ТАСС e упълномощена да ни заяви: ще строите АЕЦ “Белене” дори и да не искате!

Точно в духа на здравите колониални съветски традиции, България научава за себе си това, което е упълномощена да заяви ТАСС:

“Техническият проект за АЕЦ “Белене”, изготвен от изпълнителя на бъдещата ядрена централа “Атомстройекспорт“, е бил одобрен от българската Национална електрическа компания (НЕК), която е възложител на проекта. Това съобщи в петък руската компания, цитирана от ИТАР-ТАСС”. ( подробности – в Медиапул).

Но не е само това. Има и още:

Заводите в руския град Ижорск приключиха ключов етап от изработката на парогенератор за АЕЦ Белене в България, съобщи пресслужбата на консорциума Обединени машиностроителни заводи (ОМЗ), цитирана от ИТАР-ТАСС.
Завършена е заварката на шевовете на монтажните пръстени на първия корпус на парогенератора. Контролът на качеството на съединението е показал, че работата е изпълнена в съответствие с изискванията на правилата и нормите в атомната енергетика.

Скоро корпусът на парогенератора ще бъде изпратен в компания ЗиО-Подолск за окончателно сглобяване на съоръжението”.(economynews.bg)


Както вече съм отбелязвал, при посещението си в края на миналата година в София руският министър на енергетиката и икономиката Шматко подметна нещо уж незначително, което в България остана без коментар ( моите напъни не се броят, знам). С иронична усмивка той някак кротко, като за обречени, ни осведоми, че руските заводи работят на пълни обороти за поръчаното от България оборудване за АЕЦ “Белене”.

На практика Шматко се подигра на опитите на правителството тук да имитира, че се дърпа и подлага на съмнение проекта. С, или без окончателен подпис от София, Москва си действа по плана за осъществяването му. Така са решили там заедно с българските си другари от предишните 2 правителства.

И какво излиза от тази констатация за политиката на “свършените факти”? Излиза, че тройната коалиция си управлява и днес под друга форма – каквото са решили, ще стане, за да бъде доведена докрай постколониалната обвързаност на България с нейната метрополия.

33 мнения за “ТАСС e упълномощена да ни заяви: ще строите АЕЦ “Белене” дори и да не искате!”

 1. Че то само по времето на Иван Костов не управляваше тройната коалиция /триглавата ламя/. И то само в първите две години на неговото правителство.После плъховете-предатели изпълзяха и се развоняха…
  През другото време дружбата ни с Русия е непоклатима, “както слънцето и въздуха”… И докато е така, ще четем Иво Инджев в сайт, а Иван и Андрей /например/ ще гледаме в нац. ефир по 13 часа на седмица…
  Преди наричаха Костов Командира, защото беше принципен и непоклатим управленец. А сега Б.Б. какъв е – новият Тато за новите комсомолци и за нереализирани през социализма службогонци. При това сред пълно тържество на ченгеджийството…

 2. Макар и не пряко замесен в атомната индустрия отвъд океана имам познати в този бизнес. Инженерите гледат с насмешка на технологиите на руснаците, а мениджърите на начина по който си изпълняват проектите. Най-вероятно Белене ще струва 2 пъти повече пари, ще отнеме 2 пъти повече време и 2 пъти повече разходи за експлоатация. Това поне показва статистиката. Ако се погледнат руските проекти от подобна величина (например продажбата на модифициран самолетоносач на Индия), човек мислещ за интереса си никога не би се хванал с тях. Но…при нас работата е ясна…Ще го плащаме този чужд проект поне 15-20 години. За 15-20 години може да имаш 1-2 поколения суперобразовани инженери и всякакви млади хора, които ще донесат повече полза от Белене (ако се вложат най-безрисково-образование например)
  Но трябва да се пише за тия работи, а то…

 3. България взема пари от Европа-пари,реални,под формата на еврофондове-с милиарди.Вземат ги български граждани-земеделци,фирми,животновъди…Вземаме ги от Европа,понеже сме в едно семейство.Дават ни ги безвъзмездно .
  България ги взема тези пари. И ги дава на….Русия.Вземаме пари от Европа и ги даваме на Русия.Не можем да поканим някоя фирма от Евросъ’за дани прави АЕЦ-а каним Русия понеже сме Троянската к..ва.Дали е честно към европейските данъкоплатци да им вземаме парите поф формата на еврофондове и да ги даваме на една азиатска империя-Русия ? Нека всеки се “допита” до съвестта си.

