Борисов да свали блокадата на европейските траншове – може и с изтребител( на корупцията)

В нашата провинция цари идилия между властта и медиите. Това мило съгласие, за да не кажа пагубна за демокрацията солидарност в битката срещу обективната истина, води до безкритично приемане на пропагандните тези на управляващия.

От такива , като мен, се иска да ръкопляскат солидарно. Както и при други подобни случаи, предоставям тази чест на пропагандаторите и на влюбените.

Издигнатата в ранг “подвиг” намеса на премиера Борисов е поредното пропагандно безобразие. Да, загрижеността му за българските шофьори е похвална. А пък аз, гаднярът, си позволявам да поставям под съмнение това величаво усилие с някакви си забележки за междудържавни съображения по отношение на страната, която ни беше единственият съсед от ЕС ( и протагонист в организацията в това качество) при усилията да проникнем в ЕС.

Да , представете си нахалството ми – загрижил съм се за мнението на гръцките власти, макар че са социалисти в момента!

Само слепият не вижда зад всичко това реално преследваната цел на човека, за когото най-важната мотивация е да се хареса на достатъчно голям брой сънародници без оглед на дългосрочните последици от действията си. По същата логика отмени акциза върху казаните с ракия, колкото и това да е безпринципно. А слепотата на заслепените е такава, защото прожекторите на пропагандата постигат своето.

Сега на опитите ми да кажа, че да си организираш такова шоу пред медиите, като “отваряне на границата” , която така и не се отвори в крайна сметка, се натъкват на “некои съображения” от защитниците на Борисов, сякаш аз съм силният и силовият управник, а той, горкият, има нужда от бранители. Сред доводите в негова защита основният е, че гръцките селяни блокирали избирателно българската граница. Много от хората, които си мислят така, са всъщност жертва на избирателното поднасяне на информацията в българските медии.

Жалко! Налага се, колкото и да не е “патриотично” от моя страна, да внеса “некои корекции”:

Protesting Greek farmers block roads, border posts

Athens, January 20 (MIA) – Greek farmers blocked Wednesday border posts and roads throughout the country to protest falling subsidies and demand higher prices for their goods.
Hundreds of lorries and trucks were stranded at Promahonas-Kulata and Exohi-Ilinden, two key border posts linking Greece and Bulgaria.
Angry farmers also continued to block some 20 key road links, including the main highway connecting the capital Athens with the northern port city of Thessaloniki.
On Tuesday, farmers drove tractors and heavy machinery to border posts and main roads linking Greece with Albania, Turkey and Macedonia.
Farmers on the southern Mediterranean island of Crete said they would begin blocking access to tax offices and government services on Wednesday.

От тази информация на Македонската информационна агенция ( това е гръцка информационна агенция, специализирана за новини от северната част от страната) можете да се убедите, че няма такова нещо като “специално” лошо отношение към България и българите на стачкуващите в Гърция. Изрично са изброени блокадите на подстъпите към границите с останалите съседни на Гърция страни на цели 20 места в Гърция. Само че там няма хеликоптери с наежени премиери на съседни държави, които да викат на преговори пред камерите стачкуващите на своя територия с риск да взривят добросъседството със съседната държава, намесвайки се в твърде деликатен спор.

Е, нашият е наистина уникален. Блажени са верващите ( жертви на родната пропаганда и на собствената наивност)! Време е да разберат, че с верване може да се върви напред само след хоругвите. А в ЕС с верване се върви назад. Както и става, защото от Брюксел вече прелитат на юг и кацат право в Министерския съвет на “Дондуков” в София заплашителни писма за предстоящи нови санкции срещу България заради несправянето на властите с изискванията за усвояването на обещаните ни европейски милиарди.

Само че борбата с корупцията в собствената администрация, виновна за тази европейска блокада на България, няма как да бъде превърната в зрелище от хеликоптерен вид. И танковете да дойдат, пак няма да се справят. За нея се иска политическа воля, която Борисов употребява за фойерверки пред гръцки селяни и българските граждани.

