Плугчиева отказва на Борисов: “аз си имам чудна роля, ших си я сама”

“Депутатката от БСП Меглена Плугчиева, която вчера беше изслушана в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) като кандидат за вицепрезидент, съобщи, че е кандидатствала за свободната позиция по собствено желание.

Тя уточнява, че няма да е представител на българското правителство ако спечели, тъй като кабинетът определи за български представител в Съвета на директорите Стефка Славова, съобщи “Дневник”.

Плугчиева е посочила още, че участието й в конкурса няма никакви политически и партийни оттенъци. Тя благодари на премиера Бойко Борисов, който вчера подкрепи кандидатурата й за поста.

Той посочи, че с подкрепата за нея дава пример “как трябва да се отнасяме към всяка българска кандидатура”, независимо от коя партия е.

Конкурсът е за пост, който по традиция се заема от представител от Югоизточна Европа. Ако Плугчиева спечели, ще трябва да напусне депутатското си място.

В същото време лидерът на СДС Мартин Димитров, заяви, че подкрепата за Плугчиева е необяснима.

Подкрепата на правителството и на премиера за кандидатурата на Меглена Плугчиева в ЕБВР няма обяснение за нас, каза пред журналисти лидерът на СДС.

Сините не виждат полза за България в тази подкрепа. Вероятно става дума за сделка, допусна Мартин Димитров. Той определи подкрепата като един от поредицата странни кадрови ходове на премиера Борисов”.

Тази информация на сайта kafene.net поставя премиера Борисов в твърде несвойствената за него позиция да изглежда отритнат и дори уличен, че си е “превишил” правата да се произнася от чуждо име. Плугчиева не стига до крайност, но казва достатъчно, за да го постави в неловко положение – благодари му за подкрепата, но дава да се разбере, че не й е нужна. Оставя си отворена вратичка ( в случай, че не успее сос соловата акция). Но и с малкото , което казва, постига много- настъпва по самолюбието самия Борисов, който вече я беше приласкал и явно смяташе това за достатъчно.

Колко ли още уроци ще му преподадат другарките и другарите, които така славно се възползваха от автогола му с Желева, за да разбере, че те не стават за опитомяване? В техния лагер няма глезотии като “мъжка дума” и други такива мачизми, на които май Борисов робува, формирайки обкръжение на този принцип.

Доколкото обаче лидерът на СДС Мартин Димитров недоумява защо червената Плугчиева получава такъв реверанс от премиера Борисов, който представи кандидатурата й за международния пост като своя, съм провокиран да припомня на какъв принцип гради отношението си към кадрите нашият министър-председател. Написал съм го преди половин година. Позволявам си да се върна към собствен текст( с малки съкращения), без претенцията да съм Нострадамус ( надявам се да ми бъде позволена тази самоирония) защото твърдя, че е актуален с днешна дата и може да обясни някои явления от сегашния политически пейзаж.
—————————————————————————

Преклонената лоялност и управленската сабя
от Иво Инджев ⋅ август 13, 2009 г.

Няма нужда да си Лойола, за да забележиш лоялността като основно качество, което цени новият премиер Борисов. Игнаций Лойола може да е бил йезуит, дори основател на ордена на йезуитите, но Борисов е точно обратното ( по смисъла на общоприетото тълкувание на йезуитщината като синоним на лицемерието).
Бойко Борисов е прям. Не само в приказките, но и в действията си. Който се отнесе с него уважително, получава поощрение.
Първа беше Меглена Плугчиева. Единствена от червените депутати тя не гласува срещу кабинета на ГЕРБ в НС. Въздържанието й струва някои невъздържани реплики в партията, но беше възнаградено мигом от Бойко Борисов с публично припомняне на общи добри спомени.
Плугчиева може би се е надявала на повече, но и това не е малко като изходна (резервна?) позиция при възможностите на Борисов да катапултира когото си пожелае на какъвто иска пост.
С какво Иван Искров, преизбран въпреки яростните възражения на Бойко Борисов за шеф на БНБ в навечерието на изборите, е умилостивил премиера, си остава загадка. Но е факт, че беше пожален и оставен на поста си.
Най – ярка в това отношение е сцената с явяването на бившия финансов министър Пламен Орешарски на отчет пред настоящия му колега Симеон Дянков, без да е длъжен по закон да го направи. „Призовката” бе оповестена лично от Бойко Борисов. Ефектът от съгласието на Орешарски най-точно пролича в оценката на удовлетворения Борисов, който похвали подчинилия се на неговия призив бивш довереник на премиера Станишев за „мъжествеността му да се изправи и да защити” позицията си.
Знаем кое е обратното на „мъжествеността” – премиерът не спести намека към Станишев, като антипод на мъжествения Орешарски.
И така, да обобщим: Плугчиева, Кунева, Орешарски са мъжествени, защото показват лоялност. Ами ако и Станишев се преклони? Ще бъде ли ръкоположен в ордена на мъжествените автоматично и той?
Да, не съм Лойла, нито пък Нострадамус ( съвременник на Игнаций от 16 век). Но знам, че само с преклонена главичка добро управление не се гради.
Пък каквото сабя покаже!

