Милен Цветков пада, но друг ще го смени до пълната победа на социализма

“Милен Цветков вече няма да води “Здравей, България”, научи “Дневник” от източници от “Нова телевизия”, пожелали анонимност. Цветков няма да е на екран още от утре, а още промени в сутрешния блок на медията ще има в средата на февруари.

Станислава Кунева, PR на “Нова тв” току що потвърди информацията: “Още от утре Цветков няма да е на екран. Работим с Милен по друг проект и той отново ще е на екран. Лора Крумова няма да е сама като водещ, но промените в сутрешния блок които няма да са големи ще ги видите в средата на февруари.” Тя обясни, че изваждането на Милен Цветков е “програмно решение”.

Милен Цветков също потвърди пред “Дневник” информацията, но отказа всякакви подробности за промяната. Той каза, че ще има официално съобщение от медията и “от него ще разберете всичко”. Цветков обясни, че за момента не е ясно дали той ще продължи работата си с “Нова тв””.

Това съобщение на електронното издание на “Дневник” със сигурност дава “първа космическа” начална скорост на нова серия от предположения, клюки, сензации и въпроси за това какво става на медийния ни пазар.

Опитвам се да избегна препратките към свои тези, към които от доста време се придържам, но няма как да не припомня основното си твърдение: в България от години вече медиите ( тяхното овладяване и служене на силните на деня) са основен приоритет на управляващите. Най-вероятно наблюдаваме пореден епизод от този български сериал, който спокойно може да получи някое турско заглавие , като “Джумбуш”, “Патаклама”, или “Кашмер”.

Всеки, който поне малко има представа от спецификата, с която може да бъде разграничен Милен Цветков от всички останали водещи в националния ефир (изключвам Слави Трифонов като отделна тема с неговите лични отношения), не може да не е забелязал, че колегата Цветков единствен си позволява волнодумство, лично критично мнение срещу властта и нейното олицетворение Бойко Борисов.

Още от първото, цитирано по-горе, официално съобщение на телевизията става ясно, че истинската причина за свалянето на Цветков от екран няма да бъде съобщена. Само извънземен, при това много глупав, ще повярва, че причината за внезапно сваляне от екран на едно от лицата на телевизията, може да бъде “друг проект” с участието на същия водещ. Проектът е процес. Би могъл да бъде обявен, рекламиран, анонсиран и тогава да се извърши смяната. Нищо подобно не произтича като логика от обяснението на пресаташето на телевизията.

Там, където няма яснота, се настаняват предположенията. А най-близкото до логиката е именно това: Цветков е пожертван в името на “лоялността” към властта. Дали след натиск, или от престараване, това е трудно да се каже без доказателства. Но пък доказателства от такъв род по принцип не се появяват у нас.

Ред е на самия Милен Цветков да реши как ще реагира. Предишният път, когато близо година беше свален от екран, той нито веднъж не обясни публично своята гледна точка. Неофициално се знаеше, че е бил “замразен”, за да не дразни царистите, които тогава управляваха. Сега първите сигнали показват, че историята е на път да се повтори. Милен Цветков е доказал , че може да мълчи, макар да му се налага да го прави именно защото е говорил повече от позволеното.

Фактът обаче, че както се очертава, Милен Цветков не желае да се конфронтира с работодателите си, също е показателен за състоянието на свободното слово и за механизмите, които го командват. Това е важно, защото не е само личен въпрос – обществото има право да знае дали един известен водещ е свален от екран заради изразяване на мнение, неудобно на властта.

А че на медийния пазар кипи бурна дейност ( ех, де да беше така и в икономиката , и в борбата срещу корупцията., и…), това си личи от вълненията около задаващата се продажба на Би Ти Ви. И от това днешно събитие :

Рекламни босове вече могат да имат медии

.

Българският парламент разреши на хора, които се занимават с реклама да притежават електронни медии.

Според експерти в областта на медиите, това ще позволи на хора като Красимир Гергов да узаконят собствеността си върху телевизионни и радио канали, които в момента притежават чрез посредници.

