Борисов излъга пред Иван и Андрей, че не е пращал sms на никой журналист

“Никога не съм пращал sms-и на журналисти, освен в случаите, когато ми е бил изключен телефонът и съм получил някакво запитване”.


Това е казал в “Шоуто на Иван и Андрей” по “Нова телевизия” министър-председателят Бойко Борисов. Това негово твърдение може да означава някое от следващите неща ( или комбинация от тях):

– Че има проблем с паметта

– Че помни, но само това, което му се иска

– Че лъже

– Че аз не съм бил журналист

Не знам за други, но на мен ми е изпращал sms. Може би нямаше да се заема да пиша това, ако историята не беше документирана не само в моето предаване “В десетката”, но и в печатните медии. Някои от тях дори публикуваха въпросния sms , пресниман от дисплея на личния ми телефон.

В предаването “ В десетката” на 27 април 2003 г. главният секретар на МВР Бойко Борисов ме упрекна с sms ( а бях случайно с включен телефон и веднага го прочетох на зрителите), че съм казал…глупост ( дори и да беше прав, дали има “право” на подобна интервенция шефът на силовото ведомство?). Насреща ми седеше лидерът на БСП Сергей Станишев и се оправдаваше за изтекли данни от доклад на МВР, в които фигурирали “лица от БСП”. По този повод припомних публично оповестен разговор между Станишев и Борисов през изминалата седмица- именно този цитат беше окачествен от Борисов като “глупост” от моя страна в неговия гневен sms.

Заяждането на Борисов, след като го “разконспирирах” на секундата в ефира на телевизията, стана част от новините на Би Ти Ви. Подхванаха го вестниците. Наложи се да покажа самия sms пред медиите и в крайна сметка Борисов тихомълком се отказа да спори. Това обаче не беше мимолетна размяна на реплики, а дълъг, проточил се с дни в публичното пространство диспут, който той загуби. Но сега Борисов “не помни”!?

Омръзнало ми е да се оказвам в положението “дума срещу дума”, след което моите думи срещат монолитното мълчание на мнозина, които знаят, че съм прав, но не мога или дори не желая да ги карам да “свидетелстват” .

В тази ситуация, ще припомня още веднъж, изпаднах, когато напуснах Би Ти Ви на 9 октомври 2006 г. Това се случи след като не само аз, но и други колеги бяха “деликатно” предупредени да “внимават” с Първанов по време на предизборната кампания през октомври 2006 г. , защото имало опасност на пострада лиценза на телевизията. Репортери ми отказваха по този повод да снимат за “В десетката” анкети с минувачи, за да не се наложи след това да се самоцензурират, ако някой каже крива дума за Първанов. Но в крайна сметка “не внимавах” и останах сам в твърдението си за инструктажа да се “внимава” с Първанов – факт, който е известен на доста колеги.

Нещо подобно се получи и сега през януари, когато написах за участието на Първанов в тържество на бившия шеф на митниците Евгений Узунов, настоящ голям бос в БСП. По мои данни, базирани на очевидци и снимки, на рождения ден на Узунов, заедно с Първанов, тогава са присъствали Маргините. Бившият шеф на парламентарната група на БСП Красимир Премянов, който също е бил на този рожден ден, не си спомни за Маргините, но пък потвърди в разговор с мен, че е видял там Маджо. А самият рожденик Узунов пък не отрече пред сайта BNews, че Първанов му е гостувал на паметната 50 годишнина.

Ако моите източници са объркали Маргините с Маджо, но едното от двете все пак е вярно и потвърдено от самия Премянов, който не е кой да е, това прави ли по-малко скандален случая, че да бъде така единодушно похлупен с медийно мълчание?

Нито една медия извън интернет не “прояви интерес” да развие темата, въпреки че изплуваха още имена на участници в онази вечеря в “Интерпред” в София през лятото на 2003 г. Осмелиха се да го направят само във в. “Седем”, където публикуваха моята статия за “тайната вечеря” на Първанов. Появи се и във в. “Гласове” ( на Явор Дачков), където обаче предпочетоха да не ме цитират като източник, а да публикуват какво написа на базата на моята информация сайта BNews ( на Николай Бареков) , без онази част, в която сайтът се позовава на мен. Така колегата Дачков направи Бареков първоизточник, какъвто самият Бареков нямаше претенции да бъде!

Само че в историята с твърдението на Борисов, че не бил изпращал sms на никой журналист, макар и тя далеч да не е толкова важна сама по себе си , както информацията за вечерята на Първанов с Маджо, този път не съм “сам” сред безмълвните свидетели.

