Медийният човешкопек подгря носталгията по съветския колониализъм

Милост за БНТ!

Това си помислих след като се разбра, че в допитването на държавната телевизия за най-великия български строеж на миналия век първото място печели Димитровград. Какво е виновна БНТ – просто пита ( възпитаниците си). И те откликват адекватно на възпитанието си.

Димитровград е историческият еквивалент на съветския Красноярск, Беломорканал, Норилск и много други подобни постижения на съветски роби. Българският вариант е по-мек. Рожба е на твърдостта на бригадирите, възхитени от съветския пример, издигнали насред полето панелно-коминно-химическо –циментово- отровно…чалгаджийското ( в наше време) чудо на социалистическия пазарен битак.

Димитровград е символ на неосъзнатото минало, но не като град, а като проект на съветския колониализъм, в който като огледало ( с помощта на БНТ) се оглежда муцуната ни на сляпа ( съзнателно заслепявана) за историческата истина нация.

Ентусиазмът на младежите, строили Димитровград в епохата на сталинизма, е едно нещо. Съвсем друго е осъзнатият избор на днешните хора да обявят това творение за символ на епохата като строеж на века – на цял един век. “Заслугата” в това отношение  е на пропагандата. А няма по-силно нейно оръжие от държавната телевизия (все още).

В Димитровград днес със сигурност живеят всякакви хора. Толкова всякакви, колкото навсякъде – умни, глупави, добри, лоши, мързеливи, работливи , способни и ялови има в приблизително равни пропорции навсякъде.

Така че, “не стреляйте по пианиста, той толкова може”. БНТ възпита, а след това попита възпитаниците си дали са съгласни с резултатите от възпитанието, на което са подложени от десетилетия. Съгласни са.

След епохалното откритие на зрителите на БНТ за чушкопека, като най-важното събитие в българския бит през 20-ти век, определянето на панелния Димитровград за номер едно в строителната епопея на България, беше направо задължително дублиране на проявата на дълго възпитавания зрителски вкус. Така се опровергават надеждите на сънародниците, според които чушкопекът бил избран от зяпачите на уж синия ( а всъщност червенеещ ) екран едва ли не на майтап от българите, които имали чувство за хумор.

Такъв е резултатът от бавния огън на човешкопека, на който се пече манталитета на т.н. масов зрител.

44 мнения за “Медийният човешкопек подгря носталгията по съветския колониализъм”

 1. Александър Пиперков Piperkov Pipi Поредното безумие на дезинформация на БНТ!!! Имаме включване от 70-те години на миналия век…на живо по канал 1! Познайте кое е архитектурното събитие на 20-ти век за България!?!?!?!?!? Димитровград, драги клети сънародници….жалък народ, жалка ценностна система…или по точно “чук и сърп” в кухите български кратуни!!!
  преди 2 часа ·
  Albena Andreeva
  ne Dimitrovgrad!…:)))
  преди 2 часа ·

  Александър Пиперков Piperkov Pipi
  К’во ще кажеш,а ?! Дали не сме пасмина селяндури, дали сме европейци :))))…на второ място е АЕЦ Козлодуй ?!?!?!? НЯМА такава простотия…
  преди 2 часа

  Albena Andreeva
  kvo da kaja…ne e neshto neo4akvano…ti go kaza…!!!
  преди 2 часа ·

  Boya Barnes
  :-((((( … какво да каже човек …. навеждам глава и си прехапвам езика … и си мисля, че трябва да ни изрежат от Европа и да ни зашият като стара кръпка някъде до Беларус или до измислената Транснистрия (м/и Молдова и Украйна)….
  преди 2 часа ·

  Aglaya Kala
  ХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХХА……………………..ДИМИТРОЦГРАД И АЕЦА ЛИ БЕ…….ХАХАХАХХАХАа къде е петохуйника? той да не е на трето място…..
  преди 2 часа ·

  Александър Пиперков Piperkov Pipi
  “Прекрасното” комунистическо гето е достойно застанало до Айфеловата кула…примерно :)))
  преди 2 часа ·

