” Багера срещу Трактора, Борисов срещу Борисов” – край на филма?

Премиерът Бойко Борисов отказа днес да коментира докъде е проникнал “Октоподът” – престъпната група, разбита предния ден. Това, само по себе си, е интересно и би могло да означава много неща. Но ще го приема от най- благоприятната страна – като сигнал, че е започнал да разбира, че думите му ангажират не само него.

Везните на предположението ми се накланят в тази позитивна посока и от пояснението на г-н Борисов. Той е уточнил, че като главен секретар на МВР му било по- лесно да говори, защото сам си е водил операциите и думите му не са ангажирали политически държавата.

Тук с половината от аргументацията му не съм съгласен, защото и главният секретар на МВР ангажира с думите си държавата не по-малко, макар и само в една област. Пък ако ще и в най-буквалния смисъл на думата да си прави сам операциите – да си ги измисля, подготвя и изпълнява в пълна самота.

Казвайки обаче, че не иска да ангажира държавата с думите си ( конкретно по този случай) той по принцип изпраща обнадеждаващ сигнал, че може и така…

Защото иначе, след като илюстрираше тезата си за успешната борба с престъпността при посещението си в Германия с това, че Цветанов ходи с багера и копае трупове, всичко можеше да се сведе до “Багера срещу Трактора”. Или до : “те ги зариват, ние ги разкопаваме” – разделение на труда, от което намирисва на някаква закономерна цикличност.

Има и друга хипотеза за необичайната въздържаност на Борисов, която вече се търкаля в публичното пространство. Рейтингът му пада, а на Цветанов се качва и съответно Борисов не желае да подклажда тази обратна тяга. Звучи почти невероятно, като се знае предисторията на техните отношения и фактът, че Цветанов изцяло дължи издигането си на своя патрон.

Някой обаче вярваше ли, че Бойко Борисов, който изцяло дължеше издигането си на своя патрон Сакскобугготски, ще се отдели от царската орбита и дори ще се обърне срещу благодетеля си?

Ако Цветанов има такива помисли, те едва ли могат да са известни на външен наблюдател – това би трябвало да е най-съкровената му тайна. Така че да оставим интригата на интригантите поне дотогава, докато не получим доказателства за нещо, което си струва да се коментира в тандема Борисов- Цветанов.

А дотогава да пожелаем успех на г-н премиера на новото поприще: в борбата за повече умереност в приказките, които не само ангажират поверената му държава, но и направо й нанасяха щети. Освен всичко друго, ако си наложи повече въздържаност, ще лиши бившите управляващи ( които не заслужават днешния си комфорт) от основното им оръжие за самозащита- ножа с две остриета, който самият Борисов вади с непремерените си изяви на уж умрялото триглаво коалиционно куче.

32 мнения за “” Багера срещу Трактора, Борисов срещу Борисов” – край на филма?”

 1. Гледала съм много филми, в които се извършват действия в защита на държавата, но накрая лаврите ги обира не този, който има най-големи заслуги за решаването на въпроса и пред телевизионните камери се изправя, разбира се най-главния, но на зрителите е ясно, кой всъщност е свършил работата.В случая е важно работата да бъде доведена докрай успешно, а ние ще приветстваме, когото трябва.

 2. Бях се наточил срещу “нашия тандем” с Мазарини,но очевидно онзи катър,ще да е надушил,че ще ставам свидетел на тази статия като време разделно в държавността
  и ей го на…..прав е ,защото няма как многоглава хидра,да поглежда нежно към меча!!!
  Важни са не прозрението след 20 и кусур месеци,/особено за Сакса!!/,а инджевите пожелания за премиера и преди всичко за езика-не за чуждия,(който се учи отлично,само като се “налапа” друг и дамски!!!)а за този в частта,умереност въздържаност и тиха дипломация в стил баронеса Аштън,защото и нейната не е лесна в лисабонски води…
  Тъй като “посрещах и изпращах много крале и кралици на Франция”,би било добре,да има усет и за часа на Б.Борисов в евразийски такива….но не мочурища!!!