Това е едно добро начало в опитите ми да докажа, че шефовете на тази държава лъжат – на “дребно”, както в този случай с Борисов, но и до доказателства за някои от едрите лъжи ще се стигне, обещавам Ви!

34 мнения за “Борисов излъга пред Иван и Андрей, че не е пращал sms на никой журналист”

 1. “Дума дупка не прави”
  А sms прави ли?
  Я да гледаме пак филма “Ни чул, ни видял”…

 2. Господин Инджев,
  Наскоро четох интервю с колегата Ви Бареков,според когото Бойко Борисов никога не е оказвал натиск върху него“Е,било си в реда на нещата да му изпрати по някой sms от рода на “не си прав”(за такова мекотело като него това сигурно прилича на приятелско намигане)!Така че със сигурност не сте единствен.

 3. Г-н Инджев, Вие сте смел журналист, възхищавам Ви се! Достоен сте за подражание!

  Бог да ви пази!

 4. Согласно “Дойче Веле”,у министра инностранных дел Катрин Аштън Эвропейского союза был обоснованный призыв обезспечить прежде всего интелигентую эвропейскую силу…
  Она не только права,слышком и напоминает те женщины,как А.Колонтай,которые дали пример за “тихой” деятельности еще у Ленина и его министра Чичерина..
  Помню давно тому назад в Мексике,то что другими словами сказал и Борис Петров…
  Тогда,по другому поводу шел тоже “страстьньй!” диалог и не забуду никогда слова мудрого русского коллега: “Пей и ти лучше будешь гворить!!!
  Только это и убежден-достаточно!

 5. Г-н Инджев, поздравявам ви за смелостта да казвате истини за Б.Б. Когато повече хора, не само журналисти а и обикновенни граждани започнат смело да критикуват във всякакви медии властимащите може да се наречеме свободни по дух и съвест. За съжаление все още страха да не се обиди някои управник от който утре може да зависиш е по силен.

 6. Дедо Пене,смелостта не е евтина стока на рафта у магазино ,а звездите ти подсказват търпеливо-че ако се рекъл све що е било убаво и реду а ти требе и одмора-али немой да се секираш болье и пери право код лепа музика со девойче и спортот…

 7. Лъжат,прав сте г-н Иджев.И на едро и на дребно всякак лъжат ежедневно.Затова и много хора не общуват(гласоподавателно)с тях,но очевидно има голяма група хора с друга ценностна система и как беше ..демокрацията дали е изнасилена или това е правилния(желан)начин на общуване?
  А във въпросното гостуване ББ още спомена че не се е договарял за вето с Първанов, просто се чули в неделята и се оказало,че мислят еднакво,просто от многото работа не е прегледал какви са ги написали неговите в Парламента.Ветото е следствие на единомислие :)Не мислете, че Първанов сам може да слага вето, нещата са съгласувани.

 8. Някъде четох, че колегата Ви журналист Милен Цветков е свален от предаването “Здравей, България” с един СМС от ББ.

  Чудесно помня как и Вас Ви отстраниха след зададен неудобен въпрос към Първанов- Гоце за един
  мезонет.

  За мен тези наглеци са по- малката злина, че си го позволяват от безгръбначието на началниците и колегите Ви.

  Ако българинът има съвест и се отърси от дребнавата си селска хитрост и застане на страната на истината и почтеността

  сам ще прекъсне и корупция, и мошеничество и ще смачка в зародиш всичко лошо и пошло, ама както казваше Вашият колега, Петко Бочаров:” Да, ама НЕ!”

  Всички се възмущават и всички им играят по свирката, че “интереса клати феса”.

 9. Едва ли най-голямото преимущество на славата се състои в това, да можеш безнаказано да говориш големи глупости. /Андре Жид/

 10. За : R U J K A B G
  Дано,Г о с п о д и Историята предотвратят най-прилягаши бисери за Иво Инджев,от испански комедиен сериал,в който тяхната “чудомирова кака Марийка моли” Всевешния, д а з а п а з и състоянието на нейния “чалнат” и необходим за Времето сеньор,тъй като само тогава продуктивносттта му била ефективна в частта – проницателна!

 11. Гледах предаването с участието на Борисов и през цялото време ми напомняше на един друг политик от преди 10 ноември с голямо Т.Единственната разлика,която открих за себе си ,че оня често завършваше изказванията си с ха ха ха,докато при Иван и Андрей много от въпросите завършваха с мълчание по ради невъзможността на госта да намери подходящ отговор.Апропо,гостуването на министър председател в подобни предавания все пак би трябвало да е свързано с някаква новина,но единственната,която произлезе беше,че господин Борисов е прекарал бая народ от немъжки пол на рамката на женското колело.Ха ха ха, както би се изсмял другаря Т.Ж.

