Кло(у)нинг в ДПС

Очевидно от името на своя лидер Ахмед Доган днес, 12 януари 2010 г., членът на Националното ръководство на ДПС проф. Людмил Георгиев даде нишан, че лидерът му нямало да е вечно лидер ( на Седмата конференция на ДПС през декември Доган пробва аудиторията по темата за оттеглянето и тя единодушно си го пожела). Това невероятно предположение беше направено от професора в ориенталския стил на подмятанията, които оставят събеседниците сами да се досещат за смисъла на казаното.

Иширетът, доведен до знанието ни, няма параметри. Кога точно Доган смята да се оттегли и дали пък няма да е някакъв почетен лидер, това не ни се съобщава. Говорителят Георгиев назова името на вероятния везир, готвен да играе Доган – Касим Дал, един от най-приближените му. Но както си му е редът, не търсете в този явен намек нещо повече. Толкова ни стига да знаем – може пък лидерът да си промени мнението и само да ни пробва как ще реагираме. Точно както постъпи със съпартийците си на Националната конференция.

Подмяната на правила на демокрацията, така характерна за върхушката на ДПС и нейния Сокол, сред които е липсата на каквито и да е демократични процедури за взимане на решения извън личната воля на шефа, напоследък мутира в една поредна находка на тази групичка. Доган се самоклонира!

От месеци от негово име е упълномощен да говори само Лютви Местан. Той се оказа единственият от заместниците му, който си запазва поста след последната рокада в ръководството, извършена от вожда. Точно по примера на Сталин, който държи в пълно подчинение най-близките си съратници с постоянната заплаха да бъдат низвергнати, така и Сокола размести пионките по върховете. Да тръпнат!

Ето че сега, за нещо толкова лично, като съдбата на личната власт на вожда, се произнася упълномощено лице. Отново клонинг!

А доколко лично и автентично би било евентуално лидерство на Касим Дал на върха? Бил любимецът на партията, казва професорът сега и не забравя да изтъкне, че бил отгледан от нея ( Доган е създателят, а Дал бил “отгледан”).

Нищо лично към Дал, но да напомня най-характерната му медийна изява от много близкото минало:

“Имам 123 разговора с Красьо Черния – това са разговори с добър познат, приятел. Познавам го от 4-5 години и съвсем нормално е да си говорим по телефона”, заяви пред Би Ти Ви зам.-председателят на ДПС Касим Дал. На въпрос какво ги свързва, Дал отговори, че имат общ лаф и са ходили по кафенета, даже на лов били ходили заедно.
Попитан чий интерес изпълнява Красьо, зам-председателят на ДПС отговори, че според него с Черничкия много хора си измиват ръцете, той е “бушон” използван в междуличностните битки във ВСС. ( 20.11. 2009 г. vesti.bg).

Това е доста предизвикателно изявление по темата, която за пръв път извади на показ основателността на подозренията, че съдебната система се управлява задкулисно от нелегитимни лостове. Най-малкото Дал признава ( като нещо напълно естествено) за “междуличностни битки” във ВСС и за “бушони” между тях, които той зарежда с приятелството си с пиене на кафе и ходене на лов. Каква откровеност!

Ах, това кафе- Доган пи и с един друг брокер на властта, Тодор Живков. Ах, този лов, той отново е емблема на властниците, част от табиета на важните хора в държавата да си общуват с пушки на рамо по примера на главният ловец на републиката Г.Първанов…

Този стил на говорене е същият, като “ ако искам и летяща чиния ще си купя”, или на “ аз разпределям порциите в държавата”- в превод: “ а вие си гледайте работа, в моя си вилает ще си правя каквото си искам.

Ако такава ще е промяната, защо изобщо е нужен клонинг да сменя лидера? Такава “промяна” прилича повече на подигравка, на кло(у)нинг.

9 мнения за “Кло(у)нинг в ДПС”

 1. Иван Костов бил Командир ! А Доган какъв е ? Толкова години е начело на ДПС ,а не е бил даже един кмет ,да не говорим за министър.Каква е тази партия,дето лидера ,въпреки спечелени избори не поема политическа отговорност ? Ама какво да се прави,че живеем в държава с народ -който е с опустошена памет .

