Очаквано Кунева остава на европейския връх- ще я целуне ли Борисов?

“Български комисар Меглена Кунева, чиито мандат изтече и за която се знае, че е фаворит на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, ще бъде назначена за ръководител на Бюрото на европейските политически съветници (BEPA), съобщава електронното издание “Еурактив”.

Въпреки че тя бе сметната за успешна в работата си с ресор защита на потребителите, Кунева никога не е имала шанс за повторно номиниране след големия изборен успех на новия български премиер Бойко Борисов през 2009 г. на парламентарните и европейските избори, отбелязва изданието.

Борисов произлиза от различна политическа партия и той заяви още в самото начало, че Кунева няма шанс. Но сега изглежда Барозу ще премести Кунева през “задната врата”, като по-този начин ще си осигури оставането й до себе си, допълва “Еурактив”.


С други думи г-жа Кунева получава отлично пристанище и едновременно с това трамплин и парник за отглеждане на евентуална амбиция за политически реванш срещу Борисов на наближаващите президентски избори. Докато Борисов тук неминуемо ще гълта отровните негативи на изпълнителната власт над българите, Кунева ще трупа позитиви от авторитета си сред европейците. Това се опитах да кажа още миналото лято, когато предупредих, че Борисов допуска най-големия си гаф с Кунева и си създава противник от стратегическо естество в лицето на единствения си опонент на евроизборите през 2009 г., демонстрирал мажоритарен потенциал срещу него.

Дори и Кунева да не пожелае да се хвърля в кандидатпрезидентска битка в България, дали е добре за Борисов да има в Брюксел в нейно лице един толкова високопоставен и влиятелен ( но скрит, защото тя няма да го демонстрира) противник?

Към написното от “Еурактив” може да се добави, че и други, като Плугчиева или Бокова, не произлизат от партията на Борисов. Но това не му се видя толкова отблъскващо в общуването с тях. И мога да предположа защо към тях е снизходителен: не е от любов към червените им корени, а защото не са му конкуренция и по-скоро са му благодарни, че ги “зачита”.

Дали премиерът Борисов ще подходи сега към Кунева по същия емоционално – държавнически начин, както към Ирина Бокова? По собствените му думи той не само я поздравил за високия й международен пост като нов генерален секретар на ЮНЕСКО, но двамата дори се разцелували. Борисов разказа тази история като пример за собствената си толерантност и ако тя е принципно такава, трябва да очакваме нови нейни прояви.

Кунева, да припомня, вече беше спечелила едно много голямо признание, без да е свързано с българска номинация, или оценка. Беше обявена за “европеец на годината” през 2008 г. от самите си колеги, от европейците. А пък Плугчиева, без да е номинирана от България за заместник шеф в Европейската банка за възстановяване и развитие ( ЕБВР), беше припозната от Борисов като …негова кандидатура. Но предстои най-вероятно да се провали – не толкова болезнено като Желева, но с подобен ефект върху авторитета на подкрепящия начинанието й Борисов.

Сега, както се очакваше ( точно обратното на случая с Бокова, достигнала върха на ЮНЕСКО в резултат на невероятно стечение на обстоятелствата) , Кунева получи изключително висока оценка от самия Барозу с предложението на практика да оглави администрацията му. Не трябваше ли точно към този гарантиран успех да се присъедини Борисов, вместо да прави грешката да подкрепя неподплатените с възможности амбиции на Плугчиева?

Ще бъде ли целуната Кунева от Бойко Борисов, или дори няма и да я поздрави?

Нека изрично да подчертая: питам, не защото обичам Кунева, а защото не харесвам двойните стандарти в т.н. голяма политика. В живота на всекиго се случва да прави компромиси ( иначе институцията брак между мъжа и жената нямаше да съществува). На такова ниво компромисите са направо задължителни. Но в политиката и в управлението на държавата възможностите за маневриране са доста по-ограничени. Не можеш да печелиш избори с антикомунистически лозунги, а само месеци след това да вадиш “червени зайци” от кадровия си ръкав и да се целуваш с някои от техните емблематични представители.

Или можеш, но се превръщаш в един от тях, които нямат нищо против във всеки миг да нацелуват властта заради самата власт . Справка: днешната подадена ръка на ДПС към ГЕРБ от упълномощения от Доган да го направи член на ръководството Христо Бисеров. Звучи невероятно тази ръка да бъде приета, като знаем предисторията на отношенията между ГЕРБ и ДПС. Ами ако Доган, протягайки ръка, “се прежали” и целуне ръка на Борисов, знаейки, че най-голямата му лична слабост е да подчинява всички около себе си след което, когато съответната главичка се преклони, прибира сабята в ножницата?

Струва ми се, че Първанов вече овладя умението да се възползва от тази премиерска специфика за собствените си цели. Достатъчно беше да покани премиера на среща за съгласуване на нещо, което вече си е намислил (и с това ду му направи”евала”,) за да накара Борисов да се откаже от цели два законопроекта за сметка на собствените си сътрудници. Доган вижда това и няма да закъснее да реализира плановете си със същата обезоръжаваща хватка: най-напред да нахрани егото на Борисов като му подхвърли няколко късчета от личната си гордост, а после да го опитоми.

54 мнения за “Очаквано Кунева остава на европейския връх- ще я целуне ли Борисов?”

 1. Не знам мина ли изслушването на Кр. Георгиева, но струва ми се , че няма начин да се предстви зле.
  Убеден съм, че и М. Кунева на новата длъжност няма да се изложи, със или без целувка от ББ.
  Чини ми се, че Бокова ще работи здраво да повдегне силно разклатения авторитет на ЮНЕСКО.
  Не съм убеден толкова силно в шансовете и качествата на Плугчиева, но и желая успех в борбата за длъжноста вицепрезидент на ЕБВР.
  Мисля, че са жени, които ще повишат авторитета на България, независимо от партиийна принадлежност, минали грешки , хорска завист и Бойково /не/удобрение.

 2. Както винаги “В десетката”, г-н Инджев. Дано и премиера да чете коментарите Ви, но не само да ги чете, но да ги и разбира.

 3. Едва ли има човек, който да не се съгласи с г-н Инджев. Тук е необходимо да кажем на ББ, че в България няма “лош човешки материал”, а самият той е изключително лош политик. Полицай – да, но политик – не!