  Александър Пиперков Piperkov Pipi
  Някъде на четвърто място булгаристанците са сложили мавзолея на червеното чучело георги димитров :)))
  преди 2 часа ·

  Albena Andreeva
  da,be…viarno li…:)))
  преди 2 часа ·

  Aglaya Kala
  не знаех, че преднестровието се казва всъщност транснистрия…..:))))

  ами ако са гласували само хора на по 70 години, никак не се учудвам ….
  преди 2 часа ·

  Александър Пиперков Piperkov Pipi
  Учудващо е как съвременна “медия” може да пуска такива допотопни селении, като намигване към ЕС : Ей, ние никога няма да станем част от вас, ние сме колхозници и си искаме червената кочина!
  преди около час ·

  Boya Barnes
  http://maps.google.co.uk/maps?hl=en&q=UKraina&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wl
  преди около час ·

  Aglaya Kala
  и бащата на народите начело на кочинката:)))
  преди около час ·

  Александър Пиперков Piperkov Pipi
  Александър Пиперков Piperkov Pipi
  :))) не знам за какво говориш?!
  преди около час ·

  Ave Cruzo
  Ave Cruzo
  koi beshe gsoho dimitrov. pomian iamshe mustak. nai hubavoto na Bylgaria sa lietrauturnite genii! da gi pochetem!
  преди 52 минути ·

  Александър Пиперков Piperkov Pipi
  И работниците с кирки и селяните с ръчни колички…
  преди 51 минути ·

  Yana Ya YaHa
  “nie viarvahme, nii me4taehme, vsiaka tuhua gradihme s lubov”
  Penio Penev e vdahnoven i velik
  преди 48 минути ·

  Александър Пиперков Piperkov Pipi
  Секс с тухла? Не съм се замислял, но щом ги влече…
  преди 47 минути ·

  Yana Ya YaHa
  ол ю ниид ис лав
  преди 40 минути ·

  Александър Пиперков Piperkov Pipi
  Анджък …
  преди 39 минути ·

 2. Съмнявам се дали гласувалите имат глави на раменете си или просто…наистина манталитет !

 3. Както е известно, с увеличаването на населението на Земята средната стойност на коефициента на интелигентност намалява…. Ние просто следваме световните тенденции, масовото оглупяване е модерно – що да се замисляш като всичко вече е измислено?!? За съжаление в този си устрем да стигнем света и по този показател май сме на път да задминем всички…

 4. Ако все още не е приключило допитването, по БНТ предстои обявяването на най-значимото спортно събитие от 20. век за България. След чушкопека, 9.9.1944 г. и Димитровград, екстраполацията сочи като такова отказа на България да участва в олимпийските игри в USA през 1984 г.

 5. BNT е като прокуратурата, съда, Парламента и полковниците… В тях няма милост и човещина, няма и честност.
  Не им вярвам за нищо. Ретроградна, просташка телевизия с едно, единствено слънчево присъствие – Радина Червенова…

 6. Странно нещо е българската демокрация. За бащите ни алтрнативата на Димитровград беше Белене. А за внуците ни Белене няма алтернатива…

 7. Има нещо перверзно от Националната ТВ на България да лъха пост-комунистическа пропаганда.Къде сме в момента,какви ценности прокламира тази ТВ ? Ами да дадат и отговор защо в Холандия /например/ са нямали бригадирско движение-и колко взема един училтел в Холандия днес /например/ ? Противно,развращаващо,перверзно е да се рекламират комунистическа пропаганда в претендираща за държава,направила своя цивилизационен избор на Запад,а не към Русия и Китай.А БНТ /хранилката на Цоневи/- е една обикновенна Пропагандна станция,която не служи на всички българи .

 8. Иво, пронизващо наблюдение с добър коментар.

 9. Първо място за Димитров град ?
  Пфу !
  Аз съм един от “строителите” му.

  Половината от това, което съм им пожелал да ги стигне – добре ще е.

  Насилието е обичайно нещо за гражданите на тази червена перла.

