Желева се препъна – добро утро!

Не съм “господар на ефира”, за да се шегувам с грешки не колеги. А и знам какво значи да допуснеш лапсус в пряко включване в национален ефир. Но случката, която “се случи” в новините на Би Ти Ви с кореспондента на телевизията Антоанета Николова, е нещо като телевизионен фройдизъм от 21 век. Защото Антоанета Николова нарече острието на атаката срещу Румяна Желева при изслушването й като кандидат за комисар в ЕК…Анжелина Жоли. А става дума за:

“Председател на комисията по развитие, от когото най-много зависи одобрението й ( на Румяна Желева, б.р. ), е Ева Жоли – френски евродепутат от Групата на зелените (които първи настояха за прозрачност относно миналото на Желева и съпруга й).

Жоли е смятана за “безкомпромисна и твърда като кремък”

Преди да влезе в политиката, тя беше разследващ съдия, прочутa с делата си срещу водещи френски банки и петролни кампании, които изобличи в измама и корумпиране на политици. Французойката познава България – книгата от 2003 г. “Обикновенни герои” включва специална глава, посветена на натиска от сенчестия свят върху политиците и медиите у нас”. ( в. “Дневник”, 10. 01. 2010 г.)

Антоанета Николова е сред най – добрите български кореспонденти в чужбина и наистина се подхлъзна на подсъзнателно ниво, подменяйки чисто вербално Ева Жоли с пожелателното “Анжелина Жоли”. Колегата Николова се поправи светкавично. Но коригираната й грешка стана част от трагикомедията, за която тепърва ще се говори. Защото Румяна Желева, предсказуемо за познавачите, се препъна на изпита за член на европейското правителство. Каквото и да стане в следващите часове, факт е, че Желева вече се “прочу”…

Оценката се очаква “най-рано късно тази нощ”. С тази констатация от същата тази късна емисия на Би Ти Ви, ви пожелавам в 22, 35 ч. на 12 януари ( когато пиша тези редове):

Добро утро! Добро утро на всички, които откриват току що, че европейският изпит е доста по труден от шуробаджанашкия, за който е достатъчно да си приятел на шефа. Не е радостно за България, но…

Добро утро!

—————————————————————————————————————-

ПОСЛЕСЛОВ НА ЗАЕМ ( не откъде да е, а от сайта bnews на Бареков) – за всички, които ще побързат да ме обвинят в преднамереност и необекивност:

Кандидатът за еврокомисар Румяна Желева все пак е нарушила българското законодателство. Между 14-ти юни 2006 г. и 9-ти април 2009 г. Желева е била едноличен собственик на регистрираното в Бургас „Глобал консулт” ЕООД, показа проверка на BNews.bg в търговския регистър.

Представител на страната в Европарламента обаче няма право да участва в управителните или контролните органи на търговски дружества. От 20 май 2007 г. до 21 юли 2009 г. Желева беше евродепутат. А като едноличен собственик на “Глобал консулт” Желева е била и управител на дружеството.

На 9-ти април миналата година бъдещият външен министър продава дяловете си на Ивета Колева и Светослав Донев. Цената на сделката е общо 5000 лева, колкото е минималният капитал по това време. 26-годишната Колева получава 300 дяла за 3000, а останалите преминават в ръцете на Донев. На общо събрание на фирмата същия ден Желева е освободена от длъжността управител, а двамата нови съдружници преименуват компанията на „Ауто спа” ООД. Предметът на дейност остава същият – правни и счетоводни консултации и услуги, както и консултации по приватизационни сделки, маркетингови проучвания и др.

Проверка на BNews показа, че Светослав Донев е виден ротарианец и председател на борда на ВиК-Бургас. Негов заместник там пък е съпругът на Желева – Красимир Желев. Освен това Донев е съдружник в „Източни Имоти”, както и във „Венди” ООД и „Акса Дивелопмент”. Името на Донев се появи и в списъка на бургаската адвокатска колегия и кандидат за общински съветник в Бургас на предпоследните местни избори през 2003 от Партия “Съюз свободни демократи” на Стефан Софиянски.

Въпросите за фирмата й бяха основни и в краткия брифинг след изслушването й в Европарламента. Желева не успя да даде конкретен отговор на въпросите: “Кога и за колко продадохте фирмата си?”. На допълнителния въпрос все пак колко пари е получила при продажбата на фирмата си през 2009-а тя отговори, че не са никак много, но не успя да се сети точната сума. Интересен отговор, при положение, че е продала фирмата си само преди 10 месеца.

———————————————————————————————————–

И още:

Европарламентът ще разследва Румяна Желева
12 януари 2010 / News.dir.bg
Европейският парламент реши да проучи бизнес връзките на кандидата на България за поста комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, след като парламентаристи я обвиниха, че е укрила финансови интереси, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Решението да бъдат поискани от Европейската комисия всички документи за бизнес интересите на Желева и да се възложи на междупартийна група в парламента да ги анализира нанася тежък удар върху нейната кандидатура, допълва агенцията.

90 мнения за “Желева се препъна – добро утро!”

 1. Ние па си имаме корпорация ТИМ, особено тачена у варненско, па отдавна и не само там…

 2. Както съм писал и преди… Р. Желева не ми е симпатична, но не съм капацитет и за това не заемах твърдо страна по обвиненията към нея з конфликт на интереси и некомпетентност. Тази вечер ми стана още по-несимпатична с уклончивите си отговори. Не е доре за България, но…

 3. Г-н Инджев,аз пък наивно си помислих,че по те е впечатлил виртуозния тандем от стария бардак-Кунева-Първанова.И Изцепките на гейдружината от Позитано.

 4. Иво не знам дали гледа на живо въпросният “изпит”, но г-жа Йелева беше повече от трагична. То не бяха мънкания, не даваше конкретни отговори, като цяло очаквах да бъде трагична, ама чак толкова…

 5. Към hpd:

  Ако можех, бих я посъветвал приятелски, първо да си промени визитната картичка на английски. Да изпише фамилното си име с Zh, иначе рискува да бъда наричана Йелева, както Вие пишете ( самият аз съм бил наричан ” Индиев” на международни форуми и си знам урока). Така е по установения от доста години стандарт в България. След като дори това не са я нуачили, за какво да си говорим…

 6. Към Астор:

  При цялата ми симпатия към Вас и стойностния Ви принос в дискусиите в блога, старият бардак Кунева- Първанова по никакъв начин не оправдава най-големия гаф на Борисов ( което написах още през лятото) с номинирането на Желева. Уви. Дори и да мине нейната кандидатура, което ( ще разберем до часове), петното върху България вече е лепнато. Уви ( отново).

 7. Само да припомня, че някъде през ноември Р. Желева имаше един гаф (излъчиха го по БТВ, после и в “Господари на ефира”), в който сама се оприличи на Анджелина Джоли. Точната и реплика (отправена към парламентарните фоторепортери и оператори) беше “Снимайте ме по-отдалеч. Като Анджелина Джоли”
  Това прави лапсуса на Антоанета Николова още по-смешен.

 8. Ааа, за Жто не се сдържам и рипвам да ви пиша: вина и отговорност има Министерството на вътрешните работи и паспортна служба. Бях изненадана, когато ми връчиха задграничния паспорт с причудлива транскрипция на името ми. Добре, че имаше снимка, понечих да им върна тефтерчето. Казаха ми тогава, през 1993, че не мога да променя транскрипцията, ако ще и на глава да застана – те решавали. Казаха, че използват френски фонетичен код – но моето име е точно френско и никой в цял свят не го изписува с [J]! Не моело, рекоха, да се казвам, както аз искам или пък тейко ми повелил и точка. После толкова документи трябваше да сменя, че се отказах от суетата. Но и досега хората изтръпват като река, че името ми се пише по друг начин. Ако ми падне тоя “фонетик”… Факт е, че има международен единен стандарт за транскибиране на имена, не знам защо не го ползват. Сигурно “фонетикът” от онова време още не се е пенсионирал…

  “Йелева” комай ми се струва немски прочит, на англ. би била “Джелева”/Jeleva.

 9. Към Жоржета Божанова:

  Не че се налагам, но за първи път ще се позова на …Тодор Живков. Имаше мноооого голям лингвистичен спор ( работил съм в БТА, която даваше тон ) как да се изписва най-правилно името му, за да няма грешка. И да Ви кажа: корифеите, някои от които сред най-добрите преводачи в България, решиха, че Zhivkov e най-близко до истината. Така е и до ден днешен …

 10. Господин Инджев, не смятате ли че в обкръжението на Борисов имаше доста по-добри кандидатури за този пост от госпожа Желева (това с транскрипцията на името си е друг гаф). И ако има такива, защо точно тя бе избрана?

  На мен лично ми направи впечатление, че английския и не е на ниво, за разлика от немския. Е, това не е особено голям проблем в Брюксел, тъй като там повечето говорят английски с ужасен акцент.

  Но нека минем по същество! Госпожа Желева не е за този пост или поне не е готова. Отговаряше уклончиво на въпросите, доста общи приказки и нищо конкретно. Самият ресор в ЕК не е от особена важност, тъй като за него няма да има много пари в условията на финансова и икономическа криза. Зелените и бяха особено сърдити, вероятно ги е порязала тежко в някакъв по-ранен момент.