 3. Господин Инджев,

  Не ви е лесно. Когато нищо не се прави срещу Тракторите – лошо, а още по-лошо когато пък някой ги пипне. Вечно мрънкяне и оплакване. Дано все пак някой свърши работата.

 4. Към Станимир Димитров:

  Но за желаещите да ръкопляскат не е проблем – никому не преча.
  Така че не ми “съчувствайте” йезуитски – викайте си “ура” и бъдете рахат.
  Аз пък съм от тези, на които не всичко им е ясно и лесно, но имам поне едно хубаво качество – не настоявам никой да се съгласява с мен и не се присмивам някому за това, че има колебания.
  А и да Ви кажа, подобен род “хитроумни закачки”, като Вашата излагат само Вас, защото издават претенцията Ви за някакво превъзходство – покровителствения тон явно не само болест на Борисов, но и на неговите поклонници.
  Само не ми казвайте, че нещо не съм разбрал, когато ме обвинявате в “мрънкяне”…

 5. Този Багер ако е истински CATERPILLAR няма начин да не надвие.
  Но сякаш е някаква бутафория , подобно на ония МОСКВИЧИ дето са им сложили емблемата на MERCEDES.

 6. Ураааааааа…!!! Бойко Борисов ПРЕЗИДЕНТ, ПРЕЗИДЕНТ! Бойко Борисов ПРЕЗИДЕНТ, ПРЕЗИДЕНТ!Бойко Борисов ПРЕЗИДЕНТ, ПРЕЗИДЕНТ!… А чичко ГОЦЕ бивш агент, бивш агент… А пък йезуитите джедаи казват – ПО ДОБРЕ НА ХОРАТА В УСТАТА, ОТКОЛКОТО НА ХОРАТА В КРАКАТА! Ако не вярвате питайте Костов, той знае… НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО – КУЧЕТАТА ЛАЯТ, КЕРВАНЪТ СИ ВЪРВИ, КЪМ СВЕТЛИ НАШИ БЪДНИНИ! Ураааааааааа…

 7. Странна работа – като се поразровят форумите, човек остава с впечатлението, че и двете ЦЦ-та са станали за посмешище. Да се чудиш кой им смята рейтингите ?!

 8. Тодоре,то така е най-лесно,а къде са ти очите за единодушието между Иван Костов и Лютви-то за декларация в НС спрямо “етническото прочистване…”
  Ми ако след десетилетия -да не кажа по-скоро-ни прецакат за тракийските българи…и не последва,същото “парламентарно темане” от Анкара….за чий ш,ъ се фанем или пак за рязания ,но тук….
  Нали го правихме вече!!! или трябва Тато,да се обръща в гроба?
  Ха,по-кротко джанъм!

 9. И все пак, проблемът на българите е друг. Основният проблем, който никъде не се разисква. И тук не.
  И Дончева мълчи. И Сугарев. И дори гласа и съвестта на нацията Ив. Костов дума не обелва.
  При европейски цени и подбалканско качество българинът получава десет (10)пъти по-малка заплата от средната за ЕС!
  Българинът студува, гладува и псува.
  И това го вкарва с спиралата на оскотяването…

 10. Здравейте,г-н Инджев!
  Живеем в нещо,което трудно подлежи на описание.Не ми се коментират машини от селско-стопанската техника.Отвратително е!И омерзително!В Медиапул от днес пък,цитират Татяна Дончева,която като оракул привижда баталии и страхотии.Вчера същото привидя и Румен Петков.А за повечето наблюдатели е ясно,че след настоящата патаклама,хванатите ще бъдат пуснати.При все,че бяха изречени силни думи(от самият министър на МВР)за Мафия и Октопод.