Промените в закона бяха направени по предложение на управляващата партия ГЕРБ, като отпаднаха два текста, свързани със забрана за лица, занимаващи се с рекламна дейност, да кандидатстват за радио и телевизионни оператори”.( Kafene.net)

За голямо съжаление скептиците, които твърдят, че социализмът изобщо не си е отишъл от България, а само се е видоизменил, може да се окажат прави поне в това отношение: парата в свирката на локомотива е главна грижа на държавата. Видно е от кипящите в котела на властта страсти. Точно като при социализма.

44 мнения за “Милен Цветков пада, но друг ще го смени до пълната победа на социализма”

 1. Добър ден г-н Инджев, по форуми защитавам Милен Цветков въпреки, че не ми е симпатичен .
  Той се откроява .
  Бори се за правата си .
  Създаде екип.
  Помогна на млади хора да усетят тръпката Телевизия.
  Това е друга причина да бъде спрян от екран.
  Жалко.
  Продадоха БиТиВи, а Нова ТВ изгони водещ .
  Странно

 2. Значи може и да гледам Нова тв вече. Сутрешният блок ми беше много любим преди да се появи Миуенчо.

 3. Това отдавна трябваше да се случи.Първо – М.Цветков си позволи да каже, че журналистиката не е професия, за нея не се “учело”.Второ, той си позволяваше да дава ум на хората. Пример – той самият, след като е завършил “дефектология”, защо не отиде да стане учител в СОУ за деца с нарушено зрение, например- нали за това се е учил. Пълна демагогия.Трето-той си позволи по най-грозен начин да хули учителското съсловие по време на учителската стачка, поне малко колегиалност да беше проявил. Ама то народът го е казал, когато една бълха се наяде, на челото на човек се качва… Точно такъв е случая.

 4. Прав сте господин Инджев.
  Още преди много десетки години Георги Кирков е казал:
  “Колкото и далечно да е бъдещето на социализма, никога не е рано да се работи за неговото възтържествуване”.
  Макар и в напълно изродена форма, мисълта и борбата за победата на социализма, макар и само в една страна – България, са живи. И ще са живи до тогава, докато идеята НЕ СЕ ИЗРОДИ НАПЪЛНО, ПАРАЛЕЛНО СЪС СПОДВИЖНИЦИТЕ Й.
  За поредна “НАША ГОРДОСТ” това може да се случи само в България !
  Да плачеш или да се смееш ?

 5. Драги ми журналисти, журналистиката е професия, но не е дял от познанието и поради това не може да бъде наука или отделна специалност. Така че няма как да учите “журналистика”. Тези, които си мислят, че са учили “журналистика”, всъщност са учили … “нищо”. Практиката в белия свят е хора с определени специалности да стават журналисти в познатата им област на познанието и социалната практика. Другото е шменти капели. Както и угодният вам журналист от този блог. По какво е специалист той? Отговорът е ясен: специалист по всичко.

 6. към телевизионер:

  Благодаря за “шменти и капели”, явно тази “крилата фраза” на премиера вече е задължителна за вас и подобните.

 7. Ако Цветков повече не се появи на екран, ако Гергов открито стане собственик на бтв, като че ли това ще промени нещо само по себе си, какво следва от всичко това?

  Още по-голям отлив на зрители от телевизиите, нарастване значението на интернет медиите.

  Някои хора отказват да повярват, че не могат да лишат съвременния човек от право на избор, колкото и да не им харесва. 🙂

 8. И аз, Телевизионер, така мисля. А и не само аз. М.Цветков, с образованието си на начална учителка в коя точно област е компетентен?!

 9. До Иво Инджев

  Тази “крилата фраза” не е на премиера, тя е продукт на “старото градско творчество”, от което премиерът обилно заимства. Което още веднъж иде да покаже, че нам са потребни журналисти със солидни познания в науките. Другото е просто “журналя”. В края на коментара си Ви подарявам своето откровено неудоволствие от премиера.

 10. Инджев, много грозно сте преекспонирали в заглавието поета, а пък журналистическата ви интерпретация на казуса Цветков е наивна.

