Кавалерът Борисов и Атака в кавалерийска атака

Бойко Борисов се изяви като кавалер и защити Румяна Желева. Защити провала й на европейския изпит и постави гражданите за европейско развитие на България в твърде неудобното положение да бъдат представяни пред света от съученик, който явно е бягал от уроците по география, английски и…честност.

Защити я като жена. Заяви, че на една жена не може да се причинява това. Кое? Ами това, което видимо и причиниха Антония Първанова, Ева Жоли и други жени на изпита в европарламента и невидимо се предполага, че й е сторила Меглена Кунева.

Защити я, като каза , че е имало и “много по-трагични” случаи на кандидати за еврокомисари. Колко по-трагични от трагичния случай “Румяна Желева”- не каза.

Защити я в пряко включване в късните новини на Би Ти Ви на 13 януари с дупликата, че г-жа Желева “най-малкото е чела вестници” по повод на репликите, че е проявила некомпетентност в отговор на въпроси за Судан и Сомалия.

Защити я в същото пряко телевизионно включване чрез огледалния образ на Ирина Бокова, която разцелувал, когато дошла да му благодари за подкрепата при кандидатурата й за шеф на ЮНЕСКО. Той, който е арестувал нееднократно племенника й ( както сам напомни)! А е можел да каже ( пак по неговите думи) : “ Ето, лелята на един крадец на коли в България накъде е тръгнала”!

Защити я в синхрон с Цецка Цачева, председател на НС, според която Желева се била представила блестящо.

Защити я като я оприличи на жертва на капан на БСП – почти, както президентът Г.Първанов , който видя капан в решението на самия Борисов да подкрепи идеята за референдум за новините на турски език по БНТ, след което Борисов се съгласи и напусна “капана”.

Защити я, като многократно изказа суперлативи за перфектния капан на БСП и дори си призна, че сам е пострадал от този перфекционизъм – кое от двете е вярно: че има полумъртъв от електорален бой противник, или че насреща си има един мощен злодей с митична сила да манипулира самия ЕС?

Защити г-жа Желева с твърдението, че не е “забелязал” тя да е нарушила някакви правила за конфликт на интереси, работейки заедно с нея ( а и тя самата каза пред изпитната комисия, че ако нещо е нарушила, българските власти са щели да забележат това).

След тази защита очаквам да видя как ще защити и интереса на България. Дано не е по същия начин, по който защитава Румяна Желева. Което означава да се възползва от времето, което му дава да маневрира с дипломатическите си недомлъвки вбесеният от този крах шеф на ЕК Барозу.

Премиерът Борисов трябва спешно да се отметне от “защитата” на незащитимата кауза “Желева” . Поне толкова спешно, колкото светкавично се отметна от подкрепата си за импийчмънта на Първанов, акциза върху домашната ракийка и референдума за новините на турски по БНТ- да се отметне, както показа , че може,  включително по персонални назначения и уволнения, какъвто беше случаят с управляващия БНБ Иван Искров, когото остави на поста въпреки заканите си да го смени( и го направи с аргумента, че си е променил мнението по причини от международен характер).

Иначе от симбиозата на такова кавалерстване, подкрепено от Атака,  ще произтече кавалерийска атака през капаните, с които е минирано европейското развитие на България. Препускане през просото може да си позволи само един Троянски кон на Русия, самоотлъчил се от европейското пасище – препускане на терена на “червените ескадрони”, които само това чакат!

Но не за това гласуваха гражданите, които искат европейско развитие на България.

51 мнения за “Кавалерът Борисов и Атака в кавалерийска атака”

 1. Иво, какъв троянски кон на руснаците те е патил тебе пък в случая? Танцувачката на румба не е потребна никому освен на нея самата и отчасти на Боко бен Гой-ко. Знаеш ли, малко не ти достига да бъдеш като Ралица Ковачева.

 2. И все пак винаги и Всичко зависи от гледната точка. Тук един англичанин каза: “Тя е права. Наистина прилича на Анжелина Жоли, когато я снимат отдалече, но само отзад.”

 3. Пропуснах новините тази вечер.
  И както винаги, отново ги научих тук.
  С ББ начело на държавата и с Р.Ж. начело на външната ѝ политика –
  Горко на
  Европейското
  Развитие на
  България

  Амин

 4. Г-н Инджев,имате известно основание за ирония,но само толкова.Борисов абсолютно държавнически застана категорично зад Желева и точно посочи виновните кучкари от позитаноглу,насъскали двете разюздани кучки.И недей да жалиш по нервите на Барозу,защото той има особена близост с едната кучка.Не е изключено от там да са дошли амбициращи сигнали.
  Тъй като отдавна знаем отношението ти към Желева,интересно ,все пак накрая,да чуем,аджеба,таз мила българска дружинка хвалим ли я,пощипваме ли я или я приемаме кротко като мила родна картинка?Защото за Желева изписа кофа мастило,а за тях писалката пресъхна.Ще се обидят,че ги пренебрегваш.