 4. Не съм имал възможността,дори да видя г-н Първанов и съдя за негови умения относно – привидно еретична специфика на Първия консул-,но ако той е схванал,че сивите кардинали като Местан и Х.Бисеров и ДПС,биха могли да му станат полезния работещ коректив в управлението на държавата,то и те ще му пристанат,преди самия Доган!!!
  А най-отдалеченото източно изкуство в азиатската му част,ще изпревари това на г-н президента,
  що се отнася до Мала и Средна Азия….
  В такъв смисъл и от такива съображения -все пак- и възможния терен на върха на иглата от потенциални перпективни ключови фигури на елита,се стеснява,а това косвено,накак не омаловажава собствения му нюх за далновиден политически практицизъм…и няма да сбърка,защото арсенала му от “хватки” и “късчета” собствена гордост за преминаващите по друма на “световната слава” ще обезоръжава,дори опитни ловци с нахъсани хрътки….
  Кунева е друг отбор и друга школа,но нали вече си казахме
  !!!,че 2010 г. ще бъде бременна със събития…
  Ако не са тези,значи е “трудна” и “цветна”,а до следващата и Съдбата ще помага,защото България е на всички!!!
  И когато витаеше еуфория около А.Папандреу-точно в блога му се каза,че не се знае знае ли се!!!
  Ако се наложи ще “събудим” и Ришельо -“колега” на Хр.Бисеров,но няма да изпреварваме историческите събития и по ленински -ако трябва- ще се съюзим и с Дявола,за да има правилна България….така както е съхранена модерната Турция на Кемал Ататюрк и Ердоган го знае!

 5. Кунева остава на европейският връх, за да наблюдава с Царският си -Европейски бинокъл на къде води Борисов Българската Държава.

 6. Днес прочетох,че ББорисов оставя ръководството на Б.Армия на президента,както си беше,с мотива,че ” след време на това местно може да има наш човек..” ББорисов си урежда от сега президентския си комфорт.Като се има впредвид,че пречи на Вътрешния министър с разни мораториуми,като се вижда спокойствието в което са тройните,слеь като направиха толков бели на България-остава извода,че ББорисов с нетърпение чака да дойдат президентските избори,да събира максимална подкрепа за тях….да седна в президенсткото кресло по тодорживкоски…..а миллета да се оправя. В момнета ББорисов лавира ,импровизира,играе лицемерна игра.От една страна да залъгва Запада да гледа на него благосклонно поне още две години,от друга да не си спечелва врагове в България,от трета да поддържа рейтонговата ерекция на ниво…….ББорисов надминава царя-ченге и Тодор Живков

 7. Нищо ново под небето…
  Жената Кунева се харесва на мъжа Барозо и това ражда политически анализи.
  Стоичков мина в нелегалност (вж. к. Мазарини. Роси пише “Иво, лошо…”, следващият “Едва ли има човек…”, а от “Наивник” капе на бели парцали пудрата, с която се е опитал да прикрие естествената си червенина (да не помислите, че е поРуменял от смущение!).
  Съществуването на Бокова, Кунева, Желева, Плугчиева и сие не прави българина нито по-щастлив, нито по-богат.
  Глас от залата: Защо се занимавате тогава с тях?

 8. Дано зло да Ви забрави, Евелина, с такава мила и трогателна п р о н и ц а т е л н о с т,но българският орел,отново държи “палмата на първенството”,когато заговори за бинокли,държава,
  държавност…и европейското й развитие т.е. окуляр “Маde in Europe”.
  Нали се спомняте,как Тиер мънкал назидателно на стария Талейран,че не обелвал дума за политика,а само за жени..
  -Ми те самите са политика,а ако и не пиете се обричате на тъжен залез….отговорил Перигорскит княз!

 9. Когато някой има знанията и уменията , за да заема определен пост принадлежността му към някаква партия няма значение. Омръзна ми само да се рови кой в коя партия бил.

 10. В този ред на мисли, ББ все повече заприличва на слабия учител, комуто са поверили организацията на училищното тържество. Лошото е, че ние не сме ученици, а той не е учител. На мен лично, ми писна да му гледам мутрата непрекъснато и да му слушам непоследователните дрънканици. Гледайки безумието, което се заформя в здравното министерство, в това на икономиката, разните му там азиатски псевдоучени, световно неизвестни специалисти… всичко това само демонстрира пълната некадърност на това управление. Поне Костов да слушаха, отвреме навреме…
  P.S. Много благодаря за възстановената опция “Архив”.

 11. Все пак, нормално беше изборът на ББ да не беше свързан по никакъв начин с човек от Крадливата Тройна коалиция!Въпреки,че тогава този ход изглеждаше,като игра ,,на чисто,, половин година по-късно вече е ,,на мръсно,, давайки рамо на Плугчиева!Нерадостна ще е политическата съдба на хероя от Банкя!

 12. Интересно, че двамата с Кунева бяха част от една партия и от едно правителство, а сега предпочита да се прегръща с врага. Симптоматично.

 13. Към правда сиромошка

  Да извинявам се със задна дата за временното изчезване на архива, беше по технически причини.

 14. Към Комитата:

  Откровено казано, не бих обръщал внимание с кого се прегръща, ако не ставаше дума за явно противоречие между обещанията и делата му, което е тревожно щом става дума за човек с толкова много власт.
  А и за друго нещо става дума: за логиката в аргументацията му, включително за “необходимостта” сам да разказва за целувките с Бокова. Това , последното пък е симптоматично, че си е повярвал, че може да си позволи абсолютно всичко, без да бере грижа дали си противоречи сам.

 15. Към Дани: С 29 думи очертахте визия и панорама за още 1-2 десетилетия през този век!
  Президент,премиер,БАН и всяка нова или залазяваща партийна централа ще са Ви благодарни,че им сочите пътя…
  А ,ако пък с по-малко думи,
  познете и защо ми е тъжно…цена нямат жени като Вас…!

 16. Окаяна работа е да си блогър. Бедни ми, Инджев, защо не устоя на съблазанта и не стана агент!

