ГЕРБ пасува, а дали народът няма да псува?

Бойко Борисов изпълни днес първото си обещание, което поне формално не беше подкрепено от …ГЕРБ. Депутатите от управляващите партия пасуваха в Народното събрание при гласуването на закона за въоръжените сили, върху който президентът Първанов наложи вето с…разрешението на Бойко Борисов. Така опозицията спечели първото си гласуване, колкото и тази “победа” да беше предизвестена от обещанието на Борисов.

Звучи ли ви странно? Както искате, така го възприемайте. Но такива са фактите.

На 1 февруари премиерът Борисов изненадващо посети президента Първанов и двамата съобщиха, че на предложените от ГЕРБ промени в закона ще бъде наложено президентско вето, подкрепено от самия Борисов. Така Борисов наложи еднолично вето на военния си министър Младенов, който вече беше изразил увереност, че неговият законопроект ще бъде подкрепен от президента защото с нищо не засяга правомощията му. В хода на 45 минутната среща нещо е накарало Борисов да заеме обратната позиция. Извикан е бил за “уточнения” и наследникът на Младенов генерал Аню Ангелов, съавтор на проекта, с което му се наложи да изпие също горчивата чаша на унижението.

До доказване на противното ще бъде твърде съмнително, че депутатите от ГЕРБ показват явно неподчинение на своя лидер, гласувайки “въздържал се” за нещо, което без особено въздържание при прегазване авторитета на собствените си министри премиерът беше обещал като подкрепа. Акцентът тук е друг и е във въпроса какво е поискал и какво ще получи Борисов в замяна от Първанов.

Самият Борисов изказа предположение “ в рамките на шегата”, че ГЕРБ можели един ден да получат президентската институция и затова не било разумно да се орязват президентски правомощия. Само че президентската институция не се “получава”, а се печели на избори. Какво ли може да даде тогава Първанов като отплата, за да си получи Борисов дивидентите? Едва ли това са собствените му избиратели, а са по – скоро турските гласове, които няма да му трябват на следващи избори, понеже няма да се явява като мажоритарен кандидат.

Извън рамките на шегата има едно нещо, което Първанов наистина може да предаде на Борисов като щафета – подкрепата на ДПС, чиито гласове винаги са играли решаваща роля за победата на президентските избори. Отпадането на ДПС като боксова круша при раздаването на публични крошета от страна на Борисов вече е факт. Интересна изненада беше и подкрепата на ДПС, изразена от депутата Камен Костадинов, за операцията “Октопод” . След яростното противопоставяне по темата ДАНС, когато Борисов атакуваше, а ДПС бранеше статуквото, изведнъж сега чуваме от устата на доганов глашатай, че при управлението на тройната коалиция в същата тази структура били вършени нередни неща.

Първанов е класическият брокер във властта от последните 13 години. Вероятно сега се готви да изтъргува гласовете на българските турци срещу комфорт в оставащите му 2 години, които смята да употреби за неприкритата си вече дейност по подготвяне на собствен политически проект. Смятам да се занимавам с политика и в бъдеще каза той и с това окончателно разсея през миналата седмица съмненията на наивниците.

По всичко личи , че бившият шеф на БСП и кандидат за решаващо парче от лявоцентристката електорална баница се готви да повтори номера с посредничеството между привидно несъвместими политически величини, готови в името на властта да забравят вражди и декларирани непримирими принципи. Постигна го тогава с натрапването на ДПС като трети партньор в коалицията на БСП и НДСВ, макар да нямаха нужда от Доган за съставяне на правителство. Защо да не опита отново, като постепенно и задкулисно “затопли отношенията” между ГЕРБ и ДПС?

А когато това става на тъмно , сработва принципът – ни баница ял, ни баница мирисал. Кой е лудият в тази поговорка, може и да не научим никога поради прекалената си вменяемост, която не ни позволява да проумеем тънкостите на дебелите политически игри.

21 мнения за “ГЕРБ пасува, а дали народът няма да псува?”

 1. И понеже СерГей е незначителен и вече бивш играч, само той остана за боксова круша на “героичния” бате Бойко! Изведнъж след изборите, добрият чичко пожарникар, забрави кой стои основно зад разграбването на държавата ни и се държи така, сякаш “турците” никога не са управлявали до сега! Изведнъж и се сприятели с Гоце…странен младеж е г-н Борисов, един такъв хамелеонест, адаптивно мазен!