  пп.До тогава-един “поздрав” към руските камаради и техните подлоги-една “доза” античалга

 4. Спомените са хубаво нещо,но има съдбоносни моменти само за държавници със стамболовия политически ръст на кръстопътя на цели епохи….но макар и бележит държавник, и Той и някои други-по-епизодични,не прпевъзможнаха в дантелено облекло опиянението си “като невидели!!!” на терена на съкрушитени теории и дори насмещки,когато работата опря до историческа прегръдка с оцелялото дворянство като умение и откровени на илюстрованата светлина…
  Казвам бележит,но и на него и на Ф.Диимтров,/лично чуто!/…не им стигна прозрение да се поучат от Бисмарк,който рекъл на дядото на Влхелм II:”Ваше Величество,ако е писано да става революция,
  предлагам да я извършим ние….” а сега видите ли зле!!!
  Как да бъде?… след Марсилезата с вихрен щурм при Валми …винаги идва и един Първи консул…
  Друг епизод?Това ще се види!

 5. Доколкото си спомням, преди много години, платихме някаква ос за турбина произведена в Чехословакия

 6. planat varvi s palna sila

  oshte 20 godini reformi i sled tova nikoi niama da si spomnia za chervenite kufarcheta, chengetata, mutrite i DS. Te shte sa aristokracia i burjoisia.

  Ujas. Mekeretata shte se narichat bourjoa. Chengetata aristokracia. A tehnite podlogi – shte badat fabrikanti.

  Ne znam na k’vo nivo shte e chalgata. No sas sigurnost shte ia ima.

 7. Но пък ако черпим германският опит, още от сега имаме много сериозен български кандидат за Генерален представител на ” Атомстройекспорт ” при строителството на “Белене”.
  Сещате ли се кой е Той ???

 8. На вниманието на костовист:
  Не знам,дали въобще някой,би се осмелил с ръка на сърце,да оспори качествата на държавника Иван Костов,но и Царят тук, и Бойко Борисов в Канада,с дела и думи,доказаха що е прозорливост във всеки момент,а не само до “появата на плъховете”
  ….ма било зле?
  Уменията за държавност не са царска или “премиерска”,а
  непреходна величина,която Историята очертава с др.”л е т в и”,мерки и теглилки..
  И тъй като не става въпрос за партийно цветово заяждане,дано и ревностни партийни последовтели не се изкушат с “данайско подмазваческо даруване,което Иван Костов,не заслужава,преди да се е произнесла окнчателно и правилната България…!!!
  Само,че да не стане така,че левия елит да свърши работат на този от демократите на прехода както бе тръгнало по-осезаемо при Луканов и Станишев,за да се “отвори мерника и на Г.Първанов”,при поява на правилното място и в правилното време….както го прави и ловеца Фердинанд I при тихо преслредване на оглушели птици….
  с папска анатема !
  Ами ако при кръстника на Борис III,руският – тогавашен или сегашен – технически прогрес е безспорен,бихте ли отгатнали,дали ако имах възможността,на България с Борис I,Калоян или сегашния премиер, ще й е до “миро” или “католически” турбини…
  Интересно,как и Фердинанд I,не се e учудил защо българският елит след “Железни врата”,500 и кусур години по-късно го посреща само с портретите на Левски и Раковски..а Стефан само изръмжал: “Ботьова,не закачайте!!! което на негов си и невъзможен език на хъш,би означаволо,не се е….айте с Ботев!!
  Точно тези ли титани не са знаели,за заветите на двамата царе,преди да потърсят помощ при Наполеон III ?…
  —-пък сега зле!!!
  Сидеров е начетен и също знае,че дори Султана не е осуетил най-ранните български домогвания към Запада след разни вселенски събори и т.н.
  Това да беше отчел вместо “Зийг Хайл” и остава по-безпроблемно в ханския летопис!!!

 9. Може би трябва да гледаме на този руски проект повече прагматично отколкото емоционално. За мен Белене е последно разчистване на сметките с мита за освободителите. Това е цената с която се откупуваме от “империята на злото” – затова и чекът беше осребрен чрез нейните наместници тук. Може да изглежда унизително, но свободата се плаща. И само от нас зависи да направим от този последен паметник на окупаторите символ на нашето освобождение.

 10. Do Pavlov

  затова и чекът беше осребрен чрез нейните наместници тук

  Za sajalenie g-n Pavlov chekat teparva shte trebe da se osrebriava.

  Ne znaia kade jiveete i s kakvo se zanimavate – no znaia che osrebritelite shte badat jiveeshtite na teriotoriata na BG,a polzvatelite – rusnacite i …

  edna malka chast sashto jiveeshta na teritoriata BG.

 11. “BNP Paribas се оттеглят от проекта Белене.

