Светът се вълнува по казуса “Желева”, а Първанов се крие

“Напрежението нараства след бурното изслушване на кандидата във вторник. “Най-доброто което може да стане сега е г-жа Желева да се оттегли,” заяви британският либерал Андрю Дъф, докладчик на Европарламента за изслушванията. “Ако г-жа Желева остане в екипа, има риск зелените и либералите, крайно левите и социалистите да откажат да одобрят комисията”. Според Дъф, Европарламентът не може да си позволи да приеме корумпиран комисар, който освен това показа и спорни способности”.

Напрежението нараства, но според френския “Монд”, който пише това. И според британският “Файненшъл таймс”, който обяви Желева без конкуренция по слабо представяне. И според “Ню Йорк таймс”, който изобрети единица мярка за незнание и неможене – една Желева. И според руския печат, и според световните агенции…

Само не и според българския президент Георги Първанов. Правилна, или не, пристрастна или не, адекватна или не- позиция имат всички политически фактори . От Борисов, Станишев, Сидеров, Янев, Костов и техните партии, до последния чичо в държавата, може би. И ако единствените “мълчаливци” сред ключовите политици, Доган и Симеон, могат да си го позволят на правата на опозиционери, Първанов също ли е в опозиция? И на какво?

Сигурно е много хитро да си траеш, когато цялата държава се гърчи в безподобен линч на стълба на позора. Но е също така и подло. Горе –долу и Сталин е изчаквал така капиталистите да си прегризат гърлата във Втората световна война и после с един удар да се намеси, за да установи мечтаното световно господство. Сметките му се оказали криви, но наполовина – половин Европа паднала все пак във владенията му в крайна сметка, макар и на цена, която не очаквал ( и която в стратегическа перспектива превърна СССР в губещ спрямо победените Германия, Япония и Италия).

Мащабът в нашия случай е много различен, но манталитетът на “изчакващия” е същият. Явно хитрецът от “Дондуков” се надява леви и десни, царисти и гербери да се изтощят взаимно и той мъдро да се яви да раздава оценки тогава, когато вече всеки ще може, защото ще има свършени факти.

Не беше ли държавният глава уж нещо като балансьор? Или той предявява такива претенции само, когато му изнася?

Няма го. Ако се съди по официалния му сайт, не е генерирал никакво събитие от една седмица. На 12 януари е изпратил поздрави на хърватския си колега Иво Йосипович по случай изборната му победа. Предишните две “събития” са от 6 януари, когато осветил знамена и от 22 декември миналата година, когато украсявал коледно дърво с дечица пред служебните си помещения.

Такава “ваканция” не може да си позволи нито бизнесмен, нито който и да било друг държавен чиновник. Само че кой да го “събуди” от удобния зимен сън? Опозицията е социалистическа и по дефиниция си го харесва, колкото и да хърка. А медиите предпочитат да се правят, че го няма. Той на въпроси не отговаря. Предизвиква си ги, когато му потрябват, за да даде правилните отговори. Защо да се напъват, той ще си избере и момента и трибуната, когато си реши.

Има обаче един незаобиколим фактор в страната. Казва се Бойко Борисов. Той твърди, че му е важно да си сътрудничи с президента в името на България. Нима и на него Първанов отказва да демонстрира публична позиция? Или му я съобщава на ухо, но е такава, че не става за преразказ?

Ако такова им е сътрудничеството, значи ни предстоят “интересни времена”.

45 мнения за “Светът се вълнува по казуса “Желева”, а Първанов се крие”

 1. Първанов не се крие, Първанов изчаква. Разполага с много силен коз и кога ще го изиграе, съгласете се, ще прецени играчът, а не кибиците. Не случайно прякорът му е Точния Мерник, а инстинктът му на Голям Бял Ловец никога не му е изневерявал. Ще помоля кибиците да не безпокоят прекомерно играчите със своите подмятания. А ако имат здрави гащи и вярват в добрия си късмет, нека се включат в играта.

 2. Апропо, ББ и РЖ още ли не са разбрали, че целият свят очаква от тях да оттеглят несполучливата си кандидатура?