 17. @White Chris и Иво Инджев,
  Моите уважения, но тук не съм съгласен с вас. С г-н Инджев не съм съгласен да няма нито една крива дума за Кунева откакто е подел, вярвам съвсем добросъвестно, да критикува Борисов за решението му да я смени с друга (за жалост Желева). С White Chris… виж горното.
  С риск да зесегна някого просто искам да ви кажа, че ми омръзна. Омръзнахте ми с тази Кунева, на която лично съм писал e-mail за проблема с таксите, които самолетните компании (в частност Wizzair) удържат при плащане с каквато и да е карта. Все едно да ви удържат такса за това, че си плащате хляба в магазина с карта!!! Наистина не знам какво е направил тази жена за България? Може би премахна таксите на Дунав мост? Или пък според днешната статия на Daily Mail просто единственото с което ще се запомни тази “лелка” е, че е направила забележка на хората, че слушат музика на iPod много силно. Ужас! И за това трябва Борисов да и целува ръката… или краката? За това, че нейните колеги са я избрали за европеец на годината? Кои са я избрали? Германците ли, холандците ли? Знам, че блогът си е Ваш, но пък форумът под него е свободен за мнения като моите. И трява да кажа, че статията на Daily Mail много точно показва отношението на Барозо към отделните нации. …”никой не би очаквал Гордън Браун да посочи консерватор за мястото на баронеса Аштън в Еврпейската комисия (външен министър в ЕС и вицепрезидент на комисията)”. Няма значение дали на Барозо му харесва или не. Той няма право да подбира хората. Той може само да разпределя портфолиата. Ето и статията на Daily Mail:
  http://synonblog.dailymail.co.uk/2010/02/what-national-governments-who-cares-what-they-think.html

  п.с. Ако съм бил по-агресивен моля да ме извините, но Кунева ми идва в повече. Особено след като играе играта на Доган – да мълчи.

 18. Към Даниел Стоянов:

  Ще се съглася да кажа всяка крива дума за Кунева, която ми препоръчате, щом това е проблемът.
  Но според мен проблемът е друг: Борисов не разбира, че си създава проблем с Кунева. А щом не разбира, това е много голям проблем. Защото Кунева е никой спрямо решаването на нашите всекиднени проблем, сравнима с Борисов, който е определящ фактор за всичко, което става в нашата държава. С “никой” не желая да се занимавам.
  Неразбиращият Борисов е проблем на всеки един от нас, включително на влюбените в него. Най- смирено моля това да бъде осмислено.
  А сега кажете ми кривата дума за Кунева, която исате да напиша и колко пъти да я напиша за наказание.

 19. Г-н Инджев,
  Радвам се на чувстово Ви за хумор. Но! Нима не разбирате, че в този конкретен случай, имам предвид случая Борисов срещу Кунева, Вие очевидно заемата силната страна. Да, точно така, Кунева е в много по-изгодна позиция от Борисов. Дори след като Барозо се застъпи за нея тя стана още по-силна и атаките към Борисов стават още по-ожесточени. Няма да слагам криви думи в чужди усти. Моите са си достатъчно и си имам своите аргументи. Борисов взе според мен решение, на което имаше право. Сбърка заместника, но той имаше право да пренебрегне Никой, както правят всички нови правителства, когато дойдат на власт. Колкото до това, че Кунева не е фактор в държавата бих казал, че единственият, който можеше да се противопостави на Борисов на изборите беше Кунева (справка мажоритарния вот за нея на евроизборите). И това ако не е фактор здраве му кажи. Но мен ме притеснавя факта, че тя стана фактор не с действия, които да бъдат забелязани от санародниците й, а с налагането й отвън, чрез Комисията. Предварително искам да отхвърля твърдението, че тя е главната причина да сме в ЕС и за това видиш ли е спечелила доверието в хората. Тя просто ни се налага отвън, а ние като нация свикнала да одобрява всичко, което европееца каже, че е GUT! решаваме, че “ТЯ (ТОЙ) е!”

 20. Извинявам се ако досаждам, но сега ми е дошла музата :).
  Нима мълчанието не водеше злото (не съм чел все още книгата, зашото нямам необходимото време, но страшно искам). Нима обета за мълчание на Кунева е по-различен от този на Доган или от този на Първанов при скандалът с Желева. Кой ако не настоящият комисар би бил по-подходящ да се изкаже за наследника си. Разбира се по-добре е да мълчиш и да гледаш как противникът ти се дави в собствената си кръв, това сме го гледали неведнъж. Това е запазена марка на вредителите. Както Ирина Бокова запази мълчание при намесата на племеник й, че бил престъпник. Но не, мълчим. Мълчим и така вървим. А после ставаме президенти като оставяме другите да се изядат. Кунева има прекрасен учител в лицено на Г.Първанов. Може и да стане президент. Разбира се има и втори вариант за причина да мълчи. От глупост. Като нашия кмет на София, който мълчи. Много скоро ще почнем да се чудим мъж ли беше или жена. Да няма проблеми да мълчи, но проблемите с лопата да ги ринеш. Та ако една година насам съм научил нещо от Вашите статии (а аз наистина се уча), то то е, че Мълчанието е зло и този случай не е изключение. И бих казал с големи последствия.

 21. Към Даниел Стоянов:

  Прав сте, почти абсолютно.
  В самата статия, която е обект на нашия разговор, напомням за факта, че Кунева беше единственият мажоритарен победител с демонстративно голям потенциал срещу Борисов на изборите за евровота. С добавката, че точно това го притеснява…и беше , ако не дребнаво, поне недалновидно, да НЕ разчете правилния ход: да я припознае като успешна на европейско ниво ( като преглътне прекаления й успех на българско) и да я подкрепи , вместо да я превръща във враг.

  Но егото му надделя. И го качи на шейната на заинатяването да защитава неадекватната (си) алтернатива Желева, от което в пълна степен се възползваха другарите от БСП.

  С риск да задълбоча подозренията Ви, че имам някакво особено топло чувство към Кунева, ще Ви опонирам, че тя не е наложена отвън, а се е доказала там както никой друг наш сънародник- дали Ви харесва, е друг въпрос. Доказала се е там, в онази среда.

  А и Кунева изобщо не е темата: става дума за способността на Борисов да отсява зърното от плявата. Щом за него Бокова и Плугчиева са зърното, а Кунева е плявата, значи е твърде лош стопанин на държавата ни.
  А че Кунева не е, не е претендирала да бъде и не може да е “главната причина” да сме в ЕС е нещо, което е повече от ясно.

 22. Към Даниел Стоянов:

  Ако ставаше дума за моето мълчание,бих ви отговорил нещо.

  Но за мълчанието на Кунева на отговарям.