 5. И все пак винаги и Всичко зависи от гледната точка. Тук един англичанин каза: „Тя е права. Наистина прилича на Анжелина Жоли, когато я снимат отдалече, но само отзад.“
  Но не е там въпроса, а в това, че в Англия никой и не си помисля, че може да излъже или дори да си спести информация. Не е необходимо да носиш в себе си документи за самоличност – просто си казваш името и адреса. Огромната папка с документи – ще изчисти ли подозренията? В какво се състои разликата между българските закони и европейските закони, законите в българския парламент и Европейския парламент?
  Ако Румяна Желева е излъгала българския парламент и нарушила българските закони, преди да излъже Европейския парламент – тогава как и на кого могат да имат доверие?

 6. Уважаеми Иво Инджев,
  ценя критичното Ви ПЕРО, но не винаги разбирам, написаното с него.
  Сега например не разбирам в какво се състои кауза “Желева”. Не разбирам как е засегнат интереса на България, за да разбера от какво се налага неговата защита.

  Обаче разбрах от “Писмо-отговор на Председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу…”, което прочетох тук http://rumiana-jeleva.eu/?module=news&method=read&id=92 че:
  “Всеки, който обвинява другиго за нарушения, би трябвало, разбира се, да представи съответните доказателства така, както го изискват принципите на правото в нашите демократични общества, предполагащи обвинителят да докаже своите обвинения, а не обвиняваният да доказва своята невинност, каквато беше практика в някои политически режими, които за щастие вече ги няма в Европа.”
  С уважение

 7. Заглавието хваща око. Съдържанието обаче е друга работа.

 8. Случаят “Желева” е незащитим, защото тя просто е лъжкиня. Бойковото не е защита, а инат. Няма пък, на, на, на ти на тебе. Като в детската градина, първосигнално.

 9. Спийчлесс съм след този блог.
  Точно, хапливо и я(в)но.

 10. Моето мнение по казуса е родствено на това на г-н Инджев и за да не запълвам блога му със свой коментар давам само линк; за да не се приеме, че написаното от г-н Инджев е “изключение”, затуй давам и линк към моята статия по същата тема: Не Желева сгафи и скандализира оня ден цяла Европа, а по-скоро Б.Борисов е сгафилият – предложи я за работа, за която и децата знаят, че не става!

 11. Dear Mr.I n d z h e v,am not aimed to dilate my message in your blog to Mr.B a r o s o in Spanish y/or that in German to Mrs.S h e l e v a,citing the same J.W. v o n Goethe in which concern the famous words “A m b o s s,o d e r Hammer s e i n!’,but am also,not exactly very sure,that Bulgaria needs-more over now-to face challenges,as they evolved.
  The Calvary attack Sir,is first of all,due to p e r s o n a l skills and not a shot to fly with heavy artillery of the State,as it was said yet to the Bulgarian candidate in your blog!

 12. ох, вече се разболявам от слушане и чете за Йелева. ПИСНА МИ. Та по този повод да си кажа последните наблюдения, макар че едва ли са потрябвали на някого. Но просто да ми олекне, да се отърва от това назойливо жужене и румилене в интернет-пространството. Благодаря, че ми позволихте.

  За последно, преди да се разделя с тази тъжна жена в съзнанието си, рекох да прегледам на верев биографията й. Ясно ми беше от самото й лансиране за външен министър, че не е стигнала до там от самонаправа. Не че е невъзможно – не ми остава друго, освен да вярвам в това, но сега само казвам, че ТОЗИ човек пред нас не се е “самонаправил”.

  научна дейност: как стана гост-професор в Магдебург? Кой я покани? Какви лекции и семинари е предложила? Не казва. Сигурно не си спомня.
  как се бори с младежката безработица, какви мерки, модели, пакети и под. е развила и предложила? защото това е един сериозен проблем от десетилетия насам – младежката безработица е традиционно висока. не искам от нея да я отстрани с магическа пръчка, но няма заглавия на статии, няма библиография. Някъде ми беше попаднал списък, но не на нейните интернет-къщи.

  Що за преподавател и изследовател е, като говори така общо?!

  Що за комуникативни умения притежава – не означава владеене на немски,- които дори и преподава на други, че и “корпоративни връзки”, и това видяхме.

  евродепутатство:
  на блога й [http://rjeleva.blog.bg/politika/2009/06/04/rumiana-jeleva-za-rabotata-muzikata-i-sporta.344018] има обявена рубрика “Информация за дейността ми като евродепутат – нещо, което мен живо ме вълнува, има само това: [http://www.rumiana-jeleva.eu/bg/index/static/4]

  не мога много да я коря, щото евродепутатите ни като цяло хич ги няма. какво правят там?! като почнеш от мозъчната крепост абаджийчето, че до тонито първанова. но никой не ги търси с въпроси да ги пита какво точно правят и как.
  умения да планира: видяхме как си подготви “тежкия изпит” пред ЕС;

  умения за управление на кризи, видяхме, че също няма – не се справи със собствената си криза; не умее да работи под напрежение, личи липса на естествен житейски опит; неспособна да стигне до дъното на проблема; липса на критично мислене;

  та. успях да досадя на себе си, затова ще притичам до нещо като финал, даващ светлина за човека:
  “Румяна Желева обича и да пее. Доказа го с участие на живо в „Мюзик Айдъл”. (…) Единственото й опасение е дали е пяла вярно.”. Моето мнение: който обича да пэ, просто си пее, без да се оглежда. Не му е нужна телевизионна камера, за да се весели с приятели.

