Да кажем “бай, бай” на Байганьовщината!

Изключително ниско ниво на усвояване на средствата по оперативни програми – едва 1,3% от всички разполагаеми от Европейския съюз средства. Рискът от неусвояване на голяма част от предоставената от Европейския комисия предприсъединителна помощ остава. Това се констатира в Годишния доклад за усвояването на средствата от ЕС за 2009 г.

Авторите на доклада посочват, че България е единствената страна-членка на ЕС с върнати на два пъти Оценки за съответствие и все още без нито една одобрена Оценка за съответствие. Годишният доклад отразява ситуацията към 31 декември 2009 г. (БГНЕС)


Данните са изнесени днес от Светлин Танчев, председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове. Според него, в тях няма нищо изненадващо.

Така е. Всички сме престанали да се изненадваме. В усвояването не ни бива, както в присвояването, биха казали, ако можеха да си признаят специфичните умения, родните чиновници.

Всъщност точно фактът, че в това няма нищо изненадващо е най – печален. Щеше да бъде много приятно, да бяхме изненадали света ( и себе си дори )с обратното, но явно ще продължаваме да очакваме чудото да се случи.

И защо не? С Кристалина Георгиева се случи. От провала на Румяна Желева, която ни направи единствена страна членка с върнат поради непригодност кандидат за еврокомисар, се изненадаха само онези, които смятаха Бойко Борисов и Цецка Цачева за непогрешими. След което най-после “изненадахме” европейците приятно, макар самите ние да знаехме, че има способни и подготвени българи, които могат да ни представят достойно. Остана си без отговор въпросът защо това се оказа тайна само за онзи, от когото зависеше да вземе правилното решение от самото начало.

Ето още няколко приятни изненади, които можем да си пожелаем:

– Премиерът би могъл да си намери съюзници, които да не принуждават европейски самолети да се приземяват на резервни писти, за да бъде разследвано от полицията скандалното им поведение в небето над Европа.

– Медиите биха могли да започнат да го критикуват. Може и плахо. Ще бъде изненадващо полезно за самия него и за подопечната му демокрация.

– Гражданското общество, приспано още от великия хипнотизатор Сакскобургготски в далечната 2001 г. с обещания да бъде сразена “конфронтацията”, може и най-изненадващо да се събуди, ако види, че и медиите проявяват нещо като смелост.

– При наличието на посочените по-горе предпоставки може изненадващо да нараснат съпротивителните сили на обществото срещу корупцията и престъпността, което пък е предпоставка за преодоляване на негативния образ на България пред същата тази Европа, чиито субсидии отблъскваме с рекорден за ЕС успех.

Най – трудно е да изненадаме себе си. Трябва да кажем “бай, бай “ на Байганьовщината, която качва и крепи себеподобни в управлението на всички нива. Боя се обаче, че тя се превръща от спонтанно явление, в канализирана, целенасочена стратегия за печелене на популярност.

Как да си обясним иначе факта, че интелигентен и учен човек, като политологът Иван Кръстев, слиза от собственото си ниво, за да се опита да оприличи чалгата в българската политика на …джаз.

Тъкмо джазът е антитеза на чалгата ( спомнете си опитите на Слави Трифонов да говори пред публиката на джаз концерт, посрещнат с мощно освиркване в София). Пред виенския “Ди пресе” Иван Кръстев формулира метафората за Борисов, хвалейки го като виртуоз в политическата импровизация, баш като джазмен. Хвърли мнозина в джаза с твърдението, че “останалите” политици в България се правели на “сенатори”.

От което става ясно, че да се правиш на сенатор у нас е порочно, докато да говориш в едно телевизионно шоу ( както г-н почитаемия премиер) колко много (предполагемо) жени и девойки си “повозил” на рамката на велосипед без рамка- това е “джазово”, така ли? Не, не е. Това е чалга. Не казвам, че не е симпатично на хилещата се аудитория, но е чалга.

Така че, шоуто продължава без изненади. И никак не е джазово.

20 мнения за “Да кажем “бай, бай” на Байганьовщината!”

 1. Da se nadiavame li?

  Kogato има способни и подготвени българи, които могат да ни представят достойно,
  no si naznachavame i izbirame samo paliachovci i levaci><

  Kogato В усвояването не ни бива, както в присвояването, zashtoto za vtoroto se iska rabota i otgovornosti… A poslovichno trudoljubivia balgarin si obicha lekata, mekata i dohodnata… I samo rakiata i salatata sa mu po-mili ot neia…

  A i chalgata…
  Ta pri tva polojenie mi ostava samo nadejdata =- vse po-bleda i vse po-slaba…
  Dano da gresha!

