Десетте Бойкови заповеди

Понеже си позволявам да критикувам Бойко Борисов, отново се чувствам “чужд сред свои”. За кой ли път! Хайде тогава да си “поговорим” на тази тема – не заради моята незначителна персона, а заради някои принципни неща.

1. БОЙКО ( за първи път го наричам така фамилиарно, за краткост) няма нужда от защита. Да защитаваш силния от слабия е проява на слабост. Да не казвам умствена, но по отношение на способността за реална преценка. А също е и липса на усет за справедливост. Той е не само боец, а и медиен биткаджия. Точно от медийни самотници няма нужда да бъде защитаван.

2. БОЙКО поначало е нападател. Той не познава отбраната – досущ като Сталин в това отношение ( справка, най-новата книга на Виктор Суворов “Разгромът”, в която за пореден път категорично доказва с препратки към официални съветски и руски източници, че Хитлер само с дни е изпреварил СССР в подготовката му да нахлуе на запад с гигантска армия). На такъв типаж в политиката не му пука особено за мнението на някакви си маргинали.

3. БОЙКО бил простонароден, простоват и това го правело един от нас, готови са да го обидят дори неговите защитници, за да го защитят, т.е. да затворят устата на критиците, ако може. Със същия аргумент подкрепихме на времето и Желю. Доста “кървави” битки съм провел с този “аргумент”, докато не ми го върна тъпкано. Грешен съм ( обратното на “светец”). Но се уча от грешките си. Защото канонизирате Бойко, рано му е- да е жив и здрав още дълги години!

4. БОЙКО е честен с хората и затова го харесвали. Грешка, Бойко е откровен. Това е друго нещо. Давам пример: да кажеш в очите на една нещастна жена, че е грозна и не става за нищо, или на един болен, който иска поживее още малко, че ще пукне в близките дни, не е много честно. И обратното, да обявиш и да убедиш една жена, че става за еврокомисар, само защото сам си вярваш, също не е честно. Особено ако не споделяш истинските причини, поради което си извършил тази откровена грешка. Откровена, но грешка!

5. БОЙКО, какъвто и да бил, но бил враг на предишните и затова безрезервно трябвало да бъде подкрепен сега. Който не е с Бойко, е със Станишев, Доган и с царя! И с този лозунг ще се борим срещу болшевизма ли?

6. БОЙКО имал нужда от време, за да реши натрупаните проблеми, а преди това не трябвало да бъде нападан . Колко точно? До президентските избори ли?

7. БОЙКО бил несравнима величина като влияние в обществото с “традиционната десница” и от десни позиции не е сериозно да бъде критикуван. Който не напсува “старите десни”, нямал легитимното право да го критикува. И защо това е толкова важно, след като сините нямат думата да променят каквото и да било в сегашната конюнктура и нямат значимо електорално влияние в същото това общество?

8. БОЙКО трябвало да бъде оценяван обективно на фона на предишните- т.е. на всяка критична бележка към него, трябвало да се напомня за онези преди, така ли? Било е по-зле и можеше да бъде така и сега? Ако това правило се прилагаше в съда, отдавна трябваше да превърнем затворите в детски градини. Защото просто няма да има осъдени – винаги има негативен прецедент, на който защитата на обсъжданата персона може да се позове.

9. БОЙКО бил последната преграда към… ( избройте всичко , което ви хрумне от сцените на апокалипсиса). Това пък къде го прочетохте – в календара на маите или в предсказанията на други “гадачи”?

10. БОЙКО имал нужда да му се помага. Браво! Това най-сетне е абсолютно вярно – критиката към него е помощно огледало за странично виждане. Бас държа, че ще катастрофира, ако не се съобразява с него при опитите да задминава самите правила, валидни за всички участници в движението по пътищата при управлението на държавата.

Да, тези пътища са осеяни с наследени дупки и с червени капани. Но това не означава, че трябва да подкара през просото за по – пряко. Защото целта не оправдава средствата – особено онези, които ЕС иска да отпусне на България и без които всички вкупом ще сърбаме попарата на провалената ни икономика.

Вие какво искате, страничното му огледало да бъде покрито с черно парцалче, както българското клекало в Брюксел, с което да обявим, че няма проблем, защото сме го потулили ли?

