И с Плугчиева премиерът ще руча жабетата

Току – що закърпил пробойната от торпедото “Желева” в своята репутация , което изстреля сам, Бойко Борисов създаде втори подобен прецедент. Отново е с международен адрес, отново е европейски, отново е свързан с негова официална подкрепа, отново е неадекватна.

Вместо да остави Меглена Плугчиева да катастрофира в лично качество и като емблема на тройната коалиция в претенцията й да заеме непомерна за нейната квалификация позиция в Европейската банка за възстановяване и развитие ( ЕБВР), той на всеослушание я подкрепи.

Плугчиева= Желева! Макар и с по-малък потенциал да навреди на България, казусът удивително напомня като рецидив на грешката, която Борисов допусна с Желева. Нещо повече, повдига вече въпроса дали става дума за грешка, или за нещо по-лошо. Защото лесовъдката Плугчиева става за вицепрезидент на тази институция колкото обучената за дружинна ръководителка Желева ставаше за еврокомисар.

На всичко отгоре Борисов реагира на първите негативни реакции срещу обвързването с Плугчиева по същият начин, по който отбиваше аргументите срещу номинирането на Желева. Защитаваше Желева като много компетентна, а знаем какво се видя ( дори и от онези, които си затваряха очите до последно). Сега пък твърди, че ле Плугчиева била много подходяща да управлява парите на Европа, след като беше шеф на екипа на Станишев, запомнен с безпрецедентен провал на европейска страна по усвояване на европейски фондове, довел за първи път в историята на организацията до финансови санкции за провинилия се слаб ученик, каквото по същество беше замразяването ( и загубата!) на огромни по българските мащаби траншове.

За капак, след като Плугчиева му се фръцна и заяви, че не й нужна неговата подкрепа, Борисов се заинати и добави, че я бил подкрепил писмено. Тя не го обича вече, но той нея- да, на всяка цена. И защо -за да няма съмнение, че нейният провал ще бъде и негов, вероятно?!

Това ли е дългата “резервна скамейка” на ГЕРБ? Или е дългата ръка на столетницата, която отново пусна Борисов на червена шейна? След като го извозиха до блатото със скандала с Желева, се наложи той като барон Мюнхаузен да се самоспасява на пожар с Кристалина Георгиева и Николай Младенов- две стъпки в правилна посока, след което се подхлъзна пак.

Впрочем, този път историята е с още по-лесен за предсказване негативен финал. Защото при успех на Плугчиева, той ще си бъде личен, както тя вече пожела да изтъкне. Нейната партия също няма да пропусне да се възползва. А при провал на кандидатурата й , което е много по-вероятният сценарий, ще се припише отново на присъединилия се Борисов.

За голямо съжаление излиза, че Борисов си пада по ручането на жабетата , с които столетницата услужливо го тъпче в тресавището на управленската неадекватност.

37 мнения за “И с Плугчиева премиерът ще руча жабетата”

 1. Мноо убаво написана статийка, ама мноо убаво! Нищо, че е нелогична; с алжирката върви чудесно. То на пияна глава каквото и да мезиш, се тая.

 2. Впрочем, този път историята е с още по-лесен за предсказване негативен финал. Защото при успех на Плугчиева, той ще си бъде личен, както тя вече пожела да изтъкне. НИКОГА НЯМА ДА Я ИЗБЕРАТ.Те да не са катоБ.Б.

 3. Иво се бави с публикуването на коментарите. Аха, май Първанов пак му е дал повод за нова контаминация на мрежовото пространство. Забелязахте, нали- Първанов му е дал повод, а не Иво на Първанов.

 4. Не знам дали има термин “политическа суетност”, но предполагам, че този му “гениален” ход е жалък опит да запуши устите на социалистите (най-вече на европейските), които напоследък посмачкаха медийното му “мъжкарско” самочувствие.
  А и видяхме, че той днес се опита публично да сключи брак с Първанов. (Или да оповести задкулисен такъв).
  Очакавам и следващи плонжове.

 5. Народа го е казал“Не е лошо ако настъпиш мотиката веднъж,лошо е ако я настъпиш два пъти на едно и също мястo“да не говорим ако това ти се случва често.Очевидно проблема не е в мотиката.

