреждение към собствените му съпартийци. И все пак в политиката констатацията за липса на каквито и да било проблеми винаги води до …проблеми.

В безалтернативната мараня на радостната уникалност пребиваваше и НДСВ на върха на славата си. Дори и не толкова консолидираната власт на БСП, напарфюмирана като тройна коалиция като с миризма на съветски одеколон “тройной” , също се перчеше с липсата на опозиция. Станишев и кой ли не от приближените му са заявявали с престорено прискърбие не веднъж, колко много съжаляват за липсата на истинска опозиция. След което извънпарламентарната такава ги би на изборите като “маче у дирек”.

Тази кратка ретроспекция,  която нямам основание да  смятам за някакво изключение, е основание да се вгледаме малко по-дълбоко и встрани в положението по повод крилата фраза на Борисов от конгреса, на който той официално застана на партийния връх. Наистина ли ГЕРБ няма  срещу себе си реален, или потенциален противник?

Ако някой не беше забелязал, агенция Фокус напомни, като цитира шефката на МБМД Мира Янова да казва в деня на конгреса, че единствената реална опозиция на ГЕРБ е не БСП, а Георги Първанов, който има по-голям потенциал да обедини около себе си “обществен ресурс” ,отколкото червената партия.

Това едва ли ще стане чрез още едно негово протеже на върха на БСП. Тази възможност отрича в интервю за в. “Труд”  на 11.01. 2010 г. ”стратега” Александър Лилов. На въпрос дали Първанов отново ще посочи кой да оглави столетницата, Лилов отговаря категорично : “Този път няма да е възможно. Не очаквам и директни опити за това”.

Прав е Лилов. Първанов има други амбиции и самият Борисов дори загатна, че бил наясно с тях, т.е. има информация, която обаче не споделя с нас ( защото официално Първанов отрича да ги има тези амбиции, но Борисов клати многозначително глава “ има, има…”).

Сюжетът с Първанов като алтернатива на безалтернативната в момента партия ГЕРБ съвсем не е за пренебрегване. Най- малкото защото е в развитие. Неизбежната амортизация от упражняването на властта няма как да не се отрази негативно на ГЕРБ. В същото време в тихото президентско пристанище, което е защитено от необходимостта президентската лодка да се излага на опасностите от взимане на непопулярни решения, е идеалното място за кроежи на евентуалния ляв политически проект на близкото бъдеще. Първанов има опита, и инструментариума, който е платен с наши средства под формата на апарат от сътрудници. Да не говорим за пословичната му амбициозност и мотивацията да не си остави магарето в калта на едната президентска пенсия.

Така че Борисов не е прав да твърди, че ГЕРБ седи самотно на върха и никакъв вятър не брули партията. Затишието е само привидно.”ГЕРБ срещу ГЕРБ” в този смисъл напомня на “Крамър срещу Крамър”, екранизирания през 1979 г. от Холивуд роман на Ейвъри Корман, в който двама разведени родители се карат за правата над детето си и от това губи най-много самото дете. Ако си представим Борисов и Първанов като разведени ( вчера Борисов отново подчерта, в интервю за Нова телевизия, че е в лоши лични отношения с Първанов), а в ролята на “детето” сме ние, избирателите и гражданите изобщо, предстои да гледаме “интересен филм”- една продукция на “Бояна”, където двамата опоненти в този задочен спор са вече съседи по местоживеене.

Днешната реплика на главния герой във филма г-н Борисов, цитирана от “Труд”, за необходимостта България да води енергийна политика в рамките на ЕС, е забележителна със следното негово уточнение: “Името на ГЕРБ е Граждани за европейско развитие на България, не за руско или някакво друго”.

Толкова е забележителна е тази “култова” реплика, че няма как да не бъде забелязана от главния брокер на руската енергийна експанзия в България Георги Първанов. Той си позволи лукса да не “забележи”  изключително острото подмятане на Ахмед Доган от трибуната н Седмата конференция на ДПС през декември по същия въпрос ( защо го направи, така и никой не го попита!).