Точно вас ли да убеждавам, които сте толкова убедени в неговите (почти свръхестествени) способности да бъде водач на вашето МПС ( Многострадална партийна структура) ГЕРБ?

Така че, помагайте. Или поне не пречете на желаещите да му помагат. А и не можете да попречите. Поне докато все още може да се пише свободно в интернет.

Единственото нещо, от което свободата има нужда, е повече свобода.

ПОСЛЕСЛОВ:

“Борисов призна за провал на Желева и промени по принуда
Таня Петкова
27 Януари 2010

Медиапул


Желева не се представи добре като кандидат -комисар и по този начин, продължавайки да бъде министър на външните работи, щеше да е проблем за България, призна той. Борисов каза на БСП, че лошото представяне на Желева било резултат на “комплот”, “планиран удар, който направихте добре”.


Както се вижда, имам поне един съюзник по въпроса, че критиките могат бъдат основателни. Казва се Бойко Борисов.

36 мнения за “Десетте Бойкови заповеди”

 1. Здравей, Иво! Прав си почти изцяло за “идиотсткото” ни отношение към човека, нахлузил чизмите на най-високата оперативна длъжност в държавата.
  Единственото, което ми боде очите тук, е съждението, че обективните критики към ББ му служат като странични огледала.
  Би било вярно, ако не ставаше въпрос за тази персона, която наистина е нападател и периферното зрение в преносния смисъл, разбира се, е дълбоко нарушено. Ако не беше, в поведението и говоренето на този човек щеше да има известна автокорекция. А то какво стана – от ден на ден все по-лошо става. Ръси бисери на лягане и на ставане. Взима убийствено сериозни решения ей, тъй на майтап. Както влезна в политиката – ей тъй, на майтап.
  Дразни ме единствено, че всички които го критикуваме, сякаш търсим оправдание да го правим, като непрекъснато обясняваме, че това му е от полза.
  Не е. Той нито чува нито вижда друго освен собствените си мисли. И на тези, с които играе футбол.
  Така че напълно излишно е да си въобразяваме, че му помагаме. Шибай магарето по гърбината, сега ти е паднало. Хич да не ти пука.
  Поздрави, Нора

 2. Бих добавил два прозаични примера ,които ще илюстрират дейността на ББорисов като Премиер-възвръщането на доверието на Европа към България,което ще бъде “ознаменувано” с пускане на еврофондовете.Понеже парите на европейските данъкоплатци ще бъдат дадени на българските граждани да си градят държавата,живота,бита.Дали ББорисов ще върне доверието което Станишев,царя-ченге,Доган загубиха на Европа :
  1….”ЕК разреши България да плаща проекти по ФАР с пари от бюджета
  Business Post
  18.11.2009 г.
  2.Липсва пробив в усвояването на средствата от еврофондовете…. Костов коментира, че доклада на Европейската комисия е бил много критичен към страната ни по отношение изключително лошото усвояване на средствата от еврофондовете, като процента на получени или договорени пари е изключително нисък, като Костов посочи, че процента е около 0,4………

 3. Моите уважения към автора ! Не само за начина по който изразява своите виждания, а за самите тях. Някой път имам чувството, че чета собствените си мисли.
  По темата за “страничното огледало”. Ако на двадесет години имаш чувството, че си “безгрешен” и не можеш да разпознаеш своите доброжелатели – е нормално, но ако и на петдест си падаш по ласкателите, на шесдесет със сигурност ще са ти виновни всички приятели(а може и много по-рано).
  Лошото в нашия случай е, че от това ще загуби – България.

 4. 11. БОЙКО e колективен играч и се вслушва в чуждото мнение по ради което преди обяд говори едно ,а след това друго.За най достоверни да се приемат думите му от късния следобед отразени в най късните новини на медийте.

  12. БОЙКО е стратег /самопризнание в “Нека приказват“/.Първо пуска Румяна Желева за да отвлече вниманието на евродепутатите,след което им нанася съкрушителен удар като праща най добрия кандидат за еврокомисар в цялата Еврокомисия Кристалина Георгиева.Както се изрази самият е нещо като сър Алекс при тая дълга банка от кадри нямало значение да ли ще влезе в игра Бербатов или Руни.

