Най-добрата заменка: Брюксел отменя София

Улисани в зяпането на екшъните в преследването на нагли октоподи май забравихме, че тече 20 дневният ултиматум на Брюксел към българското правителство да даде обяснения за известната на всички от години огромна далавера с т.н. заменки. Ако не успее да отговори задоволително, България може да бъде осъдена да изплати 1,5 милиарда лв. заради продажбата на 47 горски имоти на частни лица.
Това беше съобщено след заседание на Министерския съвет от премиера Бойко Борисов на 3 февруари с думите : “България трябва да защитава нещо, което е престъпление. Не мога да защитавам кражби. Знам, че това е точно така. Знаем как Станишев, Царя и Доган си раздадоха горите на близките”.
Да припомня още, че само за първите 15 от тези договори за заменки, внесеният иск е за над 55 милиона евро.

А ето и първият видим резултат от европейския ултиматум, който накара властта у нас чудодейно да прогледне и да се съгласи с Брюксел за престъпната схема, известна тук иначе дори и на децата.

Фирма “Про Консулт 2004” е готова да върне на държавата терен от горския фонд близо до село Топола в община Каварна, обяви Анна Русчева, пиар на медийния бос Красимир Гергов, пише в. “24 часа”. Има обаче условие за връщането – държавата да гарантира, че няма да допусне незаконно строителство върху парцела, добави тя, цитирана от КРОСС.

Гергов и бизнесменът Георг Цветански са основните инвеститори в изграждащото се игрище за голф “Трейшън клифс” (“Тракийски скали”). Планът е за седем звезден комплекс по проект на легендата в голфа Гари Плеър.

Заменката на “Про Консулт 2004” е сред 47-те, за които Брюксел плаши България със санкция от поне 50 млн. евро. Имотът от 138,5 дка е на входа на голф игрището “Трейшън клифс”. Един от собствениците във фирмата е Тодор Гергов, братът на Красимир Гергов. ( Actualno.com)

Вярно е, че сегашната власт не е и няма как да бъде инициатор и покровител на дългогодишното безобразие. Бившето правителство буквално го поощри и това беше видно по начина, по който превърна голфа в свой приоритет и се включи активно в строителството на игрища за този спорт. За целта то обяви през февруари 2008 г. намерението си да създаде държавна фирма “Голф развитие” с апортна вноска от около 2000 декара от държавната дивечовъдна станция “Балчик”. Първоначално Станишев спря проекта, но след година не само му даде зелена улица, но и лично се включи в рекламирането му, възлагайки на министри и заместник министри да пишат стратегии и да обосновават необходимостта от начинанието.

Връщам ви към този епизод заради аргументацията на тогавашния строителен министър Асен Гагаузов. “Направихме максималното, за да опазим някои особено атрактивни терени. Няма по-добър начин. В противен случай са застрашени от презастрояване”, каза Гагаузов. Днес виждаме същата загриженост, наречена тогава от в. “Сега” “абсурдна” и в аргументацията на Гергов. Вестникът написа черно на бяло, че според източници от дивечовъдна станция “Балчик” единият от имотите опира в местността Табията, където фирма “Блексирама” вече строи голф игрище. Собственици на “Блексирама” са Красимир Гергов и социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев.

Ето че най-после публичните тайни престават да бъдат ялови приказки на безпомощни български критици. Хилядократно изричната истина, че борбата с организираната престъпност и организираното ограбване на държавата е въпрос на политическа воля, се материализира пред очите ни. Уви, не по инициатива на българската власт, а под силния натиск на европейското правителство.

Вече знаем какво стои зад мотивацията на управляващите да притиснат участниците в далаверите със заменките – 1,5 милиарда лева са прекалено много , за да може кабинетът “Борисов” да се лиши от тях. Не знаем какво точно дръпна спусъка на операцията “Октопод”, но внезапната проява на политическа воля , която позволи да бъде хвърлена светлина върху подводното чудовище, също много прилича на европейски семафор.