А Доган на практика даде неочакван залп от критики срещу мегаломанските опити България да бъде привиждана като енергиен център на Балканите, с което хвърли тежък камък в градината на човека, избран два мандата на чело на държавата с решаващата подкрепа на ДПС. Каква ли грамада смята да строи хитрецът с този първи хвърлен камък? Нищо друго не ми идва на ум в контекста на задаващата се битка, освен, че маркира позиции в лагера на евентуалния победител Борисов. Стъпил върху такъв камък, той може да заяви поредни претенции за участие във властта под някаква форма.

На Борисов обаче Първанов ще отвърне. Ще видим как- “студио Бояна” ще се погрижи да научим.

26 мнения за ““ГЕРБ срещу ГЕРБ”, една продукция на студио “Бояна”- почти като “Крамър срещу Крамър” на Холивуд”

 1. Същата “култова” реплика, “Аз не съм водил никога различна политика и името на ГЕРБ е Граждани за европейско развитие на България, не за руско, не за някакво друго” беше изказана от Борисов на 11.09.2009 г. след срещата му с Барозy.

 2. Със сигурност Гоце Първанов няма да излезе в пенсия след като се напрезиденства.Нито подобно на бат П’тьо ще се застане в безвремието и от време на време да напомня за себе си.Република България и българския народ ще има да преживее не едно дерибействане на тази персона-Гоце Първанов.Дълъг е списъка -Георги Димитров,Андрей Луканов,Гоце Първанов…..все проруски агенти,служили на Москва,борилисе пртив българските интереси,живота на Гоце Първанов-живот живян напразно-до 1998 година успешно се борил срещу влизането на България в НАТО и Европа,след това -успено се бори за провала на България-и неговата международна изолция е най-вярната оценка за дейността му

 3. Господин Инджев, логиката на нещата и досегашният опит говорят, че следващият мандат на ГЕРБ ще е коалиционен. Първанов и Доган очевидно вече правят заявки да се включат, като засега по-активният от тях е вторият предвид на това, че е извън играта и трябва да задържи публичният интерес върху себе си. Но пък беше отсвирен с безрадостната уникалност на маранята референдум. – Сидеров, при добра партийна постановка, може да подгони по численост електората на ДПС, остава само ББ да успокои протестите на комшиите с миража на членството им в ЕС.
  Колкото до президента, който води засега с едни гърди пред съперника си, предполагам, че ще изтъргува преднината си с ББ срещу отстъпление от руския рубеж. Остава само ГЕРБ да е достатъчно солидарен с лидера си, за да може той да ги заведе до желания бряг (следващия мандат), без да бъде отнесен от подводните амбиции на съпартийци и “колаборационисти”.

 4. Не ни ли е ясно на всички че всяка избрана от народа власт в България е само посредник между Българските Граждани и Червените ни Господари.Много е смешно и тргично за България да чакаме ГЕРБ или ГОЦЕ да управят (освободят) България.По моя преценка имаме два варианта, първият е Генерал Борисов (Генерал Власов) да ни поведе в мирна атака срещу тиранията на Червените Господари в България, вторият ни вариант е да подпишем и изпратим до Европейският Парламент петиция за помощ.Интересно ще ми бъде да прочета и други варианти (за освобождението на България) от остроумните Български Граждани в Блога на ИВО.

 5. [b]Каква ли грамада смята да строи хитрецът с този първи хвърлен камък?[/b]

  По-скоро благодари на Борисов, че не го закача и напомня на Първанов за положението си на балансьор. Репликата може да си остане самотна като бригадирско обещание, може и да се напълни със смисъл, ако нечии интереси го изискват. Играта днес е по-сложна от когато и да било. Достатъчно е, че нашите се опитват да разиграват и картата “Израел” и това не е импулсивно решение. Иначе защо ще ни е Ники Младенов на тоя пост?