  “Те [банката] напуснаха и приключиха техните ангажименти по договора с НЕК, вземайки си бележка от този провал.”

  След RWE сега и единствената европейска банка, която се беше ангажирала с безумието “Втора атомна” се изнесе от проекта. ”
  http://petko-kovatchev.blogspot.com/2010/01/bnp-paribas.html

 12. И какво излезе от цялата работа. Излезе, че Гамизов е прав, и освен това – бил е прав за руските ядрени планове в България. Потвърждение на Ботевото “свестните у нас смятат за луди”.
  А сега – срущу “ТАСС сообщает и сообразяет”, срещу “Великий и нерушимый”, срещу “Северната мечка”, срещу “Империята на злото”, срещу “Непобедимая и легендарная” … имаме един Гамизов с неговата Гражданска лига от пет души….
  Както казва Чинтулов “Сам юнак на коня”. Сам, защо е все сам този български юнак и все го смятат за луд? Ние къде сме в цялата работа?

 13. Тъжно… и скъпо.
  Ще плачем и ще плащаме!

 14. Нека не забравяме че нашето Царство България няма подписан договор с Русия за АЕЦ-Белене.Първият ни договор с Русия ще сложи край на руската окупация в Царство България и Русия ще е длъжна да ни върне всичко което е плячкосала от територията на Царство България.Нека не забравяме че в мигът в който възстановим Българската Търновска Конституция ние … ставаме свободни,достойни и богати Български Граждани на Царство България-ЕС.

 15. Do Doko,
  Taka stava s praznite chekove. No viarvashtite v mitove sa sklonni da gi podpisvat i prepodpisvat.
  Elektoralniat ni contract s Borisov sashto e na pat da se okaje takav chek. May triabva da si izchistim ot emocii schetovodstvoto.

 16. Не знам откъде извира тази Ваша омраза към руснаците и всичко руско. Върнах се специално назад в архива Ви. Тя е там като не съвсем тънка червена нишка. Упорито се противопоставяте на всеобщоразпространени схващания, за историята на България. Но докато Вие се придържате към излагането на факти,коментиращите твърдо отстояват позиции,че първо централа не трябва да се строи, и второ руснаците са възможно най-калпавия строител. А тези две тези вече ми се струват ама доста неправилни.

 17. Винаги, когато се сетя за АЕЦ “Белене”, си мисля за българската робска същност. И все повече се убеждавам, че бедата не е толкова в робската психика на народа, макар такава да има, а в житейската нагласа на определени кръгове да имат много пари, да властват чрез тях, без да имат и най-елементарни качества на предприемачи. Едно наистина непреодолимо наследство от “реалния социализъм”. Нека само да погледнем от какво се печелеше тогава: Крадени елементи и технологии за компютри, половинчат военно-промишлен комплекс, създаден от Съветския съюз и по отношение на суровини и оборудване напълно зависим от него, реекспорт на нефт и нефтопродукти, получавани пак от СССР вместо заплащане, печалби от нелегални транзити през страната на контрабандни стоки и наркотици и пр. И в тези “печеливши отрасли” парите се правеха от не повече от 5% от активното население на страната и също такъв процент от икономическите единици. Но от многото пари се заделяха за бира, кебапчета, евтино парно и евтин ток, както и отдалечено безплатно медицинско умъртвяване, за да са щастливи всички. И мнозинството бе наясно, че зад цялата тази благост стои братския Съветски и пр. И го залюбиха навеки. А големите пари отиваха в една шепа бездарни, но ненаситни хора, печелещи само от партийно интриганство. След събитията през 1989 г. този тип капитал “оживя” и придоби смайващи размери, със същите неспособни по нормален път да го развиват субекти. Този капитал винаги е нараствал за сметка на заробване на страната, и то главно поради неспособността на капиталоносителите да развиват нормално, българско предприемачество – все някой отвън трябва да им изгради нещо голямо и те да паразитират върху него. Не искам да споменавам парите от ЕС. Ето го свежия пример с АЕЦ “Белене”. За тях е напълно второстепенно дали страната има икономически интерес, важно е една велика сила да има инвестиция тук, за да и стоят зад широкия гръб. Защо ли? Сещам се за поне две причини: едната е като ни гепят с някой от трафиците, да се изрепчим зад гърба на Русия, заинтересована материално да не ни закачат. Другата – любимата политическа олигархия да векува и да яха наивния народ, както само тя си знае. Това за мен е великото значение на АЕЦ “Белене” за България. И очевидно няма да ни се размине, горките ни деца…

 18. Към Мирослав Чернев:

  Аз пък знам защо Ви се иска това, което ми вменявате, да е истина ( защото не е истина – никъде, дори с намек , не съм дал повод да се мисли, че изпитвам “омраза към всичко руско”)- вероятно оправдавате пред себе си собствената благосклоност ( или “любов към всичко руско”) към съветския колониализъм, приписвайки на “врага” злодейски черти.