  пп.Днес има хубава статия в иначе ченгесарския “24 часа”-за избора на 9-ти Сепрември за събитие на столетието.За мене Труд и 24 Часа са “пижо и пенда” от една и съща игра,но днес има хубава статия
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=339038
  “…Предаването на БНТ е великолепно, то представлява изящен скенер за степента на опустошаване на националната памет…”

 2. Не беше ли Лютви Местан – Павел (3-то у-ние на ДС), който се изяви като Савел на българщината с искането си за премахване задължителното «усвояване на книжовния български език»? Касим Дал не е ли един от съоснователите през 1985 г. на Турското национално-освободително движение в България?
  Тандема Дал-Доган не напомня ли на този на Цветанов-Борисов – печелившо като формула?
  Клоунада или радикализиране (отговор на заиграването на ББ с референдума) като пореден камък с който Доган маркира позиции (картата за етническия мир) за бъдещото си коалиционно присъствие?

 3. От Доган, та на Дал

  Да, Дал бил политзатворник. Дясна ръка на Доган. Отговарял за потягането на обръчите. Кадровик. Ислямски йезуит. Най-важната му задача, обаче, е била друга – той е човекът, който пресъздава случващото се в българската действителност за интересуващите се в Турция. Той, разбира се, им я представя отразена в своето огледало и въпросът тук е – «Има ли капацитет за това?» или «Доколко я изкривява?».
  Фактът, че за него няма компромати не означава, че е безгрешен. Все пак говори много.
  И най-вече за незабележимото, но здраво присъствие на ръката му, която дърпа конците в ДПС.
  Дал владее информацията! Следователно се ползва с определени привилегии, които са му предоставени от най-малко три тайни служби. Неслучайно Дал, при всичката си демонстрирана семплост, беше в комисията, която написа законопроекта за новата държавна агенция “Сигурност”.

  Касим Дал рецитирал стиховете на Ботев.. Прекланял се пред Левски. И също като тези свои кумири не понасял лъжата. Същевременно е дясната ръка на Доган и като такъв участвал във всички «остри сцени в битките за кеш-а». Нещо шизофренично има в красивите мазки от биографичната
  му картина, градена от безскрупулни професионалисти.
  Перефразата на Фрийдман: “Дал харчи чужди пари за чужди на България цели и следователно не е особено загрижен от ефекта им” е единственото ни успокоение в случая. Така както Бойко е «манна небесна» след уродливото триглавие на ретроламята, така и Касим Дал се носи из коридорите на властта като ухание на претоплен гювеч (без свинско, но гювеч!) в сравнение с миризмата на разложено от «сокола по московски».
  Не случайно, както в инстинкта за продължаване на рода и в битката за нечие по-високо кресло са намесени сладостни чувства. Защо иначе, би съществувало съперничеството?
  Делата на политиците са дела не на същности, а на маски, наложени от необходимостта за оцеляване. Носени върху лица, които може би биха останали невинни, ако не бяха ловният им инстинкт и неистовият стремеж към властта.
  Какво друго, ако не демагогия са отговорите му:

  :::

  Какво е мнението ви за връщането на работа на зам.-министъра на политиката при бедствия и аварии Делян Пеевски? Премиерът каза, че го е възстановил на работа по искане на ДПС.

  – Тук минавам без коментар, защото не съм вътре в нещата.

  Мерките, за които говорите, включват ли и смяна на министри при евентуален ремонт на кабинета?

  – Даваме висока оценка за работата на нашите министри.

  Но казвате, че трябват реформи в ДПС, както и че проблемите съществуват и при хора в изпълнителната власт. Не означава ли това, че на министрите също трябва да им бъде потърсена някаква отговорност?

  – Ние не го правим гръмко. Винаги нещата се обсъждат на оперативно бюро, на политическите ни форуми и се взимат решения. Така че не очаквайте от ДПС сензации.