Любопитно е да се види сега как се роят в медиите разкрития и твърдения за нещо, което също така е публична тайна от много години: че при заменките хитреците са действали с подставени лица. Брюксел оказа натиск, властта тук се задейства и вече е позволено това да бъде написано.

Чакам Брюксел да попита дали има подставени лица и при заменките на скъпи подаръци, като мезонети и ловни пушки, срещу властови ресурс, раздаван от самия връх на държавата. Аз знам, че има. Дори знам имена. Което значи, че още много хора знаят – тук и в чужбина. Но ще почакам политическата воля на сегашната власт да се прояви под външен натиск и в тази насока, за да прогледнат също толкова чудотворно и медиите ни.

29 мнения за “Най-добрата заменка: Брюксел отменя София”

 1. Още на 31 май 2008 г.,и настрана от всичко друго медийно чудотворство,
  Иво Инджев каза това,което сега-2010 г.-е като заглъхващо ехо (след гръм от от Брюксел в София!)…да прощава П.К.Яворов!

 2. От кота 0, на която се намирам, нищо не мога да направя, но мога да си го пожелая! И, аз си го пожелавам – да пребъде справедливостта и всички виновни – в панделата. Само се чудя откъде тоя интерес към голфа от страна на Ал. Райчев и Кънчо Стойчев?!

 3. Не бива да се сърдим на българското правосъдие, особено когато се касае до придобиване на собственост. Още през ХІХ век френският писател-реалист Анатол Франс пише :
  “Правосъдието почива на две аксиоми: кражбата е престъпление, добитото с кражба-свещено”.
  И това е така, защото никой не иска да проумее думите на Аристотел изречени 22 века преди него:
  “Всеки негодник не е крадец, но всеки крадец е негодник”.
  А НЕГОДНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ И ОСЪЖДАНИ,БЕЗ АКСИОМИ !

 4. vsichki znaem,no nekoi ot koito zavisi si traiat…i taka do kraia na sveta.istnata,samo istinata shte ni spasi nas v BGto,ama da kajem i priznaem vsichki-da se razpletat chervata deto sme gi upleli…

 5. Бойко… хм… какво Бойко, то добре, че е Брюксел. Само се питам, какво се промени толкова, та нали и преди имаше Брюксел?

 6. И аз като Ришельо/Мазарини/Гаспачо/Стоичков ще цитирам.
  Още Чехов е казал, че ако на стената в един мезонет виси пушка – до края на действието, тя трябва да гръмне.

  Чакаме, чакаме ние, българите да пукне тая пушка, да ни разбуди, но не! Не ще!
  А виж – архарите го отнасят…

 7. Цялата тази история със заменки, подставени лица и чудотворна насочваща ръка подаваща се някъде отвънка ми напомня за „Добрият вълшебник от Оз” – фантастичен отговор на „голямата депресия” през която преминава една нация. Всъщност, театърът на абсурда, който се разиграва в България, ми подсказва и едно друго заглавие, по аналогия – „Добрият човек от Сечуан”, но не за дидактика става въпрос сега и затова го подминавам.
  Ако мислено си представим, че персонажите в историята са събрани заедно вследствие на българското торнадо на промените, се получава следната ситуация при която дори и жълтите павета са си на мястото. Имперската Вещица от изток вече не съществува и посестримата й от запад има претенции към наследството й. Тази от север помага с каквото може но е ограничена от разбиранията си. Лъвът с подвита опашка скромно се превъплащава от Родината ни. За ролята на безмозъчното но оправно Плашило се е преборил Министър-председателят, а за тази на безсърдечния Тенекиен човек (не човек а желязо), Президентът (да ме извини героят на Баум, който все пак има сърце). Дороти се представлява от Избирателят а достойното да бъде спасено куче Тото, от Демокрацията ни. Мисля, че няма да има сърдити ако обявя накрая и, че с ролята на добрия Вълшебник (Магьосник) се е нагърбил Брюксел, който цели всъщност не да извършва чудеса, а да ни доказва, че ние можем и сами да се справим с дадена ситуация ако потърсим първо в себе това което сме свикнали да чакаме да дойде отвън.
  Приказката завършва със събуждането в реалността на променилата се от вълшебното си странстване Дороти. Дай Боже всекиму подобно пробуждане!