 12. Лъжливата комунистическа идеология и колониалната политика на СССР-Русия е възпитала днешният ПАРТИИНО-ОЛИГАРХИЧЕН елит на съветската-руска република в България.На върха на тази руска републиканска пирамида на властта в България ни се усмихва лъжливият Руско-Български партиен ОЛИГАРХ -ГОЦЕ и ако по горе написаното е вярно това означава че все още позволяваме на Руско-Българските ТИРАНИ, да ни владеят с лъжи и насилие в робство.

 13. Всички се възмущават и всички им играят по свирката, че „интереса клати феса“.

  Posted by RoujkaBG | февруари 7, 2010, 11:47

  Точно така е!
  Колкото повече време минава, все повече се убеждавам във верността на крилатата фраза – “Всички сме грешни!” За съжаление…
  Има тук-таме и свестни хора, но те са маргинали. И прекалено етични, за да се доберат до по-сериозна обществена позиция.
  Всеки път, когато някой разпенено критикува Бойко – питам: “Кой да дойде на неговото място?”
  И досега не съм получил отговор.

 14. Колко трябва да е (зло)паметен човек, та да помни какво му се е случило на 27 април 2003 г.?! Oстава да кажете и че си пазите въпросния sms и смешката ще е пълна. To ne беше самосъжаление, то не беше чудо. Човек става с впечатлението, че Wие сте единствения уволнен в тази държава. Или Вашите уволнения са УВОЛНЕНИЯТА. Не допускате ли, че просто не ставате, та Ви уволняват. Просто не сте в десетката. И в мишената не сте.

 15. Винаги, когато ми попадне нова статия на Инджев я чета и заради написаното в нея, и заради писаниците след нея.
  Този път, за мое успокоение, статията не е предизвикала вълна от волнодумство, не е подтикнала към негативни коментари, нямащи нищо общо с темата.
  Нещо от мъдростта и аристократизма, които очаквам от Инджев все ми убягват, все някакво дребно заяждане ми разваля удоволствието да го чета….
  Не трябва ли умните мъже да правят света по-добър, а не по-дребнав и жълт…

 16. Това, че ръководящи политици послъгнат и отричат грешките си, ние сме научени да приемаме като даденост. Политиците да правят каквото им е угодно на тях, а народът… Какъв народ, бе? К`ви пет лева! На народа му дай само да бистри политика на маса и “керванът си върви, докато кучетата си лаят!”. Интересно каква поговорка ще бъде измислена за премиер,който твърди: “Как така на мен някой ще ми казва какво да правя?!”. По-интересно е, дали въобще след такава реплика в скоро време някой ще има право да мисли.

 17. MNB, не сте прав. Журналист си е, от където и да го погледнеш. Вярно е, че в момента е малко повече емоционално ангажиран, но това не го прави по-малко Журналист!
  В крайна сметка, Свободата е тази, която ни позволява да изкажем мнението си. А Журналистът /пиша го с главна буква, за да не му пиша името/, с малко или много, е допринесъл за да можем да пишем всякакви простотии сега.
  Надявам се, че ще можем и ще продължаваме да ръсим простотиите си и занапред, в това е надеждата на.

 18. че лъже лъже ,ама за обида на служебно лице ,че е лъжец може да те прати 2-3 години в затвора! без коментар! усеща се тоталитарния страх и директното отстрелване по централните улици на София!

 19. Към Georgi G e o r g i e v:
  Естествено г-н Георгиев,че точно за случая “чудомировата” е Чековица,а не “кака Марийка” -но и с уточнението- “тяхната”…а инсинуацията бе задължителна за малко по-поносим хумор сред разни а л ю з и и ,докато зимата пее своя си песен…
  За всичко останало важи
  нашенската си утеха:
  “Пий,а дори емоционално ангажиран,ще го кажеш,по-добре!

 20. За да си журналист се иска смелост. Мижитурка с микрофон и камера всеки може да бъде.
  😉

  Поздрави г-н Инджев.

 21. Мисля,че думите на Б.Борисов във въпросното интервю касаеха само периода, в който той е премиер, а не целия му живот.За съжаление, г-н Инджев, очакваме по-задълбочен поглед от Вас към политическия живот днес,а не дребнотемието, по което залитате.