 6. От моята камбанария,бъдещата роля на Първанов е силно преувеличена,меко казано.Това,че неговите подопечни медии се надпреварват да лансират подобни хипотези,нищо не значи.В интернет пространството се шири негативизъм към него с пъти по-голям от този към Доган и дори Сергей,към когото преобладава пренебрежителното отношение към несретник.И в средите на БСП въобще не гледат с добро око на “проектите”МУ.
  А ДПС ще си остане фактор още много дълги години.Даже все по-многоброен.Докато на БСП електората ежедневно измира,на ДПС всеки ден се увеличава.Не изключвам възможността след 2020год техен човек да управлявя България.Като те дотогава ще продължават да се променят,за разлика от БСП.То е видно от сега.

 7. “Колкото до президента, който води засега с едни гърди пред съперника си, предполагам, че ще изтъргува преднината си с ББ срещу отстъпление от руския рубеж.”
  Борис Танушев

  Отстъпление от руския рубеж?
  Само, ако напишем “Петиция за помощ” до султана! (на Бруней!)
  Малко добро желание, малко ислям, малко джамии и ето ти радост:

  Брунейска мутренска джамахирия Булгаристан

  Щото стана ясно, че на САЩ и Европа сме им необходими само като буферна територия…

 8. Всичко хубаво, но явно хората за пореден път ще са само зрители.

  Масов протест срещу руския енергиен център на Балканите. Защо не се казва, че е руски. Те го правят, те продават. Ние лапаме мухите и опираме пешкира, ако стане авария.

  До Българския орел:
  Вариантът за освобождението на България е само един – българският национализъм трябва да се наложи с оръжие. Да, звучи страшно! Но, това е единствения вариант за борба с комунистическия капитализъм. Комунистите властта с кръв я взимат и с кръв я дават. Това каза убиецът другаря Ф. Боков, ако не ме лъже паметта. Трябва ни човек от типа на Франко или Пиночет. Искаме или не, историята го е показала. Времето ни е малко – остават най-много 10 години. След това България няма да я има като държава.

 9. допуснах една фактологическа грешка. Да се чете: “синът на убиеца Г. Боков, другаря Ф. Боков”
  Приятна вечер

 10. Здравейте,
  С уговорката, че колегите ви от “Дарик” може да не са предали точната информация, все пак бих искал да ви обърна внимание върху една “честна” и “почтена” предстояща процедура за избор на администратор на български домейн на кирилица от министерството на транспорта:

  “Интерес до момента са проявили сдруженията „Регистър BG”, което управлява домейна на латиница, сдружение Унинет и Публичния интернет регистър. Според Русинов последното сдружение има най-голям шанс да бъде ангажирано с проекта, тъй като е с най-широка представителност”

  http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=462293

 11. изказването на Борисов “ГЕРБ срещу ГЕРБ” приемам само като изпреварващ удар за затягане на редиците – одобрението спада, което впрочем е неминуемо по ред причини.

  Ако “България като енергиен център на Балканите” – от години го наричам несъстоятелна и безсмислена цел, – не се състои, Първанов отпада от играта именно като некадърен брокер. Дори и обаче да остане вътре, окастрят ли се шансовете на Русия да контролира икономиката ни чрез търговско салдо, БСП ще мине в много задна позиция, ще й отнемат лиценза на “руски троянски кон” поради несправяне. САМА, БСП няма да има силите да мобилизира електорат, защото най-малкото ще й секне финансирането на кампаниите.

  Изходът, впрочем видем за мен още от 2000-2001 г., е: преструктуриране на търговското салдо – търсене на нови пътища за внос за енергийния сектор, както и алтернативни енергии. АЕЦ Белене е ненужна икономически – за това ниво на производителността, което е в момента и което не се очаква да се промени чувствително поради липса на модерни технологии за промишлеността. АЕЦ Белене може да има политическа обосновка, но не и руски реактори.

