Историята с Ксеркс и “ксерокопието” с ГЕРБ

Има един знаменит епизод от древната история, когато персийския завоевател Ксеркс се допитва до Делфийския оракул дали да нападне гърците с гигантската си армия ( предполага се, през 480 г пр. Хр.). Оракулът му предрекъл, че ако предприеме нападението “едно велико царство ще бъде разрушено”. Окуражен, Ксеркс нападнал и наистина едно велико царство претърпяло поражение- неговото.

В наши дни се очертава едно “ ксерокопие” на историята с Ксеркс.

Няма нужда обаче да си оракул , за да предвидиш, че действията на Бойко Борисов, който качва с огромна лекота на конвейра на унижението свои съратници, дори най-близките си, рано или късно не само ще изпразни “резервната скамейка” на отбора му, но и ще превърне собствения му афоризъм за ГЕРБ като единствен противник на ГЕРБ в реалност. Царството на ГЕРБ получава удари от собствения си цар.

Очакванията за твърдите действия на Борисов бяха : “ ей сега ще им се стъжни на противниците”. А реалността, половин година по-късно, е “стъжни им се на приближените му”. Докато Първанов например, видно е, става все по усмихнат и доволен от общуването си с премиера.

За Борисов нямаше проблем да унижи министъра си Божидар Димитров и да го накара публично да се покае за изявленията си, които му пречеха в навечерието на посещението му в Турция. По – трудно му беше в случая с Румяна Желева, която го изложи пред целия свят, но все пак призна истината за нея, като неподходяща и неподготвена, макар да се кълнеше точно в обратното само дни преди това.

За “неродените Иванчовци”, обявени като част от неговия екип, но дори не успели да се изявят в това качество, като Илиян Михов и Кольо Парамов, да не говорим. Хем му бяха ценни, хем щяха да го съветват въпреки всичко, хем пък се оказа без проблем да бъдат отсвирени от центробежните сили. Какви- самият Борисов не казва, оставяйки Парамов да играе играта на БСП с обяснението за решаващата роля на Иван Костов и по този начин да легитимира със задна дата твърденията на Станишев: “гласуваш за Бойко Борисов, получаваш Иван Костов”.

А някой помни ли, че имаше и депутат от листата на ГЕРБ, който се “оказа”. неудобен за лидера си. Рапърът Тодор Йосифов – Маниака , избран от Бургас, беше “отсвирен” по решение на Бойко Борисов, за да не пречи на добрия му имидж ( след като се оказа, че възпява краденето на коли и реди стихчета от рода на “ Бум мадафака, ще те стрелна със патлака”). Според чл. 72 от конституцията никой народен представител не може да бъде отзован, освен ако има влязла в сила присъда, установяване на неизбираемост, несъвместимост или поради смърт. Но пък всички кандидати на ГЕРБ са били заставени да подпишат оставки с празно място за датата. Което си е предизвестена “депутатска смърт” в мига, в който началника реши.

В суматохата около големия изборен триумф тази малка “жертва” не впечатли никого, а и опозицията беше в нокдаун, че да се тревожи за някакво си нарушение на конституционните права на депутат от вражеския лагер. Нещо повече, формално нарушение на конституцията нямаше, човекът си е подписал присъдата, пардон – оставката и толкоз. Борисов получи адмирации, че така трябва да се пипа. И той продължава да пипа.

Вчера пипна авторитета на двама свои напълно лоялни министри. Николай Младенов и приемника му на поста военен министър са вносители на промените в закона за въоръжението сили, които предвиждаха освен всичко намаляване правомощията на президента като главнокомандващ. Абсолютно сигурно е, че те едва ли са си позволили своеволието да се решат на такова предложение без то да е било поне консултирано, ако не и провокирано от самия Борисов ( може би в краткия период, която беше ядосан на Първанов). Борисов обаче се отметна и с усмихнато публично ръкостискане пред камерите скрепи и без това все по-крепнещата дружба с главнокомандващия, но постави в твърде неловко положение министрите си.

Върхът в това отношение, в рамките на същия ден, постигна като бламира не друг, а дясната си ръка Цветан Цветанов. Като вътрешен министър и вицепремиер Цветанов беше изрекъл нелицеприятни неща за съдебната система, но много по-меки от знаменитите думи на самия Борисов от времето, когато беше главен секретар на МВР “ Ние ги хващаме, те ги пускат”. Борисов не само не го защити пред Висшия съдебен съвет, където след ръкостискането с Първанов продължи серията от внасяне на корекции в отношенията си с другите власти, но и отдаде критиките на своя съратник към прокуратурата и съда на неговата “нервност”.

