// “Пробивът” в гръцката блокада е дупка в морето, щом е до колене

В БЕСЕДКАТА

“Пробивът” в гръцката блокада е дупка в морето, щом е до колене

“По всяка вероятност днес гръцките фермери ще наложат блокада на границата ни, която този път ще бъде по-продължителна.
Това каза пред Фокус министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който тази нощ беше на граничния пункт Кулата.
Те ни обясниха и ние предадохме след това на шофьорите, че дори и да вдигнат блокадата, няма никаква гаранция, че във вътрешността на Гърция няма да попаднат в подобни блокади, тъй като стачката се е радикализирала и те са предприели блокади по вътрешните артерии. Ние обяснихме на шофьорите, че тръгвайки към Гърция, те поемат риск да попаднат в подобни ситуации, каза Найденов”.


Това е горчивата истина. Дупка в морето не се пробива. Това трябваше да е ясно на премиера Борисов, но той за съжаление предпочете да опита и дори заяви, че е успял. Послушните медии тук подхванаха “сензацията”, чиито срок на годност не издържа и няколко часа. Казано с думите на едно европейско издание ( по адрес на кандидатурата на България за еврокомисар в лицето на Румяна Желева) : “развалена стока”!

Нормално е, когато стоката е развалена, продавачът да си поеме отговорността. Вместо това обаче на заместник- министъра на външните работи Константин Димитров му се наложи да се черви и да заяви нещо в борисовски стил, което на практика опровергава самия Борисов. Защото премиерът твърдеше и продължава да твърди, че намесата му не е намеса в делата на съседите ( защото е била съгласувана с тях), докато дипломатът каза в прав текст, че никой не трябвало да бърка действията тук с бездействието там – т.е., след като гръцкият премиер не преговаря ( защото се бори срещу натиска на стачкуващите), българският преговоря. Браво!

Ваденето на очи не е специалитет единствено на онзи Василий, известен като българоубиец ( макар той да е бил известен и с доста други неща, като огромните му постижения в трупането на богатства, разпилени след от това от наследниците му). Изписването на вежди в такива хлъзгави ситуации за съжаление води точно до очевадни болезнени резултати.

Дано изявлението на министъра на земеделието този път да е знак, че са направени най-сетне мъчните, но правилни изводи. Колкото и да е вредна за България акцията на “фермерската диктатура”, както хапливо вече наричат самите гръцки медии стачниците, България в тази ситуация трябва да се бори за възможно най-малко щети. Но не и за “пробиви” и “победи”, които поддържат и дори раздухват пожара на юг от нас. Защото диктатурата на тракторите вече си има лозунг: “ Защо българският премиер може да ни дойде на крака, а нашият – не!”. Макар , че българският премиер не само няма никакви правомощия да реши който и да било от техните проблеми, но и подари още една бухалка, с която вечно сърдите трактористи да малтретират сънародниците си.

Стачки и заинатяване от този род не бива да бъдат подценявани. Именно транспортната стачка, начело с профсьюза на собствениците на камиони, създаде кризата и свали социалистическото правителство на Алиенде на 11.09.1973 г. , след което на власт в Чили военната хунта.

А думата “хунта”, моля ви, не я произнасяйте пред гръцките си познати. Защото чилийската, колкото и да не е симпатично това на мнозина, трябва да се признае: остави преди няколко години Чили в цветущо икономическо състояние. Докато гръцката постигна точно обратното – както припомни тези дни един колега с по-дълга памет от моята, гръцките полковници слухтяха по пазарищата да не би някой да вдигне цените. И сринаха икономиката. Който не иска това да се повтаря, по-добре да не прави нищо, отколкото да се меси в и без това добре организирания хаос при съседите.

Discussion

12 коментара for ““Пробивът” в гръцката блокада е дупка в морето, щом е до колене”

 1. “Такава стачка нема” -ще се провикне шопа като види как могат гърците да отстояват правата си. В България-преди време пред Народното Събрание излязоха студентите на протест-изпратиха им дрогирани гамени и надъхани полицаи които потъпкаха и разбиха протестиращите.Преди това учители бяха правиха стачка…земеделски производители….животновъди.И сега въпроса е-могат ли българите да се борят за правата си така ? Нека Доган вдигне тютюнджиите на протест-АКО ИМА ЗА КАКВО. Нека и другите които не са удовлетворени от качеството си на живот-да стачкуват,да се борят-ако са спрени европарите,субсидии,инвестиции-защо трябва да се щади ГЕРБ и Бойко Борисов от протести ? Ако животновъдите,земеделците,тютюнджиите имт право на евро-пари,защо трябва да се отказват от тях заради неспособността на ГЕРБ да ги осигури това което им се полага.

  Posted by Костовист | януари 26, 2010, 14:06
 2. Действията на Борисов могат да се приемат и като натиск върху гръцкото правителство. Такъв натиск мисля, че трябва да има. Гръцките власти трябва да склонят главица пред стачкуващите, които изглежда са в правото си.

