Пръстови отпечатъци за депутатите – и татуирани номера безропотно ще приемат

“Не знам защо въведоха тази система, ако го направиха, за да се унижи народния представител, постигнаха го, заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай, след като за първи път днес депутатите гласуваха с пръстови отпечатъци в пленарна зала, предаде парламентарният репортер на БГНЕС”.

Депутатът изрази явно неодобрение срещу проверките всяка сутрин .Аталай пожела и други хора да усетят „предимствата“ на този вид проверки, като всяка сутрин бъдат подложени на същите процедури като народните представители”.

Този път ще се съглася с мнението на депутата и въобще не ме интересува, че е от ДПС, партията, която съм критикувал през годините не по-малко от БСП.

Знам, че най-популярната позиция е да се присламча към мнозинството българи, които по условие презират депутатите и политиците изобщо, защото така е най-лесно да си обяснят собствените неудачи. На нас винаги депутатите са ни лоши, а избирателите сме просто великолепни създания!

Замислете се обаче, дали е добре за достойнството на нацията да има безмълвно послушни представители в законодателната власт, третирани като рецидивисти в ареста? Знам, че мнозина, ще отговорят с “да” на този въпрос и че народните представители си го заслужават заради гласуването с чужди карти. За доста хора е голям кеф да гледат чуждото унижение, някак по-хубаво й става на унизената от житейските несгоди душа.

Няма да споря. С емоцията на опонента не се спори поначало. Само че, ако оставим емоцията, къде е логиката правенето на закони да бъде поверено на хора без лично мнение? Утре ще ги накарат да пълзят по корем , когато отиват на парламентарната трибуна и пак ще са съгласни. После ще си го изкарат на нас с нов закон за пълзенето пред началника. Точно като в казармата – тормоз по старшинство по цялата верига, като най-големите унижения остават за новобранците.

Депутатите нямат нужда от моята “защита”, можеха да го направят сами, стига да искат.

И точно това е проблемът: искат ли? Оказва се, че имаме доста послушна маса народни представители. Може да ви изглежда като перчене, но заявявам: на тяхно място не бих позволил да ме третират като потенциален престъпник. Сигурен съм, че всеки човек с чувство за чест би реагирал така.

Големият въпрос в този сюжет е: къде им е достойнството на най-достойните от достойните, които сме избирали? Защото, ако не могат , или дори не искат, да се преборят за собствената си чест, как да очакваме да бранят нашата?

51 мнения за “Пръстови отпечатъци за депутатите – и татуирани номера безропотно ще приемат”

 1. E Иво, няма да се съглася с теб, макар, че и системата за контрол на кворума е пресилена. Когато имаш преки доказателства, че близо 60 на сто от законите, приети от предходния парламент са приети без кворум и с гласуване чужди карти, човек се замисля за подобни решения. А хипотезата, че такъв е и делът на приетите закони за последните 20ина години, също е достатъчно плашеща.
  Що се отнася до личното достойнство на депутатите – мнозинството от тях днес нямат такова, ако проследиш политическото им поведение в собствените им парламентарни групи. Водещият принцип, познат от Макиавели – за прокарване на ясна разделителна линия между личния и политически морал, е водещ принцип за днешната депутатска общност. И сигурно така трябва да бъде, защото интересите, които те защитават, обикновено са различни от интересите на суверена, който ги е овластил…
  Замисли се и ми кажи какво достойство може да има един човек, който поне веднъж в живота си е взел важно решение против волята си? Да не говорим – ако е взел подкуп! Така че със сигурност огромната част от народните представители имат проблем с достойноство си… Но затова не е виновна системата за гласуване с пръстови отпечатъци!

 2. Абе то, да речеш че не сте прав, не е тъй, ама пък и не мога съвсем да се съглася. Ако уважаемите народни представители имаха достойнство по начало, те щяха да си изпълняват съвестно служебите задължения без да лъготят. Защото позволението да се гласува с твоята карта е недостойно. Така че вашият въпрос в края на статията може да се зададе независимо от системата за гласуване.