 11. Не харесвам Милен Цветков. Но един важен аспект от тази история повдига допълнително завесата за контрола върху медиите. Едно от основанията за свалянето на Милен от екран, което се появи в медиите е “намалял рейтинг на предаването в което е водещ”. Как се измерва този намалял рейтинг – от съответна агенция, специализирана в това. Кой е собственик на тази Агенция – Красимир Гергов. Ако това е вярно ставаме свидетели на още един чудовещен механизъм за контрол – всеки опит за правене на журналистика като коректив на властта, може веднага да бъде “закован” от ръководителите на медията чрез “рационално основание” – рейтинга е паднал. Такъв контрол върху медиите може да носи невероятна печалба на този който го осигурява. но цената за това я плащаме всички ние.
  Май наистина живеем в МАТРИЦАТА.

 12. А дали свалянето на Милен Цветков е под натиск на властта или от “престараване” и слугинаж на медията, няма никакво значение – цялата вина е на УПРАВЛЯВАЩИТЕ. Те определят правилата на играта имат зад гърба си цялата власт да създадат и стимулират прозрачаност, конкуренция и професионализъм на медийния пазар…Но за да направят това трябва да превъзмогнат егото си да слушат ежедневно хвалебствия и да търсят коректив и алтернативни/различни мнения.

 13. Не беше ли Милен Цветков човека,който ни учеше да натискаме мутето и да сменяме канала като не ни харесва програмата.То от тези съвети не остана читав канал за гледане.Навред чалга и простотия и едни журналисти които се явяват неподготвени по темите,които дискутират и задават удобните на всяка власт въпроси.Напълниха медиите с едни манекенки журналистки ,с едни отчаяни съпруги и техните опосуми.Ще има ли край този ужас или ще има ужас без край днес никой не знай,никой не знай.

 14. Към телевизионер: Г-не, познавач на “белите страни”. Университетска наука журналистика има навсякъде. Вярно е,че и хора с друго образование могат да станат добри професионалисти, но всъщност основното изискване е интелект, честност и харизма. /Затова чета блога на г- Инджев/. За съжаление, нашите екрани не блестят с такива личности. За Милен Цветков имам противоречиво мнение, но че е ярка личност, е факт.

 15. Писах го вече и пак ще го повторя:
  ББ е the last stand на статуквото, на съществуващия кагебистко-олигархичен-комуноидно-шизофреничен модел. Имитациите на реформи ще продължат. Така е било винаги – да се прави туй-онуй, когато стане нетърпимо… Държавата плаче за радикални реформи… Някъде да сте видели такива?
  Сигурно скоро ще измислят, да не ни пускат в Европа, ако имаме неплатена глоба към КАТ!
  Щото, колкото повече хора излизат навън, толкова по-страшно става за манипулаторите тук!

 16. Телевизията е “опиум” за народа, ако трябва да перифразираме известната фраза. Не харесвах Милен, обаче по принцип не е ли функцията на тази медия да ДЕЗинформира и да поддържа зрителите в състояние на “будна кома”? Как Милен се връзва в тази картинка?

 17. Таничка, осъзнай се! Наука “журналистика” има толкова, колкото и “чалга” наука. А, факултети може да има всякакви. Не може някакъв аграр, дори не завършил факултета по журналистика/в случая начална педагогика/, чийто последен час по физика е бил в гимназията, да изказва мнение за атомната енергетика . Не може водещ да се държи арогантно и неуважително и просташки към зрителите си. Коя точно позиция на Милен Цветков заслужава внимание? Телевизията има един недостатък – не може да предава аромати. Ако можеше – щяхме да знаем и как му миришат чорапките.

 18. Аз не гледам М. Цветков, но доколкото съм го слушала, за малко време, ми правеше впечатление на човек, който анализира и задава неудобни въпроси, без значение кой е в студиото. А това наистина рядко се случва в медиите у нас. Затова го уважавам! И споделям коментара на г-н Инджев. И аз бях до скоро в тази професия и знам от личен опит, че за журналист се изискват тъкмо такива качества – ум, интелект, познания, култура, желание за непрестанно обогатяване на познанията! А тези, дето завършваха “Журналистика” в СУ, просто бяха научавани как да пишат, без да казват нещо съществено. Сигурно има изключения, колкото да потвърдят правилото! Сега на Цветков му остава сам да реши как ще продължи да рисува образа си занапред, коментарите на хората едва ли го вълнуват толкова. Дано избере верния път на достоен човек!