Аз по-малко нервен министър от Цветанов не съм виждал през живота си. Някой чувал ли го е да повишава тон ( както редовно прави Борисов – виждал съм го да се кара на мъже с посивели коси, шефове на ключови служби в МВР като на …да не казвам, като на какви)?

Вече се говори обаче, че изнервеност наистина има. Но не в средите на червения противник, а още по-малко сред наслаждаващите се на необясним ( ако се сравни с предизборните приказки) комфорт в редиците на ДПС. Изнервени са доста хора в ГЕРБ. И няма как да не са. Те виждат, как заканите срещу противника остават без сериозни последици, но предупреждението на Борисов, че няма да цепи басма никому в собственото обкръжение, са всекидневна реалност. И няма как да не се запитат: как да се угоди на шефа, че да не те накаже, след като дори и най-най-приближените му не са застраховани от гнева му?

Досега никой от натирените, или унижените, не е посмял да се опълчи. Но и никой не знае до какво може да доведе натрупването на разочарование сред една маса от хора, доста набързо събрани от каузата на властта, но също така бързо превръщани в еднодневки за целите на същата тази власт. Едноличната.

21 мнения за “Историята с Ксеркс и “ксерокопието” с ГЕРБ”

 1. “никой не знае до какво може да доведе натрупването на разочарование сред една маса от хора, доста набързо събрани от каузата на властта”

  Очарованите службогонци са последната ни грижа!
  Разочарованите също.
  Да живее Бойко!
  Да живее българо-американската дружба!

 2. Като събереш хора от кол и въже, трябва военна дисциплина – като в армията. Иначе оправия няма. Генералът ще командва, другите ще изпълняват. Който не е съгласен – наказание или уволнение.

  Никак не звучи демократично, интелигентно или съвременно.

  Но след 20 години пълно безхаберие на можещите, знаещите, властимащите – резултатът е плачевен – България е на опашката на Европа.

  Да ни е честита Казармата България.

  Привет на всички мобилизирани граждани!

  Мирно!
  Свободно!

 3. Вчера по телевизия “Европа”, Българския еквивалент на “Юронюз”, излъчвана по Интернет въпросът на деня беше: “Смятате ли за възможно едно бъдещо уптравление на партия създадена от Президента Георги Първанов?”
  Ето това е ужасът, който ни се подготвя с безхаберната или съзнателна(!) помощ на Негово Небесно Сиятелство Бойко Борисов – (ННСББ)!
  Дали и ние ще останем подобни безхаберни поданици или ще се проявим за първи път като отговорни и съзнателни граждани зависи от нас. Явно е, че от членовете на една авторитарна партия, “партия от тарторски тип” е наивно да се очаква нещо повече от бездарно раболепничене, ярко изразено от такива “величия”, като Цецка Цачева, Румяна Желева, Божидар Димитров, Вежди Рашидов и т.н. Самотници, като някои от споменатите кадърни министри, повярвали на добрите намерения на ННСББ са само обречени на изолация и постепенно отпадане, изритани от известните наши мракобесни сили. Не завиждам на участта им, която ги очаква, да напуснат със или без някой демонстрация на несъгласие с идиотизмите и непоследователността на тартора от Банкя и да изпаднат в катарзис на депресия и самоупрекване. За съжаление ситуацията у нас е такава, че само ННСББ може да реши какво да направи и от там ние всички сме зависими от това. Не трябва да допускаме да отпадне единственот средство за контрол над ННСББ от нас гражданското общество! Само този шанс ни е останал, останалото е катастрофално и безвъзвратно сриване на държавата ни! Утехата, че стова ше загинат и самите рушители е твърде малка за нас.
  Само така Г-н Инджев! Всъщност крехките ни надежди се крепят на едва неколцина смелчаци, като Вас!

 4. Водевил! Накрая освен избирателите и приближените на Б. Борисов май ще останат излъгани. И никакъв Иван Костов не им е виновен, видя се: “Гласувате за Борисов – получавате ДС”.

 5. Вече незнам какво ще измисли този егоцентрик, но с Гоце се заиграват здраво?!

