Драги избирателки, “феминизмът” на Борисов е избирателен!

Както очаквах, вменяването на “феминизъм” на премиера Борисов, предизвика вече реакция на феминистите. Те уточняват, че да си феминист означава, да признаваш безусловно равенството си с жените, а не да ги покровителстваш и да се държиш снизходително с тях. Включително като ги караш да са ти благодарни и задължени, че си ги издигнал, разчитайки на тяхната “дисциплинираност” ( по израза на самия Борисов, цитиран от “Ню Йорк таймс”).

Не знам дали водещата на “Нова телевизия” Лора Крумова се е подразнила от претенциите на Борисов да бъде феминист, какъвто очевидно не е, но ето няколко забележителни извадки от интервюто й , в което тя се държа като феминистка, а г-н Борисов по точно обратния начин ( цитатите са по агенция “Фокус”):

Ядосан от настояването на водещата да каже конкретно коя служба визира в разговора, който самият той провокира с изявленията си за срещите си с британските служби, интервюираният премина към директна обида:

Бойко Борисов: “Ще ви го кажа с по-простички думи, да го разберете и вие. Това е най-голямата служба, това са най-големите централи за борба с наркотрафика в света”.

По нататък диалогът стана още по-малко любезен, но пък вече напълно феминистки, защото водещата ( може би този път тя да е била ядосана – ако е така, с основание).

Във връзка с евентуалното “пускане” ( израза е на Борисов) на България в еврозоната, Лора Крумова пита:

Водещ: Това означава ли, че отново ще извадите кандидатурата на Илиян Михов?
Бойко Борисов: Първо на вас ще кажа, когато я извадя.
Водещ: Задължително трябва.
Бойко Борисов: Разбира се.
Водещ: Но все пак не отговорихте на въпроса.
Бойко Борисов: Когато трябва, аз ще изляза и ще ви кажа, на този етап не е необходимо.
Водещ: Това не е особено конкретен отговор, г-н премиер.
Бойко Борисов: Много конкретен е.

Преминала веднъж във феминистко настъпление водещата вече пита направо по твърде болезнената ( защото е незащитима от логична гледна точка) тема за министър-председателя, който изненадващо за самите му съратници се съюзи с президента Първанов срещу собствените си министри и техния проект за закон за реформата във въоръжените сили:

Водещ: Грубо казано, отхвърляте тезата, че, така да се каже, има споразумение или търгуване по тази тема с президента? Защото там се прокрадна идеята, че може би, защото се засягат правомощията на президента, затова се налага това вето.
Бойко Борисов: Аз все пак напомням на вашите зрители, че говорим за правомощия по време на война. “Ние докараме ли я да има война, с президента не само че няма да се бием кой да има правомощията, всеки ще иска другият да издава такива заповеди.”

Горното има нужда от особено осмисляне. Последното нещо, в което човек би заподозрял Бойко Борисов, е страхливост. Никак не му отива. Но да каже, че би се крил по време на война зад гърба на президента, е меко…страшно меко казано неадекватно на демонстративната му твърдост. Ако пък е искал да каже друго, но казва на практика това, толкова по – зле.

За финал на този едностранно феминистки разговор, защото феминистката е само една в него, тя пита:

Водещ: Последно да ви питам, появи се информация в британските медии за това, че имало някакъв напредък по разследването на убийството на Георги Марков?
Бойко Борисов: Бившите ми колеги, както вие ги наричате, с чувство на дълг и към българската общественост, и към паметта на Георги Марков, ги помолих поне колегиално да проверят и да ни кажат имат ли нещо в архивите, могат ли да ни помогнат, за да се опитаме да придвижим това дело напред.
Водещ: И какво ви казаха?
Бойко Борисов: Казаха – ще видим.
Водещ: Какво ви казаха?
Бойко Борисов: Ще видим. Ще погледнат в архивите, да.

В тази заключителна част от диалога напускам територията на анализа на тона на интервюто и значението му за феминизма като такъв ( ха, дори думата “феминизъм” е от мъжки род!). Пренасям се в Софийския университет в момента, когато премиерът Борисов е водил разговорите си с британските служби.

По абсолютно същото време Българският хелзинкски комитет организира в СУ дискусия по темата за досиетата. На нея председателят на съответната комисия Евтим Костадинов потвърди информацията на британските медии, че по искане на британските служби България е предоставила документи по делото за убийството на Марков. “Във вид, разбираем за тях”, уточни той ( бях сред поканените и чух това с ушите си). Което вероятно означава, че въпросните документи са преведени и може би дори са снабдени с указания кой кой е в лабиринта от съкращения, инициали и закодирани послания.