  Posted by victor | януари 26, 2010, 14:57
 3. Така е, Пиночет остави държавата в цветущо състояние. Дали е “слухтял” по пазарищата? Едва ли. Знам, че избеси комунистите…

  Posted by Яга | януари 26, 2010, 15:54
 4. Че, какво общо има правителството на Бойко Борисов със сегашното състояние на държавата? След 8 годишна съсипия, крадене и облагодетелстване, той трябва да е магьосник, за да осигури за 6-7 месеца желаното благоденствие. Тук, в тази България всичко е наопаки.”Мъка, мъкааааа!”

  Posted by Рада | януари 26, 2010, 17:35
 5. Ае костовист ти от съзерцаване на Черньо не следиш новините. Усигуриха от ГЕРБ парите и за тютюна, и за рикийката и за такива като теб се мъчат да вържат бюджета. Ама вие тук, червените, под различни имена се мъчите да съботирате. Всуе се абите, братя!

  Posted by Sime | януари 26, 2010, 17:53
 6. Я, имало и червени “костовист”И!

  Posted by Маринов | януари 26, 2010, 18:24
 7. Позволявам си да коментирам по въпрс, който е далеч от мен в много отнощения, но посетих блога Ви по препоръка на приятел.

  Борбата за “пробиви и победи,” особено когато са за сметка на съседите не е нова тактика на Балканите. Борис(ов) вероятно все още изживява компексите на Българските царедворци от Преславско време в стремеж да “сложи нещата в ред.” В края на краищата колко му е!

  Толерантност и деликатност особено когато става дума за международни отношения се култивира и измерва в исторически мащаби. Уви, 1300 в нашия случай е само кръгла. цифра.

  Posted by Минко Т. Димов | януари 26, 2010, 18:59
 8. Смятам, че Бойко Борисов отиде на границата, не от загриженост към гръцките фермери, а с мисълта да помогне на българските шофьори, ако може.И той и Мирослав Найденов успяха, до толкова, че след срещите стачкуващите да пуснат километричната опашка от камиони, към дадения момент.Да, това не решава проблема защото не е наш, но те все пак правят нещо,действат колкото е позволено.Ако само по този начин освобождават камионите, защо да не отиват и по-честичко.Казвам това, защото ми се струва,че ние никога не сме доволни, дори и когато има действия и загриженост.

  Posted by dani | януари 26, 2010, 19:13
 9. Sime ,
  ГЕРб сам си избра хермафродитната политика отвсякъде да няма довеие на 100 %.Аз поставих въпроса по друг начин,но след като нещо ти е тежало,и сега се облекчи-ще приема с разбиране твоето изказване.Сега ако ти се е по-леко,можем да помислим дали ще пуснат всички спрени пари от Евро-фондовете,дали ще спират други пари ? Защото ако няма да пускат парите от еврофондовете-ще трябва да си затягаме коланите,защото ще влизаме в Обединена Европа и ще гоним евростандарта на живота в Европа по Китайско-СеверноКорейския метод-с преизпълнени петилетки и бюджетни излишъци,с гонене на бюджетни излишъци които да компесират спрените евро-пари.Така или иначе вече имаше разрешение да се плаща по европрограми с пари от държавния бюджет.
  Хайде сега си ти ….

  Posted by Костовист | януари 26, 2010, 19:29
 10. Ние не стачкуваме.
  Явно живеем по-добре от гърците.
  Сигурно и цените тук са по-ниски..
  А заплатите май са станали по-високи…
  А безработица… какво беше това?

  Posted by пенчо питанката | януари 26, 2010, 21:13
 11. Фермерска диктатура, полковнишка диктатура, надлъгване или противопоставяне, в тази тяхна игра преимуществото винаги е споделяно. Не,че не им се е случвало и да го поемат сгънат както през далечната 1974 с главни герои ген. Гривас, арх. Макариус,турското БНА, и разделен на две остов. Е и всичко това под миловидния поглед на Чичо щях да напиша Скруч.
  По интересното обаче има да става тук,защото на пук на клакьорите и “оптимистите” надутите балони започнаха да пук-ат един по един.
  Най напред в Ямбол, Нова Загора да се готви,в ЕК всички видяха, в Бургас е онагерим, Сливен, София, а като написах София си помислих дали щеше да е по различно, ако на препитването в ЕК вместо Желева беше Фандъкова. О ужас!!!
  И тази ЕК пак щяла да спира еврофондовете.
  Като стана дума за полковници и генерали, тяхните дали си подмятат пистолетите по летищата!?
  Е то и трактористите им ще излезе накрая, че са поне по-стока от нашите. Щом са я докарали до тук дали надписват обработваемите площи като нашите ,или преференциите които получават под формата на данъчни облекчения.
  “А думата “хунта”, моля ви, не я произнасяйте пред българските си познати.”

  Posted by sans changement | януари 26, 2010, 22:36
 12. Когато си защитаваме интересите, може някой да ни се обиди и какво от това.Гърците са по природа мързеливи и нахални.

  Posted by Николай Василев Николов | януари 27, 2010, 09:15

Post a comment

Иво Инджев още във

Архив