Не че е същото, но историята помни солови акции, или предложения за такива и другаде. Например в Африка. За решаване на териториален спор със съседите ( за острови в езерото Виктория) диктаторът на Уганда Иди Амин Дада предлагаше на президента на Кения Джомо Кениата през 70-те години на миналия век да си изяснят отношенията. Лично. С тояги. За да няма кръвопролития ( не че после не изпрати армията си ). В името на справедливостта и на добрия си имидж Иди Амин, 120 килограмово чудовище, бивш боксьор, великодушно обещаваше да се бие с престарелия Джомо Кениата с една ръка, а другата щяла да му бъде вързана зад гърба…

Някому тази аналогия може да се стори пресилена. Да, така е. Бойко Борисов не е нито човекоядец, какъвто се оказа Иди Амин ( след като го свалиха през 1979 и избяга в чужбина), нито е диктатор. Той е само демократично избран автократ, който не се притеснява да ни заявява, как лично е “отворил границата”, как плаща, или не плаща, на пенсионерите, или че нямало да плати за нещо си- все от държавния бюджет

Един премиер не може  да е пожарникар в буквалния смисъл. Иначе ще трябва лично да разблокира и други заседнали българи – нима те заслужават тази чест по – малко от шофьорите в най-топлата част на замръзналата  България? Само един актуален пример:

Десетки автомобили закъсаха по заснежените пътища на Източна България днес до обед. Заради снегонавявания е затруднено движението в областите Варна, Шумен, Добрич, Разград, Силистра и Бургас, съобщи БТА като цитира пресцентъра на МВР.

Готови ли сме да платим с цената на мълчанието си констатирането на факта, че нашият премиер гаси пожари избирателно

? Вместо да го върнат на земята, медиите задълбочават у него усещането му, че има право на това, защото е популярен. Ами да го короноваме тогава и да се свърши с този фалш с играта на демокрация!

33 мнения за “Борисов да свали блокадата на европейските траншове – може и с изтребител( на корупцията)”

 1. Стига с тази комплексарщина какво щели да си кажат или дори помислят от Гръцкото правителство.Ами какво като се разсърдят?Ние нямаме ли си достойнство като равноправни членове на ЕС да си гледаме интересите?И докога ще продължаваме да вярваме, че Еврофондовете ще дойдат при нас, не разбрахме ли, че те са направени да се обогатяват страните от стара Европа.Те го правят с твърде кадифени ръкавици и манипулират чрез медиите общественото мнение та смо глупаците не разбират, че по този начин си въртят техните далавери и ни използват като санитарен кордон срещу Исляма и Недемократична Русия.

 2. Много точно казано ! Патриотарско-популистките фойерверки идват да прикрият тотален дефицит на компетентност и желание за промяна на статуквото.
  А иначе някой да си спомня случайно,че когато преди време българските фермери протестираха,колегите им от Гърция дойдоха да ги подкрепят ?

 3. През 1988 година се запознахме със семейство италианци на българското Черноморие.Тогава още не бях заинтересувн от политикта,но запомних от тях една реплика,която остана в съзнанието ми-…”Не се интесуваме много от политика-защото икономиката много не зависи от това-знаем,че който и да спечели изборите ,няма да има някаква промяна в развитието на държавата…”/или нещо такова-цитирам по памет../.Това обаче не може да се каже за Перестроечна България,в която чалгата и посткомунизма са част от ежедневието,когато комунистическата мафия,Пропагандната Промишленост държат българина някъде между Украйна и ….няма такава европейска държава,като България.Хайде да пофантазираме-може ли българския народ да затвори границата с Гърция поради някакви свои искания ??? Или сме тотално амортизиран овче-русофилски миллет ?Или-кога ще започнат гърци да идват в България като гастърбайтери ? Имаме ли оправдание,че сме кочината на Европа ?

 4. Mnogo mi haresva kazanoto ot g-n Indjev.

  Вместо да го върнат на земята, медиите задълбочават у него усещането му, че има право на това, защото е популярен.

