Цачева се препъна и без Първанов(а)

Цецка Цачева за малко да падне. Но не от поста си, а от постамента на парламента на подстъпите към нейното кресло на парламентарната трибуна, което би трябвало да е разклатено след праволинейните глупости, които изговори по “казуса Желева”.

Спъването е регистрирано със снимка в BNews . Винаги отбелязвам източниците, независимо дали ги обичам. Това съм го научил в професията от “западниците” (държа да го отбележа за протокола).

Госпожата е успяла да запази равновесие в тази ситуация, което обаче за нещастие на България, ГЕРБ и Бойко Борисов тя не успя да направи в разгара на кризата с Румяна Желева в европарламента. Залитна повече от всеки друг защитник на незащитимата теза за “отличното представяне” на Желева и дори заяви, че Желева била символ на България!

Да припомня, че в настървението си да угоди на шефа си, г-жа Цачева многократно обяви Желева за абсолютно сигурен победител без алтернатива. Изправи се срещу всички несъгласни (и най-вече, както се видя, срещу самия Европейски парламент) с категорична прогноза за безапелационна победа на Желева ( над интересите на България). Но понеже това й беше малко, “надцака” самия Борисов. Той допусна план “Б”, т.е. евентуална смяна на българската номинация. Цачева го обори и декларира пред телевизия PRO.BG, че България нямала такъв план, бламирайки на практика лидера си без дори да го съзнава.

Сега се оказва, че Желева все пак падна, а Цецка Цачева само се спъна. Какво от това, че изговори куп несъстоятелни неща и че направи ярка заявка за нови подобни “подвизи” от върха на българския парламент?

В интерес на истината никой не очаква Борисов да изтегли Цачева заради прекаленото й старание да му се хареса. Той не е такъв човек. Но не е лошо да се помни как реагира при кризи от общонационално значение фигурата, която по конституция е трети по ранг в йерархията на властта в държавата.

Друг е въпросът, че първият по ранг ( и втори по реална власт, поне както са му разписани пълномощията в Основния закон), също залитна днес, но в другата крайност. Г. Първанов отказа да коментира изобщо това, което разлюля държавата – скандала с Желева, който за съжаление продължава да е тема на световните медии. С лаконичното си подмятане пред репортери, че промените в кабинета ( предизвикани точно от този скандал) са работа на премиера, той перифразира прословутата реплика на Остап Бендер, според когото “спасяването на давещите се е дело на самите давещи се”.

В ролята на давещите се, разбира се, сме всички ние, които , за разлика от него, се срамуваме от колективния образ най-изостаналото племе на континента, рисуван от вождове като него.

Ако имаше начин от тези две крайности – празнословието на Цачева и презрителното ( към нас) мълчание на Първанов, да се намери някакво средно аритметично по отношение на българския интерес, щеше да е добре. Но както казва поговорката: “ трай, коньо, за зелена трева”. И ние траем. Това поне го умеем по-добре от всички останали племена!

За да бъде пълна иронията с преплитането на сюжетите, знаците и символите в това изложение, ще си кръстя дописката така: “Цачева се препъна и без Първанов(а)”.

26 мнения за “Цачева се препъна и без Първанов(а)”

 1. Всеки народ си заслужава управляващите!Като си ги избрахме да им берем гайлето!

 2. Много се смях на паралела Първанов = Остап Бендер! Много точно сравнение! Но и тъжно – за съжаление нарцисизмът върви ръка за ръка с арогантността и неуважението към другите, в случая към нас, “простосмъртните” потърпевши. Гъце-Архар Първанов ни е дал тонове доказателства за това.

  Ето още нещо не само за очистителен смях, но и за размисъл, от талантливата и прозорлива Любослава Русева: [http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/01/17/843422_kak_otkrihme_jujniia_poljus/]

 3. Уважаеми господин Инджев, споделям мнението Ви за поведението на Ц.Цачева, но коментара Ви за отказа на Първанов да коментира промените в кабинета, както и случая Желева не мога да подкрепя. Вероятно президента би могъл да коментира кандидатурата на Желева, но не и представянето и. По отношение на промените в кабинета, президента би могъл да критикува политиката на кабинета, но не и да коментира кандидатурите и промените в правителството.Мисля разбирате защо.И тук не става въпрос за политически симпатии, а за коментиране на поведение.Нали така?

 4. Интересна е връзката за развиване на темата с “препъването” на Цачева, ама един мъж може да се подиграва само на бременни жени за да не го стигне.

