Червената шейна “Желева” беше изборът на БСП- изперете българското, щом не го разбирате!

Като автор на статии, предупреждаващи от месеци наред за, меко казано, проблематичността на Желева като външен министър и кандидат за еврокомисар, мога да си позволя лукса да направя някои заключения на финала на предизвестеното й фиаско без да приемам упреци, че “на умряло куче нож вдигам”.

Не изпитвам никакво задоволство от факта, че “познах”. Защото не съм “познал” ( това да не е тото!), а просто съм си позволил да разсъждавам логично и откровено, без да слугувам на “политическата целесъобразност”. Логиката подсказваше точно такъв изход от ситуацията, в която Желева и нейната ракета носител Борисов вкараха България. Което означава, че всеки, който е поискал да види логиката в тази лишена от здрав разум история, е могъл да го направи. Но понеже не се намериха много желаещи, се оказах доста самотен ( нямам претенции за уникалност, но за самотност – да, защото и сред близки съмишленици се почувствах такъв).

Нима усещането за самота е повод за радост?

Още от септември миналата година пиша активно и предупреждавам, че това ще се случи – включително намекнах, че европейски дипломати изразяват недоумение от самия факт, че Желева е външен министър. И понеже ще последва въпросът “ а кой си ти, че ще ти намекват нещо европейските дипломати”, ще трябва да поясня. Да, аз съм никой. За българските медии и българската държава съм наистина никой ( и не за първи път съм в подобна ситуация в чужбина да съм “някой”, а тук да съм “никой”). Но имам честа да бъда търсен за мнение не само от авторитетни западни издания, но и от страна на официалните представители на чужди , но съюзнически държави. Включително като говорител на техни работни срещи.

Така че, нека ми бъде позволено още едно “еретично” разсъждение. В края на краищата, щом съм “никой”, на кого му пука! А дали съм “познал” и този път, преценете вие.

Цялата защита на Желева ( а всъщност на Борисов) беше построена върху абсолютно погрешната презумпция, че нейната кандидатура е неизгодна за БСП. ГРЕШКА! Тъкмо обратното. Червените прецениха правилно възможността, която им беше предоставена да ударят по най-болното място Гражданина за европейско развитие на България с цел да го заболи именно по европейски. Изстискаха всяка капчица от този лимон и с наслада го гледаха, как я поглъща с кисела физиономия. На час по лъжичка.

Лъжика (по липса на умалителна дума от “лъжа” в българския език) е нещото, което на малки порции, но редовно му се наложи на Борисов да преглъща. На дребно, но пък често: лъжичка за нарушено правилниче на парламентчето ни, лъжичка за значимостта на “професурата” от Магдебургския университет ( на 49 -то място в германската класация на университетите в страната), лъжичка за Бургас като “роден град” дори! Една за мама, една за тате ( следовател от времето на комунизма) и лъжичка по лъжичка Борисовата каца с мед се зацапа с картан!

Направи ли ви впечатление, колко ревностно се бореха червените провалът на Желева да бъде обяснен единствено и само с нейната некомпетентност? Отгоре на всичко тази песен подхванаха съучастнически и доброжелателите на Желева, които си мислеха, че й правят добро с това, но май не разбраха, че отново играят играта на червените.

И Станишев, и Вигенин многократно подчертаха, че не биографията й, а нейната неподготвеност са я провалили.. Ами да, как ще спорят с биография, в която има толкова емблематични за червения елит дейности като застрахователен бизнес, приватизиране, банково дело, управление на правешката резиденция на Живков, връзки със семейства , като Златеви и Дойнови, съдружие с разни другари от особена важност за партията. Оспорва ли се така биография, това би било някакво партийно харакири.

Когато обаче изцедиха и последната капчица отрова за консумация на Борисов ( вкупом с десните в България и в ЕНП ги руча жабетата) , другарите добавиха и малко от своя любим специалитет за доубиване на пожертваните пешки. Не друг, а предшественикът на Желева в тройната коалиция Ивайло Калфин, хвърли пред западно издание бомбата ( от неговата уста тя звучи така), че Желева е свързана с фирма на ДС и че по принцип изнесените в чужбина пари от верни другари разузнавачи чрез т.н. “задгранични дружества” в края на 80-те години била най-добре охраняваната тайна на прехода. Нещо повече, по този начин е била разграбена България, казва чак сега Калфин!