  Нито пък за миг съм й бил адвокат за каквото и да било – само съм отбелязал обективната истина, че тя се е превърнала във фактор, който Борисов можеше да използва, вместо да обръща срещу себе си. Което не говори добре за неговите политически и управленски умения. Нали разбирате, темата не е Кунева, а отношението към нея в ситуация, когато Борисов номинира ( не знам дали само напук, или по причини, които никога няма да узнаем) абсурдната Желева. С това , освен всичко друго, направи Кунева още по-контрастна положителна фигура на европейския хоризонт.

  Лошо за Борисов, добре за Кунева – и това ако не е автогол…

  Предлагам да прекратим този ялов диспут, защото не съм някакъв куневист и мразя да споря за нещо, за което…не споря. Ако държите да продължате да измествате темата, няма да мога да участвам повече.

  Просто се опитвам да изкажа критично мение за управленските (не) възможности на човека с решаваща роля в управлението на държавата – Кунева е само един многобройните примери за това.

  Но предупреждавам, че тя има потенциала да разкаже играта на Борисов не само и не толкова със силата на собствените качества, колкото с неговата собствена помощ. Точно както в каратето – крачка назад в правилния момент и нападателят пада на ринга!

 23. До AGENT X

  Изказвам ви дълбока благодарност за напомнянето, колко много други възможности е имал г-н Инджев да ни лиши от надеждата, че в тази страна има и почтени хора. Кунева до сега не ми е доставила никакво основание да я забележа. Виж Борисов – Да. Жалко.

 24. Всъщност, Кунева става високопоставен администратор в ЕК. Най-високата административна позиция в ЕК е тази на генералния секретар, която се заема от ирландката Катрин Дей, а другият административен пост с много голяма реална власт е този на шефа на кабинета на Барозу. В момента това е германецът Йоханес Лайтенбергер. Звеното, което Кунева ще оглави, е встрани от реалната политическа власт в Комисията и е по-скоро синекурна длъжност, без реални лостове за влияние, независимо от дипломатичните любезности как това звено ще получи повече тежест в бъдеще. А и, според слуховете, самата Кунева е желаела друг пост, не точно този. Въпросът е, по-скоро, дали комисар от друга страна би приел да остане в Комисията на административна позиция, вместо да се оттегли с достойнство.

 25. Кунева е доста неприятна, но явно не и глупава. Възможно ли е тя съвсем умишлено да бяга от целувките на Б.Б.

 26. Без да отричам логиката на развитие на политическата конфигурация която предлага г-н Инджев, но още преди няколко месеца предположих в един коментар, че се очаква в най скоро време среща „в някоя софийска или в покрайнините кръчма, около някоя маса„ да се съберат ББ и ахмед доган и да си поговорят. След изявлението на х. бисеров, струва ми се че това е неизбежно.
  И това ще бъде краят на началото на т.н реформа бойков, колкото и юнашки да звучи.
  Която всъщност, е …едно нищо. На практика.
  Системата се разрушава от вътре, най вече съдебната. Държавността е предварително блокирана от закони и нормативни разпоредби.
  В цялата държава областни и районни съдииства, прокуратури и адвокатски колегии работят като фамилни феодални стопанства.
  Системата е непробиваема.
  Случаят от Благоевград е само един много дребничък пример който е правило за цялата страна.
  Видяхте ли часовника който носи отказалия се благородно от конкурса за Районен съдя на Благоевград Узунов на снимката към статията по темата в медиапул??
  А той уж е от ..моралните колеги.

 27. Да, Кунева е харесвана от някои хора. И на мен ми е симпатична. Тя е миловидна, изглежда добре, дипломатична е, умее да говори дълго /без да каже нищо съществено/, знае как да се държи “на ниво”, приятен събеседник е. Но нима това е достатъчно? И защо всъщност е харесвана? Защото направи нещо за България или защото не направи нищо? Защото не е допускала грешки ли? А как да ги допусне? “Който не работи, той не греши.” Какво всъщност е направила тя за българските потребители докато беше еврокомисар?

 28. Ако г-жа Кунева наистина се кандидатира за президентския пост, то тя е на път да повтори неповторимото – уникалната номенклатурна несъкрушимост на г-н Гиню Ганев.

  Дори тя да се яви от името на всички БКП-та, и да бъде подкрепена от целия дискретно-етнически, странстващ електорат – та ако ще и лично Станишев да застане на нейна страна – тя пак е обречена да спечели. Защото няма имунитет срещу вируса на илюзиите, нещо повече, народът съзнателно избягва ваксината срещу него.

  Предимствата на еврокомисарката са смазващи. Както и досега, тя трябва само да прави добро впечатление, докато Борисов трябва да впечатлява с доброто, което прави. Кажете ми, кой у нас е успял да напредне като прави добро? И кой е заинтересуван да признае направеното?

  Може би има логика Бойко да се отърка о Кунева, ей така, за де прихване от чара ѝ, но се страхувам, че той изчерпа ресурса на медийната харизматичност. “Ние ги хващаме, те ги пускат” вече не върши работа. Съмнително е някой да “сгащи” кризата, още по не е за вярване тя да ни пусне.

  Сложен казус. Не знам кому да пожелая успех. Въпрос само на вкус е, дали фарсът “Бойко на власт” е политически по-продуктивен от гротеската “ГЕРБ в опозиция”.

 29. Кунева-пръмови живеят добре. Плугчиеви живеят добре. Желеви живеят също добре. Бокови живеят още по-добре.

  А вие как живеете из блоковете, браковете и блоговете?

  Охолно? Болно? Алкохолно?

 30. Заслугата на г-н Даниел Стоянов е само другата предполагаема и вероятна “загрявка на ринг”,
  когато и където го посочи Съдбата…
  Като изключителна талантлива личност,Иво Инджев,на само не завързва по-близки,но и по-малко доверчиви връзки за сближаване и отблъскване…
  Обсъжданите дами са от различни щколи и “тесто”:висше ляво “дворянство” и “провансалски” благородници и благороднички…
  Интересното,което притеснява на и сближава автори с необуздана чувственост,идеен кипеж от еднакви касти по рождение,но с достатъчно всеобемно образование и страсти…!!!!
  Тъй като в школите се преплитат и “тройно препечени” умения….в пеща на вековете!!! просто
  предстоящите събития,ще се погрижат за уравняване на звезди,инстинктивно, а и умело насочвани към първи роли на политическата сцена…
  Защо ли баба Клементина е водила малките внуци Борис и Кирил,да се поклонят пред останките на 140 “велики земни” още от времето на капуцините….
  И защо ли постоянно напомням,че за всеки Първи консул има и Слава и Ватерло…
  Относно държавността,България е вечната!!!
  Шопенберг,умението да оставяш незабелязан,също е трудно постижимо!!!!
  Иво следвай си тихо и почтено пътя отреден от Всевишния!

