Не учиш – пичелиш, учиш – ни пичелиш

Твърд противник съм на хитроумните тълкувания на простотиите на държавно ниво. Обикновено оказвам съпротива на хипотезите, че някой силно овластен политик нарочно се проваля, за да провали например българското членство в ЕС. Но си признавам, че отбраната ми се пропуква.

Какъв може да бъде мотивът на Бойко Борисов да се хвали със своята неподготвеност да управлява една европейска държава, начело на Граждани за европейско развитие на България? Интервюто с признанията му как не знае чужд език по Би Ти Ви, шегичките му на тази тема ( досущ прекопирани от времето на ранния Слави Трифонов), трябва да имат някакво обяснение

Най-забележителното в обяснителната част за неговото незнание на езици беше констатацията, че това не било важно. Важно било да го разбират такива като Меркел и Саркози. Сякаш си е разговарял с тях с мимики, а не чрез преводач.

Аналогията с вица за милиционерите, които били запитани от чужденци на 4 различни езика нещо, не могли да отвърнат, но останали доволни, че и чужденците нищо не са разбрали ( т.е. “какво от това, като знаеха 4 езика, пак нищо не разбраха”), е буквална.

И все пак, понеже Борисов е всичко друго, но не и глупав, трябва да има някакво обяснение за тази предизвикателна демонстрация на една от най-големите си слабости. Най-близко до ума е предположението, че цели да обезоръжи публиката за нещо, което така или иначе не може да скрие ( нито да навакса, явно). Така за пореден път показва, че няма страх от нищо. Включително от собствената си неадекватност. “ Който ме обича, ще го понесе”! А в България има доста хора, които го обичат точно заради това. Виждат в неговата откровеност интимно съпреживяване на собствената си изостаналост. “Другите ни лъжеха, тоя поне е откровен”, казват си те с благодарност.

Зад този номер стои премислен ход. Пред австрийския “Ди пресе” политологът Иван Кръстев похвали Борисов като “отличен импровизатор, както в джаза”. Малко трудно ще с съглася, защото в музиката импровизирането е най-висшата степен на изпълнителското изкуство и аналогията с управленските гафове на Борисов тук е повече от неуместна.

Но друга реплика на Кръстев съвпада напълно с театрото, което гледахме в интервюта на Би Ти Ви и показва, че върху сценария е мислено: политологът рисува пред австрийското издание ( което вече имаше няколко много остри критични за Борисов публикации и явно е поискано “право на отговор”) образа на българския премиер като политика, който е антитеза на всички останали. Останалите в България се правели на сенатори, казва Кръстев. И е прав, никак не прилича на сенатор, но е твърде зле за България, че това е повод да бъде хвален.

Етюдът с простоватото поведение може да не е харесал на мнозина “дървени философи” , но на людете, седнали точно по това време пред телевизора на домашна ракийка – същата, спасена от поскъпване лично от премиера Борисов, сценката със сигурност се е понравила. “ Наш човек е това”, възкликнали са те, бъдете сигурни. В тази електорална ниша се целят хората, които съветват премиера. Дали пък наистина не готвят избори за постигане на пълно мнозинство на същата власт?

Борисов в някаква степен повтаря твърде неумелия опит на Станишев в края на мандата си да “слезне между хората” и в серия от свои изяви да говори пред днешните деца на България как бягал от училище, имал двойки и неизвинени отсъствия. Разликата между двамата е, че Станишев е много лош актьор и откровен лъжец, когато се опитва да се изкара “народно момче”, защото животът му е минал в лукс и обгрижване по държавните резиденции.

Не случайно Борисов беше обяснил, че се разбира с Първанов, защото и той като него бил израснал на улицата и го чувствал близък . А че Първанов е същият, спор няма. С единствената разлика, че не е толкова нахакан да парадира с незнанието на езици, ползвайки други, “народни” хватки на тепиха на свободната борба за високи рейтинги.

Борисов играе себе си без притеснение. Преиграва, вярно е. А кой не го прави – си казват благосклонно за своя благодетел хорицата и вдигат по една наздравица за “техния човек”!