  Между другото, навремето депутатините гласуваха с вдигане на ръка. Бях още момчурляче, ама помня. Тогава дали ставаха шмекерии? Можеше ли да вдигнеш ръката на някой отсъстващ? Може би от гледна точка на човешко достойнство този вариант е по-удачен.

 3. Много унизително! Аз бих си тръгнала от такова НС.

 4. Ех, г-н Инджев, то нещата тръгнаха в подобна посока май откакто се борим много активно с тероризма – то не са скенери, проверки и прочие. Пример – хората, които влизат в софийската съдебна палата. Тях не ги ли третират като рецидивисти в ареста? За адвокатите да не говорим. Показваш служебната карта, ама след като си минал през техниката и тя не е изпищяла от някой ключ или блистер с аспирин. Чантата се гледа отделно. И това може да се разиграе примерно 5 пъти на ден, ако влизаш и излизаш от тази сграда. Освен ако специално не се буташ към служебния вход, ама това най-често означава да обикаляш доста. По-добре да те “сканнат”. Но гражданите си остават в категорията “рецидивисти”. Те през служебния вход не могат да минат.
  Простете, но докато на всеки от нас гледат като на терорист и разбойник заради шепичка истински такива, не мога да съчувствам на депутатите. Че са послушни, послушни са, но и предишните състави на парламента си бяха така, уви. Именно тази Ваша констатация – за послушанието, е най-интересната.

 5. Защо тъй се учудвате, форумци, откъде това сметение в душите ви! Та нали Командира е разпоредил поредната поръчка до блога.

 6. Определено не съм съгласен. Това е РАБОТАТА на народните представители – ако има елемент на унижение, то той не е там, че им се снемат пръстовите отпечатъци и не е причинен от народа – унижението на депутатите идва от самите депутати – ТЕ принизяват себе си до степен, в която трябва да бъдат третирани по точно този начин, за да спазват ЕЛЕМЕНТАРНИ правила – като да се появяват редовно на работното си място, господин Инджев. Мисля, че същото се отнася за всеки работещ гражданин, а и за всеки ученик – но учениците не роптаят, че са “преброявани като животни” сутрин.

 7. Е, аз съм от тези “по условие”, освен това имам предложение /то, не че ще бъде прието,още по малко гласувано в НС/, но… четири години в парламента- после… четири години в затвора. Те си знаят за какво. Всеки човек има какво да каже, ама депутатините хептен. Освен това, за четири години каквото са нагушили, заслужава си след това четири години у кафеза. Като погледнеш , пак файда има. Иначе отде ще се нагушиш толкова / освен ако не ти помогне депутатин/, ма то па си е за кафезо.

 8. Хммм… г-н Инджев е прав, ако се изхожда от презумпцията, че приемането на тази система за контрол е проява на липса на лично мнение… защото каква полза, че гласуваш лично, ако гласуването не е плод на личното ти мнение. Но пък този тип контрол ще принуди депутатите от опозицията най-сетне да почнат да идват на работа, ако искат гласът им да се чува – нещо, което не им се налагаше, докато бяха на власт.

 9. Ъъъъ… малко съм смЕтен от участника “де се бара”… Кво е туй “сметение”, ако е удобно да поясни. Ако е свързано с метене, замитане и смитане, то аз за душата си ползвам прахосмукачка, а не метла. Ако пък е смятане, не виждам какво имам да смятам, особено в душата си. Та ще го помоля да ни разясни тази интересна дума.
  Конспиративната му теорийка мисля да не коментирам. Не си чини усилието.

 10. Няма как да се съглася този път. Ако се унижават, то се унижават самите те, че се стигна до там да им вземат отпечатъци и да им пишат отсъствия като на петокласници на училище в събота.

  Да не забравяме, че имаше опит и преди да се въведат такива неща. Не стана. Не стана, понеже те самите нямаха желание да се справят с проблема. Даже и Герджиков млъкна накрая и цирка продължи още 4 години.