 31. грешиш Инджев, надявам се без да искаш

  Вчера ДПС не подаде ръка на Борисов , с “предложението” на Бисеров, турската партия да бъдела “мост” в отношенията на България с Турция.

  Това беше опит да си запазят тази си роля, след като Борисов от Турция ги делегитимира (доколкото е легитимна) в това.

  Май, само ДПС вземат Борисов на сериозно. А всички вестникари вкупом се нахвърлиха да го критикуват как се държал на публичната сцена като премиер.

  Все едно аз да започна да се подигравам със стила на всички (ВСИЧКИ) български джорналисти, като ги сравнявам със колегите им от BBC да речем.

  Баш нашите вестникари са си по-близо до Бай-Ганьо.

 32. Единствено по въпроса за целувките:
  Ще си я целуне ББ Кунева, ще си я разцелува дори. И няма да изпадне в никакво противоречие защото никой няма да знае като за какво точно я лиготи.
  Дали като неин батьо или мачо, дали като Юда или като Петър (за да се открече три пъти след това от нея преди още да са пропяли първи петли)? Може дори това да й се случи в опит да й запуши устата срещу бъдещи критики.
  Пък и самата Кунева не е застрахована от подобни импровизации. Ако разбере, че юнакът е ранен, може сама да поиска да изиграе ролята на самодива. Кой знае? А и кой да ти каже в тези нефелни правителствени времена?

 33. Не трябва да забравяме, обаче, подлата игра с котвата Антония Първанова.

 34. Към Шапошников:
  Ако “носите” нещо истински прозорливо от “ГЩ на руската армия!” или “новини” от Букурещ и Браила,ще “простя” на Мазарини,че нарушава съня ми,но ако е за тъжната участ на Бласко Ибаньес,
  само поредното испанско Ръководство в ЕС,би било достатъчно,да ме “омилостиви”,тъй като -Т О Й- бе майстор на перото,както Гоя на четката…
  Много пъти,примерите с обезкървяваваната в междуособици Испания,по примера на Европа,ще са от значение,дотокова,
  доколкото,да ни върнат към самите нас,за да се опознаем сами…
  Българското “тяло”,цялостно е с европейски влечения и стремеж,
  -слава богу- на два материка…дори и когато Н.Геров алармира Аксаков,за “криворазбрана цивилизация” в азиатския департамент на и м п е р с к о т о МВнР..
  С предизвикателствата видни и оставени в наследство,-когато му дойде времето!!!до 2028 -2030 г.г. -ала премиер Борисов-или президент Първанов-биха-сакън!!.. се генерирали само уродливи явления или превърнати отново в общестено бедствие-пак сакън!!!-….а тепърва ще има мегдан за по-далновидна “прочит”
  и ефективен анализ на испанския исторпически опит т правилната България,след като е знайно,че Запада след Ренесанса
  …взе че потегли още по на запад!!!
  Изводът е ясен,от картината на Гоя,да не се млатят със сопи,
  докато затънат до колене!!!
  Иди ги разправяй след това,че бай ти Ганя,не се е мержелеел на наши “европейци,ама не до там!”

 35. Г-н Инджев, един въпрос извън темата. Днес сутринта случайно чух по БНТ, че се гласува за класация на най-големите български атентати и в тази връзка като един от последните големи атентати на миналия век е номинирано убийството на А.Луканов. Простете невежеството ми, което чистосърдечно си признавам, а и затова се обръщам към Вас с въпрос. Но все си мисля, че атентат е, или събитие, при което освен набелязаната цел (ако има такава)жертва стават и други невинни хора, или изобщо няма набелязана жертва, а се атакуват живота и здвравето на нищо неподозиращи невинни хора за някаква кауза, изповядвана от атентаторите. И в двата случая по мое разбиране, убийството на г-н Луканов, независимо, че беше премиер, е поръчково убийство, а не атентат. Ако е атентат, то и убийството на Дж.Кенеди би следвало да се квалифицира по същия начин. Поправете ме, ако греша и избщо очаквам разяснение по темата. Благодаря Ви предварително.

 36. Към позициите на г-н Д. Стоянов и г-н Инджев
  Със сигурност да бъдеш роден под щастлива звезда, в средата на елита в което и да е общество, с добри умствени заложби и престижно образование-е мечта за всеки нормален.
  Г-жа Кунева е такава рожба. Живяла и учила се от големите в политиката и личния живот. Научила безпогрешно правилата за осъществяване на лична кариера. Една от многото. И нищо грозно и осъдително до тук.
  С „лява” политическа закваска, заменила БСП с НДСВ, както стотици други, държащи на сериозния си имидж, дистанциращи се от минало, с което се гордеят само политическите маниаци. В подходящо време попаднала много преди други напористи българи в европейските структури. Натрупала допълнително знания и опит във висшето общество на Европа. Ценена и поддържана не само от Барозу – в нейно лице потомствените европейци показват на нас самите, чрез нейната личност – ето такива трябва да бъдете вие българите-умни, работливи, дипломатични, изразяващи се със солиден унифициран речник. Но говорещи в стила на социалистичуеския реализъм, действащи по законите на безполезното действие.
  Ценя прозорливостта на г-н Инджев, който вижда доста по- далеч от нас, който разполага с информация и факти, които грижливо излага за всички откровено и граждански ангажирано. Съгласен съм, че ББ трябва да внимава с нея, защото зад нея има освен личен потенциал и нещо много по силно – не смея да го споделя.
  Но мога да споделя емоцията на Д. Стоянов, че присъствието й в ЕС на високо ниво беше много ценено от експертите му и парадоксално незабележимо за БГ.
  ЗАЩИТА на потребителя?! Може би на европейския, но не на българския, а нали и нас признаха най-после за такива. През годините наблюдавах стотици факти, в изгода на производителя, в ущърб на потребителя – храни, стоки, културни и образователни продукти. Предполагам, че в брюкселските кафенета е обсъждала с високопоставени европейци жалката ситуация в родината ни и вероятно е въздъхвала съпричастно с тях-ех, тези българи. Не съм запомнил нейна българска позиция, защото е българка, не само администратор в ЕС.
  Това е, което ме гневи г-н Инджев. И гневи много хора от средната класа. „Сърдитата средна класа”, ако требва да перифразираме литературно течение в 60-те на миналия век. Просто г-жа Кунева е продукт на политическото двуличие, което за България, от споменатата позиция на въпросната личност е национален нихилизъм на ниво, което мощно подтиска нормалното ни развитие.