 5. Не съм съгласен само с едно. То не е от изброените, а че се чувствате като ‘чужд сред свои’. Визирайки предходната статия останах с впечатление, че многото хора, които се чувстват засрамени от ББ са от същата страна на вашата.

 6. Всъщност има достатъчно причини да се чувстват засрамени не само онези, които пуснаха бюлетинка за ББ, а и онези, които ни призоваваха да го сторим. Но има и друго и то е по-страшно – виновни са и онези, които поддържат този стил като изключително популярен – http://www.glasove.com/article-6754.php

 7. 13. НО НЕ ФАТАЛНО !
  За момента Бойко, въпреки грешките му, е необходим. Кой друг ?
  Лично аз считам, че когато някой или нещо се отричаТ, коректно, логично и задължително необходимо е да се посочат контрапредложениЯ от критикуващите.
  При всичкото ми уважение, това не се забелязва.

 8. 1. забелязал съм, че спортистите, покрай масата иначе безспорно полезни качества, развиват и едно високомерие, граничещо с презрение към слабите и болните.
  Заради което често подценяват онези, които дръзват да им се опълчат.
  Процентно спортистите са малцинство от населението, но сред изпадналите до клошари те никак не са малко за мое (частично и минало) учудване.
  От седмината най-безнадеждно пропили се и деграирали мои съселяни ЧЕТИРИМА са бивши активни спортисти…
  Друг занаят не са научили.

  2. Ех, най-сетне да чуя нещо ВЯРНО относно мустакатия. И него демократите го подценяват. Именно заради това болшевизмът продължава да пуска метастази – защото червеният тоталитаризм беше сведен към “извращение”, към “параноя”, към “посредственост”. И така либералното общество не си изгради имунитет.
  Не, тоталитаризмът хич не е примитивен. А заслугата на Сталин е, че на практика доказа – НЯМА ПО-СЪВЪРШЕННА ДЪРЖАВА ОТ ТОТАЛИТАРНАТА.
  Това е логичният завършек на идеята за държавност.
  А мнозина се опитват да ремонтират държавността, да я опитомяват.
  Утописти.

  3. то и Бенито Мусолини е бил простонароден.
  Уго Чавес – също.
  Кастро.
  И мнозина други сладури.

  4. откровен, е да. Откровено си каза, че трябва да се следят електронните съобщения, например. Със същата откровеност уличен бандит ще ви съобщи, че ще ви разбие муцуната, ако не му дадете портмонето си.

  5. именно – от трън та на глог.
  Някой да се беше сетил за Святата и Чиста република на Левски, а не едни тирани да заместваме с други.
  Цитирам Левски:
  “Ако някой презре и отхвърли предначертаната държавна система демократска република и състави партии за деспотско-тиранска или конституционна [в смисъл монархична] система, то и такива ще се считат за неприятели на отечеството ни и ще се наказват със смърт.”
  (Из “Нареда [проектоустава] на работниците
  за освобождение на българския народ” –
  наказателен закон, § 3)
  Лидерските партии не попадат ли под този параграф?
  И имайте предвид (не Иво Инджев, а тия, дето четете), че демокрацията е била разбирана от Левски като ПРЯКА демокрация навсякъде, където може да се мине без ДЕЛЕГИРАНИ представители.

  6. на тях всички им дай време… все едно са паднали от Луната, та не знаят какви са проблемите за решаване. Ами да са помислили илачи за проблемите още като са тръгнали властта да вземат!
  Само че централно разнообразните проблеми НЕ МОГАТ да се решават.

  7. като бивш от сините даже не намирам нужда да го критикувам. Аз го критикувам като част от системата, тоест от моята позиция на черен.

  8. всички предишни и сегашни се сливат в един общ фон с цвят на алчност и властолюбие

  9. ще ми се Бойко да е последната преграда към свободата. Ама не е. Бариерите пред свободата всеки трябва да ги вдигне в собствената си глава. Като начало.

  10. готов съм да му помогна да си отиде барабар с всички институции на държавата.
  Гражданското общество ще мине и без тях.

