На забогателите другари – честит четвърти февруари!

През 2007 г., десет години след от 4 февруари 1997 г.-датата когато БСП най-после призна очевидния си провал и се отказа от съставяне на нов кабинет, Георги Първанов призова този епизод по връщането на управленския мандат от самия него да залегне в учебниците по история. Съгласен съм, стига историята да истинската, а не онази, която той ни внушава. И не заради 4-ти февруари, а заради твърде важната предистория.

Сега, на фаталната 13 годишнина от събитието, няма никакво съмнение, че на света има един голям печеливш от този акт, който тогава вбеси доста съпартийци на новия партиен шеф Първанов, явно непосветени във важността на операцията. Този печеливш другар в дългосрочна перспектива се оказа самият Първанов.

За бившия шеф на кадри на партията и на МВР Николай Добрев, натоварен тогава да състави втори червен кабинет след срива на Жан Виденов, можем да замълчим като за покойник. Имаме си обаче жив и здрав основен играч, извлякъл голямата печалба от 4 февруари, който не случайно иска да канонизира тази дата така, че чак поколенията да я изучават като историческа. Него, поне на теория, можем да питаме.

През годините спомените могат да избледнеят за всичко друго, свързано с онези събития, но само не и за една “подборност” : свръхинфлацията. Тя придоби международна известност с названието “българска” и като такава се превърна в термин, залегнал в някои учебници по икономика –т.е. невиждана, фантастична, направо българска!

Детайл в рамките на тази “подробност” е фактът, че всъщност най-разюзданата инфлация се развихри през последния месец на гражданските протести от 1997 г. Точно това е месецът, през който “героите” на мирното сдаване на властта, се правеха, че искат да сформират ново коалиционно, а след това и чисто свое червено правителство.

Сега , 13 години по-късно, е време да бъде зададен въпросът: случайно ли беше това бавене? И още по-фаталният, точно като за 13 годишнина въпрос, трябва да бъде поставен: кои са най-благодарните сред най-облагодетелстваните големи играчи в схемата по ограбването на българските граждани, която изсмука свирепо, безпощадно спестяванията на милиони българи именно през онези седмици на протакане. Тогава изкуствено се отлагаше единственото възможно решение с връщането на мандата, “намерено” внезапно едва на 4 февруари 1997 г., когато вече бяха счупени всички познати световни рекорди по обезценяване на национална парична единица от времето на Ваймарската република в Германия през 20-те години на миналия век.

Отблагодариха ли се баснословно забогателите от грабежа през онзи месец на своите благодетели? Смея да твърдя, колкото и да изглежда пристрастно, че не онези, които поеха управлението, а “героите”, които направиха възможното да го отложат, са били в позицията да си поискат дивидентите. От стълпотворението на олигарси в свитата на главния велможа на републиката, рекордьора по управленско дълголетие начело на държавата при мирния ни преход, се вижда, че голямо благодарене е паднало!

На забогателите другарки и другари – честит четвърти февруари!

29 мнения за “На забогателите другари – честит четвърти февруари!”

 1. А на нас-скоро, съвсем скоро-нови глоби да плащаме, заради престъпните заменки на гори, извършени от тристранката на президента,обогатили другарките и другарите! И тази част от историята трябва да влезе в учебниците по история Президенте Първанов!

 2. Аз съм ученик в 12 клас, тоест сега изучаваме българска история и тук е мястото да спомена, че в учебниците ни е описано всичко до преизбирането на Първанов за втори мандат като президент. Има го не само провала на Виденов и някои ‘тънкости’ в образуването на кабинета при Тройната коалиция.

  Както виждате не казвам, че го учим, защото за щастие учителите не го преподават. Първо, защото цялата история е наблъскана в една година, в която учим горе/долу един срок. И второ, защото това е твърде прясно и дори ние си спомняме много от събитията. Това учител да ни го преподава ще е просто неговата интерпретация по въпроса. За това си имаме часове по Свят и личност.