 6. Любителят на жабешки бутчета изглежда е “специално съветван” в тази очевидно неадекватна посока, а той сърцато се връзва – просто момче от Банкя! Да се надяваме, че целта е да бъде амбициран за да отвърне на червените ескимоси с троянската шейна с подобен инат в стил “тъпото копеле” и за АЕЦ “Белене” и “Южен поток”!

 7. Герб нямат резервна скамейка! Това не е партия с принципи (в ляво или дясно), а сбирщина от хора с нереализирани мании. За съжаление в България няма десен материал, всичко с което разполагаме е тясно свързано по един или друг начин с бкп, дс,ссср и прочие…и си това си личи! Ние слушаме чалга, обичаме Русия и сме най-бедната страна в ЕС…и духом, и материално!

 8. На един предишен коментар бях писала, че ББ реагира прекалено примитивно и ето сега това пак се потвърждава. Очевидно не е обмислил или соделил с някой(е това трябва да са неговите съветници), каква да е позицията на управляващите относно кандидатурата на Плугчиева. Ей Чърчел май беше казал определението за успешния политик- поне пет поколения с висше образование. Да за малка България при това с малка история това е доста трудно но поне две поколения. Голям майсторлък е да знаеш, че нищо незнаеш но да знаеш от къде да го научиш, а още по-голям е да мислиш преди да говориш.

 9. До “Ха, наздраве!”: Значи „До 20 години Русия ще е най-силната европейска икономика“, така ли? Както през 1980 г. бяха построили комунизма (справка: Хрушчов)? Ами на такива перспективи за Путания какво да каже човек освен “Ха, наздраве!”.

 10. Г-н Инджев, нямата ли право да спирате коментариите с непристоен тон? Не става дума за възгледи те -могат и трябва да бъдат различни – а за тяхната форма, като проява на ниско възпитание,с доста подлата склонност, укрита зад анономността към оскърбяване и нараняване на събеседник или на самия вас. Това са хора, които не заслужават вашият отговор.Простащината днес вилнее във всички политически дебати във вестниците и по интернет, мисля, че тука трябва да я спирате. Нека вашия блог бъде не острова на съгласието,но на добрия тон в сивото, мръсно море на обществения дебат днес.Един такъв контрол би бил от полза за съграждането на нов духовен елит в страната, след като в четиридесет и пет години старият бе унищожен невъзратимо.

 11. БОЖЕ МИЛИ,КАКЪВ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ СИ ИМАМЕ.ТОЗИ ЧОВЕК ОБМИСЛЯЛИ СИ ПРИКАЗКИТЕ КОИТО ИЗРИЧА.ДОКАТО КАЖЕ НЕЩО СЛЕДВА ПРОМЯНА НА МНЕНИЕТО.НЯМАЛИ СЪВЕТНИЦИ И КАКВО Е ТОВА ЧУДО.МНОГО СИЛЕН БИЛ АМА НА МУСКУЛИ.КОЙ Е СИЛНИЯ В ДЪЖАВАТА СЕ РАЗБИРА МНОГО ДОБРЕ -ГЛЕДАЙ И СЛУШАЙ НАШИТЕ МЕДИИ.СМЕЕ ЛИ НЯКОЙ ДА ГЪКНЕ СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА.ЩЕ ГЪКНЕ АМА……САМО ЕДИН ПРИМЕР-ППРЕЗИДЕНТА ПРИ СЛАВИ И КРИТИКАТА МУ КЪМ Б.БОРИСОВ.ИМА ДА ЧААААКАМЕ ДА СТАНЕМ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА.

 12. Г-н Инджев, Бойко Борисов е много прав и Вие неправилно го критикувате! И Желева и Плужеклиева са много компетентни, човека разсъждава от своята позиция. В сравнение с него всеки гимназист е супер компетентен. Нищо ново под слънцето! Да живее ББ! Да живее чалгата! Смърт на фашизма и на неговите врагове!

 13. С репликата на президентския форум за благото българско д о 2 0 2 0 г.
  (поне да се бе изравнил с натовския си съюзник Барак Обама до 2 0 2 8 г.) .дойде и:..”Стига сме теоритизирали!,но ..със “заораването и плуга!!!”,няма и как да стане противо природно!Д.М. е прав!