24 мнения за “Плугчиева отказва на Борисов: “аз си имам чудна роля, ших си я сама””

 1. Реакцията на М.Плугчиева е съвсем разбираема и естествена. Всъщност “неставането за опитомяване” в случая е обикновено съхраняване на достойнството. Все пак не всичко започва и завършва с Бойко, нали?

 2. Не мога да усетя БСП и ДПС да са в паника от перспективата ГЕРБ да си изкара мандата. ГЕРБ печели тактически победи,но стратегически се вписват в план “Б” на Тройните.Минаха си 6 месеца,Станишев дори не е порицан,че направи отново думата “българин”=мръсна дума.В душата на ББорисов няма особени дилеми и дисонанси-както като е подкрепил една комунистка-той си ги има в изобилие в ГЕРБ.Николай Младенов ,племенник на Петър Младенов -танкиста е ярък пример за същността на ГЕРБ.ГЕРБ спечели тактически победи спрямо наглите,но това може да е част от стратегията за отвличане на всниманието от предишното управление.ББорисов слага минситри,сваля министри….но пиесата е малко безинтересна-няма събития….публиката се разсейва…залата шуми отегчено…

 3. Николай: “Все пак не всичко започва и завършва с Бойко, нали?” – Според Кого ?

  Съдейки от действията му самият Бойко определено не споделя мнението ти 🙂

 4. Константин:Изобщо не ми пука какво мисли по въпроса Бойко.А е ясно според кого. Според всеки, който знае, че има свят и извън самия него.
  :))

 5. Ако БКП няма притеснения,на кого и на коя се кове кариера,ту в Париж,ту в Лондон,Вашингтон или другаде -сега-
  за какъв дявол,Царя на времето с И р и н а,или Доган с
  П л у г ч и е в а,биха могли,да опонират смешно на Станишев в “охулената тройна коалиция” с чудни избиратели,с каквито ни е надарил Всевишният,в т.ч. и някои други,сред останали и повяваващи се отвреме навреме.
  Или може би и Бог,също е грешен, к о с т о в и с т е?

 6. Eдно ново,неуместно “левичарство”
  към симптомите на това в Америка след Мазачусетс,би дозакопало още повече България,ако вече,доста объркана,не съумее,да натовари външния се министър и с византийски умения,тъй като Югоизточна Европа не е детска градина,а хилядолетната приемственост в дипломацията за държавностт-просто-задължителна!!!
  При г-жа Желева, не случайно, е бил депозиран и въпрос за българско звено “Делфи” в системата на МВнР,с широки права и самостоятелност,в т.ч. и от независими “ветерани от окопите!”
  Настрана от факта,че би било по-икономично с оскъден брой измежду оцелелите от “поредните отнесени от вихъра!”,в ДОСТОЕН БЛОГ от мислещи хора,и не по-късно от 6 месеца,ще се усети ползата от него…
  Останалото е в е ч е администтративен въпрос на Н.Младенов или дори на ген.Аню Ангелов,за да се “вижда”добре,а не само да се гледа!!!