  Emi te vednaj go varnaha – Rumiana Jeleve kakvo e.
  Sha go varnat i oshte vednaj.
  Samo che dano BOko da ne si misli che padaneto kam zemiata e kato leteneto. Zashtoto nakraia ima TUPp-p-p-p-p – udar v tvard predmet (zemiata).

  Dano da niama TUPp-p-p-p-p shtoto nie chakame nakazaniata za troinata koalicia mejduvremenno. A ako bai Boko se razmaje na plochnika koi shte gi tarsi ot troinata koalicia. Za sega razbrahme che Plugchieva nEma da ia tarsat. A drugite?????….

 5. Не знам за вас, аз днес се смях с глас,като прочетох в “Сега”,че щял да плати по-бързо ако намалят 10%.Това се отнася за свършена работа и закъснели плащания на държавата по договори към частни фирми.Божков се съгласил веднага другите се чудели.. но след успешния старт, схемата “-10%” започва да се прилага към общините :)) Наистина се приемат лично нещата тук ..
  Ако някой е в договорни отношения с мен и постъпи по този начин, единственото сигурно нещо е, че никога повече не бих работил с него. А вие ?

 6. не съм съгласна само с едно: че Борисов е автократ. според мен той е рейтингофил. имиджман. нищо повече. засега осъзнава, че има нужда от съветници, от идеи и това го предпазва да си внуши, че неговата дума е закон и точка. Не зная как ще се развие, но и на мен не ми е ясно нито какво се прави за деблокирането на Европейските фондове, нито какво се прави за затрупаните и откъснатите в Североизточна България – всяка година там си е бедствено положение, когато вали повече от 2 часа. НЕ ми е ясно и за безработицата. Не ми е ясно също каква криминалност се сваля с идиотската идея за домоуправител на заплата и защо аз като собственик на имот трябва да финансирам дейността на онези, които имат нужда от регистрация на населението. Държавата да им плаща, има толкова много варианти за това, ако рекат, че не им стигат хората, това едно, и второ, аз с моята собственост мога да си се разполагам както искам, вкл. и с ключа от ел-таблото.

  Още като чух, че щял да съди Гърция по повод “свободно предвижване в рамките на ЕС”, си рекох, че със сигурност е объркал параграфа на основанието, щото друго се разбира под запосаните в Договора “свободно предвижване на капитали и хора”, но си рекох, Брех! Пропуснала съм някоя нововъбедена процедура, и то толкова съществена! А то се оказа, че Марин Райков се оплакал писмено на Комисията и т.н. Пак Димки. А аз такива и подобни димки ги недолюбвам още от хайдушкия период на Яне още…

  За пропагандата и манипулациите:
  Това е толкова уморяващо и изтощаващо, тези “дребни”, но постоянни дразнители в ежедневието – липсата на компетентна и ефикасна медицинска помощ, диващина по пътищата, ред битови неудобства и трудности, та не е чудно защо депресията като състояние е толкова разпространена и че хората бягат от реалността в измислени светове.
  Още един пример: Данов вещае безработица до 60% в Североизточната и Северозападната икономическа зона, без да спомене как е стигнал до тези числа. Там безработицата е традиционно висока, но като гладам как си представя числата и като знам кой е Данов, си мисля, че е само усилвател на напрежение, като използва кадър от реалността. Извън неточността, безидейността или манипулативността на Данов &, от дуга страна проблемът е стар и нерешен, значи, – каква е програмата на кабинета за това?

  За капак на тенджерата, митингуващие да минингуват на обозначените за това места. Но по-далеч от бясно работещите депутати, политици, съдии, щото някакъв си “моб”, маса безделници, неразбиращи от политика и право и пр., не могат току-така да се тропнат пред очите на народните избранници и любимци. Да, нека защитят кръствищата, но местата около “държавните институции”… Нахални и безочливи. Да ги питам сега народните ни евродепутатки и -депутат къде са. Хубаво казаха истината за Желева, ни имат още за казване. СК не се съгласи на електронното ровичкане, хайде на похвалните слова. А сега? Правото на волеизявление не ми е отнето, но ако може по-далече, че нят време да се занимават с мен…

  Нагнетява се вътрешнополитическо напрежение, управлява се чрез внушаване на страх – от страна на опозиицята. А какво прави Бойко – лети. Или брани. Някого от нещо. Но важното е кого и от какво.

