Грозна работа, ама българска – това постигна Борисов чрез Желева

Почти си бях забранил да пиша по темата за провала на Румяна Желева до появата на сериозен информационен повод и…той се появи. Поне в моите очи. Ето заради това:

Желева стана нарицателно за лошо представяне
Business Post
14.01.2010 г.
Представянето на Румяна Желева се превърна в нарицателно за провал при препитванията в европейската комисия. В днешният си брой Ню Йорк Таймс, за да илюстрира блестящо представилият се Мишел Барние, контрастира неговата проява с тази на Желева.
Убедителното представяне на номинираният за еврокомисар по вътрешния пазар Мишел Барние ( от Франция б.а.) контрастира с това на българката Румяна Желева, чието бъдеще е несигурно след изслушването й в Европейския парламент във вторник. Тогава номинираната за еврокомисар по хуманитарната помощ Румяна Желева беше обвинена, че не е разкрила всичките си финансови интереси в периода 2007 – 2009 г. “


Не става дума за това, дали мнението на “Ню Йорк таймс” е чак пък толкова важно ( днес и авторитетният “Ди Велт” за втори път за по-малко от месец направи Желева на нищо). Но всеки си има лимит. Моето търпение този път се изчерпа от осъзнатия факт, че си имаме вече нов повод да се срамуваме “пред чужденците”, че сме българи.

В края на управлението на Виденов международна известност придоби терминът “българска инфлация” – ще рече, невероятно галопираща, невиждана. Ето че сме на път да се прочуем отново като антигерои – с “нашата” Желева вече измерват антиуспеха по света. “Мрънкаш като българка на европейски изпит”! “Лъжеш като българката Желева”! Ето това постигна Борисов с подхода си “да номинираш на инат”.

Може да ви звучи емоционално, но съм обиден. Искам някой да си понесе отговорността. И да не е само пионката Желева, а най-вече онзи, който се опита да я направи “царица”. Вярвам, че и мнозина от вас също се чувстват така. Желева ли е лицето на българските граждани за европейско развитие на България? И не ми казвайте, че критиката срещу Борисов е подкрепа за онези нещастници от тройната коалиция, на които Борисов направи този чудесен подарък, какъвто те не бяха сънували- не могат да му се нарадват.

Изречението “единственият противник на ГЕРБ е ГЕРБ”, произнесено от Борисов само преди броени дни, придобива конкретното измерение: “единственият противник на Борисов е Борисов”- та нали ГЕРБ, това е Борисов. Защото с позицията си и поведението си по този предизвикан от него скандален избор на Желева, води именно до саморазрушаване. И този противник свърши отлична работа на противниците му.

Грозна работа, ама българска!

73 мнения за “Грозна работа, ама българска – това постигна Борисов чрез Желева”

 1. Така е г-н Инджев, и мен ме е срам. Направете нещо, този Бойко /за когото естествено НЕ съм гласувал/ да вземе да си огледа хората. То бива недоучили и недоказани с нищо хора около него, ама тук се оля. За близо 3-те години в политиката на г-жа Желева, аз да съм научил и имената на колибите около Аденския залив. А тя – мънка още на структурата на ООН. Срамота е, но това е норма вече в България. Погледнете около себе си, какви хора има, правописни грешки имаше днес дори на сайта на Дарик радио!!!

 2. Прав сте г-н Инджев! И мен ме е срам,срамувам се сега, както се срамувах, когато лицето на България бяха Т.Живков, Пеко Таков, Мако Даков,Геро Грозев,Иван Славков и т.н. шивачи,обущари, овчари и други “народни синове”.
  А сега народът “постави” начело на държавата ББ -пазачът на Т.Ж.-когото ББ високо цени като държавник, от когото е научил много!Не ми се иска да цитирам Вапцаров, но какво да правя като в случая той е актуален:”Народът прост, животът тежък,скучен” и т. н. Бъдете здрав.

 3. Желева “царица”?
  Като Дянковата “пица”!
  Означава:
  -“Царят” е гол!

 4. Моят личен извод (в последствие разбрах че не е само мой) е че Желева има амбиция, многократно надхвърляща възможностите и – всъщност тя май отдавна е “way out of her league” – перфектен израз на английски. Как е станало това, как е възможно.. защо отново и отново “тези” хора да достигат до върховете на държавата ни?

  И на мен не ми остава нищо друго освен един цитат:

  “Може да ви звучи емоционално, но съм обиден. Искам някой да си понесе отговорността.”

 5. Г-н Инджев,
  не съм КОМПЕТЕНТЕН да се произнасям в този блог за Вашата журналистическа КОМПЕТЕНТНОСТ.

  Бих си позволил да кажа, че ПОДОБНИ са публикациите, които бих приветствал.

  Обаче, бих си позволил И да ПОДЧЕРТАЯ:

  ПЪРВО, както New York Times пише: “Румяна Желева … беше ОБВИНЕНА, че не е разкрила всичките си финансови интереси в периода 2007 – 2009 г.”
  ОБВИНЕНИЕ е ЕДИНСТВЕНИЯ ФАКТ. Все още НЕ е ясно какво ще последва от това ОБВИНЕНИЕ.

  ВТОРО, “Желева стана нарицателно за лошо представяне
  Business Post
  14.01.2010 г.”
  е една МАНИПУЛАЦИЯ.
  Освен това, Кои е ТОЗИ Business Post?

 6. Имам бизнеспартньори в Германия. От над 15 години. Много добронамерени и коректни хора. Искрени фенове на България и българите. Днес макар, че разговаряхме за бизнес си личеше – те се чувстваха неудобно. Заради мен, българина. Никой не го каза на глас, но между думите им се “провираше” въпросът: “-Толкова ли не можахте да намерите по-добър кандидат?!”
  И аз това питам…..
  Има резил. Има и гаф.
  Чия е вината? Едва ли е само на един. Делят си я поне трима:
  1. Желева – много наивно си е въобразила, че ще се потули участието и в онази “глобална” фирма. Това си е един факт – колкото повече го увърта по тази тема, толкова повече настървява опонентите си. В началото на ноември получила сигнал, че ще “има атака срещу нея”. Ами да беше използвала времето досега за да се подготви (отговорите и по “ресорните” въпроси бяха наивни, неаргументирани и … на лош английски). Можеше и да си намери “причина” за да се оттегли. Не направи нито едното, нито другото.Прииносът и за гафа е 40%.
  2. Премиерът Борисов- одобрявам повечето от направеното от него и правителството му до момента. Но с Желева сбърка – можеше да провери всички обстоятелства около кандидатурата и още преди да я обяви официално. Трябваше да го направи когато стана ясно, че опзицията ще я атакува. Трябваше да я принуди да се подготви по-добре (у нас има много професори по география, международно право, политически науки…. има и дипломати … и просто ерудирани хора). Защото на Р.Желева и липсва не само харизма и чар – липсват и познания (вкл. и обща култура). Липсва и ерудиция. Борисов можеше да ангажира екип от ерудити, кото като един треньорски щаб можека да я подготвят за тези 2-3 месеца – както се готви студент за държавен изпит. Всичко това той не го направи. Затова и неговият “принос” е 40%
  3. Антония Първанова – да, тя е обиграна, хитра, стара лисица. Може и да приведе много аргументи “в полза на честността, истината …” и т.н., но целият свят видя в нейно лице една зле прикриваща злорадството си, бедна духом женица. Жалка женица. На нея и на вдъхновителите и, които я превърнаха в свое острие се полагат оставащите 20%. Те отиграха една лесна топка и я вкараха във вратата на ГЕРБ….., но провалиха целия мач на страната си , на България.
  Как да постъпи Б.Борисов? Мисля, че няма много голям избор:
  -Трябва да оттегли Желева (колкото по-скоро, толкова щетите ще са по-малко);
  -Час по-скоро трябва да излъчи нова, (и този път) безспорна кандидатура – личност, която е добре позната в Брюксел, проверена, с безспорна репутация и висока ерудиция. Вече е известен ресорът, така, че може да се подбере и подходящ за него българин. Дано има такава личност.
  – При първата реорганизация на кабинета си да смени външния министър – нейният “авторитет” вече ще е препятствие при контактите и с други външни министри.

