Кристалина Георгиева- успех по принуда

Кристалина Георгиева не само заслужи аплодисментите на евродепутатите като български кандидат за еврокомисар, но …нещо “по-лошо”: беше сигурно, че ще ги впечатли.

Защо “по-лошо” ли? Много ясно, защото цялата й биография и дори мимолетните й медийни изяви бяха достатъчни за тази лесна прогноза – право противоположно на кандидатурата на Желева, която сега изглежда още по-абсурдна и злополучно подбрана от Борисов, за което той, като класически “баща на успеха”, но не и на провала, няма намерение да ни дава отчет .

Отличното представяне на Кристалина Георгиева доказа, че има такива българи, както всички ние знаехме. Само Борисов се инатеше да го признае, преди да му се наложи да го направи под невероятен международен натиск. Георгиева доказа също, че няма такова нещо като някаква антибългарска предубеденост в ЕС, а има българска премиерска неадекватност, защитаваща Желева до последно в разрез с очевидната истина за нейната непригодност. Но хайде да оставим този път Желева и неспасяемия конфуз с нейното лансиране. Предлагам друга тема, свързана с успеха и баща му, който не иска да има нищо общо със “сирачето” Желева.

Измъчените от гафовете на Борисов негови симпатизанти настояват някакъв си блогър да не му придиря на грешките. Подминавам въпроса защо изобщо някой трябва се вълнува от мнението на толкова незначителен автор , че и да се опитва да го превъзпитава в правата борисова вяра, вместо просто да го игнорира, както правят т.н.”влиятелни” български медии.

На желаещите да наблюдават “ светлата страна луната”, не им стига да се наслаждават на милото единодушие на българските медии в хваленото на властта. Не им е достатъчно да си включат телевизора, или да надзърнат във вестника ( почти който и да е), където да се зарадват на лъжата, че Бойко бил накарал гърците да клекнат – клечат, уви, българските шофьори и до ден днешен, дълго след неадекватното перчене на Борисов пред гръцките селяни. Трябвало да се посочват постиженията , не можело само да се критикува ( този рефрен го припява всяка власт).

Позитивни постижения обаче има винаги. Върху такива акценти е построена защитата на незащитимия комунизъм , който ни бил дал образование, улици, болници, язовири и заводи ( сякаш в Белгия през това време са лапали мухите и не са постигнали неща, за които още дълго можем само да мечтаем).

Хитлер даде хляб, народни автомобили ( “ Фолксваген”) и автостради на нацията си. Живков построи отсечката на магистрала “Хемус” до Правец и до ден днешен го благославям – често пътувам в тази посока. Сталин спечели войната със самоубийствените усилия на съсипаната от неговата милитаризация империя и я въоръжи за капак с атомни бомби за чудо и приказ, гордост за последното руско бездомно пиянде и до днес. Чаушеску завеща на Букурещ най-голямата сграда в Европа – довършиха я и си я ползват. Чингис хан може да е избил хиляди, но също е станал баща на хиляди, поставил е световен рекорд по оплождане на жени от един самец. А Фидел Кастро успя да превърне Куба в единствен по рода си музей на колела на американските ретро автомобили от 50-те и 60 –те години, макар много от тях да са кърпени с шперплат.

Във всяка колективна трагедия винаги може да се намери зрънце лично щастие – Солженицин описва този феномен по ужасяващо натуралистичен начин в сцената със сношаването на непознати мъж и жена през дупка в оградата, разделяща мъжкия от женския концлагер ( в същата онази, огромната държава на Сталин). Щастието наистина дебне отвсякъде. Както и ”позитивното”.

Но правителствата, президентите, кралете, царете, правителствата, босовете и всякакви фюрери, които се домогват до безкритична власт, дават на народите си в крайна сметка едно единствено нещо: Чингис хан, Кастро, Живков, Хитлер , Чаушеску,Сталин…

Нима искате да поощрите и Борисов да се нареди сред тях?

31 мнения за “Кристалина Георгиева- успех по принуда”

 1. Г-н Инджев, чета с интерес голяма част от Вашите материали и харесвам добрите Ви попадения извън всеобщата какафония на nontopic-и (простете за чуждицата). Разбирам Вашата аргуменатационна линия, но ще си позволя да напомня за още едно име от световна история, а именно – Левски. Нека не забравяваме, че именно чрез превишаване на гласуваните му правомощия, той успява да е толкова ефективен в делото си и до голяма степен доверието в неговата личност конкретно правят разрастването на освободително движение до съществени мащаби.