 9. Към andreshko:

  Искате да кажете, че нямам право да се възмущавам от побойници, ако не съм в състояние да ги набия или няма надежда да им повлияя?
  Благодаря за съвета.

 10. към т.3:
  Борисов използва “простонародна чистосърдечност” и “откровеност” като инструмент. това не значи, че му се връзвам и че го оневинявам, само защото отчитам техниката му . точно обратното- опитва се да обезоръжава. но поддръжниците му нямат нищо против това обработване.

  към 4.:
  Да честен е, но дали е добронамерено честен? А какво е честност след дъжд качулка – от ненавременна честност полза няма. Когато е пост-фактум, се нарича подлост, цинизъм, дори лицемерие и т.н.

  към т.6 и 7:
  Борисов има спешна нужда да покаже как ще изтегли колата от блатото, но не разбрах защо да не се показват грешките му. Но не мога да се срамувам заради него, нито само да се ядосвам – още повече, че за неибежни и дребни неща е безсмислено да се ядосвам. Ядосвах се, когато се виждаше накъде отиват нещата – ядосвах се на легитимирането на Борисов и ГЕРБ му като “десни” в далечната 2005. СЕГА какво да се ядосвам?! Участието в политическия процес в БГ не зависи от способности, а от връзки, кой стои зад теб. Вижте и структурата на ГЕРБ – под-организация на предприемачите в рамките на политическа организация. Каквото беше ССИГ преди това. ГЕРБ=профсъюз?! Не те “канят”, за да прилагаш способности и отстояваш позиция и мнение, а за да ПРОКАРВАШ определени интереси. ГЕРБ трябваше да измести и замести СДС и ДСБ и го направи с помощ именно от тези “десни”, както се самоопределят, среди на политици и журналисти. А те защо го направиха, не казват и до днес. След нужното убеждаване от ЕНП посочиха ГЕРБ като носител на гласове, Борисов получи и международна подкрепа. Сега вече е късно за ядосване.

  към 8:
  критерият не е “предишните”, а числата. С какво и колко БГ мръдна напред, сравнено с предишните показатели. Това е смисълът и на растежа, и на напредъка. Засега половин година прави екип. Но който и да е на власт, пак ще кажа същото – ресултатите са важни. Ако дойдат, добре. Ако така и е ги дочакаме, делата сами дават оценката. Засега самият Борисов обяснява, чене може да бутне колата ни на йота заради… предишните. и чака на специалистите. които трябва да преборят тежката артилерия на противника в лицето на Божков-Черепа, хората зад Алексей Петров и т.н. Така че Борисов винаги ще излиза сух от водата именно с “простонародното” и с “аз съм политически лидер, а не специалист”;

  С 10 съм напълно съгласна – ако Борисов, а и който и да било, не е способен да отсее полезното в т.нар. критика, тежко на него, а и на нас. Определянето на нещо като “деструктивна критика” е познат манипулативен похват. Недопустима критика е да се занимаваш с личността на човека, а това г-н Инджев и повечето от участниците в разговора не допускат; но да отнемеш правото на позиция, защото тя не ти харесва, да запушваш нечия уста, е идиотия в чист вид. подобни слаби “нерви” завършват точно на дъното – примери имам/е в изобилие.

  На един или друг бисер може и да се подсмихвам, но не е смешно, че Борисов е от 10ина години в политиката – пробутван, лансиран, крепен. Лъха извесна незнадеждност от този извод, но кариерата му е факт. Защо избраха него, тов ае въпросът. За мен простонародните му похвати не биха били проблем, ако запази що-годе демократична структура на партията си и на обществото (понеже има парламентарно мнозинство). Често чувам гласове, че Пиночет “поубил” малко, и то “комунисти” – по думите на самия убиец, но оставил цветущи пенсионни фондове. Ето това е долен цинизъм и безпримерна арогантност и това няма нищо общо с про-контра-САЩ. (Апропо, не говорим за външна политика сега.) Същото се говори и за Хитлер: е, поубил и “прочистил”, ама на немците икономически им светнало. Това е манталитет на продажните дребни душици, душещи и слухтящи какво става у съседа. Такъв те продава за един американски цент (сега) и окото му не трепва. Нарцизисъм до смърт. А нарцисизмът е именно смърт. Колкото повече се увличаме по играта на големи и по-малки политически нарциси, толкова по-зле за нас.