 7. Tia dvamata mi nanesaha (sigurna sam, che i na mnogo drugi balgari) ne samo emocionalna obida (tochnata duma e edna fiziologichna nujda napravena na meteno miasto), a i dalboki moralni i materialni shteti. Rabotia v Germania i s mnogo usilia i trud gradia ime na dobar specialist. Bulgaria tradicionno ne presastva nikak v nemskite medii do vchera…E ot sega natak pri vsiaka moia greshka v ezika (zashtoto vseki moje da sgreshi i horata sa tolerantni v tova otnoshenie) ili nai-malkoto kolebanie, kakvo sledva, taia kato onaia? Ami kato se iaviavam na izslushvane pred komisia oshte predi da sam si otvorila ustata -edin goliam minus (otdelno fakta, che da stignesh do tam, triabva da si izvestno ime v specialnostta si, zashtoto pri nalichie na 50-70 kandidaturi, kato poglednat parvata stranica na CV-to, t.e. kade si roden, natatak prosto nikoi niama da pogledne). I kolko svrahusilia (zashoto nikoi niama da se obadi na kogoto triabva) samo da zalichavash onova, satvorenoto ot tezi na metenoto. I kakvo mi ostava, da iztria ot CV-to si kade sam rodena, kato me pitat dali sam poliakinia ili ruskinia, da kazvam, ami mai da. I tova ne e prosto emocionalna obida, a neobhodimost chovek da oceliava v konkurentna sreda. Aide patriotite, kajete neshto??? Koi shte nosi otgovornost za tova???

 8. Спас: Аз също се чудя на услията ти да спсяваш загубени каузи. Като нещо не ни изнася а манипулация, като някой не ни харесва е бедна личност… какво толкова си се захванал да браниш една откровена кариеристка без покритие…..

 9. Белята стана. Наистина, няма по-голям подарък за Станишев от това Борисов да признае, че ПАРТИЯТА може да оказва влияние в Европейския парламент. Лисицата от полумъртво състояние се озова в добра позиция точно когато социлозите и наредиха дъното в проучванията.
  Бойкооо, Бойко! Кога ще се научиш да се извиняваш, Бойко?

 10. Защо “някой”, господин Инджев?
  Премиерът е този, който трябва да понесе отговорността – нали г-жата е негов избор, нали “стоеше зад нея”…
  Фактите са налице – остават действията, но… 🙁

 11. Ето, напълно сте прав. А след като Борисов каза, цитирам в. Дневник “има и много по-трагични еврокомисари, но техните държави и евродепутати не създават такива проблеми” оттам насетне освен самообладанието си, изгубих и отчаянието си.
  По голям срам оттова приемиерът да защитава издигнатият от НЕГО, не от друг кандидат за еврокомисар с това, че има и по – лоши не бях си и представяла.
  Мисля, че Борисов си вкара тотален автогол. Дори проблемът не е в това, че е имало удари под кръста от други заинтересовани партии и лица. Нека си го кажем направо – Тя наистина не става.

 12. До Спас

  Г-не само в България може да се предлагат кандидатури на следствени и ОБВИНЯЕМИ за управленски постове. Но не и в нормалните, бели държави и територии. Каквато е ЕС. Обарнете внимание на вашия кумир на това. Той има голяма глава и големи мускули, но явно мускулните влакна са повече…и не е обарнал внимание на тези важни неща.
  Още чакаме процесите срещу тройната коалиция, братя Галеви и т.н.

 13. Гледах изказването на Желева в тв сайта на парламента, както и презентационното филмче за нея. Честно казано филма ми беше достатъчен. Почти съм сигурен, че тя е дала идеите за основните сцени(църква,кафе,тенис). Английския и прелета и над няколко езика (на неудобните въпроси – български) няма да коментирам това ми се вижда несъществено, но тази усмивка като на добро момиче от първия чин ме подтисна сериозно. Ако още не знаете в бг има хора, които още от първи клас седят на първия чин и се усмихват на този, който ги изпитва. В началото те са доста почти целия клас, има 1-2 изцепки. После на повечето им писва да повтарят кухи фрази, че и да се усмихват и така остават няколко чина от най-добрите. Те повтарят и ако се усмихват достатъчно учителя пише шест. Когато това се промени и някой учител иска нещо повече от заучени изречения те се организират и много често използват междучасието за сплетни срещу него. Наистина говоря за българското образование, а Желева е част от него или поне е била. Схемата явно продължава и доста след 12-ти клас, кастинга за най-добра усмивка към изпитващия също. Опитваме се да пренесем модели, които са ни познати. Така действат повечето хора. За съжаление Барозу явно ще даде изпита , тя не го взе и всеки който е против може да влезе в тв сайта на парламента и да се увери : http://bit.ly/7SSgHu с бг дублаж ; без субтитри е по-автентично, ще усетите биг брадъра със сърцето си http://bit.ly/8cMy1Q .
  Това само ще потвърди схемата за усмивките, кухите фрази и това как тази схема отиде в Европа (не че те не я познават).

 14. Желева „царица“?
  Като Дянковата „пица“!
  Означава:
  -“Царят“ е гол!

  И много прост май.

 15. Едно не мога да схвана – защо г-жа Желева не се оттегли с малкото достойнство, което ѝ е останало? Не разбирам от политика (нито пък ме интересува особено), но това ми се струва най-логичния ход след завчерашното фиаско. Гледахме представянето ѝ по интернет – всеки средно интелигентен човек може да изрази становище въпроса със Сомалия, дори и аз, нищо че единственият ми контакт с темата са стари броеве на Спигел (има ги на камари в чакалнята на зъболекаря ми). Оправданието ѝ е нещо от типа на “Извинете, но се притесних, бях под стрес и ме нападнаха нечестно с лични въпроси”. Жалко и несериозно. Ами ако трябваше да се справя с хуманитарната ситуация в Хаити? Видяхте ли снимките оттам? Пак ли ще започне с “Бях под стрес от всичките тези кървящи хора и ми напомни мои лични преживявания”? Изобщо ако съблечем случката от партийната дрешка и старият рефрен “Вашите – нашите”, всичко се свежда до един човек, който не се представя задоволително за поста който иска да заема. Лично аз нямам навика като се проваля на интервю за работа да се връщам и да обяснявам как съм била под напрежение или как ще звънна на стария шеф да им обясни колко ме бива. Намирам го за унизително. Така че, г-жо Желева, най- добронамерено, къде сте тръгнали? Вижте се в очите на останалите. И се спрете.

