Проглед на печата?

Нали ще си говорим истината, независимо дали ни харесва? Нали това е, към което се призоваваме? Добре.

Понеже вече написах мнението си за пропагандата, която отново се подмазва на най-силните на деня и се опитва да оправдае провала на Желева с всичко друго, само не и с истинските причини, вече съм казал “А”. Има обаче и “Б”.

Написах и не се отричам, че т.н. “големи медии” се опитват да тълкуват превратно резервираната позиция на Барозу като негова подкрепа. Такъв е случаят конкретно с в. “Стандарт” и в. “ 24 часа” с неговото заглавие: “Барозу: Желева става”. За големите телевизии да не говорим, особено за БНТ.

Но ето Ви една изненада в “голям вестник” и голяма изненада в малък , но емблематичен сайт. Започвам от “голямата” в “малкия”: в сайта на Бареков, тъй приближеният на Борисов колега, се появи най-гневният от всички коментари срещу представянето на Желева, на които до момента съм попадал в българска медия. Тълкувайте си го, както искате. Аз не се наемам, за да не ми кажат после пак, че ставам рупор на врага, или че натрапвам нещо си на почтените читатели.

А ето какво има пък в “Труд”

Под заглавие “Адвокати на дявола” “Труд” отбелязва, че целият ресурс на властта е впрегнат в защита на Румяна Желева – външно министерство, парламент, правосъдно министерство и др.

“Няма лошо, ако има национална кауза. Ама няма”, смята авторката Лилия Христовска.

“Едно е да се защитават държавни интереси, друго е да се преобръщат юридически правила с хастара, та да мине гафът. Как тъй вчера правосъдното министерство обяви пред Брюксел, че нашият парламентарен правилник не е с ранг на закон (та за Желева да не важат правилата за депутата), дълго ще диви и първокурсниците по право”, отбелязва тя.

“Или някой е зле с конституцията, или няма собствено мнение. Все лошо. Но е най-зле, когато за сметка на истината властта се заиграва със закона. И става адвокат на дявола”, завършва коментарът.

“Защо Желева трябваше да стигне чак до прослушване в ЕП, за да се провали шумно? Нямаха ли българската държава и българското общество механизми да предотвратят резила? Очевидно – не. Това поставя въпроси за качеството на родната демокрация”, коментира в “Труд” пък Веселин Желев.

“Срамът Желева не е личен. Той е срам за всички нас, които я търпяхме. Тя е наш избор. Демократичен. И си я заслужаваме напълно. Очевидно единственото спасение от явления като нея е Европа. Очевидно проблемите трябва да се “изнасят” там, за да се поправят”, отбелязва той.”

Май нещата не са толкова прости, колкото на мнозина им се иска…

16 мнения за “Проглед на печата?”

 1. Нещата наистина не са толкова прости!
  Просто е мнозинството от т.нар. електорат!
  Хак му е поредния спасител, хак му е пРезидента, хак му е Бай Брадър!
  Де що имаше умно и кадърно се измете по чужбина. Между Дунав и Бяло море остана една шепа кадърни хора и те са се забили в интернет, по-точно – само той им е останал като територия, свободна за дишане!
  Свободни духом люде, пишете и не се страхувайте!
  Няма по-голяма сила от словото!
  „Мълчанието е Злото!“ – Иво Инджев

 2. Г-н Инджев,пледираш за истината,но пак стъпи върху едната страна на везната.Или върху мотиката.

 3. Към Бриго:

  Господин Бриго, истината, дори и за теб, трябва да е такава , каквато е: цитирал съм истината в целия й вид, има я черно на бяло- истината, че има такива публикации.
  А интерпетациите за мотиката са съвсем друго нещо. И наистина нямат нищо общо с истината.

 4. Г-н Инджев,ти ни преписваш в.Труд и някакъв си В.Желев и Лилия.Ако някой все още се интерисува от този вестник сигурно го е чел.Както и Стандарт и 24часа.НО мненията на отделни хора с НИЩО НЕ СА ПО-ГОЛЯМА ИСТИНА от което и да е мнение в интернет.Даже по-често точно в бълг.преса е написана обратната истина.

 5. Г-н Бриго,

  Много хора се интересуват от много неща.
  И нищо не ти преписвам ( а и ти не си длъжен нищо да четеш тук, щом не се интерисуваш). А може би тъкмо ти, който не се интерисуваш и не би прочел въпросния вестник, можеш да узнаеш по този начин, че извън твоя кръгозор има разни факти.
  А как ще ги интрепретираш, си е твоя работа-въпрос на интерисуване, явно.