Повече от ясно е, че инициативата за продължаващото разследване е на Лондон. Така писа и лондонският “Дейли мирър”:

“Убийството в Лондон на българския дисидент Георги Марков през 1978 година може най-после да бъде разкрито, пише в понеделник британският таблоид “Дейли мирър”.
Оптимизмът на изданието се дължи на факта, че представители на Скотланд ярд най-после са получили достъп до тайни досиета в България, което вестникът определя като “голям пробив”.
Британски детективи били прекарали вече две седмици в София, ровейки се в архивите от комунистическата епоха.
Това поражда нова надежда, че най-накрая може да бъдат повдигнати обвинения по една от най-големите неразкрити загадки от времето на Студената война, пише “Дейли мирър”.
Вестникът цитира неназован източник от Скотланд ярд, според когото “все още трябва да се извърви дълъг път, но получаваме съдействие от България и се надяваме скоро да постигнем напредък”.
Според “Дейли мирър” изследваните досиета вече били разкрили, че убийството на Георги Марков е било организирано срещу 50 хиляди паунда”.

Тази информация се появи в българското интернет пространство ( Кафене.нет, Медиапул) седмица преди посещението на Борисов, но сега той твърди, че бил помолил британците да си погледнат архивите. Именно британците са “ровили” в българските архиви, но от думите на Борисов излиза, че той е този, който сега ги подтиква “поне колегиално да проверят” в техните, т.е. твърди, че инициативата е негова.

Моля?

Питам: защо отново трябва да научаваме от чужбина новините, свързани на първо място с българския интерес? Както многократно беше потвърдено на дискусията в СУ досиетата не представляват никаква държавна тайна. Защо Борисов, който може иначе да бъде откровен до ексхибиционизъм ( и с това печели симпатиите на публиката), се държи толкова свенливо точно по този въпрос?

И се извинявам за феминизма на всички, които се дразнят, че си го позволявам.

26 мнения за “Драги избирателки, “феминизмът” на Борисов е избирателен!”

 1. Водещата Лора Крумова е някакво бедствие в лоното на българската журналистика. Опасявам се, че коефициентът й на интелигентност е някъде около морското равнище и, по тази причина,няма да коментирам и отговорите на премиера.Когато се случи така, че ти интервюиранякой, който е под твоето ниво на компетентност, то и отговорите биха били сходни.

 2. Време беше да заговорят и ония горе за война.
  Ние сме във война от много години.
  Тиха, подла, партизанска война.
  Управляващи и част от масите воюват с Нацията .
  Всеки партизански командир се договаря с други партизани как да се справят за моментен проблем.

  Как да хванем убийците на Георги Марков като не можем да хванем убийците на Борилски ?
  Това ен може да се -случи в никоя нормална държава.
  Някой местен партизанин е решил да покаже, че ние не сме европейска държава. И успява .
  Партизаните успяват.
  Подиграват ни се.
  Гледахте ли г-н р. овч. по Нова снощи ?
  С право ни се подиграват 2 000 000 партизани.
  Могат си го хората.
  А ние , 20 – 50 000 души си пишем и коментираме.
  Бъдете здрави !

 3. Г-н Инджов

  Преди минути изслушах телефонното интервю, което Лора Крумова проведе с Премиера. Останах с впечатлението, че тои е превърнат в “Кукла на …жица” Звъни му госпожицата и му говори с такова неуважение – та се запитах защо Премиерът позволява това отношение. Вероятно амбицията му да е в ефира непрекъснато спестява на правителството щата на правителствен говорител?
  Аз не успях да доловя толкова феминизъм, колкото неуважително нахалство във въпросите към Премиера.

 4. “Когато се случи така, че ти интервюиранякой, който е под твоето ниво на компетентност, то и отговорите биха били сходни.”
  По-скоро когато интервюираният е под твоето ниво на компетентност и интелигентност, въпросите към него са такива, Рада. Нали не си мислите, че нивото на един бодигард е твърде високо? Както се казва – щеше да е смешно, ако не беше жалко.

 5. Вярно е, Лорчето не блести с интелектуален потенциал, но знае кога и колко да мълчи, кога и кои да не критикува, явно толкова си може девойката. Като гледаме всичко това си спомнаме със съжаление за Миленчо, поне беше малко по-смел. Изглежда е въпрос на време в Нова ТВ да дойде по сутрешния блок агент Албърт.

