Концлагерист по желание

“Американец, който беше задържан в Северна Корея на 25 януари тази година за незаконно преминаване на границата с Китай, поиска политическо убежище в КНДР и изяви готовност да служи в севернокорейската армия.
Това предаде АП, като цитира местната преса.
28-годишният американски гражданин заяви, че “не иска да бъде пушечно месо в армията на капиталистите”.
Това е вторият инцидент със задържане на американец на границата между Китай и КНДР в рамките на месец. На 25 декември 2009 г. севернокорейските погранични власти арестуваха 28-годишният жител на Аризона от корейски произход Робърт Парк”. ( News.bg )

Ето това е класиката в журналистиката, потвърждение за това що е то новина: когато човек ухапе куче, а не обратното ( макар, че и с тази парадигма може да се поспори при трагедиите с ухапаните в България хора от глутници блуждаещи песове).

Само по себе си желанието на американец да живее в концлагер, какъвто е Северна Корея, е достатъчно голям куриоз. Но нямаше да е кой знае какво събитие, защото американци, германци и дори сдържани ( като народностна характеристика) финландци превъртат и стрелят по свои съученици. Един германец беше изяден от приятеля му по изричното настояване на изядения , или “нещо такова”.

“Нещо такова” със сензационните новини за щуротии и небивалици, превърнати в реалност от индивиди от всички краища на света, не прави отделните нации, където “нещо такова “ се случва, нации от убийци, или човекоядци. Но колкото и да изглежда парадоксално, куриозът с избягалия в сталинистката част на Корея американец ( ако изобщо е вярно, защото източникът е севернокорейската пропаганда ) е наистина повод за обобщение. То е следното: бегълците от “капитализма” се знаят поименно, защото са единици. Бегълците от комунизма като правило са безименни, защото са милиони. Много милиони през десетилетията.

Както и друг път съм споменавал, на въпроса, защо това е така, ние всички знаем отговора, но защитниците на “предимствата на комунизма” не могат да кажат нищо смислено. Струва ми се, това е единственият подобен проблем, с който те се сблъскват- просто няма открит задоволителен пропаганден отговор на очевидния факт, че пролетариите от всички страни не пожелаха да се съединят , нито дори да вкусят от благата на “най-справедливия строй”.

Имаше някакви плахи опити да се обясни, че английските работници са предатели, защото били подкупени от капиталистите с парите, които били спечелени от ограбването на други народи. Но защо работниците и селяните не пожелаха да бягат от капиталистическия ад ( а и нямаше нужда да бягат сред куршумите на собствените граничари, те просто можеха да пътуват свободно), това другарите и другарките никога не можаха да обяснят – на себе си, камо ли на околните.

Впрочем, парадоксът по тази тема се усилва от любимото комунистическо клише за провала на самия комунизъм като такъв ( само “на този етап”!) : той не се бил провалил, просто защото не бил построен както трябва, не били доведени нещата докрай.

Е, точно в Северна Корея строителството на комунизма беше доведено до неговия апотеоз. Ще го види целият свят, когато му дойде краят и паднат загражданията на огромния концлагер.

13 мнения за “Концлагерист по желание”

 1. Поздравявам ви за тона към разкапания комунизъм, г-н Инджев. Подигравателно и ехидно към този зловещ провал. Наистина никой, никъде не ги иска. Дори в бедна страна, като България, хората не искат комунистическа издънка, като БСП да ги управлява(виж изборите), независимо от ловките криминални опити да се намърдат във властта по втория начин. Върхът на тази просташка мимикрия е Павлик Морозов във фрак (виж Гоце Първанов) 🙂

 2. Drugarite sashto ne mogat vse oshte da obiasniat zashto karat zapadni koli a ne ruski,
  zashto prashtat decata si da uchat na zapad,

  zashto vernite drugari stavat predstaviteli na zapadni marki koli i targuvat s tiah v BG, a ne stavat targovci na moskvichi.

  i nai-nakraia zashto samo sred kontroliranite ot tiah redici na prostitutkite preobladavat ruskini, balgarki i t.n.

 3. “Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с които небесата даряват хората. (…) Казвам ти го, Санчо, защото ти видя пиршествата и изобилието, на които се радвахме в замъка, който преди малко напуснахме. Е добре, сред онези вкусни ястия и ледени напитки на мене ми се струваше, че се измъчвам от глад, защото не им се наслаждавах свободно, както бих им се наслаждавал, ако те бяха мои. ” – Сервантес, “Дон Кихот”
  Съзнавам, че малко перверзно ще изтълкувам горния цитат, но обяснението за новината, «американец избрал комунистически режим» се крие в този пасаж. – Изобилието на свободният свят не е било неговото. А когато критерият ти е единствено паницата на другия, то ти не можеш да се почувстваш истински щастлив ако тя е по-пълна от твоята. Само тоталитарната държава може да ти осигури еднакво пълни паници и съответното чувство на удовлетвореност от “социалната” справедливост. Идем за родните ни червенотиквениковчета. – Равнение по паниците. Както обаче се казва: “Свободата, която трябва да е еднаква за всички, не може да бъде абсолютна за никого. “.