  П.С. Г-н Инджев, само мога да съжалявам, че се определяте като медиен самотник.

 11. Г-н Инджев,
  От вчера ми се върти в главата един въпрос, който искам да Ви задам. И не само на Вас. Искам да го задам на всеки един уважаващ себе си журналист, който разбира разликата между това да преразказваш новини и това да правиш новини. Искам да попитам чистосърдечно дали не Ви се е искало да поканите Бойко Борисов за интервю. Доколкото разбрах г-н министър претседателя не отказвал медийни изяви (то си личи от комфорта, който изпитва пред камера или микрофон). Ако допреди последните избори Големите началници в лицето на Станишев, Доган, царя и Първанов не биха Ви дали интервю, то сега си мисля, че имате голям шанс, заради одобрението, което получавате сред блогъри и читатели. Все пак си мисля, че ако има някакъв кабинет Връзки с обществеността към кабинета на Борисов те ще одобрят такава среща. Не смятате ли, че това би било полезно?
  Поздрави,
  Даниел

 12. G-n Indjev e zabravil nai-vajnoto:

  Boko e karatist, s grab = 3 pedi i sashto tolkova shirok vrat.
  Za cheloto – znachitelno po nisko ot neobhodimoto.
  Za drugi organi – niama informacia.

  Ako nervnite mu kletki biaha tolkova razviti kolkoto i muskulnite mu vlakna – vsichko shteshe da e 6.
  Ne bi…

  Predimstva – ne e muhlio kato Sergei…

 13. Подкрепям идеята на Даниел. Човек с Вашия опит и статут, г-н Инджев, не би трябвало да остава на нивото на стотиците блогъри в нета.

 14. Към Даниел Стоянов:

  Вероятно е да не откаже. Не съм близък с г-н Борисов, макар да го познавам чисто професионално. Говорили сме си на “ти”, но той така си говори.

  Никога не съм “пил кафе” ( о, този ориенталски израз!) с него, както и с когото и да било друг с неговиия рейтинг в политиката ( в приятелски отношения съм бил само с Филип Димитров в онзи “романтичен период”). А не е като да не съм имал възможности да се присламча къв “великите” …на деня.

  Знам, че в това отношение г-н Борисов наистина е открит – няма случай да съм му звънял и да не е откликнал. Всъщност, той ми звънна, когато напуснах телевизията.

  “Знам, че ме мразиш, но вратите на моята партия са отворени за теб”, ми каза тогава. Беше октомври 2006-та. Така и не се възползвах. И той знае защо- прекалено много държа на своята независимост.

  Сам съм избрал нишата на коментатора. Интервюто е друг жанр – имам възможности за интервюта, но това е друг разговор.
  Ще видим…

  А за моите неудачи в общуването с “великите”, мога да ви поправя.

  -С царя съм говорил не веднъж лично, но той не се престраши на нито едно интервю на живо. Предложиха ми да направим такова на запис, но аз отказах. Шефовете ми не бяха много щастливи от моя инат( по -късно един младеж, избран да бъде направен за лице на публицистиката на Би Ти Ви изигра такова интервю на запис от кабинета на премиера Сакскобугготски).

  – Станишев е бил многократно в моето студио ( беше преди да стане премиер). Дори куриозно се появи след среднощен пленум, което означава, че му е било важно да се откаже от сън, защото пленумът чеше приключил буквално часове преди предаването.