 3. То няма как да не мълчи. Все пак са един отбор с ББ. По-интересно за мен е пълното мълчание на Костов и сините смърфове 🙂
  Нещо съвсем замириса на политически трупове…..
  Не е ли време да се поиска закриване на десницата от прехода, за да разчисти място за здравите сили?

 4. Към пенчо питанката:
  Костов заяви, че Румяна Желева е трябвало да се подготви по-добре и че това явно е е бил един мъчен изпит за нея, но каза също, че България била единствената, която работи срещу своя кандидат ( цитирам общо, по смисъл).

 5. Пенчо Курабийката до Пенчо Питанката

  И ти ли искаш някой да поразчисти пред теб за осъществяване на лидерските амбиции, които наскоро си почувствал дълбоко у себе си? “Здравите сили” отдавна сме заели фронта. Напролет иди и пусни бюлетината за Станишев и да видиш как изведнъж ще се развидели пред теб. Защото копнежите ти по някакви нови “здрави сили” само те издават, че си изпуснал и последния влак. Сега може да разчиташ само на “случаен превоз”. Ама, ти пробвай, все пак, то мат’риял наспорил в тая наша татковина.

 6. @Не е ли време да се поиска закриване на десницата от прехода, за да разчисти място за здравите сили@

  Последните думи да ви напомнят на нещо ? За здравите сили ?

 7. Само българите могат да изберат президент от типа на гоце! Във всяка нормална държава със себеуважаваща се нация този комсомолец щеше да е натикан в блатото на аутсайдерите! Българите го избраха и за втори мандат!!!! Нямам думи!

 8. Питанке, все още Костов ли е универсалният злодей и зло за всичко случващо се България?

 9. Радио “Ереван” отговаря на запитване.

  – Какъв е отговорът на режима в София по казуса “Желева”?
  – “Герб и чук!”

 10. Не, че не би трябвало да разобличаваме лицемерието и тарикатщините на тази личност, олицетворяваща апаратните умения на средния номенклатурен косомолски ешалон на БКП, но защо забравяме и нашите мнения в навечерито на победата на сегашната управляваща политическа сила. Какво излиза, че увлечени от остроумните си словоизлияния, без никакви ангажименти, сега раздаваме закъсняли оценки, при наличието на свършени факти. Колцина от нас, острумниците, разбираха тогава, че на смяна на едни апаратчици и агенти идват по-страшни, по-безскруполни и неграмотни? И колцина го казаха? Да, и това е публицистика. Но я разтворете писанията на Захари Стоянов и Димитър Петков. Ще видите, че истините там се казват на прав текст и за това след тях е имало действия и много последователи. А сега, само анонимни острумия. Отново чакаме друг да ни “освободи”! Само, че Европата няма да се втурне урболешката кум проливите, а ще ни остави да си изпием до дъно срама. И много бързо ще се стопят награбените и препрани пари, красивата ни някога държава ще се превърне в бунище, архитектурно, ядрено и природно, а интелигентите ни, обаждайки се през чалгата, ще си продават един на друг фасони!

 11. Светът се вълнува по казуса „Желева“. НИМА?

  А заглавието ми звучи като 24 часа.

  Извинявай.

 12. В една компютърна система си има администриране. Опитвам се да си представя как би работил компютър с административно звено, което не само че не е в състояние да установи еднозначност между идващите данни и последващата му активност, но и проявява тенденция да използва този си дефект за цели извън целите на компютърната система. Горе-долу такава е ситуацията и с характеристиката, която си самоизгради г-жа Желева и възможността тя да се приеме в администрацията на ЕС. Нещо повече – предстои винаги да има подозрение към реалните способности на кой да е по-нататъшен български представител. Що се отнася специално до корупцията, има я навярно в изобилие и в администрацията на ЕС. Но мисля, че трябва да се прави разлика – онази е корупция в една много стабилна и многовариантна финансова и икономическа среда и “играта” се състои в усещането докъде можеш да “пипаш” безопасно за нейната стабилност. Докато у нас всяка корупция е просто гибелна, но корумпираните отказват да си дадат сметка за това. Струва ми се, че г-жа Желева не просто е провокирала съмнения, че е способне да се включи в “играта” на Европейско равнище, а и че в България трудно ще се намери такъв “състезател”. Според мен в тази ситуация г-н Президентът и да иска, не би могъл да се изяви публично адекватно и или търси някакво решение, или го чака “отнякъде”, или просто се е “снишил” (ударението на първата сричка).