  Изразявам съгласие с Вашата теза по-горе така или иначе, но като Ваш почитател съм взискателен, и се радвам, когато се разглеждат въпросите от всичките гледни точки и да се прецизират аргументите.

  Поздрави от Манхайм, Германия

 2. По принцип интелигентният и духовен човек няма енергията да пробива с лакти и да се бори за власт. Той е твърде фин, за да подлага душата си на това изтезание. Затова отпред и отгоре в нашата мила родина са наглите и неспособните, безцеремонните и алчните. Умните или остават в сянка, теглени от носталгия по изгубилата пътя си родина, или просто поемат пътя към света, за да се реализират по почтен начин – нещо, почти невъзможно в България. В повечето случаи посредствеността успява да се наложи и само в единични случаи като Желева резилът им става публичен. Но тук, у нас, няма кой да ги спре. Не знам защо е така. Не знам защо имаме толкова умни единици, а сме толкова тъп народ. Мъчно ми е много и в последно време се усещам, че вече не вярвам в щастливия изход за България. Просто ние сме народ, който не заслужава свобода и не може да бъде свободен. Защото не сме народ, а мърша – казал го е отдавна друг и това прозрение с тъга преоткривам и днес…

 3. “А Фидел Кастро успя да превърне Куба в единствен по рода си музей на колела на американските ретро автомобили от 50-те и 60 –те години, макар много от тях да са кърпени с шперплат.”

  Ха-ха-ха.
  Точно!

 4. “Нима искате да поощрите и Борисов да се нареди сред тях?”
  Мисля, че такава опасност няма Иво. Борисов може да се нареди редом до Слави Трифонов, Кондьо, Тато и Симо – ментата , но до такива престъпни гиганти няма как да си раздаде картите и да ги изиграе. Трябва доста пипе за такива ми ти работи, а ако питаш мен времената за такива “геройства” са отминали безвъзмездно. Дано Борисов да не ни докаже точно обратното и да всее ужас и паника в политическите прогнози и норми на съвременният свят!

 5. Отново ще кажа,че наред с останалите исторически фигури без Чингис и Адолф,лично съм слушал бил полезен за обшуване между т.н. “диктатори”,но не съм и сляп медиен защитник в един от най-четените и уважавани блотове на днешното виртуално демократимчно пространство.
  Нещо повече,точно с Вас, имахме отколе несъвпадения от значение за държавността и те определяха и определят-до време!-отношението ми към Първия консул,тъй като тя е и над него и всички нас!!!
  За което Ви благодаря постоянно и не спирам,да го изтъквам от свое име,докато мога …
  Не искам Бойко Боршсов,да се поощри или нареди “сред т я х,
  доколкото подсказах и на Вс и на г-н Ников,че поуките от Рим и поуките от известните ни революции,вероятно ще ни потрябват по пътя в собственото пречиставне на гербери….и вожда им!
  Но това е процес и еволюция,
  маркирани още преди да проговори и Жан Виденов,да не споменавам “великите вождове и учители на българския народ!”,които забавиха “престъпно” собственото му еволюционно съзряване….
  Тъй като сега покрусата от Хаити е огромна,се спомням първите анализи за явлението “полковник “Кааманьо” в съседката и на острова-Доминиканската република-и дръпвайки още по-назад историческия шалтер!,
  няма как да не се стигне,до извода,защо Джордж Буш -баща,
  слава богу умело е бил насърчил в стил баронеса Аштън???
  -като И.Ганди,Неру,Тито и Сукарно,Ф.Кастро и т.н.,вдигането на капака от врящия казан в третия свят видян/2010 г. от Кристалина Георгиева,но не и от Р.Желева,въпреки,че точно в блога Ви преди време се каза – дори на немски!-какво й трябва!!!
  Но не искам да поощрявам г-н Б.Борисов,макар и исторически да сме били “съвпаднали” в своеобразна трудова заетост според собствени висоти на тогавашните камбанарий…а и ще има възможността,да прецени от кого и от каквно има нужда,за да не е изглежда като самонадеян самотник на бойното поле…
  Останалото вече зависи от него,както и това -казано наскоро на Румяна,чрез Барозо,но цитирайки Гьоте:бъди наковалня или чук!

 6. Борисов бе вече поощрен от българския избирател.