  И още нещо, колкото и да не харесвам Антония Първанова, не мога да не отбележа, че този гаф с регистрираната фирма “Ауто СПА” си е личен автогол на Желева. Един добър политик усеща тези неща и изпипва всичко до най-малкия детайл. Уви, тази вечер видяхме, че госпожа Желева може и да е добър човек, но не и добър политик.

 11. “Дори и да мине нейната кандидатура… ” Да мине или да не мине, дет ис дъ куешчън.
  Ако мине, ще бъде поредния парашутист, посаден на чуждо място.
  Ако не мине и после ББ отново и хариже Външно министерство, по-добре да мине.
  Ако не мине и после ББ я забие в шеста глуха, по добре да не мине.
  Така и така “петното… вече е лепнато”
  Дали в Банкя, България разбраха какво се случи в Брюксел, Белгия?
  Някак си не отива на Шампиона по карате да отнася такива звучни шамари, ама хич не отива…

 12. Но като цяло, транскрипцията е най-малкият проблем. важното е какво има зад името.

  СПОРЕД мен кариерата на Желева не е в Европейския Съюз. В конкретното изслушване се видя, че няма никакъв опит в обсъждания и липса на умение да представи проект. За съдържанието на самия проект не си струва да говорим, тя самата го постави под въпрос, отговаряйки твърде общо и на плановете за действие при криза, и на собствените си мениджърски умения. “Аз ще посещавам, пък техническият персонал под мен да му мисли. Аз ще одобрявам” – скромна представа за бъдещ ръководител, а и това не е Външното на БГ. За съжаление и евро-политиката ни е като другата. Защо си мислят, че е лесен сектор, никога не разбрах. напротив, даже изисква доста знания и здрав характер, за да устоиш. Може да им се струва по-лъскаво, отколкото в Народното събрание. Аз така и не чувам даже и една Надежда Нейнски какво правят там. Хайде, Надежда стана докладчик в комисията си, това е доста работа. Обаче Тонито, колкото Румито преди. Носят папки до Бруксел и назад, да ме прощавате за взискателноста.

  за съжаление кокошето поведение превърна изслушването в женски кеч на посредствени, дава оправдание на Румито, а като цяло – компрометира България и достойните участнички в политическия процес. Лигли.

  Жоржета Божанова

 13. ЗА [Zh] не споря, напротив, това изписване е точно по приетия в началото на 80те години международен стандат за транскрибиране на имената. ползва се от пощи, съобщения, дипломация, но не нашата. Защо МВР скудоумно са се върнали към по-старата, френска транскрипция, през 90те, когато започнаха издаването на задграничните тефтерчета, за мен е една тъмна загадка като проекта на военните в Царевата дупка, или както там се наричаше.

  Сега гледам, че и руснаци, украинци, също показват “достойнство, изконен суверенитет и независимост” с едно крайно причудливо транскрибиране на имената им, но не по международния стандарт, а по техен си, роден. сигурно е част от борбата с капитализма, кой знае.

 14. Към Иван Митев:

  При цялото ми нехаресване на предшествениците й ( т.е. не ставам автоматично техен съюзник!), съм изписам вече доста по темата за абсолютната й неадкватност като външен министър – в годишната си “касация” за събитията с отрицателен знак през 2009 г. посочих това като голям гаф на Борисов, най-големият от кадровите му. Нищо лично, наистина – но се вижда и без сателитен шпионаж!
  Това че съм “познал” очевидното, не ме прави щастлив- жалко е…

 15. Уважаеми “блогари”,
  Транскрибцията си е транскрибция
  истината е, че ЗА ПОРЕДЕН път,България е САМО НЕГАТИВНО нарицателно,породено само и единствено от МРЪНКАНИЦИТЕ и ПЕЛТЕЧЕНЕТО на “НАШАТА КАНДИДАТКА”?? за еврокомисар.НО,истината си е истина в крайна сметка!В Търговския
  регистър Бургас МОЖЕ и да я “РЕТУШИРАТ”,в Европарламента,ЕД ВА ли?

 16. Г-н Инджев,сигурно не се заблуждавате,че аз също не съм оценил високо Желева.Но преди човек да каже осанна или распни го,трябва да си отговори на няколко въпроса:
  -има ли в БГ стойностни висши кадри,необременени от приятелски и бизнес връзки,натрупани истини,полуистини и откровени лъжи по битието му,тежести от миналото му.И като добавим изискване за интелект,визия,езици,професионализъм,дипломотичност,характер и т.н., де го този Българин?
  -важен фактор ли е комисарския пост?С изключение на 5-6 поста,останалите са повече проформа с цел задоволяване на 27-те страни.Неговата полза за БГ е доста виртуална.
  – когато гей-сдружения си правят манифестации за техни си права и свободи,редно ли е човек да марширува редом с тях?Нищо,че по принцип счита техните искания за нормални и правилни.Аз мисля че НЕ !И за това не е нормално да се включвам в хора на доказаните разрушители на БГ.Дори и да са прави за това или онова.Защото тяхното действие е винаги подмолно и егоистично.Да не би Кунева,с говорител Първанова,и червената кхмерска дружинка да действат в ползу роду??Айде де!И ако има излагане за България,то изцяло е от действията на тези лица.Или поне в много по-голяма степен.

 17. Съжалявам, че се налага да Ви противореча за транскрипцията, г-н Инджев, солидарна съм с Жоржета Божанова, но и моето име, Божидара, е изписано в международния ми паспорт Bojidara с обяснението, че е с френска транскрипция. А на немски език “ш” и “ж” се изписват с “sch”. В повечето случаи “Живков” се изписва “SCHivkov”. И аз не го смятам за правилно.. ZHivkov e доколкото знам, английската транскрипция?!
  А по актуалната тема за г-жа Желева, представете си как би се чувствал всеки от нас на такъв изпит, с подливка от “мили сънародници/-чки”, след 2 седмици плюнки в интернет пространството… Надали някой би имал потенциала да даде най-доброто от себе си. Es sei denn, mаn ist dauerhaft rot gefaerbt…, или казано на български, е ален гьонсурат.

  Лека нощ на всички! 🙂

 18. И все пак, г-н Инджев, аз Ви чета с удоволствие, но вие с тази статия не казахте реално нищо, освен да копирате нещо от Бареков. Което пък е абсурдно, предвид това че най-малко той може да е каквато и да е институция, особено информационна.

 19. “Добро утро на всички, които откриват току що, че европейският изпит е доста по труден от шуробаджанашкия (…)”

  Много точно ! Дано има такива, които да “открият” това просто правило и, което е по-важно, си вземат бележка. България за жалост наистина губи и то в момент, когато не може да си го позволи. А правителството и в частност мнистър-председателят, безспорно се изложи.

 20. А най-големия правителствен гаф на Борисов за мен бе и си остава лицето Божидар Димитров.Той сътвори уникални гафове и продължава с тъпа упоритост, при всяко интервю и медийна изява,да ги потвърждава.От първият ден предупреждавах,че той ще донесе големи злини на Борисов.Нищо добро не може да се очаква от глупав и зависим човек,но с фалшиво високо мнение за себе си.

 21. Към Райчева:

  Точно така, говорим за английската транскрипция. Моя грешка е, че не уточних това. Макар че, струва ми се , май се подразбираше, защото арабската не е много актуална в ЕС …
  Колкото до ” подливката” от мили сънародничики на Желева, тя никак нямаше да е ефективна, ако не беше мнооого по-голямата подливка ( или оливане) при номиринането й. И интернет няма нищо общо с това, уви.

 22. Гледах изслушването и последвалата я конференция. Голям погром. Толкова голям, че чак има нещо подозрително в него.

  Първоначално реших, че родните медии, навели се пред г-н Борисов ще позамажат положението. И в късния следобед наистина беше така – в по-малките медии излизаха статии, които едва ли не обвиняха Антония Първанова за некомпетентността на г-жа Желева.

  После обаче големите риби дадоха нов тон на мелодията и сега цяла България разбира, че г-жа Желева се е изложила. Може би виждайки, че скандалът е повече от явен са решили да го изконсумират, вместо да се компрометират пред българите, прикривайки този погром.

  Г-н Инджев, обръщам се към вас с молба да предоставите мнението си по следния въпрос.

  Смятате ли, че е възможно българското правителство целенасочено да води политика за излизане на България от ЕС?
  Тоест възможно ли е българската мафия, да е стигнала до извода, че бидейки част от европейската общност за тях става все по-трудно да отклоняват финансови средства от публичния сектор?

  И дали пък Руската мафия не ги примамва именно с предложения, че ако сключат неформални геополитически и икономически отношения със съветската държава, тя ще им предостави възможност да бъркат в енергийната каца с мед.

 23. Гледах цялото изслушване на Желева, като цяло не мина добре – това е факт. Голяма вина за това имат червените кхмери, които са обучавани дълги години, как да хвърлят кал и оклеветяват… Но предлагам да не правим трагедии от станалото. Желева не е нито първата, нито ще е последната, кандидатка, която няма да бъде удобрена. Това ще е един добър урок за бъдещите ни кандидати и ще подобри качеството на хората, които пращаме в Европа, трябваше да го научим този урок по трудния начин, но това са грешките на разстежа. Спред мен подходяща кандидатура е военния министър, въпреки че той има важни задачи и в България.