 19. ГЕРБ – Група за Единно Рекетиране на Българите (трансформира част от законите в полза на мафиотски структури като ТИМ, ДПС, БСП.

  Б.Б. – Боклука -> Балята
  Б.Б. – Белята на България

 20. ще ме прощавате, ама тъкмо Милен Цветков не заслужава толкова барут да се хаби в негова защита.
  Медиите ги отпишете. Фразата “вестник се печата не за да се чете, а за да се продава” важеше и за неговото предаване.
  Не го възприемам като критик на властимущите.
  За мен е простак (от различен сой простаци, не като Слави Трифонов) с ограничена обща култура, претъпкан с клишета и комплекси, с високо самочувствие и зле прикрито презрение към публиката, на която иначе се стреми да дава онова, което тя иска – и то на най-ниско таблоидно ниво.
  за такива като него е било казано “пази боже сляпо да прогледне”.
  Никак не се тревожа за него.
  Той винаги се оправя. Оправно момче е. Тарикат.
  Аз не обичам тарикати.
  Избирателите на ГЕРБ да ги обичат.

  Има смисъл да следите медиите само за да засичате какво точно те премълчават.
  Нищо повече.
  Почти нищо.

  пък и още ли не схванахте, че държавността е бита карта? Идеалната държава е тоталитарната. Всичко друго е целенасочено осакатена (обезопасена, скопена) държава. При наличие на гражданско общество, криво-ляво се живее – като за хора с ниски критерии и не особено силен вкус към лична свобода и гражданско достойнство.
  И на социализма парата не му отиваше само в свирката, уви. Отиваше най-вече в буталата на репресивната част от машината.
  На нас пак ни провървя. Вижте Русия обаче – смляна от тези бутала на кайма. Ако не е армията им (и вътрешни войски), ще се разтече като пряспа напролет.

 21. До Иво Инджев

  Уви, не чета материалите Ви. Пристъпвам направо към коментарите, те са ми по-интересни и полезни. Трябваше да проявите малко повече наблюдателност и да забележите, че моят коментар всъщност беше реакция на коментара на Мария. Дори се учудих, че Вие откликвате.

 22. Не знам да скърбя ли, или да се радвам?!”Различното събуждане” беше един тюрлю гювеч.Винаги съм се питала,защо в условията на яростна конкуренция за спечелване на зрители Милен Цветков призоваваше недоволните да сменят канала.Явно, ще залагат на турските сериали. Какво ще прави Лора Крумова? Тя е толкова безпомощна. Гледа, гледа и току зададе някой тъп въпрос? Но, все пак си мисля, че главата му я изяде онзи плювалник проф. Юлиян Вучков. По-скоро, ще съжалявам, защото имаше собствено мнение.

 23. Каквото и да ви говорят или премълчават се знае, че става дума за ПАРИ!

 24. Милен си е Милен.. явно няма против да си почине малко.Чак толкова критичен не мисля че е бил, но пък не съм го и гледал много…
  Мисля си друго:за да е име толкова години, значи е някой и си има своята публика безспорно,а че ББ го спомена наскоро в смисъл той го почвал сутрин друг го свършвал .. също е истина.Своите зрители имаше и автора на този блог, интересно е защо доказани личности(журналисти),в скоби щото взехте да спорите много интелектуално и не схващам идеята, та защо ги изолират ?
  Кой журналист пише новина в този вид :
  Криминално проявеният 18-годишен Арнолд Войводов е намерен прострелян в главата снощи на спирка до Централна гара в София, съобщиха от МВР.
  Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов уточни, че простреляният е регистриран за кражби.

  Интересно ми е защо 19 годишно момче току що убито, министъра решава че това е най важния момент в биографията му ? и журналист ли е този който ни поднася новината в този вид?

 25. Към Теле визионер:

  Ок, разбрах, борите се за наградата “най-тъп коментатор”, който коментира нещо, което не е чел и така убедително обосновава първото място в тази надпревара. Честито!
  Браво! Печелите.
  Ще си принтирам вашия случай, ще си го сложа в рамка и ще му се наслаждавам…То си е шедьовър.

