Кадафи сгафи – хайде да се възползваме!

Най- после една хубава международна новина:

TRIPOLI (Reuters) – Libya has suspended the issuing of entry visas to European citizens apart from British nationals, an official at the country’s main international airport said on Monday.

Както става ясно от пълния текст на съобщението на Ройтерс, либийското правителство, очевидно без предупреждение и обяснение, е спряло издаването на туристически визи за граждани на ЕС ( смилило се е единствено над британците), а не само…за българи

Либийският режим, който дори не смеем да наречем режим, за да не обидим Кадафи, от години се държи враждебно спрямо България. Западът обаче (да не говорим за Русия, която е петимна да му продава оръжие), ухажва доста безсрамно Триполи заради петрола и съответните долари.

Да си помечтаем в духа на идеализма. Ако имаше такова нещо като водещи принципи в международната политика, сега е моментът да бъде даден урок на самозабравилия се диктатор. Обидил се на Швейцария, защото там потърсили сметка на един от синовете му за извършено на територията на Швейцария престъпление , след което пък се засегнал, че страните от ЕС проявяват солидарност с Швейцария и решил да тероризира гражданите на ЕС като им отказва туристически визи. Голям праз!

За съжаление се опасявам, че ще си останем с мечтите. Светът е свикнал с “ексцентричността” на властелина в Триполи и едва ли ще постави на мястото му разглезения от ухажването “полковник”.

А жалко,Европа би могъл да се поучи , с извинение, от американското гражданско общество. Миналата година местната общност в едно предградие на Ню Йорк изригна от възмущение, когато Кадафи си беше наумил да си опъне там палатката при посещение за сесията на ООН. Нищо не можа да помогне на Кадафи – нито парите, нито заплахите му. Запънаха се хората и не го допуснаха, което е без прецедент в традиционното угаждане на капризите му по света.

Ще бъде интересно да видим как ЕС ще отиграе тази удобно подадена топка за забиване в полето на Кадафи, който, според мен, този път сериозно сгафи, обединявайки срещу себе си накуп толкова държави. Защото Либия ще я има и без Кадафи.

Но се боя, че егоистичните интереси на отделните играчи ще надделеят отново в състезанието кой повече концесии, държавни поръчки и договори да измъкне от безпринципните си сепаративни отношения с шефа на “либийската революция”.

А дали пък веднъж поне България, в случая -като посочената от Кадафи за най-презряна страна от ЕС вече години наред, да не подеме една дипломатическа инициатива на организацията за бойкот на либийския режим в защита не само на европейските, но и на самите либийски граждани? Поне за това не трябва да се пита Русия за разрешение – в Москва могат и да се зарадват на възможността да извлекат изгоди от ново сближаване със стария си приятел на базата на “антиимпериалистическите” настроения на дългогодишния съратник в съвместната борба срещу ционизма и колониализма.

11 мнения за “Кадафи сгафи – хайде да се възползваме!”

 1. Единствената логика е продължение на конфликта с Швейцария. И решението да засяга страните от Шангенското споразумение. Великобритания не е там. И България не е.

 2. Денят за прошка беше вчера и ако Кадафи бе проницателен като Станишев да измоли една прошка от Бойко Борисов щеше да я получи на момента.Но явно не е и сега ще види “империалистическа” България ,чиито граждани със зъби и нокти се бутат да получат тия пусти туристически визи.Но каквото повикало,такова се обадило.Сега ще види палатката си разпъната в Борисовата градина на кукуво лято.

 3. Би било много добре да се направи бойкот, но за това се иска здрав хъс и г.з. А такова нещо досега май не сме виждали от доста време насам.

 4. Господин Инджев, както винаги сте прав, но кой от Българският политически слугинаж-пардон персонаж ,ще има смелостта да проведе тази интересна идея в дело .Жалко -как веднаж през тия двадесет години не случихме на един политик ,поне от ранга на Хавел.

 5. Този е “полковник” толкова, колкото нашият е “доцент”…
  Ха Наздраве за празника!

 6. Това, което знам за Кадафи е, че като млад офицер е лекуван в психиатрична клиника в Мароко. Не се наемам публично да му напиша диагнозата, защото тя и от самолет се вижда. И от самолетите (ескадрилата F111) които Рейгън му изпрати вместо медикаменти. Но от политическа гледна точка предполагам, че Западът са го оставили на мира (още един луд на сцената), само защото след него идват муджахидините. Нещо подобно на случилото се в Алжир. А, в настоящия случай, разбира се, че бойкотът е най-добрата политика. Най-малкото заради руската дипломация.

 7. Г-н Инджев, да не забряваме че полковника има финансови претенции кам нашите власти, във връзка с търговията на петрол осъществявана от някои родни задгранични дружества преди много години, тогава потоците от долари контролирани от властимащите са отивали незнайно къде, но само не в БГ. Дали някога нашиаят сегашен премиер ще се осмели да разрови тези авгиеви обори. Тогава ще стане по-интересно, отколкото тези телевизионни акции станали като мода напоследък.

 8. След като обсъдихме “Ч и ч о в ц и” сега,да с си кадруваме “Н и к и т а В а п ц и л к а т а” по “Българи от старо време” на Л.Каравелов а хаджи Генчо,стане “фюрерът – мпериалист!”.
  Ще стане,V O L K 11!!!

 9. Бойко и Саркози са аркадиши по “онова направление”. Защо трябва сега той да разваля рахатлъка на френските интереси в Либия с някакви си протести. Пък и Кадафи и той меслекташ (колега) пагонлия. Хайде холан, срещали са се не само на път за кенефите. Съвсем пресни свидетели сме как мъжки севмек (обич) необясним винаги е възможен.

 10. Кадафи напълно е изперкал! Перчи се на Швейцария, а либийската държава е собственик на най-голямата верига от бензиностанции там, плюс и една петролна рафинерия (тамойл).

 11. До ДСБАР: “…България ,чиито граждани със зъби и нокти се бутат да получат тия пусти туристически визи…”
  То пък един туризъм в Либия, … да ти се отели вола!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.