Насила хубост става, но под скалпела на Брюксел

Царе сме да опровергаем хилядолетната мъдрост на народите!

По нашите земи днешно време е обичайно, дори e задължително “на умряло куче” нож да се вдига, когато става дума медии и управляващи. Пак в този смисъл, у нас “керванът си върви”, но кучетата не лаят. А медийната дружина е сговорна именно, за да не повдига планината от въпроси, които се трупат от години. Но пък копаенето на гроб другиму изобщо не води до падането на гробокопачите в него – нищо подобно, закопаването на колегата е установено правило в българската журналистика.

Да беше само с журналистиката, да го преживеем някак си. Но същото се случва с държавата ни изобщо. По света важи правилото “насила хубост не става”. Тук е “обратното” – “хубост” без ( грозен дори на моменти) натиск не става. Питайте роднините на убития в Париж български студент Борилски. Трябваше да минат 10 години, за да получат правосъдие, но само след безпрецедентна намеса на френската държава, която предизвика преразглеждане на оправдателните присъди по делото.

Ето сега държавата ни се е разбързала да потуши пожара с 20 дневния ултиматум на Брюксел за изясняване на известната от много години тук огромна далавера с т.н. заменки – един пладнешки грабеж с държавно участие. Трябваше ли ЕС да тропне по масата, за да разтичат тук всички ? Уви, трябваше.

И този ултиматум съвсем не е единственият пример от последните няколко седмици. Пак след писмо от брюкселската администрация се оказа, че България може да загуби поредните стотици милиони европейски субсидии заради чиновническо безхаберие в… поддържането на кореспонденцията.

За подобна “схватливост” след външен натиск за някого по света казват “само от бой разбира”. У нас обаче разбираме от Бой(ко), че неговите хора са невинни – други са виновни. Пък и боят е част от аурата на силата, слабост на самия Бойко, който не се притеснява да се похвали как е набил някого. И съответно се обгражда с хора, които носят на бой – едного ще накара да се самозаклеймява заради непремерени приказки срещу Турция, други ще бламира пред обществото след публично заявена тяхна министерска позиция ( това , по различен начин, вече се случи на Симеон Дянков, Николай Младенов, Аню Ангелов и дори на Цветан Цветанов).

Хайде сега да видим какво ще стане със Сидеров и скандала му в Германия – ще сработи ли поговорката “гарван гарвану око не вади”, или Борисов, този път за добро, ще я опровергае? Ако не го направи, ще трябва да жъне бурите, които Сидеров му сее. Първата жътва вече я преглътна с идеята за референдума за новините на турски по БНТ. Този път, ако предпочете отново солидарността на гарваните, ще трябва да вади ако не око, то голям късмет, за да убеди германските си партньори, че така изписва вежди.

Иначе ще стане “те го хващат, ние го пускаме”, или “вътрешната (ми) политика е екскремент в целофан” – така биха прозвучали в днешна редакция някои от легендарните поговорки, родени от самия Борисов.

Изобщо, “насила хубост става” е подходящ рекламен лозунг на пластичната хирургия в цял свят. Но, уви, е антиреклама за ставащото в България.

14 мнения за “Насила хубост става, но под скалпела на Брюксел”

 1. Ivo, kakto vinagi si bezkraino tochen. Kak shte komentirash zadnia chod na BB po proecta Belene.Toi poiska nemski investizii za ruskia proect Belene na koeto mu otgovoricha che shte podkriapiat samo EVROPEISKI PROEKT ZA BELENE.Shte ima li darzostta da slogi crast na ruskia proekt i da startira zapaden takav? A v Berlin toi kaza na Merkel che Nabuko e bezsmislen zashtoto Ugen potok shte se realizira po-barzo.Toi gragdanin za evropeisko razvitie na Bulgaria li e ili za prorusko takova?

 2. От този скандал в Германия на Сидеров най-много да му се “накриви шапката”. Той зависи само от благосклонността на избирателите си, а подобно поведение едва ли ще го дискредитира точно сред тях. Видите ли, нашето момче не им цепи басма на чужбинците, ако ще и немци да са.

  До сега не съм коментирал Ваши статии, но трябва да кажа, г-н Инджев, че ги следя с особен интерес и съм Ви, нека използвам тази дума, почитател.