 11. Лесно е да се пише срещу хора като Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Нещо не си спомням такава обилна критика срещу предишните две правителства. Като стана “царят” министър-председател набута журналистите зад една връвчица (като овце)… и никой не смееше да гъкне… За Станишев какво да пишат – всеки си знаеше, че е опасно да си “свободомислещ. Сега е паднало на журналистите да критикуват… Като едно време при Костов – видяха свобода за словото и почнаха да грачат: “Застрашена е свободата на словото!Налага се авторитарен режим! BB праща SMS-и!…” Ако не се върши нищо – българинът е най-доволен…

 12. “те ги зариват, ние ги разкопаваме” – разделение на труда, от което намирисва на някаква закономерна цикличносттова.
  Този пасаж от статията на Иво Инджев ми хареса и ме навежда на някой мисли и въпроси, като например: къде ли Гоце е заръчал “на момчето от мачлето” да копне следващият път, за да разтуши натегнатите ни души?
  И докато бат’Бойко се опитва да реже пипала на октопод, бдящият бивш агент на републиката го бъзика на тема здравната реформа. И с право! Само след някой друг месеца ще се разбере колко са болни тези “резнати пипала” и как трEбва да се грижат за себе си из домашни условия и по-добри даже. Е, на цената на някоя и друга хилядарка, което са много пари. И така докато един ден, кой на куц крак, кой на инвалидна количка не издуха нанякаде, като Малкия Маргин да речем. За ония двамата, дето некадърната френска полиция ги е набедила за убийци, да не говорим. Я пък, как се грижат за Маджо в Швейцария, направо сам възхитен. НЕма патерици, нЕма помощни средства за придвижване, нЕма дяволи.
  И си мисля и се питам, защо бат’Бойко не обърне багера и не копне някъде около Николов/Стойков ли бяха, вече започвам да им забравям имената, или някое друго местенце около президента Гоце & friends(БКП/БСП). Ей така, да си припомни народа затъпен български какво ще му бъде поразкопано-припомнено!?
  Да,а,а …! От двадесет години “I have a dream, ….” се върти из главата ми и от двадесет години, ехото завръща: “Keep on dreaming.”
  Мисля си и се задавам още въпроса, “Кога народа затъпен български ще роди своят лидер който като героя Williе Talos oт романа “All the king’s mеn” на Robert Penn Warren, ще изкрещи “Gimme that meat-axe!” – “Дайте ми сатъра!” и тогава не само пипала на октоподи да бъдат подрязвани, а самите октоподи да бъдат сечени и евентуално видим и научим, що за цвят е това бошевишко червено.
  Някой да очаква бат’Бойко да се направи на Williе Talos или да обърне багера и копне около президента Гоце & friends(БКП/БСП)?
  Ей, само питам. Не бе, шегувам се. Оставете какво пиша по-горе, даже не си го мисля!

 13. Към Яга:

  Ако освен Яга сте и баба, Ви е простено да не помните. Но не мисля, че е въпрос на памет.
  Щом яхате метлата- има архив в блога, разходете се с нея назад в архива. И си освежете паметта за ” обилната критика “- поне в този блог.
  Може и да се изненадате до каква степен грешите.

 14. Понякога търсенето на телето под вола става реалност. На едно черно нещо ако му се казва, че е бяло, то накрая може и да стане бяло (или обратното, няма символика). Трябва да призная, че никога не ми е било по-интересно да чета за политика, върешен ред и сигурност и външна политика отколкото ми става сега. Надявам се и повече българи да се заразят с това и да си дадат сметка, че тази страна е наша и мутрите веднъж завинаги трябва да престанат да ни плашат дори и в сънищата ни. Не че ще стане бързо, но много се надявам, че има някаква промяна (днес ми се стори, че я почувствах във въздуха, въпреки кишата и мръсотията в София). А още повече ми вдъхва надежда и че най-сетне чужди дипломати взеха да се обаджат по вътрешни за страната въпроси (справка делото Борилски и коментарите на френския посланник и казаното от днес от американския посланник по повод “Октопод”). Явно най-накрая плюсовете може да се окажат повече от минусите.

 15. Поздрави за последните 5-6 статии, г-н Инджев! Наслука.

 16. супер брилянтен си Иво – в преценките и в журналистическата дарба
  Аз всъщност съм 66 годишен обикновен пенсионер, който не е с промит мозък

 17. Багер,трактор,валяк ?! Като казах валяк та се сетих, че преди време на маса с чашка в ръка бате попита дали някои може да преведе на руски думата “валяк”? Благодарение на погълнатите душеразвеселващи аз изтърсих, че най – правилният превод би бил…” Пути тъпкатель” Всички си умряха от смях! До ден днешен смятам, че това е върха в моето творчество и сега разбирам, че и други земекопни машини са много напред в тази класация. “Багера” и “Трактора”? Но защо ли ми се струва, че моят превод за “валяк” на руски си пасва и за другите земекопни машини? Дано да съм бил ясен? Ако искате можем да си направим лотария? Кога Алексей ще излезе от кабинката? Отговор “а”: след 72 часа, “б” след 30 дена и отговор “с” още утре? Който познае печели един “валяк”!Нека пуснем малко от парата.