  На зла круша, зъл прът. Да седят в парламента и да гласуват, за това са отишли там!

 11. Ясене, не мога да нося отговорност за пропуските в познанията Ви, а и никой не ми плаща, за да ги попълвам. Но Вие потърсете и ще намерите отговора. Като за начало попитайте колегите си.

 12. И аз не съм съгласен с г-н Инджев този път. Най-вече не приемам твърдението, че използването на пръстови отпечатъци приравнява някого с престъпник и че това по някакъв начин накърнява нечие достойнство. Това е просто един много удобен и ефективен метод за идентифициране, който се ползва все по-широко и на ежедневно ниво, например на много компютри има скенери за пръстови отпечатъци, които се използват вместо парола за ‘отключването’ им.

 13. Трудно ми е да видя кое точно е унизително за народните представители?Та нали тази процедура е въведена вече в много страни?Та те самите като гласуваха поправките в закона за документите за самоличност,или както там се нарича,с гласовете си не въведоха за всички нас,та и за себе си биометричните данни?Или да допусна,че въпросният господин от някакво малцинство/това личи от името/не е знаел какво означава “биометрични”?Лично за мен беше особено унизително да ги гледам през вечер по телевизора,разположени в средата на група празни банки,да се местят при гласуването,пързаляйки задници от място на място,а за тях видимо не беше.А сега изведнъж взе,че стана.Чудни представи за достойнство и чест.Рядко ми се случва да не приема тезата на Иво.А и днес не и е много убедителен.

 14. Ръководството на НС просто изпълни предизборните обещания на ГЕРБ. Избирателят пожела най-после да бъде въведен ред в държавата и се започна от главата. Не е морално някой да създава закони за теб, а той самият да не ги спазва демонстративно. Г-н Инджев, народните представители са слуги на народа и най-добре ще запазят достойнството си, ако изпълняват задълженията си.

 15. Нека го приемат като част от плана обществена Сигурност срещу лични Свободи.Нали това е презумцията за скенери, следене в интернет, инф. от мобилни оператори, банкова тайна и т.н.
  Новите документи нали ще са с подобни данни, значи ще го преживеем всички това с отпечатъците скоро.
  По-удачно щеше да е ако бяха решили един ден от седмицата да си слушат предизборните речи – задължително, може освен унизени да се почустват и леко засрамени, но не е сигурно.
  Не вярвам че това ще ги накара да идват по-често на работа.Може да увеличи броя на глобите за отсъствия и да се направят някои икономии от заплати в бюджета на народното събрание.
  Че не бихте се съгласили да Ви третират така – вярвам ви.Иначе щяхте да сте там.
  Колкото да бранят честта ни, дори през ум не ми е минало. Предполагам наивността ми има граници.

 16. Ами тъпо ми звучи новата им система за гласуване и това е! Не че нещо, всички ще даваме отпечатъци скоро, но това е Парламент, висшата власт в България. И кой всъщност има правото да “дисциплинира” най-висшата власт в България? Цецка? Д-р Мозък? И защо отделните партийни групи да нямат интерес да присъстват в залата? Забелязала съм, че някои имат, други не. Не значи ли това, че не там всъщност е най-висшата власт? Изобщо, въпроси, въпроси, ама отговор не намирам (абе, може и да намирам)…

 17. Г-н Инджев,
  Аз се чувствам унизен, когато гледам как един депутат вади тесте карти и натиска бутоните за гласуване, вместо колегите си. Аз се чувствам унизен, когато депутатска кола ме изпреварва с 100 км/ч при положение, че има ограничение за 60. И за какво лично мнение иде реч, като няколко лични мнения се изразяват от един депутат, на който му се е паднало да е дежурен. Лични мнения се изразяват в залата или по комисии, а не в кафенето отсреща. Тук става въпрос за безотговорно отношение на някои народни представители, а не за послушковци и ли не. Между впрочем пътеките, които разделят секторите на опозиционните партии в Английския парламент и досега са широки две шпаги разстояние – да не стане сакътлък при дебатите. Всеки търси решение на създадените проблеми.

