Медийни неволи по волята на властта

Почти сигурно е, че беше съвпадение, но е толкова странно, че направо се запитах дали пък не действа някакъв много ефективен меджутелевизионен шпионаж. Защото в трите конкуренти най-гледани телевизии в България едновременно в сутрешните блокове днес се състезаваха за вниманието на зрителите следните поразително сходни сюжети :

Би Ти Ви забавляваше публиката със семейство японски “смелчаци” ( както бяха определени от екрана), които живеят в българско село след пенсионирането си и в ранни зори вече пееха български възрожденски песни в пълно “бойно снаряжение”, т.е. нагиздени в нашенски носии. От БНТ , също с пряко включване ,но от София, ни запознаваха с китаец, който ни осведоми за китайската нова година , а по “Нова телевизия” темата беше японската връзка на българския сумист Калоян Махлянов – Котоошу.

Едно е да съвпаднат събеседници и коментари по водещи теми, като гонитбата на октопода в надземния ни свят, друго е такава екзотика да се дублира по споменатия начин.

Но да оставим теорията на телевизионните конспирации и да се приземим в реалния свят на медийната ни действителност с друг , по-важен акцент. Този път ми се струва, че има повод той да падне върху източниците на информацията и тяхното цитиране, което по нашите вестникарски земи се смята най- малкото за ненужно.

Някой може ли да каже кой на кого се е обадил, за да стане ясно, че Станишев е поискал прошка от Борисов на Сирни Заговезни? Едни информатори се бяха объркали , свързвайки прошението на Станишев със Св. Валентин. Така превърнаха без да искат пи-ар акцията на Борисов в неволен любовен сюжет с “ обратен знак”. Други , като телевизиите, направо се направиха, че няма такава новина ( зашеметени от нейната двусмисленост, може би).

Трети, български т.н. национални всекидневници, или преписват от електронния оригинал, без да споменават приближения до Борисов ( и поради това меродавен) източник на тази интимна новина, или си приписват някаква специална, но твърде неясна осведоменост по въпроса. Всички се измъкват с мъгляви формулировки от рода на “разбрахме”, “ научихме”.

И как точно са “разбрали”, или “научили” че Станишев е поискал прошка от Борисов – поне един от двамата трябва да се е похвалил? Не става ясно, защото явно не е позволено. Неудобно е някак да кажат, “ от кабинета на премиера се похвалиха”., което все пак показва някакви остатъци от чувство за срам в процеса на медийното обслужване.

Инструктажът обаче винаги си личи. . Вестникарските публикации по въпроса днес поразително си приличат като текст, взет от циркулярно писмо до съответните медии. Важното е кампанията да върви и да се удовлетвори желанието на властта, но ако може да не се споменава това буквално.

Прословутото българско “карай да върви” очевидно е мотото и на нашенските медии. Така де, какво ли пък върви като хората у нас, че да го караме да тръгне по някакви си утвърдени международни стандарти точно в медиите, които залагат на презумпцията, че имат насреща си всеядни мозъци, на които им е все едно с какво ги тъпчат.

10 мнения за “Медийни неволи по волята на властта”

 1. Откровено казано, тия 3 телевизии и други сутрини са си били безпомощни. Специално за тази сутрин нищо не мога да кажа, защото по обективни причини не гледах нито една от тях, но си мисля дали не са приклекнали в очакване на някаква сензация? Лошото е, че трудно си осигуряват гости по темата. Понякога един и същи човек притичва от една към друга телевизия. Лошото е, че и останалите телевизии нищо не предлагат.

 2. Всички брънки на всичко лошо което се случва в България водят към ГОЦЕ. Но и той е само подизпълнител. Главата на българския октопод е на Любянка в Москва.

