Генно мумифицирани хрантутници

Към битката срещу генно модифицираните организми ( ГМО) се отнасям с искрена симпатия. Но и със страхопочитание: толкова много специалисти по генетика има!

А освен това се отнасям и с не много типична за мен апатия. Не само заради страхопочитанието към науката, която ме респектира до степен да стоя безмълвен без отговор на въпроси, на които самата тя не ги намира по достатъчно категоричен и единодушен начин, за да мога да присламча ненаучното си мнение към него.

Относителната ми апатия се дължи и на друго: някак си съм обръгнал да ме модифицират, макар и не точно генно. Май не бих имал нищо против да ми модифицират някои не много приятни дадености. Направих успешен опит сам да се модифицирам, побеждавайки лакомията в себе си и това ми се отрази страхотно положително на здравето – комплексно. Вече знам, че не е невъзможно и може да бъде много полезно.

Откакто се помня обаче ме тровят с какво ли не. Модифицират ме, демек. В детството хрупахме ДДТ- отровата, с която убиваха някакви вредители на полето, както и на по-малки порции – нас , гражданите. После дойдоха на мода нитратите. Докато научим за тяхното съществуване в храната, проникващи чрез зеленчуците, всеки от нас трябва да е хапнал достатъчно поне като за няколко бомби ( нитроглицеринът не съдържа ли нитрат?).

Възрастният ми баща, почти 90 годишен, обича и днес да поднася по пазарите продавачите с уж малоумния въпрос “ в марулките има ли нитрати”? Когато му се троснат в отговор, че няма “разбира се”, той си доставя удоволствие да ги изненада с констатацията: “ а, тогава не ги искам, аз съм си свикнал с нитрати”, оставяйки със зяпнала уста ошашавените търговци.

Истинското генно модифициране, на което НРБ беше подложена по братска съветска линия с чернобилските облаци, може и да съм избягнал ( което ми даде смелост да имам цели 5 наследници на гените ми). По онова време се оказах в Ливан, където се модифициран от други неща, от “барута”, както е прието да се казва за военната атмосфера.

И сега, след толкова модифициране, съм претръпнал. Почти като в онзи неприличен виц за вързания в гората човек, от чиято безпомощна голота един след се възползвали минувачи и на поредния въпрос “какво става” отвърнал с отчаяние: “абе…давай и не питай”!

Шегата на страна, обаче има генно мумифицирани хрантутници в администрацията, които са се окопали в основите на държавата и от тях спасение няма. Онзи ден научих поредната история как канцеларски вредители от едно ведомство си раздавали премии за по 20 000 лева. И това е по документи, ще рече законно! Не искам да си мисля какво се случва “по оня” начин, след като нямат страх да си заделят такива суми по документи., благодарение на които все пак научаваме за някоя от проявите на тяхната лакомия.

А какво ли си разпределят началниците им?

Тези хора нямат страх от Бойко, та от Бога ли?!

Само не знам дали с някоя демонстрация ще им накривим шапката – колкото на мумията на Червения площад, вероятно!

15 мнения за “Генно мумифицирани хрантутници”

 1. Доктор Тренчев,четох Ви и…вече изминаха повече от 20 години,след първата ни среща с “партийния”
  актив от по-отговорни другари,
  когато съпругите им Ви зяпаха плахо от прозорците,като някакъв демон…а Вие освен с “танковете”на П.Младенов н впечатлихте и с “френския си” при испанския крал,явно “генно немудифициран хрантутник,като нашия цар”, но все пак показвахте всуе,що са то държавнически умения и опит от задължителна и нецветова приемственост във външната политика..,преди всичко без злоба и омраза….
  Блога на Иво Инджев е преселен и с вредители,но мнозина, и Той са безсилни да им се н а к р и в и капата…
  И мен, и никого,не интересува защо в прехода,се “притекоха нежелани бури”,както казва Шатобриан,но ако -въпреки хули и лицемерие,си спомняте за “прокълнатата” испанска земя,само знайте,че призовах премиер и президент,по ленински!!,да се поучат,ако трябва от диктатора Франко,но да се възцари омиротворяване на България,
  ,защото няма исторически шанс за нащ си империализъм” в евразийския басеин….
  Иначе съм съгласен че и Луната е македонска земя!!!,но как че си я поделим,као ни сму вредни и за себе си!!!
  Иво е прав,че мнозина нямат страх от Бойко,та от Бога ли?
  Просто помагайте и на двамата от елита,да проумеят работещо и ефективнно,че възвисяването е в снижаването и приземяването,както казваще едно време и Тато,докато бяхте в затвора!!!