  Бях отвлечен от Партията и въдворен да работя като роб на един от жилищните блокове в града на Димитров.
  Отвлечен, защото бях млад войник, нямаше заповед, присъда, назначение или друго основание.
  Освен, че брат ми беше избягал от страната на Димитров.
  С още няколко момчета ни откараха на строежа . Там имаше десетки като нас. Охраняваха и мотивираха ни затворници от Дисципа.
  С лют бой !
  Пред погледа на милите хора от съседните блокове , улици , площади.
  Случвало се да ни гонят пияните гадове и да ни бият на главната улица.
  Всички горди димитровгадчани знаеха какво става.
  Пфу !

  Дванадест дни .
  Не очакваха, че майка ми има пари и връзки.

 10. Най-напред да кажа каква комбинация съм аз – после юе си кажа мнението.
  Аз съм член на ДСБ (харесвам Костов и го смятам за най-добрия политик от последните години) и съм роден в Димитровград. Сега живея за съжаление във Варна, но с удоволствие се прибирам когато мога там.
  Съвсем е логично да бъде Димитровград – там живеят няколко хиляди души, които е логично да са подкрепили своя град. ЗА АЕЦ-а са гласували само от малкия град Козлодуй. За мавзолея няколко продънени комунистически глави. За СУ няма как да гласуват много хора – просто трябва да имаш интелект (което тук го няма) за да избереш СУ. За Рилския манастир също няма как да гласуват тъй като тук ако бяхме религиозни малко от малко нямаше да направим със себе си това, което си направихме през последните 60 години.
  А като димитровградчанин ще кажа, че по мое набюдение най-лошото на дград направиха същите тези комунисти, коиъо накараха хората да го построят с робски труд. С безплатен труд е лесно да направиш химически завод, прекрасните паркове на града, въпросът е, че още аз като бях дете в училище същите тези комунисти бяха светили маслото на всичките му красоти. Нито в парк Марица някога съм виждал пълните канали и лодки (а съм на 33), нито ще забравя как през 87-88 г. изпразнниха водата от езерата и махнаха водните лилии, за да се появят отчасти отново преди 4-5 години.
  Димитровград е логичен избор – защото там са свързани животите на няколко хилляди души като тези, които са на 20 години дори нямат представа от комунисти. Просто това е пресечната точка на хиляди хора, без да са задължително комунисти или религиозни или интелктуалци…

 11. Както неведнъж по-умни хора от мен са призовавали: “Уважаеми жертви, спрете да мислите с телевизорите си!”

 12. cirkat BG v momenta izpalniava palnata si programa…dano kupolat mu ne se sabori vraz glavite ni ot shuma na smeshkite koito ni veseliat…

 13. Родом съм от Димитровград. С този град ме свързват спомени, които бих имал, ако бях израснал в който и да е друг град. Просто младостта ми премина там и както всеки таи хубави спомени от местата, където е преживял една голяма част от живота си, така и аз.

  В никакъв случай не съм се чувствал щастлив от факта, че в единия край на града беше химическият комбинат, смърдяща рожба на българо-съветската дружба, а от другата цементовия завод, бълващ циментиращите дробовете си пушеци почти директно в прозорците на околните къщи.

  Още по-малко съм бил впечатлен от сталинската “архитектура”, определяща образа на града. Всяко дете на 3-4 години, което обича да си играе с Лего кубчета е в състояние да създаде подобен “дизайн”.

  Най-малко съм се чувствал горд от факта, че този град носи името на един престъпник. Напротив, бях горд, когато беше решено да се премахне паметника на въпросния гражданин на ссср от централния площад. Някак стана по-приятно и уютно. Още по-горд се почувствах, когато граждани инициираха подписка за смяна на името на града. Тази подписка, доколкото ми е известно, е била представена на тогавашния президент Петър Стоянов за одобрение и изадаване на указ за смяна на името, но инициативата е останала без последствие.

  Не съм взел участие в допитването на държавната телевизия за най-велик строеж на ХХ век, но с положителност мога да кажа, че не бих избрал Димитровград за такъв. Независимо, че ми е роден град.

  Искрено се надявам някога името на това хубаво българско място да бъде сменено. Някак не се чувствам комфортно, когато трябва да отговарям на въпроса къде съм роден.