 7. Аз писах на едно, но пак ще повторя: абе няма ли някой от обкръжението на Премиера, който да му каже да престане с медийните си изцепки – или поне да се научи повечко да мълчи?! Вече не е медиен херой-пожарникар, който е вперил жадни очи в трона на властта, а е Премиер на Республика България – требе да се държи малко от малко на ниво, мама му стара! Имам чувството, че Бойко Борисов всеки ден все повече се опива и впиянчва от властта, поради което почна да прави глупост след глупост. Ако така продължават работите, ако тенденцията се запази, то след некой и друг месец ке почне да произвежда по глупост на час и дори на минута! Мале мила?! Требе да му се помогне на наш Бойко да престане да се перчи пред камерите и да бълва глупости, щото тоя човек почна прекалено да се излага. За негово добро пиша това. Понеже знам от сигурен източник, че лично чете всичко, което някъде се пише за него, понеже съм повече от 100% сигурен, че чете блога на Иво Инджев, затуй пиша тия неща – понеже съм български патриот и искам поне с нещичко да помогна на Премиера на правителството на моята държава. За Гоце си признавам от години, че ме е срам че е Президент, сега ако почне да ме е срам и от Бойко, множко ке ми дойде…

 8. Ами Премиерът иска да се хареса и на такива като Вас, г-н Грънчаров, затова говори и се държи така 🙂 А ако сте прав, че чете и това… Г-н Борисов, на прав път сте! Комунистите и техните клакьори нека си лаят. Само се вслушвайте в костовистите – да не “заспива публиката” 🙂 Успех!!

 9. Krajno vreme e Bojko da se ogleda i razbere koi sa mu savetnicite. Ne mislq 4e tezi resheniq gi vzima samo na svoq glava. Ako pak e taka losho za BG. Vsqko eno uspesho pravitelstvo ima dobrepodgotveni stratezi koito rabotqt zad kulisite i rabotqt za kauzata na tova pravitelstvo. Dali e takav slu4aqt sega e vapros na vreme.

 10. Коментарите за действията на Бойко Борисов тук са винаги на принципа на черното и бялото, в зависимост от това дали го харесват или не. В този случай може да се погледне и от друга гледна точка. Тук не става дума за преекспониране като медийна изява. Просто той демонстрира реакцията, която е нормално българите да имат, за да подкрепят изяви на други българи. Разбира се, той не си въобразява, че ГЕРБ има заслуга за нейната номинация, защото преди това си определи свой представител в борда на банката.
  Това му действие определено следва да се третира като реплика на действията на Първанова и БСП спрямо Желева и продължение на реакцията към Ирина Бокова. Защото некадърността на Желева, заслужаваща да бъде дескридитирана, не променя проблема за типично българското подливане на вода, дискредитиращо страната за години напред. Така, че, хода му заслужава адмирации, независимо дали някой го харесва или не като политик.

 11. да, премиерът продължва да разчита, че е направил екип за чудо и приказ, че във впряга му са само елитни коне, и ще размахва от време-на време камшика,и готово…
  така работеше в кметството, той, обаче, забравя, че там имаше един разработен екип от времето на Софиянски, …трябваше само да чисти порочните практики,и развива успешните, основното си работи на пълни обороти.
  след станишев държавната машина е като кола с изтощен акумулатор, и без масло.ако не зареди, ще му гръмне двигателят скоро.
  заиграването с плугчиева – сменила си боята два-три пъти, носи само загуба на доверие. на кого е нужна тази “приемственост”, след като е подкрепен от сините и сидеров, да търси там кадри. да се среща по-често с Костов, трябва да има обзорна визия върху цялата държава.
  … дали ще прочете за Лойола, не знам, но поне Строители на Съвременна България – Стамболовото управление, може да зачете. Да проявява последователност и принципност в икономическата си програма,да не се забърква в сложните йезуитски политически игрички, в това не е изкусен, и БСП,старите стогодишни изпечени интриганти, пак ще го качат на шейната. Освен ако вече не е тяхен заложник. Покрай Желева, Бокова, Кристалина и сега Плугчиева,де появи вече и този въпрос.
  С простички послания дойде на власт, да се придържа към тях…

 12. Дали е вярно това което каза Слави Трифонов във вторник, за натиска върху медиите и есемесите, които Бойко пращал. На Вас някога влияел ли е г-н Инджев. Знаете ли за някои ваши колеги?