 2. Е, не, не не … г-н Инджев … при цялото ми уважение към Вас … оставете Иван Кръстев сам да решава кое на какво да оприличава … не върви някак си Вие да коментирате точно него. И макар досега да съм се съгласявал с Вашите материали, лично аз бих бил доста по-внимателен с определения като “политическа чалга”. Не че сегашното правителство е правителство на Нобелисти, но пред политическата порнография на правителствата дотук (с изключение на Костовото), предпочитам това пред порнографията … А Вие?

 3. Към Марто:

  Факът на доказаната порнография на предишните не е никаква индулгенция за ничия друга подобна ( пък макар и по-малка).
  Призовавате ме да “оставя” “точно” Иван Кръстев? Защо? Защото е готов да представи пред света чалгата като джаз ли?

  Позволете да имам мнение и да не го “оставям” само, защото друг не е съгласен с него. Пък и аз нито мога, нито искам да му преча да си говори каквото желае. Само си позволвам да не съм съгласен с него.
  Но щом засягате този въпрос, искам да кажа, че е много разочароващо интелигентен човек , като Иван Кръстев, да става проводник на принизяването на стандартите на политическото поведение само, за да обоснове трудно защитимата теза за ползата от това “да не си сенатор” – самият Кръстев е нещо като сенатор в своята област и точно по тази причина не му отива да аплодира кючека.
  Ако така ще го съветват премиера, нищо добро не ни чака…

 4. Не, не Ви призовавам към нищо. Само си казах мнението. Точно както и Вие. А в това, че мненията ни се различават, не виждам нищо лошо … 😉

 5. Нека тези, които искат да гледат Бай Ганьовщина да пуснат сега НоваТВ и да видят Илия Баташки.

  Такова шоу…

 6. Do Marto

  не върви някак си Вие да коментирате точно него

  E shto da ne go komentira?

  Da ne bi da sme u socialisticheskiot realizam?

  Aide da ne obijdame jazz’a molia Vi.
  A-a-. Molia sashto da ne obijdame i pornoto…

 7. Понякога си мисля, че е в действие план за дискредитиране на България в ЕС с цел изключване от съюза. Съчетано с 20 годишната профанизация/чалганизация/ на народа картинката изобщо не изглежда розова. Целта за приспиване на гражданското общество явно върши работа. А спящата мечка само това и чака.. да си ни прегърне по братски.

 8. Съгласявам се с Марто,кое е за предпочитане при сравнителен анализ за изкласилите елити от друго време,вчера,днес и… какви да бъдат утре…
  На “върха на иглата” се открояват все по-малък брой “състезатели” и нарастваща гражданска взисателност,а вески знае чий са заслугите!!!

 9. не е сериозно сравнението джазмен и сенатори, направено от Кръстев. А защо това мнение не бива да се изразява?!

  защо да не коментир/ам/е тези на Иван Кръстев? Защо Борисов – да, а Кръстев – не?! Не се коментира личността на един или друг, а тези и изказвания. Мога да изкажа още критика точно към тази позиция на Кръстев. Защо се приема, че някой има индулгенция само защото написал книги и/или има приятна реч? Авторитет? – Та кой му оспорва това, което си е негово, но това значи ли, че никога не греши!

  Във въпросната статия Кръстев е искал и вълкът да е сит, и агнето цяло. Като политолог-анализатор не му прави чест, че смесва лични интереси с откровеност на позицията. Звучи доста остро, но и позицията на Кръстев е доста “странна”… Предварително отбиване на предстоящия удар. Не, не си трупам червени точки, критикувайки “авторитет”, както традиционно гласи суетният контра-удар. Манипулация е да се твърди, че който не споделя, изказва несъгласие от “стратегически съображения”. Казвам това, защото и друг път съм чувала: Ааа, ти искаш да закачиш нещо от авторитета на Х, затова го критикуваш. Смешно!

  Въпросът е не чия теза коментираш, а какво казваш!