 16. Мен също ме е срам! Защото тези циклично повтарящи се гафове, вече преливат чашата на търпението. Също като Стоян, работя с чужденци – французи. От 12 години. Хората са добронамерени, помагат. Направили сме много неща. Мога смело да кажа – че малко по-малко, успяваме да променим негативния имидж на България. Понякога се е налагало да дойде някой обществен фактор, заради финансирането, не заради друго. И винаги след такъв случай, французите ни гледат съчувствено и ни намекват – “Не ни водете повече такива хора!” Сега – след случая с Желева, пак ще ме гледат състрадателно!
  Знам, че има страшно много хора, които вършат полезни за България неща по света. И не може, всички ние да се опитваме да градим по нещо малко тук и там, а някои хора с лека ръка и безотговорно поведение постоянно да го рушат!
  Така беше при Царчока, после при червените кхмери, очевидно традицията продължава.
  Затова нека баш юнака, който забърка тази каша, да оправи нещата вовреме, докато има още какво да се спасява или поне да се излезе с чест от положението.

 17. Ами гафа вече е сторен. Дано излезе бързо от него и дано този военен министър който готвеше за заместник има качества. Та да го праща него комисар и да сложи Кунева външен министър, ако може така да си измием срама от лицето. Все ще намери с кво да управдае моментната си слабост(най малкото може да се оправдае, че и той навремето е бил в НДСВ и се е срещал там и с добри кадри)

 18. Bylgari,

  Otnovo shte povtoria,kakto go kazah predi niakolko chasa.

  Ima edin pozabraven, no mnogo tochen laf:“Navedi se da mi mine nomeryt!“
  Pokoleniia ot bylgari ne ne mozhem,a ne iskame da se otkazhem ot tazi si zhiteiska naglasa.Zashtoto e udobna i mnogo opravdavshta greshkite ni.
  Samo che v Evropa kato pravilo i dosta po-chesto NE minava nomeryt na nikoi.Opravdaniia, konspiraciii, izmisleni veshtici,che imalo „i po-zle ot nas“, i t.n., i pr., sa dylboko neadekvatni, da ne kazha smeshni, shtom si se proiavil kato nepodgotven, ne dai si bozhe, skril istinata ili kazal poluistina, za koeto si imame si duma i tia e lyzha.
  Gorda sym ,che sym bylgarka i dazhe Zheleva i neia podoni ne mogat da mi otnemat tazi gordost.Bylgarska maika me e razhdala, bylgarski hliab sym iala, rodopska voda sym pila, ylgarski uchiteli sa me uchili na chetmo i pismo, v ylgarska cyrkva sym kryshtavana,rodila sym dostoen bylgarin. Ot kakvo da se sramuvam?
  No znam,che ne moga da lyzha i za da uspeia trikava da sym podgotvena.Zashtoto tova se ochakva ot nas,kogato imame pretencii da sme choveci, da sme bylgari, da sme evropeici.Niama znachenie dali tezi,koito go ochakvat sa po-zle ili po-dobre ot nas.Bylgari, haide da zabravim naglasata si „Navedi se da mi mine nomeryt“.Ako ne go napravim, shte sme vechno nie navedenite! No az otkazvam da sym ot tiah,zashtoto sym bylgarka i se gordeia s tova.I nikoi ne mozhe da mi go otneme!!Nai-malkoto Zheleva, oshte po-malko BB!Te ne sa Bulgaria!!
  Bylgari,
  Ne mozhem da se sramuvame ot Bulgaria!Samo togava svetyt shte ni uvazhava!

 19. Г-н Инджев,
  До скоро Ви харесвах, макар и да ме дразнеха писанията Ви за президента ни (нарочно с малка буква). Както се досещате, не от уважение към него (нали е смалка буква), но защото е на мушката Ви постоянно, а това показва дребнавост. И ако тя е разбираема в кратък период, то по-дълата и продължителност поставя Вашето ниво под въпрос. Защо трябва да падате до неговото!?
  Сега в случая с Румяна Желева съм разочарована от Вас. Не защото не я смятате за подходяща, а защото непрекъснато търсите повод за да ни го натрапвате. И ако в случая с президента имате личен мотив, то тук няма такъв. Защо тогава пишете толкова негативно и то само за нея и ГЕРБ? Нима е лошо това, че хората от нейната партия и ЕНП я подкрепят? Щеше ли да бъде по-добре, ако веднага се отрекът от нея и я предадът? Нима това е манталитетът, който имате – веднага да се отречете от хората от вашия тим и даже ако може да му натиснете главата за по-бързо удавяне? Вас Ви предадоха от медията, за която работехте – нима това Ви хареса? Вие често пишете за ‘българския’ манталитет, най-общо казано, но нима в случая не го споделяте.
  Пожелавам Ви все пак успех, макар че едва ли повече ще посетя блога Ви, както и да успеете да запазите доброто си име на журналист.

 20. ако герб е срещу герб е едно,лошо е ,че е срещу България,а още по-лошо е че няма да е за последно,ината е положителна черта,но когато има покритие

 21. Здравейте!Ако позволите да прескоча в друга тема,че Желева ми дойде в повече тези дни…?Та,ето какво се сетих…Някой скоро да е чел,подочул или разбрал какъв е рейтингът на най-социалния от всички президенти на този свят?Мерят ли му го изобщо разните агенции и прочие професионали?Спомням си до неотдавна почти ежемесечно ни беше натрапван космическия му рейтинг …Помните ли?Мисля си,че вероятно му го мерят,но не е за показнане;))11%,15%…Други предположения?

 22. Проблемът според мен е в около 6 милиона и няколкостотин български граждани с избиратели права. И по-точно в две “групи” измежду тях:

  1. Нормалните, знаещите и можещите, които не искат да се занимават с политика и управление на държавата, включително и да се кандидатират.

  2. Гласуващите за “спасители” като Тиквата (защото след снощното му включване по БТВ този човек заслужава единствено това обръщение), които вчера гласуваха за мадридския лумпен и комунистите, а утре със сигурност ще гласуват за поредния освидетелстван “оправяч”…

  Тази комбинация ни докара резила от вторник вечер. И дано сега гнусливо срамуващите се отстрани да разберат и своя дял в този резил пред целия свят.

 23. 1.
  за Желева вече се каза, че характер, умения и знания за работата в ЕС и подобна й липсват. Жалкото е, че тези критерии не се прилагат още с номинирането на кандидати за ДЕПУТАТИ, а чак сега. Грешката не е само на ГЕРБ/ БОрисов, а и на опозицията и широката общност на избирателите. Избирателите нямат критерии по обясними причини, но тук е ролята на народните “будители”, познати в нашето съвремие като журналисти и коментатори. Те също не са си свършили работата, когато му е било времето – и по отношение на Желева, и Абаджиев, и Параванова, Вигенин и под. Но това не победна точка за БСП и Тройный!ТОва е загуба и за двете страни – да, има такива ситуации, когато и двете страни са губещи. И не е нужно да разиграваме варианти от теория на вероятностите, очевАдно е.

  2.
  това, което още не се е избистрило, е че БСП/НДСВ също се изложи, и то не по-малко! – накратко, отборът Тройный, започна кампанията, без да отправи никаква съществена критика към кандидатката по съществото на ресора и външната политика на ЕС – за мъжа си тя не е отоговорна, нито има доказателства, че е пробутала руските интереси в конкретна сделка. Извадиха на яве това с участието на Желева в Глобул, добре. Факт е, за това не може да им се оспори. Но добре, че ТЯ не съумя да отиграе топката, иначе и това щеше да увехне. Както се каза на блога на ГанТРЕЕ [gantree.blog.bg] по темата, достатъчно е било Желева да заяви, че е предоставила управлението междувременно на друг, и Параванова и остриетата й увисват…

  Към това: Фактът, че Желева не се е занимавала досега с ресора, че няма опит, не е непременно минус. Никой не се е родил на поста министър. Английският й също не е сериозна критика: когато Геншер поема поста външен министър, на упрек, че не владее ангийски, той много точно отговаря: “Няма да ставам ПРЕВОДАЧ!” ОБАЧЕ Геншер има неоспорими качества – имам лични впечатления от него и какво представлява като личност, и как преподава, макар и да стоим на различни политически платформи, с извинение за фукнята! Но пък не мога да се срамувам от това, че имам изисквания! Всеки ще намери още примери, ако се замисли. Липсата на ЛИЧНИ качества за изпълнение на функциите и като депутат, и като външен министър не беше сериозно подхваната тема в нашия български контекст! Борисов си носи отговорността, но Тройный не спечели ТОЖЕ! изложиха се не по-малко от Борисов!!! А коментаторите и журналистите са длъжници. Без да се повдигат тези въпроси, хората няма как да ги знаят и да имат мнение – така функционира и гражданското общество, ако щете!

