Атаката на таралежа Сидеров в гащите на премиера

“Най-късно до месец ще приключи досъдебното производство срещу Волен Сидеров, след което случаят ще бъде внесен в градската прокуратура във Франкфурт, съобщи вчера за “Труд” източник от следствието.
Лидерът на “Атака” вероятно ще бъде подведен под отговорност за нарушаване на немския Закон за въздухоплаването, както и за нанасяне на тежки обиди с расистки елемент срещу членовете на екипажа. Чака се отговор от консулската дирекция на германското МВнР дали Сидеров се ползва с дипломатически имунитет. Целта е да се изясни дали той е пътувал служебно, и то в такова качество, което да му гарантира недосегаемост. Според запознати обаче той не е в Германия с държавна мисия и не може да се позовава на дипломатическия си паспорт. Във всички случаи ще се стигне до съд, казаха от полицията във Франкфурт. Дори магистратите хипотетично да приемат, че имунитет е бил налице, делото ще се замрази. А в момента, в който отпадне имунитетът му, Сидеров ще се изправи пред Темида”.


Защо се връщам към скандала с този цитат от “Труд”? Защото е очевидно, че конфузът не може да бъде нито прикрит, нито премълчан. Германия просто не е България. И при най-благоприятно за Сидеров развитие, съд ще има.

Проблемът обаче е там, че такова “благоприятно развитие” , което да предпази Сидеров от незабавно явяване пред германски съд в рамките на няколко седмици, може да има само, ако българската държава реши да застане с “дипломатична лъжа” зад дипломатическото алиби на Сидеров. Това е на ръба на невъзможното, макар да знаем, че точно в България няма невъзможни неща – тук царете стават министър – председатели, а техните бодигардове ги наследяват.

Днес България=Борисов. Ако той реши, ще стане. Ще реши ли? И какво ще постигне с това- още по-голяма вярност от страна на Сидеров срещу отлагане на неизбежното, заставането пред германски съд?

Разбираемо е желанието на премиера да не го занимават със Сидеров. Прав е да каже, че всеки си носи сам последиците за действията. Но премиерът вече е паднал в капана, който сам си заложи със стила си на ръководство, демонстрирайки налагане на личната си воля във всяко едно значимо за държавата решение. Няма наивник ( в света на информираните), който да повярва, че решението “за” , или “против” временното спасяване на Сидеров чрез измисляне на някаква “официална задача” за пътуването му до Германия, би било лъжа, чието санкциониране е възможно само с личната благословия на човека, от когото зависи всичко – Борисов.

Така че, “ке падне ли” Сидеров в “лапите” на германското правосъдие зависи от Борисов и то само по въпроса дали това ще стане сега, или след като “дипломатическият имунитет” на Сидеров отпадне. Германския съд може да чака години, ако се наложи, но няма да се откаже.

Въпросът е дали Борисов може да си позволи години наред да радва противниците си с агонията от атаката на таралежа в гащите. И понеже това е направо невероятно за един толкова прагматичен водач, който без много сантименти се освобождава от всякакъв баласт, предстои да видим как тази “случка” ще размести политическите пластове. Защото “Атака”, отново извън волята на Борисов, се доказаха като единствено гарантирания му крепител на парламентарното мнозинство.

Ами ако от “Атака” му се разсърдят, че не е спасил Сидеров? Какво следва от това , особено след спихването на балона РЗС? Укрепване на връзката със сините ли? Или…нови избори, с което Борисов вече няколко пъти заплаши?

Понеже Борисов няма интерес в момента да превръща Сидеров и хората му във врагове, а пък Сидеров и хората му нямат интерес от избори, най- вероятно ще се крепят взаимно колкото и както могат- те цял референдум преглътнаха, та “някакъв си” германски съд ли няма да игнорират!

А после? Ей ги президентските избори, задават се вече. Тогава ще му мислят.