  И тъй като той разбира живота като спортен двубой, може да се обобщи, че засега търпи сериозни удари. Кадровите удари под и над пояса, фиаското с гръцката стачка и други по-слаби удари.
  Той също нанася удари – продължава да вади кирливите ризи на управляващите досега. Затова и грасуваха хората. Да видят възмездие. Същото чакахме и след Костовата приватизация, Виденовата зима, ама … нищо. Все пак не си избрахме диктатор, който да сочи виновните и да ги тика в затвора и да ги води на стадиона, нали? Та в тази връзка ЗАЩО НЕ КРИТИКУВАТЕ ПОИМЕННО ПРОКУРОРИТЕ И СЪДИИТЕ ЗА ОЧЕВИДНОТО ИМ БЕЗДЕЙСТВИЕ И БЕЗХАБЕРИЕ И МОТАНЕ, ГОСПОДА? Все пак сме демократична държава и всеки трябва да си свърши своята част от работата.

  Прав е Христо Бойчев, като смени девиза си на “Ша ни оправят”. Само външният натиск и солени глоби ще ни вкарат в пътя. Така както няма безобразия по пътищата на Германия. Принципа е древен – кучето скача според тоягата.

  Иначе, последният да угаси лампата.

 7. Към Кирил Радев:

  Благодаря Ви за коректния тон, но не мога да се съглася да сравня Левския с Борисов. Не само и не толкова заради разликата в мащаба на понятието “Левски” и Борисов на личностна основа , колкото заради абсолютната несравнимост на ситуацията от времето на несъществуващата де факто и де юре България от втората половина на 19 дек и днешна, европейска, все пак, България.

  Което е било възможно, нужно и правилно за конспиратора – революционер Левския, няма как да важи за един съвременен министър-председател от 21 век. Това се отнася изобщо до изкуственото пренасяне на патоса на патриотизма от преди два века в наше време – спасителен и възраждащ е бил тогава той за тогавашните българи, но е твърде неадекватен за днешна обединяваща се Европа, която се бори със собственото си минало ( и доста успешно го прави в някои от по-развитите части на континента, бивши кървави бойни полета межд нациите – много,много по-кървави от българските земи).

  Впрочем, ако Борисов искаше да изпълнява заветите на Левски, трябваше да обърне особено внимание на освобождаването от наследството от колониалното ни съветско минало ( най-ярко представяно днес от опитите да бъде задълбочена вече достатъчно дълбоката ни енергийна зависимост от бившата метрополия СССР), предсказано от Левския в завета му ” Който ни освободи, той ще ни зароби”.

  Вместо това се наблюдава регрес от предизборните обещания на Борисов по тази ключова тема за оцеляване на българската независимост.

  Изобщо, ако Борисов иска да се сравнява с Левски, “превишаването на правомощията” е последното нещо, което би трябвало да копира.
  Поздрави от София

 8. До Кирил Радев. Безумно е да сравнявате Бойко Борисов и Левски. Сещате ли за тефтерчето на Левски, в което си е записвал похарчването на всеки народен грош? И сещате ли се за винетките, които Бойко даде на банката на жена си и милионите левове печалба, за които никой не смее да му каже нищо? Разликата е огромна, г-н Радев. Тя е като черното и бялото. А Левски не успя да довърши делото си, защото за да има велик водач, зад него трябва да стои велика нация. Каквато ние не сме. Цената на нашия народ е 30 сребърника.

 9. Към Румен Лазаров:

  Абстолютно сте прав за външния натиск, но това не говори добре за липсата на вътрешен такъв, какъвто ни беше обещан предизборно.
  Защо трябваше да се стигне до ултиматума от Брюксел в 20 дневен срок България да обясни задоволително далаверата с т.н. “заменки”, за която българските медии, с цялата си мекушаваст, пишат ог години.
  Нима за правителството далаверата със заменките е тайна, щом Ви е аз знаем за нея от десетки публикации?