  Тя казва: “Прибирам се всяка седмица, но това ми коства адски много, защото сигурно не можете да си представите какво е да ходите на работа със самолет. Аз тръгвам в понеделник сутринта, ставам в 05:00 часа, като преди това съм дошла от Бургас, пътувам, отивам на работа, трябва да съм пълноценна”.
  и двата цитата взех от: [http://rjeleva.blog.bg/politika/2009/06/04/rumiana-jeleva-za-rabotata-muzikata-i-sporta.344018]

  – това нещо като героизъм ли се явява?! Това ли е най-тежкото предизвикателство пред нея?! нещо по-сериозно не е ли преживяла?!

  И намерих, каквото търсех: ето ключето към успеха й: Член на Ротари Клуб-Бургас [http://rumiana-jeleva.eu/?module=pages&view=biography&id=1]

  Струва ми се много тъжен и самотен човек. Но както и Нейнски вече казва, сщастието в живота не се състои от прожектори и слава… Обаче личните проблеми не се лекуват с политика. Има съчувствието ми като човек. Към изявите й като евродепутат, външен министър и кандидат за комисар в ЕС обаче съм безпощадна.

  Сега е време да се отърва от назойливата Първанова. С нейните “изяви” и “самоделкане” съм се занимавала преди, сега само ще почистя съзнанието си от властващата, креслива посредственост в българското политическо пространство. И нека не забравяме и мъжете от тази категория. Утехата е, че тези като двете – или трите, са единици, докато мъжката посредственост в бг-политика е просто вече норма.

  Пожелайте ми успешна реанимация. Не искам вече Желева, не искам Тони, не искам Цецка. Искам всичко това вече да е свършило и като отворя очи, да видя в политическата ни витрина усмихнати, умни лица, задълбочени в книга – че да мога да прочета и два-три коментара по сериозни теми.

 13. Първото което идва на ум след коментарите на Борисов е – “Като е толкова загрижен за представянето на БЪлгария, защо не прояви мъдрост и да пусне Кунева (тук въпроса не е харесва ли ни или не, а позицията на кандидата). А защо не и Надето. Тя би се справила по-добре!”
  Очевидно Борисов не схваща на какъв терен играе – това не е селското игрище в Банкя, а европейски стадион! Случаят “Желева” точно показва “качествата” на измисления български елит, който като натрупа пари от далавери и шмекерии си въобрази, че това се е случило благодарение на способностите му. И реши, че може да управлява и Европа. Като се “уредят” нещата.
  Това разбира се е възможно, но за да играеш в Европейското първенство, като начало, се изискват доста висока класа, техника и подготовка.

 14. Ся БСП ли са виновни? Той щял да ги бие пак и още 5 пъти на избори. Все едно слушах някакъв ядосан, бесен, на две ракии неврастеник. Срам, срам, срам. Кога ли г-н Борисов ще признае, че понякога може и той да сгреши. Вместо да се репчи и да вика и заканва, да признае, че сбърка и да промени нещата, по ще му отива и ще излезе с чест от ситуацията. Стига с прехвърлянето на вината на БСП, НДСВ и някой друг, все някй друг му е виновен на г-н Премиера

 15. Уважаеми г-н премиер,дано след удачната Ви намеса тази сутрин,в диалога по БТВ с “горещия” картоф и “препиране” на дамски превръзки с три грации през бременната от събития България/2010 г./,дано се върнете отново,към първото ми послание до Вас,защо определени партии,не заслужават място в политическия живот на България през 21 в. и защо при 24-часово денонощие,трябва да се става един час по-рано!

 16. След като Борисов преди малко се скара на Ани Цолова в ефир – за “неправилното отношение към Желева….” и прочие ала-бала, работата отива към до болка познатия комунистически инат – “така сме решили, и това е…”.
  Не, не е проява на позиция, ако някой бърка двете неща!

