// Ванга, вангологията и вангологиката

В БЕСЕДКАТА

Ванга, вангологията и вангологиката

“Руски юрист и ексследовател по особено важни дела подложи на съмнение дара на българската пророчица Ванга да вижда в миналото и бъдещето. Според Николай Китаев, цитиран от в. “Комсомолская правда”, твърденията, че тя е можела да посочва телата на изчезнали хора, са свързани с прилагане на психологически механизъм за въздействие върху човешкото въображение.
Той дава за пример разследването в СССР за смъртта на космонавта Юрий Гагарин, който впоследствие е идентифициран, въпреки че според Ванга той е бил „взет” и не е умрял при самолетна катастрофа. Вестникът обаче припомня и нейни предсказания.
Китаев също така не изключва версията с Ванга да са работели българските спецслужби. ( в. “24часа”).

Специалистът по особено важни дела от съветско време, предполага се, е особено добре осведомен за делата на най-братските от всички “ специални служби” от времето на комунизма – българските. Ако е вярно неговото твърдение , че ДС е управлявала и ли поне използвала Ванга за свои цели, възможно ли е това да е ставало без знанието и одобрението на КГБ? Не, не е възможно.

В интервю на Тодор Живков, взето от Румяна Узунова от радио “Свободна Европа” малко преди началото на процеса срещу него през 1990 г. ( и излъчено като аудиозапис от сайта Фрог нюз преди седмица), но никога не излъчвано, самият правешки диктатор казва ясно и категорично: хората на КГБ “беха във всички подразделения на ДС”.

От целия запис от близо 45 минутния разговор на Румяна Узунова точно това изречение на Живков има най-голяма стойност за историята. Защото е признание от най-високо място за нещото, което упорито отричат самите руснаци и тяхната прислуга у нас. Един генерал от КГБ, който беше посрещнат с почести и държавни салтанати у нас, обиколи в началото на 90-те години българските медии да обяснява с немигащ поглед на професионален лъжец, че от КГБ не се месили в работата на българските другари и дори почти нямали представители н НРБ, ама почти, само няколко души. Така и никой не му опонира…

Но да се върнем на твърдението, че цялата работа с Ванга е фалшификат с марката ДС, според особено добре осведомения руския бивш следовател. При силно развитата “вангология” , чиято “вангологика” никога не съм разбирал, както и при патриотичното преклонение пред този мит, феномен – както искате го наречете, скептицизмът на руснака би трябвало сега да предизвика силното възмущение на запленените от историята с Ванга нейни поклонници.

Понеже вярата в Бога не е най – силната страна на “българина”, преклонението пред мистицизма по нашите земи май винаги е запълвало празнотата в душевното равновесие на народните маси. И сега един руснак посяга на най-милото ни, на суеверието ни, облечено в преклонението пред ясновидството, завоювало такива забележителни телевизионни успехи до неотдавна.

Ще допуснем ли това, братя и сестри! Долу руското българофобство!

Discussion

20 коментара for “Ванга, вангологията и вангологиката”

 1. Резервиран, недоверчив към “вангологията” изглеждате, господин Инджев? Не допускате, че “има нещо” при тази жена за да нашуми, за да я търсят хора и извън страната ни.
  Темата е наистина интересна, защото пък от друга страна, наистина преекспонирането на мистицизма и патриотизма у нас е чак смешно понякога, а дори с феноменът “Ванга” има хора, попресолили манджата. Бяха изсипали тонове захар около Петрич по нейна заръка си спомням…

  Posted by Борис Костов | януари 29, 2010, 14:00
 2. Въпреки всичко аз вярвам в мистичните способности на Ванга, защото вярва в мистиката по принцип, не от псевдо патриотарство. Всеки човек някъде (дали дълбоко или явно) в себе си е на ясно, че има Бог…комунистите(атеистите) също. И точно за това Ванга беше на почит и преди “демокрацията”! И най-нисшето човешко същество има нужда от мистичната вяра и когато системата му я забранява той я намира в различни нейни състояния и измерения! А що се отнася за руснаците…такава нация за мен отдавна няма! След 1917-та година там на север живеят някакви странни пародии на човешки същества, кукли на конци с чип в главата! Путин е живо доказателство за липсата на националност, култура и нормална човешка ценностна система из тези горки земи…