 14. Иво,обръщам се към теб толкова фамилиарно понеже те чувствам близък по вид.И ти явно си от невъзпитаните зрители на БНТ щом не приемаш чушкопека и Димитровград.Но ако възпитаното поколение зрители от времената на соца се гордее с подобни велики творения на мен по ми е интересно с какво би се гордяло сегашното възпитавано от БНТ поколение.Може би с невероятното «Шоу на канала » или с «В неделя с …» но това ще разберем следващият век.Иначе парадоксите продължават,недъзпитаните вместо да се увеличаваме оставаме константна величина.

 15. Започвам да се опасявам, че следващата анкета на БНТ може да е “Най-велик българин на ХХ век”. Не ми се мисли какво може да излезе от това. Във всеки случай този е въпрос с повишена трудност заради многото кандидати за титлата – атентаторите от 16.04.1925 на църквата “Св. Неделя”, червеният поп (андрей ли беше?), “партизаните”, мистериозно увеличили броя си от около няколко стотин в края на войната до над 50 000 по времето на “реалния социализъм”, гошо тарабата, тони югов, червенков, правешкото овчарче тошко и ред други, всеки може да си състави списък по желание…

 16. Най-би подхождал някакъв виц за Петка и Чапаеве/Василий Иванич/,но за да ясно,че самият руски народ е оцелявал с хумор и сарказъм,ще добавя един когато Израел пощади Асуанския язовир,но се роди и оцеля пордения герой на СССР: извинявам се за “неточностите и грешките”,но имаше нещо като:
  ….Лежи на плажа??? с пъпа нагоре..
  Герой Советского Союза!!!!
  Гамал Абдел Нассерь….на всех нассерь!!!

 17. ако не повериш на ТОЗИ народ референдуми, той НИКОГА няма да се научи на отговорност и свобода.
  Нека САМ приеме някаква дивотия за закон, та да се опари и да мисли с главата си.
  Освен това, валидността на един референдум може да е локална – гласуваният пряко от народа норматив да важи само в онези общини, в които са съгласни с него.
  Това се нарича федерализация и тя помага на сбъркалите, наблюдавайки съседите, да се коригират.
  (освен това минимизира негативните ефекти при неадекватен избор)
  Народът до свобода не може да зрее като домат, без да прави НИЩО.
  За социално “узряване” се иска ПРАКТИКА.
  Същото е като карането на велосипед. Да чакаш да ти “дойде отвътре” и умряла работа. Трябва да се качиш, да си ожулиш коляното и само така ще се научиш.

  Че чушкопекът и Димитровград са куриози – така е. Тъжни, дори мрачни куриози. Някои го разбират, други – не.
  Време е да разделим нещата – супата отделно, мухите отделно.
  Чрез федерализация и чрез референдуми. Който каквото по общини си надроби – да си го сърба.

 18. Аз дори не съм разбрал за такова допитване. Ако е било класическата SMS игричка, нещата се проясняват. Нормалните хора просто не се занимават с това. Така че, разбира се че оглупяваме като народ, но чак такива дебили не сме станали … още … 😉

 19. До Херцога на Нормандия:

  Лежит на солнце
  греет пузу
  полуфашист, полуесер
  герой советского союза
  Гамал Абдел на всех Насер

 20. Г-н Инджев,

  Вие като жертва на съветския колониализъм,а сега на съвремения
  български капитализъм,сте много далеч от световната политика.
  Като бъдете по-дълго време с празен джоб ще разберете какво значи капитализъм в една бедна държава.
  Парите управляват г-н Инджев и това си го повтаряйте всяка сутрин.

 21. България е окупирана от СССР-Русия и най тъжното в този случай е че руските колониалисти продължават да ни владеят чрез Българските си другарски структури във всички власти на руската република в България.Ние Българските Граждани нямаме своя държава и своя демократична власт в България и докато все още не са ни изгонили и от ЕС (по вина на рускобългарските власти в България) имаме шанс да обявим мирно-руската република в България извън закона на Царство България- ЕС.Опитвам се да мисля и пиша в съгласие със Българското си самосъзнание, защото само там виждам ключът към свободата на България.