 18. Ми какво, другарите са се посъветвали, решили са… и така.

  Сега когато няма кворум, няма да се гласуват закони.

  Дургарката Капон беше съобщила по re:tv, мисля че 2009 г., че през периода 2001-2005 г. около 40% от приетите закони са били приемани без кворум, с гласуване с чужди карти.

  Да видим сега, някои недобросъвестни другари, как ще гласуват с чужди палци…

 19. Мда, г-н “де се бара”, виждам, че сметението русизъмче ще е да е някакво. Ясно защо Костов Ви се привижда навсякъде.

 20. Презумпцията на “простия” народ г-н Инджев се е появила в резултат на натрупания опит през изминалите 20г. от същия този народ. Депутатите трябва да бъдат послушни и да изпълняват безпрекословно моята воля – волята на суверена. Що така не им е унизително на избранниците да си получават заплатите без да си вършат работата, която сме им възложили? Може би на час трябва да им се плаща или на парче?! За какво А.Доган заема място на народен представител и реално не я върши. Глобяват го и заплата не взима. Дали пък не е депутат заради здравните осигуровки или пенсията?!. . .Просто не му пука за тези, които са му гласували доверие. И само той ли е? И на мен, суверена ми е обидно, когато не ме представляват по начина, по който искам. Нещата щяха да стоят по друг начин, ако имаше механизъм за отзоваване на “народни” избранници.

 21. Съгласен съм с г-н Инджев, не съм гласувал за някакво скучаещо и гласуващо попълнение на парламентарна група. Искам, като работодател, “моят човек”, ако не може постоянно да е активен в законодателството, да разбира 100% какво става там и да идва, за да разбере 100% какво става при мен. И да черпи активност и от съпоставката, и от мотивацията, която ми е демонстрирал на изборите. Иначе насила си е все едно да си футболист от провинциален клуб, борещ се да не изпадне от групата. Или труженик от социалистическо предприятие, който с риск на живота си бърза да стигне до “работата”, за да се “наспи” там. Присъствието на депутата в залата, само по себе си, не е гаранция за нищо.

 22. Този път не съм съгласен с Вас. Не виждам нищо унизително задействането на едно устройство да става с отпечатък на пръст, както не е унизително това да става с въвеждане на парола. Асоциацията с отпечатъците, които се взимат от престъпниците, е абсолютно неуместна.

  Освен това няма никаква връзка между гласуването с отпечатък на пръста и послушанието на депутатите. Нищо не пречи на непослушния депутат да изрази собственото си мнение с пръстов отпечатък.

  Не съм фен (меко казано) на г-жа Цецка Цачева, но този път жената свърши добра работа.

  Леко съм изненадан. Обикновено логиката на г-н Инджев е изрядна. Какво му става днес?

 23. намирисва на растяща диктатура!започна се с опит за намеса в интернет пространството и gsm операторите,продължи с “напускане” на известни журналисти,пръстови отпечатъци за гласуване в парламента….може да ни спретнат и вечерен час!а си мълчим ли мълчим-“достойни” да ни тъпчат.ужас!

 24. Този път Г-н Инджев не уцели десетката.

  Даже мога да кажа И този път, след като не успя да убеди всичките си фенове в последните няколко публикации, че всички трябва дружно да се срамуваме от поведението на премиера като премиер и най-вече на муждународна сцена….

  Какво става Г-н Инджев?! Аз например съм Ви фен от как прочетох преди време Вашата фраза “производител на словесни трици” за любимия ни президент, а напоследък и Вие започнахте да произвеждате.

  Н Е Д О У М Я В А М!