 24. Това, че Желева е излъгала в декларацията за бизнеса си е непростим гаф. Това, че е била неубедителна и неподготвена в отговорите си е много подтискащо за страната, която представя такъв кандидат. Яркостта на участието на Първанова е доста смущаващо, защото всъщност не е пример за морал, а доказателство за онова, което ние всички добре познаваме – умението ни да се изтепваме помежду си. За мене би било достойно, без да смятам, че би било формално нарушение ако Първанова и силите зад нея бяха съобщили предварително на Желева – ето фактът, който ще изнесем, предупреждаваме те за да намериш достоен начин да отговориш.Мисля, че не само Желева, но и Първанова дазоха публичност едновременно на нашата лъжливост и на способността ни взаимно да се мразим и да си пречим. Остава ми мъдро да заключа:дано от този тъжен опит извлечем верен урок.Шамарите понякога са от полза, особено ако са публични.И все пак… колко е тягостно всичко това!

 25. Казвах аз какво има да става, но сега, когато се случи, гледам на него много по-оптимистично.
  И ще заключа като Сашо Дебелия: “Един добър ден за българската демокрация!”.
  Добре е, че се видя в Европа за какво става дума в Болгария. Ако разнищят по-подробно и останалите от българския отбор ще се открият не по-малко интересни неща, не смятате ли?
  Сега имаме на разположение един ход, с който можем да шашнем Европа окончателно!
  Изтегляме Анжелева и пращаме на нейно място министъра на културата.
  Шоуто ще е знаменито!

 26. Аз лично ПОЗДРАВЯВАМ г-жа Желева.
  Беше много мила.
  А какви … я хапеха.

  Да не говорим, че нищо не чух по същество.
  Та, къде “се препъна”? Аз точно не разбрах. Разбрах само, че опитаха да я препънат.

 27. Критиките, които чета не са по същество.
  Хм, комплекси? Много комплексари …!

 28. То е ясно, че на държава, на която Гоце е президент, а ББ премиер, няма външният министър (и кандидат за еврокомисар) да е Хенри Кисинджър… Но чак пък Румяна Желева… идва в повече на много хора… и от мен пардан за взискателността.
  Обаче фиаското на Желева (помните ли комичното транскрибиране преди години на името на президента Зелю Зелев, което съвпада с това на кандидатката) не се дължи на Антония Първанова или прочие недоброжелатели. Дължи си се на откровената посредственост на самата кандидатка. А по отношение на фактите за твърдяната несъвместимост, който се съмнява може да отвори на сайта на Търговския регистър (www.brra.bg), да направи справка по физическо лице на “Румяна Русева Желева” и да види от коя дата са документите за прехвърляне на дружествените дялове – договор за прехвърляне на дружествени дялове (на този документ има и нотариална заверка), решение на едноличния собственик на капитала, заявление и др. Датата на всички е 9 април 2009. Цялата информация е абсолютно публична.
  Тези детайли могат да ви се сторят отегчителни, но проверката лесно прави фактите достоверни.

 29. А, … още една подробност от пейзажа, в потвърждение на факта, че нещата не са безобидни е, че за подаване на декларация с неверни данни и обстоятелства се носи наказателна отговорност. Наказанието е лишаване от свобода до 3 години и глоба.

 30. Оср…ме се до ушите, сега остана само въпроса с транскрипцията да решим и сме готови.
  Дълбоко уважавам г- Инджев, изпитвал съм уважение и с интерес съм чел коментарите. Интересно, сега нещо не се получава.
  Не харесвах г-жа Желева, но пък и не я познавах/м. Харесвам г-жа Първанова, но пък и нея не познавах/м.
  Тази сутрин знам че харесвам г-жа Желева и не харесвам г-жа Първанова и още по малко кликата на БСП.
  Не може бе другари и другарки така.Няма да говоря за казана в ада, но няма и как да не говоря за него.
  Та: в момента, в който Желева, Йелева, Джелева или както е там, беше предложена за поста, тя стана представител на България.
  Та: Преди да започнат да проверяват качествата и за предложения пост, тя беше вече поставена пред лайномета и каквото трябваше, то си беше направено./Оставям настрана въпроса, какво трябваше да направи Борисов, когато се надигна тази вълна срещу Желева, но трябваше да стане тук, а не там./ Ама то магарето ако не си покаже магарията на събора, че да го видят всички, къде другаде ще я покаже.
  Дожаля ми вчера за Желева.Много сме печени, ама когато те плюят и се бършеш от наплютото, едва ли мисълта би могла да ти тече гладко и спокойно и да разсъждаваш нормално. За себе си съм сигурен, че няма да успея.
  Цирка, който спретнаха нашите представители вчера… нямам думи, който има, да го опише.
  Искам да кажа, че този път лайномета беше насочен не толкова срещу Желева, а срещу България, и не съм сигурен дали тези, които го държаха, си даваха сметка какво точно направиха.
  Срам ме е вече и да емигрирам, с какво лице ще се покажа навън и ще кажа че съм българин? Боже, колко са били прави и Ботев и Левски, и Славейков!

 31. Никакво подливане на вода няма за Желева! И с това лицемерие и изнудване трябва да се престане най-сетне! Пробутват ти някакъв човек който не става и после искат да го поддържаш, щото видите ли, било за България и ала-бала.
  Политиците и разни медийни анализатори и политолози у нас е крайно време да разберат, че няма и не може да има еднакъв стандарт към нас и другите страни в ЕС до момента, при който ние не покажем някакви постижения, които да дадат това основание. А претенциите ни за равно третиране да се основават единствено на разсъждения от сорта – “ама и у Вас има корупция!”
  За да ни уважават и да сме равнопоставени, просто е необходимо да бъдем поне 2 пъти по-добри, компетентни и точни от тях! Отнася се за всичко!
  Може графинята от Англия, да е била на същото ниво като нашата, ала зад нея стоят славата и постиженията на Great Britain, а зад Желева стои нищо – само далавери и проблеми.
  Това е политиката.
  И провалите ще продължават, докато продължават да се изпращат “наши” другари и всякакви баджанаци и роднини!

 32. Kъм Иво,Жоржета,Астор,Райчева и др.
  1.По транскрипциите бих могъл да добавя много,а и обърнете внимание,че “Ч” то в собственото ми фамилно име,би било -част-примерно с “TSCHK..”,но точно Райчева е схванала,това кето най-ми дапада:ален гьонсурат…
  2.При спорове за политика,като вънщно-политическа стратегия,не случайно кубинците прибягват до “аленеят” или “блестят” ми ташаците …
  3.Кой защо и как се “заплел” премиера в “плетенето на мрежи” сред “Мосад” и “комшиите”никога и при никакви обстоятелства,ни бих обсъждал,макар че и двете школи са от стара коза яре,дори още от времената когато Соломон и пошляпвал Савската царица,но ме смути-казано по друг начин,моята съученичка от по-късните бругаски “реколти”….
  4.Не знам какво ще е крайното решение на Барозо,но и няма да ме изненада:като закъснеят или поизостанат от събитията “синковците” позеленяват от яд и злоба и бързат да наваксат,за да са “във всяко гърне мерудия”,било за електорални кампании,било за преводи,било за умения,бинокли,
  хъс и дори самоирония,ако щете като най-успешно оръдие от типа “Берта” или такива за сръбската артилерия,която е “млатил не ген.Вазов,при Одрин,а при Видин,още ген.Тепавичаров през 1885 г.
  Райчева,помниш ли как го е казал нашият “общ познат” от Ваймар:”…Walle,walle manche Strecke,dass zum Zwecke Wasser fliesse und mit blitzer Schnelle wieder zu de; Bade sich ergiesse….Besen,Besen in der Ecke seits gewesen!!!!
  Трябва ли да припомням,как се обърнах към г-н Барозу прди време,когато още не бяха са резвилняли “зелените” и “наш,те”?

 33. От м. септември 2006 г. документите за самоличност на българските граждани се издават на базата на новото транслетиране с промяна на съответната наредба. Преди това имаше свободни интепретации.

 34. И какъв железен аргумент:ако имало нещо нередно, то българските власти щели да го открият и да реагират. Е само от това твърдение евродепутатите сигурно са изтръпнали. Точно българските власти ще открият точно нередностите и точто ще реагират…
  Какво да си мисли човек – от една страна ми става гадно, от една страна – болно…
  Те това сме ние… за съжаление!