  Противопоставянето на съветско-руската традиция и практика на потисничество, включително спрямо собствения съветско-руски народ, не е омраза “към всичко руско”, а опит да бъде защитена свободата срещу мракобесието.

  От хищника не очаквам да стане тревопасен – Русия води имперската си политика на подчиняване на всички, които са готови да й служат. И в България за целта се намират доста “влюбени”, готови ,срещу пари, или по любов, да ни закопаят в руската сфера на влияние за още някой и друг век.

  Свободните хора в България обаче не желаят да бъдем постоколониален руски анклав.

 19. Добър ден г-н Инджев,
  Добър ден на всички в блога,
  не разбирам защо се учудвате.

  Всички знаем, че нашите близки гласуват за руските представители в България.
  Само така могат да ни принудят да разберем какво са преживели при окупацията от Изток.

  Всички знаем, че оставайки в Родината ще живеем с ляв уклон.
  Ако не сте го разбрали и приели – сте наивници.
  Няма как да се спре почервеняването на България. Съзнателно оставиха само руснаци да изкупуват имоти.
  Съзнателно се опразва Хазната за да нямаме избор.
  Съзнателно се очернят всички, които не искат да са в ситемата.

  Извинете, не бяхме ли ние/вие които искахме да няма нови хора в политиката ?
  Да няма рапър, немско говорящ преподавател или атакист ?
  Сега кротко да погледаме какво ще стане.
  И да работим, защото трябва да изкараме пари за да пратим деца и внуци далеч от тук.

  Весели почивни дни …

 20. До Cтамен Стоичков
  Бай Стамене,
  нещо не вдянах,кажи го пак.

  До Мирослав Чернев ,

  има мнения които са против политическата система в Русия,не толкова към бедния мужик.Русия днес претендира да е една от световните лидети,а качеството на живот е на 130 място /там някъде/.И не си мисли,че всичко стващо в Русия е дар и удоволствие за руснаците.В последната си книга Солженицин казва,че Октомврийската Революция е погром над руската култура,бит и традиции-дала възможност на “пяната” от целия свят,под формата на интернационална помощ да безчинства над руския нард.

 21. До г-н Мирослав Чернев: Г-не, Русия от край време е терен на яростни противопоставяния, при които спечелилите временно предимство жестоко се справят с другите. Техния т.н. социалистически период нагледно показва, че еднопартийна система може да има само на книга, спомнете си какви касапници ставаха между привърженици на този или онзи лидер.
  Та въпросът ми е – коя точно Русия бихте ни препоръчали да обичаме и коя – не? И по кой признак да ги познаем? Защото, колкото и да ми обяснявате, че един жител на Чукотка и един – на подмосковието, са на едно и също мнение и споделят ненасилствено една и съща позиция, бихте ли ми казал как да Ви повярвам? Само не ползвайте, моля Ви, похвата на един умник тук в блога, който за нагледно пособие ползваше мухи и кюфтета – получих злоядство от неговите аргументи.

 22. Интересно,кои са тези “всеобщо разпространени схващания за историята на България”,които ,според г-н Чернев,определят позитивните настроения/обичта?/на българите към Русия.Доколкото тази проблематика винаги ме е интерисувала,трябва да кажа с много висока степен на сигурност,че споменатите схващания са отражение на онези исторически кръгове в България,които а приори се определят като про- руски,къде като на хора свързали образованието си с Русия и СССР,къде абсолютно по политически/БКП,БСП/причини,къде -по чисто икономически такива.Нека не забравяме ,какво е било отношението към Русия на Левски,Каравелов,Раковски и още много възрожденци и национал революционери.ОТРИЦАТЕЛНО!Какво е на дядо Вазов,проявявал се като русофил,но написал
  чудесно стихотворение осъждащо агресията на Руснаците през І-та световна война,срещу България,в Добруджа,и победното им преследване до Депър от ген.Колев.Да не говорим за Стамболов и други бългаски палитици-патриоти от онова време.Да не би атентатът в черквата Св.Неделя да е друго дело освен руско,или септемврийското възстание през 1923г да не е било вдигнато от руски агенти като Г.Димитров и В.Коларов,позорно избягали дори преди разгрома му,в Русия.Дълъг е списъка на причините поради които Русия е недолюбвана,не поради зомбираност,а поради ИНФОРМИРАНОСТ на интерисуващите се хора ,с повече от 3 гънки на мозъка си.Но понеже става дума за качеството на руският строителен гений,ще кажа на г-на Чернева,че аз,като строителен инженер,имам непосредствени наблюдения върху това качество и ГОСТ нормативните документи,отнасящи си до него.Калпава работа,г-н Чернев,което се демонстрира от споменатите нормативни документи,които въвеждат поредица от корекционни коефициенти,на основните постулати при проектирането,които като произведение,отчитащо определени обстоятелства свързани с руската действителност за производство на материали и съоражения,водят до завишени крайни резултати сравнени с онези по DIN,американските и френските съответни нормативи.Така,че г-н Чернев,без да ставам адвокат на г-н Инджев, ще кажа,че ако в неговите публикации има такава червена нишка на каквата Вие сте изследовател,то тя е НАПЪЛНО ОСНОВАТЕЛНА!