 25. Към Цонев

  Вие наистина ли смятате, че се опитвам да убеждавам когото и да било в какво трябва да вярва?
  Да не би да тропам на нечия врата с рекламни брошури и да досаждам?
  Или пък вярвате, че не знам как да се харесам на мнозинството, ако това беше моята цел?
  Ако наистина стямате така и аз недоумявам какво ви кара да се измъчвате с различна от вашата гледна точка.
  Най-малкото пък бих тревожил чувството на критичност у хора по отношение на техен кумир – с мисионерски проповеди в полза на “своята църква” не се занимавам. Просто нямам такава, макар някои да се опитват да ми вменяват нещо подобно.
  Всеки е свободен да (си) вярва и нямам никаква амбиция да преубеждавам верващите.
  А и как бих могъл, след като верващите не верват дори на кумира си, който след 6 месеца си призна от трибуната на НС, че е номинирал за европейски министър едно некомпетентно лице. Верващите на това не искат да поверват, та на мене ли, който предупреждаваше за този развой на събитията от август насам?!
  Българските медии предлагат на верващите в неограничени количества правилната гледна точка. Моята не е. Случайно да я натрапвам някому?
  Е, щом всичко това не е ясно , да го напиша с големи букви за всички, които се интересуват :

  ПИША, КАКВОТО МИСЛЯ, ПЪК ДА СТАВА КАКВОТО ЩЕ. ТОВА СТАВАШЕ И ПРОДЪЛЖАВА ДА СТАВА.

 26. Когато потърсих какво е това сметение попаднах и на едно стихотворение , руско , щото то такава дума в българския език няма и след като го прочетох ми стана ясно , но … не чак дотам какво означава.
  Това не е като че ли обикновено объркване а такова чувство , съпроводено с такива емоции когато ти … “пърхали пеперудки в гърдите от любов”.
  В случая не разбрах на кого му пърхат – на десебар ли , на депутатите ли а може и на него и на тях щото коментиращите сякаш не дават такива сигнали.
  А изобщо , хора боравещи с такива термини и понятия ще да са … явно индивиди със прословутата “загадъчна руска душа” , познаваща такива особени чувства или поне на такива извисили се до нейните висоти… Във всеки случай зашеметени от някаква любов. И сякаш е ясно към кого.
  Никога не е късно да се научи нещо ново.

 27. Аз пък мисля, че тук имаме типичен случай на “правене на улав”.
  Защо изобщо трябва да се въвежда такава система, която струва и много пари? Забранено е да се минава на червено, нали. Който минава, може да се наложи да плати глоба. Аналогично на това решение, общината може да реши да направи автоматични прегради, които да излизат от уличното платно, когато светофара е червен. Тук разбира се имаме разумно решение, който минава на червено, е санкциониран. Щам гласуването с чужди карти е неприемливо, може да се гласува закон, според която гласуването с чужди карти да е наказуемо и да се пролага към нарушителите. Защо не се прави? Може би се разчита, че като не се криминализира това деяние, то то ще може да продължи да се извършва безнаказано. И с четци на пръстовите отпечатъци, пак да се нарушава правилото.
  Аз мисля, че в този парламент си играят като в детската градина. Кадето всички игри имат правила, но шмекерите не се наказват, само се порицават. Направо е срамно, все пак парламента е средище на националният елит. По презумция, разбира се, а иначе всички знаем, че ако това ни е елита, какви ли трябва да ни бъдат отрепките.

 28. Оппаа! “ПИША, КАКВОТО МИСЛЯ, ПЪК ДА СТАВА КАКВОТО ЩЕ. ТОВА СТАВАШЕ И ПРОДЪЛЖАВА ДА СТАВА.” Това ми звучи като “Питам и отговор не чакам.” или “Казвам, показвам и наказвам”. Защо изобщо сте пуснали опция за коментари?!!

 29. Към zxc:

  Искате да кажете, че като съм “пуснал опция” за коментари, трябва да се съгласявам с тях ли?
  Или пък пиша, защото чакам вашия отговор?
  А как ви звучи, си е ваша работа. Не отговарям нито за слуховете, нито за слуховите проблеми на доброволците да лазят тук.
  ” Роденият да пълзи, не може да лети”. Много е вероятно да знаете кой го е казал. не за друго, а защото в оригенал е така:
  ” Рожденны ползать, летат не может”!

