“Пробивът” в гръцката блокада е дупка в морето, щом е до колене

“По всяка вероятност днес гръцките фермери ще наложат блокада на границата ни, която този път ще бъде по-продължителна.
Това каза пред Фокус министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който тази нощ беше на граничния пункт Кулата.
Те ни обясниха и ние предадохме след това на шофьорите, че дори и да вдигнат блокадата, няма никаква гаранция, че във вътрешността на Гърция няма да попаднат в подобни блокади, тъй като стачката се е радикализирала и те са предприели блокади по вътрешните артерии. Ние обяснихме на шофьорите, че тръгвайки към Гърция, те поемат риск да попаднат в подобни ситуации, каза Найденов”.


Това е горчивата истина. Дупка в морето не се пробива. Това трябваше да е ясно на премиера Борисов, но той за съжаление предпочете да опита и дори заяви, че е успял. Послушните медии тук подхванаха “сензацията”, чиито срок на годност не издържа и няколко часа. Казано с думите на едно европейско издание ( по адрес на кандидатурата на България за еврокомисар в лицето на Румяна Желева) : “развалена стока”!

Нормално е, когато стоката е развалена, продавачът да си поеме отговорността. Вместо това обаче на заместник- министъра на външните работи Константин Димитров му се наложи да се черви и да заяви нещо в борисовски стил, което на практика опровергава самия Борисов. Защото премиерът твърдеше и продължава да твърди, че намесата му не е намеса в делата на съседите ( защото е била съгласувана с тях), докато дипломатът каза в прав текст, че никой не трябвало да бърка действията тук с бездействието там – т.е., след като гръцкият премиер не преговаря ( защото се бори срещу натиска на стачкуващите), българският преговоря. Браво!

Ваденето на очи не е специалитет единствено на онзи Василий, известен като българоубиец ( макар той да е бил известен и с доста други неща, като огромните му постижения в трупането на богатства, разпилени след от това от наследниците му). Изписването на вежди в такива хлъзгави ситуации за съжаление води точно до очевадни болезнени резултати.

Дано изявлението на министъра на земеделието този път да е знак, че са направени най-сетне мъчните, но правилни изводи. Колкото и да е вредна за България акцията на “фермерската диктатура”, както хапливо вече наричат самите гръцки медии стачниците, България в тази ситуация трябва да се бори за възможно най-малко щети. Но не и за “пробиви” и “победи”, които поддържат и дори раздухват пожара на юг от нас. Защото диктатурата на тракторите вече си има лозунг: “ Защо българският премиер може да ни дойде на крака, а нашият – не!”. Макар , че българският премиер не само няма никакви правомощия да реши който и да било от техните проблеми, но и подари още една бухалка, с която вечно сърдите трактористи да малтретират сънародниците си.

Стачки и заинатяване от този род не бива да бъдат подценявани. Именно транспортната стачка, начело с профсьюза на собствениците на камиони, създаде кризата и свали социалистическото правителство на Алиенде на 11.09.1973 г. , след което на власт в Чили военната хунта.

А думата “хунта”, моля ви, не я произнасяйте пред гръцките си познати. Защото чилийската, колкото и да не е симпатично това на мнозина, трябва да се признае: остави преди няколко години Чили в цветущо икономическо състояние. Докато гръцката постигна точно обратното – както припомни тези дни един колега с по-дълга памет от моята, гръцките полковници слухтяха по пазарищата да не би някой да вдигне цените. И сринаха икономиката. Който не иска това да се повтаря, по-добре да не прави нищо, отколкото да се меси в и без това добре организирания хаос при съседите.

12 мнения за ““Пробивът” в гръцката блокада е дупка в морето, щом е до колене”

 1. “Такава стачка нема” -ще се провикне шопа като види как могат гърците да отстояват правата си. В България-преди време пред Народното Събрание излязоха студентите на протест-изпратиха им дрогирани гамени и надъхани полицаи които потъпкаха и разбиха протестиращите.Преди това учители бяха правиха стачка…земеделски производители….животновъди.И сега въпроса е-могат ли българите да се борят за правата си така ? Нека Доган вдигне тютюнджиите на протест-АКО ИМА ЗА КАКВО. Нека и другите които не са удовлетворени от качеството си на живот-да стачкуват,да се борят-ако са спрени европарите,субсидии,инвестиции-защо трябва да се щади ГЕРБ и Бойко Борисов от протести ? Ако животновъдите,земеделците,тютюнджиите имт право на евро-пари,защо трябва да се отказват от тях заради неспособността на ГЕРБ да ги осигури това което им се полага.