  Posted by Пиперков | януари 29, 2010, 14:07
 3. Суеверията ,гадателствата се отричат и считат за голям грях според християнството,както и според самото православно христианство.Това означава ,че подлагаш на съмнение вярата си в Бога и доброто му и признаваш мощта на злото.-При католицизма те-суеверията са напълно отхвърлени без хората там да са атеисти.–За съжаление,обаче българина наистина е много суеверен и манипулируем от това,което се вижда от всички препълнени с магове и астролози телевизии.-Същият е и руснака.-От КГБ това не може да не се знае прекрасно и затова се насърчава едно панславянско суеверие с толериране на образи като Ванга ,Людмила Живкова,мита за уникалните ни паранормални български и руски способности.–От години правя проучвания в гугъл според което панславянското православие е неразривно свързано със суеверието.-От друга страна не знаех,че атеизма също е свързан със сатанизма …а знаем с какво беше свързан у нас атеизма преди години.-Сега същите тези другари особено наблягат на църковните ритуали точно както на културно -масовите и други активни мероприятия.-Само,че те сега-мероприятията са се трансформирали в една напълно подредена и наложена ни Шизофрения,която я живеем много ,ама много приличаща нещо на руска психотроника.

  Posted by Aleksandrova | януари 29, 2010, 14:26
 4. Най-големите сред Големите защитници на делото на Ванга май бяха Светлин Русев и Нешка Р.!?? Ех, винаги нещо като се поосвети, се вижда по-добре..

  Posted by D. | януари 29, 2010, 14:45
 5. PS–Сега,когато идеологиите са мъртви-много се спекулира с религиите,фанатизма и атеизма от всякакви служби…фанатизма пък е основа на тероризма…най-податливи на това са хора с псих.отклонения…които се вербуват за терористични цели…атеизма също е фанатизъм-ние поне сме го живели,а сега ни налагат нещо като шизофренна носталгия.

  Posted by Aleksandrova | януари 29, 2010, 14:47
 6. Нямам никакво специално отношение по темата, рефлексиите по темата Ванга никога не са ми били забавни, но тезата на руския юрист съм я чувала в края на 80 -те (вероятно 88 или 89) от български представител на службите (беше маскиран като университитски преподавател по философия, а в ранните години на демокрацията гастролира и като политически ръководител от близката до БСП – АСП).Та той посвети няколко учебни часа на темата, като ни показа и филм (доколкото си спомням направен пак по поръчка на службите) и поддържаше тезата на руския юрист, че Ванга няма свръхестествени способности, само психологически, “подпомагани” от службите. Във филма се правеше подробен коментар на всички жестове, думи и информация, които дава и получава Ванга … Тогава това ми се стори напълно естествено – някак напълно съвпадаше с господстващата материалистическа доктрина. Така че, както се казва, ето ви “втори източник”, макар че не може да бъде сметнат за независим. Все пак ДС и КГБ…

  Posted by Ралица Ковачева | януари 29, 2010, 17:07
 7. А защо й е на ДС да снабдява с информация сляпа жена и да й създава имидж на ясновидец? Отнасям се с погнуса към всякакви ясновидци, гадатели, есктра- и интрасенси, но в случая просто не разбирам мотива на другарите?

  Posted by Другарят Лаврентий Павлович | януари 29, 2010, 17:12
 8. -До другаря Лаврентий–Не помните ли как почна прехода със Кашпировски,Джуна и т н –”мотива ” е клубове по интереси -”за всекиго по-нещо” и пълен контрол в тях …Факт-от действителността ни.

  Posted by Aleksandrova | януари 29, 2010, 18:09
 9. Ванга е свята жена. Помогнала е на хиляди хора. Безвъзмездно. Някой да ми посочи съвременник с такава всеотдайност да е в услуга на такава свята мисия?

  Препоръчвам филма за Ванга. Руски разбира се. В България ще направят филм след 100 години ))

  Posted by Румен Лазаров | януари 29, 2010, 21:46
 10. Чудесно казано!