 13. Драги Грънчаров,ако е вярно,че гениален френски полководец,бил учудвал в качеството си на император своя Държавен съвет при правни и административни спорове,защото е умеел да чете в Бриен Юстиниановите институти,то е не по-малко вярно и за дипломацията,чийто предмет са международните отношения,която си служи с толкова специалности-политически,военни,верски,стопански, и и интелектуални,че сама става причина да не бъде такава,но щколовката на необходимите му съветници след усърдно очетене в Сен Сюлпис-например-им осигурява превъзходство на исторически конгреси,било във Виена /1814/ г.,било в Берлин/1878 г./ или другаде,напомнящи това на младия генерал,над негови законодатели
  ..в Държавния съвет…
  Последното и във връзка с новините от Перник,а и за да се окуражи малко Искра Федосиева…в “малкия държавеп съвет”!!!
  Ако недоумението Ви е,дали ни чете,отговорът е положителен,но ще е недостижим,ако не само господсва в своята област,но и излезе извън нея…..
  Както казват едни мъдри хора на славянски народ:”Поживем,увидим!!!

 14. Към Милена драгнева:

  Аз си позволявам да го критикувам днес, защото съм имал дързостта да го правя и когато бях на екран ( а всички го боготворяха и му се стряскаха още тогава, като гл. секретар на МВР).
  Когато ми изпрати SMS по време на предаване ( а не си бях изключил телефона!), го прочетох на мига на зрителите. Обвиняваше ме, че неправилно го цитирам. Заради думичката “групости”, която беше употребил по адрес на казаното от мен, настана двуседмична битка между нас. Публично. Включително по страниците на вестниците.
  Наложи се да му запуша устата, като показах в следващо предаване какво има в памета на телефона ми, защото той взе да дава заден ход и да твърди, че не бил написал в електроннто съобщение точно това, което съм оповестил.

 15. До министъра на отбраната:
  Вече казах,каквото трябва и на премиер и на бъдещия Ви колега,по въпроса за значението на изпреварващие прогнози,настрана от някогашната глупаст,да се прекръсти името на едно ведомство “по социалистичски” а не както е било при предшестевика Ви ген-майор Т.Даскалов…нейсе!
  Тъй като България,преди много години, се оказва в огнен обръч от армии на пет държави,никоя велика сила,не се намесва от страх да не превърне Балканската в Европейска война ,но за чест и слава на Втора и Четвърта армии след сраженияата в Калиманското плато и Кресненското дефиле
  …българският войник стои на по-ясни позиции ,околкото тогавашни посредствени политици,които,поради липса на съгласуваност осуетяват – по команден път – успешното разгръщане в дълбочина на десния бряг на р.Вардар…
  Ващите и на Вашите подчинени сърца,още като български кадети,сигурно са се обливали в кръв,но искам да Ви уверя,г-н генерал,че както вав Вашата,така и в нашата лодка на дипломацията,
  не са свършили мислещите хора,
  които по знайни и незнайни причини,са ограничени в блог на талантлив български журналист и ако Министерството “на войната”,
  застане,както подобава “на щрек!”,тази празнота също ще бъде запълнена скоро в духа на идеологическите тези на ГЕРБ….тъй като разликата с тъжно известния Стоян Данев със сегашния му колега е все още значителна….
  Това бе всичко за днес!

 16. И аз повече от половин година кандидатствам по собствено желание за три свободни позиции по моята (сравнително рядка) специалност, обявени от същата тази световна банка за развитие, но ни вест ни кост дето се казва. Имам почти тридестет години опит(повечето от тях в чужбина и то във водещи световни фирми) в строителството на обекти и мислех, че мога и аз да помогна на България. Но, срещам трудност и в нашите интернет страници за ползотворен и конструктивен контакт. Здраве да е. Който ме оценява, той ще ме ползва. Направих каквото ми е по силите. Който ви казва, че става по собствено желание… нека ми се похвали лично.
  P.S.- Често посещавам тази страници (http://www.eib.org/about/jobs/ и http://www.ebrdjobs.com/fe/tpl_ebrd01.asp?s=qGjUmSFyGfDLyJmZjyMnAlhSdArgVc&key=66661312&c=524765612583&pagestamp=seirfgvwmagxawipfo) и не съм забелязал свободно обявена позицията за която е кандидатствала по собствено желание.