 6. «Проглед» на печата (и телевизията) няма и скоро няма и да има. Проблясъкът е конюнктурен. След като пробваха ББ (с всичките ми резерви към него) да го съешат немедлено към руската тройка, черноклюновците на Продев & П, по стародавен (близо 70 годишен) български обичай искат сега скоропостижно да си го отпишат. Вижте само медийното лакмусче Бареков. Как само си сменя цвета и то винаги в наситени краски – про и анти батко си, но винаги в час.
  Сега бият самара, за да се сеща магарето. Ама то (добичето) нали е известно с ината си, не се трогва особено. Чак ме е яд, че още малко и «колегите» ще прекалят и ще създадат ореол на мъченик на самара, което той(тя) не заслужава (и мъченичеството и ореола).
  Щял Барозо(у?) от немай къде да приемел РЖ. Съвсем от май къде си е. Политика – наши и ваши. Сигурно би се радвал повече специалист да има до себе си, но не е задължително, квотата освен по страни е и партийна. Излагали сме се като нация. Пред кого, пред по-обиграните от нас в далаверата назначение в европейската комисия? Тя и Желева доскоро е въртяла далавери и значи бързо ще се научи. Както се казва това да ни е кусурът. Като че ли има някой в българското политическо пространство, който от идеализъм да се е добрал до върха. А и колцина са като нея да поназнайват поне по-още един чужд език.
  Образно казано, ако Желева не е цвете за мирисане и нула, това не означава, че евентуалният й заместник няма да бъде две нули придружени от съответния аромат. Ако има упреци към нея, то те трябва да се отправят към избиращият а не към избора му. И честно казано, малко съм притеснен от факта, че критикувайки изведнъж се оказахме в един екип с отбора на тройния впряг.

 7. Възможно ли е труд и бареков да се подготвят за края на Борисов и да очакват пак завръщането на комунистите въпреки че все още е прекалено рано.

 8. Нямам притеснения, че и друг споделя даден моя позиция, дори и да е Бареков. Г-н Танушев, не можем да си сменяме очилата, само за да сме различни.

 9. “Излагали сме се като нация. Пред кого, пред по-обиграните от нас в далаверата назначение в европейската комисия? Тя и Желева доскоро е въртяла далавери и значи бързо ще се научи. Както се казва това да ни е кусурът.”

  Жив е Бай Ганьо … в Лицето на Борис Танушев. Борисе, няма да ми повярваш, но не си прав. То и Бай Ганьо не би ми повярвал. Когато Желева преди месец ни дойде на крака във Вашингтон да крещи срещу публиката, всичко ни се изясни. Има запис от въпросната среща, присъства и журналист от Дойче Веле, да не кажеш че си измислям.

  А по-компетентни от Желева има бол, само че са политически неудобни. Да ти направя списък ?

 10. Към Жоржета Божанова:

  Точно така – фактът, че Станишев и компания се възползват сега от възможността, която им подари Борисов да си намерят кауза за опозиционната си пауза, не означава, че човек трябва отрича фактите, само , за да е на различна позиция от тяхната.
  Това искренота ме ядосва: със сагата Желева, за която отговорност носи самият той, Борисов поставя на изпитание дори симпатията симпатизантите си, които не искат да правят компромис с истината. Тук вече получавам упреци и намеци, че съм бил част от …машината на БСП.

  Този вид компромиси, да си замълчиш, за да не навредиш политически, в политиката се наричат “политическа целесъобразност”. Само че моя милост не се бори за постове и за благоволението на Шефа. Той да му мисли защо допуска това да се случва.
  Истината ми е по-ценна, независимо от това, че не ми е приятна ( колкото някоя хубава служба би била, вероятно).

 11. “политическа целесъобразност” като аргумент е една куха фраза, най-често означава: Прав/а си, обаче няма да стане. Оправдание като форма на отказ – отказ да се поеме отговорност, бягство от дискусия, отказ на говорещия да се лиши от дадени удобства. Културно изказана манипулация или културно изказано признание за несправяне. Най-лесно слабата позиция се защитава със “защото….”, целесъобразност. Ами да, винаги има някаква причина, затова е по-важно как постигаме целите.

  политикът била професията на постигнатите цели, казва един човек с изисквания да е морален, “десен” стожер. съвестта му се изчиствала, ако си постигнел целите. с една дума да кажеш, че банкерът трябва да получава от клиентите си бланко-чек. несериозно. аз лично бланко-чек не подписвам. може би и заради това не съм в политиката, българската. 🙂

 12. mda,

  според мен малко вероятно е точно това да чакат. твърде рано е да се говори за “бутване” на кабинета Борисов, както и вие отбелязвате. Просто наливат масло в огъня, по техни си, барековски трудови причини. просто се възползват от ситуацията. немците казват за подобни роли [Trittbrettfahrer] – възползват се от обстоятелсва, “стЕчени” от други. Засега само Борисов може да предизвика предсрочни избори, а не му остава още дълго време да е в състояние да разиграва този коз.