 17. Току що гледах сутрешния блок на бтв, по-скоро включих телевизора точно преди Премиера да нахока всички присъстващи в студиото за безотговорноте им приказки относно Желева.Направо крещеше, АЗ та АЗ, платих ви сметките за парно в Търново, магистралите ви оправих, не натопих Бокова че има роднини автокрадци .. и какво получавам?? Саботажи !! Как не ги наби ?.. не ръкопляскат и това си е ..
  Много ми е да ви кажа, такъв език и тон,така може да се крещи на жена си в къщи, а не на всички нехаресващи Желева или него.
  “Тя е интелигентна жена. Тя е професор. Може ли някой да каже нещо срещу нейния блестящ немски?! Лично Ангела Меркел и е дала висока оценка за владеенето й на немски! Желева се готви 15 дни за изпита. Не знаела за Судан, за Сомалия. Как така не знае, най-малкото е чела вестници…”
  “Тя е крехка жена. Не е била пожарникар, не е била полицай. Аз ако бях там, как щях да им отговоря…”
  И на мен ми много интересно как ?
  Вестници четем всички,понякога и по някоя книга.А с блестящ немски, може да стане човек добър преводач, ако знае добре и български разбира се ..
  И защо телевизиите не пускат новия Химн на ГЕРБ ?Каква е тази насмешка у всички?? Това е “марш”,а се ослушвате ми се струва,вместо да марширувате.

 18. Дали ще научим някога пред кого и какви ангажименти е поел ББ, та да заложи и до последно да държи на тоя куц кон?!?

 19. ББ би трябвало да прочита тази статия на Иво Инджев, всяка вечер преди лягане, за да разбере(може би), че с ролята си на “обиден кавалер” , напомня по-скоро застаряващо жиголо, което компенсира “неможенето”- с пъчене и комплименти. Mоже би ще се досети и за какво се кандидатира г-жа Желева, за Жена ли? или за отговорна длъжност на европейско ниво. Ако все пак се досети, ще разбере и грешката в поведението си към Бокова .
  Искам да спомена между другото, че ме радва много присъствието на Жоржета Божанова сред коментаторите, което прави пространството на прекрасния блог, оше по привлекателно !

 20. За Желева вече се разбра почти всичко,но какво направи за потребителите Кунева/мадамYES/?Та тя не можа да защити интересите на една трета от българите от тероризма на ЧЕС? Е ,поразходи се тук-там,подемонстрира тоалети,прически,благ тон…Вкара Първанова в Европарламента и си устрои живота!

 21. Съгласен съм с Вас, г-жо Божанова. Дано Борисов поне малко да има от Вашата мъдрост и да престане да играе на дълбоко обиден полубог. Стига вече с неговите циркове!

 22. Иво, добро правиш на България, като наблюдаваш ходовете на Анти-Българският Троянският кон в България и ми е много чудно защо правителството на ГЕРБ не забелязва че този кон е на позиция от която може да матира членството на България в ЕС.Време е Българските Граждани да изпълнят дългът си към България и ЕС.

 23. Не харесвам Желева, то е ясно, надскочила е бая високо нивото си на компетентност. Не ме е особено грижа за борбите в ЕП, там си текат скандалчета непрекъснато. Но ми е много важно какво ще направи Б.Б. Ако не смени бързо човека (и не е нужно да е Кунева, все пак тя е либерал, трябва да е ЕНП-човек, това е безспорно), а се запъне като магаре на мост и пробута някак си Желева, значи много сме го закъсали ние в България… Значи наистина няма никакъв шанс здравият разум да вземе връх във височайшите действия на любимеца български… Значи за да не направи крачка назад и да признае, че е сбъркал с човека е готов да ни осрами пред целия свят… Уф, пак сбъркахме с избора…

 24. Какво стана с този блог??Абсолютен привативизъм го завладя.С изключение на няколко души се напълни със зомбита,от които Първанов-Първанова доволно потриват ръце!!Мислех,че г-жа Божанова ще се разграничи,но и тя се пльосна в блатото.Мен самата ме е срам от толкова много пъплещи комплексари,които се правят на демократи,а всъщност са едни употребени лакеи.

 25. Настоящето “правене на политика” в България и напъните да се включат сегашните управляващи в европейския политически живот ми припомниха куриозния случай с футболистите на “Левски” при гостуването им във Виена за среща с местния “Рапид”. Не твърдя, че се е случило точно така, като го предавам, но звучи като твърде правдоподобен виц. Та, решили футболистите да се разходят из града, в който на времето и техният пра-родител Бай Ганю се е подвизавал. И както се разхождали, решили да влязат в казиното в центъра на града. (За статистиката: във Виена има едно казино, в Хасково, където наскоро бях, преброих не по-малко от 8-9 докато се разхождах по “гезмето”. Нерде Хасково, нерде Виена…). На входа на казиното портиерът учтиво информирал спортистие, че така, както са облечени, не могат да влязат. Това учудило юначните наследници на бай ти Ганя, което е разбираемо, защото те били доста добре облечени – анцузи и маратонки и то от по-такива марки. А и ланци имали някои. Но пустият му портиер не щял и не щял да разбере. И тогава някой от по-инелигентните момчета се сетило как може да бъде убеден портиера. Обърнало се момчето към въпросния вратар и го “светнало”: “Абе, ей, ние сме от Левски”. Не помогнало.