 7. към Николай Василев Николов:

  “Министър Трайчо Трайков: Не можем да кажем кога блокадата ще падне

  Положението с блокадата на българо-гръцката ни граница е доста необичайно и нестандартно, протестиращите фермери са неорганизирани и на този етап не можем да кажем кога блокадата ще падне. Това заяви в Банско министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. /БГНЕС

  Към информацията на БГНЕС да добавя само, че става дума за БГ вчера, когато тази агенция и други съобщаваха, как блокадата била вдигната лично от ББ.

 8. Понякога, като чета дописките ти се улавям сякаш чета някои от собствените си мисли. Например, сравнението с Иди Амин Дада е изключително точно. Не са много българите, които знаят кой е той, но поне са гледали филма “The King Of Scotland” където Форест Уитакър направи незабравима роля. Ако иска “политическо огледало” в което да се види, горещо “му” го препоръчвам!

 9. Уважавам и ценя стореното от домакина през годините.Особено по времето,когато информацията беше труднодостъпна.Съгласен съм и че журналистиката е ефективна,когато е коректив на управлението.В България за съжаление четвъртата власт почти винаги се употребява и много рядко се упражнява.Не мога да разбера само невероятната настървеност да се критикува всяко действие на Бойко Борисов.В случая за един единствен неработен ден,по един и същи въпрос,домакинът пише две статии.Ако си направи труда да прегледа архива ще установи,че бат Бойко е почти без конкуренция като обект на критика.Подобно пристрастие съм виждал единствено при цитирания във “Връзки”,Ангел Грънчаров.Когото смятам за непоправим фанатик.За съжаление.И Вие ли господин Инджев смятате /само/ Иван Костов за достоен български премиер.Да знам да си обирам крушите докато е време.

 10. Г-н Инджев,

  чест Ви прави, че пишете тези неща, но освен чистата Ви съвест, какво друго постигате? Хората, които четат Вашия блог… те не са онези, до които словата Ви трябва да достигнат. По-добре ще е, ако имате трибуна – национална телевизия, например. Защото на фона на десетина хиляди души, които четат Вашия блог, купуват си “Дневник” и “Капитал”, на този фон стоят милиони хора, за които Бойко е мъж – генерал, премиер, кмет, политик. Велик!!!!

 11. вече писах, че бате Бойко е тръгнал по стъпките на един италиански ДЕЕЦ, Бенито се е казвал…
  А за идилията между медии и власт – ярък пример за това е приемането тихомълком на закон за ограничаване на протестите около парламент, президенство, министерски съвет и военни обекти със “зона за сигурност”, която НЕ Е ПОСОЧЕНА изрично. Също така, за протест трябва да се иска височайше позволение 72 часа предварително.
  Подробности: http://e-vestnik.bg/8195/zashto-mediite-malchaha-che-zakon-zabranyava-mitingite-pred-parlamenta/
  Много, много яко сме се запътили по пътя на Италия… отпреди 90 години.
  Одеве гледах по телевизията авторски репортаж “Свобода или сигурност”. В него имаше импровизирана улична анкета.
  Петима избраха сигурността, четирима – свободата.
  И тези, които избраха сигурността, не се сетиха, че жертвайки свободата си, се оставят на произвола на онези, които им обещават на такава цена сигурност.
  Сделка с дявола, бих казал, ако се интересувах от религията извън нейното социално отражение върху хората.
  Абсолютно същото е като сделка с държавата.
  Особено с държави дейци, които все повече мязат на Мусолини.
  Щото и него много го обичаха. Ама много та много.
  Ех, хора. Като няма детски градини достатъчно – съберете се няколко семейства и си ги гледайте децата, вместо да мрънкате за милостиня от властите.
  Като ви е задръстено по улиците – пътувайте в една кола с приятели-ортаци, днес с вашата, утре с тази на ортака.
  Като ви е скъпо млякото в магазина – идете при млекопроизводителите, хем ще им дадете повече отколкото им плащат изкупвачите (от държавни обръчи от фирми), и пак ще сте на сметка спрямо онова, което ви предлагат (с ДДС).
  КАто видите, че някой е нападнат от апаши, не стойте, а му се притечете на помощ, вместо да викате полицията, на която този апаш плаща. Като се сдърпате за имоти или други простотии – помирете се, намерете решение, викнете някого, когото уважавате да ви разсъди, не се оставяйте в ръцете на скапаната съдебна система, не трошете време, нерви и пари.
  Живейте свободно демек.
  Не като роби. Като граждани, а не поданици.
  Гражданите се погаждат помежду си. Не се сливат в тълпа, остават личности дори когато се събират в групи, за да постигнат нещо с общи усилия.