 3. Dobyr vecher, gospodin Indjev,

  Nima nishto niama da kazhete za predstavianeto na EDNA BYLGARKA pred Evropa??

  Zhiveia poveche ot 10 godini izvyn Bulgaria i na prysti se broiat migovete ,kogato bylgari mi davat dokazatelstvo za nepobedimata mi gordost,che i az sym bylgarka!! I niamat znachenie partii i politicheski pristrastiia!! Prosto po choveshki se radvam i se gordeia!!
  Zashto v Bulgaria bylgarite ili mylchite, ili hulite??

  S dylboko uvazhenie kym vas, gospodin Indjev, shte ochakvam reakciiata vi na sluchiloto se dnes: Evropa se naredi na opashka da se pokloni pred BULGARIA!! V liceto na EDNA BYLGARKA!!

 4. Браво Иво,ама това е само първото полувреме от голямата игра по организираното крадене на дъражвата и народа. Второто полувреме го знаеш много добре,но упорито мълчиш,също 13 години,което е много подозрително. Това полувреме се проведе от тандема Костов-проф. Вълчев. Да,то беше по-прикрито,по-пасивно,но затова пък по-мръснишко. Кражбата беше покрита страхотно “професионално”. Тия,дето ни казваха,който не скача е червен се оказаха най-червени. Разбира се,отново няма да вземеш отношение,въпрос на принципи и силни мотиви,който може ,ще се досети защо.

 5. След 13 години въпросите са повече от отговорите.
  – Защо Жельо Желев отказа да даде мандат за съставяне на ново правителство при положение,че Виденов на 28 декември беше свален?
  – Протестите пред Народното събрание бяха ли спонтанни или организирани?
  – Каква е истината за икономическата криза?
  Сложни въпроси и при дефицит на истинска информация отговорите сигурно ще са пристрастни, а оттам – взаимноизключващи се…

 6. Еврочленството на България не е вековна мечта на българина.То,дори в извествна степен му беще натрапено.Политическите “земетресения” от падането на Берликсата стена изтласкаха България ,малко по на Запад,без да има в България такова голямо желание. Вече повече от 20 години,след т.нар. промени-10 Ноември 1989 годона-комунистите са в по-голямата част от това време в управлението на държавата-което говори за пълната неадекватност на българския народ-минал през промени към Демокрация-но оставил комунистите начело на държавата . Какъв народ е това да избере Гоце Първанов два пъти подред ? Има ли днес в България писатели,поети,творци които да творят и обрисуват желанието за Свобода ? Интелигенцията ни е развратена,духовната нищета-която е предпоставка за бедностията в България-като не може да си избере българина -водачи

 7. Към Хари:

  Това, че истината ви интерусва, за мен е вече достатъчна индикация, че не всичко е загубено…
  Асболютна истина може и да няма, но е абсолютна истина, че истината трябва да бъде търсена.

 8. Към Gen. Vlasov:

  Уважаеми, но не много, анонимнико…
  Застанал съм тук с физиономията и името си пред твоя самоназначил се таен взвод за екзекуции и се забавляваш с “правото” си от засада да командваш “огън” , или “великодушно” да ме похвалиш.

  Ако имаше смелост, или лице, от което не се срамуваш, за да се изправиш с името си насреща, бих разговарял ( може би – обичам да си избирам събеседниците).

  Аз пък ти казвам в прав текст , че си страхливец. На такива, като теб, не отговарям – точно защото тропат с крак и настояват. Опитай се да го проумееш, но за домашно, защото няма да водя диалог на тази тема.

 9. И едно малко допълнение към съжденията на GEN.VLASOV – когато бяха барикадите в Дупница ,много преди гореописаните събития,по нареждане на И.Костов се пускаха единственно определени тирове от Гърция – тези на Нора Ананиева.И какво имаше в тях всички знаехме.Питайте в Дупница хората,доста помръзнахме тогава,ама не сме забравили !

 10. Има ли днес в България писатели,поети,творци които да творят и обрисуват желанието за Свобода ?