 14. Анализите на Иво Инджев са както винаги точни!Жалко,че медийните му изяви са с ограничения,наложени от безкомпроминото му поведение спрямо БКП-БСП и ДС собственици или ръководители на БГ масмедии!Колцина са онези,които могат да ги следят в Мрежата или на някои сайтове!Поздравления г-н Инджев за днешната статия и предходната за червената шейна!

 15. Двойствения характер на ГЕРБ не е заболяване на растежа-той е дълбоко законспериран и проектиран.При ББорисов,както при царя-ченге -всякакви нечистоплътни ходове се опитват да ги украсят с национално-отговорен “комуфлаж”.Популизма и национализма са луксове и глезотии които могат да си позволят богатите държави.На българския миллет се предлага само сапунки-“Красьо Черничкия”,”Листопад”,Дързост,Маргините и Красота”….

 16. B.B. slu4aen 4ovek na neslu4ayno mqsto.
  Aman ot selqnduri s orientalsko- latino mantalitet na erbapee6t se macho po prashki.
  4ervenite mekereta mnogo lesno mu opavat prashkite!
  Kakvi sa tezi nebivalici – da se podkrepq politicheski protivnik- ta utre 6te se celuvam s protivnika s ezik a v drugiden moje i pozi ot KAMA SUTRA v imeto na… i az ne znam v imeto na kakvo
  Az sam ot CSKA, vse edno na evroturnirite da podkrepqn leskari- tova parvo ne e normalno, vtoro kato mantalitet otbora na naroda ne mi e po vkusa i na kulturata mi.
  Ot otdavna nqma idealizam po tezi duljini…
  ZA SAJALENIE…

 17. Ако ББ се научи да не прави изцепки подозрението ,че е тиква ,може би няма да се потвърди!

 18. Piperkov tova mi haresa: slushame chalga i obichame Russia,
  pochti kato bezraboten koyto po cql den sedi v horemaka pie shliokavica i psuva vlasta i orisiqta si.
  Hakraq si tragva piqn i bezpameten!

 19. До ХА НАЗДРАВЕ!
  Пиян-ко,до 20 години Русия ще се разпадне!Пий си водката и трай!

 20. Да, беше грешка подкрепата за Плугчиева, но не е толкова страшно. И успехът и провалът ще са си все нейни. Всъщност мисля, че няма да я изберат…
  Има по-тревожни неща, за които сигнализира Костов и сутринта по БНТ – защо ГЕРБ не се ползват от опита на представителите на синята коалиция (най-вече на ДСБ)? Ще ми се да вярвам, че се вслушват в посланията, които им се отправят, но по-добре да не се държат като ощипани госпожици. Заради България.

 21. Предстои посещение на президента на ЕБВР и още куп европейски чиновници, така че съгласуване за Плугчиева най-вероятно ще има. Трудно бих могъл да си представя, кандидатстване в стил freelancer за подобен пост!

 22. “Ей Чърчел май беше казал определението за успешния политик- поне пет поколения с висше образование.” Този знаменит цитат по точност на представянето, синтаксис и познаване нрава на ЧърчЕл, е ярка илюстрация на спецификата на част от новата вълна “коментиращи” в блога на Уважаемия г-н Инджев. Но има един важен принцип и мисля, че г-н Инджев го следва – няма маловажни данни от природен източник.

 23. Прекрасна статия, но искам да изразя несъгласие с основата, на която се базират разсъжденията. В един мой постинг от преди време писах, че политическият ни свят е пълен със спящи клетки като при терористична организация. А смящите клетки са на БКП. Мисля, че ако се погледне от тази страна на нещата, всичко ще се нареди на мястото си – премиерът и ГЕРБ си изпълняват задачите и в никакъв случай не става дума за грешки. Затова всички са доволни, а реалната опозиция (след като стоя на позицията, че ГЕРБ не са дясна партия) недоумява как може “сестринска партия от ЕНП” да постъпва така. Ами може, след като е сестринска само по регистрация, а виждате какво става с вписаните и невписани регистрирации. Ами това е! А след ГЕРБ и потоп!(като след НДСВ)
  И поздрави на “Ха наздраве”. Все пак трябва да се уважава селския идиот, подпрян на стобора и мъчещ се да привлече вниманието на минувачите върху себе си. Наздраве, пич!(Знам, че си от София, знам – не си “селски” идиот)

 24. В банките не работят само финансисти. В ЕБРВ има представител – Стефка Славова, която е номиниран от българското правителство. За вицепрезидентското място банката решава без държавни номинации. Плугчиева кандидатства за сектора “Екология, възобновяеми източници, подготовка на страните в преход за европейска интеграция.” Борисов изразява само една подкрепа. Какво очаквате – да я оплюе?