 2. Тъй като тръгнахме на темите:
  1.- връх на иглата!
  2.- задкулисно затопляне!
  3.- спомени и политически брокери!
  настрана от собствения Ви Връх,
  който ще се изучава и помни като познатите ни в Хималайте,
  добавям,че колегите са забелязали,как оредяват 1.-“заселниците” на невъзможния иглен край!
  2.-как се котира планетарно и родното ДПС и самата Турция!
  3.-а “политическият брокер”ако не разгневи римските богове по др.причини,не ще да е бил толкова неуспешен “и на тъмно…”
  И особено по въпроса защо и у нас,един ден никой,да не си спомня
  кой е държавният глава на България?
  До тогава и всички ние-живот и здраве-ще поживеем и ще наблюдавеме активно,започната от Ваша милост,дългосрочна задача по укрепване и утвърждаване на правилните плодове на нейното консервативно гражданско общество!
  Така и новите милиарди от ЕС ще са още повече оправдани,а мнозина от “широкия връх” на иглата сега-отпаднали!

 3. Както в повечето Ваши неща,точно
  в 10-та,и особена сила в заключителния абзац.

 4. Играта на двамата (Борисов и Първанов) стана ясна още след проведеното “съгласуване”! Борисов цели да стане президент (и ще получи подкрепата на Първанов), а Първанов ще си реализира политическия проект – най-вероятно ще цели да стане Министър председател. Да ви звичи познато и да ви напомня за танца Путин-Медведев?

  Изказването на Борисов във връзка с това, че ГЕРБ може да си има президент, също доказва неговите амбиции. Но интересното е ценностите, които прозират зад изказването на Борисов, а именно – липсата на принципна позиция по такива важни въпроси и наличието на “некои съображения” т.е. запазвам си правомощия за мен след 2 години. За съжаление Борисов сигурно дори не разбира какво казва по този начин за морала и принципността на политиката, която се провежда, а дали ние разбираме, обаче?

 5. Г-н Инджев, днес от БНТ разбрахме, че Алексей Петров е финансирал и/или снабдявал с информация РЗС. Като си спомните и репликата на Овчаров, произнесена след загубата им на парламентарните избори “На кого беше нужно да създаваме РЗС?”, според мен сме на крачка от доказване на пряка връзка (може би и общи планове) между Сергей Станишев и Алексей Петров.

 6. Всъщност Вашата статия, показва нещо, което отдавна е очевидно в политическия живот на България. Че всички политически партии (може би с мабки изключения) имат един общ генезис – и той е БКП. В България няма нито леви, нито десни. Има един общ тюрлюгювеч, в който отделните съставки се различават не по принципите и позициите, които заемат, а по влиянието и позицията си във властовите, икономически и репресивни ресурси, които в момента управляват. В сравнение с българската държавно-политическо-бандитска мафия, италианската е дребен джебчия, поседнал на Фонтана ди Треви, с надеждата да обере някой заблуден турист.

 7. Тo: K o s s and Георги Антонов:
  Тя стана като майката търсеща “скритите” деца с позивни – “топло?”- “студено”? и т.н.
  Косе-Босе,и Овчаров е прав,а Джефри ван Орден бе самото смущение,до Янето на конгреса им,но “тъпите му”!!англичани като знаят много езици,защо не разбраха нищо от нашия!!!

 8. GOCETO ne e nikakav broker a nai-obiknoven mafiot ot pernishki tip/za sazalenie/ i ne triabva, po nikakav nachin da si izkara mandata…traktora triabva da zaore!

 9. Електоралната подкрепа за ГЕРБ до голяма степен се дължи на потенциала им да отстранят ДПС от властта. В този смисъл ми изглежда абсурдно едно бъдещо сътрудничество между ГЕРБ и ДПС, което би било равносилно на самоубийство. Освен това, според мен Борисов не проявява персонален интерес към президентския пост, просто защото пълномошията на президента са орязани и не могат да задоволят егото му.