 8. Аз пък се чудя на И.И.къв му е проблема с Б.Б.Наистина то и по времето когато Орел,Рак и Щука засукаха от еврохранилката пак си имаше Брюксел и УСА но нищо не се случи освен поредното голямо лапане!

 9. Към Синбад “Мореплавателя”:
  Ако си ти говедо,те е пръкнала Ц.У.Калудиева заедно с обущаря Маруф,но и на теб и на синовете на Великата мечка,толкова ви е акъла
  !!!,и така се посирате от страх…че и името-легенда не си знаете,но ръсите като лайномети в блога…

 10. До ЕДИН ПРОЗ: Проблемът на „И.И. с Б.Б.” е този, който е на всеки един български гражданин – скоро изтича 20 дневният срок за правилното обяснение на заменките, а при закъснение или грешно и непълно обяснение хазната олеква с 1 500 000 000 лв.

 11. До колкото схващам пиарката на медийния бос Красимир Гергов обяснява заменката със способността на боса да запази терена незастроен и така да го опази от държавните апетити за застрояване.Ето така постъпват и лоялните граждани Кънчо Стойчев и Андрей Райчев.Те прости са ни спасявали от нелоялната държава.По същия начин лоялните петролни босове държат високи цените на горивата щото ако държавата е собственик сигурно ще ги държи още по високи.Така постъпват и лоялните банки с високите лихви.При всички положения ако бяха държавни лихвите щяха да са къде къде по високи.Изобщо пълно е с лоялни граждани и институции,а Брюксел се държи нелоялно към нас.Защо ли?

 12. ДОБРЕ ДОШЛИ В НАШИЯТ ФОРУМ!!!НИЕ СМЕ НЕФОРМАЛНО МЛАДЕЖКО СДРУЖЕНИЕ БГ УСТРЕМ!НИЕ СМЕ ЗА ЕДНО ЧЕСТНО, ПАТРИОТИЧНО, ОТКРИТО И СЪРЦАТО УПРАВЛЕНИЕ, КАКТО НА ДЪРЖАВНО, ТАКА И НА МЕСТНО НИВО!
  НИЕ СЕ БОРИМ ПРОТИВ НЕРЕДНОСТИТЕ КОИТО НИ ОБКРЪЖАВАТ ЧРЕЗ СЕЗИРАНЕ НА НЕОБХОДИМИТЕ ОРГАНИ И ПРИЗОВАВАМЕ ЗА ЕДНО ПО-БУДНО И ОТГОВОРНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО!
  ВСЕКИ Е ДОБРЕ ДОШЪЛ ПРИ НАС, НЕЗЕВИСИМО ОТ НЕГОВАТА РЕЛЕГИОЗНА И НАЦИОНАЛНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ!
  КОЛКОТО СМЕ ПОВЕЧЕ, ТОЛКОВА ПОСИЛНИ ЩЕ БЪДЕМ!

  БГ УСТРЕМ!!! BGUSTREM.ACEBOARD.COM BGUSTREM.WEEBLY.COM

  ДОБРЕ ДОШЛИ И В НАШАТА БЕЗЦЕНЗУРНА ТЕМА ОЗАГЛАВЕНА- ТРИБУНА

 13. До DONI,
  ЕДИН ПРОЗ е прав. Брюксел винаги си е бил там. Така че не ми разправай, че няма промяна.

 14. Провокиран от DONI се сещам да попитам, кога ние (вие) българите ще се почувстваме европейци и ще разбереме, че има Европейски парламент, Европейска комисия, европейски комисар (министър) за защита на потребителите, както и президент на ЕС, към които да предяваваме претенции? Отговор: Надявам се скоро. Скоро България ще поиска от Еврозоната и Европейската централна банка да се присъедини към ERM II (чакалнята за еврото). Много се надявам тогава да спрете да мрънкате, че тукашните ни политици ще са виновни за това, че ще ни кажат: Не, забравете! Въпреки, че България ще е изпълнила всички условия. Тогава скъпи ми DONI пак ли Станишев или Борисов ще са ни виновни?