  България е малък пазар, затова икономическа зона в региона би я поставило в много по-изгодни икономически и политически позиции. Лошото е, че и регионът в западната си част е икономически слаб, а Черноморското сътрудничество от години е доминирано от общите руско и турски интереси, които са срещу нашите и Румънските. Какво остава: продажба на домати, рехабилитация на туризма – изпраха парите по ненужни постройки по морето, сега, ако искат, могат да започнат да мислят как да се включат в дестинациите на Европейците. България в европейския туризъм засега е една Куба.

  Да се мисли за военната индустрия, несериозно: малка армия – един стадион хора, липсват нови технологии. Затова и в този вакуум избуяват трафик с наркотици, незаконна търговия с оръжие, хазарт и под. – хъс за бързи печалби (- опираме до манталитет и култура на бизнеса),но те хазна и без друго не пълнят.

  Всичко това е известно не само на мен, важен е въпросът защо не се прави – ето го ключът от палатката. По-добре внос на технологии от Германия, отколкото на ресурси от Русия. По-добре Европейски енергиен пръстен, отколкото агонията, в която сме вече десетилетия. Има нужда от дългосрочна стратегия. Една радикална възможност е държавата да остави бизнесът сам да се преструктурира, но не мисля, че има достатъчно силни играчи на локално ниво, които да теглят растежа. Значи пак остава пробвания вариант с предлагане на аутсорсинг в повече сфери.

  Със сигурност съм отегчила някого, но това, че някои факти са известни, а мерките – познати, не означава, че са нeeфективни. Само не мога да се сетя кой е готов да го направи. Досега не се намери нужната политическа воля – НДСВ можеше, не щя; “Тройньй” можеше, будалкаше се с ДАНС. А сега?

 12. 11.01.2010g.
  Всички влакове от Централна гара – София закъсняват заради протести на железничарите, съобщи председателят на Съюза на железничарите Петър Бунев пред “Дневник”. Около 50 души от сутрешната смяна отказват да започнат работа………………………………..

  11.01.2010g.
  Военното училище в Търново хлопна врати. Националният военен университет “Васил Левски” остана без пукнат лев и пусна курсантите в отпуск. От днес вузът излиза в безпрецедентна дървена ваканция……
  11.01.2010 г.
  България ще ПОЛУЧИ(!?)осем “Пустинни котки”
  Две от най-новите бронирани машини “Пустинни котки”, които България ще получи до края на март, бяха представени пред премиера Борисов в Ерусалим. Министърът на отбраната Николай Младенов отбеляза, цитиран от БТА, че предстои да бъдат доставени общо осем машини от двата представени вида. С придобиването на тази техника вече почти напълно ще отговаряме на стандарта на НАТО, за да сертифицираме ротата на “Военна полиция” изцяло, каза Младенов.

  Тези, да и тези може да изкарат мандата. Целия.
  Добре слушат, изглежда и ,че добре ще изпълняват на “началника”/не оня отгоре, другия, и на предишните как ми се иска да напиша негодници/.
  Но само толкова.
  Никъде по света не се получило от милиционер – търговец.
  На иначе мислещите, честито!
  На останалите съчувствам!
  sans changement=без изменение
  Е в страната на река Дунав е така.
  Вече 20 години.
  А конкретно по въпроса, дали единственият противник на ГЕРБ не е сивата милиционерска униформа.

 13. Бих префразирал заглавието до ВСЕКИ срещу ВСЕКИ – ПОРЕДНА продукция от една (безкрайна) серия на студио България.

  И понеже ми се иска тази серия да ЗАВЪРШИ, хайде да промениме КОНСТИТУЦИЯТА.

 14. Към Жоржета Божанова:
  Със сигурност не сте отегчили никого, освен онези, чието отегчение не си заслужава коментара…
  Вашият принос в дискусията ми дава повод да благодаря още веднъж на коментаторите, които правят четенето на коментари в този блог интелектуално съпреживяване на идеи и информация от различен характер на ласкателно ( като за домакина на блога) ниво.

