Ванга, вангологията и вангологиката

“Руски юрист и ексследовател по особено важни дела подложи на съмнение дара на българската пророчица Ванга да вижда в миналото и бъдещето. Според Николай Китаев, цитиран от в. “Комсомолская правда”, твърденията, че тя е можела да посочва телата на изчезнали хора, са свързани с прилагане на психологически механизъм за въздействие върху човешкото въображение.
Той дава за пример разследването в СССР за смъртта на космонавта Юрий Гагарин, който впоследствие е идентифициран, въпреки че според Ванга той е бил „взет” и не е умрял при самолетна катастрофа. Вестникът обаче припомня и нейни предсказания.
Китаев също така не изключва версията с Ванга да са работели българските спецслужби. ( в. “24часа”).

Специалистът по особено важни дела от съветско време, предполага се, е особено добре осведомен за делата на най-братските от всички “ специални служби” от времето на комунизма – българските. Ако е вярно неговото твърдение , че ДС е управлявала и ли поне използвала Ванга за свои цели, възможно ли е това да е ставало без знанието и одобрението на КГБ? Не, не е възможно.

В интервю на Тодор Живков, взето от Румяна Узунова от радио “Свободна Европа” малко преди началото на процеса срещу него през 1990 г. ( и излъчено като аудиозапис от сайта Фрог нюз преди седмица), но никога не излъчвано, самият правешки диктатор казва ясно и категорично: хората на КГБ “беха във всички подразделения на ДС”.

От целия запис от близо 45 минутния разговор на Румяна Узунова точно това изречение на Живков има най-голяма стойност за историята. Защото е признание от най-високо място за нещото, което упорито отричат самите руснаци и тяхната прислуга у нас. Един генерал от КГБ, който беше посрещнат с почести и държавни салтанати у нас, обиколи в началото на 90-те години българските медии да обяснява с немигащ поглед на професионален лъжец, че от КГБ не се месили в работата на българските другари и дори почти нямали представители н НРБ, ама почти, само няколко души. Така и никой не му опонира…

Но да се върнем на твърдението, че цялата работа с Ванга е фалшификат с марката ДС, според особено добре осведомения руския бивш следовател. При силно развитата “вангология” , чиято “вангологика” никога не съм разбирал, както и при патриотичното преклонение пред този мит, феномен – както искате го наречете, скептицизмът на руснака би трябвало сега да предизвика силното възмущение на запленените от историята с Ванга нейни поклонници.

Понеже вярата в Бога не е най – силната страна на “българина”, преклонението пред мистицизма по нашите земи май винаги е запълвало празнотата в душевното равновесие на народните маси. И сега един руснак посяга на най-милото ни, на суеверието ни, облечено в преклонението пред ясновидството, завоювало такива забележителни телевизионни успехи до неотдавна.

Ще допуснем ли това, братя и сестри! Долу руското българофобство!

20 мнения за “Ванга, вангологията и вангологиката”

 1. Резервиран, недоверчив към “вангологията” изглеждате, господин Инджев? Не допускате, че “има нещо” при тази жена за да нашуми, за да я търсят хора и извън страната ни.
  Темата е наистина интересна, защото пък от друга страна, наистина преекспонирането на мистицизма и патриотизма у нас е чак смешно понякога, а дори с феноменът “Ванга” има хора, попресолили манджата. Бяха изсипали тонове захар около Петрич по нейна заръка си спомням…

 2. Въпреки всичко аз вярвам в мистичните способности на Ванга, защото вярва в мистиката по принцип, не от псевдо патриотарство. Всеки човек някъде (дали дълбоко или явно) в себе си е на ясно, че има Бог…комунистите(атеистите) също. И точно за това Ванга беше на почит и преди “демокрацията”! И най-нисшето човешко същество има нужда от мистичната вяра и когато системата му я забранява той я намира в различни нейни състояния и измерения! А що се отнася за руснаците…такава нация за мен отдавна няма! След 1917-та година там на север живеят някакви странни пародии на човешки същества, кукли на конци с чип в главата! Путин е живо доказателство за липсата на националност, култура и нормална човешка ценностна система из тези горки земи…

 3. Суеверията ,гадателствата се отричат и считат за голям грях според християнството,както и според самото православно христианство.Това означава ,че подлагаш на съмнение вярата си в Бога и доброто му и признаваш мощта на злото.-При католицизма те-суеверията са напълно отхвърлени без хората там да са атеисти.–За съжаление,обаче българина наистина е много суеверен и манипулируем от това,което се вижда от всички препълнени с магове и астролози телевизии.-Същият е и руснака.-От КГБ това не може да не се знае прекрасно и затова се насърчава едно панславянско суеверие с толериране на образи като Ванга ,Людмила Живкова,мита за уникалните ни паранормални български и руски способности.–От години правя проучвания в гугъл според което панславянското православие е неразривно свързано със суеверието.-От друга страна не знаех,че атеизма също е свързан със сатанизма …а знаем с какво беше свързан у нас атеизма преди години.-Сега същите тези другари особено наблягат на църковните ритуали точно както на културно -масовите и други активни мероприятия.-Само,че те сега-мероприятията са се трансформирали в една напълно подредена и наложена ни Шизофрения,която я живеем много ,ама много приличаща нещо на руска психотроника.