Нима Калфин получи това “просветление” едва вчера от разследването на колегите Атанас Чобанов и Асен Йорданов, публикувано в сайта atanas.fr? Едва ли. Но за десерт, за доубиване на врага в типичния отмъстителен стил на червените кукловоди, този ход е “чудесна” епитафия : “ тя падна шумно, но също беше свързана с тихия фронт”!

Надявам се това ехидничене на Калфин да е повод за подхлъзнатите защитници на Желева сред управляващите и в публичното пространство изобщо да прозрат, с кого и с какво си имат работа. Защото те колективно бяха любезно качени на червената шейна и дори сега, когато дерайлираха в дерето, не могат, или не искат да го проумеят.

Истината, уважаеми мои опоненти, е, че Желева не беше номинирана формално от червените, но се оказа отлична писта да изпързалят нейния патрон и те го направиха. В този смисъл Желева си беше техен избор.

Можеха с лекота да спрат полетялата към европейската бездна Желева само като намекнат за своята изгода от кандидатурата й и като си признаят колко им харесва генезисът на нейната кариера, за която, бъдете сигурни, знаят много повече от самите управляващи. Но не го направиха съзнателно. Повозиха Борисов до самия край, като радостно подвикваха “пистааа”!

И никой не им попречи – моите скромни усилия да предупредя какво се случва бяха оценени като “вредителски” тъкмо от съмишленици, които си мислеха, че помагат на Бойко, като се гърчат заедно с него в опитите си да обясняват, как имало и други трагични кандидатури и че тук всички сме маскари, та затова Желева не бивало да бъде съдена строго. Тъкмо това им трябваше на другарите които се подсмихваха и потриваха ръце доволно: “ бравос, ха така, давайте, още се набутвайте”.

А най-лошата новина е достойна за венец на тази история. Тя е във факта, че извозените ни управляващи или не разбират, какво им се случва, или нямат волята да си извлекат поука. Продължават да твърдят, че Желева се била оттеглила доброволно и че някой друг им е виновен за цялата драма.

“Българската външна министърка Румяна Желева оттегли кандидатурата си за еврокомисар по хуманитарната помощ под натиска на Европейския парламент заради бизнес делата й в родната България и предполагаеми връзки на нейния съпруг с организираната престъпност, пише “Уолстрийт джърнъл”.

Дори при интерпретацията на събитието защитниците на Желева продължават да вредят на демократичната кауза, като дават козове на противниците си с неадекватни твърдения за генезиса на провала. За “Уолстрийт джърнъл” Желева е била принудена да се оттегли под натиска на ЕП, а на нас ни обясняват тук, че го е направила “от нея да мине”, т.е. трябва в крайна сметка да сме й благодарни.

Е, мерси! Не съм й благодарен. Щом искате, изперете българското. Само че от това препиране на истината полза имат само перачите на биографии и обществено влияние, които не са по-малко каратисти от Каратиста. Те знаят, че силата на противника може да бъде употребена срещу него, стига да “мръднат” в правилния момент, когато им е налетял с цялото си туловище и се има за много страшен. Можеха да препънат Желева много по-рано, но мръднаха встрани тогава, когато им е изгодно. И тя се пльосна, повличайки със себе си своите защитници.

32 мнения за “Червената шейна “Желева” беше изборът на БСП- изперете българското, щом не го разбирате!”

 1. Желева пише: “Твърденията за моята некомпетентност бяха разпространявани…”. На мен ми звучи така, сякаш тя наистина е некомпетентна. Просто заместете думата некомпетентност, с коя да е друга (например зависимост). Как ви звучи?:) И как звучи ако нямаше “моята”? Толкова ли е трудно за български външен министър (и университетски преподавател) да се изрази добре в писмен вид? Или може би още е “стресирана”?

 2. Хареса ми статията Ви, не толкова заради логическото построение и изводите(те са си на ниво както винаги), нито заради позицията (споделям я).Хареса ми заради силния емоционален заряд.Разочарованието от неразбирането и неприемането от страна на съмишлениците е показателно. Показателно за функционирането на обществените дискусии в България по принцип.
  Освен да си пожелаем да бъдем разбирани съобразно намеренията си, какво друго…

 3. Че червените си изиграха козовете добре – направиха го, но не мисля че дори и те са успели да повлиаят по някакъв начин на решенията на ББ. Сам си слжои капана и влезе в него – БСП оросто го щракнаха в подходящия момент. Проблема с некомпетентността, шуробаджанащината и полицейщината, която се шири в кадрите на ГЕРБ ще предостави на комунистите още много възможности. Жалко, че за пореден път надеждите на многото обикновени хора, които гласуваха за ГЕРБ потекоха в канала на милата ни родина (или тоалетна?)