  – Първанов също е бил мой посетител като водещ на “В десетката”, но преди да стане президент. Първото “отсъствие” регистрира на прословутия дебат по Би Ти Ви, на който бях водещ, оставяйки президента Стоянов и претендента ( за неговия пост) Богомил Бонев да се самоунищожават – успешно, както се видя.
  Но това не беше “прозорливост” от страна на Първанов. Както разбрах наскоро, си е чиста проба партиен шпионаж. БСП и лично Първанов трябва да вдигнат паметник за тази “услуга” на Петър Курумбашев, член на предизборния щаб на П.Стоянов, който го е предал и е занесъл на БСП информацията за намерението на действащия президент Стоянов да размаха онзи доклад срещу Бонев. Останалото е било просто въпрос на технология – червените се дърпат и оставят Бонев и Стоянов да се борят в полза на третия…

 15. Чудя се, дали да споменавам познати от зората на демокрацията имена, които се оказаха долни провокатори и съсипаха “Синята идея”, а заедно с това и вярата, че нещо може да се промени. Далеч съм от мисълта да възхвалявам постъпките на премиера, но ще съм доволна, ако има положителни резултати.Това числено превъзходство в парламента може да бъде деликатно подпомагано и насочвано в правилната посока. С хули и подигравки може да има и обратен ефект. Може и да съм наивна,но фактите все ни изправят пред избора:”Ела зло, че без тебе по-зло.”

 16. Г-н Инджев,
  Имате основание да се чувствате самотник. Но не само заради клакьорската българска медийна среда. И по една друга важна причина. Ващата аудитория, към чиято най-благоразположена част причислявам и себе си, е среда от дясно ориентирани политически самотници, които не упражняват нито партийна активност, нито партизанстват отдалеч, а предпочитат да анализират според способностите си и да четат анализи или коментари вместо новини.
  Такива хора няма как да харесват Бойко Борисов дори и само заради езиковата (мисловната) му недостатъчност. Това са хора, които се срамуват от берлинските подсмихвания на публиката, считани у нас за някаква деликатна немска форма на харесване. Вярно е, че хора с формално висока култура и с по няколко европейски езика нанесоха на страната големи поражения и направиха така, че способността да формулираш ясно политически идеи явно отпадна от критериите за избираемост в националната ни електорална практика. Бойко Борисов е крайно залюляване на махалото в другата посока. Не знам колко време ще мине до успокояването на това махало в нормално вертикално полиитическо състояние. Но при всички случаи дотогава, докато националната интелигенция не се върне в политическия живот. Ерата на “говорещите като обикновени хора” ще бъде последната преди истинската европеизация на страната.
  Самотен сте в изискана общност от самотници. Никак не е малко!

 17. Към Рада:

  Уважавам Вашето право да избирате по-малкото зло. Пожелавам Ви (си) също, то да не се окаже доста голямо…

  Аз избирам истината, каквато я виждам. Щом в нея ви се привиждат “хули и подигравки”, така да бъде – нямам заслуги, че истината изглежда такава, както я препредават очевидци от ранга на Дойче веле ( днес има подбробни цитати от изявата на “по-малкото зло”).
  Или си мислите, че радиостанцията на страната, в която г-н Борисов буквално се кълне ( в. ” Сега” написаха днес, че българският премиер се е държал в Германия като на отчет за свършеното от него), подхожда злонамерено към информацията за неговото представяне?

 18. Съжалявам, че сте ме разбрал погрешно, г-н Инджев. Въобще не Ви причислявам към хулителите. В никакъв случай.Без да се оправдавам за сегашната ми позиция само ще съобщя на уважаемата аудитория, че поради разочарования няколко пъти не ходих да гласувам, но този път, макар и доста болна отидох да подкрепя отново Синята идея, но се оказах в малцинство. Затова, ще подкрепям духом, естествено, само добрите дела на управляващите, макар това да не е от значение, тъй като аз коя съм? Май, никоя.

 19. Само така, г-н Инджев! Много приятно четиво са вашите статии, а и коментарите след тях. Продължавайте с градивната критика, наистина е важно да има коректив на всеки.

 20. Иво Инджев – пак мъченик! Леле, сега пък “Бойко” ядосал :))))))

 21. “Както се вижда, имам поне един съюзник по въпроса, че критиките могат бъдат основателни. Казва се Бойко Борисов.”

  Защото ви стиска – единия да критикува, а другия очевидно да приема критиката. И все пак поредна точка за Борисов, сори.

 22. Посещение на Бойко Борисов в Берлин
  Януари 27, 2010, 01:58 »
  Отговори с цитат
  isvetlio написа:
  “Мисля че положението е засега безизходно!”