 35. Към Irina:

  И аз Ви чета с удоволствие, но с неудобство ( защото не смятам, че съм някакъв “класик”, чието творчество трябва да се познава от всички) напомням: за гафа с Желева предупреждавам в многобройни свои статии от месеци насам. Включих го в годишната си класация на събитията от 2009 г., която нарекох “касация” заради иронията, че посочените от мен събития не бяха изобщо “забелязани” от други. И многократно съм писал и казвал ( включително в предаване на “Дарик” ), че издигането на Желева е най-големия гаф на Борисов, който тепърва ще се връща като бумеранг.
  Е, опитах се да обясня също, че слабата , меко казано, кандидатура на Желева, вдига топката на Станишев и компания, които се възползват от ситуацията, но кой не би го направил в тяхното доста наакано положение. Отказвам обаче да бъдат оприличаван на тях, само защото казвам една истина, която им е удобна и на тях.
  А какво трябваше да напиша снощи, още преди да има окончателно решение, но вече Желева беше “световна новина” – трябваше да викам “ура”, че съм бил прав ли?
  Колкото до сайта на Бареков, ще се въздържа да коментирам личността му, за която съм се произнесъл също така не веднъж. Но щом Ви е интересно, ще Ви кажа: това беше единственото място, в което на момента беше публикувана информация с остра критична оценка на провала на Желева, представен именно като провал – в никой друг сайт ( а следя поне десетина) нямаше оценки ( освен лека ирония), всеки се придържаше към новинарския принцип да се раздели коментара от новина. Дали това е правилно, или не, както и какво означава този факт за Бареков и неговата демонстративна близост с Бойко Борисов – това е друг разговор. Но беше факт …Ето защо го цитирах, защото има нещо доста интересно във факта, че точно в този сайт си позволиха такава остра атака срещу мрънкането, изчервяването на Желева и нейната неспособност да отговори на важни въпроси , като този кога и за колко е продала дела си във фирмата си.

 36. Има и нещо хубаво в тоя резил Желевско – Борисовско- български. Вече има място, където на посредственият му показват, че е посредствен, и където казват, че да се лъже не хубаво. В България някак си не е прието да се казват такива неща.

 37. Fireball, право в десетката!
  Благодаря.

  🙂

 38. Цитат от Медиапул:

  “Нека поздравим БСП за подривната дейност”, посочи Борисов. Той каза още, че не е проверявал дали има конфликт на интереси при Румяна Желева.” (Б. Борисов)

  “Към БСП той (Б. Борисов, б.а.) се обърна с думите: “Те не са ме ядосали дори, гледах ги със съжаление и снизхождение, но на жена такова нещо не се прави.”

  Относно първото изказване: Как е възможно министър-председателят да номинира някого за еврокомисар и да не се е осведомил какъв яовек е ?

  Относно второто изказване: Що за кръгла глупост е в този конкретен случай да казваш, че “на жена такова нещо не се прави” ?!?!?

  Нямам думи !

 39. Но господин Борисов продължава с магарешки инат да защитава двете си най-големи кадрови издънки – за Желева, която ни изложи пред цяла Европа с некомпетентността и посредствеността си той казва “На жена такова нещо не се прави”.
  За Божидар Димитров, ченгето заради което ГЕРБ нарушиха гласувания от тях закон само дни след това, и който направи невиждан димпломатически гаф с Турция, Борисов вдига рамене, хили се нагло и казва “Ми той си е такъв, какво да го правя…”
  Помнете ми думата, заради тъпото си упорство да залага на куци коне и да ги поддържа напук на всичко и всички, в ущърб на България, Борисов ще си отиде безславно от политиката.
  Европа не е Яни Янев, господин Борисов.

 40. Г-н Инджев,сега вече и на Вас и на останалите колеги,мога да добавя,че най-умното Ви решение е,че не викате “ура”….
  Мисля си,че съм ви го разказвал и друг път: но не толкова млад,но заблуден като др. съотечественици,
  че “с малко,но завинаги”!, в Ащорил трудно открих вила “Янтра”-ли беше? на царица Йоана и се нервирах,което стана причина малкият ми син,да “заплаши”,че ще се оплаче от мен на другарката Царица….
  Но не за това иде реч,а за моята увереност,кой ще спечели в предстоящите избори и тази светица,с исторически багаж от баща си свекъра си,крал Александър Сръбски и т.н.,и т.н.,се ограничи да добави,като едно време гощавайки до мъжа си в двореца ген.П.Златев,че не разбира и не се меси в политиката…
  Трябва да съм й вечно благодарен,че ми даде безценен урок,защо не трябва да се бърза с “ура”,дори когато ти е известно много…
  Но вървите много добре и
  A d e l a n t e!

 41. Чудя се дали и заради липсата на достатъчна подготовка от страна на Желева, Борисов продължава да пази празно мястото на външния министър – зер ако не става за еврокомисар, госпожата да се върне на всяка цена начело на родната дипломация? Ако това е така, то е достатъчно обидно за всеки, който си е въобразявал, че компетентността е водещ признак на членовете на настоящия кабинет…

 42. Предлагам една по-различна гледна точка към случващото се. В една от западните демокрации, която познавам сравнително добре, има едно занимание наречено „музикални столове” (по аналогия с познатата игра). Състои се в това, когато някой политик от управляващите в изпълнителната власт не се справи със задълженията на поста си да му бъде предоставен друг, след съответна рокада по върховете, отново във властта. Т.е., специфичните умения на въпросния са без значение (лекар, например, външен м-р или м-р на културата), важна е политическата му преданост (дори не и принадлежност). Или казано другояче, на въоръжение е максимата – кадрите решават всичко (останалото е работа на подчинения персонал) – теза, с която си служеха и комунистите. Повечето от тези туристи по министерствата разбира се имат едно специфично образование, дипломирани са за висши чиновници. Нещо като московския институт за писатели Максим Горки. Имаш диплома за писател, значи имаш и съответния талант.
  Защо сега очаквате от началника на Желева, двойно богат и със старите традиции и със съвременните примери (първото му посещение беше в тази страна), да не си позволи едно чисто политическо назначение, без оглед на някакви конкретни умения? Ами точно прокарването на това назначение ще покаже с какъв кредит на доверие се ползва сред европейските си партньори. И по-кадърна и неопетнена да беше Желева, червените и зелените пак щяха да наддават вой по идеологически съображения. Единственият истински тест за ББ (а не за кандидат-комисарката) ще бъде одобрението или отхвърлянето на Барозо. И по-вероятно е да се случи първотоо защото всички си дават сметка че алтернативата на сегашното българско управление е още по-безрадостна.

 43. Аз познавам един куп хора, които биха се справили с подобно изслушване много по-добре от Желева. Оценката ми за нейното представяне от 1 до 10 е 3 или с други думи ПЪЛЕН ПРОВАЛ! (Много под средното ниво)

 44. Към Мирослав Джоканов:

  Драги, Вие сте абсолютно прав да имате подобни подозрения. Не сте сам, аз от юли миналата година точно това мисля за ГЕРБ, а някъде от 2007-ма – за Триглавата ламя, която ни беше възседнала.

  И бъдете спокоен – ние двамата с ВАас, а предполагам и други хора, които се опитват да мислят – не сме параноици. Наистина.

  А фактите, когато човек ги обвърже в относително стройна конструкция, сочат именно това, което се писал. За огромно мое съжаление.

  Е, как да се живее с такова дълбоко съмнение, как да се живее в такава страна???

  Огромният проблем ,че на ЕС и старите членки особено, май не им пука за подобен сценарий. А и май за тях е по-добре да нямат в състава на съюза член, който да генерира престъпност, корупция, мафиотизиране на отношенията, политическа зависимост от СССР, пардон, Россия.

  Нямам идея какво може да се направи, почва да ме обзема страшна печал…

  Вие, доколкото си спомням сте от ръководителите на миналогодишните студентски протести. Значи имате сили да се борите и с това, което подозирате, че ни се случва. Значи ставаме повече…

  Апропо, имаше един момък, който от Германия участваше с подкрепа ча протестите от м.г. чрез един сайт, Юруков. Е та тоя хубавец е написал възторжено един коментар под статия в Дневник, че стиска палци, или нещо от тоя род, на Йелева…

  Самият живот отвява зърното от плявата. Дано зърната да дадат добра реколта. А пляват веторвете на съдбата В КРАЙНА СМЕТКА

 45. Желева много обича израза “самонаправил се” човек.Това го повтаря на всяко интервю.
  Сега този неин израз ми напомня за “самозадоволяването” по времето на Т.Живков! По-младите може и да не го знаят,но да попитат майките и бабите си!

 46. …А плявата ветовете на съдбата в крайна сметка ще разпилеят. Както стана с Йелева, надявам се.

 47. Странно,но нито автора на блога,г-н Инджев,нито повечето други коментатори не се даже и опитват да анализират най-скандалния срам от събитието-поведението на пеперудите Кунева-Първанова и техните сводници от Позитания20 !Какво е това-кокоша слепота или тенденциозна злоба?
  Браво Спасе!Но ти гледаш от камбанарията в Америка,а тук змийско гнездо.Добрата вина е,че те се самоотравят.

 48. Ще се набъркам отново там, дето не ми е работа, но ми се струва, че в цялата история с г-жа Румяна Желева, външен министър, прозира липсата на цялостен механизъм в България за разграничаване на различните типове бизнес и оттам – значението на лобитата на различните типове бизнес за цялостното развитие на страната. Двата диаметрално различни типове са индустриалното предприемачеството и спекулата. Индустриалното (в това число и аграрното) предприемачество способства за трансформиране на бившата социалистическа структура на икономиката към такава, адекватна на свободния пазар и на ефективното ни членство в ЕС, към усъвършенстване и осъвременяване на икономическата среда у нас, към ясно и категорично формулиране на техническите проблеми в българската икономика с оглед пълноценното и интегриране в Европейската и световна икономика най-вече с оглед избягване безумно фаворитизираното, но непосилно за техническия ни потенциал в момента, производство единствено на крайни, конкурентни на Европейския пазар, изделия. Спекулативният бизнес има своето важно място в точен паралел с развитието на предприемачеството, който паралел, ако нашите банки имаха адекватна стратегия в дълбочина на времето, биха осигурили с техния инструментариум.
  Сега в България е налице точно обратното развитие – силен спекулативен, силно доминиращ бизнес, и умиращо индустриално предприемачество, безнадеждно ориентирано предимно към крайно изделие и по принцип потънало в дългове и неспособно да се възползва от праволинейната и неадекватна на нуждите банкова кредитно – лихвена политика. Затова, когато се говори за участие на бизнеса в политиката и управлението на страната, на преден план излизат явления като г-жа Румяна Желева, със съответните лексика, манталитет и интереси на спекулативния, пак повтарям, гибелно доминиращ в България, бизнес. А индустриалното предприемчество е представено най – вече от идеите на г-н Президента за енергийния център на Балканите.
  Страхувам се, че г-жа Желева, на фона на известнотo в ЕС за нуждите на България, никога няма да бъде разбрана и приета като Еврокомисар.