 18. Драги г-н Инджев,нито ще викам ура нито ще бъдат рахат,както е вметнато така удачно в блога Ви за обраслото с плазмодии и трудно повратливо корито,като това на премиера….
  Много добре Ви е известно,че по понятни сображения,не прибягвам до лични и нецензурни нападки,
  започвайки от президента,но с ръка върху пулса на събтия,на които съм свидетел,докато вилнееха “тонтонмакутите” в Хаити, при Й.Балагер и докато бе жив и Д.Ф.Кенеди,би трябвало да за всеки галеник на Съдбата,да е ясно,че ако висшият световен елит,дава достатъчно ,примери в управлението,толкова повече това важи и за п р и з н а ц и на “скопена” политика -в т.ч. от завист и тещславие -на малки държави,коитоот първия княз
  до днес се оставят,да бъдат “газени от трактори”,до като останат сами срещу себе си….
  Дано Даниел Стоянов се окаже прав,но от Египет,Елада,Рим и августова Европа е присъщо на “озарените от светлина”,да заксняват да точните изводи по време и на място!

 19. Премълчава наш Бойко някои неща, тъй като знае, че полуистината си е направо лъжа. По повод първата статия на г-н Инджев за летящите и стрелящи трактори споделих, че в справката на Висшата атестационна комисия за дадените научни степени лицето Алексей Петров не присъства. Имало го обаче в УНСС, но на хонорар и то като “доцент”. УНСС-то не го било избирало, бил на постоянен трудов договор в Пловдивския университет (вж. днешната праса). Пловдивският университет обаче няма специалности в направлението “сигурност”, където нашето момче е спец. Но той се бил докторирал в Академията на МВР. Тази Академия обаче няма акредитация да докторясва нашите момчета в това научно направление. Ясно е, че потъвам в блатото и затова се обръщам към Регистъра с преподавателите на постоянен трудов договор от висшите училища, поддържан от Министерството на образованието и на разни други работи. Той обаче е посочен в сайта на Министерството с гриф “за служебно ползване”. Иди после и не съжалявай, че не си от “службите”, защото те си ги ползват, разните му регистри и др., и много-много не приказват, да не би да станело нещо, а аз блея.

 20. Тази акция е на Европа и САЩ-изпълнителите са Цветан Цветанов и ББорисов.Не може в държава от Западна Европа-където по дефиниция е България-да има комунистическа мафия която да паразитира върху данъкоплатците и да моделира политическия живот.

 21. Много се надявам Даниел Стоянов да е прав и за всички,които живеем в тая държава,да настъпят по-хубави дни.Па макар и с помощта на илюминатите,както намеква Стамен Стоичков.

 22. To: “Y a n e” and “k o s t o v i s t’
  I observed immediately the high voltage in your comments,but don,t worry, Time,would confirm many things also.

 23. Случката с „Октопод”-а е най-голямата политическа грешка на Борисов и неговия верен съпартиец Цветанов, грешка продиктувана от инстинкта за самосъхранение в политическото пространство и желанието за задържане на властта на всяка цена, подкрепяна неистово от презокеански и островни кръгове и кръгчета. Дали имат основание да реализират тази „операция” основаваща се на слухове и нерегламентирано снесена оперативна информация, оформена в информационни дела? Може би!