 10. На Иво Инджев се дължи екстаза и далновидността на собствената му, и на мои и негови съфорумци далновидност, точно когато проговарят господата Първанов,
  Виденов,а мълчат други,било защото са покойници или “отписани от всички” в т.ч. и без езиковите възможности на Кристалина,но ще се чуе и техният глас…
  Много е прав премиерът,че животът,не свършва с един невзет изпит,но и мегдана за поправителни
  сесии бе изчерпан от БКП….с нескончаеми пленуми за сияйно бъдеще….което Тато разбра,едва когато му се изпречи насреща и самата епоха чрез Горбачов!!!
  Важното е да не се увеличава броя поредните от елита, останали по пътя,към висоти от поуки на предизвикателства за прехода..
  Тъй като тя е дълга…а българският “Establishment”,
  противно на колегите им от някогашната България-едва устоява на всякакво родно цветово партийно късогледство,а и обикновено не е в състояние,да въведе мерки и теглилки за времеви аршини,познати за края на 19 и началото на 20 в. около “възрожденския идеал” и този за “трите морета”…остава ???
  В памет и на Кольо Добрев-да припомним отново в блога,че не случайно,ще го оценят някога и бъдещите поколения….
  В това отношение,г-н Първанов е длъжен просто,да задълбочи още,дори и с най-новото си “увлечение”…и знае защо!
  Народа на България му даде и време и власт,в т.ч. и за да изчисти много имена,както умее!!!
  Ако и когато му потрябвам,знае къде да ме намери!
  Каква ще е историческата полза за България,дори крехкия герберски съюз,да се разбъзика “волно”, “костово” и “седесево”…ако Естаблищмента продължи да си играе не патриотично какво правим тогава?
  Че той дори при бащата на Симеон II и през Септевмийското въстание е бил много по-прозорлив!!!,за да не включвам шалтера за “Добро поле”, “Владайски бунт” или непокътната “царско-отечествено-фронтовска ” Първа българска Армия” пришита към фронта на маршал Толбухин….
  Ние ли сме най-шантавите на Балканите,господа офиери?

 11. Към Кирил Радев

  Категорично не съм съгласен ссъс сравняването и поставянето в една група на Левски и Сталин, Хитлер, Фидел Кастро, Чингиз Хан и т.н.по признак на пълномошията независимо от историческото време и място, зашото разликата е именно там. Въпросът не е в това колко и какви са пълномощията, а как за какво се използват. И най-малкото пълномошие може да се употреби по начин, който да сложи дадената личност в групата на сатрапите диктатори или в групата на националните герои!
  Мисля, че е рано все оше да се поставя Борисов категорично в едната или другата група, макар че тревогата на всички ни е повече от основателна и затова всяка безпощадна критика е всъщност едно много добронамерено дело, което при успех рано или късно ще бъде оценено. Мисля съшо, че Румен Лазаров е прав. Трябва да се критикуват и конкретните “лемури” наравно с тези по върховете на управлението, защото иименно тази посредствена пасмина стои в осниовата на бедите и нейната анонимност е точно така желаното от тях комфортно блато, в което да се крият и доволствено хихикат “зад завесите”. Това също би помогнало на такива, като Борисов, защото имам чувството, че зад показната им самоувереност и сила се крие една безпомощност и безсилие!

 12. За първи път си позволявам за пиша коментар, защото не съм силен в думите, но статията Ви изкючително много ме впечатли.
  Темата е прекрасна – уроците по история, които много хора не са научили. Тези уроци са основните причини демокрацията да се нуждае от силно гражданско общество.
  Всяка здрава система се нужда от хармония, баланс, нужда се от плюс и минус, нужда се от критика, нужда се от чувството за самосъхранение.
  Благодаря Ви за тази статия!

 13. Сега ака Левски беше премиер ХРИСТИНА щеше да го критикува , че е дал нещо си на брат си, а Инджев да го критикува че ходи още обут с цървули и навуща. Не си е взел значи поука от Къкрина и не може като премиер да ходи както си е ходел в Карлово.