 6. Гледах Лора и слушах Борисов и трябва да си призная,че от висотата на моите 97% от тест на Менса и двамата бяха на ниво селска вечеринка от 67.Госпожица Лора се държа като нащипана в тъмното мома,решила че точно това е човекът от тъмното,който пък още сънен и неразпознал момата по гласа и отговаря колкото да подържа разговора,знаейки че е във ефир.Обаче от друга страна дали странното поведение на Л.Крумова не е продиктувано от някаква странна обида към властта за загубата на екранният юнак М.Цветков.То и да питаш няма кой да ти каже.Може би един ден архивите ще проговорят…

 7. Явно нивото на компетентност на Борисов-шеф на българското правителство, е по-високо от нивото на една посредствена водеща на предаване. За съжаление тя дори не е журналистка.
  Така че спорът – кой е по по най е напълно излишен.

 8. Ne sam go slushal i ne sam razbral za tova interview. Za Georgi Markov i za Borilski. Ima li shodstvo, da ima. I dvete sa pora4kovi. Koi gi pora4a – tezi koito darpaha i darpat koncite na naciata. Zasto “naciata” pozvoli da se prevarne v kukla na konci – zastot nai goliamata dobrodetel e prostastinata i giavolstinata.

 9. Чудесен коментар г-н Йосифов. С едно само не съм съгласен – р.овч. никога не е бил господин.

  Поздрав!

 10. Уважаеми CHRIS,но тази госпожица досега не е показала никаква компетентност по никакъв въпрос.Тя обикновено гледа безизразно в пространството и задава някой тъп въпрос.Просто липса на какъвто и да е професионализъм. А, Премиера си го избра българският народ. Всеки народ си заслужава водачите, но журналистите трябва да са умни и компетентни.

 11. Съгласен съм, уважаема Рада, но в този ред на мисли всеки народ си заслужава и журналистите. Да не забравяме, че хората по-скоро гласуваха “против” тройната коалиция, отколкото “за” ББ.

 12. Мечтател, този и други са господа.
  Те построиха социализъма за кукловодите, децата и внуците си.
  Другари са глупаците, които гласуват за тях.

 13. Самият Коритаров писа, че Лора е тъпа.И аз съм съм го казвал: равнището на нейната интелигентност достига единствено до това да води разговори с:
  1. каката на насрания (“вие какво почувствувахте в този момент като кака?”)
  2. лелята на обрания (“вие какво почувствувахте в този момент като леля?”)
  3. вуйчото на е….ания (“вие какво почувствувахте в този момент като вуйчо?”)
  4.майката на бития (“вие какво почувствувахте в този момент като майка?”)
  5.бащата на убития (“вие какво почувствувахте в този момент като баща?”)
  6. бабата на пребития (“вие какво почувствувахте в този момент като баба?”)
  Никаква тема над това равнише Лора не може да развие. Освен серията въпроси по-горе тя може да сумти, да мрънка, да мърка, да се пъчи и да поразголва малко деколтето за ранобудните пенсионери, дето и звънят трепетно сабахлем “Лорче-ей-ей-ей-й, учарувательно Лорчей-й-й-е, хуба`у мумичее-е-е-е-й!…”
  Червеният й бекграунд е крещящ, но в случая с ББ е решила да го дава хард, защото мрънкането й вече взе да досажда.

 14. Аз пък не виждам особен повод за взискателност към Лора Крумова в това интервю. А към г-н премиера НИКОГА съм нямал претенции: просто отново „шменти – капели” (врели – некипели) в типичния му стил на гамен от Банкя.

 15. Долу ръчищата от Лора! Само тя ни остана, измежду толкова усойници, да и се радваме колко е непосредствено, милото селско девойче. А кой каза че бойко не бил страхив? Ами кой ревеше, че не понася инжекции и неможе да гледа кръв?

 16. Ето че замириса и на повече от “феминизъм”, и на “здравословни” разходки из опожарени лабиринти
  на висшия държавнически пилотаж
  …дори тройният максимализъм,на Москва,да е бил ,недостатъчно изчаквателен,но пък този на “дамското колело”,бая навременен и удачен!