 4. Най-големите сред Големите защитници на делото на Ванга май бяха Светлин Русев и Нешка Р.!?? Ех, винаги нещо като се поосвети, се вижда по-добре..

 5. PS–Сега,когато идеологиите са мъртви-много се спекулира с религиите,фанатизма и атеизма от всякакви служби…фанатизма пък е основа на тероризма…най-податливи на това са хора с псих.отклонения…които се вербуват за терористични цели…атеизма също е фанатизъм-ние поне сме го живели,а сега ни налагат нещо като шизофренна носталгия.

 6. Нямам никакво специално отношение по темата, рефлексиите по темата Ванга никога не са ми били забавни, но тезата на руския юрист съм я чувала в края на 80 -те (вероятно 88 или 89) от български представител на службите (беше маскиран като университитски преподавател по философия, а в ранните години на демокрацията гастролира и като политически ръководител от близката до БСП – АСП).Та той посвети няколко учебни часа на темата, като ни показа и филм (доколкото си спомням направен пак по поръчка на службите) и поддържаше тезата на руския юрист, че Ванга няма свръхестествени способности, само психологически, “подпомагани” от службите. Във филма се правеше подробен коментар на всички жестове, думи и информация, които дава и получава Ванга … Тогава това ми се стори напълно естествено – някак напълно съвпадаше с господстващата материалистическа доктрина. Така че, както се казва, ето ви “втори източник”, макар че не може да бъде сметнат за независим. Все пак ДС и КГБ…

 7. А защо й е на ДС да снабдява с информация сляпа жена и да й създава имидж на ясновидец? Отнасям се с погнуса към всякакви ясновидци, гадатели, есктра- и интрасенси, но в случая просто не разбирам мотива на другарите?

 8. -До другаря Лаврентий–Не помните ли как почна прехода със Кашпировски,Джуна и т н –”мотива ” е клубове по интереси -”за всекиго по-нещо” и пълен контрол в тях …Факт-от действителността ни.

 9. Ванга е свята жена. Помогнала е на хиляди хора. Безвъзмездно. Някой да ми посочи съвременник с такава всеотдайност да е в услуга на такава свята мисия?

  Препоръчвам филма за Ванга. Руски разбира се. В България ще направят филм след 100 години ))

 10. За Ванга точно сега не ми се коментира, но по другата тема мисля, че Х. Христов доказва безспорно и документално в книгите си, че ДС е било като “филиал на КГБ” – по думите на тошо и по заповед на последния. (Така че е смешно тошо да се изкарва едва ли не жертва в интервюто.)

  Разбира се, някои инициативи – като убийството на Г.Марков – са произлизали от тошо, а не от Москва.

 11. аз мисля,че Ванга в годините на дивия атеизъм изигра много важна роля,защото почти нямаше къща в България ,в която да не й се е чувал гласа й “Има Бог”, “Бъдете добри” и го е доказвала с дарбите си.Нейният глас разтърсваше десетилетия наред основите на комунистическия атеизъм.За мен тя и сега си остава светъл пример за подражание .

 12. Паразитните политически доктрини, като комунизма, с всичките му тоталитарни мутации, експлоатират изначални човешки потребности. Експлоатират ги безжалостно и без съвест. Ракът няма човешка етика. Колкото по-независима от съзнанието е една човешка нагласа, толкова по-целенасочено тя се манипулира – в тоталитарната държава политическата употреба на колективните психически склонности е основа на технологията на властта. Абсурдно е да се вярва, че феномен като Ванга е останал извън контрола на КГБ/ДС. Също толкова е наивно да мислим, че другарите-таварищи не са ни приготвили нови митове, опаковани от тях в съблазнителни мантри – като България енергиен център на Балканите или панславянското православно “братство”.
  Колкото и да са подвеждащи, парадоксите казват повече от думите прости, затова ще си позволя един парадокс: “отложената” свобода издига мавзолеи. Това “отлагане” е опора на робството. “Отлагайки” свободата си ние се отчуждаваме от нея, превръщаме я в разменна монета и самите ние се “овеществяваме”. Това ни прави потенциални инвеститори в идеологически и политически пирамиди и ни излага на домогванията на професионалните манипулатори, които лесно могат да сведат живота ни до ритуален градеж на безмислени саркофази – един вече преживян кошмар, който има склонноста да се завръща.
  Ванга е феномен, който ни връща хилядолетия назад, към изворите на нашата склонност да делегираме свободата си на свръхестествени авторитети. Отговорността, която я беше застигнала като съдба и дълг тя носеше достойно и човечно сред тоталитарното варварство, което ни беше удавило.
  Нека Бог да успоки душата ѝ.