 13. И още нещо – в момента ББ прави тотален геноцид върху средната класа с реално увеличение на даньчното бреме за сметка на едрите играчи.
  А това също се подкрепя (с мълчаливото съгласие) на десницата от прехода.

 14. Към Спас:

  Ако има за какво да се извиняваш, това са нападките ти към моята персона по други форуми, където сте се събрали да се оплаквате и да ме ругаете на воля, след което се явяваш тук с уж невинни забележчици.

  А пък като си такъв майстор на заглавията, вземи та първо си покажи физиономията , името си, а после напиши достатъчно добър текст и намери пътя към публикуването му, че да му се възхитим. Иначе се изявяваш просто като един паразит, който дебне от засада как да наплюе обекта на своята омраза.

 15. Първанов мълчи и се крие подобно на лисица; и от двата му мандата имаше единствено тази полза, че понеже като ловец се занимаваше с преследване и на лисици, поне успя да научи манталитета и поведението на им, та почна да им подражава и като Президент и сам да се държи в решаващи моменти като лисица.

  От тази гледна точка кой ще се осмели да твърди, че нямало никаква полза от ловджийството в битието на този наш подражател на бай Тодор Живков и на приятеля му Пенчо Кубадински?

 16. Сега Иво сигурно пак ще ми се разсърди, ама какво да правя като руснаците ме научиха на пустия си абстрактен хумор. Не го зная този Спас, ама на мен ми хрумнаха няколко заглавия. 🙂

  Ето няколко заглавия от бъдещата демократична преса:
  “Първанов преизбран, Инджев си скубе косите”;
  “Пожарникаря губи изборите, Станишев- премиер, Инджев празнува Пирова победа”;
  “Индже(в) на раздумка при Венета за хайдутлука по Костово време”;
  “Инджев отново прицелен “В десятката”, Първанов го амнистира послучай 9 септември”
  “Ама то било наше момче, бе”

 17. Леко встрани от темата, но по повод коментарите. Наистина може да забележи един нюанс, който увлечени в злободневното можем да изтървем 🙂 – Костов, който довчера беше виновен за всичко – именно всичко – от съсипването на държавата до природните явления и венерическите болести – не е бил обвиняван от никого за представянето на Румяна Желева. Това не може да се окачестви по никакъв друг начин освен като феноменологично преобръщане на нагласите 🙂

 18. Раличке, Раличке, напълно сигурна ли си, че искаш да употребиш точно определението “феноменологично”, а не “феноменално”? Защото едното ни препраща към феноменологията на Хусерл (с която коментаторите не са длъжни да са запознати), а второто към ръзбирането за изключителност (във всичките й форми и парадоксални флуктуации). Когато човек твърди, че се занимава с журналистика, трябва да избягва двусмислието и неопределеността на думичките. А иначе, просто да интелигентничим с купешки думички… за да се представим на публиката. Ми, тя твойта работа досущ като Желевата.

 19. По повод коментара на Стоян Дончев

  Ако през миналата година не сте разбрали, “че на смяна на едни апаратчици и агенти идват по-страшни, по-безскруполни (между другото думата се пише безскрупУлни) и неграмотни? И колцина го казаха?” и сте гласували за тях, значи интелектуално не стоите много по-високо от Желева. Впрочем Станишев казваше такива неща, но те във Вашето съзнание отскачаха от Бойко Борисов като от тефлонов тиган. Защото за много от Вашего брата не е важно какво се казва, а кой го казва. Готови сте да приемето всякакъв профан. Докато разсъждавате по тзи начин на всеки избори ще се разочаровате.