 30. Унизително е за самите нас, че допускахме толкова време депутатските безобразия, от които гласуването с чужда карта беше най-малкото, но най-силно набиващо се на очи. Предлагам да започнем кампания (изключително унизителна по своята същност) за премахване на депутатския имунитет!

 31. Мисля, че грешите, г-н Индежев.
  Със същите аргументи през 90-та, хората на Луканов и сие отказаха маркирането на пръстите при първите свободни избори. И видяхме, и разбрахме какво последва. И което надробиха тогава, още го сърбаме. Вие там и ние тук!
  Шмекериите от тогава и до днес още продължават, даже и в БГ парламента.
  Все от някъде трябва да се започне и да се спре тази гротеска.
  Комуто не харесва, да не се глави за депутат.
  И на мен не ми харесва много, че съм от 8 до 18 на работа всеки божи ден и ме проверяват непрекъснато, плюс 2 уикенда работни, плюс 12-14 дежурства на месец. Но не мрънкам, а си изпълнявам съвестно задълженията.
  Онези там, срещу коня, да не мрънкат, ами да работят – за полза роду!
  Ако не им стиска – нека дойдат при нас в странство, за да видят „кон боб яде ли“!!!

 32. Апропо – Металотърсачът на входа на парламента е с цел да защити депутатите, а не да ги унижи.
  Ако някой е влязъл там за да папка и слушка, едва ли има нужда от Вашето покровителство, а от това на оня, който го е вкарал на избираемо място в листата си.
  Още Алековият херой се бе провикнал: Депутааааат! Което на мен ми звучи винаги като: Ти ми дай на мен Солунската митница, пък…
  Тъй, че – а стига сме ги оплаквали тия, а! Не стига, че са 240 – два пъти и половина повече от сенаторите на САЩ, ами и имат очи да строят изречения, че били низвергнати и унижени!
  Низвергнат и унижен, вече 20 години, е единствено БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, т.нар. електорат на тези горепоменати.
  На майчиния език на Рамадан Аталай ще река – АЙ СИКТИР! Че има и СИКТИР МАРШ!

 33. Към Д-р Лефтеров:

  Така е, никой няма нужда от моето “покровителство”. Не съм и твърдял нищо подобно.
  А псувнята, която упортребявате по адрес на Аталай ( когото не познавам и чиято принадлежност към Вредителите на съвременна България, каквито са ДПС, хилядократно съм критикувал), не е на родния му език. А е на арменски.
  Когато питате някой Ваш арменски познат какво означава, гледайте наблизо да няма дами, защото това е най-мръсната псувня на техния език.
  Това, че Аталай е турчин, не е основание да бъде псуван, нито пък ( представете си!) да бъде обявяван за грешник по условие.
  За себе си не пледирам за нищо…

 34. депутатите нека да видят как се чувстват обикновените работници от народа дето са следени с чипове и ги експлоатират от 8 до 18,30 ч.,както каза горният колега ! та дано преосмислят КОДЕКСА НА ТРУДА , който е от времето на Живков и още се споменава Държавата(капиталиста) срещу работника(без права) !

 35. опаа забравих , понеже ни подслушват тотално предлагам да сложат и по една камера за наблюдение на всеки депутат да може и ние избирателите да ги наблюдаваме онлайне на интерфейс!

 36. Mислех си, г-н Инджев, че пищещите хора като Вас пишат и публикуват именно за да долязят доброволно четящите и да четат. Опцията ‘коментари’ предполага, че четящите могат да изкажат мнението си по темата, което не винаги ще съвпада с вашето и не винаги ще одобряват написаното от Вас. Вие от своя страна изобщо не сте длъжен да се съгласявате с коментарите.
  Това което казвам няма нищо общо с политиката, летенето и пълзенето. По скоро има общо с фелдфебелското “когато говориш с мен – ще мълчиш”. Сигурно поради слуховите проблеми така ми звучи. Със здраве.