 37. Добра и силна статия, г-н Инджев!
  Борисов не е политик, не притежава необходимите качества и дипломатичност, но по-лошото е, че според мен не става и за “управляващ” на изпълнителната власт – ръководител с ясни решения и воля. Лута се и оставя това впечатление в средния умерен електорат, който няма силни политически пристрастия. Той наистина би могъл да бъде една представителна фигура без реални управленски функции ,но с много медиино внимание. И се съмнявям, че след 2 години ще има много желаещи да гласуват за него.

 38. Ако правилно съм разбрал г-н Инджев, той вижда в лицето на г-жа Меглена Кунева един от индикаторите за развитието на г-н Борисов като държавник. Това е напълно в духа на една от предходните му статии за нуждата от реална критичност към дейността на един нов държавник, какъвто е Премиерът, и в този смисъл съм съгласен с него. От друга страна, обаче, не мога да не се съглася с г-н Даниел Стоянов, че една приятна като жена и безлична като политическа фигура г-жа Меглена Кунева опасно се преекспонира. Спомням си процедурите около нашето приемане в ЕС, което стана въпреки това, което в действителност сме, и заслугата беше на хора преди да изгрее “звездата” на тази дама. В ЕС просто оцениха известни наши, “предцарски”, усилия, лишения и жертване на електорат в името на Европейската кауза. Г-жа Кунева беше само един пионер във формалното административно уреждане на вече наличното съгласие в ЕС да сме членове. Не че и е било лесно, но за такъв тип работа да я готвим едва ли не за Президент е поредната демонстрация на грубо отклонение от реалните нужди на България за намиране на обективно адекватни лидери. И тази ми реакция далеч не е защото от иначе приятната външност и фини маниери на г-жа Кунева се долавя аромата на райком на Комсомола. Просто за нея самата е по-подходящ един тих, високостоящ и никого не ангажиращ офис някъде в Европа, и ако г-н Борисов все пак я целуне за това, целувката би била със значително повече еротичен, отколкото политически оттенък.

 39. Ако премем, че Кунева се смята за успешен комисар в ресора за защита на потребителите, защо в България ВСЕ ОЩЕ има ТОЛКОВА МНОГО МОНОПОЛИСТИ, които да се подиграват с гласопродавателите?
  Или иначе казано, може ли г-жа Йес да каже НО на БГ олигархията?

 40. Отрадно е да отчеташ,как Тодор Тодоров и -особено-Георги Георгиев,впечатлявящо
  и едновременно “подсказващо” -всеки в своята писта-се доближават до все “по-опасно” до преекспонирано явление…
  Само,дозираната яснота,вкуса,
  тънката насмешливост и “пожарникарски” гений с обикновен здрав смисъл и развита до недостижима висота вършат работа….up to day на “плебеса”,по-точно (е и “м и л л л е т а”),т.е. език с който си служи блшинството,но само малцина умеят,да се изразяват с аромати от Райкома…
  Вероятно и Царят ще да е забелзязал,че за разлика от Бойко,при нея има “наводнение” от общи данни по международните въпроси-както и при други знатни и обсъждани дами /2010/-отколкото усет и практически възможности за тяхното разрешаване- в т.ч. и такива, от полза за България Е,/”наваксва се в ход!”,но б е з у с е т к ъ м п о д р о б н о с т и т е и най-сполучливо замислени общи решения,ще си останат като добри намерения!!
  Точно това -както знаете!
  -най-много разлюти герберите:
  отделен е въпросът,че за почти две петилетки подобно умение,не е било “проспано” от президента,
  както го е забелязъл и Иво Инджев!
  Но нали и предцарските вълнения не са само от вчера и всички се учим усърдно!
  Впрочем,късмет на всички от “еротичната”чакаляня в Райкома!
  Както казваше Иванчо,нашите момичета няма да ги даваме на империалситите,а ако са “буржоазки”- по-удобно и за класова ненавист и за отмъщение!!!-но с отвращение,като при водката….

 41. Ако премем, че Кунева се смята за успешен комисар в ресора за защита на потребителите, защо в България ВСЕ ОЩЕ има ТОЛКОВА МНОГО МОНОПОЛИСТИ, които да се подиграват с гласопродавателите?
  Или иначе казано, може ли г-жа Йес да каже НО на БГ олигархията?

  Posted by пенчо питанката | февруари 3, 2010, 14:53

  …………………………

  Браво Пенчо!
  Кратко и ясно! Всичко друго е чешане на езици…

 42. Аз съм от средния умерен електорат, който няма силни политически пристрастия и ви казвам, че сте баяти.
  Играят си с вас. Лашкат ви. Пускат ви по грешни писти и ви джафкате ли, джафкате…

 43. Драги г-н Инджев,

  Това,което излагате приличат по-скоро на “Елементарни мисли” на “елементарен човек”, потвърждаващ извода ми, че “всеки мисли в рамките на своята поквара”.

  Вие нищо позитивно ли не можете да видите? А да помечтаете да се превърне всичко това в нещо полезно за България??

  Ако у Вас е “умряла всяка надежда”, с кого ще конструираме новото си светло бъдеще??

  Ние знаем кой е ББ по-добре от Вас, но сме гледали филма “Генерал де ла Ровере”, а и помним думите на Марк Тулий Цицерон: “Природата е дарила хората с толкова силно чувство за доблест, че този стремеж (за защита на общото благо)е преодолявал всичката прелест на наслаждението от покоя”.