 3. Г-н Инджев,
  Прави впечатление,че никъде в медиите няма изнесени данни за участниците в сделките по заменките,имената на собствениците на въпросните имоти.Противозаконно ли е обявяването им? Или е отново така познатата консенсусна медиина тишина по някои въпроси? Данните биха били интересни.Иска ми се да вярвам, че в България са останали свободни журналисти.Желая успех.

 4. към Йордан:

  Така е, според земеделския министър Нанев, в негово интервю от тази сутрин по БНТ, става дума за стотици случаи. Борисов обаче вчера се ангажира с твърдение, че престъпните замени са правени , за да строят разни туристически обекти. Опа! Нима? Там са заровени огромни интереси и съвсем не съм сигурен, че само бившите управляващи са овъргаляни в тази кал. Предстои да видим, дали ще посегнат! А има също и друга катгория управляващи – тези около Първанов управляват вече 8 години.

 5. Г-н Инджев, както промислено го е изрекъл народният ни поет Левчев “дори и вие не можете да забраните” на копрофазите да обичат. Още повече при тази лъскава и шумяща опаковка, израз на особеното внимание с което те са удостоени.
  Какво тук значи някакъв си Сидеров? – частен случай. Пък и някак си не е уважително спрямо германците, които вчера едва обявихме за ментори, днес вече да претендираме, че не и те а само наш Доган има право да разработва темата за Сидеров (национализма, почвата му и т.н.).

 6. До г-н Иван Стефанов, относно АЕЦ Белене, колкото и да ви е чудно ако се построи то ще е заради участие на немски фирми и то наистина на руски проект. Но не е там проблема, основния проблем е, че в България липсва управленски капацитет за предвижване на един такъв проект, както и за спирането му. Не става въпрос само за ББ, това са съвсем друго качество хора, преди всичко като образование и опит.Същото се отнася и за заменките на горите.Да от Брюксел ни казват ама ние незнаем какво точно се иска от нас, ако знаехме можеше да са правени заменки но да не се стигне до тук.За съжаление няма, кой да свърши работа и за 5 лева като хората в таз държава.Да не говорим че законодателството ни е в тезата на Параграф 22.

 7. Прави впечатление,че никъде в медиите няма изнесени данни за участниците в сделките по заменките,имената на собствениците на въпросните имоти.Противозаконно ли е обявяването им?

  Много добра идея!

  Да видим кои са е все нещо, макар че би било по-добре да ги видим тях и спомоществователите им в затвора!

 8. Всичко е в десетката-само земеделският е Найденов./с Ваше позволение/

 9. Към tanar:

  Прав сте, бъркам по физионимия здравния и земеделския….Опитах се да се пошегувам, но станах за смях!

 10. Господин Инджев,
  Аз също следя с голям интерес написаното тук и много го харесвам. Ако позволите все пак – Божидар Нанев е здравният министер, Мирослав Найденов е министър на земеделието. С уважение

 11. За/мен/ки заменки
  скрити под дълбоки сенки,
  а край тях море с мръна вода
  това е моята страна.

 12. Сидеров отдавна трябваше да бъде притиснат за скандала с магистралния бой, за който той каза, че не бил присъствал, а след това си спомни, че е бил там, ама не е набил никой (като убийците на Мартин Борилски, които твърдяха, че не са били във Франция, но след 5 години се сетиха, че са били ама на разходка). Друго скандално от днес е, че Станишев обвинява Борисов за негов депутат замесен в заменките, а Борисов се извинява като ученичка, че тогава този не бил гербаджия (АБСУРД!). А най-скандалното е, че Станишев сам признава, че са раздавали заменки, но са давали и на хора на Борисов и за това всичко е наред. Демек – и ние крахме, ама дадохме и на вас. И как няма един журналист, който да го пита това?

 13. …Взимам една единствена дума,и се опитвам да я разнищя…
  *заменки* е думата.
  ;ако я разпарчетосаме излиза:За Мен ки…;
  Интересно няма дума-затеб,или занас-нарочно ги пиша слято.
  Вярвайки,че нещо може да се промени в България,
  Вие,Г-н Инджев, сте може би един от малкото рицари,борейки се с вятърните мелници…
  Никак не искам да умаловажам нещата,
  които сте написал;
  но пък бих искал да попитам:
  -Една птичка пролет прави ли???

  аз се надявам доста птици да направят пролетта.
  и да има и доста рицари
  не искам да е(трай коньо за залена трева…)

  с уважение:
  Captain Chaos

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.