 14. ЦИТАТ: “Впрочем, ако Борисов искаше да изпълнява заветите на Левски, трябваше да обърне особено внимание на освобождаването от наследството от колониалното ни съветско минало (най-ярко представяно днес от опитите да бъде задълбочена вече достатъчно дълбоката ни енергийна зависимост от бившата метрополия СССР), предсказано от Левския в завета му “Който ни освободи, той ще ни зароби“.
  Стоя като ПИОНЕРЧЕ пред клавиатурата и преосмислям многократно репликата “Не пей ми се, не смей ми се”. АМАН ОТ КОМПЛЕКСИ! Стоейки се чудя, защо КОМПЛЕКСАРЩИНАТА НЕ НИ НАПУСКА вече над 130 години. ЗАЩО? Може би защото не успяхме сами да извоюваме свободата си, а трябваше да се намеси Царска Русия? Или защото сме единствената страна, която не успя да се освободи от ОТОМАНИТЕ без пряка чужда помощ, може би поради предателства или поради безхаберието на голяма част от раята? Или пък, може би защото Левски е прав с думите “Който ни освободи, той ще ни зароби“? Да! Другари и Другарки “Прав е той, прав е в своето прозрение, предаден от свои не лежа и не пъшка, а увисна смело на онуй грозно бесило, там близо край град София”. „Но кълни майко проклинай, таз наша пуста КОМПЛЕКСАРЩИНА”, която е плод на точно тези думи “Който ни освободи, той ще ни зароби“, поради факта, че СВОБОДА НЕ СЕ ПОДАРЯВА. ТЯ СЕ ИЗВОЮВА, Другарки и Другари. С КРЪВ И СЪС СТРАДАНИЕ. Да Априлското въстание положи основите. Онези кървави основи, които маркираха собствената ни ИМПОТЕНТНОСТ да направим нещо САМИ. Без Януарий Макгахан и Виктор Юго. Без Великите сили.
  Вече над 130 години повтаряме като мантра НЕ ЗАВЕТА Кубратов „Съединението прави силата”, а изразчето „Някой, нещо трябва да направи…..”, забравяйки продължението „… и този някой СЪМ ТОЧНО АЗ”. Ех, Кунчев, Кунчев, приятелю жаркий, колко си бил прав – “Който ни освободи, той ще ни зароби“. Защо не им подсказа на поколенията след теб, че това заробване ще бъде не материално, енергийно зависимо или политическо, а чисто ПСИХОЛОГИЧЕСКО. Защо не им подсказа, на тез неразумний и юроде, че те тъй ще се КОМПЛЕКСИРАТ на темата братски славянски народ, щото ще си назначат ЦАР против волята на подарилата ни свободата Царска Русия; щото ще си докарат ЦАР от Кобургите, за да е от Европата; щото ще залитнат в прегръдките на СССР и ще останат единствената страна пратила войски в Прага и неразбунила се против тогавашните порядки; щото след това ще рушат историята малоумно вривявайки мавзолея и бутайки паметници; щото ще се люшкат в комплеските си от ПРО до АНТИ спрямо най близкия ни като език, обичаи и т.н. славянски народ. Да Кунчев! “Който ни освободи, той ще ни зароби…“, и продължението „…да бъдем вечно КОМПЛЕКСИРАНИ, че не сме се освободили сами, И ВПОСЛЕДСТВИЕ, ДО ДЕН ДНЕШЕН ДА СЕ ОПИТВАМЕ ДА СЕ ОСВОБОДИМ ОТ НАШИТЕ ОСВОБОДИТЕЛИ-ЗАРОБИТЕЛИ”. Защото в други ЕВРОПЕЙСКИ държави не бутат паметниците на СЪВЕТСКАТА АРМИЯ /виж. ВИЕНА/, просто защото ТОВА Е ЧАСТ ОТ ИСТОРИЯТА и от това, което е БИЛО. Ами да, прости са австрийците, НЕ СА КОМПЛЕКСИРАНИ на темата ОСВОБОЖДЕНИЕ, щом в центъра на Виена си имат паметник на Съветската армия. Или просто си нямат Евгений Бакърджиев, да го взриви понеже е комунистически символ с петолъчка и е лош пример за идующите поколения, и понеже не е част от историята, такава, каквато е била.
  Ами да, прости са! Прости са и германците, поради факта, че нямат нищо против да са енергийно зависими от Русия и да си получават газа по тръбата ежедневно. Или просто си нямат Иван Костов и дружина юнаци, които да ревнат, че таз тръба е ЛОША, ЕНЕРГИЙНОЗАВИСИМА, и че тя трябва да се нареже и претопи в някой металургичен комбинат в Прусия.
  Ами да, НЯМАТ СИ ЕВРОПЕЙЦИТЕ! И таквиз видни политици си нямат. То май и КОМПЛЕКСИ си нямат!!!
  Май се поувлякох…
  Иво, приятелю не забравяй, че всеки народ си заслужава управниците – те са представителна извадка. Тя най общо е следната: идеалисти с недъзи/Ф.Димитров/; научни работници без връзка с околния свят/Беров/; идеалисти, бивши комсомолци /Виденов/; пишман тарикати /другаря Костов/; спасители /Гражданина Монарх/; гьонсурати /представете си картинката Доган и Гражданина Монарх, слушат с умиление Интернационала/; и разбира се добри милиционери, които говорят каквото им дойде на ум /ББ/. Ето защо отново те моля да бъдеш БЕЗПРИСТРАСТЕН и да коментираш не само БатБойко /няма нищо общо с БатМан/, а и следните тенденции – 1. Безполезните и ялови напъни на Любимец 13, другаря Иван Костов да си върне дясното, злепоставяйки ББ и играйки играта „Чужд сред свои”. 2. Опитите на политическото недоразумение Яне да се прави на важен. 3. Опитите на ББ и твоят любимец Гоце да се отърсят от КОМПЛЕКСИТЕ и да си спомнят ЗАВЕТА Кубратов „Съединението прави силата”, а не изразчето”…Другарко, Другарко, той е комунист-агент-разузнавач-доносник-бивш комсомолец, значи е лош и понеже ние сме ХРИСТИЯНИ и ХРИСТИЯН-ДЕМОКРАТИ, не можем да му простим по ХРИСТИЯНСКИ и да го обичаме братски” – израз от фолклора на светло-тъмната-турскосиня коалиция.
  Айде със здраве!
  Жду ответ!!!