  Posted by Sissi | януари 29, 2010, 22:35
 11. За Ванга точно сега не ми се коментира, но по другата тема мисля, че Х. Христов доказва безспорно и документално в книгите си, че ДС е било като “филиал на КГБ” – по думите на тошо и по заповед на последния. (Така че е смешно тошо да се изкарва едва ли не жертва в интервюто.)

  Разбира се, някои инициативи – като убийството на Г.Марков – са произлизали от тошо, а не от Москва.

  Posted by Милен Иванов | януари 29, 2010, 23:47
 12. аз мисля,че Ванга в годините на дивия атеизъм изигра много важна роля,защото почти нямаше къща в България ,в която да не й се е чувал гласа й “Има Бог”, “Бъдете добри” и го е доказвала с дарбите си.Нейният глас разтърсваше десетилетия наред основите на комунистическия атеизъм.За мен тя и сега си остава светъл пример за подражание .

  Posted by ivo hristov | януари 30, 2010, 00:41
 13. Паразитните политически доктрини, като комунизма, с всичките му тоталитарни мутации, експлоатират изначални човешки потребности. Експлоатират ги безжалостно и без съвест. Ракът няма човешка етика. Колкото по-независима от съзнанието е една човешка нагласа, толкова по-целенасочено тя се манипулира – в тоталитарната държава политическата употреба на колективните психически склонности е основа на технологията на властта. Абсурдно е да се вярва, че феномен като Ванга е останал извън контрола на КГБ/ДС. Също толкова е наивно да мислим, че другарите-таварищи не са ни приготвили нови митове, опаковани от тях в съблазнителни мантри – като България енергиен център на Балканите или панславянското православно “братство”.
  Колкото и да са подвеждащи, парадоксите казват повече от думите прости, затова ще си позволя един парадокс: “отложената” свобода издига мавзолеи. Това “отлагане” е опора на робството. “Отлагайки” свободата си ние се отчуждаваме от нея, превръщаме я в разменна монета и самите ние се “овеществяваме”. Това ни прави потенциални инвеститори в идеологически и политически пирамиди и ни излага на домогванията на професионалните манипулатори, които лесно могат да сведат живота ни до ритуален градеж на безмислени саркофази – един вече преживян кошмар, който има склонноста да се завръща.
  Ванга е феномен, който ни връща хилядолетия назад, към изворите на нашата склонност да делегираме свободата си на свръхестествени авторитети. Отговорността, която я беше застигнала като съдба и дълг тя носеше достойно и човечно сред тоталитарното варварство, което ни беше удавило.
  Нека Бог да успоки душата ѝ.

  Posted by Lао Тцъ | януари 30, 2010, 06:54
 14. Добър ден г-н Инджев, добра провокация.
  Ако съм разбрал добре – Вие не отричате Ванга като феномен, а показвате, че и тя е била участник в “месомелачката”.
  Въпросът е откога агентите им са по тези земи ?
  За повечето войводи от читанките ни – съм убеден .

  Св. св. Кирил и Методи били гръцки агенти.
  Свети Иван Рилски руски агент ли е бил ?

  Posted by Владимир Йосифов | януари 30, 2010, 11:47
 15. Не съм компетентна по въпроса. Никога не съм се вълнувала от Ванга и нейните “способности”. Все си мисля дали не съм била жертва на комунистическата идеология. Но, сега, когато разбирам, кои са най-ревностните й почитатели, може и да се предположи някакво дирижиране на предсказанията.След първия сезон на предаването “Ясновидци” окончателно се убедих, че не съм била фен и няма да бъда на гадатели.

  Posted by Рада | януари 30, 2010, 12:35
 16. Според мен КГБ (съответно местния й клон КДС) е най-тъпата, некадърна и лишена от професионализъм служба за сигурност в историята на властта. СССР се срина и разтвори в небитието по начин, който показва пълна несъстоятелност, негодност и липса на квалификация за обичайното предназначение на такъв тип структури. Понеже не вярвам болшевиките да са чак толкова прости, предполагам, че причината е в изместването на функцията. И тя е да се изгражда общество на СТРАХ. Оказа се, че хората са безстрашни и свободата им е по-скъпа от сигурността. Радвам се, че оцеляхме в тази борба до победата. А Ванга е детайл.