  А има ли публика, която копнее за подобни творби?

 11. Към Гларус: Уважаеми приятелю, ако позволите да Ви нарека така, с немалко учудване забелязвам, че за пръв път коментирате неподготвен. Президент тогава беше Петър Стоянов, но това не е голяма грешка. Голямата Ви грешка е в недоумението Ви във втория Ви въпрос. Всичко започна още преди Коледа на 1996 г. на митинг в района на изгорелия цирк, недалеч от “Позитано 22”, на който беше представена известната декларация на Опозицията за условията, при които тя ще приеме валутният борд. Т.н. лидери още тогава будеха недоумение с колебливостта си и желанието всичко да мине мирно и тихо. Но заплатите вече бяха станали 4 – 6 долара (може би нагласено от някого, но реален факт) и хората практически с ярост и насила ги накараха да се “размърдат”. След Нова Година, към 10. Януари, положението стана неудържимо, хората спонтанно обградиха Парламента, ние с едни колеги бяхме от първите, никой не ни кара… после всичко започна да набъбва като снежна топка. Факт е, че този протест беше използван, но в периода 10.01. до 4.02. в страната имаше подем, барикади далеч не само в София, общонационална стачка. Тогава законно можеше да бъде само правителство на БСП, но пък беше невъзможно да функционира, затова П. Стоянов не даде мандат, наистина щеше да стане лошо. Вън от съмнение, някои умело използваха тогава и после ситуацията, но важна беше голямата вълна на съпротивата, обхванала страната. Народът показа огромна сила и без ексцесии и разрушения, като изключим разни “провокатори” (досущ като при Иранските събития от лятотона 2009) на 10.1.1997, които провокираха запалването на сградата на Парламента, всичко беше много мирно, но и много решително. Напр. и сега помня, на една от барикадите “млад социалист” с колата си счупи крака на една студентка, връхлитайки да всява страх – не му направиха нищо! Така беше и в големите градове на страната, знам какво беше в Дупница и в Русе. Въпросите не са никак сложни и неясни, това беше събуден народ! Дори комунисти с по-съвременни разбирания подкрепяха протестите. Аз не разбирам как от всичко това се помни само почти безсмисленото “Кой не скача е червен” – бяха студове тогава и хората просто се подгряваха, как може дотолкова тъпата пропаганда да изкриви нещата. Цяла Европа тогава се чудеше на народната сила, демонстрирана много сдържано, но упорито. СДС се провали след това, защото така и не разбраха как най-ефективно да използват устрема на народа, пропиляха го много бързо и се отдадоха на типична българщина. Поуката беше, че не е достатъчно да спечелиш с много изборите, а да използваш народната енергия с висок к.п.д. в интерес на всички, иначе става това, което ако си спомняте, самият Вие го казахте в един постинг след победата на Герб на последните избори “Аз ли съм най-големия глупак…”. Политическият фактор е важен, но той, сам по себе си, не може да подобри живота, може само да създаде предпоставки. Има нужда от решения на ставащи все по-сложни ред технически въпроси, работата на властта е да разбира техническите решения и да обединява хора и капитали за мотивираното им осъществяване. Иначе има да си караме само на Бойковци…

 12. А защо никой не говори за грешките на Костов, въпреки че му симпатизирам към настоящия момент … ще ми интересно да прочета мнението на някого с изграден авторитет.

 13. Поздрав за г-н Инджев за умните и правдиви думи, написани за 4-ти фувруари; ето и аз написах нещичко (за тия, които се интересуват давам и пряк линк): Да отбележим 4 февруарий 1997 г.: понеже народ без памет няма история, т.е. не може да овладее времето, сиреч бъдещето си

 14. Към Калоян Борисов:

  Не смея да се надявам, че имате предвид мен под “никой”, защото така ще си припиша, че съм ” някой с авторитет”.