  3.
  Излагацията не е само за БОрисов, а и за Тройный, да ги нарека така за улеснение. ТЕ не съумяха да отправят въпроси и упреци по същество, защото те самите не са кой знае колко по-компетентни, ЯВНО. наречени депутати, но какво правят, с какво оправдават стоенето си там? Какви въпроси повдигнаха, в кои инициативи участват и с каква позиция, дали само не слагат подписа си на обходния формуляр. С какво защитиха избирателите си в България, с какво улесниха средностатистическия данъкоплатец на Европейския Съюз – щото тези хилядарки не са пролетна росица, някой работи, за да имат те за “командировки”.

  Абе, тъжна работа. Този инцидент показа как стават нещата. По-важното е как стават, а не защо стават. На първия въпрос е важно да се отговори прилично, защото на втория винаги може да се скалъпи благовиден отговор.

  Преекспонира се една излагация, премина в истерия – ТОВА, този скандал ли е сърцевината на европейската ни политика?!, а за загубите и имиджа на нас, безименните, както Рита/ [rita] вече спомена, кой ще се погрижи? Да, добре е, че сега може да се говори за този скандал, защото гафовете на предишните – Соломон Паси, Кунева, Грънчарова=Паси и прочee, не се коментираха. Но не бива нещата да се ограничават само с това, защото заприличват на махленщина. По-кратко от това, не мога да го формулирам: Лигли.

 24. П.С. В случай, че ен съм съвсем ясна: Пригодността е трябвало да се коментира още с номинацията за депутати в Народното Събрание, а не да се чака избора им за комисар на ЕС. Между тези вде крайни точки е имало още много спирки за отсяване, които не са били използвани нито от опозицията, нито от специалисти, нито от обществено изявените личности.

 25. П.П.С.
  ЗАЩО ДА СТАВАТ ЗА мои представители, а да не са добри за ЕС? Ами къде е моето достойнство на техен избирател и данъкоплатез?!?!

 26. Към Читателка:

  Уважаема читателко, не ставайте писателка и всичко ще е наред. Тогава няма да Ви предадЪт и отрекЪт.
  А манталитетът, който имам, не Ви го натрапвам. Ама никак. Или твърдите, че съм Ви звъннал на вратата с моя статия и съм Ви заставил да я четете, Читателко?
  И аз ви пожелавам успех – съсредоточете се там, където няма да срещнете проблеми със сходния на Вашия манталитет – българските медии Ви предлагат страхотни възможности в това отношение.
  Важно е да запазите доброто си име на Читателка . Заради Вас самата.Нищо, че никога няма да узнаем как става това, след като така драматично ни напускате.
  Сбогом!

 27. Към Рита
  Права си че има много други като тебе които полагат свръхусилия , но няма друго разрешение. И все пак самочувствие трябва да имаме.
  Както каза един колега коментиращ , ние трябва да сме 2 пъти по-добри от тях (в твоя случай германците) и в същото време е необходимо и да сме сдържани в претенциите и самочувствието си и да не ги оставяме да бликат от нас както се случи на някои през последните месеци и особено дни.
  Защото те , европейците , макар да не са божества , във всеки момент в който усетят че имаш неподплатено самочувствие и претенции ще ти покажат мястото веднага което ти знаеш много добре , убеден съм. И това е не само в Европа а навсякъде.
  Ако стартираш с 20 м зад Бен Джонсън или някой друг там шампион и финишираш достойно 100-те метра ще ти ръкопляскат. Ако пък успееш да съкратиш дистанцията даже те си ти който ще събере овациите. Такива неща ни се налага да правим на много места.
  Тъй като ние не сме шампиони по бягане а обикновени давещи се (специалисти) и понеже спасяването на давещите се е проблем на самите давещи се не ти остава нищо друго освен да се научиш да плуваш със 65 килограмов (като едни 65 г.) камък на шията.
  А мястото на раждане не мисля че е добре да го изтриваш , едва ли ще ти помогне много. Аз мойто не съм го изтрил.
  Колкото до г-жата външен министър , може и да я приемат , но хихикането около нея няма да стихне скоро а може и да има по-драстични реакции… Понеже не успя да постави на място Първанова , нека я пращат в Афганистан да убеждава талибаните да дадат права на жените и в Африка да моли африканците да не изнасилват техните??!!

 28. Г-н Инджев, Мисля малко прекалихте с писанията си срещу Румяна Желева.Похвално е,че ви е минало през ум ”STOP”,НО ПОЧТИ !..

 29. В по-предната статия “Кавалерът Борисов…..”имаше едно важно мнение на ник ЯГА и вследствие на това,а и на мои подтиквания,г-н Инджев взе думата.Бързам да кажа ,че останах абсолютно изненадан от начина на реакция.Менторски тон,размахване на пръст,бащинско поучаване.Г-н Инджев,собствеността на блога не дава права над пишещите,нали го знаете?Или вие приемате само хвалебствия?И мислите,че трябва да ви приемаме като икона,на която нямаме право да възразим?Едно време такива бяха партийните секретари,не ни го припомняйте с такова отношение.Това,че пишите литературно добре,съвсем не значи ,че винаги ТОЧНО разчитате фабулата на събитията.Но Вие не желаете да допуснете,че други ги виждат по-задълбочено проблемите или най-малкото от друг ъгъл.Пишещите тук могат да публикуват мненията си на много други места,но когато са избрали вашият блог да бъде едно от тях,заслужават по-уважително отношение.
  А абсолютен факт е,че по казуса Желева,вие взехте едностранчива позиция,която не обхваща повече от 40%от проблема,а останалите 60% бяха табу за вас.Такава позиция може да бъде на читател,но не и на човек с претенции за класен журналист и демократ.

 30. Вероятно, както казват, най-добрият вариант е Желева сама да оттегли кандидатурата си. Въпреки че е дори закъсняла. Това трябваше да се случи на следващия ден след “препитването?!”.

 31. Г-н Инджев, Желева е една тимаджийска …. с пари.Мъжа й е в ЦКБ – стария управител на …. продаде на ТИМ ЦКБ….ОТ ясно по ясно…провалллллл за БГ в ЕС и БОко пожарната!!!