 37. Към zhc:

  Това е, което казвате.

  Оппаа! „ПИША, КАКВОТО МИСЛЯ, ПЪК ДА СТАВА КАКВОТО ЩЕ. ТОВА СТАВАШЕ И ПРОДЪЛЖАВА ДА СТАВА.“ Това ми звучи като „Питам и отговор не чакам.“ или „Казвам, показвам и наказвам“. Защо изобщо сте пуснали опция за коментари?!!

  И е фелдфебелско като внушение за нещо, което не съм казвал, но ви се привижда и причува.
  А че искате да кажете нещо, но казвате друго, е наистина ваш проблем.

 38. Kазвам точно това, което искам да кажа и виждам, че добре сте ме разбрал. Нямам намерение да се надприказвам с Вас. Безусловно сте прав, съгласъх се, дори малко съжалявам, че се обадих. Мразя да си губя времето. “ Рожденны ползать, летат не может“! 😉

 39. zxc, защо му се връзвате чак толкова на Инджев? Та това е само един драскач. Мислите ли, че освен няколкото десетки “читатели”, които влизат по сто пъти в блога му да проследяват коментарите, някой изобщо си спомня за него?

 40. “Замислете се обаче, дали е добре за достойнството на нацията да има безмълвно послушни представители в законодателната власт, третирани като рецидивисти в ареста?”

  Тезата ви, г-н Инджев, е неточна. Излиза, че преди това нововъведение те са били независими, смели, готови да отстояват собствено мнение… А сега, видите ли, контролът е причина да се превърнат в “безмълвно послушни представители”. Няма такова нещо – те СА послушковци и затова са се доредили до депутатските банки. Тези, които се оплакват, го правят просто защото не им изнася, а забравят, че като са толкова категорично несъгласни, могат просто да си тръгнат. Една оставка би ме убедила, че даден народен представител наистина се чувства унизен. Ама къде са тези силни и унизени люде?! Вие сещате ли се ПОНЕ ЗА ЕДИН?
  С уважение – В. Г.

 41. Следя БЛОГА на Иво Инджев почти от началото с голям интерес. И не само аз ! Този път снайпера му не е настроен добре и попадението е извън десетката. Този начин на гласуване не е решение на проблема за наглите депутати. Мога много бързо да ги науча как да гласуват с чужди палци, без да са напуснали собственика си разбира се. Депутатите така са се орезилили, че това е най, най- малката мярка, която може да се предприеме срещу тази хищна, корумпирана и търтейска пасмина. Нали все още важи приказката ” Който не работи , не трябва да яде!” В милата татковина е точно обратното: ” Който не работи ,похапва обилно !” А, какво да правят бедните….? ( разбирай народеца ).

 42. Съгласен съм с “Иво Маев”. Тук въпросът не опира до пръстовите отпечатъци или броенето поименно. Несравнимо е унижението да се гласуват закони с “кворум” при празна зала и десетина притичващи между банките “дежурни по група” с тесте депутатски карти в ръцете. А всеобщото презрение и неуважение родните народни представители са си го завоювали заслужено. Както през последните безхаберни 20 години,така и през десетилетията комунистическа диктатура,когато парламента е само за парлама. А всъщност и през десетилетията между турското и руското робство ориенталско-партизанският ни парламентаризъм е твърде далеч от представите за предизвикваща уважение институция. Така че – “Каквото повикало – такова се обадило!”

 43. И едно съвсем сериозно предложение. Ако и пръстовите отпечатъци не свършат работа,нека се премине към ДНК – тестове,( желателно с ректални натривки на входа на Народното Събрание)!

 44. Около парламента трябва да има постоянна 24 часова барикада.Отивайки и връщайки се от работа депутатите задължително трябва да я преодоляват.При успешно преодоляване сутрин следва пръстов отпечатък, а на връщане от работа задължително отпечатък по гърбината за най заслужилите, а за останалите по меките части за здраве.На постоянно действащ парламент се полага постоянно действаща барикада като елемент на гражданското общество.За съжаление до там я докарахме.

