Защо за червената Меглена може, а за жълтата Меглена не можеше?

“Меглена Плугчиева ще бъде новият представител на България в ЕБВР,
съобщи министър-председателят. Той добави, че по този начин дава пример как трябва да се отнасяме, когато има българска кандидатура.
Независимо от коя партия е, трябва да заставаме зад тях и да ги подкрепяме, заяви Борисов.”

Да припомням ли, че Меглена Плугчиева беше “острието” на Станишев, което той извади на финала на управлението си като възможно най-доброто, което има в екипа си и я направи вицепремиер? Нека преди да вървим напред да се върнем към още нещо, към друго припомняне:

С Кунева Борисов изигра най-слабия си ход – дали няма да му изиграе лоша шега?
от Иво Инджев ⋅ септември 18, 2009 г.


Няма да се самоцитирам повече. Комуто е интересно, да се връща към този мой сигнал. Стоя зад всяка написана тогава дума. Но днес има повод за следния въпрос:

Защо за червената Меглена премиерът смята за възможно да приложи този “надпартиен” подход, а за жълтата Меглена толкова категорично се произнесе по обратния начин?

Питам, не защото искам да вгорча усещането за успешна развръзка на възела “Желева”, което настъпи с номинирането на нейно място на респектиращите с биографиите и доказаните си възможности си Кристалина Георгиева и Николай Младенов. По скоро се чудя, дали Бойко Борисов е осъзнал колко незащитима беше позицията му срещу “европееца на годината” ( избран за такъв от европейците за 2008 г.) Меглена Кунева с нейните връзки, влияние и авторитет в ЕС, която той с лека ръка не просто отхвърли, но и вероятно превърна в потенциално опасен политически съперник?

Колко опасна може да бъде тя за него, може да стане ясно на президентските избори.

Как така Борисов е в състояние сега да превъзмогне партийността и дори да рекламира Плугчиева като човек от червения лагер, към когото нарочно демонстрира търпимост , а при многократно по-очебийната полза от употребяването на Кунева в европейските игри не пожела да го направи?

Отгоре на всичко Борисов многократно избухваше в обяснения, как Кунева не ставала, защото била измамила избирателите като спечелила изборите за евродепутат, но предпочела да се върне в Брюксел. И това го казва той, който сложи начело на листата на евроизборите Румяна Желева, а после я извади , за да става министър с нагласата да не бъде такъв, понеже ще бъде еврокомисар!

В този смисъл, да се надяваме, че чрез Меглена Плугчиева премиерът дава нагледен пример, че си е взел поука от грешката с Меглена Кунева. А дали Меглена Плугчиева е самороден къс злато в неговата корона- това е тема с продължение.

33 мнения за “Защо за червената Меглена може, а за жълтата Меглена не можеше?”

 1. А аз споменах ли, че ББ и Г.П. са един отбор?
  Отдавна си е известно, че Плугчиева е човек на Първанов?

 2. Интересно, някакво неписано правило ли има на тази нелошо платена позиция да се трудоустрояват само червени търтеи?

 3. Az shte pitam i tuk oshte vednaj.

  Dali GERB ne e clon’che na BKP/DS?

  Ako niakoi ima predpolojenia…

  Az za sebe si imam.

 4. По-скоро е пример за безпринципност, разчитаща на късата памет на наблюдаващите.И защо да търсим дълбочина там, където очевидно я няма?

 5. Аз също все повече се убеждавам в резултат на развоя на събитията, че логика и смисъл, камо ли пък разум в действията на Премиера Борисов не може да се дири, което за жалост е твърде опасно за България – вещае ужасни последици. Той си мисли че може да прави каквото му скимне, да налага волята си без осмисляне, всички чакат той какво ще каже, никой не смее да му се противопостави – тази е твърде комбинация, смес на некомпетентност, волунтаризъм, авторитарност, мания за величавост и прочие; аз бих си позволил да нарека тази смес взривоопасна, нищо че на мнозина подобна констатация вероятно изглежда прекомерна – или недостатъчно предпазлива. Ала според мен е дошло време да не сме толкова предпазливи в оценките си, щото наивността никога не остава безнаказана…

 6. Плугчиева, женица също толкова проста, колкото е Боко, вероятно, не познавате, Инджев. Оттам и изненадата Ви. Но М. Кунева, жена съвсем не проста, и нямаща с Боко нищо общо, добре познавате, знам това. Тогава защо се чудите, че Боко я не ще? Какво общо може да има тя с Боко и боковци? И, в този ред на мисли, защо я наричате “Миглена”? Тя не се казва така, и това всеки го знае. Изненадвате ме.

