Нашият Александър Македонски откри напрежението в Афганистан

Един от най-неадекватните отговори на Румяна Желева на европейския й изпит беше свързан с изразената от нея готовност да преговаря с талибаните в Афганистан. Нямаше така позиция нито на България, нито на НАТО, нито на САЩ по онова време. Но ето че, без да иска, Желева тя може да се окаже права.

“Командващият силите на НАТО в Афганистан генерал Стенли Макристъл смята, че засилената численост на натовските войски в страната може да доведе до договаряне на мир с талибаните. Достатъчно боеве се водиха, заявява генералът в интервю пред в. “Файненшъл таймс” в понеделник. По думите му всички конфликти “неизбежно” стигат до политическо решение.
Изявленията на ген. Макристъл стават в момент, когато върховният пратеник на ООН в Кабул казва, че е време за преговори с паравоенните формирования в Афганистан.
Ръководителите на Пакистан и Афганистан са в Турция, където обсъждат как да се справят с новата активизация на талибаните.
“Не е моя работа да размахвам маслинова клонка, но моя работа е да се създадат условия, при които хората на правилни позиции да имат възможност да се движат напред”, заявява ген. Макристъл.
На въпрос дали ще бъде доволен да види талибански лидери в бъдещото афганистанско правителство, той отговаря, че всеки би могъл да има позитивна роля, ако се фокусира в бъдещето, а не в миналото. “( Дневник)

От тази история с неволното уцелване на “правилната позиция” , както може би се случва с неподготвеното мнение на Желева, могат да се извлекат различни поуки. Едната от тях е, че макар и неволно, всеки може да се окаже прав, колкото и да е самотен в твърденията си.

Това е слаба утеха за щетите, които нанесе на репутацията на България фарсовото представяне на Желева пред целия свят. А и пред самата България. Защото някак си придаде легитимност на още един абсурд – на твърдението на премиера Станишев, че неговите опоненти са “циркаджии”. Желева го легитимира го със задна дата. Голям кеф настана в неговото обкръжение. Само за тази нейна “заслуга” си струва Борисов да си извлече поуките от бумерангите, които мята.

Има и друга, не толкова видима поука от парадокса Желева да прозвучи изненадващо права , допускайки грешката ( към онази дата) да допусне също така преговори с талибаните. Това е “ползата” от ръсенето на баналности. А няма нищо по-банално от това да кажеш, че мирът е за предпочитане пред войната. И най-свирепият генерал на света веднага би се съгласил. Кажи, че искаш мир и си гледай кефа- задължително ще познаеш правилната позиция!

Тук обаче трябва да се отдаде дължимото на абсолютния шампион на България в дисциплината ръсене на празни приказки. Славата по заслуги се пада на самия главнокомандващ Г.Първанов. Неизброими са примерите, които могат да бъдат дадени за открояване на тази негова дарба да говори , без да казва нищо, което всеки уличен търговец би изрекъл без затруднение, стига да му дадат микрофона.

Който не го мързи и има излишно време да чете баналностите на нашия роден откривател на топлата вода, може да се наслади на речите и изявленията му в собствения му президентски сайт . За илюстрация ще спомена само новогодишните му обръщения по държавната телевизия, в които цели пасажи се повтарят от година на година – дори не си прави труда да “блесне” с някой новооткрит градус на топлата вода. Интересно – неговите защитници ме корят, че съм бил банален с критиките си към персоната му, че не си заслужавало, че се повтарят и т.н., но не им прави впечатление повтарящото се празнословие на човека, когото бранят от моят скромна персона.
Ето , че и опитът му да каже нещо като главнокомандващ във връзка с раняването на четирима българи от контингента в Афганистан потвърждава същата демонстрация на безсилие. Само ден по-рано да беше казал, че напрежението в Афганистан се покачва, което всеки грамотен телевизионен зрител ( да не говорим за активните търсачи на новини в интернет) знае, думите му щяха да прозвучат различно.

Напрежението отдавна расте насред чукарите на най-негостоприемния за водене на война срещу войнствените племена, над които никой никога не е успявал да се наложи с външна сила. Препънал се е самият Александър Македонски, както и най-победоносната в цялата човешка история империя, Британската – единственото завоевание, от което кралството се отказва доброволно ( поради непомерно кървавата цена), е именно Афганистан..

Да не говорим за съветската империя, в която производството, износът ( а и в голяма степен – използването) на оръжие беше основното занимание на най-голямата държава на земята, но също се препъна в опита да покори професионалните войници от афганистанските племена, които от столетия си изкарват прехраната с точно този вид партизанска война – ако не на своя територия, то като наемници в региона.