 32. Много ми е интересно как ще завърши този казус, както го нарекоха. Ясно е, че задкулисно текат пазарлъци и си ги мерят….приоритетите. Изгледах записите с изслушването на Желева и смятам, че английският и е най-малкият проблем. Ако и другите и качества бяха добри колкото английският, щеше триумфално да стане европейски комисар. Не съм склонна да приема твърденията, че на Желева и е направена постановка и едва ли не всички в залата са искали да я съсекат.
  Това лято гледах на живо изслушването на Sonya Sotomayor за съдия във Върховния съд на САЩ. Изпитваха я не 3 часа както се вдигна олелия за Желева, а изслушването продължи 3 дена. На всеки два часа и даваха по 15 мин. почивка; на третия ден тя помоли почивките да бъдат по-кратки, но на всеки час (по късно стана ясно, че тя е диабетичка). Тая жена отговаряше на всички въпроси компетентно и с подчертано уважение към питащия. Имаше повтарящи се въпроси, питаха за едно и също нещо по 5 или по 11 пъти. Тя продължи да отговаря по същество и с огромно уважение. Нито веднъж не каза, че вече е отговорила на този въпрос и хайде да продължаваме по-натаък. Отговаряше сякаш за пръв го чуваше въпроса. Докато траеше изслушването имаше репортажи и коментари по телевизията (не съм чела вестници), но всички коментатори подчертаваха ясно какво одобряват и защо и кое не одобряват и защо. След като Sotomayor беше одобрена и имаше интервюта със нея, тя каза, че освен 3-дневното изслушване пред конгреса е имала още 92 индивидуални интервюта.
  Това го казвам само да подчертая, че на такова слушане по скоро е нормално да те разпънат на кръст, отколкото да не те разпънат. И тези дето питат не им работата да ти създават конфорт. Не знам какво точно е очаквала Желева, но това поведение, което тя показа, е неприемливо. А не можа да покаже и компетентност. Не споделям и критиките срещу Антония Първанова. Първанова беше длъжна отговори след като имаше информация по въпроса, иначе нея щяха да обвинят че лъже.
  Ама не я изпитаха Желева с любов тия от европейския парламент, както и ония от БиБиСи не направиха с любов към България филма за децата от Могилино. Ясно го казаха хората -каквато Желева, такова е и правителството. Вярно е, че никой не е бил комисар преди да поеме поста, но то и космонавт не са били преди да литнат в космоса. Да си европейски комисар не е on the job training. Но покрай говоренето около Желева, излязоха на яве други неща -например как ББ подкрепил Бокова. Нещо да ви намирисва тази работа или на мене така ми се струва. Продължавам да питам, колко струва на Първанов карабината – този въпрос само на пръв поглед не е по темата.
  Бъдете здрави.

 33. Към Астор:

  Е, то бива , бива , но вече минавате към откровено самоопровергаване: ходите ми систематично по главата с поучавания какво трябвало да пиша, а твърдите, че това удоволствие не Ви се позволява.
  И много моля да не ми с карате, опитайте да овладеете гнева си. Мога да си заемам каквато си поискам позиция, дори в друга медия, камо ли в собствения блог.
  Благодаря Ви за поредното “хвалебствие” – нали само такива приемам, според Вас

 34. ЖОРЖЕТА: Много правилна технология предлагате – за пригодност за политик, още когато се номинират кандидатите за депутати! Такава обаче не се прилага – кандидатите се подбират по off topic съображения и целесъобразност. Отговорността е на политическите партии. В случая те са безотговорни. А избирателите нямат никакъв шанс. НА тях им се предлага една бедна по асортимент сергия, от която се налага да избират по-малкото зло. И почти винаги избраните се оказват “матрьошки”, от които по-късно изскача (в зависимост от “големината” – разбирай “значимоста” на матрьошката), едно или повече човечета, които ти се хилят ехидно, че и този път са те прекарали.

 35. Намесвам се в спора за Желева в опит да модерирам малко страстите. Съгласен съм, че тя е гаф и резил за Б-я, но пък ще ви припомня българската приказка „по-добре да си в устата на хората отколкото в краката им”. И цинично да ви звучи, но това си е пиар за нас, които и без това не можем да накараме другите да ни споменават по повод на някое достижение. Ама какво щели да си мислят за нас в Г-я (мнение от блога)? Ами какво си мислят за нас във Ф-я, където и без Желева масата им ни сравнява с циганите (да ме извинят почтените представители на това малцинство)? Поне по повод на този скандал западно-европеецът може да реши, че му приличаме малко повече отколкото самият той е предполагал. Мога да ви уверя, че за сравнимите с нас но „почтени” Унгария и Чехия от отдавна нищо не съм чул по тамошните медии. А колкото до сравнението с Мишел Барние, то то не е по-коректно отколкото това на ББ с Буш старши – французинът е политик от кариерата от 73-та година.

  Но има и още една страна на въпроса, която искам да засегна. Имам чувството, че всички, които така упорито порицават качествата на Желева, са потенциални избиратели на ББ. За да се разбере какво имам предвид, трябва да се отговори на въпроса какво всъщност представляваше изборната победа на ББ? Триумф на идеята за „месията”, или както беше в по-предишния си вариант, на идеята за „кадъра”. Не вярата в действащи демократични институции а в „силния” човек изтласка ББ на върха. Очакването не толкова да прокарва демократичните постулати на партията си, колкото да огрее навсякъде, да бъде един всемогъщ пенкелер, българският Саркози. Забравя се, че той основно трябва да се занимава не с кадруване (друг е въпросът, че го прави и то авторитарно) а с налагането в практиката на политическите идеи на партията си. Всички знаят, че в едно развито демократично общество, не политиците а технократите са тези, които преобразуват идеите им в някаква конкретика. Защо сега очаквате от Р. Желева да бъде нещо повече от български представител на ЕНП? Поста й е преди всичко политически а не технократски (екипът й ще се занимава с подробностите)? Според мен в това донякъде абсурдно изискване, тя да бъде едновременно и политик и специалист, прозира същият манталитет на мислене, който издигна на поста му и ББ. И на мен ми се иска тя да бъде като българка образец на почтеност (ако не на специалист) но реално има ли между вас някой, който се заблуждава, че политическа кариера, където и да е по света, се прави без лакти, без удари под кръста и без съответната доза егоцентричност и лицемерие? Съвсем естествено, като играч от отбора на ЕНП, Желева ще бъде избрана за комисар и три дни по-късно, цялата тази напомпана идеологически истерия, ще бъде забравена.

 36. Г-н Инджев, може би наистина вече трябва да се затвори страницата. Всичко е от ясно по-ясно. Каза го ББ в Чикаго (и защо ли след това ке вдигна такава заешка трупотевица?). През годините 1971 – 1975 във вестник “Стършел” се отпечата едно стихотворенийце на големия В. Петров – “Репортаж за трите хаш”. При разследването на ставащите в държавата зулуми постоянно откриват подпис “ННН”. Остарявам, започвам да забравям, но си спомням някои строфи като “…там талант е уволнен и е заменен с кретен…”. Накраят трите хаш са разкодирани – то не било хаш а само нашенско Нъ “като Някой Некадърник Наш, страшно наш, като блиндаж”. Е, тогава, за мен всичко си върви по старому – както преди 1975 година – че енекадърник нищо, важното е да е НАШ!

 37. Жалко, г-н Инджев, но вас май отдавна ви стяга чепика по отношение на въпросната министърка, защо ли? Може и да не е съвсем читава дамата, но това, което казвала европата за нея, е със сигурност подхвърлени от левичарите “оценки”, съчинени още докато са съчинявали сценариото. Някой да се е позовал на конкретно име, освен на някое зелено и червено отвътре? Това, което става, е просто част от номерът, заложен от червените ние наиситна да станем “троянски кон” на руснаците в Европата, с всичко, а не само с енергийните проекти. Ама плювните и интригите наиситна им вървят, нали хората са казали, че най-непобедимото нещо на тоа свят са левичарскиет манипулазции и пропаганда, по скоро – пропаГАДНА, ако позволите да ви предложа една дума, каквито вие обичате и добре правите. Дерзайте, нека другите да пропаГАДНИРАТ!