 25. g-n Indjev , N H Sebia/uchil sam v sssr\ , tolkova dumi……….., a istinata e samo edna …/kakvoto e bilo slanceto …..za Diogen/…… !!! A tia e : OGROMNA MATRYOSHKA ——- v.i.lenin , i.i.stalin ,g.dimitrov,…. l.i.brejnev…..t.jivkov..,a.lukanov..,j.jelev . .a.lilov….., a.dogan…, g.parvanov… , s.sakskoburg… ……… i bate boiko …………,,,,NAI-DOBROTO ni predstoi………..

 26. Да, имаме нестандартен /меко казано/ премиер. Може би наивно, но някакси вярвах в добрите му намерения. Мислех, че поне осъзнава реално възможностите си и далновидно ще се заобиколи с по-знаещи и можещи особи, в чиито съвети да се вслушва. Уви, тези умопостроения се срутват едно след друго /може би иключение е финансовият кръг/. Некадърност ли е това или приписваните му от някои коментатори тук дълбоко законспирирани връзки с комунистическата мафия …

 27. Господин Гларус,

  Борисов е оплюл всеки и всяка, която не му харесва. За него не е проблем, но очевидно си харесва Плугчиева.

  Вярно е, че няма нужда от държавни номинации за ЕБВР. Защо му е нужно тогава да се изказва изобщо?

  С такива гларуси за приятели, скоро той няма да има нужда от соколи за врагове.

 28. И аз като колегата Georgi Georgiev взех леко да се стряскам от “спецификата на част от новата вълна „коментиращи“ в блога на Уважаемия г-н Инджев”. Даже от два – три дни си мислех, че нещо бъркам адреса. Слава б/л/огу, колегата Гларус е написал 4 смислени реда. Предлагам на всеки да ги прочете и да престане с безмисленото празнословие.
  P.S. А мисълта на ЧърчЕл /със сигурност не на Чърчил/ е “Интелигент се става след три университета – университета на дядо ти, университета на бащи ти и твоя./

 29. Сигурно уважаемата аудитория се е запознала вече с този текст, включен и в книжното издание на [Economist] от последната седмица. Нали и Бойко събирал отзивите за себе си, рекох да му помогна – впрочем да се следят отзивите в пресата е стара, задължителна практика на различни нива, но това с остена и СМСите сигурно е нов почин. Нали сме най-древната и умна нация на Балканския полуостров :), а и си е наш патент “свинарят” да стане цар… знам ли.

  [Bulgaria’s new leadership
  Foot in mouth
  A new prime minister enchants Bulgarians with his forceful ways

  Jan 7th 2010 | SOFIA
  From The Economist print edition
  AFP Boyko Borisov: don’t get him angry

  FANS and foes of Bulgaria’s prime minister, Boyko Borisov, agree on one thing: this square-jawed ex-wrestler has enlivened the country’s politics. When Dessy Zidarova, a model and actress, was robbed outside her beauty parlour in Sofia recently, she refused to divulge her attackers’ identity to the police. The only man she could trust was the prime minister. So she demanded—and apparently gained—an immediate audience.

  Some plaudits verge on sycophancy. A new book of poems lauds Mr Borisov’s “dignified leadership”. The people of Kapatovo, a village near Sofia, named their hooch “Borisovka” after he vetoed higher alcohol duties.

  The burly Mr Borisov could hardly be more different from his predecessor, Sergei Stanishev. A bespectacled, Moscow-educated scion of a prominent Bulgarian family, Mr Stanishev is now being investigated over missing classified documents. Mr Borisov dedicated his election victory to his grandfather, killed by the old communist regime—unusual in Bulgaria, a country that remembers the old days more fondly than other bits of the former Soviet block.