 22. Към Hristina

  Уважавам правото ви да мислите така. Но истината е, че той каза “никога”, когато говореше за есемесите, а не “никога, в в качеството си на премиер” – то пък оставаше и като премиер да продължава старата си практика( макар, ако се съди по признания на Бареков, и това е ставало)!
  А лъжата, когато лъсва от най-високото място в държавата, никога не е дребнотемие. Вие за какво още сте съгласна да бъдете лъгана, освен по “дребната тема” за опитите за намеса в журнлистиката?
  И аз очаквам от премиера повече , но той говори за това как е возил на “рамката си” с велосопеда без рамка.
  Извинявайте, но адвокатската ви пледоария е слабовата.

 23. Г-н Инджев, защо мълчите по така наболелия социален въпрос с промените в закона за ГМО?

  Всеки ден проверявам дали ще коментирате лъжите на министри и техни заместници, които лобират за чужди интереси, залагайки природата на България. Ще останете ли безучастен?

 24. ” Всеки комсомолец, пример за лошите хулигани. ” Този лозунг съществуваше по време на Т.Ж. Фактът, че и днес се следват указанията е достатъчно показателен.Иначе Иво е отново в Десетката !

 25. С голям трепет следях вашето предаване. Вие наистина сте добър. Но нека всяко зло наистина да е за добро. В любимия ми филм, “Матрицата”, лошият агент Смит бе убит от Нео. Но това убийство направи така, че агентът вече да не се вписва в зададената матрица, в зададения код. Дали по този начин и вашето слово вече не достига до хората в по-изчистен и неподправен смисъл? Това е за утеха на нас, вашите читатели и бегли подръжатели. Дано перото ви да остане остро, а нашите мисли и заключения – адекватни. Нали все пак не всички сме фасулковци, колкото и да не и се иска на властта.

 26. Чета, чета, па не издържа и зема и аз да пиша, дето не ми е работа, щото нито съм чукча, нито пък държа да имам читатели – авари.

  Обръщам се към споменатите авари-критикари на Иво.

  А бе, ей, аланкоолу, вие тая как я мислите?

  Дощли сте му на човека у блога, четете, кефите се, па после си измислите некой ник и под вънкашност чужда и с грапаво перо – къде кратко, къде по-охотно почнете да го мъмрите – дребнав бил, не отговарял на представите ви, какво си мислел, защо си мислел и т.н.
  Искате да пишел по този или онзи въпрос – добре. Културният човек като иска подобно нещо (щом чак толкова го интересува) пише първо своето становище, мнение или каквото му дойде на ума, па после предлага на автора на блога, ако иска да сподели и той своето.
  Той, коментаторът-анонимник не ще да губи време, нито сили, нито ресурс, а иска, иска, иска…, претенции изказва, критикува, одумва, клевети и обижда.
  Е-ее, не може така, скъпи съотечественици! Хем принизявате нивото на форума, хем се оплаквате, че не е така високо, както би ви се искало.

  Я, бъдете човеци!

 27. В България всеки “политик” ще стане обнект на присмех,ако не лъже,това е основната им черта…

 28. DOW JONES, само си “вънкашност чужда” на Иво!
  Уважаеми и аз като тебе тъкмо бях “кипнал”, но си ме преварил и си много точен. Той нашият любезен домакин ни отърва от някои досадници, но те пак са тук!Поздрави Dow Jones.
  Г-н Инджев и когато уж не сте “В ДЕСЕТКАТА”, удоволствито да Ви чета е голямо.
  Поздрави.

 29. в огромната си част българската журналистика е откровена проституция, а БиТВ е възможно най-пропадналата.

  днешното отразяване по новините на посещението на премиера в Лондон беше досущ толкова мазно, слагаческо и задникоближещо, колкото и отразяването на Първановата сбирка за “доблестта”.

  отвратително и гнусно, въобще не ме учудва, че не биха подхванали нищо за тайните вечери на единия или лъжите на другия.

  за съжаление проблемът е изцяло системен, огромна част от нещата, които четем тука за кусурите на медиите, президента или премиера, но те са пълно отражение на цялостния “човешкия материал” в Б-я.

 30. оня ден гледах предаването по случай двайстата годишнина на Ку-Ку и се замислих колко противно и цинично е как хора от едновремешния екип на предаването днес са държанки на червената олигархия.

  още по-гадното е, че днес никому дори не би хрумнало да направи предаване като това за Мултитрон предаване, предаване което, алалем, до ден днешен никой не е виждал и едва ли някога ще видим, така докато продължаваме да живеем сред овчи наведени главици.

  никому, ама никому, не хрумва да се закачи по-сериозно с властта и мафията, просто не сме свободни… освен като некви лаладжии просто да си чатиме в нета.