Но да се правиш сам за посмешище, като припомняш как си ритал топка, вместо да учиш, както направи Борисов, не е само електорален реверанс към неуките и ритнитопковците. Това никак не е възпитателно за днешните български европейчета и е шамар за каузата на измъчените им семейства, които се борят да осигурят на потомството си образование, адекватно на изискванията на времето.

В края на краищата, както се вижда, в България незнанието вече се превръща в белег на успеха и дори учени хора, като Иван Кръстев, го превръщат в “качество”. Нещо като “ не учиш пичелиш, учиш ни пичелиш”- като си успял ритнитопковец, можеш да си го позволиш, оправдал си средствата, щом си постигнал целта.

Това ще си кажат подрастващите и подражаващите на Успеха. И ще отидат да ритат топка в очакване един ден и те да оглавят държавата. Ако татко им пожелае да ги набие заради интелектуалния им мързел, нищо чудно да се обадят на бате си Бойко да ги защити и няма да е много невероятно той да откликне с разбиране на молбата им.

30 мнения за “Не учиш – пичелиш, учиш – ни пичелиш”

 1. Ритнитопковците са на принципа,който ме уважава ме уважава,който не, да духа супата.Ритнитопковците не учат а пичелят, а ние дето учихме и не ритахме, не спичелихме нищо. Ако причината не е в топката, моля някой да сервира супата да я духаме.

 2. Изключително уважавам вашите позиции и гражданска доблест,но съм в пълно недоумение как вие и много други се занимавате проблеми,които бледнеят пред втория Чернобил,който ни се готви с закона за пускането на ГМО организми в околната среда.В началото само една Цветанка Ризова настоятелно повдигаше въпроса в националните медии,вчера Любослва Русева от Дневник написа прекрасна статия,предния ден в Референдум БГ имаше дискусия.Мисля,че малкото останали неподкупени журналисти като вас, Лили Маринкова,Петко Бочаров и други истински а не псевдо интелектуалци трябва да излязат на протестите и да бъдат в предните им редици.
  Получава се парадоксална ситуация,ДПС да има най-категоричната и национално-отговорна позиция по този върпрос,а Мартин Димитров и ИВан Костов да се крият като мишки,а иначе по казуси като подслушване,вицепремиерски назначение много им знае устата.
  Всеки доблестен граждански глас по-този въпрос е от значение!!!

 3. Гласуваш – ни пичелиш,
  Не гласуваш – ни пичелиш,
  Гол задник – пичелиш!

 4. Уморих се от Вашите шедьоври,дори и да бягам по тъч-линията в очакване на Бат,ь Бойко…от когото и не очаквам,да откликне на молбата ми,както-преди време- в качеството му на гл.секретар на МВР….
  Тъй като президента е по-умел в изкуството,да се нрави,да крие тайните си,да отгатва чуждите блез да обесърчава,да скъсва без да се кара,да измества вината при спори и после да възстановява мир и приятелства…препоръчвам на Първия консул или да “възкреси по български” примера на Франко в Долината на падналите,както ги е “видял” още Гоя самозарили се до кръста от размахвани сопи,с цел омиротворяване на България…
  Ако трябва и ме “поканят!” на подобно възпоменателно тържество в памет и на Кольо Добрев…ще науча с бележщки и “бразилски”, само и само,светът да се убеди,че разбуненото Отечество е поело трудния път на омиротворяването и обещавам-честна пионерска-да не им досаждам,докато е в употреба спрягането на глогола :”…троша си нещо!!!!”
  В личен план,за да е п о християнски,най-доброто за душата на Кольо,ще е и по една свещичка на гроба!!!
  От тях се иска, по китайски, и само “първа п и ч е л и в ш а” стъпка!!!

 5. Явно е пълно с такива хора във висшата администрация – това е така нареченото “политическо ръководство”.

