Талибани командват български медии

“Според съобщение на афганистански талибани цел на ракетната атака, при която бяха ранени четирима български военнослужещи и четирима чужди, е бил българският военен министър Николай Младенов. Това съобщи АФП., позовавайки се на „Ес Ай Ти Ий Интелиджънс”. В изявление, публикувано на електронната страница на движението и в други ислямистки форуми, талибаните заявиха, че Младенов е бил „основната цел на ракетната атака по летището на Кандахар на 24 януари”, съобщиха от базираната в САЩ мониторингова група.”

Най-значимият факт, който произтича от тази информация, е обстоятелството, че тя изобщо е зачетена от една световна информационна агенция. Това е много голям успех за инициаторите на съобщението. Но толкоз!

АФП с нищо не дава да се разбере, че твърденията на талибаните са факт. Ако има някакъв реверанс към тях, това е споменаването на тяхната позиция. Това ги легитимира дотолкова, доколкото получават признание да бъдат страна в един голям спор със световни измерения.

Какво разбраха обаче българските медии? Ще цитирам изключенията, защото не е възможно да приложа списъка на шараните, които се хванаха на пропагандната въдица на талибаните, пусната на хиляди километри от тук ( а после талибаните били прости, примитивни!).

Новинарски сайтове, в които очевидно работят професионалисти, като Кафене.нет., Медиапул, Дневник ( със сигурност и други, не претендирам за изчерпателност), преразказаха съобщението с подобаващото за целта условно наклонение. “Талибаните твърдят”, “талибаните обстреляли…”.

Точно така! Талибаните може и да са прави в твърденията си , че са надушили прекалено демонстративното присъствие на министър от натовска държава в Кандахар и по тази причина да се изстреляли ракета. Но те едва ли са си правили илюзии , че ще убият Николай Младенов. Дори и да са били предизвикани от присъствието му, тяхната игра е друга: пропагандна!

Никоя опитна медия по света не играе играта на терористите ( ако приемем, че талибаните са такива, според официалната ни доктрина). Но т.н. “големи “ български медии направиха точно това. Приеха, че талибаните са обстрелвали…българския министър Николай Младенов и превърнаха това пропагандно твърдение на талибаните във водеща новина. Така станаха истинската жертва на талибанския обстрел, насочен към сърцата и умовете на консуматорите на пропагандата им.

Стандартна практика на терористите от всякакъв вид е да поемат, или да си приписват отговорността, за зрелищни атаки. Защото се борят точно за това, за произвеждането на зрелища. Медиите трябва да преценят дали, доколко и дали изобщо да ги цитират, за да не стават тяхна маша в съобщаването на небивалици.

Основно оръжие на тероризма е взривяването на общественото мнение. Този урок беше усвоен от професионалистите в медиите на Запад през 80 –те години на миналия век. Учители им станаха авторите на вълната от сензационни отвличания на самолети и хора ( един по един) в Ливан. Каузата на похитителите гърмеше от първите страници на най-четените западни вестници и списания. Най-големият френски телевизионен канал ги рекламираше ( без да осъзнава това) с постоянно туптящо сърце в знак на солидарност с отвлечените на фона на информационните си емисии години наред. Истинска неволна сърдечна услуга за чувството на значимост сред похитителите!

Кризата със заложниците в Ливан, която в периода 1984 –та 1988- ма беше сред водещите световни новини, затихна и беше прекратена едва след като медиите се усетиха, че работят в интерес на терористите. Медиите се промениха, спряха “рекламата” и на терористите вече не им беше толкова интересно да продължават.

Терористите обаче не се променят в търсенето на популярност. Самата природа на тероризма е такава. Той не може да воюва открито с армии и държави, а напада индивиди и търси пропагандния ефект.

Българските т.н. големи медии, които изостават в развитието си с няколко десетилетия, май не са наясно с тази подробност. И се оказаха дистанционно командвани от …талибаните.

Така че заглавието : “Талибани командват български медии” не е пресилено. Да, може да звучи подвеждащо, но за подвеждането на българските консуматори на т.н. новини, си го заслужават.

3 мнения за “Талибани командват български медии”

  1. Понеже става въпрос за медии, моля ви да прочетете “ОТВОРЕНО ПИСМО НА СТЕФАН ВЪЛКОВ ДО АХМЕД ДОГАН” в http://www.kafene.net/analysis.htmlПо надолу пише и за Пернишката политехника. Ако вие можете, коментирайте, аз не мога. Здраве за всички.

  2. Много точен коментар (както винаги), според мен, г-н Инджев. Всъщност, след като прочетох някъде заглавието “Министър Младенов е бил цел на атаката” или нещо подобно, се замислих точно за това — доколко това е и целта на цялото събитие, доколко въобще талибаните имат нещо общо и доколко това е било целенасочена, преднамерена атака.

    “Но те едва ли са си правили илюзии , че ще убият Николай Младенов. Дори и да са били предизвикани от присъствието му, тяхната игра е друга: пропагандна!”

  3. Моментално ми стана ясно, че талибаните се възползват от “щастливо” стеклото се обстоятелство – министър на страна от ЕС едва не пострада… Каламбурите на медиите… лично ми се повдига от тях. Вестници отдавна престанах да чета, телевизия не гледам, само едните новини, от долнопробни до преднамерено манипулативни. Като рекламите. Сигурно съм мазохист…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.