 49. Защо Р.Ж. е чакала две години преди да си прехвърли фирмата. Знаела е очевидно че трябва да го направи. Изчакала е за да не се мине. Ако партия Герб не беше дошла на власт, Р.Ж. нямаше да бъде номинирана и истината нямаше да лъсне. Чисто По Български е била абсолютно несигурна в бъдещето си и за всеки случай е поизчкала с формалното отказване от фирмена дейност. Просто защото през цялото време като Евродепутат е мислила единствено и само за себе си. Грешката и в конкретния случай не е толкова в това, че късно се е измъкнала от конфлита на интереси, а в това че поради явно НЕПОЗНАВАНЕ на европейската психика е решила да поскрие фактите.Което в Европа е равносилно на лъжа.
  И в този смисъл аз като европейски гражданин, живущ в България
  НЕ ИСКАМ
  човек, който лъже и мисли само за себе си да ми бъде комисар по каквито и да било въпроси.

 50. тая йелева и нейните съветници (ако ги има де) май се бяха объркали, че отиват на кастинг за евровизия.
  да ама се оказа, че не е евровизия, най ми било кастинг за евро-комисия
  лошото е, че сега ние ще духаме супата, щото боко тиквата ще компенсира с вътрешни репресии и залитане на изток
  ха дано да греша

 51. Присъединявам се напълно към мненията на Астор,Дончо Аврамов и Маринов. Р. Желева има много кусури, но да и берат греховете нейния патрон ББ и съпартийците, които я номинираха. Но след като вече беше изпратена в Брюскел да представлява България, съобразявайки се първо с национални и второ с общочовешки ценности, би трябвало мълчаливо да съпреживяваме с нея. Въпросите на европейските евродепутати щяха да са достатъчни,за да се изяви нейната некомпетентност. Но ние и този път не успяхме да изневерим на прабългарските си гени да злобеем и да се унищожаваме взаимно. С активното участие на българските си колеги Желева беше превърната в жертва, в която вече всеки може да забие нож.По този начин екстериоризирахме (изнесохме навън)българския манталитет и националния синдром със стръв да затриваме някой, който се различава или е успял малко повече от нас. Е, предполагам, че Калфин, Илиана Йотова, Кунева, Първанова (някой да знае тя има ли нещо общо с Гоце?)вече са задоволили садистичните си и деструктивни инстинкти. Но да не забравят, че организираната им кампания навреди преди всичко на България, а и на тях самите като част от нея. Да не забравят също, че обединени в злосторническата си мисия вероятно се чустват силни, но като индивидуалности са също толкова посредствени и уязвими като Желева.

 52. Когато се захапаха двете европейши Желева-Първанова си спомних за онази сцена с двете комшийки от повеста “Българи от старо време” омразата в очите им бе същата. Ех Бойко, Бойко, що не си остана ген. сек. на МВР, ами тръгна да се месиш в родните и евроработи?

 53. Г-н Инджев, предполагам ви прави впечатление, че в повечето коментари до тук добре ви подгласят, че г-жа Желева е некомпетентна да стане еврокомисар. Един не се намери да си спомни, че въпросите по “същество” от страна на изпитващите бяха предимно неграмотни и невъзпитани. Преобладаваха въпроси като: какво ще направите за да не изнасилват в Конго, ами Сомалия. Очаквах въпрос и за кланетата в Индонезия, но пък имаше въпроси за Авганистан. Въобще всеки си питаше кой каквото е чул или прочел в Интернет.
  Г-жа Желева се постара да отговори на всеки според въпроса му. Не се скри като англичанката, която кандидатства и за вице на Барозу, и да отговаря с “не знам”, “ще проуча”, “ще видим”.
  А българските евродепутати, които присъстваха в залата като част от комисията, не можаха да формулират нито един въпрос по същество. Това действително беше проява на неграмотност и некомпетентност.
  Уважаеми г-н Инджев, къде отиде вашата чувствителност към същността на случващото се около нас?

 54. Г-н Георгиев,не знам дали вие сте и G.Georgiev,но няма значение.
  Всички ще си отидат от политиката ,и не само.Но с Борисов това няма да се случи скоро.Никак даже.Защото,инак глуповатия ни народ,съумява да си отговаря на два въпроса:
  -плюсове и минуси
  -ако не ТОЙ,то КОЙ
  И тъй като в БГ не е бъкано с качествен материал,безспорно,няма скоро да станат кардинални промени.Поне 10 год.Като тук не изключвам размествания от типа-Борисов-президент,Костов-премиер.Схема с Първанов не виждам,не само защото би била вредна,но защото е плод на медийна манипулация,а не на реален статус.
  А гафове пак ще има.Но определящо е не това,а бързото излизане от тях.Мисля,че Борисов това го умее.И точно това се цени.Както при престъпността-тя винаги ще я има,но важното е бързо и точно да се реагира.А конете му хич не са куци-даже повечето са учудващо расови.И то тези,които дърпат каруцата.А кочияшът все повече се оказва изненадващо ловък и прагматичен.Трудно ще се роди конкурентен жокей.

 55. Спас: То не е достатъчно да си мил, за да си комисар. То и нашата секретарка тук е много мила ама….

  За критиките, може би трябва да прочетеш повечко текстове. Според коментаторите тя не е отговаряла по същество. Какво повече искаша да се случи??? Или дай там да се усмихваме и хайде на върха… .

  И аз съм се явявал на интервюта както повечето от вас и знам, че обикновено изпитват сериозно и човек няма да мине с общи приказаки и мили усмивки…

 56. До Астор:

  Не, не съм G.Georgiev, той е друг.
  Ами… мойта прогноза срещу вашата прогноза. Аз му давам не повече от един мандат. Вие предвиждате поне 10 години.
  Да сме живи и здрави, най-късно след 4 години ще се разбере кой е бил прав.
  Жална ни майка до тогава, обаче.

 57. Към Любомир Симеонов:

  Моята чувствителност към същината си е там, където си беше – погледнете какво съм писал по темата и досега…
  За съжаление г-жа Желева “се постара” да НЕ отговори на нито един въпрос от катгорията “конфликт на интереси”. И никак не постъпи умно, като сама покани ( на практика) Първанова да я репликира, като я предизвика два пъти в изложението си ( без да има нужда да я споменава поименно изобщо, ама никак!).
  Думата на Първанова ( да се защити от Желева!) беше дадена не по нейно лично настояване, а по искане на парламентарната й група. И тя го направи…Такива са горчивите факти. Вие на мястото на първанова, която я закопа с цитиране на българския търговски регистър, не бихте ли се защитили? или смятате, че в интерес на България е да има комисар, който мами българския закон и европейските законодатели? Понеже г-жа Желева прави точно това, моята чувствителност не може да не отбележи истината.
  А и за Афганистан и подобните изобщо не се справи – абсолютен гаф е например да помнине с чаровна усмивка истинското заяждане за това, че България не дава помощи – от неадекватния й отговор, че била създала дирекция в МвНР струеше безсилие. Истината е, че поне на балканско ниво България е давала помощи. ама кой да знае…
  Нещо по-лошо: цакат я с този въпрос заради Борисов, който се завърна от Копенхаген и се похвали , че е втрешил европейците с изявлението си, че България няма да даде повече от 20 000 евро в общия европейски фонд , което довело до прекъсването на заседанието – толкова били потресени европейците ( по думита на самия г-н Борисов).
  Желева трябваше да може да отговори на този очакван и предизвикан от самия български премиер казус- можеше да наизусти отговора, ако се беше подготвила, както беше наизустила нищо не означаващи за европейците фрази за липсата на нейна вина и на мъжа й ( но изпадна в езикова безтегловност, когато й се наложи да ипровизира извън наученото и премина на български език).
  А да не Ви говоря пък за “дреболията”, че пред Желева през цялото време стоеше табелка с неправилно изписаното и фамилна име, което се разчита като Йелева…Те това не са могли да свършат, камо ли да я подготвят за европейски изпит ( по честност, преди всичко – там шикалкавеното не върви с покани да дойдат на проверка в родния й град Бургас, както незнайно защо излъга, защото родният й град е Нова Загора).

 58. Асторе, напълно съм съгласен с Вас.

 59. Г-н Инджев, казвам се Любомир Симеонов.