 7. Не върви някак си да си член на ЕНП и да предложиш депутат от либералния съюз за комисар. При положение на силно изострена политическа борба в момента в Европейския парламент. Бойко Борисов се държи, като лоялен играч в отбора на ЕНП.
  За Европейската банка играта не е силно политизирана. Всъщност кой предложи Плугчиева за вицепрезидент на ЕБРВ? БСП не знаят за това?!? Борисов декларира само, че я подкрепя…

 8. ами, да. след бокова, желева,…кво като и плугчиева ще се качи на псевдодясната лодка! май го удариха през просото, ще си правят каквото искат,без това мнозинството се крепи на сидеров, разбирай доган и бсп…падат маските по-бързо отколкото са очаквали май. ама бб нали е тефлонов тиган, нищо не му се лепи, ще изфабрикува някоя нова кримка за разсейване…обаче, баламите се събудиха, май?!

 9. За много от нас, не-до-там-просветлените това решение на Б.Б. и развръзката му ще е преломния момент за да ни стане ясно дали ще е като царя или играта ще си е неговата.

 10. мина му номера с бокова, затова. кабинетът губи баланс и доверие главоломно, ако не стартира антикризисна програма – експресно, кой да им я направи, обаче?! премиерското “подсилване” на финансовия министър с нов кадър, е признание за немощ.
  щом и плугчиева се качи на клатещата се лодка, бб вече е усетил сухи, плаващи пясъци под себе си, и го удря през просото.
  жалко е, че отливът отнася за кой ли път заедно с гнилото и здравото.

 11. Миглена Кунева?! И що да жалим за нея? Дали можеше да имаме по-лош преговарящ за влизането ни в ЕС? Лошото е, че за преговори втори шанс няма да има. А Плугчиева самопредложила ли се е за вицепрезидент на ЕБРВ, че нещо не стана’ ясно?

 12. ББ винаги казва, че носи отговорност, а прави обратното.Пресен пример днес следобяд-пресконференция:въпроса с Желева е приключен! съобщи си новите кадрови решенията, стана и си излезе ?? поне аз това видях в новините на една телевизия.. Въпроса е приключен, решенията ми не подлежат на коментар, ако имате въпроси .. на друг ги задавайте аз отговарям само когато искам ! Отстрани изглежда леко притеснително, поне да беше отговорил на плахия въпрос на една журналистка кой му е препоръчал Желева ако Младенов е бил първия му избор .. но не би.

 13. Добре де, а сините момчета в дясно, които все още подкрепят това правителство, няма ли да се раздразнят след номинацията на Плугчиева? Коза с ‘като не сте с мен, сте срещу мен’ вече остаря и няма да върви още дълго. Интересно ми е ще има ли реакции от тяхна страна и какви ли ще са…

 14. и двете се казват Меглена, с еднакви първи имена са, без разлика

 15. За Цветан:
  Впечатлението от постингите на др.колеги е,че се употребяват словосъчетания за “псевдодясна” лодка и “падане на маски”….мноого
  интересно би казал Царят!
  За него сме на противни мнения с г-н Инджев,а и не ми допадат имагинерни и несъществуващи представи за кой е по-по-най,когато става дума за прогнози и отчетливи исторически етапи от най-новата ни история….
  Как интерпретират колегите гнева на БСП срещу вземането на завоя от Плугчиева или приветствена реч на госта на конгреса на НДСВ преди време в Габрово-др.Станишев?

 16. “И това го казва той, който” се яви на избори – 2005 г., беше избран за депутат, но, отмятайки се от това свое решение, се кандидатира за кмет и спечели…Наистина къса е българската памет! Идея – ако наистина интелигенцията чрез журналистиката иска да направи нещо – създайте му дискомфорт – пълно медийно затъмнение. Не пишете и не публикувайте нищо за Б.Б., все едно, че го няма – не ви ли е хрумвало?