 15. Бай Стояне имам роднини който живеят в Германия и в Чили те ми расказаха че въпреки грешките си Хитлер е спасил Западна Европа от Съветска окупация и е изградил социалният капитализъм в Германия и сега ФРГ има най добрата социално осигурителна система в ЕС.За Чили казват че Генерал Пиночет е спасил народа си от глада,мизерията и престъпноста на организираните бандитски формирования закриляни от Чилииските комунисти и сега хората в Чили са благодарни за хубавият си живот в Чили на Генерал Пиночет. Аз не одобрявам нито Хитлер нито Пиночет и си мисля че нарушените закони на Търновската Конституция трябва да бъдат възстановени в България, защото са единственият спасител на Българските Граждани и Държава в ЕС и ако искаме Справедливост, Сигурност и Достоинство за децата и внуците ни в България, трябва да подпишем и изпратим петиция за помощ до Европейският Парламент и да обявим мирно Конституцията на Комунистическо-Мутринската не Българска република в България извън закона на Царство България в ЕС.Приличам ли на онази гладна кокошка дето сънувала просо (свобода за България).

 16. Спасе,конституцията скоро няма да се промени по обективни причини.Най-рано в края на този мандат може да се свика ВНС.И то при положение,че Борисов е решил да стане президент.Основната язва в тази конституция-съдебната система,до 2-3 год ще бъде сериозно структурно и персонално променена.Тъй като БСП ще остане трайно незначителна партийка,определящо ще е реформирането и поведението на ДПС.Демократичните сили ще бъдат в общ блок.

 17. Към Жоржета Божанова:
  Няма какво много да се добави към строгия,точен и всеобхватен анализ,който само напомня причината,поради която още Стамболов,се е мятал по въпроса за короната-било между сърби,румънци или дори турци!!!!Какъв ужас нали?
  Но човекът не случайно е тъгувал часове преди да го довършат,че българските офицери гинат залудо в Македония-нещо което междувпрочем евразйски като цел защитават и Буров и Казасов/1924/ по въпроса за средиземноморската ни политиа….
  Лично Ви уверявам,че на Симеон II,отдавна му е ясно,защо дядо му е драпал за Самоткраки и др. остров,който на тъпи умове,се е виждало като място за негови волни или неволни “трепети”…
  Въпросът Жоржета,не е монархически,а държавнически и би могъл,да бъде интересен,като друг стратегически принос на Европейският югоизток към евроантлантическата солидарност потенциално уязвявана,отвреме навреме от деГоловски,лисабонски,
  ирландски,чехско-полски и др.изцепки….
  Една вероятна възможност биха били най новите насоки от предизвикателства на Барак Обама до 2028 и 2040 г.,които се разбират и знаят от Израел и Турция – вероятно и от г-н президента с подобаващ превод….
  Все пак Господ бе милостив с нас,цели 7-8 години и кусур!!!

 18. Към г-жа Божанова:
  « Ако „България като енергиен център на Балканите“ (…) не се състои, Първанов отпада от играта именно като некадърен брокер. (…) окастрят ли се шансовете на Русия да контролира икономиката ни чрез търговско салдо, БСП ще мине в много задна позиция »
  Брокерът, когото споменавате, е много амбициозен и определено смята да играе за своя сметка.
  Преди да е отпаднал от наддаването, той може да размени клиентският си портфейл срещу подобаващо възнаграждение. Вярвам, че не очаквате от него по идейни съображения да отпраши за матушката като Ким Филби.
  А за минаването на БСП на задни позиции съм песимист. Електоратът й не се води от рационални съображения – изминалите 20 години го доказват. Преобладаващата му част е от хора обременени с носталгията към миналото, а там СССР и в частност Русия са вечно живи.