  А Иво много се е впрегнал с този Първанов, бе! Не минава материал без да го спомене с повод и без повод. Какво трябва да каже Първанов – че Желева не става? Това го разбраха и децата. Той й показа какво мисли за нея по повод уволняването на посланиците, които не бяха никакви комунисти и Иво го знае прекрасно, защото ги познава. Ако го каже, Иво ще напише, че късно живее и върви след събитията. Сигурно много боли да ти разкрият инсинуацийката по повод на Първанов и да те уволнят за нея, слад като си мислиш, че си я скроил гениално. Колко само материали трябва да се изпишат, за да се намали тази болка.

 20. До : пенчо питанката

  Искането да се закрие една политическа патия,за да дойде друга е или диктатура,или комплексарщина.Нито една партия не пречи на друга-мястото за политически партии е космически безкрайно,но друг е въпроса-до колко е полезно.Всяка партия може да излезе с политическа платформа-ако е дясна-има толкова много варианти за изява . Но тука вече трябва да разграничаваме партиите не по десни-леви,а по морални и неморални,по истински и неистински.Пропагандната Промишленост бълва непредсанно продукция-все ментета.За мене последния артикул беше Яни Янев и РЗДС.Яж беше дясна-а тръгна преди комунистите да сваля ГЕРБ -които все пак са подкрепени от Европейската Народна Партия.Партиите могат да ги закриват само избирателите-и да откриват нови-пак избирателите- и да си сърбат попарата-пак избирателите

 21. Първан Първанов:@Сигурно много боли да ти разкрият инсинуацийката по повод на Първанов и да те уволнят за нея, слад като си мислиш, че си я скроил гениално. Колко само материали трябва да се изпишат, за да се намали тази болка.@

  Не се прави на глупак. Много добре знаеш за историята, но просто си подъл и си мислиш, че можеш да обиждаш хората с някакви подмятания. Дори аз знам, че в споменатото предаване е било упоменато, че не става въпрос за факт, а за слух и така е спазено основно изискване….

  Как ще коментираш споменаването на Първанов като бракониер в научно списание ? Не те ли минава през главата, че на Първанов никой не задава неудобни върпоси?? Не ти ли се струва странно, че ти можеш да подмяташ тук каквото си искаш и авторът да ти търпи глупостите, а президентът като публична личност се крие за наудобни, но важни въпроси..

 22. до Костовист
  Защо въобще слагаме знак на равенство между лидерите и партиите – това да не са ООД-та.
  Никога не съм искал или бил марксист няма да стана и костовист, защото аз съм свободен човек а не придатък или продължение на някой друг човек или идеология.

  Костов е интелигентен и му имам уваженито – все пак това е един от малкото за които съм гласувал и е свършил нещо полезно за БГ.
  За съжаление поведението – да стоиш на инат не е най-доброто нещо в политическата система където и да е.
  Не смятам, че трябва да се закрие ДСБ, тя така или иначе е на път да го направи сама. Проблема е, че старите и изхабени по една или друга причина фигури не правят място на новите поколения. Но ако погледнем БГ историята от края на 19 век до сега такива примери колкото искаме. То си ни е характерно. Също както е характерно лепенето на етикети върху другите или върху самите нас.

  Аз лично не съм участвал в партия и не желая да участвам. Камъкът си тежи на мястото – в случая в моята професия.
  Не ми вменявайте разни тоталитарни приьоми при положение, че десницата отдавна се е разделила на две – лидерското направление и клиентелисткото направление.
  За мен и двете са еднакво порочни. За това и призовавам сините лидери да се оттеглят и освободят място за нови и здрави сили. Ако искат да закриват партиите ако искат просто да се отдръпнат назад като лидери и да останат просто като едни съветници. Така дори ще имат много по-голям успех, защото ще съчетаят своят опит с доверието към новите лица.
  Все пак в България има едва няколко стотин хиляди трезвомислещи граждани и мисля, че няколко десни партии са им малко множко.

  Основен похват на пропагантата е – когато не можеш да запушиш устата на истината създай хиляди паралелни полуистини и така всички ще забравят истината.