 13. Ами допуска да се случва, господин Инджев, защото не е обигран достатъчно. Не е като да е бил 45 години във властта. Лошото е, че като изритат и тези след 4 години (че може и по-малко), както не дадоха шанс на Костов да продължи започнатото, после пак ще агонизираме десетилетия. Това е “машината на БСП”. Не сте разбрал 🙂

 14. Г-н Инджев,истина ли е за ИСТИНАТА или не?Защото много хора пишат при Ив.Бедров обратното за вас.Нещо се обърквам.

 15. Към Жоржета Божанова:
  Не предлагам г-жо промяна на позициите, опазил ме Бог. Бих ли бил убедителен ако следвам конюнктурата а не съвестта си. Просто си задавам въпроси. Нали сте чули мъдростта, че трябва да се безпокоиш ако врагът ти почне да те хвали (в случая – е на твоето мнение). Съвсем принципно прокарвам идеята си, че за лошия избор (РЖ) е изключително отговорен избиращият (ББ). Ако има някакъв смисъл критиката към РЖ, то трижди повече тя трябва да е насочена към ББ. От некадърен избиращ не може да се очаква добър избор. В този смисъл, РЖ е една предизвестена жертва на критиките ни, едно умряло куче върху което се стоварват упреци, прекалено много за да не й създадат излишен ореол на жертва, докато всъщност тях трябва да ги поняся изключително този, който ни я подхвърли. Един пример – когато ви сервират фирясало блюдо, вашият рефлекс е да псувате менюто или готвача? С това не казвам, че само защото съм стигнал до извода, че изборът на ББ за комисар ще бъде необходимо лош ( поради афинитетът му към „приятелчетата”), не трябва да се критикува самият избор. Всяка една аномалия трябва да бъде посочвана, но трябва да има някаква мярка и да се прави разграничение между причина и следствие, за да не се впряга каруцата преди конете.

 16. Идея: прегледайте и ТВ внушенията, колега Инджев.
  Например предаването на уникалния нахалник Сл. Триф. по „любимата” Ви ченгесарска „бТВ”, с дата 13 ану 2010, 22.30 часа.
  Гост – червения рафиниран комуноид-фашизоид, земляка Рум. Пет., в ролята на словохвалебец на агента Гоце, български президент.
  Стана откровено ясен „журналиста-рекетьор”, подложката на всяка власт, по-точно на тези, които дават мангизи?
  Сега има думата Б. Б. – да докаже и да отговори на всички недобронамерени нападки, че е „техен” човек, защото упорито се говори, че след като не разсече агента Гоце на президентските избори има с него някаква „завера”…
  Нека финансовите проверки обхванат и „елита” на т. нар. ТВ шоу-мени, да не се занимават само с …урвите по чалгаджийниците.
  Плевенският тъпан, който до вчера приказваше как забогатял от мартенички и ходел със скъсани маратонки, подлежи на щателна проверка: по времето на Б.Б. като главен шериф се говореше, че с „шоуто” са се препирали от 200 до 300 хил. долара на ден чрез предаването – по времето, когато колегата Инджев го „самоубиха” по заповед на Гоце. А ухиленото лукановско протеже твърдеше, че съвсем законно се е виждал с феодалите Галеви, бивши барети, настоящи провинциални олигарси. И имал само някакво си апартаментче в столицата – а кога и как е купено? Сигурно със заплатата на партиен гаулайтер-кмет или министър на мафията… Или със „заплатите” от червените ченгесарски обръчи? А, бе – почнахте да ни правите на маймуни вече бе, селски тарикатчета. Понеже този, последния, много обичаше да говори за хигиена на обществото, за хигиена на политическото говорене и тем подобни „хигиени”, понеже сигурно вече е започнал да се къпе, откакто дойде в столицата, ще напомним на Б.Б., че хигиениста Цв.Цв. трябва да взема „пръскачката” на ПРЕДСТОЯЩОТО СЪВЕЩАНИЕ в МВР и да включва маркуча! Иначе „специалистите” по отвличанията, които може да се тълкуват и като предупредителна „хигиенна” мярка, контрапункт на липсващата „социална справедливост”, която е основната „куха” греда на комунистическата пропаганда, може да се „преквалифицират”. И да започнат да натискат спусъка по-често. Не смятате ли?
  Айде, Бойко, няма време!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.