Освен ако не ги натиснат отвън достатъчно убедително, както в случая с Желева. Но и това е нож с две остриета. От Сидеров може да се очаква да превърне скандала във възродителна за чуждомразието кауза , връщайки се към антиевропейското и антизападното говорене. Руските му приятели, вбесени в момента от решението на Румъния да приеме американския противоракетен щит на своя територия, само това чакат.

Много пъти съм твърдял ( и никога не съм бил опровергаван) : навремето руският посланик в София беше толкова щастлив от проникването на “ Атака” в българския парламент ( сякаш ставаше дума за партия на руското малцинство, нещо като руско ДПС ), че покани вкупом новоизбраните атакисти в посолството да ги почерпи. Това беше безпрецедентна демонстрация на външна подкрепа за нещо уж толкова “чисто българско” и свръхпатриотично, като “Атака” – демонстрация, която в своята невъздържаност всъщност демаскира антипода на ДПС като инструмент на руското влияние. Не е случайно, че на тази тема Сидеров и компания никога при никакви обстоятелства не говорят публично ( а и никой не ги пита).

Не е лесно да се реши задачата с балансирането между съюзници – вътрешни и външни, без да направиш услуга на противници – вътрешни и външни. Това е като онези задачки с басейна – от една тръба се влива, от другата се оттича. Колко му е капацитетът? Може да бъде решена, но ако бъдат пресметнати течовете от пукнатините. Както е в политиката, при която две и две никога не е четири.

Но кой казваше, че е ще е лесно? Уви, само самият Борисов, според когото да си премиер било “десет пъти по-лесно, отколкото да си кмет” на София.

20 мнения за “Атаката на таралежа Сидеров в гащите на премиера”

 1. П р и з о в а в а м за сваляне на депутатския имунитет. Нека направим група във FaceBook!

 2. Вие господин “Захари Стоянов!”, знаете само да надминавате себе си…и много бих.. М Е искали това да е на добре!
  Отдавна съм се отказал с привличането и “исторически” свидетели и на “вещи лица” по дела с повишена трудност и употреба -само- на суперлативи…
  Човешките компютърни възможности най-много да проработят за “все още неродената” казуиситка,която крепи в българлската памет образи като тези на Левски,Раковски цар Борис III с успешно доказани заплетени дела,за които и тези умни историци като Б.Димитров,
  А.Пантев,а защо не и по късметлията то тях-Г.Първанов -не са дръзнали да говорят!!!
  Особено в наближаващия час на разума и историческата сраведливост,сал един Марков или Инджев,не стигат!!!
  За акредитираните посланици по место назначение и пребиваване,би било даже “непростимо” да не станат жертва на събития с провиницална “поквара”,но….и само ако грехът им останеше извън периметър на наблюдение….
  От тук и извода за разликите в капацитета на подводния,надземен и въздушен перископ на руската имперска дипломация,както я виждат и Х.Клинтън и Лавров…
  Иначе,другото е само “мяукане на дребен дивеч из вашигтонските храсталаци” или Х.Кисинджър,да те уверява с пленителна усмивка,че като ..”им трябвало нещо,те си питали направо Москва!!!”
  Разбира се,че може и по-иначе,но
  от “пожари” не разбирам…а точно във Вашия блог казах,че никога не е късно,”да те преметнат на Балканите…”,ако си гола вода,което в панорамен план все още не е обезпокоително….
  За останалото,наред с Първия консул,ще се “погрижи” и
  Историята !!!
  Справка: “Зюддойче Цайтунг”!

 3. Ето за това говоря. Страхотна статия според мен, една от най-добрите, които съм чел откакто от преди година започнах да го правя. Въпреки някои несъгласия в други теми съм на колене пред тази истина за състоянието на Борисов спрямо приятелите и враговете си. Не може да търпиш да те обиждат (не помня точно как Сидеров наричаше Борисов преди изборите, някой да помогне!) и правят на глупак и след това да си пръв другар с него/нея/тях или ако не си им приятел, то да ги търпиш да ти се присламчват като пиявици.