 13. Добър ден г-н Инджев, добра провокация.
  Ако съм разбрал добре – Вие не отричате Ванга като феномен, а показвате, че и тя е била участник в “месомелачката”.
  Въпросът е откога агентите им са по тези земи ?
  За повечето войводи от читанките ни – съм убеден .

  Св. св. Кирил и Методи били гръцки агенти.
  Свети Иван Рилски руски агент ли е бил ?

 14. Не съм компетентна по въпроса. Никога не съм се вълнувала от Ванга и нейните “способности”. Все си мисля дали не съм била жертва на комунистическата идеология. Но, сега, когато разбирам, кои са най-ревностните й почитатели, може и да се предположи някакво дирижиране на предсказанията.След първия сезон на предаването “Ясновидци” окончателно се убедих, че не съм била фен и няма да бъда на гадатели.

 15. Според мен КГБ (съответно местния й клон КДС) е най-тъпата, некадърна и лишена от професионализъм служба за сигурност в историята на властта. СССР се срина и разтвори в небитието по начин, който показва пълна несъстоятелност, негодност и липса на квалификация за обичайното предназначение на такъв тип структури. Понеже не вярвам болшевиките да са чак толкова прости, предполагам, че причината е в изместването на функцията. И тя е да се изгражда общество на СТРАХ. Оказа се, че хората са безстрашни и свободата им е по-скъпа от сигурността. Радвам се, че оцеляхме в тази борба до победата. А Ванга е детайл.

 16. Вярата не е познаваема..такава е същността и. Нещо което знаеш, без да знаеш нещо. Ванга или друго .. всеки си има нещо,затова е примамлива мисълта да се манипулира тази необходимост у хората.Сигурно е имало такива опити навремето.Наистина е странно място Рупите сега(навремето беше обикновена поляна)- Заградено лобно място на езичница със много странен християнски храм изрисуван от неверник.И е пълно с хора.. молещи се незнайно на кой.

 17. Бях завършил вече гимназия, а Людмила Живкова още жива, когато майка ми посети Ванга. От резултата можах да си направя извода, че “има нещо”. От нейният разказ, за това как се е добрала до пророчицата, си дадох сметка още и, че държавата контролира този феномен, видимо тогава – чрез петричката община…
  Самият аз съм завършил философия и се увличам и от психология. Така, че трудно мога да се заблудя за реалните основания на едно явление, но не съм и от тези, които ще го отрекат само защото нещо не им е ясно. Бъдещето, смятам, ще донесе отговор и на тази загадка.
  Искам да споделя обаче и едно друго мое наблюдение. Вълната, която ни заля в края на 80-те, началото на 90-те години на миналия век, на мистицизъм, окултност и източни вярвания, не беше рожба на перестройката, тя беше част от нея. Всички тези учения бяха много по-лесно смилаеми от опосталелият ни от атеизъм организъм, отколкото стройната и многовековна система от догми, постулати и принципи на монотеистичната религия. На перестройчиците им трябваше да подхвърлят на тълпата занимание (зрелище) докато измислят как да заобиколят Христовият патент с хлябовете и да я нахранят с оскъдното им количество. Трябваше им и време, за да преустрят ТПК-тата и комбинатите в работещи фирми и сдружения. Разбира се, че една такава мащабна операция за пренасочване на общественото съзнание – след срива на “обективния” прогрес на строя, свръхестественото стана част от обяснението и трябваше да заеме подобаващото му се място – не може да не бъде ръководена от “професионалисти” от “службите”. – Въпросният Китаев, с голяма вероятност, е един от тях и на стари години припечелва от някогашните си разработки.
  Цялата система на комунизма беше една истинска мистификация, така че няма нищо необичайно във факта, че някогашните й идеолози и адепти са се “конвертирали” в настоящи мистеролози.

 18. Интервюто на Румяна Узунова с Живков е наиситна ключово. Жалко, че ще си остане тайна за мнозина българи.

 19. Според мен ДС й е давало данни за хората, които чакат пред вратата й. За да отидеш до Петрич – трябваше “открит лист” – това е документ, с който службите ти разрешават да пътуваш до Петрич. Значи е било известно КОЙ отива там. ДС поддържаше досиета на почти всички. Значи е имало информация – кой от какво е болен, на кого баща му е починал и т.н. До главата на Ванга е имало телефон. Не виждам какво пречи преди да влезе човека да й кажат 1-2 подробности – как се казва, какъв му е проблема и т.н. После тя излиза на двора й вика “Има ли Росен Василев между вас, айде да дойде”.
  Обратно Ванга е давала информация на службите за хората – какво ги вълнува, какви са им плановете. Това е било особено важно когато при нея са идвали политици. Да не говорим, че в стаята й имаше подслушвателни апарати.
  Досието на Ванга е било повече от 600 страници.
  Тя е получавала заплата от ДС – 300 лева (тогава това беше голяма сума).
  Вярвайте на каквото си изберете. Докато има балъци, ще има и тарикати.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.