 4. Е, мисля, че тези двама младежи (освен ако нямат тежки психиатрични проблеми, за което може да се предположи от постъпката им) скоро ще бъдат излекувани от неприязънта си към гадните капиталисти, в Северна Корея има благоприятни условия за това :))))))))

 5. “Напълно уникален” случай на незаконно преминаване на границата между страната, в която се произвеждат почти съвършени, евтини имитации на продукти на реномирани фирми, и страната, в която не само че има пълен дефицит и огромно търсене (справка със закона за стойността), а въпросните продукти трудно се идентифицират по автентичност. Е, нарушителят логично е американец, и то под 30 год., просто защото, от една страна, разполага с достъп до Интернет и умения да прави сделки чрез този достъп, и с достатъчна липса на мнителност относно дребния факт, че Северно-корейските власти са се възползвали от опита на демократична България да следят кореспонденцията в Интернет. Нататък, както казва Вапцаров, е ясно: И мен да ме спипа гранична полиция като Северно-корейската, и аз ще предпочета Северно-Корейското граждансво пред “опашката за настаняване” пред офиса на Свети Петър. Само не знам в ситуация с подмокрени гащи дали бих се сетил за този аргумент на избора си, че „не искам да бъда пушечно месо в армията на капиталистите“.

 6. Мда, лечебите свойства на комунистическата реалност са наистина са чудодейни. Съгласна съм с Ралица Ковачева – този младеж бързо ще си промени мнението, когато му се наложи да яде супа от трева заедно с хилядите гладуващи севернокорейци.

 7. Zdravei Bate Ivo i vsi4ki publikuvasti mnenia. Pomnite li 4e dori proklamatorite na komunizma nari4aha grupata na socialisti4eskite strani Socialisti4eski Lager. I si spomnete sentenciata “Socialisti4eski ama lager, Kapatilisti4eski ama sviat” s koiato vzemahme na podbiv soc. mediite. Socializma beshe vid robstvo, a znam 4e robstvoto e bezli4no i udobna obuvka za niakoi. Problema e 4e svobodata e obsdtestvena i li4na. V svobodnoto obstestvo jiveiat li4nosti koito nemogat da sekriat zad mototo abe ako drugite togava i az.

 8. Северна Корея има отколешна традиция в това да отвлича хора в близост до границата си и да тръби после, че са бегълци от империализма. Затова и всички южни граничари в единственото КПП в демилитаризираната зона много внимават като се доближават до северните си колеги и винаги са поне по двама. Да не го дръпне някой.

  Според мене американчето по някаква причина се е озовало достатъчно близко до границата и просто е пленен.

  Който му липсва соца, да ходи в Северна корея. Ама никой не ще, защо ли?

 9. Ами така е,като не питат дъщерята на Сталин,Светлана,живееща в Щатите,или сина на Хрушчов,Сергей,който също е американски гражданин,вече цели 10 години.

 10. Kолев,къде си чел,че България се е отказала от комунизма,това нито е фиксирано взаконите,нито в Конституцията,България си е комунистическа по дух и манталитет държава,при това,управлявана,разбирай,постоянно ограбвана от комунистите.

 11. Това, дали Северна Корея е огромен концлагер, е относително понятие. Зависи за кого? Ким Джонг Ил със сигурност не я възприема като концлагер.

  Оказва се, че във всички комунистически държави около 3% от населението са пълни господари не само на труда, но и на съдбата на останалите 97%. Така че, за един от тези 3% в Северна Корея, положението изглежда не като концлагер, а като рай. Страшна аванта, с други думи.

  Най-големия куриоз, или по-скоро тестамент на човешките способности, е че тези 3%, и техните спонсори от крупния световен капитал, успяват да измамят целия свят, че всичко това се прави в името на социална справедливост, въпреки че се признава, че се “допускат грешки”.

  От всички “робства” в историята на България, комунистическото печели без конкуренция.

 12. Много години трябва да минат и поколения, за да поизхънат и поопадад октоподските пипала на бившите комунисти и първи настоящи капиталисти. Просто те бяха обрали държавата много години назад и и си осигуриха потока от държавните доходи в джоба за много години напред. Само Костов за малко им го издърпа, но те се усетиха, че ще е твърде брутално пак с чадъра и изкопаха царчето от казината и го докараха малко хем то да блажне, хем те да си върнат потока. Бат Бойко – не знам, какво да кажа, малко се заигра на арестуване и после пускане това до тук. А, и двете розови беемвета дето откри за МО и няколко прашасали компютъра из разните ведомства. Не ми се ще да съм черноглед, но някой може ли да отговори, има ли друга надежда в случай, че Бат Бойко се изложи и на следващите избори категорично решим да не гласуваме за него. За кой ще е тогава ?????

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.