 19. Още нещо да добавя към предишният ми коментар докато още не е публикуван.
  Г-жа Божанова предполага, че Русия чрез търговските си операции косвено финансира БСП и влиянието й и отслабването на тази позиция ще се отрази и на партията.
  Това би било така ако всички други канали бяха пресечени. Накъде обаче бяха пренасочени огромните средства от проекта Нева? Къде са финансовите отчетите на многобройните задгранични дружества на БКП? Съдбата на Максуел и Луканов доказва, че и след промените контрол върху парите на Партията се упражнява от „когото трябва”. Ами приятелските кръгове от фирми? Не са ли това непресъхващи източници на средства?
  И още нещо. Спомнете си за Мойсей и неговото 40 годишно въртене в кръг в миниатюрната библейска пустиня начело на еврейския народ. Целта е била да се сменят изцяло поколенията познали египетското робство. Искал е само свободни хора да населят обетованата земя.
  Докато между нас продължава да има несвободни (носталгици и утописти), ще има и гласуващи за БСП, ще има и такива, които ще финансират това вътрешно робство защото то им носи печалби.

 20. Г-н Танушев,последните избори показаха,че БСП с десетки ПЪТИ повече пари взе 3 пъти по-малко гласове от ГЕРБ.Парите помагат при купуването и фалшификациите,но не създават електорат.При БСП той си отива най-вече по естествен път.На година в БГ умират 120 хил.души,а болшинството са техни.А младите,които идват изпитват органически неприязън към тях.Единствено Татяна Дончева осъзнава неизбежния крах,а другите са или кухи кофи или Гюромихаиловци.

 21. Искрени адмирации за г-жа Жоржета Божанова, намерила много точното резюмиране на неща значими и трудно сглобяеми в толкова кратък обзор. Включително и за адекватните идеи.

 22. Борисов благодари на СДС, ДСБ и “Атака” за проявеното държавническо поведение и подкрепата, която оказват на ГЕРБ. Министър-председателят изказа благодарност и към медиите, защото “сегашната опозиция не се ползва от медиен комфорт”.Поздрави от български политически партии не бяха споменати. След края на събранието Борисов благодари на делегатите за тяхната “дисциплина, бързина и демократичност” и замина на посещение в Израел.
  Имам един спомен, че народното събрание работеше месец или малко повече по едно време , гласуваше ударно каквото имаше за гласуване и пак по работните места.Защо ли се сещам за такива неща..

 23. Приличам ли на онази гладна кокошка дето сънувала просо (свобода за България).

  Коментар от: Българския орел-към Бай Стоян | януари 12, 2010, 2:18

  …………………………….

  Приличаш на Апостола на свободата. Oнова, което не ми харесва е, че искаш да върнеш на трона Мадридското чучело и респ. сина му Кирил, който е по-мутра от мутрите.

 24. Търновската конституция няма да се върне даром. Това искам да кажа. Комунистите казват, че властта не се дава, а се взима. Докато хората си мислят, че нещата ще се оправят по мирен път, нищо няма да се получи.
  В момента българската земя се изкупува масово и поголовно чрез подставени лица. Целта е разграден двор и накрая ликвидиране на държавата. Апетитите са големи – турски вилает в момента на влизане на Турция в ЕС или нов Израел (не е случайно искането за бързо българско гражданство за евреите, може би нещата са почти готови вече) или Русия както обикновено (това, което са видяли в България още е в мечтите им).
  Всички коментират, но с приказки и избори е доказано, че не става…

 25. До Стамен Стоичков:

  Стамене,
  голямо изкушение за мен е дискусия, разгърната между следните теми: форма на управление, структура на Европейския Съюз, международни отношения, философия на общото благо, история на политикиката на [Staatsraison, raison d’etat], политически маркетинг (“медийният канцлер/президент/министър-председател”), структурни реформи и трансформационни процеси в посттоталитарни общества. Начертахте много сериозна програма, на вас оставям с коя тема да започнем.

  Сега ще кажа само две неща:
  – Стамболов предприема същите реформи в България, които се въвеждат по това време в САЩ и които извеждат САЩ от заден двор на Европа до положението на пръв световен фактор в 20те години на 20ти век.