  От години лидерът на ДПС Ахмед Доган призовава да му се намери заместник. Да очакваме ли тази година смяна на председателя на партията?

  – Лидери така не се раждат, а г-н Доган е утвърден лидер и не само в днешното демократично време, а още по време на съпротивата срещу т.нар. възродителен процес. Не виждам необходимост и ситуация да търсим нов лидер. С неговия авторитет и действия ДПС може само да върви напред.

  А без него?

  – Какво значи без него. Няма такъв вариант.»

  От «Касим Дал: Някои хора в ДПС се самозабравиха»
  Автор: Юлиана Колева, 03 яну 2008

  :::

  Коментар под интервюто:

  « За съжаление въпроса не е само в “етническия характер на ДПС”.
  ДПС трябва ясно да покажат: на коя държава служат – на България или на Турция! Лидерите на ДПС трябва ясно да се идентифицират – те български политици ли са или са турски.
  Лидерите на ДПС трябва ясно да покажат за кого работят: за българските граждани или за етническите турци.
  Лидерите на ДПС, на централно и местно равнище, да се определят ясно: коя е тяхната столица – София или Анкара.
  До кога лидерите на ДПС ще интерпретират всяка политическа инициатива на друга българска партия сред българските турци като враждебност спрямо тях и ДПС?…
  Всички те отлично знаят тези неща.
  Имаше Възродителен процес – той беше престъпление. Но имаше причини на Възродителния процес, причини разчетени от болни мозъци, тези причини са живи и днес.
  Това е:
  1. нелоялността към България на турци-български граждани; 2. тяхното използване от Турция за нейни шовинистични цели и за рушене на българската държава.
  Какво прави ДПС по въпроса?
  НИЩО!
  Мойте уважения към Дал, който е умен човек.
  Надявам се да разбере нашите (не само мой)безпокойства.
  Той и другите от ДПС трябва да положат усилия, поне колкото и ние, за да бъдем НИЕ, а не “ние” и “те”.
  Ние не искаме такава партия като ДПС, защото тя се е превърнала в мафиотска структура. Това е политическа партия, с кръстник и топла връзка с бандити, нейните водачи открито трансформират политически позиции в капиталови. Всъщност това е основната им и комай единствена задача. ДПС (специално политиката на Доган) подкрепя мафиотизирани персони по цялата територия на страната. Като се започне от Беев и не се свърши с Баничката»

  Тоест, не очаквайте да излезе нещо от самите нас. Защо?
  Знаем подробности за «работата» на техните министри, с които отдавна би трябвало да се е занимала прокуратурата, ако…
  Така стигаме до естественото продължение на горните въпроси, а именно: «Полезен ли е Дал на България?».

  Откъдето и да се погледне, отговорът е «Не!». И тъкмо затова изглежда му се дава шанс да наследи големия вредител Доган.

 4. Моля, за автор на горния коментар (подписан от Д. Райков) да се смята
  Демир Р., за да бъде избегнато объркване с друг участник със сходно име – уважавания Димо Райков.

  Съжалявам за възникналото усложнение!

 5. ГЕРБ вдигна здравната осигуровка с 60% !!!
  Самоосигуряващите се здравно – безработни, студенти платено обучение, работещи на граждански и др. договори, някои възрастни хора и др. – ОБЩО над 1.5 милиона души, бяха прецакани и тази година. Този път от ГЕРБаджийската клика на БОЙКО Борисов.
  За 2006 година се плащаше по 6.60 месечно, през 2009 – вече 10.40, а за 2010 година ГЕРБ вдигна месечната вноска на 16.80 лева !!! ОБЩО за една година 201.60 лв. Почти една минимална заплата. Как се живее така ?? След като за жилище и такса смет БОЙКО Борисов ни смъква по около 300 лева месечно, след като се увеличиха детските градини с 50%, след като поскъпна водата, транспорта, картите, паркирането и т.н. НЕ СЕ издържа в тази страна, особено в СОФИЯ !! Нови и нови “фандъци” ни очакват през годината. Ясно е. Мутрите мафиоти, които сега са на власт, знаят как за ни скубят. И изнудват. Както по времето на ВИС, СИК, ИПОН, Скорпио, пирамидите, ЖАН Виденов ….