 12. Към Севделин Панев:

  Имам честта да съм автор на предговора към българското издание на книгата на (колегата от Ройтерс, с когото се запознах лично) Матю Грийн “Магьосникът от Нил” ( The Wizard of the Nile”, Маtthew Green”, 2008 ). Пътепис, автентично свидетелство на времето от автора, който е специалист по региона, който дава много интересна историческа канава.

  В книгата се описват подробно перипетиите на Уганда от малко по-късен период, който обаче е свързан с ерата на касапина Иди Амин Дада – същият, в чиито хладилник намериха части от човешки тела като очевидна част от неговото меню.

  Най-тъжното и идиотското при една аналогия е, че Уганда е райско кътче в Африка и в света ( не случайно при възникването на самосъзнанието на европейските евреи в края на 19 век като общност, които са пожелали да се съберат в обща родина, Уганда е било едно от обсъжданите места).

  Но едни хора там …Да не казвам какво са допуснали да се случи с райската им родина и на какво ми прилича.

 13. Към Милослав Чернев:
  Аз също уважавам написаното от Вас. Но също не разбирам нещо: къде видяхте тук Иван Костов, че градите върху тази презумпция своето предизвикателство?
  Моля Ви, а чрез вас и други достойни хора, опитайте се да допуснете, че е възможно на този свят да има несъгласни в нюансите по теми, по които явно мислим сходно, без Иван Костов да има нещо общо с това. С риск да Ви засегна, което не целя, това привидение очевидно е Ваш проблем, не мой.
  “Невероятната” ми “настървеност” в критикуването на Бойко Борисов е свързана единствено с факта, че това е предизвикателството за всеки коментатор, който има свободата да се занимава с водещите теми на деня.
  Иначе е вярно, че опозиционерите са големи гадове. Когато бяха на власт, преди няма и година, ги критикувах по начин, за който определението “невероятно” вероятно е доста слабо.

 14. Имаше преди известно време, едно малко момче, което изпълняваше ролята на министър председател на България. Никога не съм го харесвал по понятни причини. Но сега си спомням, че каза една знаменита фраза при среща с “гражданите”. Тази фраза беше “Здравейте циркаджии”.
  Е, сега се вижда, че наистина България е един цирк и най-големия клоун в този цирк е Боко.

 15. За да няма недоразумения, искам само да кажа, че възприемам аналогията с Иди Амин Дада не буквално, а като метафора. На това докъде води сляпото обожествяване. В цивилизования свят критиките винаги са се ценили повече от възхвалите. Защото, как иска да “му” повярваме че отмъщава на комунистите заради дядо си, като беше член на тази партия допреди да стане главен секретар. Затова не мога да повярвам, че продукт на тази партия е носител на европейска демокрация за България. Както казва Хамлет: “Каква му е Хекуба, та така плаче за нея?”
  А, за Уганда си спомням акцията на израелските специални части по освобождаването на отвлечения от палестинци самолет в Ентебе. И знаеш ли защо беше успешна(загина само един от офицерите им)? Защото летището в Ентебе е построено от евреите и защото за първи път в анти-терористична акция бяха използвани фосфорни бомби.