 6. Браво, за пореден път страхотна статия!
  Точно това е проблема на Блъгария, основния й проблем – ниската грамотност и необразованост и, по-важно, липсата на ЖЕЛАНИЕ, стимул и смисъл (в очите на днешните деца) да се образоват, поради простата причина, че виждат как образованите хора едва свързват двата края, докато хора без елементарна култура и образование тънат в лукс!

 7. Само да допълня:
  Средната възраст, на която жените по света си слагат силикон е 34.
  Средната възраст, на която жените в България си слагат силикон е 21.

 8. “Но да се правиш сам за посмешище….”

  Едно време е имало клакьори, сега – журналисти.

  Клакьорите не са били просто снобари, които с пресилените си аплодисменти са искали да се покажат колко високо-културни са.

  Те са били шайка подлеци, които кога дойде в София звезда, са намирали начин да се свържат с нея и да и предложат да я аплодират, срещу
  известна сума. Ако звездата плати – получава бонус аплодисментите, ако ли не – а е взел един тон фалшиво – а са го освиркали.
  Е, не са си позволявали да освиркват без да има грешно изпят тон, защото ще ги изгонят от залата. Но са слухтели и чакали момента.

  Сега всички птици от “селския медиен двор” (в и извън курника) вкупом се разкудкудякаха по сигнала – простовато поведение.

  Нашите вестникари, разбира се не очакват Борисов да им плаща нещо(много са), ама ако може поне да не обяснява на хората така ПРОСТОВАТО и ясно всичко
  което се случват. Ако той продържи да разяснява всичко, джорналистите какво ще правят? Даже Царя, говорейки недомлъвки, им оставяше поле за действие,
  но те такова нещо като Борисов просто не са виждали. Ще им изяде хляба човека, а и те деца имат да хранят.

  Когато премълчаваш важни и съществени теми а пишеш за неща от които и кокошките биха се разсмели, е същото като да заблуждаваш. А то е по лошо отколкото да убиваш.

  Когато пишеш каквото мислиш, мисли какво пишеш!

 9. Ще ми се да ви върна в далечната 2001 година, когато Б.Б.още не беше “влязъл в обращение”, но подготовката на масите за бъдещата кариера на “явлението” беше в ход.Давам линка не само за да се посмеете – “Когато заговори с чужденци и е пред български репортери, Борисов се прави, че не знае английски. Говори нарочно с арабски акцент и весели аудиторията”, но и за лек размисъл, относно “технологията на производство” , “нужните продукти”, “рецептата” и “главния готвач”.. Рецептата изисква и доста технологично време, материала втасва от 2001 г.А току що бе пуснат в обращение предишния мадридски кулинарен хит в своя пълен блясък, подготвян дълго, още от 1990г./Интервю на Кеворкян/.
  Скъпи рецепти…Във всякакъв смисъл скъпи…
  Оглеждайки се из кухнята за ново такова явление подготвяно не намирам… Странно.Или ще трябва 35 години да издържи пазара сегашния хит, както шегувайки се ни бе заявено, или ще трябва да се импровизира нещо-аламинут.Но импровизациите не са силна страна на главния готвач, винаги носят риск от грешка…може пък това да е нашия шанс…bon apetit! 😉

  http://new.standartnews.com/archive/2001/08/31/faces/index.htm

 10. От детството си знаем поговорките: “Знанието е сила” и “Времето е пари”.

  От училище ни е известно, че “A = F.t”, т.е. “Работата = Силата по Времето”. Като заместим в нея с първите равенства, се получава, че “Работата = Знанието по Парите”, откъдето напълно закономерно произтича, че “Парите = Работата : Знанието”.