 2. “Тези хора нямат страх от Бойко, та от Бога ли?!” 🙂

  Това звучи добре! Много даже! 🙂 Ще си позволя да се възползвам от находката на г-н Инджев в някой от текстовете си (коректно цитирайки го, разбира се)…

 3. По адрес на чиновничеството (администрацията) Кафка е казал:”Оковите на изтерзаното човечество са направени от канцеларска хартия.”
  А по темата за ГМО (и лакомията на чиновниците в други страни)можете да прочетете този материал. http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/02/03/852438_vsichki_na_chereshata_gore_na_magdanoza/

 4. В нитроглицерина няма нитрати и какво от това? От него умираш веднага,а от нитратите бавно ,ама пък имаш възможност да се радваш по-дълго на Бойко!Това пък е ползата от тях.Добре си ни е с нитрати ,бат Бойко,ще свикнем и с ГМО.Не могат ни уплаши!
  Но за всеки случай подпишете петицията против ГМО! Все пак имате деца,може и да помогне/петицията де/.

 5. Чудесно! Браво! … Браво!
  И мен ме страх от ГМБ (генно модифицирани българи).

 6. Г-н Инджев, нагледна илюстрация как за интелигентния журналист е достатъчно да има чувство към познанието, не са нужни много детайли. Само че прочетох публикацията Ви на работното си място и ме принудихте да се разсмея на висок глас, особено с подхода на баща Ви. И понеже съм в чужбина, се наложи да Ви правя несъгласувана реклама – просто преведох написаното и смехът съответно се пренесе в дълбочина.
  Само че за генно мутираните хрантутници в администрацията е тъжно – те, освен всичко друго, паразитират върху войнстващата безхаберност на поредните избраници в правителството и си оправят играта много добре, имам много личен опит от контакти с тях. Системата е безумно проста – поредният набеден за министър или заместник – министър крие неподготвеността си зад мнението на т.н. експерти, хора с опит в “хрантутенето” с годините, които пък, с мощта на поредната административна VIP “звезда” въртят държавата на малкия си пръст, оправяйки си живота, без да са чували напр., че нитратите са соли на азотната киселина, най-популярни от които са селитрите, с които тровим клетата ни почва.

 7. Никой не си е и помислял, че връзките, които се искат за започване на държавна служба са заради 3-4-5-600 (зависи къде) лева бруто….

 8. Ангеле,от час и нещо,разбирам,че и други наред с държавния глава ни четат,което ми изпълва с надежда,че с улица на името и на Н.Добрев,ще мога и аз да поупряжнявам “бразилския” си акцент,макар в мой си стила да му завиждам,че не му трепва ръката с четка,върху моминска гръд,но както съм казвал в блока ни:”Дай Боже, всекиму!!!
  Г.Диимитров е бил къде къде по-ясен и директен при разпита в Лайпциг от съдита Бунге:”като съм комунист г-н съдия,не значи,че съм импотентен!!!…”
  Друг е въпросът,че им се случи да чистят зеленясяло и обрасло с вековен мухъл, корито и с природно сбъркани лицемери..
  Ако новото му увлечение е пак държавническо-въпреки грешните МИ нечисти и еротични помисли-шъ му помагам,ако се офлянкват Цар и Генерал…и мъ зъмне!!!
  Като ми дойде нещо на ума от Чудомир и кака Марийка …пак ще те подкрепя!

 9. Малко химия, че и биология, май не е излишна. За да няма постове като на Сета.