  Отностно платформите – на ДСБ може да се каже, че е най-квалитетна. Но има един проблем – липсата на каквото и да било доверие от масовата електорална единица. А това е най-сигурният начин да отклониш хората от тази платформа.

  И още нещо – ако Костов наистина е толкова принципен защо допусна да е заедно с ББ в една формация – ЕНП?
  Ако ЕНП е харесала ББ защото си води някаква нейната политика, защо Костов не я напусна а остана и ЛЕГИТИМИРА ББ??

 23. @Джедай
  Само за яснота – използвах точно думата, която исках. Постингът беше от начало до край ироничен, ако това ви е убягнало, вероятно вината е моя …

 24. за Ралица Ковачева

  Понеже не се познаваме – преди години, когато всички плюеха по Костов им казвах – не е правилно, това е активно мероприятие. Сега когато вече е пределно ясно и много от тези които го плюеха започнаха да говорят обратното това аз призовавам да се оттегли защото неговото присъствие в политиката води до много повече щети за него и за всички дясно мислещи.
  Според мен СЕГА е момента свободомислещите хора да започнат да се реорганизират без да разчитат на Костов или другите десни политици на прехода.
  Винаги съм смятал, че човек трябва да знае мярката и да се спре преди да залитне по нанадолнището.
  Надявам се да съм успял да те накарам да погледнеш малко в дълбочина на нещата за които говоря.

 25. Отностно Първанов
  Той принадлижи към БКП
  А БКП винаги е имала афинитет към партийния канибализъм – подмазване и снижаване докато героят падне и стане удобен за консумация.
  Така е било, така и ще бъде.
  Нищо ново под слънцето, за това и не виждам смисъл да коментирам очевидни неща.

 26. “С вас беше Ралица Ковачева. Казах ви каквото исках да ви кажа с думичките, с които исках да ви го кажа. Ако нещо ви е убягнало, вината вероятно е моя. Бъдете с Rе-TV и с мен- Ралица Ковачева, и утре!”

  Не е за учудване, че утре никой няма да бъде с Rе-TV и Ралица Ковачева. Колкото до мен, аз научих, че такава телевизия е съществувала едва след прекратяването й. Неслучайно, може би! Ще потърся някакви материали в You Tube, за да видя що за чудо е било.

 27. първанов, първенюта, престъпници,първосигнални, политици,прощъпалници,профани – продъниха държавата отново

 28. Питанке, Питанке, на такива хора като теб свобода не бива да им се дава, защото я превръщат в слободия, водеща до универсална безнаказаност. Тръстика, клатена от вятъра си ти. Свободата е за индивиди с ум, разум и свободна воля (ако изобщо съществува свободна воля, а не е само хитрост на мировия разум). За какъв партиен канибализъм говориш в случая с Първанов. Човекът заяви на всеослушание, че няма да се връща обратно в БСП, а ще подготвя нов ляв проект. Никой в БСП не очаква той да падне, та да го схрускат за закуска. Напротив, заинтересовани са да привлече електорална сила в лявото пространство. И защо се позоваваш тъкмо на БКП, та в коя политическа партия по света не е така?

 29. Айдеее, и тук са изпълзели “здрави сили” от платените на Позитано…

  До Първан Първанов: Постинга ти е досуш като усмивчицата на Гоце, Хамстера и Сава-ГНУСЕН.

 30. Тук му е мястото,да добавя,че много ви се радвам и особено на тези,които -особено жените-са будни,смели и компетентни,а тъй като вероятно,ще ми се наложи,да понамаля “бременното”
  темпо 2010 г.,благодаря на г-н Инджев и на всеки вас,тъй като ви имаше в нелеки времена….
  Току що министър Младенов,който е адашаш на сина ми,показа що е то
  ————————————
  … уважение към държавността…..
  ————————————
  ако един ден увековечи и името на “Тервел”,за да бразди морските шширини като първият радетел за европейското развитие на България …..
  а и ако медувременно,съм ви оставил… просто бъдете винаги българи на правилната България !!!