  Честно казано, хващам се на бас, че няма друг, като Иван Костов, чиито грешки, реални или мними, да са били подлагани на толкова обилен показ от безбройни критикуващи. Архивите са живи. Именно поради тази навалица не виждам какво мога да измисля по темата, че да се харесам на желаещите, като се присъединя …Какво да добавя още – просто ми е бедно въображението да обогатя томовете от обвинения, изписани по темата.

  Не знам дали забелязвате разликата: за хипотезата ( да я наречем така), че Първанов има пръст ( да го наречем така) в изкуственото протакане на хиперинлацията от началото на 1997 г. , стои моето самотно мение ( не си приписвам авторство, сигурно и други са се досетили). А зад твърденията за огромните злодеяния на Иван Костов стоят стотици, хиляди знайни и многотиражни автори, чието творчество не се подлага на съмнение ( или гонения) – напротив, то процъфтява като самостоятелен жанр дори и във времето, когато същите автори се надпреварват да твърдят какво нищожество е Костов и колко е незначителен, смален, спихнат, умрял като политик, което не им пречи да се хранят от тази “мърша”.

  И искате да се присъединя към тях, за да имам право да кажа за Първанов това, което никой не смее да промълви в българските медии?

 15. Уважаеми г-н Г. Георгиев,
  Аз задавам само въпроси. Не са риторични. За себе си нямам убедителен отговор за тях. Желю Желев беше действащ президент до 21 януари 1997 година. Защо бавеше топката? Страната се намираше в ситуация, която може би е най-критичната в най-новата и история и изчакаването новият президент да се оправя за мен е необяснимо.
  За мен целта беше понататъшно преразпределение на икономиката. Всичко друго – инфлация, протести, са следствие и пътища за постигане на целта. Необяснимо е след такава национална катастрофа да не бъде потърсена наказателна отговорност от никого. Нещо, което намирисва на договореност. Не знам. Опитвам се да намеря отговорите, а намирам противоречиви интерпретации.

 16. През януари 1997 беше анонсирана емисия ДЦК от БНБ с падеж не помня но година или две с лихвен купон ОЛП+2%.Емисията се заявяваше през януари а плащането до 15 февруари там някъде. Тогава търсих от нея но никоя банка не я продаваше. Ако видите кой е купил много неща ще се изяснят. За ена година печалбата е 700%.

 17. Червените мафиотски бригади на 65-годишна Криминална Кумунистическа република в България продължават да грабят и убиват Българските Граждани и Държава и няма кой да ги спре, до като Българските Граждани не се сетят че имат законно право да си възстановят Българската Търновската Конституция чиито закони ще ни възстановят Българското достоинство, свободата и справедливоста в България.Всеки Български Гражданин който не желае да си върне откраднатата ни Търновска Конституция и Държава е доброволен или недоброволен служител или ятак на Червените мафиотски бригади в България-ЕС.

 18. Уважаеми Г-н Инджев,ама искрено уважаеми,без ирония и без обида,абсолютно сте прав,страхливец съм и то голям,въпреки че сме разговаряли едно време лично и не сте ме наричал така. А Вие няма ли да сте страхливец ако Ви бият седем милиционера,да Ви счупят три ребра,ключицата,да държат в упор,на разстояние 60см. !!!!!! зареден автомат Калашников,да Ви пукнат главата на три места,да Ви съблекат полугол,през месец февруари(навън),да напълните гащите в буквалния смисъл на думата и по двата параграфа,да лежите в болница три седмици,да не можете да се храните,да не смеете да Ви види дъщеря Ви(мисля,че знаете по-добре от всички нас,какво е дете и деца,имате похвално голям брой…),да не можете да се оплачете никъде,защото ще Ви нарекат гад,фашист,предател.И след всички тези неща,да застанете на публично място…,аз съм обикновен човек,неизвестен, нямам никого зада гърба си и пр. Но това,че някой е страхливец,съвсем не намалява стойността на въпросите му. Вие никога ли не сте се страхували,браво бе,всички се страхуват,а само Иво Инджев не се страхува,бравос,брависимо. Точно страх е Вашето нежелание да споменете дори,не да критикувате двамата крадци Костов-Вълчев и техните господари комунисти. Какво е това,ами страх е разбира се,пар-екселанс.И може би имате по-голямо основание да се страхувате от самия мен,но аз никога няма да Ви се надсмивам,че сте страхливец.Но поне го кажете,ей господа,тук,някакъв си генерал и още няколко четящи ,ми задават няколко въпроса,вече една година,но аз не им отговарям,ами страх ме е,не искам да да им отговаря и туй-то. Може да се сърдят,каквото искат нека си мислят,но мен ме е старх да говоря за неща,които могат да нарушат здравния ми статус. А отношението ми към Вас е абсолютно открито,подкрепям винаги Вашите коментари,когато съвпадат с моите убеждения и фактите,но изразявам несъгласие с някои материали,които не съвпадат с моите разбирания. Ако тази позиция я смятате за некоректна,ок,нищо не разбирам,плюс това,категорично си признах,че съм страхливец,т.е.,за сетен път изразявам подкрепа на Ваша оценка. Поне малко съм толерантен,нали. А че в България, Вие сте единствен,който пише така,особено напоследък,това е вън от всякакво съмнение,подкрепям с две ръце Вашата кауза,дори и с друг епитет да ме обозначите,дори с някой от руския,блатной…

