Панорама на един гаф

В “Панорама” на БНТ беше излъчено тази вечер интервю с епископа на Краков Тадеуш Перонек. Бих го нарекъл “злощастно”. Защото водещият Бойко Василев, автор на записа, явно не знаеше за скандала, който вече бушува около името на интервюирания. Ако пък е знаел, което не е за вярване, още по-лошо…

Ето извадка от текста на интервюто, взета от сайта на БНТ.

Това е (със съкращения) представянето на епископа в интервюто:

”Тадеуш Перонек: Ако желаем да преподаваме истинската история, трудното е, че трябва да казваме истината. А това никак не е лесно.

Той е един от най-толерантните полски епископи, привърженик на диалога на цивилизациите. Животът му минал в Краков – включително и онези страшни зими през 40-те.

Тадеуш Перонек: В Аушвиц-Биркенау загинаха хора от над десет националности от цяла Европа, дори извън нея. Разбира се, най-голям е броят на избитите евреи. Един милион. Това е ужасно число”.

А сега, ето какво става в реално време извън студиото на държавната ни телевизия. При това доста по-рано от излъченото днес интервю. Полската агенция ПАП разпространи съобщение за антисемитска изява на същия епископ. Ето как е отразена тя в един руски сайт :

Lenta.ru 25 января 15:00

Краковский епископ Тадеуш Перонек (Tadeusz Pieronek) назвал Холокост «еврейской выдумкой». Об этом сообщает агентство PAP со ссылкой на интервью священника сайту Pontifex.Roma. По мнению епископа, Израиль часто использует напоминания о Холокосте в качестве пропаганды.
Тадеуш Перонек признал, что большинство людей, погибших в концентрационных лагерях, были евреями. Однако он подчеркнул, что от нацистов пострадали и многие другие, например, поляки, итальянцы и цыгане. «Поэтому не присваивайте эту трагедию во имя пропаганды», — подытожил епископ.
По мнению священника, евреи умело пользуются своими финансовыми ресурсами и, в том числе, сильной поддержкой со стороны США, постоянно напоминая о Холокосте в прессе. Из-за этого у них появляется определенное высокомерие, что, как он считает, недопустимо. В этой связи Перонек напомнил о палестинцах, права которых, по его мнению, нарушают израильтяне.”

Като известен русофил, си позволявам да не ви превеждам. Вярвам, че разбирате достатъчно за какво става дума. Епископът е обявил холокоста за “еврейска измислица” с всички обичайни аксесоари към тази теза: от “умелата пропаганда” на евреите с техните финансови ресурси, през подкрепата на САЩ, до “еврейското високомерие”…Както се казва – класика в антисемитизма.

В интерес на справедливостта, епископът по-късно отрича да е казал точно това и чрез “ Газета виборча” прави уточнения, според които просто е искал да обърне внимание върху други факти от историята с нацистките зверства, заявявайки обидено , че повече няма да дава интервюта за въпросния сайт.

Въпросът е: при разлика от няколко дни, между 25-ти и 29 януари, никой ли в БНТ не забеляза това разминаване между твърденията в интервюто на колегата Бойко Василев за Перонек като “един от най-толерантните епископи” и скандала , който представя католическия свещеник по точно обратния начин?

Честно казано, Бойко Василев е твърде интелигентен и начетен, за да не отбележи разминаването. Стига да го забележи. Дали обаче е длъжен да “знае всичко”? Едва ли. Телевизията е “колективно творчество”, нали така, колеги?!

15 мнения за “Панорама на един гаф”

 1. Очакваме реакция от БНТ!

  Истинския журналист, трябва да е информиран. А когато пропусне нещо значително, се извинява.

  Благодаря Ви г-н Инджев, както винаги информиран!

 2. Все по-трудно става да поддържаме легендата, Иво! Нали?

 3. г-н Инджев ще си позволя от името на по-младите читатели да Ви помоля за превод, особено когато става дума от руски.