 38. Поздрави на всички! Писах и преди, че за съжаление Желева е точно средностатистическият ни интелигент от сътворените по времето на прехода. И за съжаление това (понеже е есредностатистически) сме ние самите! Някой ме поправи, че това не е интелигент, а елемент. Много прав е, приемам критиката с благодарност, защото в бързината съм пропуснал да напиша кавичките на “интелигент”. Така е за съжаление, изградени сме от елементи. За жалост не от същите елементи, от които са изградени другите. И тук много прави са тези, които казват, че трябва да сме два пъти по-добри, а и по-скромни от другите за да ни признаят за равни. И аз, както тях съм го изпитал на гърба си. Това е осноовната кадрова грещка на ГЕРБ (Бойко. Не можа да разбере, че в ЕС се прави политика, а не се върти далавера. И затова трябваше да се изберат от най-добрите ни елементи, а не от средностатистическите такива! А имаме такива, например Посланик Стефан Тафров, когото всички знаят или пък Посланик Руси Иванов, за когото малцина са чували, но който беше дълги години посланикът ни в Европейската комисия и постигна повечето от това, което се приписва сега на Кунева, но за “благодарност” беше “командирован” от външния ни министър Калфин на “помощ” на Транспортното министерство, за да освободи место за протежета на “първенците” (все от тези средностатистическите елементи). Така, че смятам Г-н Инджев за много прав да критикува празноглавието на нашето управление. Защото преди да е отминал срамът ни от пластиката на Черни, вместо да докажем, че критиката му е пресилена, започнахме да доказваме правотата му в пълен размер!

 39. Do Astor
  А абсолютен факт е,че по казуса Желева,вие взехте едностранчива позиция,която не обхваща повече от 40%от проблема,а останалите 60% бяха табу за вас

  I koi sa tezi 60 % – gazolizaneto na Krastju Petkov ili gazolizaneto na Iaponeca?

  Verno che Jeleva e edin istinski expert spored BG definicia – a imenno “chovek sas samnitelni poznania v svoiata oblast, no silni vrazki, dobre podplateni s rushveti.

  I tova e dostatachna garancia da bade ot NAsh’te.

  Mnogo pozdravi

 40. Ако беше в друга държава, поне нямаше да оплюват толкова собствения си кандидат.Защо никой не коментира личностите които задаваха въпросите към Желева тяхната интелектуална немощ, вида им на четирикраки създания селски двор от които се добива мляко.Единственото за което я питаха, беше дали няма конфликт на интереси.Ами то по тази логика, на всеки могат да му намерят цаката.Това което ми прави впечатление, е че само грозни жени номинираме за еврокомисари.Досегашната беше с крива уста, а сегашната с обратна захапка, това няма как да се скрие като декларация за конфликт на интереси.Но има светлина в тунела, големите групи май се скараха и сега ще си го изкарат на словака.Думата ми е, че лъсна истинското лице на ЕС.Сега ще последват пазарлъци, сделки, много финна корупция на най високо европейско ниво.Това е поквара и цинизъм.Ако това са европейските ценности здраве му кажи.Както е тръгнало май ЕС върви към разруха.

 41. Николай Василев Николов: На вас като ви се спомене ЕС и като черната станция…общи думи и заклинания!

  Може ли такава злоба и жлъч. Онези изглеждали така, онака. Това няма значение важното е, че нашата беше на столчето за изпит и се справи зле.

 42. Като студент в МЕИ преди много години един от преподавателите си ни удивляваше много често с природната си простотия и в негова чест между нас си въведохме мерна единица за тъпост – “ДЖОГЪЛ” /перефраза на презимето му /.
  Сега предлагам да се въведе нова международна единица за НЕСЪВМЕСТИМОСТ, НЕКОМПЕТЕНТНОСТ И НЕПОДГОТВЕНОСТ – “РУЖЕЛ”.

 43. Андрешко,пропусна за КОМПЕТЕНТНОСТ и АКЪЛ,че е -“СТАНИШ”.Обаче каква тъга-“РУЖЕЛ” става еврокомисар,а “СТАНИШ”-в киреча.Няма справедливост на този свят.

 44. Бриго, става и Станиш, но не звучи благозвучно.
  Ако става дума обаче за наглост и …. /има голям избор/ – Станиш подхожда, въпреки че тук конкуренцията, дори и само в БСП, е много голяма. За да не “обидя” някого, че не го посочвам, ще се въздържа от имена. Вие ги знаете.
  Точно така отговарят и “голямите ни политици”, когато ги запитат нещо конкретно.

 45. Здравейте, г-н Инджев,
  Пак сте прав.И преди бяхте прав. Не ставаше госпожата. Но си му дойде времето.А бе и аз не ми харесваше, ама си мислех…
  Добре де, сбърках. Мене ме остави, дай сега за Бойко.
  Бойко много му дойде. Започна много силно,не може да му се отрече енергия.Хладнокръвен, видимо емоционален. Нормален човек.Но дето казваше Бареков/не ми говори за тоз неврастеник/,винаги е готов да си признае грешки.Извинявай, но Бойко не е господ.Кой знае какво не е станало ако госпожата не стане еврокомисар. Общо взето, никой в БГ не го боли.Според мен трябваше да предложи пак Миглена Кунева. Гаф беше и да се съгласява за референдума за новините на турски език, не за друго , а че призна , че зависи от “Атака”.А истина е ,че на България не са нужни нови избори, само комунисти и Яне драпат нещо да досъсипят.Ако мога да дам най-искрен съвет на Бойко, да работи и повярва повече на Иван Костов.Но и двамата са личности, силни характери, и само преодоляване на егото им , може да доведе до чудесен резултат в държавата.Навсякъде има боклуци, г-н Инджев, при вас боклуците, журналистите са безброй.Никога няма да простя на Стефан Продев/нищо за него/ и Валери Найденов, с неговия просташки вестник, дето умориха хората с измислици и гадости и свалиха Филип Димитров.Да оставим Желю, не надмогна селското, да помогне на току що проходилото правителство. Това бяха златните времена на началото.
  Е, аз така си мисля.
  Нека да помогнем на Бойко. Прави грешки.И какво? Майната и на Желева. Важното е “Наглите” да са в затвора.Крокодили и тем подобна измет.

  П.С. Най голямата заплаха за Бойко според мен са съдебната система, организираната престъпност и вестникарсткият бизнес, организирани от организираната престъпност.Всъщност, заплахата не е за Бойко, а за България.

 46. ХЕ-ХЕ, “СТАНИШ” МИ ХАРЕСВА!
  Добро е предложението на Бриго: “Станиш” – нека да е единица за “провал и калпазанлък” (нека има и малко турко звучене).
  Пример: Етем = Х*станиш

 47. Ох,ако не се уреди схемата на “маминката”Меглена,Тонито ще изхвърчи от бардака.Май комунягите само ги употребиха.И то заради клепоухото зайче.

 48. А, западнато мислене е по-различно. Една британска поговорка казва:”Тоз, който лъже – той вероятно и краде”.. айде наздраве на друкарката Йелева и патроните й

 49. То да беше само тази другарка за срам. Кой уби журналиста Марков с чадъра, кой управлява БГ 33 години, кой изгради затвори за инако мислещите му сънародници и ги издави, избеси и изпозастреля по лагери и долини.Кой докара България до криза…Жан Вал Жан ли, Слави Трифонов,Луканов, Симеон 2-ри, Сашка Васева, Първанов, Красимир Аврамов,Кен Ли, Станишев или Доган. Кой от всички е виновен за срама, който всички ние Българи трябва да берем зарди тези умрели души? Ние сме си виновни, че сме допуснали наши сънародници да ни изпратят в кереча без дори и да знаем за това.