 16. Няма да спестя комплименти за направения анализ. Абсолютно в десетката е: “Блажени са верващите (жертви на родната пропаганда и на собствената наивност)! Време е да разберат, че с верване може да се върви напред само след хоругвите”. Не се надявам много да го разберат, но това ми припомни един коментар на Мадлийн Олбрайт (бивш държавен секретар на САЩ при Клинтън). Та бяха я поканили да говори за Близкия Изток наскоро след като Буш влезе в офиса и той беше казал нещо от рода “много се надявам…(“I hope..). Нейният коментар беше,че надеждите(верването) трябва се отправят към господа, а политиката с “верване” не се прави…Само казвам, че различни хора, по различно време, на различно място могат да стигнат до едни и същи заключения.
  Г-н Инджев, не може да сте виновен, че хората гледат и не виждат, или виждат това, което им се иска да видят. Не им се вързвайте на форумните талибани и не си губете времето и енергията да отговаряте на всеки, който не го е домързяло да напише коментар. Ако съм разбрала правилно, този блок не е образоватлен. Който има нужда да се образова, да се запише в университета в Перник; нали Бойко го откри скоро. Та това ми дава повод да кажа, че докато анализаторите се чудеха какъв ще бъде проекта на Първанов, той вече си го направи. Ами направи си универс итет човека, като му свърши мандата, ще му стане ректор. Да не искате да си стои в Сирищник, както ЖЖ във Веселиново. А ББ сигурно ще е декан на пожарния факултет, а Доган ще оглави философския.
  Да не се отклонявам. Нищо, че не ви четат милиони, а само няколо хиляди. Нали знаете, че най-скудоумните решения се приемат с мнозинство, понякога дори с абсолютно мнозинство, даже 110%. И Галилео беше единствен, и на клада го изгориха, ама от това Земята не спря да се върти.
  Докато вървеше пушилката около Р. Желева, няколко пъти питах в този блог какво крият зад тази димка. Вече не питам, стана ясно какво са крили – ами приеха си тихомълком закона за регламентиране на проявите на всенародната любов към управляващата партия. А сега не смея да попитам какво скриха, докато всички бяха вперили погледи в хеликоптера на Бойко на гръцката граница. Скоро ще разберем.
  И още нещо -бих искала да спрете да се оправдавате, че вашата координатната система има поне една координатна ос повече. След като ББ я е докарал до там, че се налага форумите да го защитават, значи написаното пада където трябва. Те и Първанов защитават. Ами те милите, беззащитни, всички български медии са се впрегнали да ги защитават, непрекъснато производство, даже 25 часа в денонощието. Може пък този път Земята да спре да се върти.
  Поздрави.

 17. Струва ми се, че не е проява на добър вкус, да се хвали г-н Инджев.Самият факт, че всеки ден влизаме в блога му е красноречив.Предавам се. Няма как да не го похваля за острата му и точна реакция относно тази история.Тя можеше да се развие по съвсем друг начин.Да си представим, че Службите имат информация и могат да предвидят какво следва.Тук ни трябва още по-голямо въображение – Медиите провеждат интелигентна кампания, така че който може да не пътува,да отложи.Другите да търсят други пътища.Да информират партньорите си, че нямя как. Бедствие.Ясно е, че и загубите щяха да бъдат много по-малки, за страданията на шофьорите да не говорим.Няма да навлизам в темата,че гърците един век със зъби и нокти бранят достъпа на България до Бяло море.Дюшеш.Бунтове от двете страни на границата,враждебност и всичко останало.Така или иначе, този който е дал този съвет на ББ, или е кръгъл глупак, или е на копанята на олитарсите.Още няколко такива съвета и Бойко е пътник.Трябва да кажа защо се хванах да пиша това.Подразни ме гаднярския материал за г-н Инджев в “24 часа”.Много са гадни!Да е жив и здрав Нашият кореспондент!Проправя пътя на журналистиката на бъдещето.