 60. Антония Първанова:
  “Румяна Желева каза, че ще преговаря по кризата в Аденския залив, но очевидно не се сети, че става въпрос за Сомалия, а там правителство няма. Тя предложи да обучава изнасилените жени, които са над 1 милиона в Конго, което предизвика учудване. Предложи и да бъдат използвани талибаните като инструмент за доставяне на хуманитарна помощ в Афганистан, което предизвика усмивки, защото Обама преди два месеца се произнесе за талибаните”, обясни още евродепутатът.

  Първанова подчерта, че Румяна Желева е предизвикала един ненужен скандал, свързан с декларациите за конфликт на интереси и несъответствието в документите. „Тя започна да разнася разни документи, наложи се тези документи да бъдат иззети обратно. Вместо да се извини, тя започна да напада и да обвинява. Аз нямах намерение да се изказвам. Не мога да разбера защо си позволи нападки, вместо да отговаря по същество. Тя имаше възможност да отговори, когато бяха направени официалните изявления на самите парламентарните групи”, каза още тя.”

 61. Убеден съм,че Астор е прав.И според мен тук въпросът изобщо не е в Желева.Който и да беше на нейното място, щеше да бъде по същия начин атакуван от тройната коалиция.Защо не повдигнаха тези въпроси преди години, а тъкмо сега – Желава беше евродепутат,после външшен министър,но нищо тогава не се чу за нея. И това ли е най-голямото престъпление? Та ОНИЯ окрадоха,убиха,смачкаха българския народ,изгониха ни от България и нищо. Не,не оправдавам,но все пак търся първопричината. Как така тези хора ще гледат спокойно,след като им отнеха ножа и вилицата? Прави са коментаторите из Интернет, че за Бойко Борисов случилото се е последният жълт картон и че ако той не се огледа около себе си, а и в министерствата,медиите и тъй нататък, ако не направи онова,което направиха неговите предшественици,тоест да не разчита на кадрите,назначени от царя,Доган,Станишев и Първанов,а да назначи кадърни хора, ще стане за него и правителството му страшно. А мисля и за България. Защото,както казва Танушев, каква е алтернативата? Отделно бихме поговорили за злобата българска, на която и аз всеки ден се натъквам в странство – изглежда ние,българите,сме прокълнати да си правим един на друг мръсно… И за да не бъда досаден,ще завърша с един личен момент,който току-що “влетя” в съзнанието ми и ме потресе с евентуалната аналогия.
  Става дума,че с очите си видях и със сърцето си усетих как само няколко месеца преди да дойде Симеон,когато в България не се виждаше никаква алтернатива на правителството на СДС, изведнъж се “случи” “народното” недоволство на таксиджиите. Та когато се събраха те,в началото едва няколко коли,националните медии вече съобщаваха за…стотици. А БНТ започна да предава пряко и кълбото вече взе да наедрява…Тогава недоумявах, недоумявам и сега кому беше нужно това директно предаване, и то от държавната, както казваха,контролирана от правителството, медия? Нещо,което при управлението на тройната коалиция изобщо не бе мислимо. Този бунт всъщност беше,така се оказа след това,режисиран от,знайно е вече кои,но той беше началото на края на Костов. Тогава видях хора от най-приближените до правителството, които на моя въпрос махаха с ръка – абе,нищо не е станало. Нищо ли? След няколко месеца дойде…Симеон! И колелото тръгна назад яко.
  И ето – вчера пак по телевизията е имало предаване на изслушването на Желева,след като можеше да се допусне,че нещата за управляващите може би няма да бъдат добри. Да, случайна и пресилена може би аналогия…Но може би и …Дано,дано да не съм прав.Толкова вече неща съм видял и усетил, та не съм изобщо сигурен. Ами, това е. Който има уши, да слуша, който няма – да си трае и да чака. Кого да чака – ами Бареков…

 62. Г-н Инджев, вие просто се заяждате. Роден град, не роден град.
  По-горе бях написал, че въпросите по-същество бяха предимно неграмотни и невъзпитани – сега бих искал да допълня, че питащите задаваха въпроси предимно извън портфейла на кандидатурата за еврокомисар. И вече си мисля, че е било преднамерено, с цел да я объркат още повече.
  Не отричам, че имаше и смислени въпроси, а отговорите на кандидата бяха коректни, действително малко описателни.

 63. Г-н Инджев,може би не беше излишно да направите паралел с “изпитването” на баронеса Аштън.Нямам предвид визията и,че прилича на бабичката с метлата,а за доста безцеремонното и отношение към провокативните въпроси.И може би с основание.Защото, да не се заблуждаваме,че ТАМ,в ЕВРОПЕЙСКИЯ парламент,са само някакви ангели небесни и компетентни професионалисти.Нали си знаем от БГ какви отидоха?А от другите само 5-10%да са такива,това означава десетки нискоразрядни люде.И както обикновено,на такива форуми точно глупаците се изявяват.И най-лесно им навиват пружините.
  А за Първанова не си прав.Историята е с предистория.И въобще не започва от залата.

 64. Благодаря за поправката. Не знаех, че и така може. Поздравления!

  Довиждане. За днес стига.

 65. Към Астор:
  Вижте, не ви карам да се съгласявате с мен, но се опитайте да видите и чуете каква е ракцията по света: единодшна е. От “провал”, през “незадоволително”, “предизвика учудване” и все в този дух. За което “заслугата” не е нито моя, нито дори на още по – лошата от мен Първанова, а си е чисто нейна и на онзи, който упорито се опита да я наложи за нещо, за което не става.
  Иначе могат и “да бият негрите”, както звучи призивът Ви да сравнявам с други , включително с онези , които не са ангели, но това не променя твърде неприятната истна за провала на Желева.
  Честно казано, малко Ви се възхищавам на героичното усилие да защитавате абсолютно незащитима кауза – казвам го без ирония!

 66. Астор и Симеонов: Не се справи на интервюто. Какви конспирации какви глупости. Просто не се справи. Сега ще си носите вода от 10 кладенеца, ще си търсите заговори, ще ви се привиждат/причуват коректни отговори…

 67. Че се изложи,видяхме,само не ми е ясно защо отказва да обясни на журналистите какво е станало. Конспирацирация било и точка. На мен ми се струва цялата работа следствие на “медииния комфорт”.И още нещо-една лъжа очевидно е повод за неприязън в ЕП, а тук ? Редно ли е да участва в политическия живот, човек,който лъже?
  Ако не, чак тогава ще усетим наистина кадрова криза 🙂
  и не се срамувайте … Борисов каза: Има и много по-тежки случаи.
  Оставаше да припомни една друга приказка – болката била кратка срамът голям, но минавало и това казват.

 68. Г-н Инджев,на мен КАУЗА не е и не може да ми бъди Желева.Но не мога като сляпо куче да ровичкам.И да си затварям очите пред фрапантната комбина пеперуди-сводници.Защото това ШОУ те биха го реализирали дори и самата Дева Мария да бе там.Ей тук е заровено кучето,уважаеми г-н Инджев.

 69. До г-н Астор: Г-н Георги Георгиев е различен дискутиращ от мен, Georgi Georgiev. Не че печеля от дистанцирането от уважаемия адаш, но просто сме различни хора с едно и също име.

 70. Астор не се ли усещаш, че каквото ида е имало, тя се представи слабо. Не зависимо дали този или онзи се е представил слабо. Просто слабо. Оценките както ви се каза са единодушни. Дори няма спор затова. Смятате ли, че ей така всички са се настроили срещу нея или падате на нивото на Първанов с антибългарски кампании.

 71. Към Астор:

  При цялото ми уважение към Вашия принос в дискусията, не мога да се съглася. Боя се, че кучето е заровено мноооого по-дълбоко. Иначе самият Вие нямаше да формулирате проблема като нещо, което произтича от някакви си достойни за презрение пеперуди-сводници.
  Нима тези лекокрили имат разума и възможностите да сътворят това зло, което всъщност изначално тръгва от самото неадекватно номиниране? Някакви си пеперуди-сводници наистина не заслужават ровичкането. Те са лесна плячка и доста неубедително оправдание за случилото се ( което е процес, резултат от верига от събития, а не е някакъв инцидент).
  Пеперудите-сводници ли са назначили Желева на 26 годишна възраст без никакъв житейски опит и професионална квалификация на невероятно висока позиция в управлението на фонда, който извърши гигантската за мащабите на България масова приватизация? Или е бил съпругът й, по онова врече важен фактор в Мултигруп, която изкупи половин България?
  И какви пеперуди след това я понасят на крилата си в застрахователни компании и банки , при големите пари, за да я катапултират след това да отговаря за външната политика без да е работила и ден нещо подобно?
  Може да съм сляпо куче за Вас, но поне с едното око виждам достатъчно, за да забележа онова, което се вижда и се знае със сигурност отдавна в Брюксел.

 72. Мидас, царят на Фригия, е член на жури при съревнованието между Аполон с лирата си и атинянина флейтист Марсий. Мидас дава гласа си за Марсий и за тази му дързост Аполон превръща ушите му в магарешки.
  Посраменият Мидас започва да ги крие и единственият, който има достъп до тайната, е бръснарят му. Прескачам подробностите, за да стигна до момента, в който на бръснаря му е толкова трудно да пази в тайна видяното, че изкопава дупка и го прошепва в нея. На същото място пораства тръстика, която щом я залюлее вятърът, съобщава: „Цар Мидас има магарешки уши!”
  Всеки си изкопа дупката и в този блог и си каза в нея, каквото му е на душата.
  Ако се издигнем над детайлите, над българското, над общоевропейското, над практичното, материалното или полезното, какво ще видим?
  Една територия, населена с хора, които копаят дупки, за да изплакват несгодите си, но и през ум не им минава да направят нещо, за да ги преодолеят.
  А иначе, по случая Желева, ключовите думи са: невежество, ДС-Бургас, Мултигруп, Правец, ТИМ, мафия, корупция.