  Нитратите са со­ли­те на азот­на­та ки­се­ли­на. Нитроглицеринът, освен за бомби, го използват и за лекарства с които се лекуват и много болести на сърцето, кръвоносните съдове, при възпаления на трахеята, бронхите и т.н.
  Нитратите са не­об­хо­ди­ми са за всич­ки рас­те­ния заради азота. Поради което в рас­те­ни­я­та ви­на­ги е има­ло нит­ра­ти в мал­ки ко­ли­чес­т­ва.
  За раз­ли­ка от рас­те­ни­я­та, чо­веш­ки­ят ор­га­ни­зъм не изис­к­ва азот за син­тез на бел­тъ­чи­ни­те – той го по­лу­ча­ва са­мо от го­то­ви­те ами­но­ки­се­ли­ни с хра­на­та – рас­ти­тел­на и жи­во­тин­с­ка.
  Ко­га­то са в мал­ки до­зи нит­ра­тите, съ­дър­жа­щи се в рас­те­ни­я­та, които консумираме са дори по­лез­ни за здра­ве­то.
  За съжаление в по-големи дози, при някои хора се образуват нитрИти и нитрозамини. Процесът на преобразуване на нитратите в канцерогеннта група на нитрити и нитрозамини, може да се блокира с витамин С (напр. лимонов сок на салатката).

 10. “Тези хора нямат страх от Бойко, та от Бога ли?!”
  Горното е красиво казано Г-н Инджев, поздрави за тази мисъл! Обаче:
  “Онзи ден научих поредната история как канцеларски вредители от едно ведомство си раздавали премии за по 20 000 лева.”
  Не мислите ли, че е добре да кажете все пак кое е това ведомство?
  Поздрави!

 11. Към GB

  Изпълнителният димектор на Фонд земеделие Калина Илиева каза на пресконференция в София на 4 февруари :

  “Проверката е установила, че междувременно на служители от ДФ “Земеделие” са раздавани нереално големи премии без да има правно основание за това.

  Само през декември 2008 година например е допуснато изплащане на над 2 млн. лв. допълнителни възнаграждения във фонда без заповед на изпълнителния директор.

  Бившето ръководство на фонда е изхарчило и 300 000 лв. за Стратегия за развитие на човешките ресурси, при положение че в ДФЗ има отдел по човешки ресурси. Сключвани са договори за хотелиерско настаняване за провеждане на семинари и обучения само на базата на докладни без процедура по ЗОП”.

 12. primer za GMH /vid GMO v Bulgaria/ ; patuva volen siderov za Germania, v samolet na lufthanza , vidimo pian keshtial i obijdal ekipaja…….., v posledsvie se razbralo ,che iskal da izlezne na dvora …,no iavno ne sa go pusnali…

 13. То ГМО-то стана символ на вещиците май. Абе няма ли най-накрая някой да се сети, че като се стръшка от бацили пие антибиотици от ГМО гъби, или когато посръбва биричка тя също ферментира чрез ГМО дрожди. Що не се откажете от тези неща.
  Както е почнало някой скоро ще иска да се забрани и въртенето на Земята. Ами какво чакаме, да вървим към дупките в скалите – така ще сме в пълна хармония с природата.

 14. Преди по-малко от година, струва ми се, излезе на български книгата “Второто дърво на живота-за клонингите, химерите и търсенето на безсмъртие”.Автор Илейн Дюар – канадска журналистка – препоръчвам ви я,на достъпен е език е обяснила сложните и умишлено крити борби и постижения в областта на генното инженерство.Лично мен ме депресира книгата, но депресиран или не поне ще сте информиран че нитратите наистина са си за търсене в сравнение с това, което ни предлагат.

 15. До M.E.
  Вярно-малко химия ,че и биохимия не е излишна!Но това ,което сте писали,не е “малко”!
  Нашият преподавател по ХО/химия на отровните вещества-в ХТИ/ ни казваше-без торове ще умрем от глад,а с торове -пак , но по-бавно!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.