 17. Защото (опитвам се да си отговоря на въпроса защо едната може, а другата – не може) от моя опит съм научил едно нещо. Всичко между хората на този свят е… лично. Ако някой ти каже “Нищо лично”, трябва да си сигурен че е 100% лично. И Бойчо е идеалния пример за това. Затова си избра Божидар за министър, затова не избра Меглена, затова дава интервю само на Сашо Диков и т.н. и т.н. Затова и властта я възприема лично. Както е управлявал Ипон, така ще управлява и държавата – еднолично. Защото в неговите представи само по този начин може да се носи отговорност. Представа с дълбоки корени в съзнанието на милиционерите и бандитите. Който не го е разбрал трябва своевременно да се раздели с илюзиите за традиционна демокрация и плурализъм на мненията.

 18. Към Севделин Панев:

  Направо не ми се иска да си прав, макар че…
  Мразя недомлъвките.
  Ако човек има да казва нещо, да го казва. Иначе да си гледа телевизора, кефа, работата, пъпа и др.
  В случая си позволявам многоточието поради надежда животът да те опровергае.
  Нищо лично!

 19. До Севдалин Панев:

  за мое голямо съжаление, наблюденията ми се покриват с вашите. един от ключовете за разбиране защо това е така, за мен поне, се крие в това, че “избирачите” – не избирателите, – с читат, че в разпадащи се системи най-добре е да дойде… някой със силна ръка. ГЕРБ още е далеч от авторитарен облик, но Борисовият нарцисизъм добре обслужва илюзията за силната ръка. Явно театър на сенките…

 20. Дааа, прав е г-н Панев – и за личното, дето е 100%, и, за жалост, за разбирането за носенето на отговорност от определени субекти, натоварени с доста сериозни отговорности.
  Припомням, че това бе демонстрирано още по време на т.нар. “преговори” с десните за съставяне на правителство (края на юли). И почти веднъж седмично ни се повтаря като мантра “нося персонална отговорност”. Леле-мале, особено след казуса Йелева! Носят, та се късат. Отговорността, де!
  Личното ми мнение – опит за едноличен авторитарен режим, тип Путин 2. Само дето нито Бг е Русия, нито Б.Б. – руският премиер-министър. Има и позитивен аспект: г-н Генералът е толкова чувствителен на тема критики, недоволства, несъгласия и т.н., че дори семпъл митинг пред НС или някой и друг негативен (според него)материал би решил част от евентуалния проблем, което си е светлина в тунела от всякъде!!!
  В Бг се нуждаем от мъдрост, опит, дипломатичност, за да се противопоставим на евентуалните авторитарни залитания. С малко анализ и последващо, дори семпло действие – става. И в добавка – няма ли някой независим, а и компетентен социолингвист, та да даде след мониторинг (материали да искаш!) персонална характеристика и предвиждане на Краля Слънце.

 21. Добре. Макар, че не разбирам каква е надеждата животът да ме опровергае. Дали, че Бойко няма да управлява еднолично, или че трябва да се разделим с илюзиите за традиционна демокрация и плурализъм на мненията (пропуснал съм да допълня … по време управлението на ГЕРБ)? Защото аз вярвам, че някога в България ще има демокрация, но тя няма да дойде от ГЕРБ. А, ако животът ме опровергае само бих се радвал. В политиката най-високата длъжност която съм заемал е било – председател на районна структура на СДС и никога не съм се преживявал като пророк. Знаеш ли какво е казал Уилям Фокнър? “Миналото не е мъртво, даже не е отминало.” А, ако искаш фактология, ето ти я. Единствения път когато съм се срещал с Бойко Борисов беше на срещата в Чикаго. Накрая в суматохата успях да му задам само един въпрос. Попитах го: “Добре, ако спечелите изборите имате ли кадрови потенциал да управлявате?” и той ми отговори: “Все колкото един Румен Петков имаме хора.” Това е единствения ми близък контакт с настоящия министър-председател. И тъй като предполагам, че блога ти се чете най-малкото от прес-службите на президента и министър-председателя (някои дори го използват да си общуват) само мимоходом да кажа – не съм гласувал за ГЕРБ! Това е всичко. Ако нещо друго те интересува, с удоволствие бих ти отговорил.

 22. Логичният отговор е – за да не насъскват повече от БСП Мартин Шулц, че току виж и новият кандидат стане “некомпетентен”. Кунева няколко пъти настъпа котето. Борисов още го е яд на нея персонално, че му отне 1 евродепутат минимум, на базата на нулево влияние на БСП като цяло.