 15. Здавейте,мисля,че е много просто – нали всички ние гласуваме и после с равнодушието си участваме във всички решения,без дори за момент да мислим за последствията.Да сме имали национални стачки? Все сме си на завет ние,все сме снишени и най-ужасното е,че не ни умръзна.Искам да кажа,че нямаме водачи,лидери,а,само катерещи се по стълбата,водеща ни за никъде.Хайде ,чао и спокойно !

 16. Към Никодим Лазаров:

  Е, ако всички “не много силни в думите”, можеха да формулират такава теза с няколко думи, щяхме да живеем в съсвсем друг свят.
  Но какво да се прави, скромните хора , уви, не са тези, които “дават тон за песен”.

 17. Спокойно,скамейката с кадри на ГЕРБ е достатъчно дълга, от Борисов та чак до Цветанов.Между другото говорителя на Външно г-н Добровест Горанов дали не го държат там заради едното име,за да могат добрите вести да стигат бързо до нас.

 18. Конграчулейшан мистър Borisоf!
  Някъде четох, че генната мутация, с която свързват потеклото на Чингис хан към днешна дата се равнява на 110 000 000 души (може и да греша), това е просто някаква цифра посочена някъде.
  Кристалина безспорно е класи над Желева, но тя е компромис в името на сегашното управление на Европа и доказва поговорката, че „от всяко дърво свирка не става”! Към днешна дата не разбирам, защо племенника и още се мъчи да свири – той просто не може! Колкото до вожда, той се опитва, едновременно свирейки да ходи по въже.
  От едната му страна го крепи Иван от другата Волен, отзад с ножица в ръце седи Ахмед, а долу Сергей вече потрива доволно ръце. Тъй като двамата „крепящи” дърпат въжеиграча в различни посоки, последния обърква мелодията и залита. За съжаление, независимо от безплатните чужди уроци той не разбра, че тази акробатика се тренира от ранна детска възраст, защото късните опити за балансирано ходене са обречени на провал! А в акробатиката знаем, че онези от върха на пирамидата, падайки повличат всички след себе си.
  Нелепо е, дори за масовата публика да се прави опит, един провал да бъде представен като „победа”. Просто опита си остава опит за всички, освен за слепите симпатизанти и моментните мигриращи кариеристи.
  Печеливши от последните събития са единствено гръцките селяни, на които на крака им дойде мениджъра от съседното стопанство, при това в най—неподходящия момент – преди да са запалили скарата. Какво да му кажат освен – „ОК” и да отидат за дърва. Доколкото разбирам, техния мениджър чака да им се свършат провизиите, за да им разбута барбекюто, но предвид нашата намеса в мешаната им скара, ще го направи в последния възможен момент.
  С горните редове искам да благодаря, на всички „мениджъри” и „акробати” за високото издигане преди окончателното приземяване!

 19. Нямах намерение да навлизам в пространна дискусия, но реакциите ме подтикват да направя едно доуточнение. В предишния си постинг основно тематизирах ролята на силната личност по принцип и на ефекта й върху българското общество, изполвайки конкретен пример, както и логиката, че една теза не важи абсолютно, ако има исторически примери в обраната посока. И през ум не ми е минавало да сравнявам личностите на Бойко Борисов и Левски и отделни техни характеристики.

  Разбира се, може и моите мисли да не си били ясно представени, но явно както се получава в България почти всеки спор от принципен се измества в личностен и съм особено учуден да наблюдавам това явление и тук и затова реших да обърна внимание.