 17. Дали е тъпа Лора или не, е проблем на Нова Телевизия и за нейните зрители, забравили, че имат на разположение “дистанционно”. Но г-н Министър-Председателят е на всички и различните специфики на изява на мирогледа му засягат всички, “дистанционно” ще получим чак след години. А ефектите от този мироглед ще пълнят различните видове пространство непрекъснато до “дистанционното”. Умението да се овладяват Вътрешните стихии е белег на съвременния човек, даже и когато е Министър-Председател.
  (Колко даскалски го казах само…)

 18. Извинявам се, че коментарът ми не е съвсем по темата, но не видях къде другаде да го включа. Предизвикан е от съобщението за сътрудниците на ДС в БАН. (Не съм от БАН)
  Изведнъж се запитах, добре, там има еди колко си сътрудници на ДС, а колко са били (или са в момента) сътрудници на КГБ?
  Според мен от тук нататък този въпрос (кой е бил или е сътрудник на КГБ) вече става доминантен.
  Наскоро имаше едно старо, непубликувано интервю на ТЖ по разни теми, от което се разбра, че и той хал хабер не е имал кой тук е бил от КГБ, а кой не.
  Съдейки по форумните изказвания в разни български форуми, оставам с впечатлението, че сътрудници на КГБ хич не липсват в родината ни.

 19. Но усета като е налице,макар и “росен-росен”,си е друго ,нали?
  Колко ли ще се скапят за овладяване на вътрешните сили за борба срещу пожарите,когато на Дунав се мръкне,и се налага да бъдат четени добрите първи “пролетни лястовчики” от Брюксел и ЕК!

 20. На онези умните с КИ колкото Черни Връх ще напомня старата изпитана поговорка:
  “Няма глупави въпроси, има само глупави отговори.”

 21. KK: “Kолко са били (или са в момента) сътрудници на КГБ?”
  ——————–
  Подобен въпрос си зададох и аз във връзка с факта, че Юхновски не е сред 44-те сътрудници на ДС! За мен, една от стратегиите на тези “разкрития” (очевидно контролирана от кръгове около БСП) е прикриване на други, които са в активна фаза.

 22. Този път, като четох статията както обикновено, очаквах да науча нещо повече. За съжаление нямаше какво. И изведнъж се сетих. Ами това е животът ни. Битието ни (за общественото битие става дума). Какво повече може да се напише. Днес така разбирам посланието ви г-н Инджев. Един човек сложен на неподходящо за него и народа му място и една както казвате феминистка. Но феминизма е друга тема. По скоро бедствие.

 23. Мисля, че имаме явление на неосъзнат нарцисизъм, а не на феминизъм. Има девет признака за нарцисизъм, но за да се постави такава диагноза са необходими и пет. Като например: 1. Да смяташ себе си за човек със замах без това винаги да се потвърждава от действителността. 2. Да си обсебен от чувство за неограничен успех и всемогъщество. 3. Да вярваш, че си специален 4. Да изискваш внимание, възхищение и хвалебствия и 5. Да експлоатираш другите без угризения на съвестта. Това не означава, разбира се, че не е страхлив.

 24. Телевизията може да продаде всичко, опаковано в сексапил – в това ѝ е чарът.
  Но аз си спомням една книжка, по-стара от Под игото, където за даскалите се казваше “убивам ги ако не са хубави!”. Значи традицията да си избираме левенти да ни управляват и да ни поучават е вековна. Но ако преди векове наличието на нещо в пространството между ушите се е подразбирало, то за днешните народни будители, благодарение на телевизията е достатъчно да имат прически или очила, може и нищо да нямат. И така прическите интервюират очила или очилата интервюират вратове, или други части на екстериора разговарят с някой подобен на себе си. И цялото “ток шоу” е body langwich в превод на български.

 25. Долу Бойко, искаме си тройната коалиция!

 26. Постройката на статията е много удачна. Какво разкрива:1. Абсолютно примитивно е да се интервюира по телефона, такова високопоставено лице на една страна-министър-председателя. 2. Въпросите са абсолютно примитивни и предизвикателни. 3. Г-н Бойков не знае елементарни приоми в протокола(етиката) на общуване с журналисти и публиката. 4. Езикът му лъха на неграмотност и липсата на ерудиция,понякога е брутален.
  Убийството на единствения Българаски писател,разобличил тотално комунистическия тоталитаризъм и неговия диктатор е повече от разкрито,всичко се знае,писателят-журналист Г-н Христо Христов е написал книга с много снимков материал,интервюта и пр. Всеки първокурсник от колежа на МВР в Симеоново(факултет “Сигурност”),веднага би назовал организаторите и изпълнителите на покушението. Същото важи и за всеки първокурсник по право. Но и Британските власти не са коректни,разиграват комедия,както и със убития руснак Литвиненко,дал живота си за каузата на истината. Англичаните ако са истински търсачи на истината,справедливостта и добрите обноски,веднага щяха да намалят ранга на дипломатическите отношения с Русия.Няма истина,няма справедлисвост,няма възмездие,язък за наивниците ,най-големия наш човек е и най-големия наивник,загинал само на 28години,пожелал да освободи отечеството си….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.