 15. Браво, Иво! Не пускай темата, заради ортаците на оня, който гузно те нарече “безобиден журналист”… и заради самия него -колкото безличен, толкова вреден.

 16. Сигурен съм, че подставното лице отдавна е продало мезонета и вече Първанов-младши се шири в луксозен баровски апартамент. На нежнозададен въпрос Първанов е отговорил, че един български президент след осем години може да си позволи тази покупка.
  Да, може, казват компетентни, ако семейството през тези години е било изцяло на чюшмяна вода и пернишки въздух.

 17. В този списък със заменките би следвало да има и поне един депутат от ГЕРБ. Емил Димитров му е името. Ако някой е забравил, ще припомня, че този човечец преди извесно време беше засечен в опит да се разпорежда с неясно придобит общински терен, предназначен за детска градина в София. Подписът на ББ бил “подправен”. После стана депутат от ГЕРБ. Преди няколко години пък със заменка придоби гори около ловното стопанство в района на Етрополе.

 18. Едно уточнение към Даниел Стоянов, от няколко дни няма еврокомисар за защита на потребителите, този ресор бе разпределен между три други еврокомисарски ресори. Колеги може да бъдете сигурни в едно, и в края на мандата на това правителство на ББ пак ще му е виновен Станишев и компания, относно заменките нали ГЕРБ има с подкрепата на АТАКА болшинство в парламента защо не промени ББ закона така както ще бъде най-добре за държавата и тези заменки да се върнат в патримониума на държавата бързо и лесно.

 19. Брюксел не бива да отменя София. Убеден съм, че европейската вратовръзка стяга твърде много дебелия врат на българския политиканстващ октопод; лелеяна мечта на тоя врат е България да бъде изхвърлена от ЕС или поне да бъде трайно натикана в калта на безнадеждния политически обоз. Ето защо Брюксел не може да отменя София – това би било оглушителен провал за Европа и тържествена заря за червените вампири. Европа няма право да ни причинява това – отново. Друг е въпросът, че ние много живо мърдаме очи и уши по посока на скандалите, почесваме се по задниците и умуваме какво ще каже Брюксел или Вашингтон за това как политически дембели се упражняват върху задниците ни, но не си оставаме с почесването…

 20. Mislia che e nai-dobre Bruxel da otmeni Sofia vednag za vinagi, zashtoto Sofia e dokazala ot 120 godini nezavisimost che ne moge da upravliava tozi narod dobre. United States of Europe is the hope of bulgarians only.

 21. Kraino vreme e Bulgaria da bude izkvurlena kato mrusno kote ot Evropa, zastoto njama mjasto za varvari v civilizovanija svjat. Dostatucno tolerantni i idealisti bjaha ES izobsto da dopusnat strana ot tretija svjat v sujuza.

 22. В статията са цитирани 3 числа: 1.5 млрд глоби за всички заменки, 55 млн за първите 15 и 50 млн за всяка от тях. Нещо не ми излизат сметките, поне едното число трябва да е сбъркано. Вероятно това е числото 55 млн, може би трябва да е 550 млн?

 23. Искрено се надявам природната интелигентност на ББ да проработи и свърши нещо в интерес на България и всички българи: да отмени (и накаже!) безобразието със заменките. Така ще се подкрепи достъпът до тези 1,5 милиарда, а и самият ББ ще получи важна политическа подкрепа.

 24. Към анон:

  Общата сума на “глобата” е 1,5 милиарда, а останалите две цитирани суми са само част от конкретните искове, които далеч не изчерпват цялата претенция ( на стойност 1,5 милиарда).

 25. Изцяло заставам зад текста на статията .Не ми харесва,обаче,нейното заглавие,защото,ако то се окаже вярно,това ще е поредния и окончателен крах на държавата България!Поне откакто сме членове на ЕС и НАТО,това членство ни държи на повърхността и ни предпазва от удавянето в “безграничната обич” на Русия!!

 26. Стана тя каквато стана…те двамата си дали прошка като правоверни християни!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.