Трите копки за АЕЦ “Белене” – първи, или последни?

“Френската банка БНП “Париба” се е отказала от поетия ангажимент да осигури финансиране за строежа на АЕЦ “Белене”.
Оттеглянето стана през м. г. по взаимно съгласие с НЕК – собственик на проекта, съобщиха от френската институция пред “Труд”.
БНП “Париба” спечели конкурс за “водеща структурираща и организираща банка” по проекта “Белене” през 2007 г. Споразуменията й с НЕК се пазеха в тайна, но според представители на електрокомпанията до юни 2010 г. “Париба” е трябвало да посочи източниците и структурата на финансирането.
Прекратяването на мандата на банката е станало през декември м. г., но оттам настояли пред НЕК това да не се разгласява.”


С други думи, за оттеглянето на французите от проекта премиерът Борисов е знаел много добре, когато направи миналата седмица в Германия изявлението си за “трите първи копки” на този закопаващ България обект. Нещо повече, при посещението на г-н Борисов научихме, че България имала желание вече напусналите (преди французите) германци от концерна Ер Ве Е да се върнат обратно. Макар че Борисов сам отбеляза, че бягайки от АЕЦ “Белене” , от германския концерн са се…спасили ( само за нас спасение от руската мечешка прегръдка няма).

Това беше новина от калибъра на съобщението, направено от него, че смята руското предложение за газопровода “Южен поток” за по – вероятно като реализация, от западния му конкурент “Набуко” ( който не му бил конкурент). Щели сме да правим този, който първи станел.

Сега, след френската копка, втора по ред след германската, чакаме третата – руското закопаване. Но не на Белене ( където, пак думите на Борисов в Германия, са “зарити над един милиард евро”), а на самата България. Защото осъществяването на руската идея би означавало точно това.

11 мнения за “Трите копки за АЕЦ “Белене” – първи, или последни?”

 1. Явно спасението не дебне отвсякъде,

  🙂

  но за сметка на това… теглото на думите силно рита подир копките!

  🙂

 2. Testa dali BB e tchast ot chervenia tsirk e prost – shte pusne li rusnatsite da ni zakopaiat i pra-vnutsite ili ne. Strahuvam se, tche niama da me iznenada.

 3. Вместо да се придържаме към съвета: Плати си, за да ти излезе по-евтино, ще станем като онзи с парите, чувала със сол и стоте тояги…

 4. …междудругото:
  откъде може да се намери и купи
  Вашата книга???

 5. Към Captian Chaos:

  Не знам със сигурност, но за последно съм я виждал в книжарницата на ъгъла на “Витоша” и ” П.Евтимий” в София, където правих втората промоция на второто издание.
  Интересно беше да чуя на площад “Славейков”, че книгата ми се била продавала много добре и пак щели да я поръчат. Не че не ме интересува, но тези неща не са ми много ясни…

 6. След речта на Барак Обама пред Конгреса “За състоянието на Съюза”,изявите на премиер и министри в Афганистан,Берлин,
  Лондон ,и блокадата на юг,Анкара основателно набра точки пред Атина,а в деня на Св.Цар Петър Български осигурил дълготраен мир без много шум,Бойко Борисов,по същия начин повече от едно хилядолетие по-късно,каза пред Ердоган и на Европа,защо добросъседството ни с комшийте не е въпрос партиен-или на движение-т.е. без посредници,защо “Набуко” и защо “турското членство”в ЕС,си е и наш “берекет” към “Златния триъгълник”.
  Казвам това,като с л е д я “случайностите” в “призиви на Саакашвили”,”блокадните” и неотдавнашни “охридски” вълнения -все в духа на по-уверен,
  евразийски курс на Генерала…..
  който бе отстояван в много коментари на този блог,с цел да “уверя” и г-н Инджев, че ни “четат”…и че е полезен …!!!

 7. Това са то западняците, уж големи специалисти, уж могат всичко, а какво се оказа въздух под налягане.Само приказките им са големи, лошото, е че продължаваме да им вярваме, че ще ни помагат и те са като Бая ви Ганя гледат само келепира.