 22. Г-н Nikola,
  Ако уважяваният от мене г-н Инджев наистина възнамерява да Ви отговаря и да спори с Вас, той също на стане жертва на Вашата безгранична глупост!

 23. Най-лесният въпрос от поредицата ще бъде: Кой е българският политика на 20 век? Залагам 100 лева на правешкия.

 24. Защо да вярвам на тази анкета – няма никаква логика – хората, които могат да имат сантимент към Димитровград трябва да са тъпи и над 60г. , колко от тях ще се справят с гласуването?
  БНТ продължава да ни възпитава – напр. руските филми в петък вечер

 25. Вероятно г-н Инджев прилага максимата “Ако спориш с идиот му позволяваш същото прави и той” … 😉

 26. Все повече се убеждавам, че съм много добре като нямам телевизор и не гледам народните телевизии по интернет.

  Като минат хигиенизация, тогава.

 27. Има ли в българското контраразузнаване отдел “Русия”?

 28. До Никола: Парите са важни, но не само парите управляват и не парите са най-важното на този свят. Това пък Вие си повтаряйте всеки ден.

  Имам също чувството, че сте пропуснали да разберете какво е социализъм в бедна държава. Този театър т. нар. комунисти го играха в Източна Европа 45 години. В България след Втората Световна Война съветските окупатори и техните български слуги първо превърнаха една, по мащабите на следвоенна Европа, просперираща държава, в бедна съветска губерния и след това имахме възможност да усетим на гърба си какво е то социализъм в бедна държава.

  А освен “капитализъм в бедна държава” има и капитализъм в богата държава. Не слагайте знак за равенство между капитализъм и бедност, така сметката не излиза.

  Днес, бившият премиер на една богата капиталистическа държава, Тони Блеър, трябваше публично да отговаря на въпросите на петчленна комисия за причините, поради които е взел решение за изпращане на британски военен контингент в Ирак. Като гледах това, което се случва в тази богата капиталистическа страна, се размечтах за времето (я дойде, я не) когато и български висши политици ще трябва да отговарят за делата си пред комисия и пред на живо предаващи събитието камери.

  Та такива работи за парите, капитализ(ъ)ма и … още нещо.

 29. Към Български Сокол:

  Питал съм вече много пъти, но отговор направо не чакам. Явно това е сред най-големите тайни на държавата – но не за друго, а защото е “политически неудобно” да се дразни нашата колониална метрополия ( и днес е такава, държи енергетиката ни), макар да е абсолютно нормално да се предположи за страна от НАТО и ЕС. Особено като се направи сравнение и се види как от година -две гонят съветски шпиони от доста централно и източноевропейски държави.

 30. До Николай Теллалов (Шаркан) – Това, което твърдите за референдумите, ми изглежда много интересно, но преди да се съглася 100% с Вас, бих искал да попитам защо БНТ не организира допитване, напр., за българската глупост на 20. век, или пък “Какво е всъщност най-типичното за българите и кое събитие от 20. век най-видимо го потвърждава”, а не да пита за значими събития в стрната, където денят започва и завършва с “Първа програма” и ако не убият някого, просто няма какво да се случи.

 31. на тъпи въпроси-тъпи отговори,но ми е интересно да разбера колко са участвалите в анкетата,а че БНТ манипулира общ.мнение е ясно,някой знае ли кога е предвидено поредното излъчване на култовият сереал с ламбо,по желание на зрителите разбира се

 32. До Мечтател
  четете правилно !
  никой не казва,че парите са най-важното:Вие къде го прочетохте ?
  Никой не казва,че само парите управляват,но основно те.
  Примери мога да Ви дам достатъчно/ от 21 години живея в Германия-богата капиталистическа/ държава:аферата Флик от 80-те години,сега аферата Шрайбер и т.н.
  България-след войната просперираща държава в Европа: смехории
  България-бедна съветска губерния:смехории-Затова още не могат да я разграбят.
  Нека бъдем обективни.
  Държави като България никога не са имали и нямат и сега съдбата си в
  собствени ръце.Знаете как е решавано кой под какво влияние да остане след войната-ролята на Англия ?