  Та и нашите политици в момента изглежда си въобразяват, че като “са от Левски”, че като си я карат така, както са си я карали винаги в Банкя, Нова Загора, Бургас, Варна, Хасково и Поибрене, нещата са наред и номерът ще мине. Да, ама не минава. Просто защото, както пише fireball, тук става дума за европейски терен, а той е малко по-различен от стадион “Юнак”.

  Опита на Желева е просто напън от сорта – дай да видим, може и да стане, ако мине. Тази жена съвсем очевидно не е подготвена за поста, за който кандидатсва. Нито пък за външен министър. Ако има потенциални качества (?), то няма никакъв опит. И то доказано. И освен това си е хронична тарикатка, което става явно от клинченето по въпросите за конфликта на интереси. Има ли някой нужда от такъв външен министър, евродепутат или еврокомисар ?

  Това, че някой й подлял вода вероятно е вярно. Комунистите са майстори в този цирк. Но това със сигурност не е факторът, който играе решаваща роля. Желева си се изложи сама. Както между другото го е правила и по-рано, без помощта на БСП и с-ие. За справка, напр. изказванията за тоалетната и срещите й с “Хилари”.

  Министър-председателят може да се прави на кавалер и да я защитава, щом желае, въпреки че по моя преценка го прави по-скоро като селски ерген, отколкото като кавалер, но според мен би следвало, ако е наистина, ако не умен, то поне хитър, да помисли за по-скорошното й заменяне. Подходящи кандидат(к)и има достатъчно.

 26. Lapsus calami:

  “Опита на Желева е просто напън от сорта (…)”

  да се чете

  “Опитът на Желева е просто напън от сорта (…)”

  Знам, че за някои може да е формалност, но държа на правилното използване на пълния и кратък член.

  🙂

 27. Днес щяло да се има ПРОТЕСТНА ДЕМОНСТРАЦИЯ на ГРАЖДАНСКИ организации.Организатори били еко и ЗЕЛЕНИ организации.Глупости на търкалета!Тя и динята е ЗЕЛЕНА отвън,но вътре ЧЕРВЕНА.Истинския организатор си е БСП,а еко-зелените са водени от синчето на вицепрезидента Ангел Марин.ЗЕЛЕНИТЕ винаги са били,още от БКП,скрития челен Партиен отряд.Очаквам да се съберат 1500 явни и скрити червени и 100 лумпенизирани глупака.

 28. В интервю за в. Всеки ден (http://www.vsekiden.com/?p=63659) по повод провала на Р. Желева пред ЕП А. Първанова информира:
  “Представяте ли си, след като в Комисията има специален комисар, който се занимава с конфликта на интереси, да не са проверени абсолютно всички кандидати за комисари. Те са проверени. Това не е първият път, когато България прави грешен удар. Същият този комисар забрани на директора на ОЛАФ да приеме орден “Стара планина”, което за България е голямо унижение, защото на нас не са ни връщали орден. Ние се изтъпанихме там с официалната си делегация, връчваме орден и директорът на ОЛАФ казва, че не може да го приеме, защото това би било конфликт на интереси. Но този въпрос е разглеждан в Комисията и въпросният комисар е дал становище.”
  Край на цитата.

  Твърде интересна информация. Или е убягнала от погледа ми, или не е била огласена… Вероятно се има предвид наскоро починалия директор на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер?
  В мрежата не намирам потвърждение на друго място.
  Ако казаното е вярно, излиза, че Г. Първанов се е опитал с държавното отличие да замаже скандала около спонсорите му Стойков/Николов, а “неуспехът” е бил премълчан.

 29. Роси,не е здравословно така емоционално раздаване и променяне на оценки.Най-нормалното нещо е да се правят грешки.И Лео Меси бърка пред гола,но не му пречи да е велик.А когато Веско Топалов сгреши/според кибиците/често се оказва силен ход,неразбран от масовите зрители.Така че по-трезво и по-аналитично по синосуидата на оценките и преоценките.
  Симеон,това което цитираш,ако е фактическа истина е уникален скандал!Как е убегнало от всички пишещи?Просто невероятно да е истина.И не защото Гоце го неможе,а гробното мълчание досега.

 30. г-н Инджев,
  Този път не сте “улучили в десятката”.Не съм съгласен със вас,защото съм сигурен,че казуса на г-жа Желева беше предварително решен от бясната кампания на”медии” с ляво мислене,че има конфликт на интереси и така услужливо бе зарибена западната преса. Не съм съгласен,защото ударението пада в предателството и злобата на българина и в лицето на а.първанова.Дори при животните има солидарност и уважение.Не си падам по Б.Борисов и г-жа Желева,но тва което се случи в европейския парламент е прецедент,който ме кара да се срамувам,че съм българин!

 31. Нещо привидно извън темата. Неразбрах как гн.Борисов направи правителството,в качеството му на какъв (неформален лидер на партия,председател на най-голяма парламентарна група и т.н.) му беше връчен мандата за съставяне на правителство? Струва ми се ,че погледнато така ,нещата следват своя естествен ход.