 50. Макар,че бе казано доста преди самата декларация на Барозу,сега когато се случи,няма как да й прилагам измервателни единици от типа “джогъл” но със “сигурност знам”, че премиерът знае,какво върши президентът на ЕАС!За това как ехото само ще заглъхва,вече споменах…,няколко часа по-рано!!!

 51. Вчера 15.01. имаше статия във вашия блог, озаглавена Българска работа, ама хубава. Днес 16.01 не мога да я открия, но точно тя отразява и моите мисли по най-добрия начин.
  Румяна ЖЕлева и екипът й не се справиха, или подцениха този изпит или ресорът й е твърде голямо предизвикателство за нея. Аз не мога да преценя, нито имам знания, нито умения в тази област. Но знам едно, че безгрешен човек няма. Никой не коментира действията на онези български евродепутати, които не само застанаха срещу, но и открито я обвиниха в лъжа. Че България за това ли ги е изпратила, да хвърлят недоказани обвинения върху избрания от правителството кандидат, какъвто и да е той- некомпетентен, слаб,с много пропуски и т.н. Кое им дава самочуствие да го правят. При доказване правотата на Р. ЖЕлева, кой ще понесе отговорност.
  Тук искам да споделя и друго нещо, омръзна ми да гледам по нашите национални новинарски емисии, как политици се нападат, обиждат с непристойни думи и това го излъчват, като водеща, изключителна важна новина. Кому е нужно, не знам.Искам да чувам само това, което е свършено и то добре. ОМръзна ми да слушам за взривове на коли или жилища на поредния мафиот, това не ме вълнува, полицията, прокуратурата – да, но мен-не. Мен ме вълнува колко години ще излежава в затвора.
  Връщам се пак към представяването на ЖЕлева, ако всички български бивши и настоящи министри трябваше да преминат през подобен изпит пред парламентарното мнозинство, бедна ми е фантазията, какво цветущо зрелище ще бъде. Е, какво се изненадваме тогава, от това, което видяхме в Брюксел.

 52. След последните избори дойдоха в политиката нови хора и веднага обраха добрите позиции,а в дясното пространство има толкова достойни и последователни поборници за Европейското развитие,които остават незабележими.Граждани за европейско развитие имаше и ще има и преди и след ГЕРБ.За съжаление живеем във времена в които такива хора като господата Инджев и Бедров стоят без работа ,а могат да предизвикват дискусии в национален мащаб.Бойко спиш ли?

 53. Към Тодорова:

  ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СМЯНА НА ХОСТИНГА В РАМКИТЕ НА ОКОЛО 24 ЧАСА СА ВЪЗМОЖНИ ПРОБЛЕМИ С ПОЯВАТА НА ОТДЕЛНИ ПУБЛИКАЦИИ В БЛОГА.

  Предполагам, че това е причината за изчезването на вчерашната ми статия- във всеки случай не съм я свалил.
  Колкото до доказването на правотата на Желева ( чисто юридически, може би), това се очертава като поредна битка. Становището на мин. на правосъдието за това, че е нарушила “само” правилника на НС, който не бил закон, вече се оспорва от други, като проф. Герджиков, според когото авторите на това становище трябва да се върнат във втори курс на юридическия факултет.
  И министерството ( на страната на властта, излъчила Желева) , и Герджиков ( на страната на , предполага се, Първанова), са пристрастни. Но е очевидно, че има “поне” нарушение на правилника на НС и ако то бъде “миропомазано” с индулгенцията на мин. на правосъдието, жална ни майка – всеки престъпник в бъдеще ще има моралното право да се позовава на този прецедент( нищо, че не е прецедент и че в България “тези неща стават” – опитите да се принизява значението на нарушението с твърдението, че и други “бият негрите”, са много слаба защита).

  Единствената защита на Желева, на която самата комисия написа официално “слаб 2”, остава аргументът, че е била силно притеснена и по тази причина се е провалила. Което звучи доста жалко като оправдание, уви.

  По информация на “Дневник” на хоризонта имало шанс за ново изслушване на най-слабо представилите се канадидати за комисари.
  Дали едно повторение ще е добре конкетно за Желева и за България , ако изобщо се стигне до него?

  Вие представяте ли си това унижение за първолаците, явяващи се пред камерите и цял свят на поправителен? Точно на тази катедра трябваше да застане най-представителният, най-подготвеният, най-убедителният и годен за тази работа българин, който най-после да измие срама да бъдем оставачите и шампионите в почти всички европейски класации със знак минус. Имахме уникален шанс да направим нещо по въпроса с един удар! Желева не просто го пропиля, тя се оказа антипод на този българин- а твърдя, че в България има достатъчно образовани и можещи хора, способни да направят необходимото впечатление.

  Отговорността за това е на онзи, който я номинира. Защо моя милост, някакъв си самотен блогър, принуден да живурка професионално в интернет далеч от “големите медии”, знаеше това предварително ( и многократно предупреди, подписвайки се с името си под тази прогноза, че именно това ще се случи – за което сега ме ругаят по форумите, сякаш да предвидиш истината е злодеяние), а Борисов, с огромния апарат на държавата и партията си, не можа , или не пожела да оцени ситуацията?

  Силно се съмнявам, че езиково и фактологически Желева може да покаже нещо повече в рамките на по-малко от седмица и всички, които стоят зад нея трябва много добре да си помислят дали желаят да потушат пожара на този етап, или да му налеят още масло.

  А чисто лично ми е много интересно, как моя милост разгневените фенове на Борисов в тази ситуация непрекъснато ме навикват, че съм трябвало да търпя да ме “щипят” ( т.е. да ме ругаят, за това, че съм предвидил правилно), защото съм бил публична личност ( ха- натикана възможно най-далеч от публичността вече 3 години!), а за Румяна Желева искат стерилна обстановка, забрана за “щипането” пред очите на целия свят, където тя представя не себе си ( както моя милост – майната ми, нали), а България.

 54. Работата стана много дебела. Преди,в светлото комунистическо, страшно беше да кажеш на някой номенклатурчик че е некъдърен, скачаха и ти разкатаваха цялата рода, дето плюеш по партията. А сега, защото повечето хора видяха в РЖ това, което няма как да не се види, вече си против България и си виновен за този провал. Ако си мълчиш, милееш за всичко българско и родно. Ами като им беше на управляващите толкова мила България, защо не излъчиха кандидат дето да е не 2 пъти, а да е 7 пъти по-добър от останалите, та комисията гък да не може да каже. Ако си спомняте филма “Зъбльото”- италиански, черно-бял, с Алберто Сорди на млади години, ще ме разберете какво имам предвид. Но, т. нар. скандал има и положителна страна, че излязоха на яве игрички и пазарлъци, които показват, че и на Европата не и е много чист косъма. И ако РЖ наистина я одобрят за комисар, по скоро ще стане ясно какво точно е ЕС, за което от тук, от там се промъкват някои сигнали. Също така не одобрявам призивите към Желева да се оттегли, за да улесни Барозо, Борисов, ЕНП и кого ли още не. И вместо да се бие по Желева, защо не се говори как стават пазарляците там. Те си знаеха, че РЖ не става и затова набързо я направиха фактор в ЕНП. Това какво е ако не игрички. Кой с кого и срещу какво се договори. И сега всичко се стоварва на крехката снага на Желева. Хайде копнете по дълбоко, стига грижи за Барозо, да се е подготвил.
  Гледах клипчето с танца на Желева – ами няма евродепутатка или комисарка дето ще изпълни такъв танц.
  Мисля че работата отива към одобряването на РЖ, ще се радвввам да греша. Поздрави.