  – държавническо може да бъде отношение, нагласа, настройка, манталитет; да си държавник значи да мислиш за благото на хората , които представляваш – без да се впечатлявам от либералските привикваници, че такова нещо нямало, да си стопанин, с една дума. Много сериозна и дълга тема. Можем и да я задълбаем.

  Г-н Танушев, много правилно допълвате и съм доволна, че ми давате право да спомена и името и ролята на Шалк-Голодковски от бившата ГДР. План за изтегляне на червените пари е имало много преди 1989. По мое проучване най-късно около 1984-5 вече се е знаело как ще се действа в целия соц-лагер, изключващ, Разбира се Румъния и Югославия.

  Що се отнася до БСП, тя ще премине през още няколко “бани”. Проследете хората, които започнаха 1989 и ги сравнете с Премянов, после Манджуков, Дончева. Погледнете облика на самите формации, проследете развитието на партиите БСП, Коалиция България, контингента от “дребни” сателити, и ще видите, че тя, лявата старица, минава през много метаморфози, за да се нагласи към промените, но не може да контролира всичко и именно ПРОМЕНИТЕ са й най-големия враг. Брокери, колкото и стръвни да са те, не могат да влияят на глобални процеси. Изгуби ли Гоце Първанов ресурса “БГ- най-голям и стар енергиен център на Балкансия полуостров, а после и на света” ;), слиза именно от гребена на тези глобални за българското общество процеси. Той го знае – АОНСУ добре владэ и Макиавели, и Суон Тзъ, затова е тази истерия и двуборство сега. В този контекст виждам и конфликтите с Борисов, нищо, че са от едно котило, ще рече някой. Както виждаме от историите с ДАНС, общата хранилка вече не е достатъчен интегриращ фактор. А този порив за еманципация показва, че участниците от хранилката са натрупали сила (=пари) и имат нужда от преразпределяне на политическия простор. Не особено оригинални, азбучни неща са това и всеки сам си ги е видял, затова спирам.

  Дали бъдещето на БСП е в задния двор: БСП ще трябва да предприеме нещо, за да изпере имиджа. Виждате, че манталитетът на водещите фигури там е такъв – дайте да сменим дрехите, че тези вече не минават за модни. От една страна, правилно от тяхна гледна точка се стремят да оцелеят, но от друга страна именно в желанието си за нов кат, Илия ще трябва да промени нещо и в същността си, ако иска да реагира адекватно на времето. Само с кожени якета и големи усти вече няма да ги бъде. Единственото, което им остава, е да станат сериозна социалдемократическа партия, но аз лично виждам много малко хора, които биха могли да го осъществят. Тук опираме и до другия, основен за партийните централи проблем: А кой ще ги подкрепи в новите, макар и сериозни одежди? Налага се да погледнем към избирателя, значи и към дясното, и ще забележим, че десните също са недоволни от своите. От какво, от това, че не са на върха, не са в управлението. А защо конкретният симпатизант иска да види своя фаворит в управлението, е много по-сериозен въпрос, макар и близък по механизми на манталитета на футболна агитка. Пример от дясното: добри програми, които не се “пласират”. Защо?

  Бегли щрихи от моя отговор нахвърлих вече, но нека предоставя клавиатурата на друг. Аз ви благодаря и за добрите думи, и за вниманието , и за въпросите.

  До скоро!

 26. Вярно казваш бай Стояне, за комунистите че даром няма да ни върнат Българската Търновска Конституция и Царство България и за да ни ги върнат трябва да опитаме с доброволни дарители на кръв (за свободата на България).Предлагам на трети март 2010г да се съберем в София (само доброволци над 50-годишна възраст) пред президентството на червеният тиранин- Георги Първанов и да го помолим убедително или да ни растреля или да си отива заедно със своите ДС-Олигарси и Мутри за Русия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.