  Поздрави

 4. Бъдете благословен и уверен,че наред със заслугите пред обществото в частта “собствен свободен глас!”,имате моята,а защо не и на разполагашите с власт благодарност,затова,
  че по свой личен почин-вероятно не лек-давате възможността,в т.ч. и на собствените опоненти,да потвърдят,че и в медийните “странни български явления”,пред Европа и света,да се даде знак,че правилната България е жива,
  пулсира и набира сила около своя едновремешен средиземноморски
  идеал на три морета и защита,
  било на евреи,било на хаитианци или др.
  Само по този начин,без да се “оплитаме в бримки на чорапите”,
  можем да разчитаме правилно утвърждаващият се усет на собствен
  елит и следим -по стамболовски-и с прощаваща толерантност, трудното политическо извисяване
  на собствен политически ръст,дори и на поправителни сесии….за да не броим “копки” и сами да се закопаваме….
  Преди да види амереканския президент,нашият генерал,вече ще е
  “равен сред “p r i m u s inter pares” и е било забелязано сред
  големите в Европа около тихата дипломация на бароноса Аштън,
  Барозу и г-н Рампой….
  Ако интелигентният Бойко не е успял,да забележи разминаване,
  другият му адаш, четящ блога на И.Инджев…не ще да го е пропуснал…вервайте ми и колективно!!!

 5. To whom it may concern!
  …………………….
  Being also polarized and some how angry peoples of Bulgaria and USA,would
  n o t d e l e t e
  to appreciate any not fully successfully intent,to enrich also turbulent”horses”-so far not “T r o y a n”,but needed as South East European power full ally to the Euro Atlantic Partnership!

 6. Разбира се че Холокост е имало ,тъпо е да се отрича .Но също толкова тъпо е да се смята че Холокоста не се използва за пропаганда .
  Фактите са си факти – в концлагерите са избивани евреи ,цигани ,хомосексуалисти ,политически затворници и ред други групи хора .Но се прекспонира именно върху избиването на евреи .Като се премълчава удобно че полицията в еврейските гета е била от евреи ,че в немската армия и полиция е имало хиляди лица с еврейски произход (по майка , баща ,баба ,дядо),че броя на избитите евреи е завишен – има доста случаи на хора обявени за убити а те са си живи и здрави .
  Да се постави разумна граница на митовете за Холокоста ,това не е антисемитизъм .Фактите от историята са такива каквито са и никакви истерични писъци “антисемитизъм !!! ” не могат да ги променят.

 7. Всеки има право на свободно да изразява мнение, да отрича нещо или да се кълне в друго. Нека тези които изразяват мнение различно от основното за т.нар. “холокост”, в публичното пространство от началото на 60-те, да не бъде преследван като еретик от църквата и да свършва на кладата!

 8. Ето това е образец как медиите могат да интерпретират думите на човека.Всеки журналист в зависимост от това какъв му е интереса може така да извади от контекста отделни думи и фрази, и така да ги обясни, че да прати всеки дори на “електрическия стол” пък после върви обяснявай какво си искал да кажеш.

 9. Аз пък мисля,че холокоста си е една голяма измислица.Има достатъчно доказателства за това.А и десетилетия след тези събития определени хора продължават да трупат дивиденти,отричайки или застъпвайки се за определена теза.Освен това нека всеки сам за себе си определи имало ли е холокост или не е имало.Нямаме нужда да бъдем информирани всеки ден кой какво мисли по този въпрос.

 10. Въпросната личност Пероне съвсем не е долюбвана от трезво мислещите поляци и по един друг дебат, който не стихва в последните години, а именно грубата намеса на католическата църква в най-интимния живот на подопечните й. В момента Пероне, като част от Съвета на епископите, иска да се забрани “ин-витро” метода, а всяко зачатие по естествен път (дори и това, дошло от злоупотреба и гавра), следва да се роди. Абортите в тази страна са забранени, а ако детето е мъртвородено, ТРЯБВА да му се направи погребение по канона! Радвам се, че поне в това отношение, нашите никой не ги “бръсне”.