Статистиката за растящите загуби на НАТО е водеща новина в западните медии поне от около година. Президентът Обама дори измести акцента на своето внимание от Ирак към Афганистан по тази причина. Но ето , че Първанов чак сега “откри” напрежението. И за свое оправдание смутолеви нещо по адрес на разузнаването, което не можело да знае кога точно ще бъдат ранени български войници.

Навремето в Международна редакция на БТА си бяхме направили неофициален списък на първосигналните думи, които вървят заедно като скачени съдове според тогавашния задължителен речник на пропагандата , налаган от ТАСС и възприет безкритично в България. Любима игра беше да се “изпитваме” в кафенето. Някой каже: “какво правят империалистите?” и веднага сред дружен смях следваше отговорът “дрънкат оръжие” ( “бряцают оружием” – по ТАСС и “Правда”). Така политиката на СССР беше задължително “миролюбива”, пропагандата не можеше да е друга, освен “вражеска”, удовлетворението на Брежнев пък абсолютно задължително биваше само и единствено “дълбоко” и т.н.

Хубаво щеше да бъде да можехме днес спокойно да надсмеем над онази отминала епоха на “бисерите” в публичното говорене, които се лееха от високите трибуни по задължение. Но не е смешно да видиш, че в днешна България, член на НАТО и ЕС, един типичен продукт на ерата на Брежнев, малко по-зализан и нахилен от неговите прототипи от съветско време, ни се надсмива със самото си присъствие на поста, на който сме го качили и го крепим с равнодушието си към фалша и некадърността.

13 мнения за “Нашият Александър Македонски откри напрежението в Афганистан”

 1. Г-н Инджев,едва ли има вече добронамерен гражданин,който да не е разбрал,че “претакайки зелето в историческата каца” с не малко битови и др. усилия,се старая,къде с майтап,къде със сарказъм или горчивина,да бъде… до такива като колегата Ви Гарелов,който очевидно ни чете…
  Накратко…знам,че не се заблуждавате относно “сгъстяване” или “разредяване” на боите,било за първия консул,било за Румяна,Николай или ловеца…но аз съм човек прагматик/дори сегашните ми работодатели,макар да съм “измамил” Бюрото на труда за образование и здравен статус,нечувано са ми дали платен отпуск за 5-10 години….последният бе от министър П.Младенов!!!
  Та да си дойдем на думата:От Вашингтон ме информират,че бил предстоял годишния президентски доклад за състоянието на Съюза и…за какво мислите ме “светва” във византийска “ловна”обстановка,
  което никога не пожела да разбере д р у г!
  Много просто: Сегашният военен и политически елит,да “подаде комуто трябва едно рамо” и застане скромно до стара Европа като лидер на югоизточната й част,а не “Византия” да вдига кръвното на Генерала,като едно време в началото на 20 в. и без хеликоптер!!!

 2. Досега не съм получил разумен отговор Какво прави НАТО в Авганистан?Единственото което се случи след като Многонационалните сили влязоха, е че се възстанови и даже се увеличи производството на опиум в държавата което беше сведено до нулеви стойности от талибанското правителство на Молла Омар според докладите не на кой да е, а на ООН.

 3. Г-н Инджев, много хубава статия. Изобщо не са банални вашите критики към президента. Мисля, че и всеки ден да пишете за персоната на бившия(или не) агент Гоце, това няма да омръзне или поне на мен. Често в публичното пространство излизат интересни материали за Първанов. Безкритичността на масовите медии към него обаче е дразнеща. Единици са тези, които отправят въпроси към “главнокомнандващия”. В интервю, цитирано от информационна агенция Блитц, Маргарита Михнева прави интересна връзка между президента, НСО и покровителството на Боби Цанков. На тази тема ще има нейно предаване – тази сряда в предаването “Неудобните” по Канал 3. Смятам, че това трябва да има по-широк отзвук.

 4. Харесва ми елегантния начин по който поставяш водещите политици на България по местата им, т.е. в килийното училище на Европа. Например, такива като президента, обсебени от фалшивото самомнение за майстори на реториката. Други пък, които се борят със словото като прасета с тиква. Както се казва (перефраза на Ян Хус)”О, свещена (комунистическа) простота!” Сигурно в президентската си клетва нашия хубавец тържествено се е заклел “да казва истината така както я разбира, цялата истина, в която вярва и нищо освен това, което другите трябва да знаят”. Но, имам и една забележка към дописката ти. Само в интерес на политическата коректност. Президентът Обама не е изместил акцента към Афганистан сега под влияние на Маккристал. Повтаряше го до втръсване още на първичните избори и след това в диспутите с Маккейн. Най-вече, защото инвазията в Афганистан е с резолюция на ООН, а за Ирак Буш не изчака такова решение. Само детайл.