 4. Не съм оптимист, че Борисов ще реагира адекватно в тази ситуация -той просто не може да го прави и не знае как да го направи. Ще замаже и ше се крие до последн с позицията си

 5. Чудесен анализ. Няма-не искам, няма-недей, съдът за Сидеров е неизбежен! Колкото повече шум се вдига, толкова по-голяма ще бъде излагацията за ….Борисов пред немските му партньори, а и без друго, крехкото им доверие, може да изчезне много бързо при неправомерна защита на пийнал, самозабравил се БГ-депутат, позволил си “Бай Ганьовско” поведение към немски граждани, на територията на Германия. Едно е сигурно, че с “мускАли” можем да купуваме само родното правосъдие.
  Тук е може-би момента, в който Борисов трябва да докаже доколко е мъж (но според европейските разбирания) и да се разграничи политически от помагачи с подобни “маниери”. Аз лично се съмнявам в неговата смелост, да се лиши от този удобен придатък(Атака), защото и неговия пояс е натъпкан с мускали. Доказа го с избора на Желева и Парамов.

 6. Нещо не ми е ясно. И какво точно трябва да направи Борисов? Сидеров си е водач на една парламентарна група в НС. В момента подкрепя павителството на Борисов. Сега се е издънил, но това едва ли има връзка с подкрепата или противенето на кабинета. Е,и? Какво все пак трябва да направи Борисов? Не може да го изключи от подкрепящите го. Или да му каже, абе ти направи така и така, от днес ще ми бъдеш опозиция… Като си мисля, ще му накриви шапката на Сидеров. Сидеров си е Сидеров, Борисов си е Борисов. Единия подкрепя другия, ама другия непрекъснато повтаря, че който иска тройката да се върне, си личи. Ей богу, наистина не разбирам какво се иска от Борисов в случая, може би да заклейми Сидеров публично… Не знам, сигурно съм много тъп, ама нещо не вдявам.

 7. Към Маринов:

  Най-вероятно и на Борисов не му е ясно. Този път няма как да каже ( както след издънката си с Желева), че се е получило много хубавичко, защото -ето на, идва Кристалина…

 8. Смятам, че програмата на Атака е най-добрата партийна платформа. Тя обаче е коренно различна от политиката на ГЕРБ и за мнозина е странна поддръжката им на това правителство. Ако Атака се освободат от лидера си и неговото обкръжение, както и ако оттеглят подкрепата си за Борисов мисля, че ще имат по-голям успех.

 9. Не само че не сте “тъп”,
  Маринов,но и въпросът Ви – съвсем уместен -,се нуждае само,от известно пояснение
  …което-обзалагам се!никак,ама никак, не личи да е проспал,точно “заподозрения”,който вече ще да е бил тревога,с уставното “спускане в крачка” и закопчаване на коланите,докато шофорът удържа машината…..
  Няма да се учудя,ако след Путин,
  Саркози,Берлускони,Папандреу
  Ердоган,Меркел,наред с футбола, заобича и английския валс…преди да уважи на точото място,и в точното време,и американски кадети от прочутия и легендарн мазачусетски полк…от времето на Г.Вашингтон…

 10. Считам, че един човек без никаква медийна подкрепа, а въпреки нея успя да вкара в Парламента 25 депутати в Евро парламента 2 депутати.Само от една кабеларка и един вестник да постигне това, означава, че неговата кампания е най ефективната.Т. е. с най малко разходи за купуване на журналисти и медиен комфорт постигна най голям успех.Кажете ми как да го обичат медиите и журналистите и как да не му скалъпват скандали и компромати, като Сидеров доказа, че и без тях може да се постигне успех.

 11. “Лудите, лудите те да са живи!” Страхотен аналз, браво!

 12. И нещо съвсем просто: Защо Борисов тябва да казва нещо, каквото и да е?