 10. Следващото коалиционно правителство ще бъде създадено с мнозинството на ГЕРБ и ДПС.
  Първанов ще помогне на ГЕРБ за президентския стол чрез гласовете на ДПС (следващият президент на България вероятно ще е жена и вероятно ще се казва Кристалина).
  Срещу това главният бракониер на републиката ще си осигури спокойно политическо бракониерстване и през следващите 15-20 години на „преход“.
  И така ще минат около 40 години от началото и племето ще е забравило от къде и за къде е тръгнало!
  И „Мойсей“ Първанов няма да го има даже, за да му каже!

 11. Ако някой е имал съмнения относно авторитарния характер на управлението у нас, вече е крайно време да се раздели с тях. И с държавата..

  Общественият интерес налагал игнорирането на презумцията за невинност в случая “Октопод”, според един от мотивите на съдията за задържане под стража на А.Петров, обявено след 6 часово заседание.Чух го по БиТиВи от Миролюба Бенатова.
  Не беше щастлива , когато го съобщаваше.

  А аз си мислех,че принципа е въведен именно за да защити обществения интерес.

  Презумпция за невиновност(по народному – невинност)
  (Презумпция в правото е допускане, което се приема за факт до момента на опровергаването й. Тя бива два вида – оборима и необорима. )

  Основополагащ принцип на углавното съдопроизводство.
  Гласи, че бремето на доказателствата лежи на страната на обвинението.
  Обвиняемият не е длъжен да доказва невиновността си, а обвинението е длъжно да предостави юридически безупречни доказателства за вината на обвиняемия.
  При това всяко обосновано съмнение в доказателствата се трактува в полза на обвиняемия.
  В тоталитарните и авторитарните страни този принцип се игнорира.

  Bye, bye, law…

  Съдът прие, че не е налице опасност обвиняемите да се укрият, но относно приетата хипотеза на закона съдът коментира, че обвиняемите могат да извършат друго престъпление.Затова общественият интерес трябва да надделее над личните права, записа в определението си съдия Ана Захариева.

 12. Г-н Инджев,бих се радвал,ако разгънете,както и умеете Вашия потенциал на дългосрочна основа,за да се подскаже
  на нашите съотечественици,че точно минимума от по 50,100 и
  кусур години /при англичаните-повече!/са определящи
  за успешни национални стратегии във външна политика ….
  останалото е “дондуркане”на
  бебета- кабинетчета,които да те тласкат -между тез и онез! -за да да те оводняват с “еднодневки”
  и политически, и национални кризи!
  Другото са мизансцени с велики “артисти” и известни до момите на мегдана….
  Може и на по-краткотрайни времеви
  “глътки”: например,ще стане ли Медведев новия Горбачов?
  Барак Обама се хвали много и косвено с него,около предстоящото споразумение за контрола над стратегическите оръжия!
  Това е вече въпрос с повишена трудност,ако Герб си вярва,че ще се затвърди 25-30 години!
  Не,че не е невъзможно,но трябва национална умиротворителна доктрина съобразена с трайни фактори,за да се върви неотклонно по пътя с различни екипи!!!
  извикани на сецата…
  И да се забрави думата:”Никога”

 13. Мога ли да предложа нещо OFF TOPIC?

  НАСЛАДИ СЕ НА МУЗИКА – Ди Джей Reboot
  (Riva Star rmx)

  DJ Reboot – Enjoy Music (Riva Star Remix)

 14. Заглавието на статията е самия етикет на живота в ККБ. То е валидно през последните 65 години,засега никой не е в състояние да промени този “ПРИНЦИП”. Това беше целта на комунистическата сган,постигна я,формулата е абслолютно валидна,в сила е и днес,поздрав за Г- Инджев. Всичко друго,извън нея са само емоции и технически подробности… Когато тази формула стане неприложима за ККБ,нека някой да сигнализира, поне в този живот,няма да очакваме подобно нещо. Браво Г-н Инджев,нямам думи. И когато някой се опитва да анализира,никога не трябва да излиза извън този параграф,също като CATCH 22,на Джоузеф Хелър.