 10. До там го докарахме…
  да предпочитам корумпирани ама кадърни хора отколкото честни ама некадърни…
  И този дълбок поклон на пресата пред ББ…то това си е мафията…не търпи чуждо мнение…
  Бог да прости България…

 11. Не е важно какво е казал един или друг политик, или полтолог, или който и да е говорител по медиите. Според мен най- важнто е какво мисли или казва народът. А той все още спи хипнотизиран от същите тези медии и политолози. За толкова години “преход” в България не можа да се създаде така нареченото ” гражданско общество”. Докато не успеем да бъдем финансово независими от каквито и да е организации ние не можем да дадем собствено мнение, което да може да повлияе на обществото. За да кажем бай – бай требе да се осъзнаем като личности, а не като обекти.Вълшебства няма. Чудеса не съществуват. Има реални хора с чисто човешки качества.
  Завършвам с един анекдот от древногръцката история:
  Спорят двама политици.
  Единият – Ти знаеш ли, че атиняните ще те пометат, ако се разгневят.
  Другият – А теб, ако се опомнят…
  Кога ли ще се опомним…?

 12. Животът ни учи какво да правим,а историята показва дали сме вземали правилни решения.За съжаление съвременната ни история се “върти”прекалено бързо.От друга страна бързо разбираме грешките си.Друг е въпросът,дали се учим от тях или ги повтаряме унесени в това,да следим грешките на другите около нас???

 13. Po niakoi pyt se opitvam da gledam na vsichko,koeto stava, s usmivka…No kogato hora kato Ivan Krystev se iziaviavat kato shutove v “dvora” na BB, zapochvam da gubia chuvstvoto si za humor. Klakiorstvaneto na g-n Krystev za smetka na istinskite cennosti obizhda inteligentnostta mi. Interesno e toi kak se chuvstva? Ako tazi mu navedena poza ne go obizhda, znachi e psevdointeligent, nezavisimo kakvo e napisal i kakva izvestnost ima.Uvi !

 14. Най-големия хипнотизатор и приспивател на антикомунистите в България беше Костов и неговата клика, Г-н Сакскобурготски никга не се е определял за антикомунист,той никога не е споменавал думата комунизъм,нито антикомунизъм,той никога не е говорил за деветосепт-я преврат и окупацията на страната от Съветските войски,бил е малък,просто,не помни,въпреки,че е бил Държавен глава и е изгонен от Родината си…, но “нашия ” човек ни омагьоса,че щял да декомуниззиора страната,ето я декомунизацията-посткопмунистическа,дивашка България.

 15. Марто казва: “Не, не Ви призовавам към нищо. Само си казах мнението.”

  Posted by Марто | февруари 7, 2010,
  19:29

  Малко преди това (by Марто | февруари 7, 2010, 19:08)
  пише:
  “оставете Иван Кръстев сам да решава кое на какво да оприличава … не върви някак си Вие да коментирате точно него.”

  Това не е ли призив? Дори още по-лошо – заповед с нетърпящ възражение тон…

  А Стоичков пък го подкрепя с характерната си питийска бозица…

  Хвани Кръстев, па удари Марто, та дано Стоичков се сети и разкаже най-накрая нещо интересно от времената си на действащ офицер.

 16. Нагледен пример за простотията на държавата ни. Иначе всеки уличен тарикат може да ти повтаря до втръсване “Акъл не ща, пари ми дай”. Излезе, че като го нямаш акъла, и да ти дадат 1,4 милиарда евро, пак не можеш да се оправиш с тях. Даже не знаеш как да си ги вземеш. Така е – Акъл трябва в тази държава… а не такива, на които акъла не им трябвал.

 17. Преди 3-4 дни изпратих статия до няколко медиини сайтове. . Съзнавайки ясно, че цигарения бизнес си има яко лоби не само в парламента, а и в медиите се опитах да бъда максимално дипломатична. Уви номера не мина. Ще трябва да използвам стария изпитан начин – здрав спам по форумите
  Ето статията:

  ————————————–

  ОБОРОТА В ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ХРАНЕНЕ ЩЕ СЕ ВДИГНЕ СЛЕД ЗАБРАНАТА ЗА ПУШЕНЕ

  От 1 юни влиза в сила дългоочакваната от много хора пълна забрана на дима в затворени помещения. Това се отнася включително и за ресторанти, барове, дискотеки, обществени и административни сгради, на работното място. Рестрикцията бе приета в Закона за здравето през пролетта на 2009 г.

  Какво обаче се случва в парламента. На някъкъв пучаш-депутат от ГЕРБ забраната не му изнасяла и искал да продължи да си пуши. И понеже не могъл да събере достатъчно мнозинство от собствената си парламентарна група, та започнал да събира коалиция от колеги-пушачи от други парламентарни групи. Така, де – политическите пристрастия са едно, но страстта към димящата фъшкийка прави хората еднакви. Щели да променат закона. И си измислили привидно благовиден повод. Забраната щяла да удари заведенията, те щели да фалират и това било едниствения начин да ги спасят.