 55. Към Савов
  Тази комплексарщина е най големият ни враг.Ние сме се представили зле, щото миличките европейци са толкова добронамерени и ние не ги заслужаваме.Но когато атаките са от собствените ти сънародници и господ да слезе и него ще разпнат.Ами затова какво ще кажете нали евро пейски вестници са го писали Британският евродепутат от ПЕС Майкъл Кашман, който задаваше въпроси на Желева, е неприкрит хомосексуалист, който през 2008 г. бе разобличен, че е плащал на гей партньора си огромни суми от джоба на европейските данъкоплатци. В своя публикация в. “Дейли телеграф” разкри, че Кашман плащал на любовника си Пол Котингам по 8134 паунда месечно от 2002 г. насам това не е ли конфликт на интереси.

 56. Вчера имаше доста важни постинги,които някой “СТАНИШ” ги е изтрил.Обяснението на г-н Инджев не звучи сериозно,защото явно т.н.”смяна на постинга”е действала избирателно.

 57. Към Симона:

  Вашите подозрения щяха да си бъдат Ваша работа, ако не съдържаха обвинение в лъжа спрямо автора- за да си вземете думите назад, мога да ви дам телефона на компанията, където администраторът в момента прехвърля хостинга на блога
  И четете, моля, преди да пишете: не на “постинга”, съм написал, а на “хостинга”…
  Защото звучите не просто несериозно, но и тенденциозно несеризозно. Сериозно Ви казвам.

 58. Г-н Инджев,много остро се нахвърляте,НО-вчера прочетох материали във връзка-КАКВО е Близкия изток.И тъй като те доказваха,че Вашата теза НЕ Е ИСТИНА,тях днес ги няма.КОЙ лъже??

 59. Към Симона:

  Ясно, присъединявате се към желаещите да четат и пишат тук с надеждата да докажат, че знаят нещо повече, че авторът не знае, греши и т.н. ( не че това е невъзможно, но този хъс у Вас си е за ваша сметка).
  И отново отбягвате въпроса: обвинявате ме в преднамереност, че статията ( която днес публикувах отново) е изчезнаха заради промяна на “постинга”, както се изразявате…Няма да споря по натрапени от Вас теми. Колкото до европейската държава Грузия, член на какви ле не европейски организации ( за която самата Желева се поправи и заяви “разбира се , че знам, че Грузия не е в Близкия изток”, отговорете си сама на интересуващите Ви въпроси. И си отговорете, възможно ли е близкоизточна държава да бъде член на Съвета на Европа, каквато Грузия е от 10 години ( а членството в тази организация, за Ваше сведение, е вратата към членуването във всички останали възможни европейски организации – знам го от личен опит, защото създадох в България секция на Асоциацията на европейските журналисти едва след като България беше приета в СЕ – дотогава бях само кооптиран в организацията като пероснален член).
  А Вие се наслаждавайте на глупостите на някой си, който адски настоява да изобрети нещо, само , за да докаже, колко права е Желева, която не знае на кой свят е самата тя.

 60. Преди 2-3 год. с изненада научих, че имало две тълкувания на понятието Близък Изток – тесно и широко /нещо като тесни и широки социалисти/ Грузия със сигурност я нямаше нито в тесния, нито в широкия Близак Изток. Швеция – също. /Последното го казвам, ако случайно Желева вземе, та запрати северната държава нейде из пясъците на Арбския полуостров./

 61. Николай Василев Николов: Според мен на вас нещо ви е най-големия враг, но няма да уточня, защото мога да бъркам, не ви познавам лично. Вижте си само думите, злоба, жлъч, общи приказки за морал и не знам какво си, а после обиди по тези, онези.

  За мен Желева се пресдтави слабо независимо кой е хомосексуалист и кой не и кой е вършил престъпления и кой не. Вие като стар комунист (само сравнение) веднага биете на страни по темата и търсите да злепоставите някой друг. Като е вършил нередности да си го съдят. Мен ме касае конкретното интервю.

  Защо трябва да защитатвам една според мен слаба кандидатура. Аз като кандидатствам за работа ме гледат дали съм компетентен така и нея ще я гледат.

  Преди много време ви написах нещо, когато пак сипехте общи приказки по ЕС. Не можем да имаме претенции без да сме се доказали като надеждни съюзници. Затова ще пращаме силни кандидати и като се яви нялпй слабак ще можем да заставаме твърдо срещу него. А ние дай щото има и други некадърни и ние да пращаме каквото дойде, който напира и тнт.

  Вече не е 5 години обикалям по света и ми е отнело време да спечеля доверие и в някакъв смисъл частично да се реализирам, вярвам с доста труд. И ако Желева иска да е комисар да се потруди, да напредне пък да спечели…

 62. Г-н Инджев,вие си знаете вашата песен и си я пеете-Желева,та Желева.И всичко с цел да се самоизтъкнете с нещо.Ама забравяте,че някои ви помнят и като комунистически журналист на БТА.И моля,не ви отива тази поза на учителя-партиен секретар.Не сте Румен Петков.

 63. Благодаря ви г-н Инджев за добрите статии!Те са нещо като компас,защото ние,които раснахме в развития социализъм съвсем се объркахме.Какво от това ,че някой лъже в декларацията си,та кой више стоящ не го прави,дори и Вие намеквате нещо в една от статиите,какво от това,че някой е некомпетентен!? В България 80% от работищите са такива и не им пука! Дори и да се жалиш пак в тяхните ръце ще попаднещ и тогава жална ти майка!! Честно казано добре,че това стана дано да има смисъл!
  Но на всички сънародници в чужбина искренно съчувствам ,много лошо!

 64. Не ми се иска да вярвам на очите си, че един от най-уважаваните журналисти в България, едва ли не символът на демокрацията от представителите на четвъртата власт, даде толкова много хляб в ръцете на червените подпевачи. Как само му се радват… Те дори не са очаквали да се намерят нормални хора да им пригласят, а сега – такъв авторитет единомишленик.
  Ако вярваме на всичко, което се пише в пресата, не е лишено от смисъл и написаното в статията “Барозу показа на Бойко “кой в България е шефът”!”
  Страшна е машината на БСП! Горко ни!

 65. Отношенията между хората и държавите се измерват най-вече с достойноството. Когато него го няма и се загуби доверието – ставаш и напускаш. Не мисля, че тези, които търсят доказателства в случая “Желева” имат право. Когато човек загуби доверие, още повече на международно ниво, трябва да се оттегли. Няма нужда от доказателства. Това трябва да направят българските политици, които губят доверие (лично или партийно), това трябва да направи и всеки представител на страната ни в международните организации, за да не се срамуваме ние, че тези хора излагат името на България. Естествено моного хора от участниците в блога не сме нивото на тези, които обсъждаме, но и не се натискаме да сме на техните места. След като човек има амбиция да бъде фактор, трябва да прецени трезво своите възможности. В противен случай става нарицателно и …. влиза в блога на господин Инджев. 🙂
  Нашата работа е да гледаме, оценяваме и да постъпваме правилно според нашите разбирания, когато се наложи. На изборите, например. И задължително да критикуваме! Принципно и настоятелно!
  Господин Инджев, благодаря за работата Ви над блога и материалите, които публикувате! Бъдете здрав!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.