 19. Към Gen. Vlasov:

  Когато ме нападате от засада и ми вменявате собствените си предположения, не ми оставяте голям избор, освен да се отбранявам, или просто да не искам да водя разговор под чужда ( анонимна) диктовка.
  Колкото повече ме заклеймявате, че не желая да издекламирам нещо, за да Ви се харесам, толкова по-малко ще успеете да ме накарате да правя това, за което толкова упорито настоявате.
  Не правя нищо , за да се харесам на когото и да било. Мнението ми може да не съвпада с Вашето, но това не означава, че ще го съгласувам само , за да не се гневите.

  Вие не ми задавате въпроси – Вие настоявате да мисля като Вас и то декларативно. Иначе – следва заклеймяване.
  Никому не натрапвам гледната си точка. Опитайте и Вие. Ще Ви олекне ако приемете, че може и да има нюанси в мисленето на хората, което не ги прави непременно врагове. В противен случай рискувате да се превърнете точно в нещо, което с основание заявявате, че мразите – в човек, който поставя ултиматуми на несъгласните с неговите тези.

  Както и друг път съм споменавал, в моята работилница не работя ” с кожа на клиента”. Кожата си е моя, нося си последиците, но не позволявам на никого да ми я прекроява по своя мярка и от мое име.

  Същевременно – уважение всекиму, но не на всяка цена ( това с безкрайното търпение го могат само Буда, Лао Дзъ ( като предшественик на Конфуции, който леко му сменя концепцията по отношение на търпеливостта) и разбира – Исус.
  Без да съм мюсюлманин, по-скоро се доближавам до философията на Мохаммад, който буквално съветва да не се подлага и другата буза. Не се харесвам такъв, но съм такъв.
  В другия живот ще опитам да бъда по-смирен…

 20. Вбесяват ме всякакви твърдения на уж интелигентни хора /”цяла Дупница знаеше, че по нареждане на Иван Костов…”/, тези хотели по морето и в Девин са на Костов… и т.н. 10 години този най-мразен от комунистите човек не е на власт и продължава да предизвиква необяснима злост, при това без никакви доказателства. Нямаше ли досега при целия властови ресурс да бъде доказано нещо. Да не говорим за царистите – крадци /напр. Милен Велчев/, за който просто никой не се интересува. Плиткоумна пасмина, която не заслужава достойни политици. Или другото повтаряно до тръсване твърдение, че протестите през 1996-1997 били организирани. Целият научен институт /с много малки изключения/, в който работех, тръгваше без никакви подкани.

 21. Браво г–н Инджев! Каква политическа наглост! Да има улица на името на Добрев!А след време ,може би, и на сина му трябва да кръщаваме улици.