  Големият въпрос, който никой от обществото не зададе е защо се случи тази операция на 9 срещу 10 февруари 2010 г., кое наложи това скоростно „упражнение”, което по думите на Цветанов се „тренира” от две седмици. Защо започна тази ”тренировка”, какво се случи около средата на януари 2010 г. което ги стимулира да „работят” по тази писта . За сравнение „Наглите” са ги разработвали с месеци и доказателствата, които имат меко казано „увисват” в съда, а изведнъж за две седмици са направили разработка, от която става видно, че някой е извършвал престъпления в продължение на над 10 години. Всичко това звучи смешно и необосновано, като прякото доказателство за това е безрезервната подкрепа, оказана от американския посланик в София, идваща като гаранция за качество пред общественото мнение, гаранция която Борисов и всички запознати знаят, че няма да бъде обслужена при нейното предявяване, а продуктът ГЕРБ просто ще остане в склада на политическото минало, защото никой няма да плати цената за неговия ремонт.

  Но всички сгрешиха …

  … сгреши Американския посланик, изказвайки мнение и подкрепа за действия, които са предварително обречени и ако същият е бил заблуден от „правоверните”, то не мисля за цената, която ще трябва да се плаща от последните.

  … сгрешиха придворните партийки, защото запляскаха преди да е свършил „спектакъла”, обявявайки „постановката” за бестселър.

  … сгрешиха и медииите, защото отново „облъчиха” обществото повърхностно без да се запитат ЗАЩО се случва всичко това.

  … Но най-вече сгреши БОРИСОВ, защото си помисли, че има само един опонент за стола на държавната мафия, опонент, който услужливо нарече „лоялен гражданин”, защото запознатите са наясно с котилото, от което са се пръкнали и двамата и ръката, която ги хранеше дълги години, забравяйки че има само един истински опонент и този опонент е ОБЩЕСТВОТО.

  … Единственият, който НЕ сгреши в представения пред обществото „филм” „Октопод” бе Борис Велчев, единственият, който се дистанцира и затова има причина, причина, която в прокуратурата знаят, причина която може да отнесе главата му на главен прокурор. Велчев е на изчакване и това е повече от ясно, но коя е причината за това. Нима очакват нещо да се случи Велчев и Борисов за да разберат дали това, което реализираха ще донесе успех, изразяващ се в запазване на властта или ще отнесе главата, ако се окаже противното, само на Борисов и неговия „кабинет” и запазвайки Велчев поради дистанцията и позицията на неутралитет, която заема към момента, контрастираща с позицията, която имаще и изразяваше с разработката „Наглите”.

  Всичко написано по-горе виси като въпроси, отговора на които макар и частично знаят Велчев и Борисов. Отговор, който стоеше на лицето му по време на пресконференцията, която даде в Министерски Съвет от 16 часа на 09 февруари 2010 г., защото явно е знаел нещо, което по принцип не трябваще да знае, но услужливо му бе подсказано около 14 часа на 9 февруари 2010 г.

  Проблемът бе само един, ако отговора, с който разполагаха означаваще действие, то големият въпрос, пред който беше изправена цялата премиерска „дружина” бе към кого да отправят равно по сила противодействие целящо да дискредитира източника и да затвори устата му, да изтъргува действителността запазвайки правителството от европейска дискредитация и неизбежния му крах. Но точно в това противодействие Борисов сгреши, защото това е пряко даказателство за политическа репресия към опонента, опонент, който в настоящия случай няма нищо общо и дори не подозира за непреодолимия проблем пред който е изправен кабинетът „Борисов” и лично самият Борисов.

  И сега … единственото, което остава на Борисов е да изчака, да види дали е насочил контраудара на правилното място или е сбъркал, и ако е сбъркал това несъмнено ще му докара главоболия, които не е и сънувал, защото това означава, че първо похарчи собственото си правителство, вкарвайки го в политическа репресия, второ похарчи тежестта на американския посланник и трето, но не на последно място за него си гарантира враг в лицето на А.П. „Трактора”, който ще го унищожи долу на улицата, защото Борисов се е запътил скорострелно на там.

  Разковничето на проблемите пред Борисов и неговите придворни „дами”, и причината за старта на ”Октопод” е във ВКП под №2361/09.10.2010 г., и Главния прокурор няма смисъл да отлага услужливо неизбежното, защото това МОЖЕ БИ е поредното европейско упражнение, с тази разлика че този път не се използват български институции, а играчите са от класа, която Борисов и компания не са си и представяли че съществува, въпреки че от близо година са пред очите им.