 18. И все пак г-н Инджев,Как да си обясна че над 80-90 % от Вашите читатели са от опозицията.Те Ви харесват.Сигорно има защо.Защото подигравателно иронизирате всеко действие на новото правителство.
  От друга страна – 80 % от хората в Б-я подкрепят и харесват деиствията на ББ.Започвам да се замислям какво е Вашето политическо причастие.От коя част на българското общество сте Вие- от 80-те или от 20-те процента.Не ми се иска да Ви причислявам към тези който които разграбиха и разтуриха Б-я.За да бъдете обичан и разбран ми се иска да бъдете частичка от народа а не против него.А за президента – дали пак не е некакав камофлаш.
  PS.Между другото чета Ваште статии от съвсем скоро време и не съм запознат с тези от времето на Станишев и Царя.

 19. Г-н Инджев, разбира се стара истина е, че бекритичността е еднакво вредна както за обшеството, така и за самото управление, но в случая изглежда, че Бойко Борисов си е опекал работата предварително. В статията на Media Pool от 22 Януари ” Бойко Борисов раздигна блокадата … ” се казва; Папандреу се е съгласил с намерението на Борисов и го е насърчил да се срещне на българска територия и с делегация от гръцки земеделци, блоkирали граничния пункт, за да им обясни проблемите, които създават в България с протестите си. Подобно твърдение има и в статията от 23 Януари “Гръцките фермери пак затвориха Кулата”.

 20. Към Севделин Панев:

  Загиналият беше не кой да е, а братът на Нетаняху, който стана посмъртно национален герой.
  Едно хрумване на командосите при нахлуването им заложниците изигра по-голяма роля от бомбите, за които пишеш – те просто дали команда на иврит “залегни”. Който не не е разбрал и останал да стърчи, се е превърнал мигновено в мишена…
  Но най-забележителното в цялата история беше логистиката около полета на транспортния самолет, ескортиран от изтребители през чужди територии – къде със съгласие, къде не на властитите, но с успешен финал за спасяване на заложниците.
  За съжаление този оглушителен удар по тероризма не беше съпроводен с някакъв пробив по въпроса за причините за неговото надигане и само амбицира следващото поколение желаещи да отмъстят – все по-хитроумно и успешно та чак до наши дни, когато тероризмът наистина се превърна в основна…военна заплаха до тавава степен, че залегна в доктрината на НАТО като враг номер едно.
  Една от причините за виталността на “модерния” тероризъм е чувството на унижение пред превъзхождащия ги технологично и военно противник, срещу когото владетелите в най-ретоградните държави успешно канализират младежката бунтарска енергия, за да не допуснат тя да се обърне към собствените им насилнически режими под някаква форма на демокрация. Тъжна работа…

 21. Към Iskar:

  Може да не ви се вярва, но не пиша нищо, за да бъда обичан, а от обич към истината, каквато я виждам.
  А пък ако не съм част от мнозинството, което демонстрира Такъв “вкус”, който се изразява в Такъв избор и Такъв резултат, какъвто виждам и описвам, то това за мен е комплимент.
  Колкото за предположението Ви, че отношението ми към президента е “некакав камофлаш”, тук сте абсолютно прав – некакъв камофлаш е. Сам нямаше да се сетя!

 22. Към Коментатор:

  Прав сте – изглежда като да си я е опекал отфсекъде.
  Но изглежда също така, че гръцките медии не верват да е много опекана и казват това, което пеканият Папандреу засега спестява да каже в прав текст: че гръцките власти са бесни от удара в гръб, който получават в момент, когато Атина се бори да легитимира Гърция пред ЕС като държава на ръба на фалита, способна да овладее ситуацията в задния си двор, за да получи мечтаната помощ от Брюксел.
  Ако Борисов разбираше какво прави, щеше да се сепне от перспективата да имаме на границата не просто селяни с трактори, а банкрутирала държава, потънала в хаос- нещо, което се вижда с просто око и без да гледаш от хеликоптер.

 23. Към Искар:Моляте приятел, направи си труда да се запознаеш с по-ранните блогове на домакина, и ако си достаъчно прозорлив(интелегентен) би трябвало всичко да е наред?!