 44. Уважаеми, г-н Николов,
  Иска ми се някой от нас да получи кратко съобщение от Б.Б. във Вашия стил:)
  Някой беше казал, че простите решения на сложни въпроси обикновено са грешни. Допускате ли, че някой е сбъркал с Бойко Борисов? Разбира се, не вменявам колективна вина. Аз лично не се доверявам много на “даровете” на природата – откакто Тя, без да ни пита, ни изрита от дърветата, но ни остави носталгията по тях:)…

 45. не просто борисов има свойството да си създава могъщи врагове, но и умее да прави враговете си по-силни 😉

 46. Ама как дъ съм съглесен с тезите на автора. Ето една по-стара позиция за тази дама:
  Резервната колона на БКП оглави евролистата на НДСВ

  Току-що самият бивш Кадет Рилски и асеновградската хетера Грънчарова-Паси обявиха най-представителната част на царското Му движение, което повежда листата към щурм на европейските избори. За посветените еврокаручката на движението ще се кара от поредната резервна колона на бившата Комунситическа партия, каквото всъщност от създаването си е НДСВ .
  Водач и първи царски европеец е Меглуна Кунева-Пръмова, която изкара почти три години като високо платен еврокомисар в Брюксел и стана популярна там като „ madame Oui, mousieur” или „Мадам Да, Господине”, което много импонираше на родните и` началници, но правеше страната ни за смях, като непреживели робството на пълно съгласие с всичко. Така тя си служеше за заплата от 20 000 евро месечно повече на Брюксел, отколкото на София.Но за тази фамозна фигура ще разкажа накрая една поучителна история. И симптоматична за стълбичката на прехода.
  На второ място е болезнено амбициозната докторка от Добрич Антония Първанова, позната в парламента като мадам Антония-Фарма, заради лобирането и` за фармацефтични компании. Поставена е на престижото място вероятно, за да привлече гласовете на почитателите на поп-фолк-чалга-културата, защото нейни братовчедки са близначките Ивайла и Божидара Бакалови, а те могат да впрегнат за кампанията добрия си приятел Азис, който ще развърти задник на царски концерти за радост на мургавите избиратели.
  След Първанова е бившият комсомолски активист и активен оратор Станимир Илчев, който пък стана популярен, че настани на държавни разноски сина си в посолството ни в Испания, докато отрочето го разследваха за трафик на проститутки в страната на Сервантес. С името на Илчев ще се разчита да се активира лобито на журналистическата гилдия, защото съпругата му Светла Петрова е титуляр на популярното предаване „Сеизмограф”.
  На следващите 4, 5 и 6-ти места са никому неизвестни дами, включително на досегашната европейска депутатка Биляна Раева и шуменската царкиня Даниела Русева, но „гвоздеят” са 7 и 8-мо място, внасящи артистично-певчески арт привкус. На седмо място е бардът Георги Денков, изявяващ се по телевизия СКАТ и като доктор, но популярен с дъщеря си – „певицата” ЛиЛана. Тази персона се подвизава преди години като най-младата корица на българския „Плейбой”, после като гадже на бившия футболст Мартин Станков и накрая в един от сезоните на ВИП Брадър. А „гвоздейчето” в листата е бившата вокалистка на Слави Трифонов и настояща дизайнерка Десислава Добрева. Чаровната и гласовита варненка ще се пъне да спечели за царската кауза в Брюксел бенда на Слави и привържениците на популярната музика, преди наричана естрада.
  Но да се върнем към тази, която ще тегли царската еврокаручка към Брюксел и да ви разкажа прелюбопитната история на Меглена Кунева-Пръмова. Тя е омъжена за сина на Иван Пръмов, който в зората на Живковата епоха (късна Антон-Югова) бе министър на земеделието (1957-1962) и довърши ограбването на селскостопанските земи, инвентара и домашните животни от техните изконни собственици и за отлично извършеното е секретар на Централния комитет на БКП (1963-1978), председател на Централния кооперативен съюз (1978-1986) и посланик във Варшава (1986-1988). От 1958 до 1990 год. е непрекъснато народен представител. Другата му снаха е кръстената на Илич Ленин генерална директорка на БНТ Уляна Пръмова. Младата Кунева-Пръмова е специализирала международни отношения и международно екологично право в Института по правата на човека в град Турку, Финландия, в частния университет на йезуитите „Джорджтаун” във Вашингтон и в „Оксфорд център” – Лондон. И всичко се случива по времето, когато редовите българи бяха заключени в граници,оградени с бодлива тел?! Като знаете това, сами си отговорете на кой Бог се кланя Кунева?
  В качеството си на съпруга на своя номенклатурен мъж дълги години другарката Меглена е работила в правния отдел на Министерския съвет. Известно време се е подвизавала като журналистка в единственото тогава радио. След промените се е занимавала с юридически консултации. Участваше в комисията за изработване на правилник на Народното събрание. Ала пак покрай своя „другар”, както се изразяват болшевиките, тя е замесена в една от най-скандалните афери, т. нар. габонска сделка. По едно време някои вестници под сурдинка обясниха, че става дума за заплатена с народни пари и съществуваща единствено на хартия „концесия за дърводобив” в африканската държава. Дори когато го помолиха да коментира далаверата, един министър от Габон се възмути, защото в родината му просто „подобни гори не съществували”! А по тази „концесия” – в случая евфемизъм на откровена кражба – десетки милиони долари потънаха в джобовете на облажилите се от нея. Платихме ги всички ние. Освен на еврокомисарката Кунева – крипто Пръмова, в грабежа бяха замесени имената и на Емил Велчев – баща на пак бившия финансов министър Милен; на зетя, на съветския агент, и трикратен превратаджия Кимон Георгиев, Гиньо Ганев; на шефа на скандалната Частна земеделска и инвестиционна банка Кирил Дунев; шефа на Балканбанк Иван Миронов на йорданския аферист Тахер и други „видни дейци на интернационалното комунистическо и работническо движение”, разбирайте на алчно червената мафия.
  Накратко – разшумя се много по тази „габонска концесия” в началото на 90-те, защото според нея държавната банка Балканбанк с шеф Иван Миронов финансира … добив на дървесина за България в африканската държава Габон. „Финансирането” е само на хартия и няма никакви, ама никакви тропически дървета дошли в страната, т.е. типично куха финансова пирамида, но с участието на висши държавни чиновници. Правят се серия от напълно симулативни сделки още от края на 80-те години и изведнъж около 1992 год. документите по „габонската дървесина” изчезват мистериозно. През 1994 год. правителството изпраща до Габон специална държавна комисия, която трябва да установи фактите около огромното изтичане на държавни пари към незнайни международни и родни аферисти. Комисията бе в симптоматичния състав: Андрей Делчев – шеф на правния отдел на МС, Меглена Кунева-Пръмова, която тогава се труди като съветник на МС по … „проблемите на гората” и вечния Гиньо Ганев като председател на ОФ/тогава ОС/. Тримата пратеници на Любен Беров се срещат с президента на Габон Елхар Чомак Бонгу, където започват да говорят тепърва за … концесия на тропическа дарвесина. Всичко се замазва, фиктивните сделки се покриват и държавата олеква с поредните милиони долари. Резултат от „дейността” на важната междудържавна комисия няма. Пито и платено в Габон – забравете.
  За благодарност Кунева-Пръмова се окопава в администрацията на Министерски съвет за дълги години, за да достигне при Иван Костов до началнически пост, пак на някакъв „международен отдел” , а по времето на Неговото Му величество от резерва в листата се възвисява до министър, а потом до „първа европейка” за 2008 год.
  Та с такива the comrades /другари/ Националното Движение за Стабилност и Възход на Кадета Рилски – Сакскобургготски ще щурмува високо-платените места в Брюксел и обогати ЕС с нови клонинги на „старата и добра” БКП и Лукановите схеми за транснационален бизнес. Решението е в ръцете на избирателите, както винаги.