 6. Ще Ви кажа само,както едно време с перефразиране на Тато към поета Хр.Радевски: “Др.Инджев,четете Иво Инджев!” и постингите,за да разберете още веднъж,колко мъдри са били в гнева си “римските богове”и земните им”представители”
  по време и след триумвирати и революции….
  Бих посъветвал -особено “по-подкованите”,които не липсват в блока-да не “отписват” прибързано Първия консул,въпреки
  нервност и “уж!” незабелязани …е х и д н и у с м и в к и…
  Не “ксероксно копие на Ксеркс”,а друго на “Делфи” му трябва и в памет на пионерите-покойници в ресора на Н.Младенов,които са
  оцелявали още при В.Червенков и при Н.С.Хрушчов,благодарение и
  на винаги живата приемственост на Иперията в Съветска Русия,за което се иска пипе и редки умения,а не плебейска и постоянно пречиствана партийна омраза с отлюспване сред собствените редици….

 7. Браво г-н Инджев трябва да имате повече чуваемост

 8. Мъка,мъка! Какво знаят тия там, на запад! Стават министри като тръгват по разни платформи и програми. Бошлаф. Нали след това трябва да ги изпълняват. Още Ст.Л.Костов и Нушич показаха как тук,по тези земи, се стремим към министерстването. Как ще станем такива, каквито по нормален начин и на нормално място никога не можем да станем? Например, от физкултурник или от созополски гларус и т.н. Живи да ги ожали човек!

 9. Гола вода си е Бате Бойко ако в евро футбол пуснат залози за това :ще остане ли Бойко на власт до средата на лятото 100%процента ще спечеля ако заложа за провала му .ББ ни носи спомена за една позабравена уж епоха .Ех социализъм -социализъм ,а дядо му били го убили,кой дядо и чий дядо или дядовия.

 10. ББ не ви ли прилича на Филип Димитров, когато самият той (много интелигентно, между другото) си поиска вот на доверие? Сега на самоуверения ББ май му се искат предсрочни избори повече, отколкото на опозицията. Нашият народ обаче наистина е мъдър, давайки му точно толкова проценти, колкото трябва, под 50.

 11. Това клатене на лодката от капитана, за да изхвърля безапелационно, а и без много яснота въобще за какво са му били, хора от екипа, става все по-опасно за държавното управление. Несигурността, недоверието и нищонеочакването, както и рязко сменяне на посоката на кораба на властта, люшкането насам-натам и разтоварване в движение на екипажа, съсипват и малкото останали надежди и желание за действие и подкрепа. Как да подкрепиш кораб, който сам не знае накъде е поел в открито море? Има един шанс за ББ – да открие Индия, и тя да се окаже Америка! Ама това се случва само на последователни и знаещи какво търсят мореплаватели?! Ако можеше някой да му каже поне посоката, а той по неговия си простичък способ да обясни това на българите?! Ох, май, започнахме отново да се надяваме на чудеса!

 12. E dali niakoi e o4akval pove4e ot bivshia trenior, body gard i slujitel na MVR/DS? Ako e o4akval bil e v greshka. Za men vinagi Boiko Borisov e bil 4ast ot razrabvotkata na sekretnite otdeli na BKP skriti sega niakade dalboko v Plevensko i v Tetevensko. Toi triabvashe i toi ste prodalji vlastta na rodnini deca i vnuci na bivshite komunisti4eski lideri i tiahnite “podlogi”.

  Tuka ima samo edin tanak moment. V tazi igra ne igrae Gerb Sam, BSP (aktivna razrabotka na sastite otdeli) triabvashe da izto4i pari za da mogat tezi otdeli da deistvat, da napravi jivota na obiknovennia Balgarin neponosim i da legitimira Boiko i Gerb. Prosto otrudenia umoren izplashen i gladen normalen Bulgarian nimashe drug izbor osven visko trabiastia i zakleimivash Boiko.

  V tozi secreten otdel rabotiat psiholozi, sociolozi, pisateli scenaristi, iconomisti, koito poznavat psihakata na horata v BGR i prognozirat i razigravat vsi4ko do blizo 100% to4nost.