 32. Добре-е! Хареса ми!
  Лошото е, че “болшинството” в Родината ми…е-ех… “Боже, колко мъка имало на тоя свят, Боже…!”

 33. СОРИ !Оказа се,че силно съм преувеличил вазможностите на организаторите от червената пихтия/по Т.Дончева/.Като гледам публикуваните снимки няма и 100 човечета.Пихтия,пихтия ама тя е заредена с много радиоактивни елементи.И Мартинчо Димитров сигурно са го облъчили щом е отишъл там вместо с глава -с каска.

 34. Превърнахме личния блог на г-н Инджев във форум за политика. Не е лошо, но собственикът на блога трябва да се примири с мисълта, че личното му пространство е станало общинска мера и се гази яко – кой с ботуши , кой по терлици, кой бос. Вече никой не чука и не пита. За него остава да си носи отговорността. Другите си изливаме емоциите, понякога и ценните мисли и не му мислим повече.
  Голяма битка настана заради Румяна Желева. Многото информация, която постъпи по случая по-скоро поражда други въпроси, а не дава категорични отговори. Например – прословутият конфликт на интереси. През определен период се появява намерение за приемане на закон за лобиране в Народното събрание. Само толкова. И никой не го взема насериозно. Продължава да си действат правилата, че примерно кметът няма право да участва във фирми. Аз ако съм строителен предприемач с няколко фирми и реша да се кандидатирам за кмет, първата ми работа е да прехвърля една от фирмите на жена си, другата на братовчед си по майчина линия, за да не съвпадат фамилиите и съм чист пред закона. Спокойно мога да пробутвам държавни поръчки на някоя от тези фирми си без да будя даже и подозрение. Конфликтът на интереси се оказва широко понятие – Антония Първанова има интерес представителката на нейната партия Меглена Кунева да стане еврокомисар. Може заради това да се е поготвила така старателно с дела и документи за да атакува точно в удобния момент. Социалистите атакуват кандидат-комисарите на ЕНП след това става обратното. Всичко май е интереси и конфликти, което е маята на политиката. Който надделее. Разликата е там, че ние сме още аджамии на европейската политическа сцена и не сме усвоили тънкостите на занаята. Иначе нямаше да изтъкваме като мотив, че Желева си е сложила табелка Jeleva и да подмятаме за Йелева. И то при положение, че зад гърба и на трибуната пред небезизвестната Ева Жули се мъдри табелка E. Julie. Това е работа на служителите на Европарламента. На евродепутатите им е работа да изберат Еврокомисията. А пък ние ще наливаме драматизъм в случая, белким чуят и нас.

 35. Въртите в кръг, като ония коне, дето са вадили някога вода от кладенец.
  Махнете капаците и поразсъждавайте върху по-интересни неща.
  Желева е ясна.
  Трябва да се обсъди политиката на Борисов, докато е вдигната за малко завесата – в български и европейски план.
  Защо Борисов се застъпва толкова силно за Желева?
  Каква е причината за схватката между двата комунистически клана:
  а) само персонална Кунева/Желева
  б) какво е мястото на ТИМ и Русия
  в) повод ли е или причина
  г) какви ще са последствията и няма ли да се инструментализира недоволството от случая в полза на БСП-Овчаров?
  Има и други, но тях – по-нататък…

 36. Прав си Гларус,ама самият Иво Инджев така се плъзна по “граматиката” Йелева-Желева,че изписа няколко статии.А само лек намек прочетохме за тандема “женски” професионалистки Антония-Меглена.А всъщност точно тук бе есенцията на скандала.Права е една авторка по-горе,която казва,че абсолютен примитивизъм заля блога.Явно нацията ни има сериозни генетични проблеми.

 37. Цялата тупурдия,к о я т о придизвикахте г-н Инджев,по пътя за укрепване на будно и способно българско гражданскоконсервативно общество,единствено годно, да излъчи из своите недра достоен елит/нашият ние си го ебаваме както си знаем!/прехвърлям на дългосрочна демократична руска вълна,в помощ на нейните усилия,да последва нашето трудно събуждане…
  И не е за хора със слаби нерви или обикновени простаци,каквито се въдят по балкансите земи.
  Ще противопоставя М.Н.Покровскй /1924/ на А.А. Свечин,за да стане ясно:
  ….что его выводы,не совсем ошибочние по одной из важнейших проблем: /1877-1878/ :
  “В болгарских городах главную квартиру встречали молебстами,
  приветствеными речами и цветами,
  но дальше етого усердие к дело освобождения славянсва, не шло.В деревянах крестьянство держалось и совсем угрюмо и неприветливо,
  упреки у черстворсти и неблагодарности,едва ли основательно,так как эти мирниые люди и не думали звать к себе русские воиска”
  …………………………….
  Тази бе причината,г-н Инджев да повтарям много пъти,че цивилизованото българо-руското делово сътрудничество по европейски,не е въпрос на столетен патент и кусур,само на една партия,а на целия български народ по пътя на естествена еволюция с отчитане на критерии,
  които са заложени и от подарената ни по-рано конституция от самия император,която,ще трябва да е била готова за крепостните като проект….
  От тук за пътя пред генерал Борисов,изводите не са много и опират до насочване енерегията на българския народ по единствено верния път!!!
  Така ще му е и по-леко било с Путин и Медведев,било с Барак Обама или големите на стара Европа..
  Ние сме Европейският Югоизток,
  dear Prime Minister!