 8. С Русия за 1 година построихме 1953 г Дунав Мост уникален с ЖП линии, пропускащ плавателни съдове.За 13 годин с прехваления Запад още не сме направили моста при Видин, не защото не могат, а само руснаците сериозно искат да ни помогнат, въпреки глупавата папагалщина на синята партия, искаща Русия да и коленичи! А сега давайки си задника под наем( неписана коалиция с управниците) за да могат легално да плюят Русия и тъпчат БСП и Доган.
  Вие сте далеч от истинските проблеми за съжаление затънахте в блатото на омразата и чувства от времето на студената война. А имате качества за Министър плюс. Желая Ви здраве и дълголетие, за да разберете, че не сте първа инстанцция на истината, живеем в демократично модерно време, където толерантност, разбирателство в двустранна изгода определят отношенията. В момент на криза всички инвестиции са добри. Запада даде сигнал, да се пазат за своите си и околните държави- не сме им първи приоритет. С “помощта” на постинги каквито пишете те се аргументират, как да ни спират европарите, пак, за да останат при тях, защото банките им фалираха, те фалираха, а вие…
  Ако някой ни дава инвестиции, та бил той и омразната ви Русия ( парите не миришат!) трябва да се строи и да има работни места.АЕЦ Козлодуй- токът който ще ни спаси. На вратите чука спиране на другу ЕЦ по разни причини, изгорихме овожните градини( друга простотия на сините!) и настъпват климатиците в жилищата, а ток… да внасяме от Запада- ако това от Вас не е защитаване на чужди интереси- може да е глупост, но Вие сте умен, затова, оставете правителството да строи. То и без това не знае на кого и се мъчи на всички да угоди. По добре не пишете нищо и не отвтъщайте на коментара с гадни обиди!

 9. Към zaw:

  Това , че император Веспасиян е казал, че парите ( от приходите за тоалетните в Колизеума) не миришат, не значи, че е така. Ако приемате така буквално афоризмите, ще трябва да се съгласите да сте жаба, която трябва си знае гьола, а да не си пъха носа в чужди работи.

  Парите миришат и още как. От щаба на Обама отказаха едно дарение от българин в предизбрната кампания просто защото е в нарушение на правилата за финансиране от чужбина. “Мръсните пари” са, глобално погледнато, най-големият бич на съвремието, защото са еманиция на престъпността.

  Въпрос на нос. Руските “инвестиции” в страгическо влияние, какъвто е случаят с Белене, са си чиста проба затвърждаване на вечната, но не дружба, а зависимост от една отделна държава. Щом не може и не искате да го разберете, значи рецепторите на вашия нос са си настроени да харесват руската каша, която сърбаме и до ден днешен с “чудесното” технологично ниво, завещани от ерата на колониализма. Сега Путин прави всичко възможно да я продължи и много разчита на българските си поклоници за осъществяване на целите на руската хегемония.
  И вие наричате това “омраза” ? Интересно, откога пристрастието към националния суверенитет , което обаче се натъква на “аргументи”, като вашите, се нарича омраза?

 10. Разбирам защо му е Путин АЕЦ Белене (в далечна колониална страна, следоветелно всички опасности от недотам перфектните руски машини са чужда грижа, руските машини са следователно руски работни места, отработено гориво, големи комисионни и много други), но това, което не мога да разбера защо й е на България… Нямам предвид комисионерите… Когато правителството на Кобурга взе решение за възкресяването на АЕЦ Белене не беше изготвено дори най- непретенциозно проучване за централата – околна среда, икономически ефект. Нещо, което се изисква и се прави за всяка квартална баничарница. Това може да се провери в серия от съдебни дела, инициирани от правозащитни организации по онова време… Нещо, което прави проекта най- малко съмнителен… Но не и за русофила, той няма нужда от аргументи, важно е да е Русия.
  И другото, което не разбирам е защо руските мекерета тук са така безпардонни и негнусливи (парите не им миришат)още от времето на Левски, който по повод на разкриването и изгонвато от организацията му на няколко руски шпиони възкликва: “Целите сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме!“

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.