 26. Г-н Инджев,чета този блог с интерес и често съм съгласен напълно с написаното, но позицията Ви в тази статия ми се струва доста странна. Явно виждате аналогия с това, което се случи с Вас.Само, че това означава да приравните себе си с този невъзпитан кресльо, който винаги успява да допълзи до някое тв предаване.Не може да има сравнение между Вашия професионализъм, принципност и този човек. Аз лично смятам, че нормалните тв зрители се радват на тази новина. По тази логика и проф. Вучков е жертва, защото и той пада от екран. Това е моето мнение. Иначе Ви поздравявам и Ви пожелавам да продължавате напред.

 27. За голямо съжаление скептиците, които твърдят, че социализмът изобщо не си е отишъл от България, а само се е видоизменил, може да се окажат прави поне в това отношение: парата в свирката на локомотива е главна грижа на държавата. Видно е от кипящите в котела на властта страсти. Точно като при социализма.

  ……………………………..

  Словосъчетанията “може да се окажат прави” и “поне в това отношение”, както и охулването на социализма не са достоен коментар за онова, което се извършва днес в
  България.
  То е по-лощо от всичко, което се е случвало от турското робство досега: страх, глад и необуздано човеконенавистничество.
  Хората озверяха, полудяха, обезумяха. Сами са си виновни, обаче… Това сами си го направиха!

  Цветков или Бареков, Ивана или Сузана, Азис или Слави – все едно. На техния фон оплюнченият професор Вучков изглежда странно достоверен…

 28. Навсякъде по света има факултети (колежи) по журналистика. И САЩ не правят изключение. Освен това всяка телевизия има свои експерти (pundits). Например за медицина експертите на CNN са Санджай Гупта (неврохирург) и Елизабет Коен. Гледам отвреме навреме и българска телевизия и с неудоволствие виждам само бездарно подражание. В САЩ жанровете и водещите са отчетливо известни. Ако искаш майтапи – вечерно шоу (Джей Лено, Конан О’Брайан, Джим Фелън – комедианти в NBC) или Летерман в CBS. Но никой от тях не иска да основава партия или да влиза в политиката. Те са комедианти и обичат професията си. Ако искаш разговор за невероятни преживелици – сутрешно шоу с Опра. Ако пък си почитател на сериозни и задълбочени анализи – тогава при интелектуалеца Чарли Роуз в PBS. Всичко това го казвам без никакво желание за спор, тъй като изобщо не знам кой е Красимир Гергов, а Милен Цветков го познавам само от вестниците.

 29. Да си призная, малко съм раздвоен. Милен никога не съм го харесвал, а тази неприязъм се появи, когато цялата програма на НОВА се състоеше от негови предавания. просто ми дойде в повече, действаше ми изнервящо. Едва след като се върна в Здравей България, Милен започна да ми допада, просто защото с Лора сформираха страхотен дует, който прикриваше иначе дразнещата натура на г-н Цветков. И в никакъв случай не се радвам от свалянето му от ефир, защото този акт за пореден път доказва, че в България медиите са на управляващите, а не на зрителите. Защото отново се доказа, че няма свободна медия и не можеш да говориш каквото си иска. Вярно… има си етика и граница, но все пак личното мнение е сила и право, което не бива да бъде отнемано. Поздравявам г-н Инджев за страхотния блог и затова, че е успял да намери медийната ниша, където един журналист може да бъде наистина журналист.

 30. Уважаеми г-жи и г-да, не ви ли се струва, че твърде дълго време отделяме на такава скромна и некомпетентна личност като М.Ц.

 31. Не гледам телевизия!
  Малко по малко спирах да гледам филмите (изместени почти напълно от сериали, повтаряни до втръсване), след това сутрешните блокове (дълбаещи в пълни подробности незлободневни теми), вече и новините (обслужващи властта). Ровя в Интернет за различни гледни точки. Във форуми и блогове често намирам повече “журналистика”, отколкото от телевизия и радио (вестници пък съвсем не купувам). Жалко е…

 32. Napylno sym syglasen, che Milen Cvetkov ne zaslujava vnimanieto. Za men lichno toi e edno ot licata na cqlata chalga, koqto ni obgryshta, s prekalenoto si samodovosltvo, sychetano s debelashko chuvstvo za humor i otvrashtavashta bezpardonnost…… nishto mnogo po-razlichno ot Barekov ili Slavi, naprimer. Dori i da si e pozvolil da izleze malko ot stereotipa, symnqvam se da go e storil ot jelanie da izqvi poziciq, a po-skoro za da se napravi na po-interesen ot ostanaloto mediino stado.

