Пропагандата ни господаря си мени, но нрава -не

Българската пропаганда господаря си мени, нрава обаче – не. Доказа го отново, като се постара да внуши, че Барозу бил подкрепил Желева. Само че от такава “подкрепа” дори и стабилно подкрепяният от населението Борисов някой ден ще се препъне.

Барозу просто прехвърли отговорността за всичко на Желева ( и на Борисов), като заяви, че вярва на НЕЙНИТЕ уверения. По абсолютно същият начин се дистанцира, като метна на българските власти отговорността за твърденията , че с документите й всичко е наред. С нито една дума не се ангажира в нейна подкрепа. Което си е дипломатично послание: оттеглете я!

Ще кажете, че пак нещо се заяждам с Първанов без да има повод ( но в ситуация, в която той мълчи и се наслаждава как се дави Борисов и как се излагат мнозина други, докато чакат него, св. Георги на бяло кон). Но доколкото става дума за рецидивизма на българските медии в упоритото им нежелание да разчетат самопризнанията в едно послание, напомням, че Първанов не е отрекъл до ден днешен, че му е бил подарен апартамент от негов спонсор. Той просто заяви, че всичко за материалното му положение било декларирано. Но не каза ясно: не, не съм получавал такъв подарък. Който смее, да рови и да доказва противното. И се оказа , че дори и онези, които посмяха да ровят ( в. “Капитал” доказаха, че има такъв подарък на третия ден след скандала от 8 октомври 2006 г.), не посмяха да публикуват собственото си разследване. Какво да говорим за останалите, които са далеч от класата и възможностите на “Капитал”!

Наказателните операции срещу волнодумството се правят именно с такава, с превантивна цел. И както се вижда, няма много желаещи да се съпротивяват срещу неписаното правило да не се дразни властта по особено болезнени въпроси.

И какво си мислят- че правят услуга на бате си Бойко? Ами нали по целия свят се говори и пише това:

Файненшъл таймс: Желева е най-зле представилият се кандидат за еврокомисар
16.01.2010 08:58
Настоящият български външен министър и бивш евродепутат Румяна Желева е най-лошо представилия се до момента кандидат за еврокомисар, сочи класация на вестник “Файненшъл Таймс”. Изданието поставя оценки от 1 до 5 на кандидатите, които до момента са били изслушани в Европейския парламент.

Желева е имала проблем както по отношение на политиката, така и с личната си почтеност. По време на нервното изслушване Желева е призовала евродепутатите да посетят родния й град, за да се запознаят с решенията на съда и опроверга като недостоверна информацията свързваща я с консултантска фирма.

Полемиката засенчи останалите й отговори за бъдещата й работа като еврокомисар, които бяха до голяма степен посредствени. /БГНЕС


И защо отново само в интернет е възможно човек да види реалистично погледнатия акцент? Като този:

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу защити българския кандидат за европейски комисар Румяна Желева, макар вяло и с общи аргументи.

Отговорите, дадени от нея, според много избраници и медии пък са били недостатъчни и са показали некомпетентност, а официалната оценка за нея беше слаб 2.

Председателят на ЕП Йежи Бузек подписа и изпрати писмо на Комисията по развитие с два въпроса към Барозу: дали Желева е дала всички необходими данни за себе си и дали има доверие, че тя може да се справи с ролята на комисар.

В отговора си Барозу казва, че смята декларацията за конфликт на интереси на Желева за “акуратна и пълна”, тъй като ТЯ Е ПОТВЪРДИЛА ТОВА по негова молба.

Той обаче подчертава, че ПО ПРИНЦИПразчита на истинността на личните декларации на кандидат-комисарите, тъй като в ЕС няма специално законодателство в тази насока. ( vesti.bg|)


И отново в интернет, но не и в “големите медии”, можете да намерите алтернативно становище на правителственото, макар и политически да изглежда също толкова пристрастно:

Огнян Герджиков: Становището в защита на Желева е абсолютен гаф
15 януари 2010, 20:10

Нов скандал се заформя около казуса „Желева”, след като министерството на правосъдието изпрати до Брюксел становище, в което твърди, че няма нарушения на специалното законодателство на Република България по отношение на несъвместимост и конфликт на интереси, допуснати от министъра на външните работи г-жа Румяна Желева.
Според документa, подписан от зам. министъра на правосъдието Жанета Петрова “в българската нормативна система няма разпоредба, създадена със закон, която да предвижда ограничение за едновременното извършване на търговска дейност и дейност като народен представител”.

Липсата на нарушение на българския кандидат за еврокомисар е обоснована с факта, че правилникът на Народното събрание не е закон.