  Ами да, точно така е – всеки друг “изход” е нереален или би бил и ще бъде отвратителен – припомнете си само готвения вече вариант Слави Трифонов/Първанов/Гамизов… Повече думи нужни ли са? Или някой може сериозно да мисли, че в предвидимо бъдеще ДСБ и СДС имат какъвто и да е шанс да влязат отново в парламента – за потенциала им и днес, не ми се говори.

  Бойко Борисов и неговият кабинет – калпав, лош, слаб или напротив – е именно този единствен в момента реален “изход”.

  Подчертавам нарочно: от години (и то много повече от 8!) не съм преживявал толкова динамичен, професионално компетентен, отворен позитивно и така впечатляващ немските си партньори министър като Плевнелиев – говоря въз основа на доста близко наблюдение. Макар и по-бегло мога да включа в горната си оценка и министър Трайков.

  Едва ли ще е толкова прост – както от всички страни сега е шик да се говори – един премиер, щом назначава такива специалисти за министри.
  Милен Радев-Берлин…Де-зората.ДЕ

 23. Г-н Инджев,всъщност не Ви отива самотничество….погледнете само – и отново!,какви наченки на пробудено гражданско общество…създавате!

 24. Поздрави Г-н Инджев! Само така! Не само посочвате кусурите на Бойко, но и по един ироничен нчин, наричайки ги “десетте Бойкови заповеди”, показвате всъщност най-главния му проблем-високото му самомнение, прекомерната самоувереност и самовлюбеност. При товая мисля, че критиката Ви е добронамерена и градивна. Дано да я прочете този пусти “профет” Банкянски! Не съм съгласен обаче със всички, които пишат, че се срамуват от това, че сме избрали Бойко и съжаляват за това. Нека само си помислим на миналогодишните избори кой друг бихме могли да изберем. Нека съпоставим нещата така Бойко или Станишев! Кой? Станишев ли! Бойко и царя-същото! Бойко-Доган!!! Бойко и Яне! Бойко и Каракачанов! Бойко и Ковачки! Да коментирам ли повече? Освен това поради стоманено твърдия електорат на комунягите и доганягите негласуването при тази “избирателна” система би довело до какво? Не гласуваш-значи гласуваш за Станипев и Доган! Гласуването за Костов единствено би било алтернатива, но поради тоталното оплюване и непопулярност в момента това на практика би било еквивалент на негласуването! Така, че можем да сме оптимисти по отношение на здравата логика на Българския избирател. Но без градивната критика явно че Той Господ-Бойко така ше се окака, че на следващите избори и логиката на Айнщайн или Бил Гейтс няма да помогне!
  Имаме повод да се срамуваме разбирасе, но той се състои в това, че Бойко е “най-доброто”, което можем да изберем! Даже в очите ни го казва самият Той, Господ Бойко: “Такъв ни е материалът!” Но съдба! Както пише и Д-р Тони Филипов в “Дневниците на един луд”: Народите с къса памет имат много дълги преходи!
  Поздрави на всички!

 25. Pravitelstvoto na Boiko e nai dobroto ot desetiletia, samia Boiko ima dosta kusuri, no fakt e che ministrite mu sa dobri i pri edni novi izbori bih glasuval otnovo za nego !

 26. г-н Инджев, от статята ви се разбира едно, че нивото на компетентност на ББ според определени принципи описани от друг и на друго място не съответстват на заеманата от него длъжност, лошото е че, г-н примиера не го разбира въпреки многото писаници по този проблем в наши и чужди медии. Посещението му в Германия и бисерите които ръсеше е ярък пример на нивото което има. Средно интелигентния българин се срамуваше от простотиите му.

 27. Г-н Инджев,
  Никъде и никога не съм споменавал, че нямате право да се възмущавате, а защо не и словесно да “понабийвате”/ което, между впрочем почти винаги добре вършите/.Но логиката изисква “на всяко действие да има равно и противопосочно противодействие”.
  Т.е., след градивна критика и изказано лично становище по въпросите, да се коментира и личното противопосочно предложение.Голата критика, неподплатена с аналитично контрапредложение, си остава само една гола критика, а това не е допустимо за журналисти от много висока класа като Вас.
  В случая не визирам горната Ви статия.
  Оставам с уважение към Вас и това, което правите.