  A former mayor of Sofia, Mr Borisov revels in micro-management. When the smallest parliamentary group (Law, Order and Justice) was in danger of losing its official status after a defection took it below the ten-member minimum, its leader appealed to Mr Borisov to find another deputy. The prime minister was irritated but unsurprised. “Everybody in the country is trying to contact me,” he complained. “Tomorrow, some guy will get divorced and then come to ask me to give him back his wife.”

  Mr Borisov’s European Union colleagues got a whiff of his plain-spoken style at a summit in October, where he berated the Czech president, Vaclav Klaus, for refusing to sign the Lisbon treaty. “Those who do not play by European rules should leave and go back to the Warsaw Pact,” he thundered.

  At home reality lags perception. People fret over energy insecurity; a crackdown on crime has put kidnappers behind bars but not stopped gangland shootings, the latest on January 5th. Mr Borisov’s choice of business pals arouses scrutiny. When asked about profitable public tenders won by a man known as “Stanley”, Mr Borisov deflected attention, noting that he was his daughter’s ex-boyfriend. “One night I found her crying, so I beat him up,” he added. His flair for headlines is entertaining, but it may not solve Bulgaria’s problems.

  http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=15213116%5D

  моето предположение за подкрепата на Борисов за Плугчиева е, че се опитва да им извива ръцете – на БСП, а и на кандидатката. Нещо като да си присвои кредит за чужд успех. Дали Плугчива има ценз и опит за това, е друга тема. Ценз за банкер няма, но има опит в предприсъединителните и присъединителните процеси. Колко ценен, това също е интересен въпрос. Интересно стана и с новите номинации, не само с кандидатурата на Плугчива. Кристалина Георгиева имала левичарска политическа принадлежност, рече Костов. Да, много вероятно е да е така. Обаче в Комисията на ЕС има хора с всякакви политически окраски, но отиват там с надпартийни и над-национални задачи. Николай Младенов е с брилятна роля, но също не си я е шил сам, както и Плугчиева, и със сигурност няма да чуем за гафове – не на последно място, и заради стабилния гръб. Не се представяше убедително на избори, но за това причините могат да бъдат и извън личния му ангажимент. Ген. Анков някак трябва да осъществява и граждански контрол над офицерите, към които сам принадлежи. Някой ще каже, то пък едно силно гражданско обществоооо… на кой му пука, важното е “работата” да върви. Кунева е свестен човек и добър администратор, успя да спечели умните от БСП-контингента във Външно да работят за нея, а не да я пързалят, както правеха с Н. Михайлова. Обаче сега е обидена на Борисов, а последният – на всички. Освен и ние да вземем да се обидим…

 30. Г-н Инджев,
  Определено му харесва на Бойко Борисов Плугчиева. Имаше и намерение да я привлича в ГЕРБ, но тя отказа. Все пак ББ трябва да вземе отношение при положение, че Плугчиева го е уведомила първо него, не партийния си лидер или председателя на парламентарната група на левицата. По-скоро това е солова акция на Меглена Плугчиева, отколкото скрит ход на столетницата. Обезпокоителното е, че само въпросната Плугчиева, кандидатства за този пост от България. Другите разбраха, че има такава ваканция от изказването на ББ и хукнаха да ровят из интернета – аджеба що е туй ЕБВР!?! И в този случай, ако тя е лесовъдка, останалите се държат като горски стражари…

 31. Естествено,че Гларуса е прав.Но тук има доста врани,врачки,гадатели.А и чакали първосигнално вият.Разчитането на държавнически ходове е проста работа ,но за умни хора,и не преднамерени.

 32. Не превръщайте блога на Инджев в трибуна на собствената си простащина! За тази цел има порно сайтове и телевизионни шоута! Или си направете собствени блогове – лесно и вседостъпно е!

 33. ББ може и да си руча жабетата, но лошото е, че скоро може да стане като в “един” виц, дето не е за писане: На Него само ще му “показват моркова”, но ние ще го ” ядеме “.
  Поне от политическа куртоазия трябваше да се “консултира” с поддържащите все още правителството Му, дори и като директора, който се обръщал към подчинените си с еднозначен отговор на собствения си въпрос : ” Искам да ви питам нещо, но отговорът да бъде ДА !”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.