 2. Действията на Борисов могат да се приемат и като натиск върху гръцкото правителство. Такъв натиск мисля, че трябва да има. Гръцките власти трябва да склонят главица пред стачкуващите, които изглежда са в правото си.

 3. Така е, Пиночет остави държавата в цветущо състояние. Дали е “слухтял” по пазарищата? Едва ли. Знам, че избеси комунистите…

 4. Че, какво общо има правителството на Бойко Борисов със сегашното състояние на държавата? След 8 годишна съсипия, крадене и облагодетелстване, той трябва да е магьосник, за да осигури за 6-7 месеца желаното благоденствие. Тук, в тази България всичко е наопаки.”Мъка, мъкааааа!”

 5. Ае костовист ти от съзерцаване на Черньо не следиш новините. Усигуриха от ГЕРБ парите и за тютюна, и за рикийката и за такива като теб се мъчат да вържат бюджета. Ама вие тук, червените, под различни имена се мъчите да съботирате. Всуе се абите, братя!

 6. Позволявам си да коментирам по въпрс, който е далеч от мен в много отнощения, но посетих блога Ви по препоръка на приятел.

  Борбата за “пробиви и победи,” особено когато са за сметка на съседите не е нова тактика на Балканите. Борис(ов) вероятно все още изживява компексите на Българските царедворци от Преславско време в стремеж да “сложи нещата в ред.” В края на краищата колко му е!

  Толерантност и деликатност особено когато става дума за международни отношения се култивира и измерва в исторически мащаби. Уви, 1300 в нашия случай е само кръгла. цифра.

 7. Смятам, че Бойко Борисов отиде на границата, не от загриженост към гръцките фермери, а с мисълта да помогне на българските шофьори, ако може.И той и Мирослав Найденов успяха, до толкова, че след срещите стачкуващите да пуснат километричната опашка от камиони, към дадения момент.Да, това не решава проблема защото не е наш, но те все пак правят нещо,действат колкото е позволено.Ако само по този начин освобождават камионите, защо да не отиват и по-честичко.Казвам това, защото ми се струва,че ние никога не сме доволни, дори и когато има действия и загриженост.

 8. Sime ,
  ГЕРб сам си избра хермафродитната политика отвсякъде да няма довеие на 100 %.Аз поставих въпроса по друг начин,но след като нещо ти е тежало,и сега се облекчи-ще приема с разбиране твоето изказване.Сега ако ти се е по-леко,можем да помислим дали ще пуснат всички спрени пари от Евро-фондовете,дали ще спират други пари ? Защото ако няма да пускат парите от еврофондовете-ще трябва да си затягаме коланите,защото ще влизаме в Обединена Европа и ще гоним евростандарта на живота в Европа по Китайско-СеверноКорейския метод-с преизпълнени петилетки и бюджетни излишъци,с гонене на бюджетни излишъци които да компесират спрените евро-пари.Така или иначе вече имаше разрешение да се плаща по европрограми с пари от държавния бюджет.
  Хайде сега си ти ….

 9. Ние не стачкуваме.
  Явно живеем по-добре от гърците.
  Сигурно и цените тук са по-ниски..
  А заплатите май са станали по-високи…
  А безработица… какво беше това?

 10. Фермерска диктатура, полковнишка диктатура, надлъгване или противопоставяне, в тази тяхна игра преимуществото винаги е споделяно. Не,че не им се е случвало и да го поемат сгънат както през далечната 1974 с главни герои ген. Гривас, арх. Макариус,турското БНА, и разделен на две остов. Е и всичко това под миловидния поглед на Чичо щях да напиша Скруч.
  По интересното обаче има да става тук,защото на пук на клакьорите и “оптимистите” надутите балони започнаха да пук-ат един по един.
  Най напред в Ямбол, Нова Загора да се готви,в ЕК всички видяха, в Бургас е онагерим, Сливен, София, а като написах София си помислих дали щеше да е по различно, ако на препитването в ЕК вместо Желева беше Фандъкова. О ужас!!!
  И тази ЕК пак щяла да спира еврофондовете.
  Като стана дума за полковници и генерали, тяхните дали си подмятат пистолетите по летищата!?
  Е то и трактористите им ще излезе накрая, че са поне по-стока от нашите. Щом са я докарали до тук дали надписват обработваемите площи като нашите ,или преференциите които получават под формата на данъчни облекчения.
  “А думата “хунта”, моля ви, не я произнасяйте пред българските си познати.”

 11. Когато си защитаваме интересите, може някой да ни се обиди и какво от това.Гърците са по природа мързеливи и нахални.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.