  Затова не искам да се спирам нито на морално-етичната, нито на хигиенно-здравната страна на въпроса. Нито ще задавам въпроса ние в ЕС ли сме, или не сме в ЕС. Искам да се спра само и точно на това твърдение, че оборота и печалбата на заведенията ще пострада.

  В момента измислените зони за непушачи са абсолютни шменти-капели. Поради което непушачите сме изключени от оборота и щем-нещем взимаме нещо на крак или се храним в Макдоналдс. Защото непушачите сме принудени често да правим с компромис с храната, за да избегнем дискомфорта от поглъщането на тютюнев дим и неудобството от осмърдяването на дрехи и коса. От една страна явно не са малко хората за които е важно да им е чисто и свежо. Не съм забелязала Макдоналдс да си стой празен и безоборотен. От друга страна искам попитам пушачите като забранят пушенето това означава ли, че ще спрат да се хранят.

  Има и друг аспект как би оказала влияние забраната за пушене върху оборота на заведенията. За заведението си е чиста загуба, след като си хапне яденето пушача да пали цигарка, после втора… За заведението е по-добре да си плати, да освободи място си за следващ клиент. А пушача да се разкара да си пуши някъде навън.

  Третия момент върху финансовия резултат на заведенията идва от икономиите които ще реализира заведението, особено зимните месеци. Непрекъснатото отопление на студения въздух които постъпва отвън и изхвърлянето на топлия въздух замърсен с цигарен дим е гигански разход на енергия. Които е включен в сметката (както на пушачите така и на непушачите), но от тези по-високи цени заведението не печели. Печелят доставчиците на енергия – ЕВН, ЧЕЗ.

  От всичко казано до тук вънизква резонния въпрос: Ако е така и е толкова просто защо самите собственици заведения не забранят пушенето в заведенията си?

  Имам двама познати в ресторантьорския бизнес и повечето от нещата които написах по-горе са техни разсъждения, а техния отговор на този въпрос е: Бих забранил пушенето само в случай, че във всички конкурентни заведения също е забранено пушенето, защото е добре да привлеча клиенти непушачи, но не искам клиентите-пушачи да бягат при конкурентите.

  Затова единственото условие твърдението от заглавието да е вярно е забраната за тютюнопушене в заведенията за хранене да е тотална и повсеместна. Тогава всички ще работят при променени, но равни условия. И ничии оборот няма да пострада. Освен може би на Булгартабак.

  Дали пък от там не идват тия напъни за промяна на закона!?

  ———————————-

  Това беше статията. И понеже тук цензура няма искам да задам още някой въпроси:

  Случайно ли е съвпадението на имената на въпросния депутат от ГЕРБ и председателя на Асоциацията на производителите и търговците на тютюни и тютюневи изделия? Вярно ли е, че преди да стане депутат е имал фирми, чиято основна дейност е дистрибуция на цигари?

 18. Вижте тук какво става: http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2758831.
  Вижте как на паяка, като му се откъсват последователно краката и му кажат “Тръгни”, плавно се обездвижва, и как след откъсването на последния крак оглушава.
  Заб. Някой да не би да си помисли, че почтените социолози искат да вбият клин между действащи лица, неее…

 19. Г-н Инджев това е най-силната Ви статия според мен, откакто следя блога Ви! Специални поздрави и благодарности за горенаписаното! Да кажем бай, бай на чалгата е равнозначно на това да кажем бай, бай на Байганювщината! И ако, който и да е се преклони пред чалгата това означава, че се е примирил и е приел да си остане Бай Ганьо! Не става гражданско общество от Бай Ганьовци! Трябва най-сетне да го разберем и да се цивилизоваме!

 20. Е добре е да се отърсим от Бай Ганьо, ама май не сме на ясно какво е точно това към ден днешен. връщаме се към един литературен образ от началото на миналия век. Един образ, който е бил доста автентичен за времете. Искам да кажа, че до ден днешен си говорим едно и също, показваме куп идиотщини, а това за съжаление е доста лесно ама никой не казва около какво да се обединим и да се измъкнем от мизерията.Този народ трябва да се ограмотява според мен като се започне с една инструкция т.1,т.2 и т.н..Първа стъпка държавата сме ние и всеки един от нас е отговорен за всичко. Много е лесно да казваме ами ние сме бедни и поради това нещастни.Ами защо сме нещастни и бедни, какво съхранихме като традиция, което да ни направи един народ в една държава, май само Бай Ганьо!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.