 22. Историкът Първанов е продължение на соц. историците,които с трепет и блясък в очите променяха историята по идеологически подбуди.Тука няма нищо за чудене,просто добре си е научил урока да използва късата памет на хората за своя си проект.Защо награди Дърева,ами и тя е в хора ,който припява едно и също за някаква гражданска война покрай 4 февруари.Значи от една страна народа,а от другата партията БСП и по средата гражданската война и доблестния Първанов – спасителят.Ето така се създават червени легенди и се изкривява историята.

 23. Г-н Инджев,благодарност за чудесната статия.Трябва да се добаве още,че при правителството на Виденов/БКП-БСП/ фалираха и 16 банки при което бяха окрадени парите на българите. Не е вярно,че комунистите не могат да управляват-напротив,те чудесно управляват и сега кражбите си безнаказано.Премери-заменките на гори и земеделски земи.И тяхното верно другарче Борисчо Велчев ни казва,че нищичко не може да се направи.Опитни са.Патките сме ние.

 24. Добър ден г-н Инджев,
  битият си е бит – обрания – обран.
  Моля всички за извинение.
  Според мен ние, останалите в България, сме виновни.
  Можещите да мислят показаха ли на хора от народа колко е 2х2 ?
  Осъзнаваме ли липсата на опит на масите за справяне в нещо като пазарна обстановка.
  Всяко действие на пичилившите може да бъде обяснено с цифри, например :
  1. При изнасяне/кражбата с куфари и чували от всеки българин са откраднати от 5 000 до 15 000 долара.
  2. При кражбата на Орсовките “партизански” бригади на всеки българин е откраднато от 1000 до 10 000 долара.
  3. Охраната на населението чрез мутри е “ограбила” от всеки българин между 10 000 и 50 000 долара.
  4. Обезценката на лева открадана
  / загубил е израз за анонимници /
  от всеки българин от 3000 – 30 000 долара .
  5. Ограбването на пенсионните фондове ограби от всеки български пенсионер между 100 и 300 лева/ месечно.
  6. Чрез така наречената банкова криза откраднаха от всеки българин между 2000 и 20 000 долара и поне 10 години от живота на близките му.
  и т.н.
  Какъв е проблемът ?
  Вече 30 години работя с клиенти.
  Удивително е колко малко българи познават парите. За масовият клиент 10 000 и 100 000 лева е едно и също. Ако ги нямат и не са ги имали не могат да си ги представят.
  Малко са българите, които могат да сметнат колко пари са откраднати ЛИЧНО от тях или от семействата им през тези 20 години.
  Не могат и да си представят какво е могло да направят с откраднатите от тях пари.
  Това използваха ония за да крадат с милиони.
  Нито една медия не показва през годините откраднатото от всеки.
  Тези стряскащи за нас цифри са нереални за Народа. Народът не може да сметне колко са откраднали от него.
  Народът е без всякаква финансова култура. Затова гласува за подобните си. Вижте как изглеждат левите политици – като от рисунки на Чудомир.
  Това е гениална стратегия !
  Ние, знаещите, не неправихме нищо за да обучим 1, 2 – 10 човека каква сила имат техните пари.

  В България не се публикува годишният БВП на човек от Народа.
  Защо никой не публикува този важен показател.
  Веднага ще стане ясно, че електората на пичилившите не прибавя и лев в касата на Родината .
  Защо Народът не участва в Приватизацията ?
  Защото знае електората какво е състоянието на предприятието в което е “работел” !
  Тези хора/електорат крадат от Хазната всяка година. С кражби от Хазната / БВП на всеки от нас – създаващите / се поддържат цели райони от Родината.
  За тях не е важно да учат, а да гласуват правилно.
  Електоратът инстинктивно усеща , че не от тях крадат хората за които гласуват. Знаят, че не се давали, не дават и няма да дават нищо на Хазната. И взимат каквото могат от нас, ЧРЕЗ политическата система.
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/02/04/852964_uzakoniavane_na_profesiiata_bezraboten/?p=0#addcomment

  Поздрави за Хари

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.