 13. Г-н Инджев, тъй като забелязах известни несъответствия между статуята и залавието и , си позволявам да изкажа некои съображения по въпроса. Само в този текст Вие говорите за най-малко две таралежови атаки,сигурен съм че можете да посочите още такива. При това положение обаче,първата дума от заглавието не може да бъде в единствено число. По тоя повод имам едно конструктивно,както се казва, предложение. Какво ще кажете да го каламбуринговате /заглавието/ и то да придобие следния вид: “/Ат/Аките на таралежа Сидеров в гащите на премиера”. Мисля,че това ще прибави нов смисъл,по-различен но не по-малко интересен. Първо, ще разшири представите ни за Ежовия арсенал,който не е само от игли,колкото и да са много.И второ,още от сега ще знаем отговора на задължителната (въпрос на време) премиерска гатанка от общонационално значение:”Някой ми е ….. в гащите”. Възможно ли е обаче,един таралеж сам да се справи с толкова обемна работа? Друг път.Кой ще го остави да обере цялата слава? От всякъде се вижда,че получава мощно съдействие “отвътре”.Вижда се отвсякъде,но далеч не от всички.

 14. Ами освен да залагаме как ще постъпи Бойко, защото наистина е в много трудна ситуация. Само че тази ситуация даде възможност да се преброят атакистите – много са все още…

 15. Преди години Едвин Сугарев писа в прав текст, че Атака е Проект #1 на КГБ в Балгария, ГЕРБ Проект #2 и т.н. Някой помни ли ги тези работи?
  Аз нямам претенции кам номерацията, кой парви, кой втори проект, просто споделям мнението на Едвин Сугарев. А защо руският поланник е черпил първите депутати на Атака, питам и отговор не искам.
  Волен Сидеров е за вързване от години. Хората надали си спомнят статиите му в Стандарт, от времето на батюшка Чьорний, артилерийска подготовка преди да се пръкне на бял свят проект #1. Четейки ги, чувствувах, че ще политя към Москва, а проблема с Волен е, че не ни предлага полет до Москва, а до затънтен, замръзнал Сибир.
  Бат’Бойко ще си го носи в гащите и ще си трае, защото Волен е двойното осигоряване на Москва, която не вярва на себе си, камо ли на някакви нагласени (макат и от самата нея) проекти. Защото утре, ако недай си Боже нещата с втора атомна и разните ….-проводи се закучат, по какъвто и да е повод, то TACC ще бъде упълномощена да съобщи, че на бат’Бойко му се отелил вола, с троянско конче.

 16. Не чувствате ли че се превърнахте на неканени съветници наБ,Борисов!До колкото знам,май комунистите искате да искарате на преден план?Хамелеони,връщайте сега милиони на Станишев,Цар и Доган!Или за това ни ДУМА-дописници нейни!Хак да ви е и с мерак на ДОГАН калпак!МАНИПОЛАТОРИ!Бай тошо за вас, да му лижете цървула!Въпреки вас ГЕРБ ще съществува!

 17. Справедливо посоченото равенство България=Борисов е уникален (разобличителен) етикет на статуса на държавата. Бих помолил Г-н Инджев,при удобен случай-повод да направи специален коментар на това твърдение. То има изключително дълбок смисъл.

 18. Към umnia-53

  Мани ги тези полатори – маниполатори с маниполатори…само искарват разни работи – като оня, юда искариотския …пу, да му се не види как искарват…до колкото не знам

 19. Хе-хе… Ми то и маниПУЛатори се навъдиха много, понякога на техните маниПУЛации така се ПУЛЯ, че чак се облещвам… То затуй ми харесва да ме маниПОЛИРАТ, защото като си ПОЛИРАН, поне лъщиш. В очите на слепите.
  Впрочем, чудя се кво значи “доносници нейни”. Коя е таз дама ли, партия ли, що ли, дето доносниците са нейни, че нещо не се разбира? Айде сега пак чакам някой да ми каже, че имам пропуски в знанията и срещу скромен хонорар ще ме осветли по въпроса.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.