  Следователно, при Знания, клонящи към 0, Парите клонят към БЕЗКРАЙНОСТ, като при това количеството на Работата не играе особена роля…

 11. Наскоро имаше изслушване на бившия премиер на Великобритания Тони Блеър. У нас такава практика няма! Можеби това е много съществен пропуск на нашата “демокрация”. Има, така нареченият парламентарен контрол, който е една жалка пародия на името си и се заключава главно в махленски клюки и нападки. Не, че много от тези въпроси са несъстоятелни и маловажни, но се изпуска най-главното и се губи безцелно ценно време. Много бих бил любопитен да чуя отговорите на Бойко Борисов на един корикулум въпроси, започващи с най-главният:
  1. Г-н Борисов, защо искахте да станете Министър Председател?
  Предполагам, че няма на света политик (в това число и Борисов), който да даде много по-различен отговор от това, че е изпълнен със желание да помогне за подобряване на живота на гражданите и да издигне просперитета на страната на едно прилично средно европейско ниво и т.н. Не вярвам, че някой би казал, че иска да заеме голямата позиция, за да се обогати лично той и кликата около него, която го поддържа в това начинание. Ето защо следващите въпроси биха могли да се подредят така:
  2. Смятате ли, че колебливите Ви и противоречаши си едно на друго действия помагат на основната Ви цел (съгласно отговорът на първия въпрос)?
  3. Смятате ли че издигането на кандидатурата на Г-жа Румяна Желева, с предизвестения от много страни провал и при наличието на други далеч по-подходящи личности е в унисон със стремежа Ви деклариран в отговора ви по първия въпрос?
  4. Не мислите ли, че доводи от сорта на “тя досега успешно работи, като евродепутат и беше издигната на висок пост в ЕНП” може да послужи като довод за възможното предлагане на кандидатури, като тези на Господата Станишев, Сакскобурготски или Доган за съшата позиция?
  5. Поведение на толериране на незнанието и неграмотността всред младите не противоречи ли на борбата за просперитет на страната?
  Какви стимули предлагате за повишаване на знанията и квалификацията на гражданите? Не мислите ли, че липсата на политика в тази насока води до обезкръвяване , застаряване на нацията и обезлюдяване на страната, защото квалификацията и умението на хората се цени по-добре навън и няма ограничения за свободната миграция на гражданите, тъй като като страна член на ЕС сме задължени да спазваме това тяхно основно право?
  Предлагам на всички читатели да допълват въпросите. Абсолютно сигурно е, че този блог се чете от хората на Борисов, а надявам се и от самия него!

 12. 2000 думи се учат за 4-5-6 дена. Долу горе това ти е езиковия ресурс които ти трябва за за разбираш. С говоренето е малко по сложно. Но щом Румяна Желева може няма да е чак толкова сложно и за Борисов да го научи нали? А и английския е прост език. Предполагам че и немския няма да му е толкова сложен. Хваща си един човек от екипа му да прочете 200-300 европейски документа и да му извади оттам думите и е почти готов с разбирането. Френския обаче винаги ми е бил мъгла, там някой друг да се изкаже 🙂

 13. Г-н Инджев, има някакво логическо несъответствие, което виждам и във Вашия материал. Очевидно, един министър – председател не е човекът, който може да “възпита” нацията. Ако в нещо Борисов е наистина добър импровизатор, това е играта с “всенародната любов”. Съгласна съм, че импровизацията – професионалната, е върхът на изкуството, а просто импровизацията често е резултат на лоша подготовка. Според мен Борисов е с добри природни дадености да бъде обучен и това е използвано рационално. За съжаление, нашенци за сенатори не гласуват, те си искат Тато и това добре се експлоатира в момента. А че в перспектива е зле, за това спор няма, но кой да подхване образованието, не знам…

 14. Към Цонев:

  Извинявайте, ама по-глупава защита на една глупост не бях срещал наскоро!
  Ако сте един от хората, които съветват премирера, направо ще си отдъхна – каквито съветниците му, такива са и ходовете му.Но и да не сте, явно ставате…

 15. Цонев, става въпрос за ПРЕМИЕРА на репебликата,не за селския…..

 16. “Когато пишеш каквото мислиш, мисли какво пишеш!” (някой си Цонев, виж по-горе)

  Типичен милиционеро-комунистически вопъл! Друго не си струва повече да се пише… това казва всичко.