 5. Добър ден г-н Инджев, не мога да разбера защо хора с амбиции не се готвят за пост/мечтата си.

  Грозно е да се оправдават с подлостта на червените.
  Та ние я познаваме от 118 години. Ако някой може да се спъне само от Поглед и Дума – не става за управление на пост/социалистическа държава.
  В България може да има промяна само с “партизанска война”, която да променя “системата” стъпка по стъпка.

  Много е обидно, че Левите могат да обучат овчар от Стара планина за политик, а десните не полагат и минимални усилия.
  —————-
  Няма още година от ” левите удавници” на Охридското езеро.
  Да се дава такув пример е шамар, който демострира силата на социалистическо възпитание.
  Бог да пази Президента!
  За нас има достатъчно вода …

 6. Калпав ти е сайтът, Иво. Коментарите се губят още при изпращането.

 7. към Познавач:

  Възможно е да се губят.Нямам представа дали, защо, как…Това не е хубаво, ако е така…
  Но пък знам, че сайтът не съществува заради твоите коментари.
  В този смисъл оценката дали е калпав, или не, преценяват хилядите читатели, а не ти, като “писател”.
  Ако искаш да кажеш нещо , кажи го. Но ако ще влизаш в магазина, само да кажеш, че този магазин не ти харесва, просто пазарувай другаде.

 8. Трябва да се казва в прав текст на българина, че този човек Бойко Борисов не си е на мястото. Имам предвид Министър Председателското място. Та той е госпожата Румяна Желева на нашенската политическа сцена. Некомпетентен за длъжността и нахлузен там от кукловодите на Българската политика. Той пък се обгражда с авери и клакьори като Божката, Раждито, Румито, Цецето….. Ама, моля ви ти се.
  И българина очаква да му се случат добри неща.
  Е, ще да почака!

 9. Не съм познавач,но и не ме радва особено каквато и да е междуособна война в обстановка на “звън от наследени качества”,
  който не би позволил и на доронамерен психиатър,да преброи ударите на гонга и отреди палмата на победа,ако за съюзници си си избрал сенки и лагеруваш -на всичкото отгоре-под знамето на шумно отричана и охулена,до скоро- действителност-без да си се подслонил по-близо,именно до “живите сенки”,които не са отнесени от “революционния” вихър,и които,най-добре биха могли,да ти помогнат да
  изживееш славно собствения си живот,както са си те представяли,
  поети,философи,артисти и архитекти….

 10. Сега вече втасахме с новината,че И.Калфин бил знаел за връзки на доскорошния ни кандидат – еврокомисар с тайни служби,а топ-социалиста М.Шулц,защо самият Барозу,не бил могъл да оглавява ЕК!
  Пепъването е и с последици,джанъм!

 11. След култовата другарка Масларова не вярвах, че ще се пръкне друго подобно, а дори и по-отблъскващо същество. Но госпожа Цецка вече й води, както по външно излъчване, така и по брой изговорени глупости за единица време.

 12. “Залитна повече от всеки друг защитник на незащитимата теза за “отличното представяне” на Желева и дори заяви, че Желева била символ на България!”
  Ами символ е, как да не е… Не от кандидатурата на Желева следва, че България е калпава, а от калпавата ни държава следва кандидатурата на Желева.
  Дедуктивното умозаключение на Цецка е вярно, само че наобратно… :/

 13. Добре е за обществото, че си останал без работа и се маргинализираш в самобитните си налудности. Още година и никой няма и да си спомня за теб.

 14. Г-н Инджев,

  Искахте, искахте и най-накрая получихте коментар от президента по случая с Желева, пък и по много други въпроси:

  http://news.v2.bgnes.com/view/801930

  Господина с “точния мерник” изглежда е все така “социален”, “Енергичен” (все пак е събрал пак смелост след шамара от Доган) и “науко-образован”. Направи ми впечатление и следния израз: “Не се меся в работата на правителството по този въпрос…” – многозначно, нали? С нетърпение очаквам коментара ви.

 15. Г-н Инджев, предполагам, че знаете максимата: “Когато се препъне началника – падаш ти”. Ето и потвърждението, препъна се Цецка – падна Румяна. Но в действителност падаме всички ние, особено когато се препъне някой от нашите първи мъже като Гоце или Гражданина. Но трябва да признаем, че Цецка по същество е права; Желева наистина символизира България. Аз напълно съм съгласен с това нейно мнение. Без да си иска жената е познала и ситуацията в БГ го доказва.

 16. ….и дори заяви, че Желева била символ на България!