 23. Щеше да е случайно или някакво тъпо “фукане”,-дали да отговарям на двама бележити лидери на своето врием от САЩ….ако я нямаше и “появилата се статия на Михаел Маретнс от Франкфуртер алгемейне цайтунг”,кой се е подхлъзнал у нас и какво би станало,ако продължавашо безроптното поведение за одобрение на ЕК като цяло.
  Тъй като министър Младенов,ще трябва да прочете това,е по-добре да знае,че:
  – на мен статията ми послужи,за да предпочета посланието на директора на Organizing of America- след цунамито в Мазачусетс,а на него-наседника на Р.Жеелва,след като се задълбочи в анализа на Мартенс,кой е опознал ТУК усешането за поражение….
  – да изиска от подчинените си още юлските ми “тези” от необходимостта от приемственост във външната политика,тъй като България,не е нито на Бойко и още по-малко на предшественика му Бойко Ноев или на Надка, Соломон,Калфин и др. па-различно известни герои…
  Г-н Инджев,М О Л Я този постинг да се появи!

 24. А вярно ли е, че брюкселското име на Кунева е била “Mrs Yes”?
  И ако това е вярно – до колко може да се твърди, че тя е била добрият избор за България?

 25. Севделин: … като прибавим и комплекса на източното славянство за “батюшката-государь”, който може да оправи всичко ….

 26. Каква е надеждата животът да ни опровергае:

  След 20ина гони на преход изходът се очертава да е биологически. Манталитет трудно се сменя, политически кокал се взема… само с ритник. По-сериозно казано, като се смени политическата култура на политическите служители, ще се смени и атмосферата в избирателните кампании, а от там може би и нагласата и поведението на избирателите. Не знам колко време ще е нужно, мисля си, че доста – културата е “седиментна” скала в мозъка, иска доста време и поколения. По-скоро бих трансформирала въпроса ви дали ще сме живи да го видим. Кой знае. Но ето, че стават и положителни неща – макар под европейски натиск, българските политици са принудени да спазват по-високите европейски стандарти. И при “Тройный” беше така – като не предприехме нищо срещу корупцията, секна крана. Преди това по време на предприсъединителния процес ни заставиха да си сменим остарялото законодателство и в много сфери да приемем по-високите европейски стандарти. Сега ще ни накарат да го прилагаме това законодателство. Стъпка по стъпка може и да се приближим по-бързо, отколкото сега очакваме. Стига обаче България да остане активен член на ЕС.

 27. Още един малък щрих от моя прескромен опит: на последните кметски избори в секционната избирателна комисия, в която участвах и аз, на едната представителка от квотата на ГЕРБ храна за обяд достави БСП. Не успяхме да получим разумно обяснение от никоя от страните.

 28. По специално към Пенчо :
  Народът свързва името “Ви” с четенето!!! и обръщението “бре”!
  Тъй като,преди време г-н Тошо Тошев-като недоинформиран-ми се обади и разчиташе човекът и аз да тшеславен дипломат еднодневка,не случи!!!,настрана от 24 ч.-преди време!!- точно днес от заглавия в броя на “Труд” и анализа на г-жа/ца Джамджиева става ясно,че “п л у г ъ т на Първия консул е с “чересло” и за “дълбоко оране” в българската и европейската нива….
  Тъй като след поредното разминаване първият ремонт,наред с изненадите и потвържденията,със същото “чересло” няма как просто да не потвърди,рани или късно,още по-дълбоко разораване до пролетната сеитба,поздравявам премиера и военния му министър-от време оно и двамата-в блога на талантливия журналист Иво Инджев,не са били никога изненада за мен….много преди сегашния 6-месечен период…и първата рокада!!!
  Дано го разбере и Н. Младенов,тъй като точно,министър Иван Башев ме прие и повиши преди повече от 35-40 години в МВнР.
  Засега само това!
  Защото ако ме блазнеха спомени,а ангелите ми са слаби,щях да прибавя,къде и кога слърка БКП още в ктрая на 50-те години на м.в.,та ми побеля косата от един друг грях пред България,за който Франко се оказа повече от държавник в сравнение със самия Хрушчов,да не говорим за наш,те маймуни-без проф.А.Янков-заради
  К О И Т О!!!/не когото/ Стамболов се е обърнал в гроба,Бог да го прости!
  И Станишев и Първанов с 2020 г.??? да стават по-рано с едни час,дори и денонощието да е от 24 часа!защото светът е вече не благоевско-димитровски!
  Евет!