 28. Добър ден г-н Инджев, как да разгарничи Народът критиката от Критиката ?
  Това е въпрос на култура, която отсъства по нашите земи. Как да разберат хората да не го нападат, а да помагат ?
  В България популизмът е вграден в чипът на масите. Как да се избегат капаните по пътя ? Няма как. Трябва да мине “карантината”.
  Г-н Инджев, не е Ваше задължение да давате съвети и все пак, моля кажете, откъде бихте намерили стотици, можещи и коректни хора, на които да се доверите ?

 29. Към andreshko:

  Разбирам, но се опитвам да правя каквото и колкото мога. В случаите, когато смятам за адекватно, без да звуча претенциозно като, казавам какво би трябвло да се направи. Пример: за Румяна Желева “препоръчах” да бъде изтеглена като кандидат ( дори да не бъде номинирана, още когато беше само “слух”). Пиша на тази тема от август миналата година и съм се аргументирал многократно. Едва вчера г-н Борисов се съгласи с основателността на това, което предупреждавах, а самата Желева потвърди най-неприятните подозрения по неин адрес с поведението си като бойкотира собствения си съпартиец Младенов при встъпването му в длъжност на нейно място.
  Не се изживявам обаче като кадровик на премиера, или някакво самозвано гуру, че да му соча “правилните” решения- би било твърде нескромно. Което не значи, че трябва да ” си налягам парцалите”, когато виждам нещо нередно. Ако исках, можех да си ги “налягам” и досега в телевизията, която ми се наложи да напусна пред повече от три години.
  С реципрочно Уважение…

 30. Ха, г-н Инджев, въобще не се връзвайте на подобни халосни изстрели за “градивната” критика и “аналитични предложения”…
  Критиката може да бъде единствено обективна и необективна. И от двете има полза, защото помагат на критикувания по-добре да аргументира тезите си… (ако въобще има такива!).
  Що се касае до предложенията, всеки може да ги дава, но аз лично съм принципно против, тъй като в BG не може да се защити тяхното авторство. Дори и на ниво – коректност – като цитат! Има една камара плъхове-съветници – тук и там – със сериозни възнаграждения – нека те да дават предложения и съвети. Нали са ги събрали – най-кадърните и способните!
  Докато не се продухат комуникационните канали на чуваемост и не се създаде функционираща система за подбор на кадри, даването на мнения и предложения си остава единствено себеласкателно и лишено от прагматизъм занимание!

 31. Защо да обиждаш един човек, когато можеш да го цитираш

  „Ми харесвал съм го, к’во та интирисува ся! Ходили сми на кино, той е идвал в Учиндол. Аз съм ходил в Банкя, гледали сми мачови заедно. К’во да го коминтирам ся, за кво ма питати. Няаам му вечи тилифона. Ни го харесвам, щот’ е министър-придсидател и тряа’а си признава грешкити”.

 32. Г-н Инджев,
  С горното само потвърждавате, че на и за изпадналите в акаталепсия така наречени “държавни мъже” от ефимерната “политическа класа” на България трябва не само да се пише, но и непрекъснато да се повтарят аргументирано факти и доводи, та дано влезе нещо, и то по-бързо и на време, в израстъка над шията им. : )))
  Не случайно народът казва: Да е пирон – ще се набие, акъл не може.
  Още Конфуций е казал : “Три пътя има човек да постъпва разумно: Първият, най-благородният, е размишлението,вторият, най-лекият, е подражанието, третият, най-горчивият, е опитът”.
  Който от тях е натрупал поне малко опит и не по-маловажно – надскочи личното си и партийно его, само ще спечели, а от това ще спечелим всички.

 33. U nas ima ostar dificitn na principi i dostoynstvo.BB e iarak primer za tova.Mnogo balgari misliat kato Vas ,no niamat Vashia talant.

 34. Съгласен, г-н Инджев. С ваше позволение, една малка корекция. Въпросният индивид не заобикаля правилата, а ги гази. Аз специално, очаквам сред многото постове по въпроса, да прочета и мнението на лице с медицинско образование, специалност “Психиатрия”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.