 31. Изборът на ГЕРБ бе компромис за хиляди избиратели.

  Това се видя в намаляването на подкрепата при избора на сянката – Ф.

  Рано или късно Бойко ще усети това… Аз лично няма да гласувам повече за ГЕРБ, дори да има пак триглава ламя.

  Омръзна ми да го гледам как размества разни пионки ….

  Наистина, предния път нямахме избор, и не “програмата” на ГЕРБ или идеите им, а просто липсата на избор ги докара на власт….

 32. Ама какво става тук!?? ПОМОЩ!

  Това не е моят Форум, това не са моите форумци, които уважавам и чета всеки ден, защото научавам неща, които ми помагат да наредя за себе си пъзела на политическия живот в България!
  ИСКАМ СИ ФОРУМА!

  НяКОЙ смени Форума!
  Добре че Иво не могат да сменят:)

 33. Господин Инджев, прав сте!
  Прав сте в много неща относно Борисов.
  Само се питам, след като почти всички тук считаме прозрението Ви за точна оценка, какво би трябвало да последва? Защо трябва да се замисляме пак за ланският сняг?
  Лош е, но има по–лоши и най–лоши!
  В момента душевната ми скала, относно политическото състояние на България е принизена почти до възможния долен екстремум.
  Според мен, така се „раждат“ негласуващите.
  Но ако всички, точно поради тези съображения, се превърнем в такива, ще се получи сливането с точно тази „Широка страна мая радная…“, която Вие и Всички Ваши почитатели, към които се числи и моя милост, с такъв устрем искаме и се борим, да не се получи.
  Когато си втълпяваме, че всичко е безнадеждно, настъпва безразличието на удавника.
  А надежди има!
  Радан Кънев и Христо Иванов са такива примери, които с поведението си ни показаха, че повече компромиси не могат и не искат да правят.
  Кънев вече обяви, че ще създаде партия. Истинска партия, отстояваща българските интереси, против руските. Дано му се отдаде.
  Днес в предаването Пещерата на Коритаров, беше един необикновен гост. Господин Методи Андреев…, от Герб.
  Изслушах много внимателно всичките му доводи. Там имаше много критичен и правилен анализ, както на днешното управление, така и на засегнатата международна обстановка.
  Неговото мнение е такова, каквото предполагах беше и моето тогава, когато гласувах за Герб.
  Сега е различно, защото тези заигравки на Борисов с Русия и руските проекти, както и величаенето на ръководител и външен министър, тези гадняри, не ми е по вкусът.
  Това, което той спомена, че от такъв пост, не трябва да се дават остри коментари, също го приемах. Аз бях на това мнение и го промених, защото то вече не е меродавно, още повече, когато засяга и накърнява българските интереси и най–осъдителното, когато го дава тогава, когато никой не го пита.
  Споменавам този случай, защото виждам, че между парламентарните съюзници на Герб има инакомислещи. Това за мен е една мъждукаща надежда.
  Защото освен службаши и интересчии, които ги има и ще ги има във всяка управляваща партия виждам, че имаме политически личности, на които можем да се облегнем.
  Освен това предполагам, че много от избирателите на Герб фактически са избрали надеждата да тръгнем към доброто, за да се постигне всеобщо добруване.
  Многократно съм Ви поставял въпроса, какво би било Вашето лично активно участие?
  Готов ли сте да заемете един ръководен пост, за какъвто сега предполагам ще се кандидатира Кънев, или предпочитате да не напускате лоното на белетристиката?
  Дори и да е последното, от Вас ще има изключителна полза, защото прогресът в едно начинание се дължи винаги на умните глави.
  Но въпреки всичко, сегашната ситуация е критична и трябва да се търси спасението на нацията.
  Трябва да сме в перманентна инициативност и винаги да търсим правилният ход, а него ще го покажат мъдрите личности.
  Така тълкувам леката критичност на някои блогъри тук.
  Идвам(е) Ви на гости в сайта, защото се чувстваме в приятелски комфорт. Защото имаме 99, %–ово единомислие спрямо идеите Ви, защото те фактически са и нашите.
  Но и аз се питам, защо не затворите(им) тази вече пожълтяла страница и не се съсредоточим към бъдещето?
  Да оставим привидно, почти „незабелязани“ тъпите му коментари, защото има по–възвишени каузи, за които не би си заслужавало, да се отклонявате и с това да жертвате част от ценното си творческо призвание.
  Това в никакъв случай не е критика към Вас, а (само)пожелание.
  Ето, сам се хващам, как използвам Вашият прекрасен похват, и използвам „скобите на Иво“ за да придам финес на израза.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.