 20. ТОДОРе, Вие за Гоцето и Русия ли агитирате? Тук? На свободната територия?
  Защо във Виена не бутали паметника на Съветската армия? Ами да им напомня как този, който ги е освободил, не е успял да ги зароби, драги ми Тодоре. А тукашният просто ни напомня колко прав е бил Левски…
  Ами аз с Вас как да се съединя, като искаме да живеем по абсолютно различен начин?!?

 21. Всъщност ако вникнем още малко в дълбочина, ще забележем, че и Вие и аз говорим за различни директни или индиректни особености на една и съща българска черта.

 22. Към Кирил Радев:

  Няма страшно да говорим различни неща, въпросът е как го правим и дали си струва ( ако не го правим в рамките на дискусията , а целим личното омаскаряване на опонента, не си струва).

  Така че – всичко е наред, поне в нашия случай.

 23. Тодоре, на смесвайте трици с брашното. Австрия е наиста освободена от СССР, при товадва пъти. Веднъж през 1945 от Германия и втори пък през 1955 година от себе си. Червената армия се отегля от там и заплашва, че ако й бутнат паметника пак ще се върне. При това тя, черената армия, влязла там, защото Австрия е тогава част от Германия и е територия във война с тях. А в България същата тази червена армия влезе като завовател.
  Ако не противоречеше на ислямската доктрина, султан Баязид І сигурно е щял да си издигне паметник в Търново след като го превзема през 1393 г. И щеше още да го има този паметник, така ли? Като част от историята.
  Такива паметници може и трябва да се събарят и само една паметна плакета да напоня, че тук завоевателят си е издигнал паметник, но ние сме го махнали, защото оскърбява нашето достоиство. Униженият има моралното право да отстранява символте на своето унижение, както и изнасилената жена има моралното право да абортира.

 24. Към РОСИ.
  Привет Роси! По същество.
  Цитат “Ами аз с Вас как да се съединя, като искаме да живеем по абсолютно различен начин?!?”
  Отговор: Не е лошо да живеем по абсолютно различен начин,поради простия факт, че СВОБОДАТА и СВОБОДНАТА ВОЛЯ не са като салама, който някой така лекомислено реже.
  Не е важно, какви убеждения имаш – леви, десни, горни, долни, сини, бембяни… важното мила Роси е да проумеят КОМПЛЕКСИРАНИТЕ ни картуни, че независимо какви сме, и на кого симпатизираме, то ние сме ПРЕДИ ВСИЧКО БЪЛГАРИ и след това всичко останало. Така че хайде да се СЪЕДИНИМ и след това да водим политика, която да ни позволи да живеем добре. Дреме ми на долуподписания, че Гоце, Коце, Гойко, Бойко или Иванушка е президент щом провежда политика, която ще напълни хазната със звонкови левове. Няма да се срамувам, че съм българин тогава и само тогава, когато хора като Бойко Борисов казват АЗ СГРЕШИХ,когато грешат. Когато такива хора казват, че ще приемат идеи и от ляво и от АДА, стига това да е НА ПОЛЗА РОДУ. На онази БЪЛГАРИЯ, за която умря Васил Иванов Кунчев. Само заради хора като него си струва да надскочим себе си и ако трябва да жертваме своите пристрастия.
  Цитат “Защо във Виена не бутали паметника на Съветската армия? Ами да им напомня как този, който ги е освободил, не е успял да ги зароби, драги ми Тодоре”
  Отговор:Не виждам особен смисъл между бутането на паметници на освободители и заробването от тези освободители. Относно ЗАРОБВАНЕТО ще Ви напомня, че НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ УНИЖЕН БЕЗ НЕГОВОТО СОБСТВЕНО СЪГЛАСИЕ. Т.е. щом не сме се разбунтували и счупили оковите поне веднъж за 45 години, значи така ни е харесвало. Другото е ПРАВДИВА ФАКТОЛОГИЧНА ИСТОРИЯ.Точка.
  Цитат “ТОДОРе, Вие за Гоцето и Русия ли агитирате? Тук? На свободната територия?”
  Отговор: Аз не съм агитатор, не съм провокатор, не съм комунист, не съм и демократ… аз съм просто човек, който ЖЕЛАЕ ДА СЧУПИМ ЗАВИНАГИ, СЛЕД 130 години ОКОВИТЕ НА СОБСТВЕНАТА НИ КОМПЛЕКСАРЩИНА СПРЯМО НАШИТЕ ОСВОБОДИТЕЛИ-ЗАРОБИТЕЛИ. Стига Гоце, Стига Русия, СТИГА КОМПЛЕКСАРЩИНА. Нека когато фактите говорят, то пишман демократите-комсомолци да млъкнат.
  Хайде със здраве!