 31. Джедая,
  Изпуснатото не се наваксва. Както изпуснахте “На четири очи с Цветанка Ризова”, с гост Иван Костов, докато щракахте на компютъра.

 32. Драги Джедай, много ти се подава червената партенка, щом не си и чул за Ре:ТВ. Това беше глътка въздух за нормалните, критични, (условно) десни, градски,, интелигентни и проевропейски хора. Остров на нормалната информация и коментар сред цялата смрад и кичозна гюрюлтия и простотия на лорчета, валерии, брези, борове, венети, двата опосума Иван и Андрей, учиндолски простаци и т.н. А Ралица Ковачева е честен и непримирим хард-журналист: че то у нас си е чисто самоубийство да си признаеш като нея, че имаш десни убеждения. Виж да беше възхвалявала Гоце Сырыщныка, да беше се подмокряла като анализира в ТРУП “загадъчното мълчание” на Доган като най-висша социолиберална експликация на векторната еманация в контекстуалната реализация на трансцеденталната медитация; да беше галила бицепсите на ББ- щеше да е ОК. Бъди наистина Джедай, не Джидия!

 33. До пенчо питанката,

  Ето отново ,,,,”За това и призовавам сините лидери да се оттеглят и освободят място за нови и здрави сили. ….”

  Вие заявявате,че сте свободен човек,но се оказва с тезо думи,че сте пленник на Пропагандата в България. Вие сте човек,който няма собствено мнение и черпи с пълни шепи готов продукт от медийните издания на Пропагандната Промишленост. ОК- да се приемем-маха се Костов-нали махна от СДС-кой дойде ? Пламен Юруков . Какво направи Пламен Юруков ?? Направи заявка за коалиция на СДС с ДПС ! Уважаеми свободен “пенчо питанката”-следите ли фактите ? Нали сте свободен-защо не се гнусите от това действие на Пламен Юруков ? Ами какво пречи Костов да се съберат..импровизирам..Яне,Мария Капон…..всички които претендират ,че са новите “десни”-и да заявят и засенчат всяка политическа конкуренция ? Нима г-на пенчо питанката,ще гласува механично или математически за следващите,просто защото те са се самоопределили за следващите “десни ” ?
  Смепно е да се каже- да се махне Костов,да дойдет другите-ами той се е махнал-нито има вестници,нито ТВ. Истината е,че дори Иван Костов да се махне-пенчо питанката отново няма да знае закой да гласува.

 34. Джедай, разговорът с теб ми е откровено безинтересен. Но това, което се налага да уточня, както виждам от последния ти коментар е, че с журналистката от retv имаме еднакви имена … Случайно…

 35. Какъв “Джедай”,
  този е човек на “Империята на злото”.Толкова са грозно-различими с омразата си.

 36. А иначе, Джедай, за феноменологията – можем и за Хусерл, и за Роман Ингарден да си говорим в контекста на друг интелектуален дебат, дето се казва. Имам ги и двамата, че съм ги и чел доста подробно, което си е чиста дивотия от гледна точка на БГ духовния кръгозор. Както и да е… Пак казвам, че Ралица Ковачева- ник, мистификация или вторичен “автоник”- заслужава уважение и като умна форумка, и като достойна журналистка. Виж и блога, бе, приятелю Джедай!Имаше тези дни и една статия в СЕГА-рядко откровен по нравствените си фундаменти текст.

 37. Преди време бях поздравил г-н Инджев с джедайския поздрав, но покрай силата съм му привлякъл изглежда и българските й аватари…