 4. На пресконференция министър-председателят Бойко Борисов оповести, че Николай Младенов ще бъде предложен за поста външен министър. Това ще стане след като премиерът се върне от Германия. Министерството на отбраната пък ще бъде оглавено от заместника на Младенов – Аню Ангелов.

 5. Един от най свежите коментари който прочетох в последно време е, че ГЕРБ трябва да се преименува на ГБРЕ – Граждани за Българско Развитие на Европа. Тъжно – но вярно. http://gantree.blog.bg/politika/2010/01/18/gbre.474913

 6. Константин: “Сам си слжои капана и влезе в него – БСП оросто го щракнаха в подходящия момент.”

  Глупаво йети е онова йети, което си мисли, че може да надцака с козовете, които някой му е раздал, изваждайки ги изпод хималайската си наметка, така казваме ние йетитата.

 7. ивеееее, ама те всички при бб са бивши или настоящи следователи, ченгета, порасналите им деца, техните креатури.
  контраконтраразбработчиците, ама че дума се получи, трябва да са гениални – с този успешен ход бсп предупреждават бб какви мини са му заложили чрез своите “разведчици”. и без това, кадрово – доверието към кабинета клони към нулата, какви ли още ексцесии ни чакат.
  а кризата…пълен хаос, спорадични и “пожарникарски” действия.
  абе, бб си остана един пожарникар, играещ си на стражари и апаши, Боже, пази България!

 8. Определено най-коректният анализ на “случая Желева”. Благодаря, г-н Инджев …

 9. Логиката изглежда е такава, но поражда много въпроси.Била ли е удобна на червените отдавна? още като евродепутат и как се е озовала там ? Кръстю Петков ли я е препоръчал на ББ или кой? Ако приемем, че пак са го подвели..Колко още такива бомби имат за гърмене?
  И най-интересното, за мен поне, Не се ли изненадва прекалено често Борисов и какво цели с подобни неща – ще бъде/ няма да бъде/премислихме/съобразихме се…
  Вчера стоеше твърдо зад външната си министърка, с кой се съобрази не разбрахме, с консултативния съвет на ГЕРБ, с препоръката на ЕНП,с общественото мнение или с нейното желание и здравословното и състояние? Аз се почуствах леко виновен.. разболяхме жената..лош народ сме и това си е ..

 10. Г-н Инджев, настоява в статията се, че не е „познал” а логически е стигнал до резултата на казуса Желева. И той е прав за себе си. Както са прави и тези, които също така логически, познавайки българската политическа „реалия”, заключаваха че на РЖ ще й се позволи да прескочи през импийчмъна си. Проблемът, според мен сега не е в това, че прогнози се сбъдват, а че въобще се говори за сбъднати прогнози. Сякаш става въпрос за капризите на прогнозата за времето. Защото разговорът, не за отделната личност разглеждана в битието си на кадър, а за демократичността въобще на прехода ни, не се е състоял. Защото участниците в тази дискусия може и да се изпързалват един друг при пръв удобен случай но всички те се возят отдавна на една и съща шейна – тази на властта. И още дълго време, за прогнозите на преобладаващата част от анализаторите, базирани върху съобразяване с политическата ни действителност, ще се твърди, че се случват, а за тези, основани на нормалния разум и логика, че познават. Въпросът в случая не е толкова свързан с „политическата целесъобразност” – така поставен той отваря темата за морала в политиката неизчерпаема колкото и небитието в което този морал се намира, а с ценностната ориентация и нагласа въобще на обществото ни. Докато „нашият”, „народният” човек е единица мярка за избора ни за демократичност, докато „еввала на тарикатчето” се употребява в езика ни, докато международните институции сами си посочват предпочитаният от тях български кандидат, ние, гражданите за българско развитие, ще си говорим не за закономерни резултати от случващото се а за джакпот, и то при положение, че организаторите на лотарията по някаква случайност са пропуснали предварително да се договорят за печелившите номера.

 11. българската ключова дума е :
  отвращение

  Добър ден г-н Инджев, вие се оказахте отново прав.
  Затова хиляди идват тук да четат всеки ден.
  Аз съм от защитниците на Румяна Желева.
  Защото съм:
  1. глупав и не мога да правя анализ ;
  2. наивен и мечтаех да доживея да видя бомба, която не гръмва.