  Ако Бойко разчита на такива, ще го закопаят по-бързо отколкото може и да си го представи…

 17. Както винаги,анализите на инджев са точни и сочни с ирония и сърказъм.Към настоящата статия ми се иска да добавя едно сравнение на нашият Премиер с поведението на бай Ганьо в банята,когато тупайки се по косматите гърди вика:”БОЛГАР,БОЛГАР”.Та май и с Бойко нещта стоят така,въпреки повечето от 100 години,които ни делят от времето,описано от Щастливеца!

 18. Диков, не става ясно с какво премиера показва “неадекватност” ?!?!

  Всички се напъват да обяснят, ама нещо не се получава, даже и тези които са учили как се пише. (при все че е много лесно да си присмехулник)

  Присмехулник е Библейско понятие.

  “I foolishly assume” че Инджев се чувства длъжен да го критикува:

  1.след като големите телевизии го ласкаят .

  2.дълг пред родината да не би да го изтървем Борисов да стане един Хитлер,Сталин или Чавес

  3. (ами май съм глупав и не мога да предполагам до 3)

  Големите телевизии не му правят услуга, те се лепнаха за рийтинга му и рано или късно ще му направят “изкуствена засада”

  Даже и големите телевизии отразиха посещението му в Турция между другото а всички други мълчат като точка.

  А Борисов там се държа като Българин и като мъж и поне мен което ме касае – “удари в десетката”

  Защото всички знаем какъв тумор е ДПС, и какъв откровен подлец е Доган – ама всички мълчат като точка.

  А всички взели да обсъждат дали бил казал че ровим трупове по баирите, и дали знаел английски, и от 10 кладенеца вода.

  Борисов е личност. Говори в първи род единствено число защото се е наел да носи ОТГОВОРНОСТ.

  Не съм му ПР, но ако някой от ПРите му чете, не го коригирайте – нека казва АЗ, МОЕТО ПРАВИТЕЛСТВО и т.н.
  Това ме кара да му вярвам че е наясно че ще носи отговорност.

  А до автора на “Единствения в света видео блог” – no comment.

 19. Във връзка с беседета подета от г-н Инджев, може би трябва да се опитаме да прочетем статията малко по внимателно и да вникнем в скрития смисал на така поставения проблем. Колеги аз съм от по старото поколение, може и да сбъркам с нещо, няма да се обиждам ако ми посочите правилния път.

 20. Всеки доблестен граждански глас по-този въпрос е от значение!!!

  Posted by Васил Димитров | февруари 4, 2010, 12:58

  Моят доблестен граждански глас пита:

  “Ако с Бойко се случи нещо – кой ще го замести? И с какво ще е по-добър от него?”

 21. Най-големия проблем на настоящото правителство е САМИЯТ ПРЕМИЕР.

 22. Много добре казано, само че прекалено късно. Тенденцията за осакатяване и прекършване на умовете ни в национален мащаб започва (ако въобще някога е свършвала) наново с повишени сили. Дали българинът разбира свободата като свободия или по такъв начин му е била сервирана, или както жадният си напълва тумбака с вода от мръсния поток, при положение, че на няколко крачки от него има бистро поточе, не се знае. Важното е, че се е утолила жаждата му. Интересно е да се погледне в хронологически ред и да се прегледа историческата потребност на властимащите към претопяване на масата в една хомогенна смес. Така де, стадото се насочва по-лесно, когато е само от овце. Не е добре да има неконтролируеми кози, а още повече някой пръч да буйства. Общо взето в днешните училища децата не се обучават, нито им се преподава качествена наука, която би им влезла в употреба. Въпросът с учителите и компетенциите им е друга бира. Никой не иска да каже, че царят ни е гол, а именно: от две десетилетия учебната ни система стене, от народните школа все повече излизат индивиди, които според последните научни изследвания са “деца-индиго”, които , видите ли, били толкова умни и напреднали, че могат много по-добре да “усвояват” и “научават” учебните материали, отколкото homo non-internetus. Но, както се казва: Oderit insipiens sapientis verba magistri – Глупакът ще мрази словото на мъдрия учител…
  Сега наистита всеки полуумен сополанко срича вицове за мощта на Бат’ Бойко, все едно става дума за Бай Ганьо, не че вече някой прави разлика между тия двама културни герои. В Литературознанието този термин е натоварен със значението на благодетел, човек, който от нищото изобретява блага и ги “снася” на простолюдието. Бай Ганьо дарява гюлове на европейците, а Бат’Бойко ги “парфюмира”, че в Задунайската губерния всичко е tip-top, ok, но само ако си намери бележката от кутията в народния си автомобил. Някога бях чувал Борисов да се хвали, че е завършвал всяка своя научна степен с отличие. Ами къде са тогава познанията му по чужди езици? Май, както винаги, оценката е налице, но останалото е в небитието. Типично за Булгаристан, не мислите ли?