 17. Моята теза е , че способните да променят незаслужаващата ситуация, в която се намира България, трябва да бъдат във ВЛАСТТА. Но не номинирани по партийния/перверзен/ принцип на безпринципност /добронамерено иронизирам И.И./ или по родово-роднински субективни пристрастия, а по единствен критерий – талант и експертност. Костов, със закъснение започва да признава, че стойностните хора са от всички цветове, но партийната заблуда трябва да се забравя, когато излезеш от партийното събрание.За низвергнатата България, ако яхнеш късмета си на попаднал по необясними и обясними причини във висшия ешалон, политическия ти цвят трябва да бледнее – твоя талант трябва да служи на всички – на децата ти, на родителите ти, на сънародниците, приятелите и не до там, каузата на властта трябва да евоюлира до простия и велик принцип – не изгодата, а това полезно, което правиш не толкова за настоящето, а за бъдещето.
  Материалната компенсация за този труд идва автоматично, само от факта , че си във властта.
  Алчността е нормално качество за дивия човек, за умния е перманентна битка с него.
  Съзнавам наивността на съжденията си, но вярвам в истинноста им.

 18. РУмен – Ех, приятелю, щом имаш тридесетгодишен опит, се досещаш, че при соц-а имаше правило, че само “утвърдени” могат….
  Това продължава и до днес – в посткомунистическа България, от което аз съм извел друго правило:
  “САМО ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА МОГАТ ДА ПРАВЯТ ОТКРИТИЯ В БЪЛГАРИЯ”.

 19. Няма смисъл да коментирате тая Плугчиева,тя просто няма да стане зам.шеф,защото е некадърна а европейците ги усещат тия неща.Справка Желева.

 20. Хайде да назовем нещата такива, каквито са. ГЕРБ не е дясна партия, дори не е и лява. ГЕРБ просто няма идеология, не иска да има, не ще и има. Съставът на тази партия е от средна и дребна номенклатура, изместена от позициите си по време на тъй наречените промени. Сега те очакват да получат реванш, стремят се неистово към него и не го крият. Неприязънта към БСП не е идеологическа, не е партийна, а е просто злобата на дребния чантаджия към преуспелия партиен патриций. Все пак старите рефлекси си остават и от време на време герберите се изпускат – М. Велчев е готин, става; Искров е готин – става; Плугчиева е готина – тя става… Божидар Димитров също се оказа готин. Да, остава само Станишев да им направи комплимент и той ще стане 🙂 А иначе не е тайна, че Тато също е готин и също е ставал. И това не си го измислям, това може да бъде прочетено в множество интервюта на ББ. Може да бъде дочуто от множество гербери.

 21. Г-н Грънчаров, мен ме е срам от Бойко Борисов, защото той беше Главен секретар на МВР и не изпълни служебните си задължения срещу недосегаемата организирана престъпност и корупция в България.Сега Борисов е премиер на република България и възниква въпроса на кого служи сега Бойко Борисов, – На България и на Българският народ или на Могъщата паралелна Руска власт (КГБ-ДС-Олигархията) в България.

 22. Angel pishe

  Требе да му се помогне на наш Бойко
  She mu se pomogne – nema strashno- drugarite koito mu dadoha ordena na Lomonosov sha mu pomognat.
  I na site bUgari v tova chislo.

  Ne’a se pUashish kopeUe… Sho e vreme se pred nas e…

 23. Още преди изборите Борисов обяви,че ще работи с хора кадърни ,независимо от партийната принадлежност.Явно е преценил, че Плугчиева става.Що се отнася до това,че служи на “могъщата руска власт”,господин Орел, това са просто фобии.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.