Поради ключовото значение на становището и с цел обективност „БЛИЦ” потърси компетентното мнение на проф. Огнян Герджиков в качеството му изтъкнат юрист и бивш председател на Народното събрание.

Запознат съм с казуса – отговори проф. Герджиков. Този, който твърди, че правилникът на НС няма статут на закон, да се върне във втори курс на Юридическия факултет. Това е абсолютен гаф. Ако Румяна Желева може да се изложи в Брюксел излага само себе си. Но с едно такова официално становище се ангажира и съответно излага държавата. Това е недопустимо.

Запитан дали все пак въпросът не е спорен проф. Герджиков отговори: „Категорично не! То е ясно както, че след А идва Б.. /БЛИЦ


Нарочно не цитирам и други сайтове с критична оценка, защото са нарочени за политически пристрастни, макар да съдържат верни, според мен, анализи и коментари.

Разбира се, пропагандата не е всеобхватна и това е нейният истински проблем. Защото и малките пробиви в нейния похлупак, я обезсмислят във века на интернет и в дългосрочна перспектива я обричат на опозоряване. Написаното остава!

А ето какво съобщава като възможно развитие в. Дневник:

Казусът “Желева” в Брюксел може да бъде разрешен с второ препитване на българския комисар Румяна Желева от комисията на Европарламента за развитие, научи “Дневник” от източници в Брюксел. Този сценарий изглежда все по-вероятен на фона на увеличаващия се брой комисари, които разочароваха евродепутатите с представянето си на миналите тази седмица изслушвания”.


Ако тази информация се потвърди, ще бъде интересно да се видят тълкуванията и препоръките- не на последно място на самите медии в България. Добре ли ще е, според тях, пожарът да бъде потушен от българска страна, без да му се налива отново масло, или ще викаме “българи, юнаци”, на един унизителен поправителен изпит със същия кандидат, чиято репутация е безвъзвратно опетнена?

Отнасям се с най-голямо уважение към Магдебургския университет в Германия. Точно там, ако искате вярвайте, проф. Лихтенберг е преподавала преди няколко години на студенти български език по мои статии, оценени в езиково отношение от нея с много ласкателни за автора суперлативи. Така че не ми отива да иронизирам именно този университет –  по лични причини, така да се каже. И все пак: аргументът на г-н Борисов, че зад Желева стои образованието й от Магдебургския университет ( и това му стига, за да я смята за подготвена) , се спука пред очите на цели свят. И ще е най-добре този балон да не се кърпи и надува отново, защото дори и да литне на европейска орбита, ще си остане кърпен балон, на който ще пише неразбираемото за огромната част от Европа “ маде ин булгария”.

13 мнения за “Пропагандата ни господаря си мени, но нрава -не”

 1. “Този сценарий изглежда все по-вероятен на фона на увеличаващия се брой комисари, които разочароваха евродепутатите с представянето си на миналите тази седмица изслушвания”(виж статията по-горе)
  Затвърждава се мнението ми, че точно Румяна Желева трябва да стане българския еврокомисар. Ако ББ смени кандидатурата и ще бъда крайно разочарована.

 2. Да, наистина изглеждаше комично Инджиев (който иначе е подготвен и опитен журналист) в Новините, а после в Панорама да дава две общо взето различни в нюансите трактовки на отношението на Барозу, изразено в писмото му. (А то цялото писмо и даже цялята кореспондеция си е в нюансите). Сякаш не разбираше това, което самият той превежда. Сигурна съм, че вслучай на нужда винаги може да се позове на бързината и липсата на време.
  Мен вече на практика не ме интересува съдбата на Желева (която при други обстоятелства би била една мила, добра и компетентна авторка на рубрика в женско списание и мъжът и “би бил най щастливият човек на света”).
  Всичко това, което се случва вече показва грешка в системата – Министерството на правосъдието дере сто ризи, за да покаже, че Правилникът на НС не е закон (ами тогава не го спазвайте) и че човек на воля може да депутатства и да върти търговия (апропо дори на адвокатите е забранено на управляват търговски дружества с идеята че търговецът и защитникът на правата са несъвместими и са дейности, но пък депутат и търговец – защо не… Както се казваше в стария виц, те ако не продават ще умрат от глад).
  Но и това не е страшно, страшното е, че разбиранията ни за конфликт на интереси са системно различни от тези в белите страни. У нас ако ББ осигури държавни поръчки на жена си за милиони – не трогва никого, защо да ни трогва някакви декларация на външния министър.
  Тези, които днес управляват България са далеч от всички ценности, които са важни в една демократична държава и това е потресителното до сълзи.
  Та въпросът със Желева е повече от ясен, в шеметната си кариера тя отдавна е преминала нивото си на некомпетентност, единственият сюжет за следене ще остане доколко руските лобисти са способни да пробутат своето протеже (или троянския си кон) в пазухата на Европа – в нейния главен изпълнителен орган. Ако не успеят – може би надутият до прокомерност син балон на ББ (не без активното до малоумие участие на шефовете на ЕНП) има шансове да спихне до по- поносими размери.
  “Останалото е мълчание…”