 33. na milen mu iziade glavata staria prof. vuchkov.pusna go na volia da kaje mnogo istini/tochni opredelenia/…a kakto znaem istinata ubiva…

 34. Ами аз пък сутрин обичах да гледам Нова. Понякога Милен Цветков безумно ме дразнеше, упорито налагаше тези, които ме вбесяваха, но само там виждах журналист с теза, а не задавач на тъпи стандартни въпроси към тъпи, стандартни хора (в повечето случаи). Е, ще се отучвам от сутрешни блокове, очевидно, както се отучих в 20:00 или в 22:00 да гледам някои от “националните” телевизии…
  Боже, как ми липсват умни, ерудирани журналисти… Ама то да бяха само при журналистите липсите, с мед да ги намажеш. Всъщност, липсват ми умни, ерудирани хора…

 35. Спомням си преди време как нахиления до уши М.Цветков се изцепи от екрана “ама защо мен не ме бият ? ” в предаване в което се обсъждаше защо в България пребиват журналисти ,защо им взривяват апартаментите и т.н. Гнусно беше . Миленчо многократно натърти на тази си фраза .Истината е че няма да го бият защото не е журналист а палячо ,клоун ,шоумен ,той забавлява публиката ,плъзга се по повърхноста на проблемите които дискутира и прекалено много акцентира върху себе си а е семпъл горкия отвсякъде – и като обща култура и като личност .И да е критикувал власта ,правил го е за да е интересен ,не че някаква сериозна критика е отправил ……..

 36. A moje bi Milen malcha i shte malchi zashtoto za nego “malchanieto e zlato”-plashtat mu da malchi?!
  (izvinete za latinicata no sam izvan Bulgaria)

 37. Не се притеснявам толкова от липсата на Милен на екрана.Притеснява ме начинът,по който кукловодите свалят завесата и набутват куклите в торбата.

 38. Дано, като всяко зло за добро, изчезне и Кулезич(или Козелич) – перманентната гостенка на предаването!

 39. Грета, Гретаааа …./И мене ме ужасява мисълта за ТОРБАТА!/

 40. Май Желю Желев беше написал, че авторитаризма е необходимо стъпало… Само където твърде дълго май се задържахме на едно място и механизмите му се използват за други цели.

  Аз си мисля, че е дошъл момента да се впрегне по предназначение и точно това правят ГЕРБ и Бойко Борисов. Дано не греша.

 41. АЗ МИСЛЯ ЧЕ МИЛЕН БЕШЕ МНОГО ИНТЕРЕСЕН И ПРЕДАВАНЕТО С НЕГО ИМАШЕ ЦВЯТ ,ДВИЖЕНИЕ ,ЗАКАЧКА -ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ -ПОНЯКОГА ДРАЗНЕЩО , А СЕГА Е ЕДНО ТЪПО СКУЧНО СИВО КАКТО И ВПРОЧЕМ СА И ДРУГИТЕ СУТРЕШНИ –ЕДНИ И СЪЩИ
  ПОЛИТИЦИ ,….ВЪПРОСИ.ЗАЩО СЕ ГЛЕДАТ ЛИ//// ЗАЩОТО САМО В ТОВА ВРЕМЕ НЯМА ТУРСКИ И ЛАТИНО СЕРИАЛИ………

 42. Така, както не е допустимо на една мивка да шетат две жени, така и Милен Цветков бе отстранен от съвместната си работа с Лора Крумова.
  Госпожицата няма според мен никакво
  амплоа като телевизионен водещ, но явно има по-здрави вразки с раководството на медията. Милен Цветков се опитваше упорито да си
  спечели място като телевизионен водещ, но явно не е случил на добри учители.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.