  Трябва да кажа, че се отвращавам от червените и все пак те са за уважение като врагове.

  кална работа

 12. Браво за чудесната статия! Чета Ви с удуволствие.

 13. Иво, нека уточним, че разследването на бизнес връзките на Желева направих съвместно с колегата Асен Йорданов. Публикувано е в моя блог в три статии, като две от тях са препечатани и тук, за което ти благодаря. Излизат също и в kafene.net и на сайта на Едвин Сугарев. Добре, че ги има тези островчета на медийна свобода.

  Между другото обърнете внимание как се предават думите на Калфин, цитирани от Euractiv, все едно Калфин не го е казвал, а това е редакционен коментар на сайта. Сравнете оригинала и превода:

  Ivaylo Kalfin – a former Bulgarian foreign minister (in office before Jeleva) and currently an MEP from the Socialists and Democrats (S&D) group and vice-chair of the Parliament’s budget committee – said that companies established by Bulgaria’s former communist services are still the best-kept secret of the country’s transition, and are deemed to be responsible for stealing much of the country’s wealth.

  Компаниите, основани от бившите комунистически служби, все още са най-добре пазената тайна на прехода, и са отговорни за ограбването на голяма част от средствата на страната – добавя в статията си EurActiv.

 14. Г-Н ИНДЖЕВ,С НАЙ ГОЛЯМ ИНТЕРЕС ОЧАКВАМ И ЧЕТА ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ И АНАЛИЗИ.МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ И СЕ РАДВАМ НА ТАЛАНТА ВИ.

 15. Към Атанас Чобанов:

  Прав си, извинявам се на Асен Йорданов, че не съм го споменал, ще поправя пропуска.

 16. Гражданина за Европейско Разрушаване на България – е толкова твърдоглав и “умен”, че очаквам още много “умни” дела от него. Жалко, че повлече цял един народ след себе си и не се знае докъде ще ни заведе. Но като знаем поговорката за мухата – не е трудно да се досетим.
  Но когато се пада от високо, много боли. А това ще се случи неизбежно, но защо да “ручаме жабетата”?!…
  Не мога да не поздравя автора с прекрасния анализ!
  Ако някои твърди глави четат само няколко блога, ще могат да се справят отлично с подобни проблеми като този с Желева. Но както е казано: Който има уши – да слуша, който има очи – да гледа. Лошото е, че властта води глупавите управници до оглушаване и ослепяване. “Безумните се поставят на висок чин”: http://ivanhristov.blogspot.com/2009/12/blog-post_09.html

 17. Смятах че некомпетентността на Желева е най-тревожният момент, но с Вашата статия разбирам колко по-дълбок и опасен заряд носят последните събития. Подозирах всичко това, но сега виждам и логиката. Благодаря Ви, г-н Инджев

 18. Желева падна.Друг ще я смени и толкоз.Кандидатите са много,така че Комисията за “подкрепа” в БСП, ще има много работа.Въпросът е,кога ще стигнат до ББ.И ББ и РЖ са правени по един калъп.Различията,които има между тях са незначителни и на дългата дистанция,те ще се окажат един до друг.Сещам се за репликата на Иван Костов за благодарността на комунистите.Костов направи много за тях, за да ги спаси.Създаде олигарси като Златев и Гергов, така даде икономическата и логично политическата власт на противниците си.Единствената надежда е в чувството за самосъхранение на Борисов. Въпросът е ИЛИ-ИЛИ.

 19. Любопитно е по- скоро ЗА какво му беше на ББ тази скромна (главно по способности) кандидатура? Защото едва ли мотивацията от началото е била , дайте да намерим най- грешната, лошата, неизгодната за БСП кандидатура ( и неправилно я е презюмирал като Желева). Въпросът е ЗА какво, ЗА чий (собствен или чужд на ББ) интерес е било нужно нейното издигане и впоследствие “проактивната” й защита. Така отчаяно се защищава нещо наистина ценно… Труженици на ГЕРБ, особено по места има десетки и стотици (някъде се лансираше колко много е допринесла за партията). Чий интерес беше лансирана да защити (и копрометира) Желева…

 20. И за пореден път:Който си го МОЖЕ,си го МОЖЕ”,НО,с допълнение от моя страна – МОЖЕ ГО,защото ИМА С КАКВО!!!
  Всеки следва да използува атрибута над раменете си ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ(за да мисли -АКО има с какво ???),а не за да го използува САМО като шамандура при ЕВЕНТУАЛНИТЕ си ЛЕТНИ МОРСКИ ЗАБЕЖКИ!
  И отново Х 10 Г-н Инджев!Удоволствие да четеш такива неща.