 3. Изразът “кърпен балон” имам чувството, че може да прерасне в нещо много повече от това, а именно в една много изразителна метафора, характеризираща бъдещето на самия Бойко Борисов…

 4. Впрочем, пропуснах да добавя нещо важно. Наистина тезата, която сега се лансира от олигархичната пропаганда, е следната: и другите кандидати за еврокомисари са не по-добре подготвени от “нашто Румянче”, ала само с него, милото, се заяждат! Някои дори запретнаха ръкави да доказват, че да си европейски комисар изобщо не се искало някаква компетентност, щото длъжността била представителна и пр. Способни са на всякакви салтоморталета наште платени писачи само и само да оправдят парите, които им лепят на челото…

 5. За жалост, прав сте. Според мен Р. Желева трябва да се оттегли не само като кандидат за еврокомисар, но и като министър на външите работи на България (та с какви очи тя ще ни представя пред света след всичко това). Има ли смисъл да се изчаква гласуването на парламента, или редица наши юристи да доказват има ли нарушение или не. Както и да се подхвърлят разни писма-питания към Барозу с въпроси компететна ли е Желева или не. Няма две мнения по въпроса, да Желева се изложи, изложи и нас, без значение за коя партия сме гласували. Ето защо, считам, че ще е най-добре да си тръгне, за да не се нагнетява повече напрежение. Няма значение от кого си номиран, и кой те е подкрепил, когато не си готов и не си се справил, е по-добре да се извиниш за неоправданото доверие и да си тръгнеш, отколкото да се създават условия за допълнителни лъжи, пазарлъци, неловки ситуации, и разстройване на хора като мен, на които им пука как ще бъдат представени пред Европа.

 6. Нека запомним името на зам. министър на правосъдието Жанета Петрова – нейното търкувание, че “правилникът не е закон” е невероятно нагъл пример за изпълняване на политическа поръчка на министър-председателя.В новото си развитие гафът с лицето Желева добива неочаквано едно ново драматично измерение – верноподаничеството на българските висши чиновници, което е над отговорността им пред законите.Може ли след това официално изявление на Министерството на правосъдието да вярваме в сериозността и искреността на провъзгласеното от сегашното правителство намерение да подобри рязко правораздавателната система? Кой се бори срещу аморалността на Висшия съдебен съвет? – Аморалната Жанета Петрова, чието лекомислие е равно на това на Желева.Нали чувствате, че жребият за извършване на нечистивата поръчка е паднал на нея и тя – наверно треперейки от безпокойство – е разчитала, че ние, българските будали и европейския будала Бароузо ще й повярваме! Преди знаехме, че схемата 8-5-3 създава корупцията в институциите. Сега каква е схемата? 1-0-0, каква друга!Несполучливия случай с питомката на схемата 1-0-0 Жулева поражда верижна реакция с увеличаващи се размери – гафа на Министерството на правосъдието е още по-голям взрив на схемата 1-0-0.Давате ли си сметка? Е, на кого да разчитаме за измъкването на тази страна от зловонието на циганска махала на Европа? Засега ни остава възможността на търсим утеха в мъдростта на една някогашна песен – “Пием, пеем, пушииим, дамаджани сушииим, да живеят тарикатите!”

 7. Според мен не е никак случайно, че името на министър Попова не седи по документа. Твърдението на Петрова, че правилникът не е Закон, наистина е нагло тълкувание. Това значи ли, че този правилник може да се нарушава???

  Иво, отново прекрасен коментар. Спомням си заглавията на някои официози, като Стандарт, който крещеше на първа страница, че Първанова опетнила не Желева, а България (все едно Първанова е била препитвана за комисар), или тези, принадлежащи на Кръстева….

  Рано или късно народът ще се усети, че истината се е пренесла в интернет. И тогава, надявам се, всичко ще си дойде по местата…

 8. Не се разбирам добре с българите и за това ще попитам.

  Кой е тоя проф. Герджиков?
  Ако е Народен Представител в Народното Събрание, не знае ли че неговата КОМПЕТЕНТНОСТ е ДА ГЛАСУВА (за, въздържал се, против) в Народното събрание и че неговите приказки НЯМАТ АБСОЛЮТНО НИКАКВА СТОЙНОСТ извън Народното събрание, дори казани като “изтъкнат юрист и бивш председател на Народното събрание.”
  Или нещо бъркам?