 6. Какво ни каза Доган,-Който нож вади от нож умира и аз съм човека който разпределя порциите в държавата,тези исказвания ми посочват че Доган е упалномощен представител и говорител на Червените ни Господари от ДС-Олигархията в България а това означава че когато гласуваме съгласно конституцията на република България ние гласуваме де факто, и за невидимата могъща мафиотска власт на ДС-Олигархията.Ако Генерал Борисов е смел Български Патриот нека той коментира в Блога на Иво тези по горе посочени исказвания на Доган.

 7. Дълбоко се съмнявам, че Турция има нещо общо с това. И каква е тази налудничава идея-ДПС работели за Анкара?! ДПС работят не за България, не и за Анкара, нито за българските турци. Те работят за себе си! В случай,че не става ясно, ще повторя:ДПС работят за себе си. Доган и изобщо ДПС трябва да бъдат някак изтласкани;турците в България трябва да бъдат издърпани, т.е. СПАСЕНИ от лапите на този “човек” Доган.

  ПП. Използвам думата “човек” условно, за удобство, поради липсата на идея за истински подходящата дума.

 8. присъединявам се към Костовист;

  А когато жабокреци посочват ГЕРБ, говорейки за авторитарност, нека сравнят с ДПС. Впрочем, ДПС с това ще влезе в историята на българските политически партии: единица-мярка за авторитарна, недемократична партия. Странно ми е тогава как подкрепя демократичните процеси в обществото, че и в Европа – по техни претенции, след като не счита за нужно да го прави първо на най-лесното и основното ниво, първо вътре в партията. Дали да чакам отговор…

  В ГЕРБ лидерството е поделено, което прави чест на Борисов и Цветанов поне за две неща:
  – бягат от еднолично вземане на решения, което значи, че се пазят както от залитания и грешки, вслучват се в думите на друг, а това е важно; да, Борисов говори често от първо лице и го критикуват за това. Ако пък говори “ние”, тогава ще го критикуват, че се има за “премиера- Слънце”; бих му предложила някои промени, но това е друга тема. Думата ми е, че засега авторитарност в ГЕРБ не се вижда. (Всъщност тази реплика трябва да адресирам и до Гласове);
  – могат да поддържат работещ двоен връх – позната форма в други страни, която не се среща толкова често в българското политическо пространство, където “всеки срещу всеки” е по-скоро израз на комунистически манталитет, отколкото на реакция на реална опасност;

  Според мен ДПС няма нищо ощо с това: Доган е точно с психическите отклонения на Сталин – вътрешно слаб характер и празен откъм ценности и смислени, общо полезни цели, изведнъж натоварен с пари и власт и реагира по единствения очакван начин, с различни форми на агресия, защита.

  ГЕРБ е млада формация, сега създава процедурите си. ДПС е с тази така позната утвърдена практика още от създаването си, още в нелегалност са действали така – Доган се присламчил, избутал тогавашните лидери – наивни хора без опит в манипулации, после подкрепен от когото трябва, за да се закрепи – Луканов, Желё Желев и пр.. Срещнал много хора, които са искали да се обособят, а не да се интегрират – живели са с травмата на жертви. Никой от тогавашните политически лидери и партии не направи нещо тези хора да не се чувстват така, защото още на Кръглата маса тази ключова роля беше заделена за бай Доган. И пъзълът се нарежда.

 9. Доволна съм, че ДПС изпаднаха от властта, защото в дълбоката смесена провинция нещата бяха тръгнали на зле. Шалвари, забрадки и коран. Дори Турция се бори с някои типично мюсюлманси традиции, а тук местни феодали изнудват населението, приело тяхната религия насилствено. Смяната на вожда, дори и да се осъществи, няма да промени манталитета им. Дано по-дълго останат в изолация.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.