 3. Наистина, кой е точния източник на новината, че Серьожка Дмитрич поискал прошка от Бойко Борисов? Аз не зная как пък медиите научиха това, Бойко ли се е похвалил, че Дмитрич му е поискал прошка и му е цунал ръка, или обратното, малкият е сторил това?! Тия неща, искането на прошка де, стават на четири очи според мен, така че е цяла загадка как се разбра за тая случка?! Или пък и двамата са се разбрали да разгласят събитието и по “християнски” да се помирят, което вещае поставяне на отношенията им на чиста почва; т.е. ножрмално е да се запитаме дали пък няма да станем свидетели в най-скоро време на затопляне на отношенията ГЕРБ-БСП? Тая новина за прошката сега стопли доста български сърца, а пък една вечна дружба между ГЕРБ и БСП ни гарантира и вечно пребиваване във властта на двете формации; т.е. да възникне “ляво-дясна” коалиция; време е да смаем света с нещо по-така, щото напоследък се излагаме в туй отношение…

 4. “С Борисов сме и политически опоненти, и партньори. Взаимно си простихме, защото имаше и продължава да има много несправедливи обвинения”.

  Това заяви в Перник лидерът на БСП Сергей Станишев, който отбеляза, че било редно двамата политически лидери да си простят на Заговезни “и за взаимните атаки, и за емоциите”, които са вкарали в много от политическите си противопоставяния.

  Бившият премиер се е обадил лично на Борисов в неделя вечер и поискал да му прости за грешките.

  src: http://www.dnes.bg/politika/2010/02/15/na-zagovezni-sergei-i-boiko-si-prostiha.86151

 5. Рекох и на Варлаам Копринарката,на
  Хаджи Смион,и на Мичо Бейзадето,че Миал Пандурина требе да калеса на конака при бея -не простаци-магарета-фирлонсофи,а рибари и говедари,ако тръгнат да надминуват школски епитропи и главни тиоритици….ка йощ съ нъ знае,”дали се е зора довършила или се две нощи смесиха…!”

 6. За “азиатската” връзка не коментирам, но в събота сутринта по едно и също време по БНТ, БТВ и Нова телевизия се “подвизаваха” съответно Божидар Димитров, Стефан Данаилов и Румен Овчаров ! За какъв преход и за какво развитие на обществото си говорим ?

 7. В централната си новинарска емисия от събота БНТ обяви филмът “Метрополис” (1927 г.) на Фриц Ланг, чиято повторна премиера е едно от културните събития на Берлинския филмов фестивал, за АНТИКАПИТАЛИСТИЧЕСКИ.
  Филмът е в традицията на експресионизма и въпреки, че е построен около темата за социалното неравенство, завършва с класово сътрудничество а не с класова борба.
  Но националната ни телевизия, след като е изтъкнала неговата кинематографична значимост слага акцента (напълно в стил социалистически реализъм) върху неговата т.н. “антикапиталистическа” същност, която обаче в действителност е не по-малко фантастична отколкото самият филм!
  Щом като и днес все още продължава да се съобщава по официална медия за значими “антикапиталистически” произведения на изкуството, значи има нещо сбъркано. Толкова, колкото може да е сбъркано и обяснението в любов между двама мъже на връх Св. Валентин.

 8. “Разбрахме се да работим заедно по общите цели в полза на България”, подчертава още Борисов. По думите му – Сергей Станишев го уверил, че ако обвиненията срещу бившия съветник на ДАНС Алексей Петров се докажат в съда, той щял да изкаже явно подкрепата си за стъпките на кабинета “Борисов”

  Хората се разбрали.. или по не на единия така му се иска да е (не се знае).

  Станишев се опитва да се постави в “win-win” ситуация, където ако Алексей бъде оправдан, никой няма да го пита за нищо, а ако бъде осъден, той с благоволияата на Бойко ще е първият, който да приветсва присъдата и да оказва подкрепа на политическия си опонент.

  Тия приказки за общото българско благо… и от устата на Станишев ….

 9. вече и за врабчетата е ясно кой какъв е – дори ритуалите са същите.. всеки може да види изразяването на дружелюбност между комунистическите главатари от времената на диктатурата, заснимано от кино- и фото- камерите на цял свят – двама индивиди от мъжки пол се целуват многократно в устата. а послушните глашатаи зъб не обелваха тогава за хомосексуализъм в такова интимничене..

 10. Добър ден г-н Инджев, от известно време се чудя какви са ” продуцентите ” на новини и предавания.
  Дори малоумни да бяха щяха да се научат.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.