 23. Базирайки се на опита си от времето на “развития социализъм” (а и след това)това е най-обикновена “партенка” с цел опипване на почвата. На ТАСС не може да се вярва – проверил съм го не един път. ТАСС е като министерството на пропагандата при Гьобелс.

 24. В допълнение, като стрителен инженер, напълно съм съгласен с написаното от инж.Лазар Маджаров за руските строителни норми (ГОСТ, СНиП и т.н.)

 25. Чрнев,ти правиш ли разлика между обикновен руснак и руски комунист,между руски мужик и руски мръсник. Сегашните Руски управници са сврзани все още с пъпната връв на комунизма,затова Русия гние,защото Съветския Съюз е мъртъв… те не могат да се отърват от тези стереотипи. И друго,самите руснаци не искат да живеят по руски,всичко там се надпреварава за американско и западно.

 26. Абе Георгиев,не е възможно да се обича цяла страна,нито да се мрази,дори Китай,или Албания, за каква обич говориш,наивник си ти…

 27. Г-н Генерал, това за любовта и омразата по-добре го обяснете на г-н Мирослав Чернев. За мен всички хора по света са, общо-взето, едни и същи…

 28. Ужасно ми е неудобно от домакина. Както вече съм споменавал уважавам много господин Инджев. Не съм имал предвид да се заяждам. И ми е страшно неудобно, че всички гости тук след мен, се занимават само с моята скромна особа. Позволих си да запазя бисерите в тълкуванието на историята от горе пишещите, но ще се въздържа от коментари. Когато съществува пропаст в мненията, полемиката надали ще е от полза.

 29. ИВАН ВАЗОВ
  На руските воини
  О, руси, о, братя славянски,
  защо сте вий тука? Защо сте
  дошли на полята балкански
  немили, неканени гости?
  Желали би вас възхитени
  да срещнем со сълзи и с китки…
  Но идете вий настървени,
  на грозни зовете ни битки!
  Желали би вас да прегърнем
  и тоз път сърдечно, горещо.
  Но взорът ви свети зловещо…
  Как ръце сега да разгърнем?
  О, руси! Аз друг път ви славях
  за подвиг велик и чудесен,
  високо ви ликът поставях
  във мойта душа, в мойта песен!
  Вий някога знаме Христово
  развяхте за благо човешко –
  строшихте ни игото тежко,
  а днеска ни носите ново!
  И пак не ви мразим (не крия:
  обича ви още народа);
  но любим и свойта свобода,
  стократно пµ любим я ния.
  За тоз кумир ние се бием
  и с чужд, и със близък упорно
  и няма ний врат да превием
  пред никакво иго позорно!
  О, колко ви, братя, жалея!
  О, как би желал, братя клети,
  свобода и вам, и за нея,
  кат нас да живейте и мрете!

 30. Какти виждам,казано е преди нас и то много п0-добре.

 31. Относно строежа на АЕЦ “Белене” и отказа от финансиране на европейски банки, трябва да прочетете”Спогодба за привилегиите и имунитетите на МАЕ”, която ние сме ратифицирали 1968 г. без забележки. Русия (ССР), подписва въпросната спогодба но не поема отговорност при ядрен инцидент.Когато една банка финансира такъв проект, тя носи солидарна отговорност с изпълнителя на проекта. Е отговора е ясен, мисля, че бях писала и преди ако германски фирми влязат в проекта ще се уреди финансирането на руския проект.въпроса тук е нашия личен капацитет за стартиране на един толкова грандиозен проект. Проблема е преди всичко в това!България няма да загуби от такъв проект въпроса е, че няма кой от наша страна да го стартира.А още по страшно е, че се харчат текущо пари, че няма и кой да го спре след като се вижда , че не можем и да го стартираме.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.