 11. Г-н Инджев, Вие докато бяхте водещ нали не очаквахте важното инфо да ви го подават режисьорът, операторът или някой друг? Не сте такъв човек.Бойко си има редактори, но след като правиш интервю ,следва ти самият да се подковеш отвсякъде с нужната информация.Колективният труд означава строга диференциация на отговорностите в общите усилия за създаването на телевизионния продукт. Бойко е старо куче в журналистиката и добре си пази тила.Та,няма да се учудя, ако става въпрос за лична интерпретация на казаното от епископа.Глупаво е да отричаш холокоста,но изказването на поляка е в контекста на несъгласието му да се използва трагедията за пропаганда.Поне така го разбирам.

 12. Проблемът не е толкова в тенденциозно завишаваните или занижавани броеве на жертвите на Холокоста и в споровете “имало ли го е”. Имало го е, но ако само се споменат не по-малко ужасяващите комунистически геноциди -СССР,Китай,Камбоджа,Етиопия и къде ли не, ще помръкне ореолът около “единственото” страдание-това на евреите. Не съм антисемит.Но все пак я да цитираме едни звучни имена. Вот вам, друзья имена начальников ГУЛАГА- и то в едни текива весели години като 1933- 1939:
  НАЧАЛНИЦИ
  1.Лазарь Мойсеевич Коган
  2. Матвей Давыдович Берман, 3.Израиль Израилевич Плинер

  А ето и началниците на отделните лагери:
  Карагандинский ИТЛ (Карлаг), началник Шаверский
  Дальстрой, нач.: Э. П. Берзин, К. А. Павлов, И. Ф. Никишев. [1]
  Бамлаг, началник Н. А. Френкель,
  Усвитлаг, началник Е. И. Драбкин
  Соловецкий, ИТЛ (УСЛОН),
  Беломорско-балтийский канал (Белбалтлаг), началник С. Г. Фирин
  Воркутинский ИТЛ, Ворк
  Акмолинский лагерь жён изменников Родины
  Дмитровлаг (Волголаг), началник З. Б. Кацнельсон след това Рапопорт Яков Давидович
  Кизитлаг, нач. А. Н. Израилев
  Котласский ИТЛ, начальник И. С. Кульчинский;
  Печерский ИТЛ, началник Аркадий Маркович Фейгельштейн
  Сиблаг, началник И.М. Биксон
  Ухтпечлаг, началник Яков Моисеевич Мороз (Иоссем)
  Джезказганлаг, началник Гольман
  Свирьлаг, началник Н. М. Лапидус
  Вятлаг началник, Н. С. Левинсон
  Хабарлаг, началник Сусман

  ДОТУК- точно 100% чада на богоизбрания народ… И до един описани като изверги и садисти.
  М-да-а-а
  Палачите също плачат.

 13. Нашият приятел Стамбо е пропуснал да добави и Айнщайн, когото подозират за вдъхновител на изследванията за атомното оръжие и Карл Маркс, който… Всъщност кой беше този Маркс (полуевреин) и дали не би било хубаво да го препрочетем някак си?

 14. яне маркс си е чист евреин Мордехай Леви а за да добиеш малко представа за параноята от манипулацията наречена антисемитизъм препоръчвам и на другите от форума също да гледат филма ,,DEFAMATION,,който е от еврейски автор…никой не отрича холокоста-шоа,напротив,но той не може да е само монопол на евреите.значи когато евреите са страдалци те са истински евреи,ако са причинили страдания другиму то те не са евреи.това раздвоение го е подчертал още Сартр

 15. яне,през 1942г Анщайн,заедно с друг учен-евреин Лео Сцилард се срещат с президента Рузвелт и го убеждават да подпише програмата,,манхатън,, за направа на атомна бомба за ръководител на която е назначен друг евреин Опенхаймер.всеки народ обича да си приписва месиански или най-малко лидерски качества и обратно ,по някъкъв начин да затъмни, да покрие или избяга от своите тъмни страни

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.