 47. Към Комитата:

  Уважаеми Комита, с едно изречение обобщавате това, което се опитвам да обясня вече в поредица от публикации.
  Не мога да спра да се дивя, доколко някои читатели не искат да схванат тази същина- че “казусът Кунева” е само илюстрация…И “налитат на бой” да чепкат темата Кунева, която въобще не е тема на разговора, макар наистина лично тя да има потенциала при добро стечение на обстоятествата ( за нея) да го накара да съжалява доста за неговата недалновидност.

 48. Към г-н Инджев,

  Бях решил, че няма да пиша повече по тази тема, особено след апела Ви да прекратим този ялов диспут. И почти устисках, но уви :). Не се засягам от определението “побойник”, но се засягам, когато ми кажат, че не съм разбрал. А аз много добре съм разбрал, уверявам всеки в това. Не съм “влюбен” в Борисов, но ми се струва, че Вие залитате по Кунева (предполагам неосъзнато). Много добре разбрах, че Кунева се превръща в някаква заплаха, но се замислих над това, че Кунева мълчи. Вие волно или неволно я превърнахте в тема на разговор и й придадохте във статиите си образът на неоправдания герой, който обра симпатиите на Барозо и сие. Нейната липса на позиция по какъвто и да е въпрос касаещ България от почти година насам трябва да й завещае забвение от страна на сънародниците й, а не признание за еквивалентност с министър-предтседателя. Струва ми се, че ние постоянното говорене за нея я прави по-силна, не Борисов.

 49. Към Даниел Стоянов:

  Кунева “обра симпатиите на Барозу” и на ВСИЧКИ негови колеги, до степен, че я обявиха за европеец на годината през 2008 г., без моя намеса…Независимо дали това Ви харесва, или ще ми вменявате “залитане” към нея.

  Вие наистина, ама наистина , ама страшно много наистина не желаете да разберете това.

  И не не интересува дали тя мълчи, има позиция ( или няма), или каквото и да било- не отговарям за Кунева- нито осъзнато, още по-малко пък “неосъзнато”( това за “неосъзнатото”, извинете, но прави аргументацията Ви вече съвсем смешна).

  Отговарям обаче за твърдението си, че е адски неадекватно Борисов да се целува с Бокова, до подкрепя Плугчиева и да номинира Желева, но да не може да намери общ език с Кунева – каквито и родовообщинни аргументи за нейната вина в биографичен план да приведете. Най -малкото защото самият Борисов би могъл да бъде атакуван по този признак ( собствената му биография на бодигард на Живков и т.н. и т.н.)

  Написал съм своите аргументи в този смисъл и съм ги подписал с името си още миналия август. Оказах се прав за Желева ( направете си справка в блога ми колко пъти предупреждавах, че ще се провали на европейския изпит, щом Ви е толкова важно) и стоя зад тезата си, че Борисов направи с Кунева не по-малка грешка- вероятно дори още по-голяма. Не съм “гадач”, но тя има потенциал да го срине на евентуално състезание на президентските избори.

  Опитайте се да схванете, че назначаването на Кунева от Барозу на висок пос в неговата администрация е на практика вот на недоверие към Борисвата кадрова политика, ако можете…

 50. Ясно и точно: ” Опитайте се да схванете, че назначаването на Кунева от Барозу на висок пост в неговата администрация е на практика вот на недоверие към Борисвата кадрова политика, ако можете…”
  Дано Борисов схване по- скоро, че над него надвисват все по-сиви облаци и сигнали за това идват от всякъде.Дано инстинкта му на пожарникар се задейства и бързо да загаси пламъците, който нахлуват от различни страни и с различна скорост.Ако не го направи много бързо ще се окаже в невъзможната ситуация да излезе от пожара, който сам създава и продължава да му осигурява гориво, кислород и много вятър разбира се ! Бог да пази България!

 51. Ami kakto vsichki znaem jurnalistite se zanimavat i sas jurnalisticheski razsledvania,ne samo da pishat komentari.Kato ste tolkova dobar jurnalist G-n Indjev zashto ne napravite edno razsledvane:Zashto Barozo dava tozo post na Kuneva?Poviarvaite mi ako nauchite i napishete istinata shte stane mnogo interesno.Ne vijdate li lichni otnoshenia vav vsichko tova?Ne mislia che Kuneva e nazamenima.Ima mnogo talantlivi mladi hora zashto tochno na neia se spira Barozo.Ami vie ste umen chovek,daite i razumen otgovor.Priaten den!

 52. Към ivanova:

  Никога не съм казвал, че “съм толкова добър журналист”.
  А и не ме интерсува особено защо Борозо харесва Кунева , както я харесват впрочем и останалите, които я определиха за “европеец на годината”. Това би трябвало да интересува Борисов, ако иска да е адекватен на европейските си претенции, заложени в абревиатурата на собствената му партия.
  След като Борисов може да преглътне декларирания си антикомунизъм и да се целува с Бокова, да подкрепя Плугчиева и да приласкава Парамов, би трябвало да може поне малко да понесе и Кунева. Но не може, защото вижда в нейно лице конкуренция.
  Ето това не искате да разберете всички вие, които не нападате по темата “Кунева”, сякаш аз съм я измислил, а не съществува реално в политическото пространство.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.