  Бъркам ли, че КОМПЕТЕНТЕН да се произнася по Български закони е:
  Конституционния съд (със строго ОГРАНИЧЕНИ правомощия),
  Министерството на Правосъдието.

  Има ли друг КОМПЕТЕНТЕН да се произнася по Български закони?

  Изобщо каква е тая … всеки да си приказва каквото му хрумне и за когото му скимне?

 9. Г-н Спас,важното е да се създава суматоха в България.И за това всеки си дрънка неговата камбана.Ако трябва и баба Куна от село ще се включи,за да се изкаже компетентно като гласът на народа.Какво тук значи някакъв си съд,европейска комисия или Барозу?Само дето още не са ни цитирали Кутев,Курнелия и Р.Петков.Пък и самата Меглена Кунева,заради която се завъртя всичко.

 10. Спасе – ами в България всеки стана КОМПЕТЕНТЕН, поради НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА на съответните власти, министерства, ведомства, лица и т.н. и т.н. Ако изброените по-горе респектираха с документите, тълкуванията, проявите си, изказванията и пр. и пр. т.е. създаваха стандарти за принципност и отговорност, щеше да има много по-малко КОМПЕТЕНТНИ да ги критикуват, а те самите наистина щяха да тежат на местата си. И хората да им вярват.

 11. боже мой, обществото ни е разделено почти по равно “за” и “против” Желева, грубо казано. срамът е от грешките й при представянето, никой не вярва, както тя се зарича, че повърхностносто й представяне било защото загубила самообладание. ако его така й пречи, че загубва представа, че египет не е в близкия изток, че сомалия, с която от месеци се занимава подопечното й външно министерство е раздробена на три условно наречени държави, и е без инфраструктура, ако беше честна и открита, да не говори вятърничави глупости за талибаните, ако…имаше възпитание и достойнство, за да не вкарва страната в кухненска кавга на еврпоейски терен…ако английският й беше по-добър, ако…само оставката й – лична, ще й спести достойнството, а б.б, да не мисли, ами да намери друг говорещ чужди езици, може и да не е облечен в шанел, както видяхме в ес това не е задължително…

 12. След Първанова, сега Жанета Петрова виновна = била дала неправилно тълкуване, че Правилника на НС не бил закон. Ами не е. Ако приемем, че е закон, излиза че депутатите не спазват закон (Правилника)като, например, гласуват с чужди карти или на воля си депутатстват и си въртят търговия (по Р. Ковачева по горе) и те точно това правят. Защото ако не продават, е сигурно няма да умрат от глад, но няма да се возят на яхти. И нашите депутати доказаха на практика, че депутат и търговец са напълно съвместими дейности. Сега се опитавме да въведем този челен опит в Европата, ама те нали са консевативни, не приемат. Няма да се отказваме, те все един ден ще клекнат.
  Аз,един изтъкнат не-специалист по правни въпроси, си мисля, че Законите са закони за да се изпълняват, а като не се изпълняват, се търпят наказания. Да сте чули някой депутат да е даден на съд за неспазване на правилника, не питам дали е бил осъден. Е Цецка глоби Доган дето не ходел на работа (защото съгл. Правилника трябало да се ходи на заседанията на НС, моля ви се) и след тази глоба, като гледам този човек залиня. Да не ходим по-нататък, дали пък законите приети с гласуване с чужди карти са легитимни. Наистина някои трябва да се върнат в първи курс, но не съм сигурна, че това ще да само ЖП. Така е, дами и господа, балоните един ден се пукат; това им е работата на балоните, да се пукат. Имаше една детска песничка- балонът се надува, надува и….пук! Още едно добро нещо случващо се в държавата – разбрахме, че Правилника на НС не е закон. Както казва една приятелка, няма ситуация от която да не се извлече полза, в случая – ползата е за целия народ.
  Поздрави.

 13. Някой дали има отговора на Барозо, може би линк, но оригинала на английски.
  И ако може г-н Инджев да коментира само него, а не какво кой се е изказал по въпроса. Защото няма нужда да се продължава тази истерия.
  От коментариите, на които се начетох, към многобройните постинги на г-н Инджев /Така ли се казват материалите?/ ясно виждам, че много малко от пишещите тук действително са прослушали цялото прослушване на г-жа Желева.
  Затова предлагам по-добре да се занимаем с проблема на Мехмед и Инджи. И филма не сме гледали като хората, но пък мнения за коментар имаме, дал господ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.