 45. Изцяло споделям позицията на г-н Инджев и понеже коментарът ми стана по-дълъг, го публикувах отделно в своя блог, за да не отнемам пространство тука: Гласуването с пръстови отпечатъци е израз на най-грубо милиционерско пренебрежение спрямо моралния авторитет на институцията Парламент

 46. А, голЕм купон се развихрил тук!? Г-н Грънчаров, защо не квалифицирате като “най-грубо милиционерско пренебрежение спрямо моралния авторитет” на всички българи изработването на лични карти със каквито ви хрумне биометрични данни. Въпрос на време е. Просто още не са се разбрали кой да вземе големите пари и кой да стопанисва базата данни. A i kaкво му е обидното na гласуването по този начин? Метод за идентификация. Или защото няма как гласуват с палец и със среден пръст едновременно 😉

 47. докато се подбъзикваме с Батман, той тайно заговорничи и действа подмолно с Гоце и Путин I за въвеждането на руския модел президенска “република” и убийството на демокрацията!!!

 48. Г-н Инджев, първо да кажа че съм ви голяма фенка и чета блога ви с удоволствие. Вие пътували ли сте скоро до САЩ? Аз пътувам сравнително често, защото дъщеря ми живее там. Не знам дали знаете, но няма как да се влезе през границата, без на човек да му снемат пръстовите отпечатъци и на двете ръце и да бъдат сравнени с тези, които са заснети още като е кандидатствал за виза в Американското посолство. Та аз се подлагам на това “унижение” редовно и без никаквмо притеснение. За мен не е никакво унижение, а просто предпазна мярка срещу тероризма. И не се чувствам като рецидивист, дори се чувствам добре, защото гледам на това като на мярка, намаляваща шанса някой, изповядващ религията на г-н Алтай, да ме взриви както си пътувам от Лондон за Финикс. Изобщо всичко е въпрос на гледна точка и е време да се учим да си я променяме, така както и света се променя. Лично аз изцяло подкрепям идеята на всички без изключение да се взимат пръстови отпечатаци като си вадят паспорти, мисля че само престъпниците ще загубят от това, а обикновените честни граждани могат много да спечелят. А иначе съм съгласна, че на доста от депутатите им липсва достойнство, но нека да не омешваме нещата.

 49. Искам само да припомня, че достатъчно дълго време престъпниците са били издирвани чрез скицираните си портрети (аналог на днешните паспортни снимки), а личните документи са били без такива. Предполагам, че когато са почнали да лепят снимки по паспортите, притежателите им също са имали усещането, че ги третират като престъпници.
  Проблемът наистина не е в начина на контрол. Той винаги е отговарял на заобикалящата го действителност, така както и избраното правителство на нивото на гласуващите. Депутатите би трябвало да се срамуват главно от себе си, а тези, които са ги избрали, от избора си, независимо от режима на проверка. Съзнанието никога не е било вид задължение. Когато един ден, да си депутат ще е синоним на почтеност а не на далавера, от само себе си ще отпадне и необходимостта от проверки.

 50. американците правят тия циркове не толкова заради терористи ами заради нелегалните емигранти!и САЩ с тия постановки станаха карикатура на бившият СССР !тероризма е удобно оправдание и на самолетните компании за технически неизправности ! тероризма е инструмента на новия диктатор ! Вечна дружба САЩ и Китай!

 51. Тук съм съгласен с повечето коментари. Гласуване с пръстови отпечатъци не е третиране като потенциален престъпник, защото не се прави с цел да се потърси и/или докаже вина. Народните представители използват пръстите си (вместо карти), за да упражняват правата и задълженията си. Използването на скенери за гласуване е също толкова унизително, колкото и използването на магнитни карти за същата цел.

  Гласуването с пръсти е по-удобно (не могат да си забравят пръстите вкъщи). Освен това този механизъм дава по-висока гаранция на един депутат, че други хора не могат неправомерно да се възползват от правомощията му.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.