 38. С голямо удоволствие гледах навремето предаването на г-н Инджев “В десятката”. Много малко неща ме дразнеха там. Като се замисля – дразнеше ме само едно – имаше необяснима симпатия към Меглена Кунева и я канеше често, което бе досадно. Не е ли тази симпатия в основата на нападките срещу една жена, която може и да не се окаже най-добрият европейски комисар, но поне засега не е заслужила да бъде смазан в зародиш нейния потенциал. Нека и се даде шанс като на сладникавата Меглена Кунева за да разберем – става ли тя или не става. Г-н Борисов заслужава уважение, че застава зад нея. Г-н Инджев, ставате адвокат на комунистите с Вашите нападки, помислете върху това. На мястото на Желева всяка втора жена нямаше да успее да си каже името и щеше да се разплаче при такъв “дебат”. Браво на това момиче! Колко е добра – ще видим. Но, че е по-интелигентна и по-способна от Кунева, мисля, че няма съмнение.

 39. Астор, много ме кефи като сравняваш ББ с Лео Меси и Веселин Топалов. То вярно че може яко да меси, а пък и какви топалки може да раздава…

 40. Към Яга:

  Ето , че правя това, заради което обикновено не отговарям на такива упреци. но понеже се понасъбраха доста ( а и Астор не забелязва, че абсолютно е досадил с опитите да ми казва срещу кого да пиша, за да му харесам), нека повторя отново за не знам кой си път:

  Не мога да угодя на всички и нямам намерение да опитвам, нито пък ще приемам поръчки срещу какво и кого да пиша, само , за да задоволя нечие хрумване , като се оправдавам “по поръчка”.
  Колкото до “наблюдението Ви” за участието на Кунева в предаването ми някога и връзката с моята позиция днес ( в която Кунева няма никакво значение- жалко, че не сте в състояние да го проумеете), то е толкова несъстоятелно, колкото бяха участията в същото предаване на самия Бойко Борисов – много, най-много, много повече, от тези на Кунева.
  А колкото повече ме подстрекавате срещу кого и какво трябвало да пиша, толкова повече ме мотивирате да направя обратното, защото е въпрос на принцип да не угаждам на всеки каприз. Кой ще е следващия “герой”, който ще ми посочат, след като приема заявката за един от тях?
  И последно: ако за нападки смятате посочените от мен факти за начина, по който Желева изложи себе си, Бойко Борисов и България пред целия свят, това си е ваша работа. Но е моя работа да припомня тук, че предупредих, че точно това ще се случи. Написал съм го черно на бяло и всеки обективен четец би трябвало да го забележи – за признание не се боря…
  Ако го беше “забелязал” и самият Борисов, сега нямаше да се гърчи и да се чуди как да се измъкне от положението, в което сам се набута и вкара България в световния информационен поток със срамния скандал, който можеше да избухне и по друг начин.
  Как ли Желева трябваше да координира европейските усилия за спасителни операции в Хаити, при положение , че “праща” Грузия в Близкия изток, че не знае, че в Сомалия няма реална власт, с която да се преговаря, както и не знае, че талибаните не стават за преговори, а за бой …
  Не аз, госпожо, а Борисов прави услуга на комунистите с тази номинация, която е еманация на неговия управленски подход. И това е твърде жалко…
  Единственият противник на ГЕРБ е ГЕРБ, каза Бойко. Единственият противник на Бойко е Бойко, но не е в състояние да го разбере, смея да добавя. Казусът с Желева го доказва, уви.
  Това , че Борисов се похвали как се е целувал с Бокова по патриотични съображения – и това ли е нападка от моя страна? Или можеше да я поздрави патриотично, без да я целува? Или му е важно да се знае, че максимата “всички обичат Бойко безрезервно” е задължителна, включително за онези, които ругае и заплашва уж е бесен на комунистите за убийството на дядо му, а пък млящи протежето на първанов, тихомълксом и бз никаква дискусия и конкуренция наложена на тази писта, дъщерята на един от доказаните комунистически физически убийци – това го казвам за онези, които разсъждават с тези категории?).

  Моля всички, които се борят да ме убедят, колко не съм прав ( без да настоявам да ги преубеждавам от своя страна), да смятат написаното за отговор и на техните настоявания, тъй като няма да лапам тази въдица всеки път, когато ми я подхвърлят.
  Просто тази обущарница не работи с кожа на клиента – кожата си е моя.