 73. Към Астор: Нищо не извинява некомпетентността дори факатът, че друг некомпетентен е минал между капките…. Както, че един крадец се е измъкнал, а друг не е ….

  Необходимо е човек да се представи блестящо и тогава може да има някакво оправдание с това, че слабаци са минали. Иначе е смешно.

  Предполагам много хора тук са минавали всякакви изпити, интервюта. Принципът ми е когато не успея да погледна първо към себе си…. а и да не се бутам там дето не ми е мястото, макар че и поняга се е случвало.

 74. Само още един ярък спомен за размисъл. Преди време гледах по една телевизия,която май че вече я няма,директно предаване от залата в Брюксел. Тогава едно момиче-българче,чест му прави,стана и зададе в упор един въпрос относно течащата по това време в България стачка на учителите / Между другото,защо тази стачка изобщо не се коментира вече? Единствен аз й посветих страници в книгата си “BG eмигрант в Париж”,както и посвещение на същата книга – “Посвещавам тази книга на учителите на България,които през есента на 2007 година сътвориха най-големия поход за Духовност и Достойнство в нашата най-нова история!”/.
  Та зададе тогава момичето своя въпрос. И знаете ли как отговори Станишев? Гладко,спокойно,ехидно – той се обърна към пълната с евродепутати зала и каза – “Ама те знаете ли какво искат? Искат увеличение на заплатите с цели 100 процента!”
  После той театрално зададе убийствения си вече въпрос – Къде го има това? Вие ще допуснете ли подобно нещо във вашите страни – да искат стачкуващите двойно увеличение на заплатите си?
  Залата мълчеше. Да,евродепутатие от богатите страни,където под хиляда евро заплата значи бедност, не знаеха, че нашият учител вземаше тогава 200-250 лева,тоест стотина и малко повече евро. И сто процента значеше ни повече ни по-марлко от…200 евро. Евтина манипулация от страна на премиера на България,непочтена.Не го знаеха това евродепутатие, никой българин не посмя да пресече тогавашния ни премиер, който просто йезуитски се измъкна от ситуацията, момичето се опита може би да допълни нещо, но изведнъж се намериха, и то там,в Брюксел,по всяка вероятност предварително подготвени лакеи,които не й дадоха възможност. И така нещата се потулиха. Бях прежълтял тогава,цялото ми същество виеше от тази елементарна,гадна, но хващаща съобразно мястото и ситуацията,”хватка” от страна на Станишев. Очаквах,че после това ще се дискутира поне в нашите медии. Познайте дали се сбъдна моето очакване – нито една дума за това? Дори и от тогавашните наши опозиционни евродепутати…
  Затова сега да се подхвърля, че не сме давали помощи, че Борисов казал, че няма да даде повече от 20 хиляди евро във фонда – ами прав е, как така “на гол тумбак чифте пищови”. Как така най-бедната, най-мизерната държава ще дотира богатите? Време е вече ясно и категорично да се казва – България е с най-ниския жизнен сандарт, с най-лошото качество на живот, пенсионерите умират като кучета – ето, онзи ден земеделският министър спомена, че сме на първо място по инфаркти и инсулти заради некачествената храна,нямало дори елементарен апарат за отчитане на вредността на съответната храна. Докога ще си затваряме очите? Докога ще се правим на свъхбогаташи, а народът ни ще умира и по чужбина ще ходят немили-недраги женици-майки и баби на 60 и кусур години да мият,чистят и перат мръсното бельо на богатите,вместо да гледат внуците си и старините си. Но как това да стане,г-н Инджев,с 50 евро пенсия? Има ли го това явление някъде другаде – гурбетчийки-баби? Онзи ден гледах в Париж две от тях – душата ми изтръпна – те,милите,навлечени в дрехи-парцали в този студ,ох,какъв студ има сега в Париж- едва-едва кретаха в едно подземие,носейки кошниците с мръсни гащи…Обида,срам и отчаяние ме задушиха,затова, че в същото това време ОНИЯ там,в отечеството ни, си живеят живота и пишат сценария на поредното си зло…
  За мен това е въпросът над въпросите,дами и господа,не човъркане, не игра на думи, а ясно и категорично посочване на проблема български – МИЗЕРИЯТА и липсата на СОЛИДАРНОСТ. Трябва да се сложи край на тази контролирана бедност. КОНТРОЛИРАНА БЕДНОСТ!
  Но кой да го каже това на г-жа Жоли,която наистина е с огромно реноме във Франция на защитник на справедливостта и борец срещу мафията. Да,кой ще я информира от нашите евродепутати? Кой? Нещо,което досега трябваше сто пъти да стори Кунева. Но сега тя вече има друга дейност,да,виждаме каква е тази нейна друга дейност. А народа,народа кучета го яли…
  Заричам се вече десетки пъти,че ще спра с тези коментари,които ме разлюляват целия. Да,вече наистина трябва да спра. Защото,за кой ли път и това ще го повторя-“Няма по-сляп от този,който не иска да види!”

 75. Г-н Инджев,малко забавих отговора се защото обядвах/най-после/.
  Вие стъпвате на неоспорими факти от близкото минало,за да подкрепите ВАШАТА НАСОКА на дискусията.Но не ми се струват много устойчиви,както писах още снощи в 1:22ч.И не защото изпитвам задоволство,че ТЯ е станала милионерка,а аз не съм.Макар,че сигурно я превъзхождам по много показатели.Приемам филосовски разклонението на съдбата.По-важнато обаче е,че вие сам казвате,че КУЧЕТО Е ЗАРОВЕНО МНОГО ПО-ДЪЛБОКО.Е,дойдохме на пистата!Изпити,отговорила,неотговорила-второстепенна материя.Правилно,неправилно назначена и номинирана-резултативна величина.Акцентът е ГЕНЕЗИСЪТ !Ъндърграунд реакторчето продължава да си цъка !Ей там е проблемът на проблемите !Като се почне,че 90%от мултимилионерите са “червени” и се стигне до всички политически дестабилизации и катаклизми.И сега радиацията е от този реактор!За мен това е фундаменталната тема с продължение.

 76. До Астор: Шампионска лига. Мачът е на живот и смърт. Един срещу друг застават отборите на Челси /Лондон/ и Спортист /Своге/. Макар, че започва равностойно, първото полувреме завършва при резултата 4:0 за Челси. В Началото на второто централният защитник на Спортист забива мощен, зрелищен автогол /Има три хипотези, защо го прави – 1. защото мисли, че е пред противниковата врата,2. защо Абрамович го е подкупил с 385 паунда, 3. защото три дни преди това вратаря му е свил гаджето под носа/ След този автогол Челси реализира още 3 положения. Резултат 8:0. Ти твърдиш, че виновник за резила е защитникът, набутал си автогол. Така е, има вина човекът… Ама…

 77. Не знам как да коментирам. Г-жата си мисли, че фирмата като не извършва никаква дайност – “Тази фирма просто не функционираше по това време”, това не е нарушение. Но ЕООД-то е регистрирано по Търговския закон и “СЪЩЕСТВУВА”. А “другарите”, изпечени в апаратни хватки, само за такива будали се оглеждат. Сещам се как ме посрешнаха “старите” войници в казармата – Я елате пиленца при батко …

  Сещам се и за другарката Ирина Бокова, колко компромати могат да се извадят срещу нея – баща и е доказан убиец след 09.09.1944, тя е част от най-висшата партийна номенклатура /заедно с брат си/ в една тоталитарна държава, офицер е от външното разузнаване под вещия надзор на братското КГБ … Но никой не го направи. А те?

 78. Случаят с нелепата кандидатура на Желева не изключва коментара за злото участие на Първанова. Не е трудно да си представим, че ако имаше личен морал би могла да откаже да извърши тази услуга на БСП с думите “Не ме бива за това, изберете друг”.Сигурна англичанката се е представила незадоволително,както се твърди, но не видяхме срещу нея да се изправи англичанин.В някакъв смисъл ние сме по-малко обезпокоени от нелепия избор на Желева отколкото от издаването на една семейна тайна – взаимната ни омраза и сладостно самоунищожение.Г-н Инджев трябва да приеме за автентична и тази наша болезнена реакция.Опасно е да приемем, че в политическото състезание са допустими всички средства.Бих казал, че избора на Желева е признак за политическа слепота,дори глупост ако щете, но поведението на Първанова и на онези зад нея е пример за аморалност.

 79. И на мен ми хареса най-много Fireball.
  Бих го допълнил със следното:
  1. Подливане на вода е трябвало да бъде предвидено защото това го има винаги в такива (или подобни) ситуации.
  2. Неприязън между представители от противникови фракции от една и съща страна на Европейската сцена има и у другите страни , не е само българско явление.
  3. Не е достатъчно да покажеш само проактивност ( това го показват всички и на всички нива) а на такова ниво мисля че трябва да убедиш (поне) че можеш да генерираш идеи и то оригинални и най-вече смислени и да ти повярват че ще можеш да ги прокарваш и реализираш. За което се иска опит или най малкото солидна подготовка (специализирано образование).
  4. Абсолютно е неуместно да се говори какви били другите.