 33. До Никола: Като Ви е смешно, смейте си се. Ако ли пък поискате, осведомете се за военновременната икономика на България 1939 до 1944 г. Може да Ви помогне да калибрирате погледа си върху нещата. За начало може би е достатъчно да се спомене, отделно от икономическото състояние на държавата, че на територията й не са се водили военни действия и нито един български войник не е участвал във военни действия по онова време. Чак след “най-великата дата за България през ХХ век” (справка: БНТ) 9.9.1944 г. новата власт вкарва Българската Армия във войната на страната на ссср, при което загиват около 30 000 български офицери и войници. Това обаче не помага на България да се спаси от репарации.

  По същия начин може да се осведомите за икономическото състояние на България по времето на “строежа” на най-различни видове ком-соц и пр. развити общества след съветската окупация. Но нямам желание, нито пък е мястото тук да се започва дискусия на тази тема.

  И накрая, като живеете в Германия откъде събрахте емпиричните си наблюдения за бедността при капитализма. Точно в Германия е малко трудно да се събере такъв опит.

  Бъдете жив и здрав!

 34. Наистина, този избор е потрес! Но всъщност никой не обяснява как се гласува /съжалявам, не съм гледала тези велики анкети/. Обяснението може да е много просто. БНТ се гледа от малко, и то възрастни хора. Местният патриотизъм се задейства.. А защо не се информира колко души общо са гласували. Въпросната агенция би могла да предистави данни за възраст, населено място и т.н.

 35. Защо гласувалите не идат да се заселят в Димитровград, да карат “Москвич”, да закусват-обядват-вечерят стрита печена чушка и с книжка на Васил Колевски в ръка да станат живи експонати в музей на соц-реализма.

 36. Положението е забавно.Обществото ни прилича на човек,който не се е поглеждал в огледалото много дълго време.А когато накрая го е направил, е изпищял и е побягнал, защото не се е познал.И като си помисля ,че хората
  кипят от страсти,а една шепа хора,притаили се като паяк в паяжина , издояват страстите на другите и правят пачки.Телевизиите отдавна не възпитават, защото разбраха,че могат да правят нещо къде по- реално и лесно – пари.

 37. А може би това е показателно и за това какви хора гледат БНТ. Аз лично не гледам този канал или ако го гледам, то е изключително рядко. Както и голяма част от моите познати не го гледат. Само теоретично това е вота на всички, на практика, аз не знаех даже, че има такава класация…а съм архитект 🙂
  Честно казано, радвам се че не знаех, това ми дава сили да мисля, че вота е нереален и както твърдя-такава им е публиката-това е и оценка за собствената им телевизия направена от тях самите 🙂

 38. До Мечтател- и аз съм от Димитровград, и аз не гласувах, ама се изкефих когато го обявиха за строеж на 20 век. Не гласувах, защото това е само игра, а аз приемам Моя град насериозно. Защото вотът беше платен, а зная, че играят ли пари – има далавера. Сега се затрудвявам да обясня с две изречения защо се зарадвах. Ще кажа само- градът ни днес е прекрасен, назависимо кой,кога, как и защо го строил. Тук има всичко – от недимящите вече комини и панелки до супермодерно строителство, прекрасни паркове, театър, култуни и младежки ценрове, галерии, стадиони, спорни зали, прекрасни хора и живот. Динамичен живот, и в същото време спокоен живот. В Димитровград няма злоба, поне не толкова, на каквато попаднах тук!

 39. Сънародниците ми гласуваха, пардон таксуваха с поредното one way тикетче и вместо да ми просветне от тази тяхна настойчивост , туманът пред мен още повече се сгъсти – абе не ми е ясна дестинацията им. Не знам и на коя спирка ще искат да слизаме – на „будъ всегда“ или „майтап бе другарче“? Нещо много ми зачестиха тези волни изпълнения на демократичната ни душа. Пък не е като бат Бойко да не е начело на европеизираната ни бащина дружина. В цялата тази история има нещо мистично и спиритуалистично. Ама за това последното се колебая – дух ли е, дъх ли е?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.