 13. Хорото на “еднодневките”поведе г-жа
  Душана Здравкова,бивша евродепутат-ка.Разделяйки се с поредната “Иво-
  закачка”/Ксеркс-ксерокопие от 2.02.10/и осъзнавайки,че живеем не
  толкова със спомена за Ксеркс,а в
  условия,сходни с времето на цар
  Иван Шишман,позволявам си следната
  мечта-еднодневка :
  Оставили руски,американски,тур-
  ски и др.приоритети пред крепостни-
  те стени на Велико Търново,в залата
  на Учредителното Събрание в същия
  град,с мисъл за спасяването на Бъл-
  гария са се събрали български граж-
  дани,забравили за момента личната
  си неприязън,получили най-много
  гласове в интернет-пространството.
  Първите имена,за които се сещам,с
  оглед на тяхната компетентност и
  гражданска смелост :Атанас Чобанов,
  Васил Станилов,Велизар Енчев,Весе-
  лин Бранев,Владимир Зарев,Георги
  Ифандиев,Георги Константинов,Григор
  Лилов,Григор Симов,Даниела Горчева,
  Димитър Динев,Диню Шарланов,Драго –
  мир Иванов,Дянко Марков,Едвин Суга-
  рев,Зейнеб Ибрахимова,Ива Николова,
  Ивайло Знеполски,Иван Гаджев,Иван
  Груйкин,Иво Инджев,Иво Христов,Илия
  Троянов,Ирина Бокова,Копринка Чер-
  венкова,Кристалина Георгиева,Марга-
  рита Михнева,Мария Дерменджиева,Пламен Митев,Ралица
  Ковачева,Сашо Диков,Светослав Тер-
  зиев,Стефан Вълков,Татяна Дончева,
  Христо Христов,Цветан Тодоров……
  Г-н Инджев!Пред угрозата,личности
  като Р.Овч./Р.Петков и компания,с/
  или без ГЕРБ да се завърнат на “бял
  кон”,си струва усилието,обичащите
  Родината си български граждани,не-
  свързани с нейното ограбване,да се
  обединят.Мили български блогъри,
  възможно ли е да помислим за това
  обединение днес,преди утре да стане
  късно???
  Междувременно първия час от моята
  мечта-еднодневка изтече….Все пак,
  блажени са верующите!!!

 14. Наскоро гледах “Кобра” със Силвестър Сталоун и забелязах как главният герой във филма използва прословутата реплика “Ние ги хващаме, те ги пускат”. Явно другаря Борисов се изживява като Macho Man от 80-те години.

 15. Никога не съм се съмнявал,че Б. Борисов е продукт на БКП , т.е.на ДС. Той е поредният проект на слугите на Москва (“рубладжиите”), каквито бяха Ж.Желев, Любен Беров, ЖоржГанчев,Каракачанов,С.Сакскобурготски,В.Сидеров,Я.Янев,Ковачки и др.,които имаха за задача да заблуждават немислещите българи и да осигуряват властта на червените мафиоти. Лупингите и наколенките
  (към Гоце например)на ББ много бързо ме убедиха,че съм бил прав.

 16. “ДА” много си прав, това е и моето дълбоко убеждение!

 17. Г-н Инджев,аз като Ви опонирах,че няма “нова власт” в България,след като ГЕРБ спечели изборите,Вие не се съгласихте с мен,а сега категорично доказвате моята теза,както и почти всички коментатори на блога. Не може и да има нищо ново,докато страната не се декомунизира,проста работа,като фасул,ама отговорните фактори не разрешават това да стане.Един ден и това ще се разбере от повечето мислещи. Какъв си ти бе Жеков,да оприличаваш чисти комуноиди със смелост и компетентност,комунче такова…

 18. Иска ли ни се някой да поеме собствените ни отговорности за да ни е спокойничко?
  Иска ли ни се Другия да е като нас, ако не и по-зле?
  А мечтаеме ли си да бъдат управлявани от Ивайло – царят свинар?

  Моля, последния да изгаси ламБата!

 19. Иво отново е на върха. Десет от десет.
  Герб (от немски Erbe – наследство) – емблема с отличителен знак, за наследствени признаци, на които са изобразени предмети или символизираща емблема на собственика (лице, класа, пол, град, държава, т.н.).
  Това е според енциклопедията. Остава да си зададем и да си отговорим на подходящите въпроси за лице, класа, пол, град, държава, т.н.???

 20. Съгласен съм с всичко което е написано по адрес на Борисов, никога не съм го харесвал.
  И все пак се чудя дали е уместно сравнението с Великия цар Ксеркс. Ксеркс е изключителен строител в Персия по онова време, строи градове и хареми в несвяст, културен феномен.
  Дали Борисов и компания ще бъдат новите “строители” на България? Не вярвам.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.