 21. Добре де, Желева е червена шейна (като допълнение, бащата на мъжа й е бил началник на милицията в Бургас). О.К. Ами, каква шейна е тогава Антония Първанова? Провинциална лекарка, член на НДСВ и на Либералния Интернационал, любовница на Черепа и след това на някакъв естонски кагебист. Тя каква е? Жълта, червена, мутрафонка, кагебистка?

 22. Ами да, как ще спорят с биография, в която има толкова емблематични за червения елит дейности като застрахователен бизнес, приватизиране, банково дело, управление на правешката резиденция на Живков, връзки със семейства , като Златеви и Дойнови, съдружие с разни другари от особена важност за партията. Оспорва ли се така биография, това би било някакво партийно харакири.

  Chudia se i se maia- GERB partia na desnite li e ili clonirano sashtestvo na DS, BKP.

 23. Коя бе причината за предизвестения провал на Желева – нейната биография или нейната некомпетентност? Всъщност дилема тук няма. Отговорът не е или- или. Отговорът е: Желева е некомпетентна именно /или поне най-вече/ поради биографията си. Нищо от житейският и път до юли 2009 г. не предполага че ще притежава знания, умения и опит, достатъчни да се справи със задачите на външен министър и еврокомисар.

 24. Леле какви злетаци само пишете, направо ви се кефя……….

 25. Политическия живот в страната ни вече е толкова опорочен,че винаги търсим някакви заговори и политически отмъщения.Повечето пъти наистина е така.Но в този случай набутването на ББ си бише лично негово с избора на РЖ.
  В горния коментар има един отличен израз „Всеки следва да използува атрибута над раменете си ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ”.
  А сега аз ще цитирам един популярен израз:
  „Мъжете нислят с долната си глава,а не горната,когато имат насреща си жена”
  Грубо,но вярно.Отгоре на това научно доказано.
  Та вземете една снимка на Цв.Бориславова и я сравнете със снимката на РЖ.
  И ще ви стане ясен мотивът за избора на ББ.И неговото упорство да не се съобразява със съветите на никого,че е направил погрешен избор първо на външен министър,после на кандидат за еврокомисар.Аз съм сигурна,че и в неговия екип е имало хора които обективно са преценили,че се върши грешка.
  Та дори и кариерата на РЖ като евродепутат преди,после като външен министър,и после амбицията и да стане еврокомисар се дължи предимно на „топлата връзка”
  Преди да се търсят заговори във всичко,първо взимайте предвид нещо много важно:И ПОЛИТИЦИТЕ СА ХОРА.С техните симпатии,антипатии,приятелства,и вражди.

  Г-н Инджиев,уважавам ви много още от изявите ви в телевизията и пресата.

 26. Много точен коментар на г-н Инджев,поздравления за него.От всичко това си мисля,че Сергей Станишев си затвърди позициите на най-презряния човек в България…Поздрави и за тебе,червена мухоморко

 27. От Румето,загуба на достойнство,чест и “имидж” от митингите на гръцки фермери загуба на пари и все потъваме ли потъваме!

 28. Не харесвам хора които мрънкат и дават ” акъл “.Ако искаш да помогнеш на някой, който иска да направи нещо,помогни му.Ако ли не,не му пречи.Стига сте дъвкали тази тема.Сами излагате България,колкото по-дълго го коментирате.Работете и тази държава ще просперира.Иначе само ще си мърморите и окайвате колко било зле.

 29. Абе Иво, аз от шест месеца пиша, че Пожарникарчето не става за нищо, ама кой ме слуша! Много съм обиден…

 30. на времето Стлин използваше някой да свърши дадена работа после го из-
  дигаше и когато нещастника се вземаше на сериозно го смачкваше.Желева я иплзваха да духнат ония двама /явно на някой неудобни пълн.министри/.
  Четете как е действал Йосиф Висарионович и ще може да предсказвате доста неща.Колкото до
  Бат Бойко този филм май сме го гледали.Явно всичко у нас е непоправимо проядено.Да идва ПОЛИТИЧЕСКИЯ БОРД! /АКО ОТДАВНА НЕ Е ДОШЪЛ ./

 31. Според мен Борисов добре отигра ситуацията СЛЕД като го прецакаха. Надмина ми очакванията.

  Дано си е научил урока, че с комуняги по човешки не бива.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.