  С.Г. – предварил си ме. И аз така мисля, че Це..Ца.. е права тук. За съжаление за сега (надявам се) това е символа на България (некомпетентност, наглост и искам всичко и то сега).

 17. За да няма съмнение,че сме и цъфнали и завързали покрай втасването с калфи и странното дълбокомислено мълчание на държавния глава…не сте прав г-н Инджев,нито Дянков за малоумни идеи и “синодални старци”..а и за разлика от Вас г-н президента,с тежестта на науката,ще смае през м.септември,как след “Давос” и “Пловдив”,трябва да се мисли за доброто на България….
  Премиерът,също поканен, може и да дава по-различен и наситен с практицизъм в действие тон,но “ловът е на терен”,за който се е погрижила дългосрочно самата конституция..пък иди разправяй после,че при снигнали за препъващосе левичарство и в Америка,др.Първанов,не бил далновиден,а бългаският електорат
  успешен за добруването на България…
  Кой казваше,че не било случайно?
  И също е прав?

 18. Hubavo e che vse pak v BG ima normalno demokratichno pravitelstvo. Predstavete si ako v tezi tejki vremena i ochertavoshtite se trudni sledvashti niakolko godini imahme pravitelstvo s uchastie na BSP i DPS.
  AZ PODKREPIAM PRAVITELSTVOTO NA BOIKO !!!

 19. Г-н Костов,когато Ф.Димитров обсъждаше с Е.Сугарев новината около П.Стоянов,не е могъл да знае,че Г.Първанов,ще очертава лов за дивеч от нова лява формация,която удивително напомня,новия американски неоконсерватизъм,призван да
  одуши Барак Обама,а нашето ново старо-ляво,да затисне гърлото на неукрепналата правилна България
  …Мартин си е волен като самата “Атака”,но държавността,която е спомената стотици и хиляди пъти в този блог на Иво, Ви задължава и национално и поколенчески,да си изберете правилното място и време,тъй като Царя е друга работа
  и е би било жалко,ако още веднъж, не се разберем с Вас….тъй като и волунтаризма на г-н Желев,
  Стоянов,Надка,Филип и др.седесари
  не беше ответен последните две десетилетия на очакванията на българското племе,по причини,
  коитох Вие най-доре си знаете…и …ако познавате Иво!!!!,просто се включете.а аз ще “привикам от гроба” дори моят учител кардинал Ришельо,защото иначе генаралите ще станат много като у южните съседи на времето!!!!

 20. Тъй като е по-скоро възможно,при деполитизирането ми след 1989 г.,-сега-да не помогна за доизвайване образа на Иван Башев,ще добавя нещо лично и само за блога,тъй като той бе единственият,който притежаваше нестандартен за ранния комунизъм,политически ръст
  и намираше време,да хвърли по един професионален поглед над първите ни докладни и паметни бележки…
  Преди да закоравеят раните ми от окопите на стар пехотинец,
  ТОЙ,като немски възпитаник и възползвайки се от присъщи не-умения на младоци по дългия път на охулена и величава кариера,секретарката му Иванка/струва ми се!!! ме извика след посещение около подготовка на пореденото “откиване” на Латинска Америка,тогава от Л.Аврамов!!!,когото в ход смени П.Танчев,и очевидно и прочел “капана” с Л.Корвалан,поиска становище какво,да се прави…становище и от едно ст.аташе!!!
  П.Младенов,на когото същата ченгесараница бе подготвила не,по-малък капан..нарече Башев, светец пред всички ни,в т.ч.и една Жоржета???,на която Й.СТефанов, човекът протокол преди Джибров,трябваше да “търси” плат за не толкова оскъдно протоколно облекло…
  Това бяха аскетите,които охулват едни полковници или комунистиченки
  сбъркани велможи,ала Живков…
  Бил съм с него слушайки френския му на сбогуване с чужди посланици,когато бе жив А.Калиников ,а и при Г.Трайков,който като министър В.Вълков,и земеделец,бе по-прозолив и по-удобен от присъщата схоластика довършила България….
  Казвам го и от уважение към блога-другаде няма да го чуете-и защото още през 2 0 0 3 г. казах каквото трябваше на новия кандидат за новото старо – ляво в България!!!

 21. NE mojaha li da slojat” za prerdsedatel na narodnoto sabranie chovek, koito pone ima nikakva prilichna vanshnost be. Tazi niama daje nekakva prirodna oduhotvorenost po mesestata si fizionomnia.
  Hem e prosta hem …

  Ebati i kadrite i specialistite i expertite…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.