 23. Ако с Бойко се случи нещо – кой ще го замести?

  Keith Jarrett вероятно…

 24. Не мога да повярвам!? 20 години вече тече процес на опростачване на нацията и нямам спомен Вие да сте написали нещо по въпроса. Какво се случи тия дни, та изведнъж прогледнахте? А, за собственика на “единствения видеоблог” – не си струва да го правите.

 25. Борисов е идеалният премиер, за едно чалга мнозинство, каквото се е обособило в България ….

  Но в Европа не върви ((((

 26. С това че е не адекватен, Цонев! А и сках да кажа съвсем друго нещо,но хора като тебе четат евнгелието знаеш как.

 27. “интимно съпреживяване на собствената си изостаналост.” – в десятката!…

  Алеко описа сънародниците си, Милчо Левиев джазира “Полегнала е Тодора”, а господина Кръстева синтезира импровизирайки – “BB (ББ) in jazz”…

  А за ритнитопковците е разбираемо – справка Стоичков – “камата”!…

  Тъй ами! Шъ пичелим не, ами оттатък!

 28. Бих искал да споделя с всички радетели на “20-годишното опростачване”: Образователната ни система открай време е била тромава, обременена, скучна и неефективна, не искам да добавям и изкривена. И ако имаше прояви на интелигентен подход, това беше въпреки нея, защото интелигентния обучаем винаги взема нужното от съответното образование, а не чака системата да му го имплантира. Опростачване липсваше преди 20 год. по две причини – интелигентните хора нямаше как масово да напуснат страната, а реалните простаци си “налягаха парцалите” покрай неидентифицирания обществен договор, или с други думи – страха от неизвестното. Много простаци се маскираха с официалния партиен лексикон, сигнал, че въпросната персона следва да се слуша внимателно с оглед да изпълниш, без да коментираш. Някак си омръзва да се слушат детирамби за бившето свръхобразование на една страна без никакъв принос към световната техника в периода на най-динамичното и развитие – втората половина на 20. век. И е много жалко, защото децата ни са наистина много интелигентни, а не могат да си изградят адекватен мироглед, нито преди (Т.Ж.), нито сега. Защото това е невъможно в среда, където спекулата доминира почти 100%. Иначе на тази тема може да има безкрайно надприказване…

 29. Наистина по тая тема може много да се голослови, но нека не забравяме, че словесните еквилибристики водят до спор, а именно там се ражда истината. Стана ясно, че децата ни не са виновни, че не искат да учат. Претоварени са, скучно им е, нямат стимул. Ами защо тогава не вкараме всички ученици и “артисти” от всякакъв калибър в един своеобразен Big Brother и направим напречен разрез на случващото се. Гарантирам ви, че ще се натъкнете на факта, че тези известни личности не са по-умни и по-надарени от малките си подражатели… O imitatores, servum pecus. Демек, може и това опростачване воистина да не е започнало от 1989 г. При всички случаи, обаче, темповете вече са по-интензивни.

 30. Да, всеки път като се върна в България се ужасявам от начина, по който говорят приятели и познати.

  Но най-голям грях в това отношение имат българските журналисти със стила си вариращ от ИНТЕЛЕКТУАЛНО-СНОБАРСКИ и неразбираем с изключително много чуждици до ОТКРОВЕНО ПРОСТАШКИ и НАПАДАТЕЛЕН…

  Грозна работа. И жалко.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.