 15. Файърбол,абсолютно е точна диагнозата ти. Българските партии и всевъзможни организации са продукт на комунистическата сган и ДС,дори и ДСБ. Движение за силна България.Боже мили каква глупост. Какво е това двужение,накъде се движи,как се движи,са какви сили и приоми,с каква политическа доктрина??? Въздух…

 16. Спас, това е политически Блог.Чудесно е , че предлагаш да разтушим душите с малко музичка, но не знам дали на другите участници им се слуша музика точно сега в този час. Иначе “Герб” пасува, народа си псува ! Трябва да се замисля за някоя песничка с такъв текст.Някои да продължи темата с песнопеен текст аз ще напиша музиката. Обещавам и ще пратим творението на ББ за рожденият му ден. Може пък с песен да разбере нашето послание. Е поне егото му ще бъде погъделичкано и ще я изслуша. От вас зависи, какво ще чуе !

 17. Когато български премиер,освен Спас с музика ни съобщава,че има само труднf постижими цели-прехвърляйки в съзнанието си,като свой предшественик
  недалеч от малката рекичка Рубикон,
  аргументите за и против,но не и каква ще е оценката на потомците за неговите деяния,щом е кадърен и се напъне със заявена готовност
  по еврото,а вижда промените като сила и мълчи за грешките,макар да ги знае,съзерцавайки опасните моменти от страна на политическа интрига на непримирими врагове,в т.ч.,дори и умерени оптимати,
  всички метел непотовци или разследващи съдии и сбъркани членове на “Сената”,да вървят или в главната квартира на “Помпей” или на познатото място за допълване на глагола “върви на…..!”защото сме част от “Europa Augusta” ,а решенията и пролемите са общи…
  Тук спирам,защото вярвам,че водещият няма да закъснее,д а
  п р е д в и д и в дългосрочен план накъде ще потегли и един друг-важен за правилната България- тандем,след сигнала:”Търпението към Иран,се изчерпва…” докато С.Лавров пошета и в Латинска Америка….
  И както казва.. генералът,….. “целта [{евр”О”азийската}]-б.м. е трудно постижима”,но не и че няма да не бъде отстоявана,а честите промени са сила,а не слабост..
  В случая за И.Инджев,с познатата ни друга негова сила…това не е суфлиране…
  А още една такава музика на Спас,ще свърши и повече работа!!!

 18. Каквито и естетически страсти и размишления,да Ви вълнуват 2010 г.,когато предявите верни,неверни или прибързани претенции, без исторически поуки и сравнения, ще откриете и други “триглави чудовища…”
  Само тогава,се запитайте,без алюзий към АПОГЕЯ в Рим,би ли могла правилната България,да излъчи-к ъ м м о м е н т а-своя Стамболов или Цезар с техните рубикони,ако спят своя вечен сън,както и онези,които и в:
  -тога
  -пагон
  -килийното школо
  и л и
  -пред черната дъска…?
  са залягали на латинския синтаксис за
  “Gаlliа es omnis divisa in partes tres!,
  “проливайки сълзи” над примери с Акузативус кум инфинитиво”,
  “gerundium”,”аblativusabsolutus”,
  “consecutio temporum”
  защото в една друга социалистическа революция,съм го правил!!
  но нашите леви “революционери”,
  все си мислят,че точно човешката съкровищница не е за тях и техните
  съпартийци: било преди,по време и след Девети…и
  като най-верни!!!,разбират и от държава и от държавност,когато драпат за още, и още!!!
  Ако НАШИЯАТ сега, сгреши и Съдбата,отвърне поглед от него,значи тя самата “не разбира” франчушки!!!

 19. Мисля си, че разменната монета в сделката за президентството е не ДПС а енергиините проекти. Ако ГЕРБ “приобщи” явно турските гласове ще загуби една неопределена но достатъчно голяма част от електората си, както и подкрепата на Атака (въпреки, че амбициите за оставането им на върха и в този случай могат да вземат превес над декларираните им позици).
  По-елегантен подход, демонстриран вече на практика, е да се подкрепи енергийната визия на Турция и по тази начин да бъде косвено получена ако не подкрепата то поне неутралитета на ДПС по пътя на ББ към повече власт.
  Да не се заблуждаваме от факта, че президентът днес е с ограничени правомощия. Те по всяка вероятност ще бъдат увеличени към края на мандата на ГЕРБ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.