 5. Банално е, но каквото има да се случва ще се случи без това какво мислим или не мислим.
  Банално е да продължава да се мисли,че без пернишкия Гоце или с него нещо значимо може да се случи в тази държавица.
  Банално е ,но на все още значително голяма част от населението на тази държавица е неизвестно, че друго пернишко лайно наречено някога от някого Калин Митрев, същия крупие на рулетката наречена Масова приватизация е от 13-14 години представител на БГ в ЕБанкаВР и е такъв и по времето на самоопределящият се като стожер на принципността в обществения и политически живот на нацийката.Времето е между 1997 и 2001г. Защо ли!?
  Но мисля си, че по банално от това 0,8% от населението на ЕС да дава 8% от проститутките на западната част на същия този ЕС.
  А не е ли банално и това, че вече никой не си спомня,че е притежавал бонове или бонови книжки от народното стопанство/освен същия калинчо митрев,жан, иван,хараламби/анчев/ банев, манев и п.им м. .
  И заради които днес или по точно вчера поредните българи бяха заложили живота си на ,да рулетка – но руска този път.

 6. Позицията на другаря Първанов винаги е да няма позиция.Ако пък недай си боже да изрази нещо като позиция трудно ми се удава да се сетя да е била в унисон със страстите български.Ние викаме “Нато“, той вика “Нато вън“ние викаме “Набуко“, той вика “Южен поток“, ние викаме “На запад“, той вика “На изток“ние викаме “Не си никакъв социален президент“, тоя вика “Съм“но не съм агент примерно, а най много ме изкефи идеята му първия и втория след изборите да направели коалиция.Цяла нощ съм се превивал от смях!

 7. А ако искате да си довършите “иконата” на любимия на всички българи президент, когото избираме вече два мандата (колко жалко че няма възможност за трети),
  прочетете книгата на Едвин Сугарев “Случаят Гоце – Бригадир story”.
  И се замислете над думите: Във каква държава живеем ??
  П.С. Държава ли казахте??

 8. Уж ДСБар , пък само с какви болшевишки методи работиш “ние викаме „Набуко„, той вика „Южен поток„, ние викаме „На запад„, той вика „На изток” Кои сте вие, бе аланкоулу. Какво ти пречи Изтока и Южния поток ? Що ме караш зорлем да адвокатствам на Първанов . Ние искаме Южен потк? Разбара ли, ние!Е Заради такива като теб на другите избори за ДСБ ще гласуваме само аз , Иван Костов, жена му и ти.

 9. към Николай Василев Николов:

  В интерес на истината няма и да получите смислен отговор чий го търси НАТО в Афганистан, но пък се замислете кой би спечелил от повишеното производство на опиум.. или пък кой печели от петрола в Ирак, а много скоро и в Иран..

 10. г-н инджев изпишете на търсачката думите ббс умерени талибани обама преговори и прочетете

 11. Към NikiB

  Не манипулирай.Нямам нищо общо с партията ДСБ,И.Костов,жена му.Все едно аз да кажа,че като си NikiB значи си Николай Барекод.Брей че логика.

 12. Инджев, това че вие не сте знаели за тази позиция на НАТО не означава, че е нямало такава. Предложението е на англичаните от 2008 година и от тогава не е преставло да се обсъжда.

  Да ви кажа откровенно превърнал сте се в един от плачковците скимтящи “всички са маскари” и след това се чудите как да замазвате нещата, когато се окаже, че сте сбъркали или сте се оказали неинформиран. Жалко.

 13. Към Стаменов:

  Обикновено не отговарям на глупави задявки, но когато ме поучават по този начин, понякога правя изключиния: направети си справка с реакцията на “изпитващите” депутати, които бяха доста озадачени от готовността на Желева да си бъбри с талибаните – това беше част от демонстрацията й на неподготвеност и тя беше отбелязана от медиите. А бритнаците може да са давали всякакви идеи, както и цитираният от мен натовски генерал, но такава позиция за преговори и в момента няма. Няма!
  Така че нищо не замазвам, а иронизирам, но явно не сте в състояние да схванете това.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.