 24. ako TRAKTORA zaore,chte izrovi nai vajniat kartof GOCETO.DANO NE GO DEMONTIRAT V ARESTA…dosta “nedosegaemi” sa prigotvili instrumentite…

 25. До: ББ
  Но,Борис Велчев,чийто дядо ме е приемал а баща му като колега бе и “виновник” за срещата,няма да сбърка,защото гените ще се кажат думата…
  Няма как,като се спомня,кой седеше надясно от него,на среща с личност на цяла епоха,и тъй като въпросният “кой” не беше повече от обикновен християнин,защитил с тялото си при катастрофа много важни гости на България
  ….ВЕЛИКАТА и ГЛАВНА ГРИЖА на дядото,БЕ ЛИЧНО ДА СЕ УВЕРЯВА ПРЕЗ ЧАС…как е???еретика!!!!
  За велможи от онова котило,такова отношение,си беше абсурд спрямо “всякаква” прислуга от плебеи…
  Вярвам,че ще следи и изчаква,което не е присъщо на привържениците на всеки “Робеспиер” до появата на всеки първи консул,със съответния Бисмарк,Горчаков Талейран,
  Стамболов и т.н. …и т.н.
  Измежду десетките и стотици лични пеживявания,съм запомнил “специално” и за него” манифестация на чилийски миньори с подковани обуща,тресящи площада пред двореца на Алиенде:На плаките имаше само лозунги,които само те могат…било за английската кралица,било за Тенча съпругата:
  -“И Тенча десия ке Алиедне но подия!/A Тенча казваше,че Алиенде не може!!!!/
  или: “Ла чабела тиене – има буенос лос чоклос -баджаци !!!/по снимка от пресата слизайки от самолета*
  ДО: “Бе то е ясно ,че правителството е миерда,но си е МОЕ…”
  Ако БВ знае!!!(както и знае,че иде реч за еволюция…no problems!!!)

 26. Какво означава за нас, един доскоро добър гражданин, съветник в новото българско ФБР днес да е с белезници?
  Нека да си разровим паметта и да помислим, колко от тъмните фигури на прехода стигнаха до съд? Досега куршумите на убийците изпреварваха правосъдието. То удобно изчакваше точните изстрели из засада да му свършат работата, а за назначенията и повишенията в магистратурата се грижеха красьовците и техните наставници.
  Днес Борисов и Велчев участват в съвсем друг филм. Днес те не си играят на “ние ги хващаме…” – за всички е ясно, че този път няма пускане от това хоро. Защото ако пак ги пуснат ние ще знаем че “те” окончателно са ни хванали. Точно те.

 27. ББ така страховито и точно напипва същността на нещата, че освен за “грешката” на американския посланик, всичко друго е живата истина. Подкрепям го изцяло!
  А на пенсионирания “дипломат от карирерата” Стамен Стоичков горещо препоръчвам да вземе учебник по български за 5-ти или 6-ти клас и много, много внимателно за учи, защото постовете му така гъмжат от пунктуални грешки, че не мога да хвана смисъла на бисерите му.

 28. До BB,
  От всичко написано разбирам, че е трябвало да се изчака още за да се предприемат някави действия. Абе вие нормални ли сте? Колко още трябва да чакаме за да си изживеем живота както го правят в белите страни? Колко още “анализатори” трябва да кажат как трябва да се управлява тази или онази държава? Мислите ли, че при една такава акция например в Германия, германците ще почнат да пишат и критиуват, че много рано били ударени някави мафиоти и мутри? Ей, ало, ало, 21 век, ЕС… това кога искате да го изживея? Едната част от живота ми я живях като дете на комунизма, дето чака банана да стане жълт, а сега трябва да чакам мутрите и техните безнаказани глупости, които лепнаха петното на България като най-корумпирана държава в ЕС.

 29. Асене,а кой е казал,че държавата може да се оправи,дай го този наивник. И това съвсем не е държава,това е комунистическо-бандитска мафия,която си е внушила,че е държава, тя просто е надянала воала на държавната власт. България няма нито държава,нито държавници,нито политици,всичко е комунистическа смрад.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.