  Предлагам да си представим че кандидатстването беше не за Европейската комисия , която колкото и престижна от една страна и колкото да ни се струва наситена с «посредствени» фигури от друга страна е все пак МЕЖДУНАРОДНА институция в която ТРЯБВА да се приемат всичките тези представители поради едни или други причини.
  Хайде да си представим че кандидатстването беше за друга западноевропейска , но НАЦИОНАЛНА или ЧАСТНА консултингова , експертна или каквато и да е друга авторитетна организация където НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да приемат определен човек.
  Е , какъв щеше да бъде резултатът и реакцията?
  Според мен даже по-лош от сегашния.
  Мисля си даже че у някои наши представители като политици и други подобни фигури даже има известна доза подценяване на Европа , европейците и институциите там съдейки по изявления които се четат в медиите което е най-малкото необяснимо а в случая даже би могло да се каже престъпно защото последствията са тежки и то за цялата страна.

 80. Просто незнам защо се спори още, за очебиини неща(фасулски бих казал)не трябва да е имала фирма, ИМАЛА Е. Значи ЛЪЖЕ!!!!Как да ти имат доверие?

 81. До Стамен Стоичков:

  Стамене, името ви може да се изпише различно, според това коя фонетична система изберете. Преди години хората се събрали и казали: Абе дайте да не си успожняваме живота с разлишията и да установим една ИЗО-норма, която ще ни даде сигурност и спокойствие – съжалаявам, но вече не поня номера й. Не разбрах много коментара ви “на всяко гърне мерудия”, но благодаря за напомнянето. Доста внимавам да не го наруша.

  За скандала вече казах: никак не злорадствам, защото това, което Желева с неубедителното си изложение и неточни реакции и Първанова с криворазбраната си лоялност и поведение на сврака надробиха, се отпечатва в представата на “другите” за нас, възможностите и “табиетите” ни. Имало е много оспорвани кандидати, но такъв махленски тон никой не е подемал. И двете се отнесоха по различен начин безотговорно към институцията, която явно аспирират единствено заради лесни според техните представи пари и като сцена за демонстрации на перли, с тениски или без. Ако бъркам, поправете ме.

  Поздрави, Стамене, и от вашия приятел:
  [Oh, du Ausgeburt der Hölle!
  Soll das ganze Haus ersaufen?
  Seh’ ich über jede Schwelle
  Doch schon Wasserströme laufen.
  Ein verruchter Besen,
  Der nicht hören will!
  Stock, der du gewesen,
  Steh doch wieder still!]

  Г-н Танушев,
  да, и аз имам впечатление, че в българската политика, не само в ГЕРБ, единственият критерий е “достатъчно ли е тъп кандидатът, за да остане зависим или ако има 2 гънки повече, може да ни причинява главоболия”. Така шефовете разбират и лоялността. Слушкаш – папкаш. Гледам, че и младите им попълнения са с този манталитет, или поне кадровиците си избират лесно манипулируеми личности. Да няам “главоболия” и “дискисии”.

  Конкретно постът външен министър е за много улегнал, балансиран характер и доста лични умения, много висока степен на интелигентност и мъдрост: информация се набавя, въпросът е какво правиш с нея. Ако нямаш умения да я събираш и ПРЕРАБОТВАШ и ПРИЛАГАШ, не става. Това беше и ключът към успеха за една много спорна в началотo личност като Жозеф/Йозеф/Йошка Фишер.

 82. Към Жоржета Божанова:
  1.По въпроса за гърнето и мерудията,ако сте следила бога на И.Инджев,ще раздберете,че въобще не се е отнасяло за Вас!И причината е,че доколкото ми е известно,не сте министър,което не значи ,че не бихте могла да бъдете,щом имаме един и същ “приятел”!!!а аз не съм злопаметен!!
  2.Никъде не е имало и малък нюанс-поне от мен-че съм забелязъл у Вас злоба,откакто прогнозирах точно при Иво,преди време,за струящата “любов между три грации” и бременната със събития 2010 г.
  3.Тъй като сте упорита девойка,а аз доста поизмъчих колегите в блога,когато в “тъмна доба” започнах да допълвам на френски представите на образи,близки до съветниците на Луи XIX и кардинал Ришельо,вече “покойник”,не ми остава нищо друго,освен да съжалявам,че не съм добавил и такива от времената на Горчаков,П.Шувалов,Игнатиев и т.н.,които са знаели как да си набавят информация и какво,да правят с нея….щях да добавя:и в тъмна доба!!!!
  4.Няма да Ви поправям,само ще замоля,де не “включвате генератора” за ненужни” усещания,
  относно фактите,с което само ще се отприщи и вицаджийската ми струна,къде е “същият той!” в сюблимени моменти…В блога знаят някои цветисти от тях и ще Ви помогнат!
  5.Да си пожелаем само да се изпълнят и Вашите представи с букета от прилагателни….
  Едно време Тиер се възмушавал,че старото коце Талейран,бил говорел само за жени и избягвал сериозните въпроси….
  -Млади момко,рекъл пиригорският граф,ми че нали,точно те са политиката!!!

 83. РОсен: Може още много да се допълни по представянето на Желева, което би показало, че освен, че не е подходящ, ами и кандидатът не се е подготвил добре.
  “Фирмата не работи” – просто не може да бъде разбрано от никой западняк! Просто нелепица!
  Назидателния тон “да обсъждаме еди-какво си, а не еди-що си” е просто недопустим за кандидат!
  Пълен провал – с две думи.

 84. Гафът с кадровата политика на ГЕРБ започва с Цецка Цачева, Лъчезар Иванов, минава през Божидар Димитров, здравния министър, на когото така и не запомням името, за да се стигне до кариерния ръст на Желева-евродепутат, министър, кандидат за еврокомисар, зам-шеф на ЕНП. Как можем да очакваме адекватни реакции от комисаря при кризи, ако в първата криза, касаеща нея лично и семейството й, тя се оплита в кълчищата на собствената си некомпетентност и неискреност, слушалки падат от ушите й, преминава от съмнителен английски на български и се държи като мишка, попаднала в капан. Не мога да кажа какъв трябва да е следващият ход на България, но виждам как с нашите български работи сме на път да разклатим позициите на най-голямата партия в ЕП.

 85. Здравейте! Преди няколко дни написах “по делата им ще ги познаете”. Ами ето-вече знаем всичко за Румяна Желева. Ще повторя това, което написах до една от комисиите на ПП ГЕРБ: Г-
  жа Желева се изказваше като ученичка с урок, четен по диагонала. Възмутена съм от реакцията и думите на г-н Борисов по повод провала ̀и. Тя и той би трябвало да знаят, че когато документите говорят и те трябва да замълчат. Ами аз самата бих се изказала 10 пъти по-компетентно от нея. Но първо бих преценила силите и възможностите си и тогава да правя каквото и да е. Тя трябва да направи само едно просто нещо: да се яви на един Bewerbungsgespräch(разговор с работодателя при кандидатстване за наемане на работа) и ще разбере много ясно какво и как да каже. Но тя никога не го е правила, дори в България, така че – случи се предвидимото.

  Поздравления за коментарите Ви, г-н Инджев! Те са по-добри от самата статия.

 86. Bylgari,

  Ima edin pozabraven, no mnogo tochen laf:”Navedi se da mi mine nomeryt!”
  Pokoleniia ot bylgari ne ne mozhem,a ne iskame da se otkazhem ot tazi si zhiteiska naglasa.Zashtoto e udobna i mnogo opravdavshta greshkite ni.
  Samo che v Evropa kato pravilo i dosta po-chesto NE minava nomeryt na nikoi.Opravdaniia, konspiraciii, izmisleni veshtici,che imalo “i po-zle ot nas”, i t.n., i pr., sa dylboko neadekvatni, da ne kazha smeshni, shtom si se proiavil kato nepodgotven, ne dai si bozhe, skril istinata ili kazal poluistina, za koeto si imame si duma i tia e lyzha.
  Gorda sym ,che sym bylgarka i dazhe Zheleva i neia podoni ne mogat da mi otnemat tazi gordost.Bylgarska maika me e razhdala, bylgarski hliab sym iala, rodopska voda sym pila, ylgarski uchiteli sa me uchili na chetmo i pismo, v ylgarska cyrkva sym kryshtavana,rodila sym dostoen bylgarin. Ot kakvo da se sramuvam?
  No znam,che ne moga da lyzha i za da uspeia trikava da sym podgotvena.Zashtoto tova se ochakva ot nas,kogato imame pretencii da sme choveci, da sme bylgari, da sme evropeici.Niama znachenie dali tezi,koito go ochakvat sa po-zle ili po-dobre ot nas.Bylgari, haide da zabravim naglasata si “Navedi se da mi mine nomeryt”.Ako ne go napravim, shte sme vechno nie navedenite! No az otkazvam da sym ot tiah,zashtoto sym bylgarka i se gordeia s tova.I nikoi ne mozhe da mi go otneme!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.