 41. Г-н Инджев, не е необходимо да се “оправдавате”. Благодаря за отговора (много съм поласкана 🙂 )
  Исках само да кажа,че тези, които са родени в червени дантели не са задължително най-добрите просто защото са ги научили точно какво да кажат и точно в кой един момент да го произнесат. Може да не умеят нищо друго. А и онези (другите)не е задължително да са некадърни и некомпетентни ако са си забравили името от стрес, че са попаднали в свят, където не са ги допускали до сега. Гледах г-жа Желева в “Панорама” и там ми се стори, 1е е един интелигентен човек. а тя каза: “самонаправил се”. Нещо в нея ме накара да и повярвам, че е способна. Искам да и дадат шанс. Уверена съм, че ще покаже на какво е способна… когато се поокопити 🙂

 42. Г-н Инджев,
  изпитвам желание да публикувам във Вашия блог още нещо, не толкова в ЗАЩИТА на Желева колкото СРЕЩУ неумесна МАНИПУЛАЦИЯ.

  ПЪРВО, (без да съм сигурен – не познавам процедурите, но мисля, че) единствен КОМПЕТЕНТЕН по кандидатурата на Желева е Председателя на Европейската комисия г-н Жозе Мануел Бароз. ВСЯКАКВИ ПРИКАЗКИ за КОМПЕТЕНТНОСТТА на Желева като кандидат за член на Европейската Комисия са НЕКОМПЕНТЕТНИ – т.с. извън областта на КОМПЕТЕНТНОСТ на този, който приказва за нейната КОМПЕТЕНТНОСТ като кандидат за член на тази комисия.

  ВТОРО, по повод казаното “… Желева … „праща“ Грузия в Близкия изток, .. не знае, че в Сомалия няма реална власт, с която да се преговаря, както и не знае, че талибаните не стават за преговори, а за бой …”

  Няма формално определение на смисъла на “Близък Изток”, който освен това се е изменял в течение на времето. Най-общото “област, която обхваща ЮГО-ЗАПАДНА АЗИЯ и ЕГИПЕТ” ОПРЕДЕЛЕНО съдържа Армения, Азербайджан и Грузия.

  Става ясно, че Вие “знаете”, че не можело да се ПРЕГОВАРЯ с (реална) власт в Сомалия, не можело да се преговаря с талибаните. Това, че Вие “знаете” тези неща, НЕ ОТМЕНЯ НЕОБХОДИМОСТТА от ПРЕГОВОРИ, а значи от търсене на възможности за провеждането им.

 43. Още един който не знае какво е това “Близък Изток”.
  На теб ти е простено Спасе но на външния министър не.

 44. Драги Росен,
  любопитен съм да знам КАКВО, според тебе, трябва да разбира като “Близък Изток” външният министър и ЗАЩО точно това.

 45. Спасе,

  Баросу не е единствено мислещият човек на територията на ЕС, а е и само един човек. Като теб и мен. Дори и да е шеф на Комисията, не е Бог. Историята познава и импийчнати Еропейски Комисии, а им поискаха оставката именно за “конфликт на интереси” и лично облагодетелстване

  А с процедурата определено не си запознат, затова кратко уточнеие: Баросу предлага екипа си за ОДОБРЕНИЕ, гласуване от ЕП. Без тях нищо не може да направи. За щастие! Критериите на бг-избирател, падащ си по НЕГО, вожда, царя, абе оправяча, казано накратко, далеч не са на почит другаде.

  ВТОРО: “Формално” – сигурно имаш предвид ГЕОГРАФСКИ ОБОСНОВАНО И ТОЧНО, определение за Европа също няма, но колкото и да й съчувстваш на госпожата – не те упреквам, няма как да замажеш истината. ЗАщо се опитваш?

  ТРЕТО: Ако намери Бин Ладен или шефа на талибаните в кой точно шубрак са, за да си похортуват, тя ще е по-добра и от Държавния Департамент на САЩ, Спасе. Недей така!

 46. До Спас. Ами то е написано на много места а Грузия и другите кавказки държави не са били никога Близък Изток. А външният министър трябва да разбира това което разбират всички по този въпрос , особено политици. Това не е Микронезия все пак.

 47. Спасе,стига въпроси с повишена трудност.За някои хора светът започва от София ,а достоверната информация е от Раб.дело.И господ не може да им промени мисленето.

 48. Към Астор:

  Ако имате предвид твърдението на Спас, че Грузия наистина е в Близкия изток- това наистина е въпрос с повишена трудност. Още по-трудно е за проумяване докъде може да стигне човек в проявата на солидарност с един провал, на име Румяна Желева, която именно прати Грузия в Близкия Изток и така извърши чудесна услуга на червените подигравчии, то наистина Работническо дело ще се окаже по-достоверен, отколкото Спас и повишено трудните му въпрооси, които така адмирирте…
  А колкото до подмятането за София, оставям на Вас да си помислите, дали това не е някаква закачка на ниво ” абе, градски, ти от кое село си бе…”.

 49. Спасе: Благодаря, че ни браните от манипулации. Ще разчитам на вас и в бъдеще

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.