 25. Тодоре, комлексарщината е психарска история и в най-добрия случай можеш да я минеш за народопсихология но не и за убеждения, още по-малко за идеи.
  Изброените от Иво Инджев диктатори са били обременени с атавистични инстинкти и са се опитвали чрез лидерските си напъни да преведат природните си нагони на обществен език. Но за да ги следва масата като стадо все пак е била необходима и някакъв вид идеология. Иначе трябваше и досега да си обсъждаме вместо политическо поведение само Фройд, Юнг, а ако убежденията ни позволяват, и Иван Хаджийски.
  Каква комплексарщина те пати теб самият? И защо искаш да я натресеш като същностна черта и на другите? Ако ти си се чувствал някога несвободен човек (роб), разбираемо е сега, че изпадаш във фрустрация. Но не приписвай на останалите това което на теб самият ти е най-познато като реакция.
  Да, и аз съм от тези, които искат да се премахне столичният паметник на съветската армия, както бих искал да го разкарат и ако беще този на Мики Маус или друго подобно недоразумение, защото за мен паметниците са приди всичко символи и предпочитам центъра на София да има един духовен такъв – Софийският у-т, отколкото военен (да оставим настрана другите аспекти). А доказателство, че не става въпрос за комплекси в случая, можеш да откриеш в липсата на полемика в обществото ни за руските паметници в родината ни.

 26. ТОДОР | февруари 4, 2010, 23:22, отговорил сте ми нещо, че сте ме и обидил на “комсомолец”, та да вметна: цивилизованият свят е измислил лявото и дясното условно, за да са ясни някои неща. Е, като напълнихме хазната преди няколко години, защото си поразпродадохме страната, какво стана сега? Хем парите изядени, хем земите продадени, хем икономика – йок! Ами аз си мисля, че така действат условно левите, а аз това не го харесвам. Така че пълната хазна не е случайно нещо – едни пълнят, други празнят…
  Хареса ми твърдението Ви, че никой не може да те унизи, ако ти сам не се унизиш… Ами точно затова става дума – аз не се сърдя на Русия, че ни унизява, аз се сърдя на България, че сама се подлага…

 27. Уважаеми сънародници, много пъти съм се замисляля защо до ден днешен по-голямата част от нас говорят за себе си и държавата като за два различни субекта. Защо много от нас казват аз и тия от жълтите павета.Защо най-вече говорим за Левски, а съвсем малко за Раковски. Е ако ми отговорите на тези мои личини съждения ще си отговорим май на доста въпроси.
  В коментарите по-горе става въпрос за Австрия. Някой дали знае какво точно е Австрия, която по територия и брой население е почти идинтична на България, но какво е това австриец. Това е един народ, който от векове има три неписани правила превърнали се в закон(неписан), които всички австрийци спазват и неподлагат на коментар и съмнение.Това ги прави нация и това което са в момента.Много ми се иска да имахме поне едно нещо около което да сме единни то може да е много простичко не е нужно да е нещо кой знае какво- например да не хвърляме боклук където ни падне. Да се обединим да ама около какво? Можеби около безумната поговорка -Пари ми дай акъл не ми давай.За да се обединим ни трябва поне една обща цел и хайде някой да я формулира.

 28. Ама, тук да не е Африка, та да ни е страх, че ще настъпи диктатура. Направо не ми се вярва.Но, за успокоение, самият Б.Б. пожела нови избори, ако нещо сме недоволни. Аз, със сигурност няма да гласувам, но съм любопитна какво ще се случи.Жалко само, че не съм сигурна колко време имам за поредния експеримент. В София също има болници за закриване, ако и да имат апаратура и “специалисти”. Не знам също защо някои наричат Куба “либре”, когато тя съвсем не е либре, ами си е една социалистическа мизерия. Нататък се е устремил и Уго Чавес.

 29. За да се обедини Българската нация първо трябва да отстрани причините които я разделят, затова е редно всеки Български Гражданин да осъзнае че личното му достоинство и чест са пряко свързани с достоинството и честа на Българското ни Отечество.Общата ни Българска национална цел около която трябва да се обедини Българската Нация е възраждането на Българските национални традиции и възстановяването на Българската Търновска Конституция.Надявам се да прочета и други предложения за общата ни цел от коментиращите Български патриоти в блога на ИВО ИНДЖЕВ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.