 24. Ами така е, който има крава, ще пие мляко. Който има информация, ще се перчи, като Иво Инджев 🙂
  А сега сериозно: доста пъти не съм бил съгласен с написаното, или поне не напълно, понякога съм си го писал това несъгласие. Някои от тези коментари са се губили, но при следващия материал на водещия, направо се радвам, че ми се е загубил коментар. Ей го сега например, коментара на Иво от 10,16ч. Направо си е офтопик.И не е само този случай де.

 25. “Защото на фона на десетина хиляди души, които четат Вашия блог, купуват си „Дневник“ и „Капитал“, на този фон стоят милиони хора, за които Бойко е мъж – генерал, премиер, кмет, политик. Велик!!!!”

  Za tova i za oshte nEkoi drebni detaili vse oshte e aktualna pogovorkata:

  “Prost narod, slaba darjava”.

  I mai aktualnostta i e neprehodna po tezi zemi.

 26. OFFTOPIC

  Причината да разбера за този блог е статията в 24 часа. Приятно съм изненадан, че съществува. Г-н Инджов винаги ме е впечатлявал като журналист, въпреки, че не винаги съм бил съгласен с мнението му. Това което обаче не ме изненадва е наличието на стандартния хейтърски манталитет на читателите/българите/.
  Уважаеми сънародници, бих ви призовал /разбирайки колко безмислен е апела ми/ да изразявате мнението си без да обиждате или квалифицирате когото и да е било. Разбирам, че българинът силно мрази и люби, но все пак, минимално уважение към личността е и демонстрация на минимално самоуважение.

 27. До Читател, отн. OFFTOPIC.
  Призовавам всеки, който може, да подкрепи г-н Инджев на дело, а не само на думи.

 28. Много бързо управляващите от ГЕРБ достигнаха нивото си на компетентност. Остава ни да ги гледаме как се учан на наш гръб. Вълната на народното недоволство ги прати в креслата на властта. Всяка вълна носи много пяна. И докато си дойдат нещата по местата, много пяна ще ни излезе от устата …

  Браво Инджев! Хареса ми статията. Както винаги гледаш света и новините без розови и други цветни стъкла.

 29. Поклон! Благодаря ви! Бъдете здрав Вие и всички около вас и пишете!

 30. На Румен Лазаров:
  И Вие,както и г-н Инджев – точно в 10 – та!!!

 31. за кой ли път гърците ни показват как се протестира?

 32. Благодаря за отговора. Що се отнася до репликата на г-н Маринов, за разлика от него определено не съжалявам , че коментара ми не се е загубил. Наистина допълнителната информация е ценна. Но все пак това е само логическо построение, както е много вероятно, че ако е вярно ( смятам, че голяма доза от него ), Гръцките власти едва ли биха обявили официално негодуванието си. Малко вероятно е и Бойко Борисов да лъже така на едро, много лесно е да се докаже. Колкото за рейтингите; ами такива са правилата. Аз също много харесвах управлението на Филип Димитров (макар и кратко, но успешно) Възхишавах се от изключитeлната му почтеност, но не харесвах рицарския my самоубийствен жест. Смятам, че управлението на Иван Кoстов е пъти по-успешно от всяко друго след 1989, но безхаберието му за рейтинга обезценни много от това, което направи. Разбира се, че има популизъм в Бойковата изява, но има и реални, значителни, всекидневно акумулиращи се загуби за България. Рискът от обшествено напрежение в случай, че правителството не направи нищо също не е малък. Както съвсем не е малък риска да бъдем още по-глухи и сляпи, ако го нямаше талантливото перо на г-н Инджев и голяма част от съдържателните и допълващи блогарски коментари. С уважение. Коментатор

 33. Ако искаше ББ да се срещне с гръцките фермери и да решат въпроса с блокадата,защо трябваше цяла сюрия журналя и камери да го съпровождат и два дена да пишат “Бойко борисов вдитна блокадата”?? И, защо след тези два дена не отбелязаха, че блокадата пак е възстановена и, че летенето с въртолета беше напразно харчене на държавни пари и елементарен пиар за простолюдието??

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.