  Джедай, успокой малко топката, на тъч линията си.
  Понеже Ангел Грънчаров премина вече през блога, налага се аз да се намеся в езиковия ти спор. Ралица напълно уместно употребява термина. Може и да е феноменално явление за българските ширини някой от универсален злодей, да бъде разжалван до местен такъв. Но като показно, ЯВНО преобръщане на нагласите, това си е феноменологично събитие (не може да се каже феномно събитие) – от феноме – ЯВЯВАМ СЕ, проявявам се видимо, в противовес на априорната (универсален злодей) и недоказуема същност на нещата. Защото преди Хусерл Кант е този, който теоретизира феномените и познанието им чрез ноумените ( а не чрез левитацията).
  Забелязах обаче, че и Блез Паскал на едно място си включил (пасажа за тръстиката). Разбира се, съвпадението може и да е случайно, но ако не е, ще те помоля ти самият да не „интелигентничиш с купешки думи”. Разбери и за какво ти намеква Стамбо, в стил почти Д-р Николай Михайлов, но затова пък точно както ти си го търсиш.
  Но да спра дотук, че ще взема аз да изкарам топката в аут.

  П.с. Съжалявам, че нищо не казвам по същество за темата на статията, но пък Първанов е нещо като запазена територия на Иво Инджев и трудно може да се добави нещо по-различно към направените вече изводи.

 38. До Ралица Ковачева

  Ха, фръцла такава, аз и без друго си падам по червени другарки като Черил Коул:

  http://www.youtube.com/watch?v=nAPqjgDrqOQ&feature=channel

  Не виждам с какво форумното пространство на блога печели от това, че не сте Ралица Ковачева от Ре-ТВ, както не разбирам и какво чак толкова би загубил, ако бяхте. И така, и иначе- само бял шум.

 39. Със сигурност ни предстоят “интересни времена” и със сигурност “му” съобщава позицията си на ухо. Напълно споделям анализа ти, Иво. В мойте представи, обаче, Първанов никога не е бил балансъор, а ненужен баласт за българската политика в прехода. Непоправимо в момента обстоятелство. Сравнението със Сталин също е подходящо, защото в “тяхната” йерархия на ценностите най-големия сатрап в историята на човечеството ще си остане най-обожавания кумир, поради “великото отвращение към човека”, както е написал Ницше. Но в либералната философия има един модел, който много точно характеризира стратегията на “изчакването” и се нарича “дилемата на затворника”. И е типична за българската политическа класа. Не изказваш мнението си от страх да понесеш отговорност за това. А “зубрачката” Желева едва ли някога ще разбере в какви сложни политически интриги е навлязла със своето простодушие.

 40. Всъщност кой е този Юруков? 🙂
  Самият факт, че преди малко се опитах да си спомня кой е шефа на СДС е достатъчно показателен за политиката на тази партия.
  Да я наречем просто – незабележима.

 41. Към Иво Инджев
  Извинявай, че правя този личен коментар, малко ми е неудобно, но мисля че се налага, както виждам от горните коментари, все пак човек трябва добросъвестно да изказва мнение…
  Към Стамбо и Борис Танушев
  Присъединявам към всички добри думи по адрес на Ралица Ковачева (журналистката от re: tv) и уточнявам, че не съм нея. Не е редно да се кича с нейните лаври и не е редно да я ангажирам със собствените си размисли. Подвеждането е абсолютно непреднамерено, просто донякъде вероятно старомодно използвам собственото си име под коментарите си и не бях си дала сметка за двусмислието, което може да се получи от съвпаденито на имената, но в тази дискусия се е случило. Може би можех да проявя повече въображение и да се кръстя Люк Скайуокър или Дарт Вейдър, но не съм го направила, това ми е името, с извинение…
  Поздрави и благодарности за добрите думи на Стамбо и Борис Танушев… Комплименти и от мен за тяхното участие в коментарите.

 42. “…Първанов се крие”
  О, ужас! И аз бях решила да не се вълнувам, докато не стане ясен краят с казуса “Желева”, сега пък излиза, че правя като Гоце – много се оплетоха нещата…

 43. Към Първан Първанов: Благодаря за забележката, грешката в изписването на думата е моя! Но, коментара ми не сте разбрали, което не е трагедия.

 44. http://novinite.com/view_news.php?id=112065

  Предполагм, че тази статия в novinite.com на Мария Гунева може да е вдъхновена от тази статия, но не се сдържах да я постна. Тя беше днес за повече от час сред трите топ новини в потока новини на агенция “Блумбърг” за България. Мисля си, че това днес беше знаково!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.