 29. За да разберем подбудите на ББ за едно или друго решение,трябва все едно да знаем начина му на мислене и взимане на решения.
  Неотдавна в един ежедневник имаше интервю на ББ направено от В.Велева.В това интервю на въпроса защо не е предложил Кунева за поста еврокомисар той отговори:(цитирам по памет и приблизително)
  „Ако НДСВ имаха депутати в парламента, щяхме да им поискаме десетина депутата за подкрепа при гласуванията,и да издигнем Кунева за комисар”.
  Мотивът е ясен:„Ти на мене,аз на тебе. Вие ме подкрепяте,аз ви издигам човека”
  При Плугчиева случаят е друг.Защото тя още от началото на парламента ясно показа,че иска да се преориентира към ГЕРБ за да успее да се вреди някъде на добър пост.ТЯ се надяваше дори да заеме поне зам.министерски пост по европейските въпроси независимо към кое министерство.(Както успя да направи Е.Манева-през главата на партийния си ръководител,и без неговото съгласие.) Това го показа и при гласуванията-когато БСП гласуваше против,а тя „въздържал се”.
  И в БСП предполагам,че не са толкова наивни,че да вярват,че Плугчиева е лоялна към тях.И,че издигането и за поста значи и подкрепа за БСП.И да се вържат на номера на ББ„Аз ви издигам Плугчиева,а вие ще ме подкрепяте в парламента,и ще спрете да ме критикувате”

 30. Много преди “цунамито” в Мазачусетс отговорих за първи път и на Д и к М о р и с,от “републиканското” лоби,
  че само бащата на предшественика на Барак Обама,се е изявил най-убедително след последните две войни този век,с усета да предвиди “демократичната вълна” след водената от Линкълн война и успокои американското общество,
  което тепъррва ще се изправи към средата на това столетие пред отдавна предвидени от един френски генерал събития,когато и ако се събуди Китай,”Империята на злото”,ще едруга а не тази на Рейгън…а Русия -каквато е била
  за Америка,при Александър II…
  В памет на един колега от екипа на П.Младенов и на самия него,ще добавя,че на “Кадри” в МВнР-без да споменавам имена-отдавна им е ясно,къде и защо можем и бихме били по-полезни на партньорите от
  ….ЕВРОАТЛАНТИЕЧСКАТА ОБЩНОСТ…
  Забелязвам,че е взет на въоръжение
  и от премиера,а освен до екипа на Н.Младенов,изпращам поздрави до този на ген.Аню Анев,тъй като не ми се мисли,дори,че е могъл
  да забрави думите на своя предшестевник ген.майор-какъв ужас нали?-Теодосий Даскалов по случай 20-та годишнина от възшестнвието на Борис III..но не за друго,а защото обичам военните,вярвям в тях и недай Боже,да се наложат някога други решения за нещастното Отечество
  ….с “млад и непрекипял народ”….

 31. Личността на ББ би трябвало да е ясна почти на всички.Имаше доста материал за него през годините, а и огромната му медийна изява би трябвало да е дала допълнителна представа за него като личност. На мен ми е доста интересно, че той в качеството си на министър председател явно се вслушва в някои правилни съвети, естествено след като типично в негов стил се е изцепил по някой въпрос абсолютно примитивно (ако този въпрос му е зададен без предварителен сценарии). В този смисъл ББ за мен е предсказума личност само, че държава не се управлява по този начин.А между другото се сетих за един доста интересн случай, в който бях задала въпрос на един известен български политик във връзска с поредно гласуване на промени в Закона за счетоводството (ставаше въпрос за очевидна некомпетентност)- отговора беше следният – ние в парламента не сме икономисти, а политици.Та питам, какво е това български политик и как взима той решения.

 32. Защото кандидатурата на Плугчиева е обречена. Подкрепата на Борисов е само пи-ар, нищо повече.

  Той със сигурност ще си върне на бсп и особено! ндсв за “обидата”, но не точно сега и не “симетрично”.

 33. Интересно ми е защо никой не коментира толкова хваленото намаление на осигуровките с 2 процента.Сега се оказа че са вдигнали осигурителните прагове и има ли реално намаление на осигуровките или според мен фирмите ще плащат по вече пари?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.