  Posted by Шопенберг | януари 30, 2010, 14:52
 17. Вярата не е познаваема..такава е същността и. Нещо което знаеш, без да знаеш нещо. Ванга или друго .. всеки си има нещо,затова е примамлива мисълта да се манипулира тази необходимост у хората.Сигурно е имало такива опити навремето.Наистина е странно място Рупите сега(навремето беше обикновена поляна)- Заградено лобно място на езичница със много странен християнски храм изрисуван от неверник.И е пълно с хора.. молещи се незнайно на кой.

  Posted by Трайков | януари 30, 2010, 15:45
 18. Бях завършил вече гимназия, а Людмила Живкова още жива, когато майка ми посети Ванга. От резултата можах да си направя извода, че “има нещо”. От нейният разказ, за това как се е добрала до пророчицата, си дадох сметка още и, че държавата контролира този феномен, видимо тогава – чрез петричката община…
  Самият аз съм завършил философия и се увличам и от психология. Така, че трудно мога да се заблудя за реалните основания на едно явление, но не съм и от тези, които ще го отрекат само защото нещо не им е ясно. Бъдещето, смятам, ще донесе отговор и на тази загадка.
  Искам да споделя обаче и едно друго мое наблюдение. Вълната, която ни заля в края на 80-те, началото на 90-те години на миналия век, на мистицизъм, окултност и източни вярвания, не беше рожба на перестройката, тя беше част от нея. Всички тези учения бяха много по-лесно смилаеми от опосталелият ни от атеизъм организъм, отколкото стройната и многовековна система от догми, постулати и принципи на монотеистичната религия. На перестройчиците им трябваше да подхвърлят на тълпата занимание (зрелище) докато измислят как да заобиколят Христовият патент с хлябовете и да я нахранят с оскъдното им количество. Трябваше им и време, за да преустрят ТПК-тата и комбинатите в работещи фирми и сдружения. Разбира се, че една такава мащабна операция за пренасочване на общественото съзнание – след срива на “обективния” прогрес на строя, свръхестественото стана част от обяснението и трябваше да заеме подобаващото му се място – не може да не бъде ръководена от “професионалисти” от “службите”. – Въпросният Китаев, с голяма вероятност, е един от тях и на стари години припечелва от някогашните си разработки.
  Цялата система на комунизма беше една истинска мистификация, така че няма нищо необичайно във факта, че някогашните й идеолози и адепти са се “конвертирали” в настоящи мистеролози.

  Posted by Борис Танушев | януари 30, 2010, 17:10
 19. Интервюто на Румяна Узунова с Живков е наиситна ключово. Жалко, че ще си остане тайна за мнозина българи.

  Posted by victor | януари 31, 2010, 15:32
 20. Според мен ДС й е давало данни за хората, които чакат пред вратата й. За да отидеш до Петрич – трябваше “открит лист” – това е документ, с който службите ти разрешават да пътуваш до Петрич. Значи е било известно КОЙ отива там. ДС поддържаше досиета на почти всички. Значи е имало информация – кой от какво е болен, на кого баща му е починал и т.н. До главата на Ванга е имало телефон. Не виждам какво пречи преди да влезе човека да й кажат 1-2 подробности – как се казва, какъв му е проблема и т.н. После тя излиза на двора й вика “Има ли Росен Василев между вас, айде да дойде”.
  Обратно Ванга е давала информация на службите за хората – какво ги вълнува, какви са им плановете. Това е било особено важно когато при нея са идвали политици. Да не говорим, че в стаята й имаше подслушвателни апарати.
  Досието на Ванга е било повече от 600 страници.
  Тя е получавала заплата от ДС – 300 лева (тогава това беше голяма сума).
  Вярвайте на каквото си изберете. Докато има балъци, ще има и тарикати.

  Posted by Dancho | февруари 4, 2016, 08:24

Post a comment

Иво Инджев още във

Архив